EI Presidente wrote:To je pitanje tesko odgovoriti kada ga posmatramo individualno. Statistike, barem u USA, kazu da zene zaradjuju 75 centi na svaki dolar kojeg zarade muskarci. Takodjer kazu da su muski bolje uvezani, i da generalno imaju bolju startnu poziciju. Posto je broj muskih studenata na Americkim univerzitetima vec godinama manji nego broj zena, sve su prilike da ce se ovaj odnos promijeniti te da ce zene uskoro poceti zaradjivati isto kao i muski, ako ne i vise. Ja trenutno radim na malom foto projektu gdje pravim portrete zena koje rade poslove koji su tradicionalno smatrani "muskim" i najlakse mi je naci zene koje vrse odgovorne funkcije, poput partnera u pravnoj firmi, doktora, raznoraznih aktivista, profesora, pilota, itd. a gotovo pa nemoguce naci zene koje rade kao taxisti, automehanicari, vatrogasci, i ostalih poslova koji su fizicki teski ili opasni...tako da, onako laicki, mislim da razlika u zaradi dolazi iz tog segmenta drustva, da ga nazovem "nizom srednjom klasom" dok je situacija medju siromasnim i onim bogatijim vjerovatno vise ujednacena.mamica papucarka wrote:...muskarci ili zene![]()
U zadnje vrijeme stalno slusam kako su zene manje, ili losije placene.Kao, rade isti posao kao i muskarci, pa cak i bolje i kvalitetnije od njih, ali imaju manje plate
![]()
ETo u svom zivotu promijenih tri posla i nisam stekla takav dojam![]()
Ne slusam to samo na onom svom kursu (da mi to neko ne protrlja po nosu![]()
), nego inace u zivotu
![]()
jel ima neka caka koju ne kontam? Ja uopce ne smatram da su zene losije placene nego muskarci. Cak cesto pomislim da mi zene imamo ponekad malo vece privilegije
mislim da si u pravu shto se tiche izbora posla kad se radi o zhenama koje izazovu tradicionalne mushke domene... poshto je obrazovanje jedini nachin da se prevazidje diskriminacija, ne chudi shto se zhene kojima to podje za rukom nadju upravo u tim poslovima koji zahtijevaju visoko obrazovanje.
medjutim, zanimljiva je ipak disproporcionalnost upravo i u takvim radnim profilima... recimo u njemachkoj je postotak zhena sa doktorskom titulom u drushtvenim naukama veci od postotka mushkaraca... ali je vec kod slijedece stepenice, dakle kod zvanja univerzitetskog profesora, daleko, daleko manje zhena nego mushkaraca... ovo ochito ne zavisi od sposobnosti (jer se ova trazhi i prije toga), nego o hrpi ostalih faktora zbog kojih zhene ne idu dalje, ukljuchujuci naravno i vlastitu odluku.
i neko spomenu sposobnosti.... naravno, gleda se na sposobnost. kada jednom uspijesh da negdje upadnesh, onda se gleda na sposobnosti... ako imash srece i naidjesh na dobru radnu okolinu. ja se recimo nikada niti u jednom trenutku u svojoj karijeri nisam osjetila diskriminirano zato shto sam zhensko, ali znam isto tako da sam imala srecu, i da dosta mojih prijateljica ima i te kako drugachija iskustva.
medjutim, sistem dominacije u poslovnoj sferi (mushke ili rasne dominacije, ili oboje) je preduboko ukorijenjen da bi ta maksima o sposobnosti vazhila uvijek. neko recimo od samog pochetka nema shanse da razvije iste sposobnosti... a startna pozicija je i te kako bitna. znachi kad govorimo o tome da se neko zalazhe za jednakost, bitno je naglasiti da se trazhi ne jednakost spolova, nego jednakost startnih shansi... eh, tek kad dvoje ljudi u karijeri krene sa iste pozicije, onda mozhemo usporedjivati njihove sposobnosti kao iskljuchivo mjerilo uspjeha.
i ja uvijek kazhem ovo: sve dok se bude podvlachilo kao neshto posebno da zhena bude na visokoj poziciji, recimo kao predsjednik drzhave ili ministar vanjskih poslova ili sl. (kao shto se to recimo radilo kod njemachke kancelarke), dakle sve dok se ochito osjeca potreba da se ovo naglasi -- vidi je, zhensko, a shta je uspjela -- dotle je valjda jasno da drushtvo te stvari josh uvijek smatra iznimkom. a onda se postavlja pitanje....zashto se te stvari smatraju iznimnim?