Ko su Bosnjaci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
shin

Post by shin »

rashomon

Post by rashomon »

Srednji vijek

U srednjovjekovnoj Bosni, stanovnici su se nazivali imenom Bošnjani. Veliki utjecaj među Bošnjanima je imala šizmatička ili heretička Crkva bosanska, zbog čega je na Bošnjane pokrenuto nekoliko krstaških ratova.
Kako svi površno prelaze preko toga, a to jedan od ključnih detalja (IMHO) za ono što se dešava ovdje!
talijan

Post by talijan »

mr__bosnjak wrote:Bosanci/Hercegovci regionalna znacka,
Bosnjaci nacionalna.
Znaci ko je rodjen u Hercegovini i islamske je vjeroispovijesti je Hercegovac ali i Bosnjak?
danas

Post by danas »

talijan wrote:
Bosnjaci nacionalna.
Znaci ko je rodjen u Hercegovini i islamske je vjeroispovijesti je Hercegovac ali i Bosnjak?
ne znam.
bosnjak je kao desnjak.
a hercegovac je valjda kao ljevoruk.
DONY

Post by DONY »

danas wrote:
talijan wrote:
Bosnjaci nacionalna.
ne znam.
bosnjak je kao desnjak.
a hercegovac je valjda kao ljevoruk.
Ne diraj Mr-Bosnjaka,PIJAVICE,jer da imas dio njegove dushe,licila bi na INSANA,a ovako ,do podne KOBRA,a od podne PIJAVICA.. :D ..U Pazar ces ti...PROSLOST.. :D :lol: ..
danas

Post by danas »

jadna majko svoja... :roll: :roll: :roll: :roll: :(
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Image

Engram vec duze nije na duznosti...inache...bi bilo podjele boba :D
DONY

Post by DONY »

danas wrote:jadna majko svoja... :roll: :roll: :roll: :roll: :(

bolje ti je da pocnes Boga dozivati...ili Durakovica on je tvoj B.. :D :lol:
danas

Post by danas »

DONY wrote:
posto je ocigledno da je uzaludna nada da ce se covjek tvojih godina uozbiljiti i prestati ponasati kao papak, evo da ti se ozbiljno obratim. zar mislis da su tvoje nebuloze nekome zanimljive ili da mene gluposti koje pises doticu, ili ne dao bog -- vrijedjaju :-) zar mislis da cu se srozati na tvoj nivo da ti ovdje spominjem roditelje, zenu, djecu, obrazovanje (kojeg ocigledno nemas), durakovica (?!?!), ime, godine, boju kose...kao sto ti meni spominjes -- u nedostatku bilo kakvih argumenata i logike.

a posto tvoji postovi sluze samo jednu svrhu -- da svima pokazu kakav si papak -- mozes slobodno nastaviti :D

srdacno,
zumreta
DONY

Post by DONY »

danas wrote:
DONY wrote:
posto je ocigledno da je uzaludna nada da ce se covjek tvojih godina uozbiljiti i prestati ponasati kao papak, evo da ti se ozbiljno obratim. zar mislis da su tvoje nebuloze nekome zanimljive ili da mene gluposti koje pises doticu, ili ne dao bog -- vrijedjaju :-) zar mislis da cu se srozati na tvoj nivo da ti ovdje spominjem roditelje, zenu, djecu, obrazovanje (kojeg ocigledno nemas), durakovica (?!?!), ime, godine, boju kose...kao sto ti meni spominjes -- u nedostatku bilo kakvih argumenata i logike.

a posto tvoji postovi sluze samo jednu svrhu -- da svima pokazu kakav si papak -- mozes slobodno nastaviti :D

To ZUKI,to "spominjanje" rodbine je tvoja specijalnost...PhD..samo te cekam,a i Moderator ti je vec dosta "oprostio",ali Moderator ..PAMTI...pa izvoli...

:lol: :-)
Pretposljednji Mohikanac

Post by Pretposljednji Mohikanac »

e nastranu sva ova problematika, al citajuci ovih zadnji par strana dodjoh do samo jednog zakljucka:

tanananaaaaa (fanfare)

dony ti si jedan glupko neodgojeni, i to big time :-)
DONY

Post by DONY »

Pretposljednji Mohikanac wrote:e nastranu sva ova problematika, al citajuci ovih zadnji par strana dodjoh do samo jednog zakljucka:

tanananaaaaa (fanfare)

dony ti si jedan glupko neodgojeni, i to big time :-)

Glupko .....je u fazi odgajanja...a mozda ima sansi..."Posljednji"..M.. :lol: ,ali kad "zavrsis sve sto se moze zavrsiti(PhD)",...onda je kraj... :lol:
Pretposljednji Mohikanac

ah, cuj, da nisam procitao negdje da si djuturum, pomislio bih da ti je 14-15 godina, sto dovoljno govori o tebi kao formiranoj licnosti :-)
black

Post by black »

Image bez svadje i uvreda!!!

Image
DONY

Post by DONY »

Pretposljednji Mohikanac wrote:ah, cuj, da nisam procitao negdje da si djuturum, pomislio bih da ti je 14-15 godina, sto dovoljno govori o tebi kao formiranoj licnosti :-)
moras citati dalje i dalje...mozda "skontas'....dosta je toga" kodirano".a bogami i koplikovano... :-)

je' to proradila Sandzo'line... :lol:
rockinfreakapotamus

Post by rockinfreakapotamus »

talijan wrote:
Bosnjaci nacionalna.
hmh... ljui moji... mi smo niko i ništa dok ne shvatimo da religina i nacionalnost nemaju ništa zajedničko....

ja mogu bit njemac - musliman, a mogu bit i katolik i budista

ja mogu bit turčin pravoslavac, al mogu bit i turčin musliman

ja mogu bit arapin musliman, al mogu bit i židov i krščan

...al kod nas se sve svodi na politiku...
ono što se mi smatramo nacijom bosanskom il bošnjačkom... mi smo isti... kad čete to shvatit... samo je fazon kako izvodimo prokletu riječ...

al opet bosanca možeš shvatit i kao nekog ko živi u bosni ne misleči na naciju ( recimo srbin i srbijanac)

a što se tiče hercegovaca... ne vjerujem da je ikad postojala hercegovačka nacija... hercegovina je bosni isto što i Alzas francuskoj.. pa postojil alzaška nacija? hercegovina je dio bosne uvijek bila.. a u imenu države stoji tek od AU okupacije 1878.
znači hercegovci bi bili bošnjaci/bosanci ili hrvati il grci, albanci...

ugl. ja mislim da mi, koji se nazivamo bosancem il bošnjakom smo u stvari isti narod... samo što drugu riječ koristimo...
što se mene tiče... apsolutno mi je svejedno kako se ova naša nacija zove... bila bosanska il bošnjačka... važno mi je da znam da mi je zemlja bosna, ja ču i dalje bit isti... zvao se Bosanac, Bošnjak, Bošnjanin il koji več.... na isto se svodi...
dashing

Post by dashing »

Cijelo vrijeme osmanske vladavine , za muslimane u Bosni, tj.Bosanskom ejaletu ili pasaluku,koji je u razlicita vremena obuhvatao, pored danasnje Bosne i Hercegovine,mnoge okolne teritorije,upotrebljavala su se dva naziva.Prema Turcima i prema Osmanskim vlastima u Carigradu bosansko-hercegovacki,sandjacki,i ostali muslimani slavenskog porijekla i jezika sebe su u etnickom,politckom,jezickom smislu smatrali i nazivali Bosnjacima.Tako su ih nazivali i Turci i osmanska adminstracija u svojim sluzbenim aktima.
Umnogim sluzbenim spisima Porte bosnjacko ime se kao regionalna i narodna oznaka susrece u raznim oblicima (Bosnaklar,Bosnak taifesi,Bosnalu takimi,Bosnalu kavm,sve u znacenju Bosnjaci ili "Bosanski narod").
Isti naziv za Bosanske muslimane tj.Bosnjaci ili "Bosanski narod",koristi se i u pismima koja su Husein-kapetan Gradascevic i istaknuti sudionici njegovog pokreta upucivali austijskim vlastima i knezu Milosu Obrenovicu.U tom je smislu Husein-kapetan bio izricit u pismima austrijskom kancelaru Metternichu, datiranom u Travniku i Gradaccu 13.3, odsnosno23.6.1832 godine.
Ovaj termin koristio je i Ali-pasas Rizvanbegovic u prepisci sa austrijskim vlastima u Dalmaciji.

Mustafa Imamovic
Historija Bosnjaka
DONY

Post by DONY »

[quote="black"]Image bez svadje i uvreda!!!

Image[/quo
te]

Kad Mr.Black kaze da je dosta ...onda je dosta ....evo.. :) ..ja sam .. :) :D
Pretposljednji Mohikanac

DONY wrote:
Pretposljednji Mohikanac wrote:ah, cuj, da nisam procitao negdje da si djuturum, pomislio bih da ti je 14-15 godina, sto dovoljno govori o tebi kao formiranoj licnosti :-)
moras citati dalje i dalje...mozda "skontas'....dosta je toga" kodirano".a bogami i koplikovano... :-)

je' to proradila Sandzo'line... :lol:
nije, ja imam certifikat :-) :D

ajd necu dalje, black upozorava, dosta mi je banovanja :D
rockinfreakapotamus

Post by rockinfreakapotamus »

a sad da se dotaknem teme .. porijekla...

ja sebe smatram potomkom bošnjana... onih srednjovjekovnih starosjedilaca

a što se tiče poturčenih srba il islamiziranih hrvata....
to mogu mačku o rep...
jer još za vrijeme OC katolici i pravoslavci su se ovdje nazivali Bošnjacima...
a onda kasnije se zbog religije i političkih interesa izjednačavaju sa istočnim i zapadnim susjedima...

... da ne pričam puno evo mog mišljenja...

Izvorno ime Bošnjanin (u latinskim vrelima sing. Bosnensis) prvobitno označava pripadnika srednjovjekovnog bosanskog teritorija, kasnije države. U počecima osmanlijske vladavine polako dolazi do promjena u bosanskom jeziku te se narodna imena na ak kao Poljak, Slovak više upotrebljavaju pa i riječ Bošnjak. Sa stabilizacijom osmanlijske vlasti, riječ Bošnjak upotpunosti zamjenjuje srednjovjekovno Bošnjanin. Riječi kao Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke srednjovjekovnih Bošnjana. Dok istovremeno riječ Bošnjak-taifesi označava svakog pripadnika Bosanskog ejaleta bez obzira na narodnost, kulturu i jezik. Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti je označavalo čovjeka koji je pripadao bošnjačkom narodu, govorio bosanski jezik, slijedio bošnjačku i bosansku kulturu.

Kod većine pravoslavaca i katolika u Bosni i Hercegovini u 19. vijeku, pod utjecajem susjednih država Srbije i Hrvatske su nadvladala srpska i hrvatska nacionalna imena, potisnuvši starije narodne, konfesionalne i regionalne označitelje. Bošnjački narod je od sredine 19. vijeka prošao kroz niz faza nametnutih imenovanja i preimenovanja (Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Jugoslaveni-muslimani , Muslimani), što je najčešće bilo uzrokovano hegemonističkim ambicijama susjednih država i političkom slabošću i malim utjecajem Bošnjaka tog doba na društvena zbivanja, da bi na koncu vijeka konačno prevladalo bošnjačko nacionalno ime za autohtoni narod Bosne i Hercegovine odnosno za pripadnike tog naroda izvan domovine. Danas sama riječ Bošnjak označava pripadnika bošnjačke nacije, koji govori bosanski jezik, slijedi bošnjačku i bosansku kulturu, te vodi porijeklo od Slavena srednjovjekovne Bosne koji su se nazivali Bošnjanima. Istovremeno riječ Bosanac danas ima slično značenje, ako ne i identično, kao Bošnjak-taifesi sa time što označava svakog pripadnika države Bosne i Hercegovine bez obzira na naciju. Iz bošnjačke percepcije bosanstvo i bošnjaštvo su čvrsto povezani i međusobno prožeti, jer Bošnjaci prije svega svoj identitet vežu za domovinu Bosnu.

wikipedia...
Last edited by rockinfreakapotamus on 29/10/2006 15:11, edited 1 time in total.
sember

Post by sember »

Dva se roditelja prepiru koje ce ime dati djetetu, a oba ga PODJEDNAKO VOLE.
ps:krajnje je vrijeme da se jednom dogovorimo,da moremo nasoj djeci
reci ko su i sta su!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

talijan wrote:
Bosnjaci nacionalna.
Da osim ako je Rom, Turcin, Albanac ili neki drugi ne-bosnjacki musliman.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Onda je Hercegovac i to drugo.
Post Reply