Problem je u tome sto u bosnjackom korpusu dominira vjera i da muslimani u BiH uopce nisu vezani za srednjovjekovnu Bosnu. Naravno ima izuzetaka, ali oni predstavljaju ogromnu manjinu. Vecina Bosnjaka kada vidi krst na nekim bistama ili sl. odmah okrenu glavu. Mislim da je bio slucaj u Tuzli nesto oko u ime oca ... itd.Bosnjak_katolik wrote:Ocevi Bosnjacke nacije ili bosanske nacije. Na to sam mislio.
To pitanje sam sebi postavio nakon sto sam vidio da je se izgradio replika stecka ili kamene ploce to jeste grobnice Kulina Bana. Cak je se islo toliko daleko da se DNK analizom dokaze da je to 100% njegov grob.
Sta to znaci? To znaci da postoji odredjeni Bosnjacki ili bosanski narodni preporod. Jer time je Kulin manje ili vise u ideoloskom smislu okarakteriziran kao Svetac. Jer njegov grob je bitan na neki nacin.
Onda je se izgradila bista kralju Tvrtku I sto je isto karakteristika preporoda. Takve biste kraljevima su se u evropi gradili tokom preporoda. Mi i Makedonci smo zakasnili ocigledno.
I sada ce se graditi spomenik od pola miliona maraka opet kralju Tvrtku I.
To znaci da je odredjeni narodni preporod prisutan. Hocu reci narodni preporod po ugledu na evropski standard.
Ja sam se pitao samo kojim koracima trebamo ici dalje? Sta je sledece? Kulin ili Tvrtko?
Ljudi koji stoje na celu Bosnjastva ili ideologi Bosnjastva su svakaku strogo sekularno Bosnjastvo zamislili. No kao sto vidimo postoji i odredjen sloj koji se vise prepoznavaju u toj Islamskoj sferi. Takvo Bosnjastvo mozda zastupa Ceric.
Mada sam i sam svijestan da Bosanskom narodu, u ovom trenutku treba jak saveznik poput Turske jer pored Hrvatske i Srbije je to neophodno za izgradnju jakih temelja. Ideologija kao sekularni subjekt treba da jaca postepeno i paralelno sa jacanjem Bosnjacke geopoliticke pozicije.
Sto je slabija pozicija Bosnjaka, sto ce se oni vise fatati Islama kao stub idenditeta. Sa jacanjem Bosnjaka jacat ce i nacionalna ideologija.
To je razlog zasto su se i neki Muslimani izjasnili kao Bosanci, jer zele sekularniju BiH od samih Bosnjaka. Naravno da je to samo jedan od razloga.
Gesendet von meinem LG-D802 mit Tapatalk