Ko je kome blizi ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#101 Re: Ko je kome blizi ?

Post by Hakiz »

Humljanin wrote:E jebiga sad Smrčak...
Moraću se složiti sa Smrčkom u ovome.
Hakiz

#102 Re: Ko je kome blizi ?

Post by Hakiz »

insomnia78 wrote:Pa s obziromna to da muslimani vjeruju kako je Kur’an zadnji update koji ce ostati ne promjenjen do sudnjeg dana tesko da se moze pricati o buducim
Isto vjerovahu i jevreji i hrišćani za svoje, kad ono...
Humljanin

#103 Re: Ko je kome blizi ?

Post by Humljanin »

Hakiz wrote:
Humljanin wrote:E jebiga sad Smrčak...
Moraću se složiti sa Smrčkom u ovome.
Pa dobro, imate pravo na mišljenje, šta ja mogu tu...

Samo me zanima na čemu temeljite takvo mišljenje?

Kakvo je onda "nepaulinsko kršćanstvo"?
I kakvo je kršćanstvo koje potiče od Isusa?
U čemu su razlike?
Hakiz

#104 Re: Ko je kome blizi ?

Post by Hakiz »

Strogo gledajući Isus nije osnovao hrišćanstvo.

To je slično kao što je Stiven Džobs pobijedio Stiva Vozniaka. A Majka Markula su poslali u anonimnost.

Slično se desilo i sa crkvom i hrišćanstvom. Pavle je možda moralna vertikala, ali Petar je praktični osnivač.
Humljanin

#105 Re: Ko je kome blizi ?

Post by Humljanin »

Hakiz wrote:Strogo gledajući Isus nije osnovao hrišćanstvo.

To je slično kao što je Stiven Džobs pobijedio Stiva Vozniaka. A Majka Markula su poslali u anonimnost.

Slično se desilo i sa crkvom i hrišćanstvom. Pavle je možda moralna vertikala, ali Petar je praktični osnivač.
Dobro, pusti mi sad to...

S obzirom da smatrate da današnji kršćani (praktički sve denominacije) ne slijede izvorno kršćanstvo nego nekakvu deformaciju "paulinskog kršćanstva" , zanima me kakvo je po vašem mišljenju izvorno?
I kakva je razlika?

Da napomenem , ne sporim ja veliki utjecaj Svetoga Pavla na razvijanje ranog kršćanstva, samo mi malo drastično izgleda izjaviti da to nije pravo kršćanstvo nego neko "pavlovo"...
HardcoreMX

#106 Re: Ko je kome blizi ?

Post by HardcoreMX »

kad se covjek pocne baviti previse formom podje se udaljavati od sustine...i dok se sve vise udaljava sve vise govori o bliskosti...pravi vjernici vrlo dobro znaju tko im je najblizi...mnogo ne pricaju..pravi vjernici mnogo dobra i dobrocinstva rade..pravi vjernici ce i u razlikama prepoznati svoju bliskost u ljudskosti...jer znaju da nevjera ne postoji, to je odsustvo vjere..isto kao sto tama ne postoji, to je odsustvo svjetlosti..isto je i mrznja odsustvo ljubavi..a bez ljubavi vjernik nikako ne moze...
insomnia78

#107 Re: Ko je kome blizi ?

Post by insomnia78 »

Hakiz wrote:
insomnia78 wrote:Pa s obziromna to da muslimani vjeruju kako je Kur’an zadnji update koji ce ostati ne promjenjen do sudnjeg dana tesko da se moze pricati o buducim
Pa to ti kazem. Zamisli sad se pojavi nekakav mesija. Vjera haman ista ko islam uz par preinaka. Hu, ha nagura na milijardu sljedbenika. I sta, stvorice se nekaka bliskost?
sadie_forever

#108 Re: Ko je kome blizi ?

Post by sadie_forever »

insomnia78 wrote:
Hakiz wrote:
Pa to ti kazem. Zamisli sad se pojavi nekakav mesija. Vjera haman ista ko islam uz par preinaka. Hu, ha nagura na milijardu sljedbenika. I sta, stvorice se nekaka bliskost?

apsolutno nigdje ni krscani ni jevreji ne tvrde da je njihov poslanik zadnji,cak postoje opisi u Tevratu koji pasu na poslanika Muhameda a.s
insomnia78

#109 Re: Ko je kome blizi ?

Post by insomnia78 »

:lol:
animals

#110 Re: Ko je kome blizi ?

Post by animals »

Ne benavi..
sto bi on bio bas zadnji..
animals

#111 Re: Ko je kome blizi ?

Post by animals »

Zadnji je onaj iz Sicjentologa ili kak
se vec zovu..
Humljanin

#112 Re: Ko je kome blizi ?

Post by Humljanin »

Ima ih i dan danas koji hodaju u govore da su mesije, pa haj ti znadni :zoka:
alibaba_i_30_godina

#113 Re: Ko je kome blizi ?

Post by alibaba_i_30_godina »

animals wrote:Zadnji je onaj iz Sicjentologa ili kak
se vec zovu..
Tom Cruise?! :mrgreen:

Onaj Hubbard, tako nekako. To je više pokret nego vjera.
alibaba_i_30_godina

#114 Re: Ko je kome blizi ?

JVC wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Hmm, a šta je sa onom poveznicom da jevreji klanjaju 3 puta dnevno, a muslimani 5 puta? Niko niĐe to ne spomenu. :ljulja:

Bloo nije mi se nešto dalo tragati za nekim boljim dijagramom ... razumiješ me vjerovatno. :izet: :mrgreen:
Jevreji ne klanjaju, oni imaju tri molitve koje obavljaju svaki dan.
Jevrejska molitva se vrsi stojeci ili sjedeci, vise stojeci jer pokazuje vise postovanja.
Potato-poteto ... mislio sam na molitvu, da li se to radi klanjajući ili sjedeći sasvim je svejedno. Ima i dosta muslimana koji klanjaju isključivo sjedeći ili ležeći, doduše većinom oni koji su iz nekog razloga onemogućeni da drugačije se mole. Stojeći također.
insomnia78

#115 Re: Ko je kome blizi ?

Post by insomnia78 »

Cuj vecinom oni koji su onemoguceni. A koji su ostali?
alibaba_i_30_godina

#116 Re: Ko je kome blizi ?

Pa ne moraš biti samo bolestan da ne bi mogao da klanjaš kako inače svi klanjaju, šta ako je neko dugo u autu na nekom putu ili autobusu pa ne može da se zaustavi.

Hajde ne budi bukvalac. :D
insomnia78

#117 Re: Ko je kome blizi ?

Post by insomnia78 »

:lol: mon dieu
JVC

#118 Re: Ko je kome blizi ?

Post by JVC »

Humljanin wrote:

S obzirom da smatrate da današnji kršćani (praktički sve denominacije) ne slijede izvorno kršćanstvo nego nekakvu deformaciju "paulinskog kršćanstva" , zanima me kakvo je po vašem mišljenju izvorno?
I kakva je razlika?

Da napomenem , ne sporim ja veliki utjecaj Svetoga Pavla na razvijanje ranog kršćanstva, samo mi malo drastično izgleda izjaviti da to nije pravo kršćanstvo nego neko "pavlovo"...
Ah pa silly you. Ako prihvatiš Krista kao što je u Kuranu onda to nije Pavlovo kršćanstvo, već ono pravo tj ti si musliman kao što je bilo od samih početaka. Pitaj Smrcka, on ti sve objasni.
JVC

#119 Re: Ko je kome blizi ?

Post by JVC »

alibaba_i_30_godina wrote: Potato-poteto ... mislio sam na molitvu, da li se to radi klanjajući ili sjedeći sasvim je svejedno. Ima i dosta muslimana koji klanjaju isključivo sjedeći ili ležeći, doduše većinom oni koji su iz nekog razloga onemogućeni da drugačije se mole. Stojeći također.
Ma daj, pa ne pričamo o krtoli ovdje.
Humljanin

#120 Re: Ko je kome blizi ?

Post by Humljanin »

JVC wrote:
Humljanin wrote:

I kakva je razlika?

Ah pa silly you. Ako prihvatiš Krista kao što je u Kuranu onda to nije Pavlovo kršćanstvo, već ono pravo tj ti si musliman kao što je bilo od samih početaka. Pitaj Smrcka, on ti sve objasni.
E jebiga... nemožeš sad uzet Kuranski opis Isusa i to nazvat kršćanstvo... To je onda islam

Ako ćemo kao jedini ispravan pogled svi uzimati Kuran i ostale islamske zapise, onda pričamo o ISLAMU. To onda više nije kršćanstvo.
Tek sad shvaćam šta mi je htio reći..
To mi djeluje pomalo pogrdno.
Isto kao ono nametanje/podmetanje nacije... Tipa niste vi Bošnjaci vi ste Muslimani, ili niste vi Hrvati vi ste Katolici... Nisu Srbi nego Vlasi... I ta sranja

Ne kontam kako netko može misliti da ima pravu sliku kršćanstva a to kršćanstvo uopće ne priznaje?
Kršćanstvo se čitaco5zasniva na vjeri da je Isus Krist uskrsnuo od mrtvih. Kada bi to vilo netočno, ništa drugo nema vele fajde i sve pada u vodu.

Ako kažeš da to nije tako, i onda kažeš da je to što ti misliš u stvari pravo i kršćanstvo, to onda nema smisla. Jer ti ne vjeruješ u kršćanstvo nego u islam.
Malo mi je glupo i podrugljivo ovo podmetanje drugom svojih uvjerenja.
Ja ne vrijeđam tuđu vjeru pa ne bi volio ni da meni netko vrijeđa, ako mozemo normalno raspravljat u redu, ako ne završit ćemo.
insomnia78

#121 Re: Ko je kome blizi ?

Post by insomnia78 »

Pa to je i on reko
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#122 Re: Ko je kome blizi ?

Post by Challenger_ »

JVC wrote:Ah pa silly you. Ako prihvatiš Krista kao što je u Kuranu onda to nije Pavlovo kršćanstvo, već ono pravo tj ti si musliman kao što je bilo od samih početaka. Pitaj Smrcka, on ti sve objasni.
Isti taj tvrdi da su judaizam i islam skoro pa isti, pa se može reći da su istinski hrišćani, odnosno PRAVI sljedbenici Mesije, Jevreji i muslimani. Sad što judaizam ne priznaje Isusa kao Mesiju, to je sporedna stvar, tričarija.

Istinski sljedbenici Isusa, Jevreji judaizma i muslimani, a hrišćani su, u stvari, sljedbenici Pavla.

Eto.
JVC

#123 Re: Ko je kome blizi ?

Post by JVC »

Humljanin wrote:
E jebiga... nemožeš sad uzet Kuranski opis Isusa i to nazvat kršćanstvo... To je onda islam

Ako ćemo kao jedini ispravan pogled svi uzimati Kuran i ostale islamske zapise, onda pričamo o ISLAMU. To onda više nije kršćanstvo.
Tek sad shvaćam šta mi je htio reći..
To mi djeluje pomalo pogrdno.
Isto kao ono nametanje/podmetanje nacije... Tipa niste vi Bošnjaci vi ste Muslimani, ili niste vi Hrvati vi ste Katolici... Nisu Srbi nego Vlasi... I ta sranja

Ne kontam kako netko može misliti da ima pravu sliku kršćanstva a to kršćanstvo uopće ne priznaje?
Kršćanstvo se čitaco5zasniva na vjeri da je Isus Krist uskrsnuo od mrtvih. Kada bi to vilo netočno, ništa drugo nema vele fajde i sve pada u vodu.

Ako kažeš da to nije tako, i onda kažeš da je to što ti misliš u stvari pravo i kršćanstvo, to onda nema smisla. Jer ti ne vjeruješ u kršćanstvo nego u islam.
Malo mi je glupo i podrugljivo ovo podmetanje drugom svojih uvjerenja.
Ja ne vrijeđam tuđu vjeru pa ne bi volio ni da meni netko vrijeđa, ako mozemo normalno raspravljat u redu, ako ne završit ćemo.
Ja se slažem se sa tobom, na kraju ja sam kršćanin i vjerujem u Krista kakav je u opisan u Pismu. Činjenica je da Islam Isusa smatra samo kao proroka, iz tog razloga Pavle im dođe nešto kao "žrtveni jarac" tj. mora neko biti kriv za pogrešnu sliku koju imamo o Isusu.
JVC

#124 Re: Ko je kome blizi ?

Post by JVC »

Challenger_ wrote:
Isti taj tvrdi da su judaizam i islam skoro pa isti, pa se može reći da su istinski hrišćani, odnosno PRAVI sljedbenici Mesije, Jevreji i muslimani. Sad što judaizam ne priznaje Isusa kao Mesiju, to je sporedna stvar, tričarija.

Istinski sljedbenici Isusa, Jevreji judaizma i muslimani, a hrišćani su, u stvari, sljedbenici Pavla.
Eto.
Evo, upravo o ovome govorim.
Idemedosumom

#125 Re: Ko je kome blizi ?

Post by Idemedosumom »

I, ko je kome na kraju bliži? :zoka:
Post Reply