Cini se da po ovom pitanju svak vidi ono sto zeli da vidi !Rizvan wrote:
Eh sad možemo ići dalje, pa se pitat šta je tipičan južnjak, jer ne možeš stavljati u isti koš Špance i Balkance, iako mi jesmo svi zajedno po mentalitetu na jugu Europe, negdje između ta dva svijeta, istoka i zapada, ali ipak ovdje na Balkanu je prisutniji taj istočni. Što je i normalno s obzirom da su turci na ovim prostorima vladili stotinama godinama.
Pa pogledajte samo afinitet prema muzici prosječnog Balkanca, šta sluša, a šta sluša prosječan Italijan, Danac ili Poljak. Mi sve kopiramo od Arapa i Turaka, i to najbolje prolazi.
Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Arapi?
- Queen_of_hearts
#26 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
- Lincoln-Burrows
#27 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Balkanci su relativan pojam jer je upravo na Balkanu sudar različitih svjetova,andrejsos wrote:Turci i Balkanci su dosta slicniiji nego zapadnjci,misleci na germanske zemlje...opet romanske/latinske i balkanske zemlje jesu slicne,ali ne koliko turska i balkan
zato neki kulturološki pripadaju zapadu neki istoku a neki sjeveroistoku.
- Joe McCarthy
#28 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Općenito bliži smo Zapadnjacima, još nisam vidio javno kamenovanje ili još javnije amputacije 
- simonese
#29 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
i volimo plavoJoe McCarthy wrote:Općenito bliži smo Zapadnjacima, još nisam vidio javno kamenovanje ili još javnije amputacije
-
cindrlimindrli
#30 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Bogo mili kakva retardirana tema, jos samo fali da autor doda kako bi bilo najbolje da nas potrpa na brodove i
posalje za Anadoliju jer po njegovom shvatanju Bosnjo je uljez. Od ovog je jos samo gore odogovarati na ove kretenske
provokacije.
posalje za Anadoliju jer po njegovom shvatanju Bosnjo je uljez. Od ovog je jos samo gore odogovarati na ove kretenske
provokacije.
- simonese
#31 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
volim ja i Grkinje i Turkinje,nemoj takocindrlimindrli wrote:Bogo mili kakva retardirana tema, jos samo fali da autor doda kako bi bilo najbolje da nas potrpa na brodove i
provokacije.
(normalno da je blentava tema)
- Lincoln-Burrows
#32 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Ne možeš da pričaš o narodima kojima ne pripadaš, ali tema je o Bošnjacimaandrejsos wrote:osim slovenije niko ne pripada zapadu,hrvatska je 50% 50% ,a bosna,srbija i ostali su cisto istokLincoln-Burrows wrote:Balkanci su relativan pojam jer je upravo na Balkanu sudar različitih svjetova,andrejsos wrote:Turci i Balkanci su dosta slicniiji nego zapadnjci,misleci na germanske zemlje...opet romanske/latinske i balkanske zemlje jesu slicne,ali ne koliko turska i balkan
zato neki kulturološki pripadaju zapadu neki istoku a neki sjeveroistoku.
pa te eto razumijem.
- cenecimoveocino
#33 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
.
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#34 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
čejeni sijuksi šošoni i lakota pipl
- Cherry-Cherry
#35 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Zapadnjaci su nam bliži. Mi smo evropski narod. Sa Turcima i Arapima nemamo ništa zajedničko, osim vjere. A i Islam nije isti ovdje i u arapskim zemljama.
Bratstva po vjeri su vještačka.
Bratstva po vjeri su vještačka.
- Cherry-Cherry
#36 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Vjerujem, kada bi bošnjaci morali da biraju: Islamska republika Bosna ili prelazak na kršćanstvo, da bi izabrali ovo drugo.
- Cherry-Cherry
#37 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Logično. Sličan se sličnom raduje. Svako voli svoj rasni tip.simonese wrote:i volimo plavoJoe McCarthy wrote:Općenito bliži smo Zapadnjacima, još nisam vidio javno kamenovanje ili još javnije amputacije
- sinuhe
#38 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Zapadnjacima smo blizi zbog komunizma
Ali u 20 godina Bosnjaci su se zblizili sa istokom. Vjerske radikalizacije nema na Zapadu.
- Havatar
#39 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Rizvan wrote:Tradicionalno sličniji smo arapima i turcima nego zapadu, i po mentalitetu, kulturi, običajima, ishrani, čak nam je i historija u proteklih 150 godina dosta slična. Kako su arapski i turski narodi bili izloženi kolonializmu i turbuletnim promjenama u sferi kulturnog i političkog života, takva je slična situacija bila i kod nas. Drugo je sad što postoji masa mladih Bošnjaka koja je diskonektovana od života svojih predaka i žive životom koji je karakterističan za zapadnog čovjeka, ali isti slučaj je i sa mladim Turcima i Arapima, ni njih nije zaobišao proces globalizacije.
Što se tiče bratstva, ne gledam ni jedan narod kao na braću, ali normalno, smatram da bi Bošnjaci trebali biti na neki način povezani i solidarni sa muslimanskim narodima, jer i to je važan dio islama, to jest ummet.
- Queen_of_hearts
#40 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Ova tema lijepo oslikava podjelu medju Bosnjacima,na proistocni i prozapadni blok 
- fakat
#41 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Barem svaki mjesec dana iskoci slicna tema, obicno od forumasha sa jednocifrenim brojem postova. Takodjer tema imputira da su nam susjedi zapadnjacicindrlimindrli wrote:Bogo mili kakva retardirana tema, jos samo fali da autor doda kako bi bilo najbolje da nas potrpa na brodove i
provokacije.
- _mufljuz_
#42 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Cherry-Cherry wrote:Vjerujem, kada bi bošnjaci morali da biraju: Islamska republika Bosna ili prelazak na kršćanstvo, da bi izabrali ovo drugo.
mislim da je ovo mister svih retardiranih postova koje procitah ovdje hahahahahhaa popravi mi dan
al ne sumnjam da su tebi blizi turci
- iz dna duše
#43 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Elem, ista meta isto odstojanje. Izborna je godina, treba valjda ovih tema, da se zbiju redovi... Ja nešto kontam da postavljači ovih tema imaju platu za ovo, malo malo iskoči ovako neko "pametno pitanje"
Ma ovo je glat za zatvoriti temu... saznadoh "zahvaljujući" temi i komentarima otprilike isto, kao i svaki puta: Hrvati ne pripadaju Balkanu, oni su Evropljani, a Balkan valjda nije Evropa, Evropa je samo zapad, (otprije znam da Hrvati "nisu" ni Slaveni nego haman Germani, Bošnjake utrpavaju između Arapa i Turaka, nema alternative i Evrope, braća Srbi jesu Balkanci, ali su oni kršćani i svi su na Balkanu u stvari postali od njih...
A svi smo samo ljudi, a različitosti su jedno veliko bogatstvo.
Ma ovo je glat za zatvoriti temu... saznadoh "zahvaljujući" temi i komentarima otprilike isto, kao i svaki puta: Hrvati ne pripadaju Balkanu, oni su Evropljani, a Balkan valjda nije Evropa, Evropa je samo zapad, (otprije znam da Hrvati "nisu" ni Slaveni nego haman Germani, Bošnjake utrpavaju između Arapa i Turaka, nema alternative i Evrope, braća Srbi jesu Balkanci, ali su oni kršćani i svi su na Balkanu u stvari postali od njih...
-
goodbar
#44 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Bosnjaci su bili blizi Evropljanima,pogledajte,kako su zivjeli posle W W 2.Narocito krajem ' 80-ih,pocetkom ' 90-ih,kafici puni,alkohol na sve strane,nidje veze sa Istokom.Kakva je Bosna,kakvo je SA bilo tada,da li se neko sjeca?I nista nije pomoglo.Dosao rat,dojucerasnja sabraca nas nazvase fundamentalistima(cisto sumnjam da su znali znacenje),kao Muslimani(poslije Bosnjaci)hoce Dzamahiriju(a Dzamahirija bila Libijska drzava,cak neka vrsta arapskog komunizma),Islamsku Republiku i sta sve ne...Eeeeej,covjece...4.godine se Sarajevo bombardovalo,pokolj ne zabelezen poslije W W 2,niko da k....m pomjeri od Zapadnjaka.Kao,eto, Karadzic obavlja prljavi dio posla,"Nema muslimanske drzave u Evropi i TACKA".Onaj veseli dvostruki Butros,gensek OUN dolazi u Sarajevo za nista...Miteran dolazi da spasi Karadzica,a Bosnjaci se obradovali,kao videce Miteran kako se rusi SA.Vidjeli su oni sve,ali nisu nista preduzeli.Na pocetku rata,Arapi i drugi muslimani u svijetu su se cudom cudili,otkuda ovi plavi muslimani?Pa,ko "nije to nasa fela".Dakle,Bosnjaci su bili ni tamo ni ovamo.Istina,kad je sve bilo skoro gotovo,pomogli su Turci i Iranci,kasnije i USA.Ali,hocu da kazem,mozemo se mi osjecati blizi ovima ili onima,mi smo ti "negdje izmedju".Da smo,kojim slucajem malo crnji,sa ovim imenima,narocito posle 09.11.muka bi bila prelaziti granice.
- iz dna duše
#45 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Na koju pomoć Iranaca i Turaka misliš? Ja se sjećam Turaka kao vrijednih pripadnika SFOR-a. U Zenici su recimo učinili dosta na uređenje grada i tako te stvari, za razliku od gradova gdje su bili locirani pripadnisi SFOR-a iz Zapadnih zemalja, koji su iza sebe ostavljali smeće, kada su napuštali gradove u kojima su "čuvali mir" Ali šta su Iranci pomogli, pitam ozbiljno nije sarkazam?goodbar wrote:Bosnjaci su bili blizi Evropljanima,pogledajte,kako su zivjeli posle W W 2.Narocito krajem ' 80-ih,pocetkom ' 90-ih,kafici puni,alkohol na sve strane,nidje veze sa Istokom.Kakva je Bosna,kakvo je SA bilo tada,da li se neko sjeca?I nista nije pomoglo.Dosao rat,dojucerasnja sabraca nas nazvase fundamentalistima(cisto sumnjam da su znali znacenje),kao Muslimani(poslije Bosnjaci)hoce Dzamahiriju(a Dzamahirija bila Libijska drzava,cak neka vrsta arapskog komunizma),Islamsku Republiku i sta sve ne...Eeeeej,covjece...4.godine se Sarajevo bombardovalo,pokolj ne zabelezen poslije W W 2,niko da k....m pomjeri od Zapadnjaka.Kao,eto, Karadzic obavlja prljavi dio posla,"Nema muslimanske drzave u Evropi i TACKA".Onaj veseli dvostruki Butros,gensek OUN dolazi u Sarajevo za nista...Miteran dolazi da spasi Karadzica,a Bosnjaci se obradovali,kao videce Miteran kako se rusi SA.Vidjeli su oni sve,ali nisu nista preduzeli.Na pocetku rata,Arapi i drugi muslimani u svijetu su se cudom cudili,otkuda ovi plavi muslimani?Pa,ko "nije to nasa fela".Dakle,Bosnjaci su bili ni tamo ni ovamo.Istina,kad je sve bilo skoro gotovo,pomogli su Turci i Iranci,kasnije i USA.Ali,hocu da kazem,mozemo se mi osjecati blizi ovima ili onima,mi smo ti "negdje izmedju".Da smo,kojim slucajem malo crnji,sa ovim imenima,narocito posle 09.11.muka bi bila prelaziti granice.
- _mufljuz_
#46 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
kršili embargo na naoruzanje ARBIH-e u ratuiz dna duše wrote:Na koju pomoć Iranaca i Turaka misliš? Ja se sjećam Turaka kao vrijednih pripadnika SFOR-a. U Zenici su recimo učinili dosta na uređenje grada i tako te stvari, za razliku od gradova gdje su bili locirani pripadnisi SFOR-a iz Zapadnih zemalja, koji su iza sebe ostavljali smeće, kada su napuštali gradove u kojima su "čuvali mir" Ali šta su Iranci pomogli, pitam ozbiljno nije sarkazam?goodbar wrote:Bosnjaci su bili blizi Evropljanima,pogledajte,kako su zivjeli posle W W 2.Narocito krajem ' 80-ih,pocetkom ' 90-ih,kafici puni,alkohol na sve strane,nidje veze sa Istokom.Kakva je Bosna,kakvo je SA bilo tada,da li se neko sjeca?I nista nije pomoglo.Dosao rat,dojucerasnja sabraca nas nazvase fundamentalistima(cisto sumnjam da su znali znacenje),kao Muslimani(poslije Bosnjaci)hoce Dzamahiriju(a Dzamahirija bila Libijska drzava,cak neka vrsta arapskog komunizma),Islamsku Republiku i sta sve ne...Eeeeej,covjece...4.godine se Sarajevo bombardovalo,pokolj ne zabelezen poslije W W 2,niko da k....m pomjeri od Zapadnjaka.Kao,eto, Karadzic obavlja prljavi dio posla,"Nema muslimanske drzave u Evropi i TACKA".Onaj veseli dvostruki Butros,gensek OUN dolazi u Sarajevo za nista...Miteran dolazi da spasi Karadzica,a Bosnjaci se obradovali,kao videce Miteran kako se rusi SA.Vidjeli su oni sve,ali nisu nista preduzeli.Na pocetku rata,Arapi i drugi muslimani u svijetu su se cudom cudili,otkuda ovi plavi muslimani?Pa,ko "nije to nasa fela".Dakle,Bosnjaci su bili ni tamo ni ovamo.Istina,kad je sve bilo skoro gotovo,pomogli su Turci i Iranci,kasnije i USA.Ali,hocu da kazem,mozemo se mi osjecati blizi ovima ili onima,mi smo ti "negdje izmedju".Da smo,kojim slucajem malo crnji,sa ovim imenima,narocito posle 09.11.muka bi bila prelaziti granice.
- klaki
#47 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
andrejsos wrote: Nije pitanje u kvi vec mentalitetu i obicajima,,odes u grcku tursku bugarsku bosnu isti ili slican mentalitet
odes u njemacku drugi svijet
Ne znam za ostale navedene zemlje ali nasa jedina slicnost je tu i tamo kultura
Mentalno nismo sekunde slicni turcima. Znaci ponasanje totalno razlicito i po tom pitanju smo slicniji svabi ako vec tako gledas. Ovaj mentalitet je unikatan za ExYu narode i tesko da nam je iko slican po tom pitanju
- SkyLimit
#48 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Najveća uloge Turske je diplomatska podrška u međunarodnim krugovima.Lobiranje i to.A Iranci su slali oružje i vojne instruktore.Arapi pare.iz dna duše wrote: Na koju pomoć Iranaca i Turaka misliš? Ja se sjećam Turaka kao vrijednih pripadnika SFOR-a. U Zenici su recimo učinili dosta na uređenje grada i tako te stvari, za razliku od gradova gdje su bili locirani pripadnisi SFOR-a iz Zapadnih zemalja, koji su iza sebe ostavljali smeće, kada su napuštali gradove u kojima su "čuvali mir" Ali šta su Iranci pomogli, pitam ozbiljno nije sarkazam?
- _mufljuz_
#49 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
kratko receno sa onim sto su nam provizirale ustaše u ratu - su i oslobodili rvacku
- agnostic_front
#50 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara
Ko god ih plaća, i ja se prijavljujem da postavljam ove "genetske" teme na politici!!iz dna duše wrote:Elem, ista meta isto odstojanje. Izborna je godina, treba valjda ovih tema, da se zbiju redovi... Ja nešto kontam da postavljači ovih tema imaju platu za ovo, malo malo iskoči ovako neko "pametno pitanje"
Ma ovo je glat za zatvoriti temu... saznadoh "zahvaljujući" temi i komentarima otprilike isto, kao i svaki puta: Hrvati ne pripadaju Balkanu, oni su Evropljani, a Balkan valjda nije Evropa, Evropa je samo zapad, (otprije znam da Hrvati "nisu" ni Slaveni nego haman Germani, Bošnjake utrpavaju između Arapa i Turaka, nema alternative i Evrope, braća Srbi jesu Balkanci, ali su oni kršćani i svi su na Balkanu u stvari postali od njih...![]()