Kako nemamo slicnosti? Pa Bosanac nije etnicka odrednica nego nacionalna. Bosnjak/inja je etnicka pripadnost koja povezuje tu skupinu sa vjerom. Ja ne zelim upravo iz tih razloga da se izjanjavam kao Bosnjak, jer sam musliman u svakom slucaju, ali to ne moram nikome reci.Sarajlijka wrote:To ipak ne bi bilo dovoljno, jer zaboravljas da "Bosanci" i glasaju za ove druge stranke (Nasa Stranka naprimjer), ali dobro, to ionako nikad necemo 100% saznati. Moja poanta je bila da Bosnjaci itekako glasaju za SDP, inace nema sanse da bi pobijedili na proslim izborima.fosna2014 wrote:
Kakvim preliminarnim rezultatima? Pa eto uzmi procenat od 8%. Koliko je to od ukupno popisanih? Bosanci iz bosnjackog korpusa? Kako kad nikad nisu ni bili Bosnjaci. Mozda Muslimani prema popisu iz 1991, ali ja se ne sjecam da je iko ljude pitao izmedju 1992 i 2013 ko su i sta su.
Krajni rezultat ce dati sve podatke. Do tad, mozemo sumnjati samo. I da jest tako kao sto ti kazes, imali bi opet isto, tj. da Bosnjaci ni 20% ne glasaju za socijaliste ili liberalno opredjeljene opcije.
Zadnja recenica ti je paradoksalna. Nemoj sebi to dopustati, nisam to rekao. Jos jednom procitaj i vidjeces da misljenjima uopce nismo daleko. Naprotiv.
Gesendet von meinem LG-D802 mit Tapatalk
Kada kazem Bosnjaci mislim na bivse "Muslimane". Ne zelim uopste da te vrijedjam i svakako da imas pravo da se osjecas i izjasnjavas kako hoces, ali "liberalnost" i ateizam nisu nikada bile baze koje su formirale neciju nacionalnost. A pogotovo je (meni) apsurdno to sto vi tvrdite da nemate "nikakve veze sa Bosnjacima" samo zbog toga sto vi ne vjerujete u Boga. Govorim o ekstremnim slucajevima naravno, jer kao sto ima Bosnjaka ateista (kao ja) ima i dosta Bosanaca koji su muslimani, neki nominalno, neki vjernici.
Slazem se da nismo daleko misljenjima.
Dakle u ovoj drzavi postoji samo bosanska nacija, jer Bosanci imaju drzavu. Nemamo potrebu usitnjivanja. Drugo su etnije, one predstavljaju variante Bosanske nacije.
Opet presudjujes unaprijed. Kako ti znas da ja ne vjerujem u Boga? Zato sto sam Bosanac ili? Pa upravo kroz Bosanstvo zelim da zastitim svoju privatnost. Tu je debela razlika, i tu se pokazuje sekularizam.
I na kraju, vjerujem da jedino Bosanstvo moze odrzati ovu drzavu na zivotu, jer priznavanjem etnija kao NACIJE dajemo pravo tim trijema etnijama na drzavu. Pravo na sopstvene drzave gdje cine vecinu.
Jedina sreca jeste, da su probosanske Snage vecina u ovoj drzavi. Odesmo od teme.
Gesendet von meinem LG-D802 mit Tapatalk