Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Sve o lokalnim izborima, strankama, kandidatima...
Post Reply

Treba li ili ne treba glasati za SPD

1. Glasat ću za ovu lijevo-građansku koaliciju koja sebe naziva SPD
6
13%
2. Neću glasati za SPiD koaliciju
42
88%
3. Ne znam
0
No votes
 
Total votes: 48

Novak20
Posts: 9479
Joined: 11/02/2014 18:55

#1 Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Post by Novak20 » 05/08/2020 14:19

Ne znam, nekako mi dođe kao ovo. :lol:

Ovi ljudi su tridesetak godina u vlasti. Ne vidim ni socijalne pravde ni demokracije osim one formalne. Drago mi je što su se okupili na jednom mjestu ali me više interesira koga su u stanju prevariti pričom. :D

Image

https://vijesti.ba/clanak/502432/spd-ko ... ske-fronte
05.08.2020 / 12:58 Politika - Saopćenje za javnostSPD: Koalicija DF, GS i SD početak okupljanja lijevo-građanske fronte
SPD: Koalicija DF, GS i SD početak okupljanja lijevo-građanske fronte
Foto: Vijesti.ba
Pokret za socijalnu pravdu i demokraciju (SPD) formiran je kao široka platforma za suradnju i objedinjavanje socijaldemokratskih i drugih građanskih stranaka i organizacija.
Jedan od ciljeva SPD-a je bio da DF, GS i Socijaldemokrati BiH na predstojeće lokalne izbore izađu u koaliciji pod nazivom SPD.

Taj cilj nije u potpunosti ostvaren. Naziv SPD je izostao ali je postignut dogovor između DF-a, GS-a i Socijaldemokrata BiH o zajedničkom nastupu. Taj dogovor obuhvaća koaliciju DF-a i GS-a u općinama gdje su prijavljeni te zajedničkih kandidata DF-a i Socijaldemokrata za gradonačelnika Tuzle i načelnika općine Lukavac.

Sastav lista za općinska vijeća odražavaće osnovne ciljeve SPD-a, a to je zajedništvo i ujedinjenost ovih političkih partija kao putokaz za dalje okupljanje i ujedinjenje socijaldemokratskih stranaka Bosne i Hercegovine. SPD podržava i čvrsto stoji iza koalicije DF-a, GS-a i SD-a BiH kao temelja na kome treba objediniti sve socijaldemokratske i građanske stranke u jednu snažnu političku organizacija koja će se pojaviti na narednim općim izborima.

Prioritetan cilj SPD-a ostaje izgradnja Bosne i Hercegovine kao građanske i sekularne države. Znamo da se taj cilj može ostvarivati samo kroz institucije sistema. Na tom putu morat će se uskladiti nacionalna i građanska prava. U konačnici BiH mora postati država punih ljudskih prava i građanskih sloboda na cijelom njenom prostoru. Taj put neće biti lak niti brz, ali ga samo zajedno možemo ostvariti.

Izazovi koji stoje pred našom državom traže od svih socijaldemokratskih i građanskih stranaka da prevaziđu postojeće nesuglasice jer samo zajedno možemo uspješno realizirati ciljeve u korist države i njenih građana.


putokaz1
Posts: 9749
Joined: 31/05/2014 23:56

#2 Re: Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Post by putokaz1 » 05/08/2020 15:05

Dobit ce 1 nacelnika 7 vijecnima ovdje i 3 u ostatku FBIH

giannibelif
Posts: 70
Joined: 28/01/2017 22:11

#3 Re: Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Post by giannibelif » 05/08/2020 22:51

Socijaldemokrati dobijaju gradonacelnika Gradacca i nacelnika u Lukavcu uz parlamentarnu vecinu ,a tu je i Tuzla, ne treba se iznenaditi. Teren je jedno, koktel derneci i vecere su nesto drugo.

putokaz1
Posts: 9749
Joined: 31/05/2014 23:56

#4 Re: Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Post by putokaz1 » 05/08/2020 23:16

giannibelif wrote:
05/08/2020 22:51
Socijaldemokrati dobijaju gradonacelnika Gradacca i nacelnika u Lukavcu uz parlamentarnu vecinu ,a tu je i Tuzla, ne treba se iznenaditi. Teren je jedno, koktel derneci i vecere su nesto drugo.
Jedino ako ima Edis Dervišević preleti :lol: :lol: :lol:

Novak20
Posts: 9479
Joined: 11/02/2014 18:55

#5 Re: Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Post by Novak20 » 05/08/2020 23:26

Fakat ne znam na osnovu čega ovi likovi imaju glasače. Ne pričaju o socijalnoj pravdi niti što rade za nju, a demokraciju koriste kao mogućnost da se bave intrigama protiv bilo kojeg vida političke konkurencije. Njima je socijalna pravda da napune svoje džepove služeći SDA, a fukaru tko j*be.

Neće im podijeliti ni paketić jer to radi gazda. :D

Samo šuplja priča stara 25-30 godina i udbaški tekstovi nepoznatog i negdje već uhljebljenog milicionara.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/16 ... msica.html
"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Evo kako je propao napad Lagumdžije na Komšića
Sidran još u maju, potvrđuje ovosedmišnje pisanje Slobodne Bosne, te navodi da je Čolpa "lak plijen zvjerima poput Zlatka Lagumdžije", te od članova GS-a traži da u tome smislu Čolpi i pokažu da nije sam.

Nakon što je u Službenim novinama FBiH objavljena odluka Općinskog suda u Sarajevu, prema kojoj je potvrđeno da je na čelo GS-a imenovan Muhamed Fazlagić, umjesto dotadašnjeg predsjednika Nihada Čolpe, te nakon što je Centralna izborna komisija potvrdila koaliciju između DF- i GS na predstojećim izborima, postalo je i više nego jasno da je sa formalno -pravne strane saga oko GS-a, i prava na zastupanje GS-a završena.

Ostali su ipak, nervozni istupi bivšeg predsjednika GS-a, koji napada institucije države BiH, sudstvo i CiK, zbog vlastitog političkog poraza, ali još puno više zbog poraza onih koji su iza njega stajali. Ostale su također i prijetnje članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, rumunskim scenarijem, što je jasna aluzija na nasilje.

Podršku koaliciji DF - GS - Socijaldemokrati danas je dao i Pokret socijalne pravde i demokratije (SPD) kojeg predvode istaknuti političari, članovi ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Ivo Komšič i Miro Lazović. Ta činjenica svjedoči o potpunom porazu Čolpinog nadređenog, Zlatka Lagumdžije, koji je nakon što je uvidjeo da u okviru SPD-a, pored Komšića, neće moći voditi glavnu riječ, krenuo putem razvaljivanja SPD-a i pokušaja odvlačenja GS-a od DF-a ali i Socijaldemokrata, o čemu je "Slobodna Bosna" već pisala.

Činjenično stanje prema tome jeste sljedeće: Uz Komšića i DF stoje: SPD prevođen Mirom Lazovićem i Ivom Komšićem, Socijaldemokrati Envera Bijedića, Građanski savez na čelu sa novim predsjednikom Muhamedom Fazlagićem, koji ima punu podršku osnivača GS-a, čime je zaokružena građanska lijevo partriotska koalicija.

S druge strane ostali su Zlatko Lagumdžija i Nihad Čopla koji je izbačen iz GS-a, ali još uvijek u cilju potkopavanja građanske lijevo patriotske koalicije crpi podršku Dnevnog avaza, te još par političkih aktera koji su se naprasno politički približili, jer su uvidjeli priliku da pokušavaju praviti probleme Komšiću.

Izvještavanje Slobodne Bosne, o predmetnom političkom slučaju, tačnije o Lagumdžijinom pokušaju rušenja Komšića, preko Čolpe, i družine koja mu je davala medijsku i političku podršku, a koje je bilo izvrgnuto žestokim napadima, potvrđuje i komunikacija između Abdulaha Sidrana i članova GS-a vođena je u toku maja mjeseca, i koja je u posjedu Slobodne Bosne.

Naime, Sidran još u maju, potvrđuje ovosedmišnje pisanje Slobodne Bosne, te navodi da je Čolpa "lak plijen zvjerima poput Zlatka Lagumdžije", te od članova GS-a traži da u tome smislu Čolpi i pokažu da nije sam.

Otkuda onda Sidran i Čolpa na zajedničkoj press konferenciji na kojoj iznose tvrdnje o nekakvom puču od strane DF-a? Odgovor je vrlo jasan. Valjalo je prikriti poraz Zlatka Lagumdžije i plan da uz pomoć Čolpe, ruši SPD, sabotira Komšića, te da se pri tome služi svim raspoloživim sredstvima, pa čak i "Dnevnim avazom", ali i željom Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića, odnosno tzv. četvorke, za tim da se građanska lijevo patriotska koalicija i ne formira. Zlatko Lagumdžija doživjeo je bolan poraz, a za političku sudbinu Čolpe očito je da će se morati pobrinuti šura iz NiP-a ili drugi pridruženi Čolpini dušebrižnici.

Novak20
Posts: 9479
Joined: 11/02/2014 18:55

#6 Re: Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Post by Novak20 » 27/08/2020 14:08

:-)

Meni se čini da je smisao ovog SPiD pokreta višedecenijsko služenje daljinskom upravljaču u rukama Izetbegovića i vrha SDA koji ih pali i gasi po potrebi. :D

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ivo-kom ... /200827074
Ivo Komšić pojasnio zbog čega postoji SPD i zašto ne učestvuju na lokalnim izborima
Predsjedavajući Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokracije (SPD) Ivo Komšić u saopćenju za javnost pojasnio je smisao postojanja ovog pokreta koji je osnovan 28. juna prošle godine.

On je naglasio da Pokret SPD, kao izraz jedinstvene socijaldemokratske koalicije, ne učestvuje na lokalnim izborima ove godine, iako su članovi SPD-a imali punu slobodu stati na izborne liste stranaka koje podržavaju Pokret.

"Jedan izborni ciklus ne može biti razlogom odstupanja od utvrđenih i usaglašenih ciljeva Pokreta, koji imaju dugoročni višedecenijski strateški karakter za budućnost naše domovine", naveo je Komšić.

On pojašnjava da je SPD društveno-politički pokret koji ima cilj okupljanje političkih organizacija, organizacija civilnog društva, neformalnih skupina i pojedinaca, kojima je politički prioritet suverena i cjelovita država Bosna i Hercegovina, utemeljena na socijalnoj pravdi i demokraciji

izvrsni direktor
Posts: 3466
Joined: 20/12/2018 16:11

#7 Re: Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Post by izvrsni direktor » 27/08/2020 22:27

Smisao je davno objasnjen moj komso. Al de evo ponovo:
Ovo nije od jučer, bilo smo i kod Džaferovića i on je sve ovo podržao", vidno izrevoltirana izjavila je Tanović. 
Danas sam čuo da se išlo i kod Šefika Džaferovića i da se od njega dobila podrška“, kazao je bivši predsjednik SDP-a.

User avatar
Prpa.ba
Posts: 5819
Joined: 15/08/2006 21:34
Location: Republika Sarajevo

#8 Re: Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Post by Prpa.ba » 27/08/2020 22:45

Ta scena je bila novi nivo politickog odrona cak i za nasu scenu, a svega smo se nagledali.

Zamisli, nekad gornji esalon salonske drzavnicke opozicije, a putem daljinskog njima upravlja ni manje ni vise nego Sefik Dzaferovic.

Ne Izetbegovici direktno, ne Gacani, pa hajde i Sarajlic da ih je postrojio, nego Sefik Dzaferovic. :lol: :lol: :lol:

Novak20
Posts: 9479
Joined: 11/02/2014 18:55

#9 Re: Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Post by Novak20 » 28/08/2020 00:10

:lol: :lol: :lol:

Tako sam nekako i napisao. Samo što je Šefik taj daljinski u Izetbegovićevim SDA rukama. :D

Novak20
Posts: 9479
Joined: 11/02/2014 18:55

#10 Re: Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Post by Novak20 » 15/09/2020 15:08

Lagumdžija eliminiran zbog želje za liderstvom u ovakvoj konkurenciji lidera. :-) Stvarno je blentav.

Još ako se zalagao za suradnju sa SDA, objektivno nije imao nikakve šanse. :lol:

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/16 ... _blok.html
POKRET SPD PORUČIO: "Ni SDA ni NiP nego lijevo patriotski blok!"

U Sarajevu je danas održan sastanak predsjednika partija okupljenih u Pokret socijalne pravde i demokratije. Na sastanku su sudjelovali Željko Komšić, Muhamed Fazlagić, Enver Bijedić, Ivo Komšić i Miro Lazović. Sastanku nije prisustvovao Zlatko Lagumdžija, koji je u međuvremenu eliminiran, mada se pokušavao nametnuti kao (ne)formalni lider ovog pokreta.

Na sastanku se razgovaralo o nastavku jačanja socijaldemokratske ideje koja je okupljena u Pokretu SPD kao nosiocu jedinstva lijevih i građanskih partija u Bosni i Hercegovini.

Partije okupljene u Pokret SPD na lokalnim izborima u pojedinim općinama izlaze sa zajedničkim kandidatima za načelnike i općinska vijeća, kojima Pokret daje punu podršku, što je još jedan korak ka ujedinjavanju ljevice u Bosni i Hercegovini.

Neposredno nakon lokalnih izbora, partije Pokreta će nastaviti proces ujedinjavanja Demokratske fronte, Građanskog saveza, Socijaldemokrata BiH, kao i drugih političkih subjekata koji baštine zajedničke ideje građanskog koncepta Bosne i Hercegovine. Sigurni smo i da će lokalni izbori pokazati neophodnost procesa ujedinjavanja ovih stranaka u jedan politički blok koji će biti alternativa etnonacionalnim politikama, ali i onima koji misle da imaju ekskluzivno pravo na socijaldemokratiju u Bosni i Hercegovini, a na izbore idu u bloku kojem ideološki ne pripadaju.

"Okupljajući ove tri partije socijaldemokratske orijentacije od ukupno četiri koje djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine, pokazujemo da smo na pravom putu neophodnog ujedinjenja ljevice kao stvarne alternative etničkom konceptu vladanja.

Pokret Socijalne pravde i demokratije i dalje je otvoren za sve partije, organizacije i građane kojima su Bosna i Hercegovina i građanska ideja u prvom planu političkog djelovanja i opredijeljenja.

Pokret neće zatvarati vrata niti jednom pojedincu i partiji koji prihvataju osnovne principe Pokreta bez obzira na trenutne političke razlike."

Sa sastanka je upućena i posebna podrška zajedničkim kandidatima u Mostaru, Srebrenici i Stocu, kojima će Pokret SPD biti najveća moguća potpora u izbornom procesu.

User avatar
kritikos
Posts: 618
Joined: 12/01/2018 09:17

#11 Re: Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Post by kritikos » 16/09/2020 08:05

Grupa narkomana ovisnih o vlasti, a socijal-demokratija im dodje kao dobar trip. Dolaskom kriza spas potraze u provjerenom dileru, tj. SDA.

putokaz1
Posts: 9749
Joined: 31/05/2014 23:56

#12 Re: Koalicija DF, GS i SD, SPD ili SPiD

Post by putokaz1 » 28/09/2020 22:19

Zanimljiva koalicija ili alijansa
U sebi imaju Dojučerašnjeg kandidata za Predsjednika SDP,i nekadašnjeg dugogodišnjeg Predsjednika SDP BH.
Savez koji mnogo obećava kao Pas koji Laje...
Imaju Kandidata za Načelnika Lukavca s večim šansama za pobjedu.
Imaju kandidata ASDFA tj Zajedničkog kandidata za Gradonačelnika Tuzle SDA DF GS SD USD itd
Zajedničkog Kandidata za Gradonačelnika Gradačca
OBA S MANJIM ŠANSAMA
Imat će vijećnika u Lukavcu i možda još ponegdje
Zlajana struje ove Alijanse će doživjeti slom kao i Bijedić,ostaje im samo ED koji će ih napustiti prvom prilikom,čim ih SDA šutne iz vlade TK.
Meni jasan SD radi dvije fotelje moraju braniti SDA,nastali su da ih vrate na vlast na TK,ali DF ovci i DFovke srljaju u propast svakim danom sve više,sve više brane SDA i nestaju
Zamisli Čovjek DF kandidat 31 kaže ...''Eh kad prođem sve ću vas raskrinkrat''-Svašta :lol:

Post Reply