Koalicija SDP-SDA

Vodenjak

Post by Vodenjak »

klif wrote:Licno, takvu koaliciju ne bih mogao nikako prihvatiti. Ali, posto vidim da ne postoje nikakvi politicki principi, nista nije iskljuceno.
Ma ja sam apsolutno protiv i tu nemam nikakvih dilema! :sad:

Neko ovdje rece, previse volim socijaldemokratiju da bih je zrtvovao zbog uskostranackih interesa socijaldemokrata u BiH AKO se isti odluce da udju u koaliciju sa jednom od stranaka cijih je dobar dio rukovodecih ljudi bio direktni saucesnik u razbijanju i Jugoslavije i BiH i cije su ruke, u ime naroda i vjere :? :shock: kojih su im bila puna usta, uprljane kriminalom gorim nego sto je onaj kod italijanske mafije!
Moze rukovodstvo SDP-a sa Zlatkom na celu govoriti koliko hoce o "pragmatizmu" i politickoj realnosti. Vidjeli smo do cega je taj njihov pragmatizam doveo u zadnjim pregovorima oko UP kad su tako olako prepustili palicu opozicionara Silajdzicu :shock: , ponasajuci se (zajedno sa ostalim sudionicima pregovora) krajnje nadmeno i arogantno smatrajuci da je ono sto je dogovoreno na njihovim sesijama svrsena stvar!
I da zlo bude vece, zatvorili su SVA vrata nastavku pregovora u slucaju neuspjeha pri glasanju tvrdeci da ako se ova sansa propusti, sljedeca dolazi za 10 (deset! :shock: ) godina...
Jebo te, ko da se radi o Halejevoj ili nekoj slicnoj kometi! :( :x

U svakom slucaju, koaliranje najvece i objektivno jedine relevantne opozicione stranke u BiH, koja je u svim ovim godinama iza nas (pa cak i u ratu kada se svim srcem i kadrom kojeg je imala stavila u sluzbu odbrane zemlje od agresije!) imala jasan i nedvosmislen gradjanski koncept uredjenja Bosne i Hercegovine, priznavajuci puni realitet postojanja tri konstitutivna naroda i ostalih nacionalnih manjina sa SDA, znacilo bi pranje obraza i skidanje odgovornosti s pleca onih koji su medju najodgovornijim (ukljucujuci tu njihove sestrice SDS i HDZ) za sve ono sto je narod njihovom zaslugom propatio zadnjih 15 godina!

Ipak, iskreno se nadam da od toga ipak nece biti nista, mada, "dabogda kceri..." :(

p.s. Onima koji me prozovu da je lako meni imati principe kad ne dijelim istu sudbinu sa gradjanima BiH vec zivim sredjen zivot na zapadu da odmah kazem - u pravu ste!
Jeza me uhvati kad pomislim na to sta bih sa sobom da sam kojim slucajem dole u jednoj takvoj situaciji!
davis.ba

Post by davis.ba »

Pa dobro s kim da onda uđu u koaliciju? Lako je reći da će to onda biti:
pranje obraza i skidanje odgovornosti s pleca onih koji su medju najodgovornijim (ukljucujuci tu njihove sestrice SDS i HDZ) za sve ono sto je narod njihovom zaslugom propatio zadnjih 15 godina!
ali s kim da uđu u vlast?

Ono šta sam ja napisao ranije bilo je orijentisano prema rezultatima izbora i sasvim realno.

U Federaciji su slijedeće stranke najjače:

SDP-SDA-SBIH-HDZ

Kažeš da je ne prihvatljivo praviti koaliciju sa SDA. Pa dobro kako onda dalje? Ljudi se kod nas u skoro svemu ponašaju kao navijači nekog fudbalskog ili košarkaškog kluba. Nakon izgubljene jedne ili više utakmica ljudi bi mijenjali sve živo a kad ih pitaš pa dobro koga bi doveli kao zamjenu onda ne znaju ništa reći ili spominju imena koja klub ne može platiti ili koji ne žele doći u klub.

To je posljedica što ljudi ne razmišljaju o svim stvarima, kao što navijači obično ne razmišljaju o finansijama, o dugoročnim planovima, o tekućim obavezama ili drugim stvarima. Njima je samo kriv trener ili igrač i on mora da ide bez obzira ima li zamjena, kako i šta dalje.

I u politici je tako. Ljudi glasaju za jednu stranku i recimo ta stranka dobije nekoliko poslanika a ljudi reaguju nakon 4 godine kao da je ta stranka imala apsolutnu vlast a ništa nije uradila i onda slijedi ona klasična priča, ma svi su oni isti. I onda kad počne priča kako su oni recimo ponudili neki zakon ali nije prošao zbog neke druge stranke, onda je ljudima to političko prepucavanje, drugim riječima, obične gluposti. A sve zbog toga što ne razmišljaju realno i ne razmišljaju o svim stvarima.

Pa onda na spomen ovako nekih koalicija reaguju kao navijači. Ali niko se ne zapita pa dobro kakvih još igrača ima na tržištu, odnosno koje su druge stranke koje bi bile prihvatljivije za koaliranje?

Kad se to pogleda vidi se da je SDA jedino prihvatljivo riješenje za eventualni ulazak SDP-a u vladu. Druga mogućnost jeste da ostanu u opoziciji. Sad to je druga tema i tu bi opet bilo razloga za i protiv. Ja sumnjam da će SDP poslije ove četiri godine odlučiti da još četiri bude u opoziciji ali vidjećemo, sve je moguće.
senada

Post by senada »

"da bi neprijatelja savladali morate mu se pribliziti" :?

:zzzz:
vatrogasac

Post by vatrogasac »

senada wrote:"da bi neprijatelja savladali morate mu se pribliziti" :?

senada , senada , seeenaaaaadaaaa......jel' ti to ozbiljno?....ne padaj odmah u depru....bori se srčanije da crveni pobijede.....ne zalažeš se dovoljno.....vjerovatno znaš šta je plod (crvene) ruže.....
senada

Post by senada »

vatrogasac wrote:
senada wrote:"da bi neprijatelja savladali morate mu se pribliziti" :?

senada , senada , seeenaaaaadaaaa......jel' ti to ozbiljno?....ne padaj odmah u depru....bori se srčanije da crveni pobijede.....ne zalažeš se dovoljno.....vjerovatno znaš šta je plod (crvene) ruže.....
mislila sam na sdaovsku strategiju :oops: i na sdp-ovsku vadionu....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

@davis_ba, ne uzimaj previse k srcu ono sto sam napisao. Zaista nema veze sa tvojim postovima i mislim da si do sada samo iznosio ono kako stvarno jeste!
Ne bih zelio da si me pogresno protumacio...
Ono su bila samo moja licna razmisljanja kojima nisam zelio da bilo koga ko misli drugacije povrijedim!

Svako dobro! :)
forUMASH

Post by forUMASH »

....Zlatko je ista vrsta kvarnjaka kao sto je i Alija bio.....manipulise i trosi pozitivnu energiju gradjana bih u cilju ostvarenja licne promocije i profita....

....ideja normalne, gradjanski ustrojene BIH nece umrijeti zbog Zlatkovog shicarluka....ta ideja je puno veca od Zlatka i SDP-a.....
novel

Post by novel »

forUMASH wrote:....Zlatko je ista vrsta kvarnjaka kao sto je i Alija bio.....manipulise i trosi pozitivnu energiju gradjana bih u cilju ostvarenja licne promocije i profita....

....ideja normalne, gradjanski ustrojene BIH nece umrijeti zbog Zlatkovog shicarluka....ta ideja je puno veca od Zlatka i SDP-a
.....
....svaka cast...
Stitch__

Post by Stitch__ »

samo me zanima sto se onaj mostarac ne javlja na ovoj temi :D
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Sve dok je na svim anketama (bilo koji tip pitanja) 30-50% nezainteresovanih u BiH svi oni mogu (i hoæe) napraviti dogovor i sa crnim "ðavlom" nebi li saèuvali dupe (lièno)...

Kako ide onaj vic sa dva najveæa ljudska poroka - Nit' znam nit' me briga :D :D :D
novel

Post by novel »

Stitch__ wrote:samo me zanima sto se onaj mostarac ne javlja na ovoj temi :D
:D :D umro.............jel taj??? :lol: :D :oops: halali komunjaro :D :D
mostarac

Post by mostarac »

Koalicija SDP-SDA je jednako vjerovatna kao i koalicija Rusa i Cecena, ali eto zivi bili pa vidili nakon 1. oktobra 2006.
Vingo

#38 Re: Koalicija SDP-SDA

Post by Vingo »

spongebob wrote:Lider SDP-a Zlatko Lagumdzija u intervjuu posljednjeg broja Slobodne Bosne otvoreno spekulise i simpatise sa idejom o koaliranju sa SDA
Pitanje jeste previse tendeciozno, ali sigurno sama ideja je za razmisljanje: Da li je ova potencijalna koalicija smrtni udarac gradjanskoj Bosni i Hercegovini a samim tim i smrt BIH?

Voljela bih da citiras Lagumdziju. Narocito onaj dio kad kaze da SDP ostaje pri svom programu po kom koalicija sa nacionalnim strankama ne dolazi u obzir....Veoma jasna poruka u kojoj nema mjesta za spekulacije.

Saradnja je rijec koja ima sasvim drugo znacenje.
senada

Post by senada »

mostarac wrote:Koalicija SDP-SDA je jednako vjerovatna kao i koalicija Rusa i Cecena, ali eto zivi bili pa vidili nakon 1. oktobra 2006.
znam jedino da NIKO nece glasati vise NIKADA (u Federaciji BiH) za SDA i SBiH ........kada kazem 'niko' mislim na zanemariv procenat glasova i pored vrlo mogucih izbornih pokusaja opstrukcije..... zna se cije.
weredsf

#40 Re: Koalicija SDP-SDA

Post by weredsf »

Intrigantno wrote:
spongebob wrote:Lider SDP-a Zlatko Lagumdzija u intervjuu posljednjeg broja Slobodne Bosne otvoreno spekulise i simpatise sa idejom o koaliranju sa SDA

Pitanje jeste previse tendeciozno, ali sigurno sama ideja je za razmisljanje: Da li je ova potencijalna koalicija smrtni udarac gradjanskoj Bosni i Hercegovini a samim tim i smrt BIH?
sratko bi koalirao i sa samim davolom samo da ostane u fotelji
Slobodna Bosna iz 2006 godine :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply