Ko su Bosnjaci?
-
mr__bosnjak
I mani se ironije nista ne postizes
-
mr__bosnjak
Izgleda da ti to teze ide
-
mr__bosnjak
Ne moras mi se izvinjavati, samo sam rekao da nista ne postizes ironijom.
-
Grom iz vedra neba
Mozda bi ovo i bilo fani, ali posto vidim da zestoko lupas, onda je tragicno.danas wrote:ondaK...
u australiji ne zivi australijanac nego ausshnjak
u americi ne zivi amerikanac nego amerishnjak
u austriji ne zivi austrijanac nego austashnjak
u sloveniji ne zivi slovenac nego slovshnjak
u makedoniji ne zivi makednonac nego makosnjak
i personal favorite
u belgiji ne zivi belgijanac nego belshnjak
![]()
![]()
Bosna i Amerika, Austrija, Makedonija, Slovenija nemaju iste nastavke, pa tako ni iste izvedene rijeci.
Rijec Bosanac bi bila pravilna da je umjesto Bosna bila rijec Bosana.
Bosana+ac->Bosanac
Ali
Bosna + ac->Bosnac.
Bosnjak je nastao dodavanjem nastavka -ak, na Bosna
Bosna+ak->Bosnak->Bosnjak->Bošnjak.
Naravno da je nepismenom covjeku lakse da izigrava pametnjakovica, jer nije ni svjestan gluposti koju izgovori.
- danas
pa posto si ti strucnjak za sve
odgovori nam onda, kako da mi, sa nasim 'ovodrinskim' jezikom
a ne onim tamo 'prekodrinskim' jezikom
zovemo srbijance... i sve ostale...
jer nesto mi podebljavas..

a ti se ne brini za sebe
geniji poput tebe su uvijek bili ispred svoga vremena
neshvaceni od okoline...

a ti se ne brini za sebe
-
DONY
Grome ,grome..Grom iz vedra neba wrote:Mozda bi ovo i bilo fani, ali posto vidim da zestoko lupas, onda je tragicno.danas wrote:ondaK...
i personal favorite
![]()
![]()
Bosna i Amerika, Austrija, Makedonija, Slovenija nemaju iste nastavke, pa tako ni iste izvedene rijeci.
Bosana+ac->Bosanac
Ali
Bosna + ac->Bosnac.
Naravno da je nepismenom covjeku lakse da izigrava pametnjakovica, jer nije ni svjestan gluposti koju izgovori.
-
Grom iz vedra neba
danas wrote:pa posto si ti strucnjak za sveodgovori nam onda, kako da mi, sa nasim 'ovodrinskim' jezikom
![]()
a ti se ne brini za sebegeniji poput tebe su uvijek bili ispred svoga vremena
neshvaceni od okoline...
![]()
Isto onako kako "od zivota u istoj drzavi s prekodrincima" koristismo rijec Bosanac umjesto Bosnjak.
A geniji poput mene su u osnovnoj naucili palatalizaciju i jednacenje suglasnika po zvucnosti, taman tolko da od imenice napravis jos jednu.
-
DONY
Grom iz vedra neba wrote:danas wrote:pa posto si ti strucnjak za sveodgovori nam onda, kako da mi, sa nasim 'ovodrinskim' jezikom
![]()
a ti se ne brini za sebegeniji poput tebe su uvijek bili ispred svoga vremena
neshvaceni od okoline...
![]()
Isto onako kako "od zivota u istoj drzavi s prekodrincima" koristismo rijec Bosanac umjesto Bosnjak.
A geniji poput mene su u osnovnoj naucili palatalizaciju i jednacenje suglasnika po zvucnosti, taman tolko da od imenice napravis jos jednu.
To Grome Kobru direktno u glavu..
-
Grom iz vedra neba
Kod Amera nema palatalizacije, u njih je sve hamburger i war on terrorismDONY wrote:Grome ,grome..Grom iz vedra neba wrote:Mozda bi ovo i bilo fani, ali posto vidim da zestoko lupas, onda je tragicno.danas wrote:ondaK...
i personal favorite
![]()
![]()
Bosana+ac->Bosanac
Ali
Bosna + ac->Bosnac.
Naravno da je nepismenom covjeku lakse da izigrava pametnjakovica, jer nije ni svjestan gluposti koju izgovori...kako moze "PhD" biti nepismen/a..
![]()
..sada ce biti svega...,ma ja Americko obrazovanje....
![]()
-
DONY
Grom iz vedra neba wrote:Mozda bi ovo i bilo fani, ali posto vidim da zestoko lupas, onda je tragicno.danas wrote:ondaK...
i personal favorite
![]()
![]()
a kod NJIH
Bosana+ac->Bosanac
Ali
Bosna + ac->Bosnac.
Svastar-sveznajuca Kobra,sama od sebe napravi nepismenu/og..to se kod nas u Bosni kaze FUSHER/ica....
Grome za ovo imas od mene dupli Hamburger..
Last edited by DONY on 29/10/2006 02:27, edited 1 time in total.
- danas
@Grom:
francuska, svedska, norveska, danska, turska, hrvatska imaju isti nastavak (-ska), pa je stanovnik jedne drzave francuz a druge svedjanjin, trece norvezanin, cetvrte danac, pete turcin, a seste hrvat. i sta sad?
mislim, budi ti bosnjak koliko hoces, niko ti ne brani... ali te tvoje teorije da bosanac ne postoji kao pravilan gramaticki oblik su zaista nebulozne, a to valjda i sam znas.
ali eto, vaznije je valjda da nesto kazes, pa makar bila i glupost nevidjena
mada -- nije da me iznendadjuje

PS
DONY:
de ucini uslugu forumasima, pa ih profesiJonalno poduci gramatici
ma kakav si ti strucnjak i profesiJonalac, mogao bi i citavih $50 uzeti po casu 
francuska, svedska, norveska, danska, turska, hrvatska imaju isti nastavak (-ska), pa je stanovnik jedne drzave francuz a druge svedjanjin, trece norvezanin, cetvrte danac, pete turcin, a seste hrvat. i sta sad?
mislim, budi ti bosnjak koliko hoces, niko ti ne brani... ali te tvoje teorije da bosanac ne postoji kao pravilan gramaticki oblik su zaista nebulozne, a to valjda i sam znas.
mada -- nije da me iznendadjuje
PS
DONY:
de ucini uslugu forumasima, pa ih profesiJonalno poduci gramatici
-
DONY
Ne diraj mi Istambol,pravoslavnu predstolnicu...jer bi mogla nazad u N.Pazar...danas wrote:@Grom:
mislim, budi ti bosnjak koliko hoces, niko ti ne brani... ali te tvoje teorije da bosanac ne postoji kao pravilan gramaticki oblik su zaista nebulozne, a to valjda i sam znas.ali eto, vaznije je valjda da nesto kazes, pa makar bila i glupost nevidjena
![]()
mada -- nije da me iznendadjuje![]()
PS
DONY:
de ucini uslugu forumasima, pa ih profesiJonalno poduci gramaticima kakav si ti strucnjak i profesiJonalac, mogao bi i citavih $50 uzeti po casu
Fusher keramicar nauci keramiku,ali fusher=sveznalica,umre ko neznalica..
- danas
a nepismeni papak umre kako je i cijeli vijek prozivio -- kao nepismeni papakDONY wrote:
Ne diraj mi Istambol,pravoslavnu predstolnicu...jer bi mogla nazad u N.Pazar...:-)CIP.l.k. ti nece pomoci...
Fusher keramicar nauci keramiku,ali fusher=sveznalica,umre ko neznalica..
-
DONY
Ma jebe me "j"danas wrote:a nepismeni papak umre kako je i cijeli vijek prozivio -- kao nepismeni papakDONY wrote:
Ne diraj mi Istambol,pravoslavnu predstolnicu...jer bi mogla nazad u N.Pazar...:-)CIP.l.k. ti nece pomoci...
Fusher keramicar nauci keramiku,ali fusher=sveznalica,umre ko neznalica..![]()
![]()
![]()
- Jara
danas wrote:ondaK...
i personal favorite
![]()
![]()
u češkoj ne živi čeh nego češnjak
-
DONY
Svaki dan je sve vise Gromova,Reina,mirci....valjda ces shvatiti svoju vrijednost..hocu reci bezvrijednost..danas wrote:svaka cast DONY, moram ti priznati -- fakat si papak prve lige! ovako nesto zaista dugo nisam vidjela...
nemas konkurencije na ovom forumua ni sire
-
Shoshana
Ne znam.... mislim ja nisam lingvista, ali mi se cini da bi , na primjer, Ban Kulin trebao znati ciji je on Ban. Jal' bosnjacki - jal' bosanski
A u povelji, zamislite, pise bos(poluglas)n(poluglas)ski
Dalje se googlanjem daje saznati da je poluglas u trinaestom/cetrnaestom vijeku presao u 'a' ili 'e', a ponekad i u 'o'
Takodje se tu i tamo ustvrdi da rijec Bosna dolazi od rijeci BosOna, pa ja sad ne znam kako bi Grom iz tog BosOna izveo BoSNJak - ta mi palatalizacija a i jednacenje po mjestu tvorbe teze ide
Eto, Jara je, ako ne grijesim jezicar(a)
pa nek' me ispravi
A, do tad - Danas, drz' se Kulina Bana i Bosanaca
A u povelji, zamislite, pise bos(poluglas)n(poluglas)ski
Dalje se googlanjem daje saznati da je poluglas u trinaestom/cetrnaestom vijeku presao u 'a' ili 'e', a ponekad i u 'o'
Takodje se tu i tamo ustvrdi da rijec Bosna dolazi od rijeci BosOna, pa ja sad ne znam kako bi Grom iz tog BosOna izveo BoSNJak - ta mi palatalizacija a i jednacenje po mjestu tvorbe teze ide
Eto, Jara je, ako ne grijesim jezicar(a)
A, do tad - Danas, drz' se Kulina Bana i Bosanaca
- danas
tvoja prefesiJonalna briga za moju sudbinu me je duboko potresla -- necu moci nocas spavatiDONY wrote:Svaki dan je sve vise Gromova,Reina,mirci....valjda ces shvatiti svoju vrijednost..hocu reci bezvrijednost..danas wrote:svaka cast DONY, moram ti priznati -- fakat si papak prve lige! ovako nesto zaista dugo nisam vidjela...
nemas konkurencije na ovom forumua ni sire
odnosno neznanje i otici u proslost.newnick....vozdra proslost,
ne brini, ne idem ja nikuda
pa kako cu to propustiti
- Jara
Suzy, kad me već prozivaš...
Koliko znam ( a krhko je znanje) riječ "bošnjak " (bosniak) je bila prilično u upotrebi u periodu austrougarske vlasti... tako su, npr. nazivali naše vojnike u sastavu svoje vojske...neki kažu da je to turski oblik riječi Bosanac...pa ga austrougari prisvojili...U jeziku nema pravila kao u matematici... živa je to materija koja se razvija, mijenja...pravopis je stvar dogovora, konvencije ...a kod nas je sve politika.
Bosanski, naravno...i to je stvar istorije i geografije a ne lingvistike.Shoshana wrote:Ne znam.... mislim ja nisam lingvista, ali mi se cini da bi , na primjer, Ban Kulin trebao znati ciji je on Ban. Jal' bosnjacki - jal' bosanski![]()
Tako kažu...Shoshana wrote:A u povelji, zamislite, pise bos(poluglas)n(poluglas)ski![]()
Dalje se googlanjem daje saznati da je poluglas u trinaestom/cetrnaestom vijeku presao u 'a' ili 'e', a ponekad i u 'o'![]()
Ne vidim tu ni palatalizaciju ni jednačenje po mjestu tvorbe...Shoshana wrote:Takodje se tu i tamo ustvrdi da rijec Bosna dolazi od rijeci BosOna, pa ja sad ne znam kako bi Grom iz tog BosOna izveo BoSNJak - ta mi palatalizacija a i jednacenje po mjestu tvorbe teze ide![]()
Ako misliš "jezikara", ne griješiš...Shoshana wrote:Eto, Jara je, ako ne grijesim jezicar(a)pa nek' me ispravi
![]()
Koliko znam ( a krhko je znanje) riječ "bošnjak " (bosniak) je bila prilično u upotrebi u periodu austrougarske vlasti... tako su, npr. nazivali naše vojnike u sastavu svoje vojske...neki kažu da je to turski oblik riječi Bosanac...pa ga austrougari prisvojili...U jeziku nema pravila kao u matematici... živa je to materija koja se razvija, mijenja...pravopis je stvar dogovora, konvencije ...a kod nas je sve politika.
-
Helem
Jedno jutro
jedan dan
uranio Kulin Ban
kao da je Sudnji dan.
Od Kulina Bana do danasnjih dana.
"Dobro jutro" Kulin Bane
vice narod na sve strane.
"Dobro jutro"
"Dobar dan"
odgovara Kulin Ban