ako cemo o komunistima Samac-Sarajevo-5 mjeseci, bez znacajnije pomoci masina. Koridor Vc jos cekamo dok lepi Hare nadje najpovoljniji tal. Mislim da sam sve rekao.joker wrote:Mostarac, pa ne mogu da vjerujem da su vas tako nasanjkali, kada su tako glupi nesposobni. A to ko je u vlasti i od kad iluzorno je raspravljati, jer je SDP kao pravni sljednik komunista u vlasti bio od '45 pa ponovo 2001-2002 i sumnjam da nam onda pogotovo oni mogu ikakve promjene donijeti. A SBiH u izbornoj kampanji nije ni spominjala Lagumdziju ili SDP, pa ni SDA. To su zapravo oni cinili crneci i blateci ove, a zanimljivo postedjivali su se medjusobno.
Ko je bio u pravu-predizborna predvidjanja forumasa
-
mostarac
-
_BosanaC
Opa, pa Haretovi glasaci imaju i ocekivanja?joker wrote:Nije svrsishodno boldirati kada ti ne citas ono sto ne zelis procitati i previdjas cinjenice koje ne zelis vidjeti. Tako da i ne ocekujem da odgovoris na njih..._BosanaC wrote: Zaboravio si boldirati![]()
![]()
![]()
![]()
A da razmislis o tome koliko je svrsishodno uopste pisati nesto i blamirati se do mjere do koje se ti blamiras?
-
joker
Ma jasta ba, ostavili nam 0 km autoputa i najnerazvijeniju mrezu u gotovo cijeloj Evropi. Ovi su napravili malo i jadno, ali navoditi one prije njih koji za 45 godina nisu bili u stanju uraditi nista kako bi bili barem blizu nivoa zapadne Evrope (a treba se porediti sa naprednima, a ne sa Rumunijom i sl.) i isticati ih kao neku perspektivu je ograniceno...mostarac wrote:
ako cemo o komunistima Samac-Sarajevo-5 mjeseci, bez znacajnije pomoci masina. Koridor Vc jos cekamo dok lepi Hare nadje najpovoljniji tal. Mislim da sam sve rekao.
-
joker
Pa procitaj moje postove odranije i shvatices da nisam imao potrebe mijenjati pjesmu jer sam uglavnom bio u pravu, ali ako i dodje do toga da me iznevjeri procjena pa budem imao velikog razloga za kritiku ovih za koje sam mislio da ce moci malo bolje od prethodnih ako im se pruzi sansa, odnosno da ce zastupati moje politicke stavove po pitanju drzave najbolje, onda cu bez promjene nicka da pristupim kritici njih istih i priznati da sam iznevjeren. Jasno, obustavicu im i dalju podrsku u smislu davanja glasa. Pa magarac ne mijenja misljenje i dosta vas na ovom forumu._BosanaC wrote:Opa, pa Haretovi glasaci imaju i ocekivanja?joker wrote:Nije svrsishodno boldirati kada ti ne citas ono sto ne zelis procitati i previdjas cinjenice koje ne zelis vidjeti. Tako da i ne ocekujem da odgovoris na njih..._BosanaC wrote: Zaboravio si boldirati![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A da razmislis o tome koliko je svrsishodno uopste pisati nesto i blamirati se do mjere do koje se ti blamiras?Jeste da si sakriven iza nicka, ali valja se sutra peglati s mjenjanjem istog, s mjenjanjem retorike... Ali mjenjanje pjesme je nesto sto je tebi i slicnim tebi poznato i blisko, zar ne?
Sto rece Zoka Catic (mozda se cak i drzi toga) hajm'o ih mijenjati svake izbore drugi...
P.S. Nisam vam ja kriv sto zelite da svi drugi mijenjaju i koriguju stavove (dosad vam je smetalo sto velik broj ljudi uvijek glasa za iste-SDA) a sami ne zelite korigovati svoje cak i kada imate debelog razloga za to, vec upravo kao gore pomenuti SDA glasaci uvijek isto ma sta god uradili...
-
mamica papucarka
mene napadoste da sam
, a jos dok je vecina pipi u gace, ja isla na sastanke Foruma mladih
Nepravedno, nepravedno
Nepravedno, nepravedno
-
_BosanaC
I sve i jedan Njemac koji je glasao za Hitlera je tada sigurno bio u pravu jer je bio u vecini?joker wrote:Pa procitaj moje postove odranije i shvatices da nisam imao potrebe mijenjati pjesmu jer sam uglavnom bio u pravu, ali ako i dodje do toga da me iznevjeri procjena pa budem imao velikog razloga za kritiku ovih za koje sam mislio da ce moci malo bolje od prethodnih ako im se pruzi sansa, odnosno da ce zastupati moje politicke stavove po pitanju drzave najbolje, onda cu bez promjene nicka da pristupim kritici njih istih i priznati da sam iznevjeren. Jasno, obustavicu im i dalju podrsku u smislu davanja glasa. Pa magarac ne mijenja misljenje i dosta vas na ovom forumu._BosanaC wrote:Opa, pa Haretovi glasaci imaju i ocekivanja?joker wrote: Nije svrsishodno boldirati kada ti ne citas ono sto ne zelis procitati i previdjas cinjenice koje ne zelis vidjeti. Tako da i ne ocekujem da odgovoris na njih...![]()
![]()
![]()
A da razmislis o tome koliko je svrsishodno uopste pisati nesto i blamirati se do mjere do koje se ti blamiras?Jeste da si sakriven iza nicka, ali valja se sutra peglati s mjenjanjem istog, s mjenjanjem retorike... Ali mjenjanje pjesme je nesto sto je tebi i slicnim tebi poznato i blisko, zar ne?
Sto rece Zoka Catic (mozda se cak i drzi toga) hajm'o ih mijenjati svake izbore drugi...
P.S. Nisam vam ja kriv sto zelite da svi drugi mijenjaju i koriguju stavove (dosad vam je smetalo sto velik broj ljudi uvijek glasa za iste-SDA) a sami ne zelite korigovati svoje cak i kada imate debelog razloga za to, vec upravo kao gore pomenuti SDA glasaci uvijek isto ma sta god uradili...
To sto si dio vecine nicim ne dokazuje da si u pravu. Tacnije, drzava nam je cisto ogledalo toga kako su tri konstitutivne vecine u pravu. I tako sesnaest godina
-
mostarac
Hare, Tihi, Cavic, Jovic, Covic & Co. jos nisu u stanju da pokradu i rasprodaju to tako malo sto su komunisti ostavili iza sebe, a znamo da kradu lopatama i prodaju za 1 KM. a znamo i npr. da je u BiH 1941. godine bilo svega 3.000 pismenih muslimanki. Ma ja jako malo su napravili.joker wrote:Ma jasta ba, ostavili nam 0 km autoputa i najnerazvijeniju mrezu u gotovo cijeloj Evropi. Ovi su napravili malo i jadno, ali navoditi one prije njih koji za 45 godina nisu bili u stanju uraditi nista kako bi bili barem blizu nivoa zapadne Evrope (a treba se porediti sa naprednima, a ne sa Rumunijom i sl.) i isticati ih kao neku perspektivu je ograniceno...mostarac wrote:
ako cemo o komunistima Samac-Sarajevo-5 mjeseci, bez znacajnije pomoci masina. Koridor Vc jos cekamo dok lepi Hare nadje najpovoljniji tal. Mislim da sam sve rekao.
-
joker
Ne, vec u raspravi o amandmanima sam tvrdio da nisu dobri, za razliku od nekih, i navodio zasto, pa je to potvrdilo Vijece Evrope svojom rezolucijom._BosanaC wrote: I sve i jedan Njemac koji je glasao za Hitlera je tada sigurno bio u pravu jer je bio u vecini?
To sto si dio vecine nicim ne dokazuje da si u pravu. Tacnije, drzava nam je cisto ogledalo toga kako su tri konstitutivne vecine u pravu. I tako sesnaest godina
U analizama i predvidjanjima oko rezultata izbora smatrao sam iluzornim vjerovati da ce SDP postici neki uspjeh, to su potvrdili rezultati. Izgleda da malo bolje osjetim puls vecine od vas koji ste ovdje pravili ankete po kojima je SDP trebao dobiti skoro 60% glasova.
Energoinvest nije jos prodat, Rafineriju ce prodati vas partner Dodik tek sad kao i Telekom RS, a Energopetrol su prodali ovi iz SDA mimo resornog ministra (Heco) koji je bio protiv toga.
Sada jedete govna o privlacenju stranog kapitala, novim radnim mjestima, boljoj ekonomskoj situaciji i vecem zivotnom standardu, a da bi se to sve postiglo moras prodati strancima ono sto zele i dati im koncesije da bi imali gdje uloziti taj kapital i stvoriti nova radna mjesta, i biti kao i sve ostale kolonizirane zemlje ovog djela Evrope. Samo tako cete moci kao i Cesi, Poljaci i ostali u EU i da vozate dobra kola. Samo prihvatiti cinjenicu odnosa velike i male ribe, a mi smo ova mala. Ali kada sutra krene davanje koncesija, prodaja ili nesto slicno, onda cete vristati kako se rasprodaje drzava, imovina...
A nemojte zaboraviti da nismo kao Hrvatska da mozemo uzeti kredite. Mi smo potpuno zavisni...
-
mostarac
nijejoker wrote:Ne, vec u raspravi o amandmanima sam tvrdio da nisu dobri, za razliku od nekih, i navodio zasto, pa je to potvrdilo Vijece Evrope svojom rezolucijom._BosanaC wrote: I sve i jedan Njemac koji je glasao za Hitlera je tada sigurno bio u pravu jer je bio u vecini?
U analizama i predvidjanjima oko rezultata izbora smatrao sam iluzornim vjerovati da ce SDP postici neki uspjeh, to su potvrdili rezultati. Izgleda da malo bolje osjetim puls vecine od vas koji ste ovdje pravili ankete po kojima je SDP trebao dobiti skoro 60% glasova.
Energoinvest nije jos prodat, Rafineriju ce prodati vas partner Dodik tek sad kao i Telekom RS, a Energopetrol su prodali ovi iz SDA mimo resornog ministra (Heco) koji je bio protiv toga.
Sada jedete govna o privlacenju stranog kapitala, novim radnim mjestima, boljoj ekonomskoj situaciji i vecem zivotnom standardu, a da bi se to sve postiglo moras prodati strancima ono sto zele i dati im koncesije da bi imali gdje uloziti taj kapital i stvoriti nova radna mjesta, i biti kao i sve ostale kolonizirane zemlje ovog djela Evrope. Samo tako cete moci kao i Cesi, Poljaci i ostali u EU i da vozate dobra kola. Samo prihvatiti cinjenicu odnosa velike i male ribe, a mi smo ova mala. Ali kada sutra krene davanje koncesija, prodaja ili nesto slicno, onda cete vristati kako se rasprodaje drzava, imovina...
A nemojte zaboraviti da nismo kao Hrvatska da mozemo uzeti kredite. Mi smo potpuno zavisni...
je li to spominjes onu rezoluciju od 23 clana sto je hare navodio clan 35
-
mamica papucarka
mene su ovi izbori jako iznenadili jer sam fakat mislila da nece doci do ama bas nikakvih promjena. E sad, jel hare bolji izbor od Tihica, vidjet ce se ... Vjerujem da su promjene na pomolu 
-
_BosanaC
O amandmanima bi se jos moglo raspravljati, ali tek sad ces vidjeti sta ce se dobiti.joker wrote: Ne, vec u raspravi o amandmanima sam tvrdio da nisu dobri, za razliku od nekih, i navodio zasto, pa je to potvrdilo Vijece Evrope svojom rezolucijom.
Narod je polarisan pricama s jedne strane koja ce ukinuti RS a s druge koja ce istu odcjepiti i sacuvati. Ja od '95. ZNAM da je narod stoka koja vecinom glasa za SVOJE, i uopste nije trebalo biti posebno pametan i osjetiti puls torova koji bi se najradje poceli gristi da mogu, ali srecom ne mogu. Ali dobili su ni manje ni vise nego sto su trazili.U analizama i predvidjanjima oko rezultata izbora smatrao sam iluzornim vjerovati da ce SDP postici neki uspjeh, to su potvrdili rezultati. Izgleda da malo bolje osjetim puls vecine od vas koji ste ovdje pravili ankete po kojima je SDP trebao dobiti skoro 60% glasova.
Mimo Hecine volje odose i koncesije za Hidroelektrane? Ovakvu glupost ni od tebe nisam ocekivao, iskren da budem.Energoinvest nije jos prodat, Rafineriju ce prodati vas partner Dodik tek sad kao i Telekom RS, a Energopetrol su prodali ovi iz SDA mimo resornog ministra (Heco) koji je bio protiv toga.
Samo prodajite i dalje, na zalost nije jos puno toga ostalo.Sada jedete govna o privlacenju stranog kapitala, novim radnim mjestima, boljoj ekonomskoj situaciji i vecem zivotnom standardu, a da bi se to sve postiglo moras prodati strancima ono sto zele i dati im koncesije da bi imali gdje uloziti taj kapital i stvoriti nova radna mjesta, i biti kao i sve ostale kolonizirane zemlje ovog djela Evrope.
Naravno, kljucno u svemu je da vozamo dobra kola. Golfove dvice po mogucnosti, nabrijane, ma makine prave. A sta cemo jesti, sta cemo piti i sta ce sutra ostati nasoj djeci nije ni bitno. Evropa cuva svoje, ali ti i tvoji dajte slobodno koncesije na 100 godina pa ce jebavati nase.Samo tako cete moci kao i Cesi, Poljaci i ostali u EU i da vozate dobra kola. Samo prihvatiti cinjenicu odnosa velike i male ribe, a mi smo ova mala. Ali kada sutra krene davanje koncesija, prodaja ili nesto slicno, onda cete vristati kako se rasprodaje drzava, imovina...
Ovaj narod zaista nije bolje ni zasluzio... Pricas o kolima u zemlji gdje ljudi koji su gradili svojim doprinosima pruge, ceste i fabrike danas kopaju po kontejnerima, u zemlji gdje je covjeku oduzeto bilo kakvo ljudsko dostojanstvo? Nabrojah ti cini mi se i fabrike koje nam je bivsi sistem ostavio u amanet. Sve i jedna je razjebana, cijena srozana do minimuma i onda prodana za bagatelu strancu... Ali shvatices kada vidis vlastitu mater kako rovi po kontejneru, kada djetetu ne mognes kupiti cokoladu koja iako kosta marku ti te pare nemas, kada vodu budes gledao kako izlazi iz cesme a ne smijes je piti, cak ni sudje prati... Samo polako.
-
joker
Jeste potvrdilo je...mostarac wrote:
nije
je li to spominjes onu rezoluciju od 23 clana sto je hare navodio clan 35
...The Assembly expects people and politicians in Bosnia and Herzegovina to again discuss constitutional reform immediately after the October general elections, and if they decide to do this on the basis of the existing proposals, to eliminate at least the entity voting in the House of Representatives and to define more precisely the vital national interest and the related veto mechanism.
A u objasnjenjima rezolucije kaze se izmedju ostalog:
28. For many observers however, it was obvious from day one that the parties treated the whole process as a power game3. Parties from Republika Srpska (RS) entered the negotiations under condition that Bosnia's division into entities would not be on the table, nor would the "entity voting system" in the House of Representatives be discussed -- even though these two aspects of Bosnia's post-war set-up had been identified by most independent observers as among Dayton's key deficiencies.
31. Parties from RS insisted on keeping this system for purely political purposes – this mechanism has ensured that nothing can be done in Bosnia without the explicit approval from the RS.
30. The entity voting system consists of decision-making procedures in Bosnia's state-level parliament whereby all decisions need to be taken by a majority that includes one-third of the delegates from each entity. According to many expert opinions, most notably those issued by the Venice Commission, this protection against majority rule by the largest ethnic group is redundant since all decisions need to be approved anyway by the upper chamber of parliament, which can block any decision that threatens the national interest of one people.
32. An important feature of the protection provided by entity voting in the House of Representatives is that there is no remedy to overcome blockage. This was particularly significant in the context of another proposal contained in the amendments, which would have introduced a procedure for indirectly electing the Bosnian presidency, which would subsequently appoint the prime minister. Preserving entity voting would have meant that the RS would have been in a position to indefinitely block the formation of a state-level government.
33. This is a decisive difference to disputes involving national interests in the House of People, where the issue is eventually referred to the Constitutional Court, whose decisions are binding. Of its nine judges, two are from each of the three constituent peoples, while three are foreigners. This makes it impossible to predict whether a specific issue will indeed be ruled as involving the national interest of a particular people, and it certainly does not allow much room for abusing the right to invoke the national interest protection clause. For political purposes, then, the entity voting system is a much more powerful instrument.
34. It is also a powerful instrument to ward off any attempts in a second phase of constitutional reform, a possibility announced before the conclusion of the first phase, to tackle the entity set-up. Any second phase would under these circumstances have had to accept the entity structure as a given.
35. This system of voting has been particularly unfair to the smallest constituent people, the Croats, who would indeed be in an unequal position with the two other peoples and would never be able to realize any of the benefits the model provides to the other two peoples. "Others", who do not identify with any of the three constituent peoples, would be in a similar situation.
36. The lesson from this constitutional episode is thus straightforward: a key reason for its failure was the unanimous insistence by all RS parties on keeping entity voting. Should the international community have the appetite for another effort at "facilitating" constitutional change it will need to address this issue more thoroughly and resolutely since it is nothing but a demonstration of war-time thinking from the RS. If the failed proposal is to be more successful in parliament – and it is likely that future reform initiatives will take it as their point of departure – the entity voting clause must be dropped. The parties from RS need to be persuaded that protection mechanisms need to be equal for all, and that in today's peaceful environment the House of Peoples provides such protection for any truly genuine issue of national interest.
72. As a first step we expect people and politicians in BOSNIA AND HERZEGOVINA to again discuss constitutional reform immediately after the October general elections, and if they decide to do this on the basis of the proposals agreed upon so far, to eliminate at least the entity voting in the House of Representatives and to define more precisely the vital national interest and the related veto mechanism. In this respect, we urge the House of Representatives to take into account all the different recommendations made by the Venice Commission in its Provisional Opinion dated 7 April 2006, both on the text of the failed amendments and on the steps to be taken in the next phase of constitutional reform.
74. As a second step we would therefore urge the authorities of Bosnia and Herzegovina by October 2010 at the latest, to draft and adopt a new Constitution in order to:
- to replace the mechanisms of ethnic representation by representation based on the civic principle notably by ending the constitutional discrimination against "Others";
- to find efficient and rational decision-making procedures that are not sacrificed to the principle of involving representatives of each constituent people in any decision;
- to review the territorial organisation of the State and its division into entities, cantons and municipalities and the repartition of competences between the state and the lower levels with a view to increasing efficiency and sustainability;
- to review the necessity of having three official languages;
- to examine how to integrate the Brčko District.
Tako rekose u rezoluciji, pa ti vidi ko je lud ovdje Zlatko Lagumdzija koji vam prosipa prasinu u oci ili...
-
_BosanaC
@Jokeru, jokeru... Nije to rezolucija, to je izvjestaj...
Rezolucija o kojoj se prica je http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/ ... es1513.htm i ima 23 clana, neces vjerovati...
Rezolucija o kojoj se prica je http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/ ... es1513.htm i ima 23 clana, neces vjerovati...
-
joker
Ma Bosanac ti nemas pojma ni o cemu ocito. BiH je jedna od zemalja koja je najmanje prodala i zato nam i jeste ovako. Ne tvrdim da treba sve rasprodati, posebno ne one najuspjesnije kompanije, ali ako vec neko kaze kako je u Ceskoj, Madjarskoj, Poljskoj... treba znati da su oni gotovo sve rasprodali privukli strani kapital, otvorili nova radna mjesta, a sa tim dolazi i bolji standard zivota...
I kada pricas o firmama bar imaj osnovne info o njima, njihovoj vlasnickoj strukturi, uspjesnosti i sl.
I kada pricas o firmama bar imaj osnovne info o njima, njihovoj vlasnickoj strukturi, uspjesnosti i sl.
-
joker
Rezolucija ciji je sastavni dio izvjestaj u kojem je detaljnije razradjena rezolucija._BosanaC wrote:@Jokeru, jokeru... Nije to rezolucija, to je izvjestaj...![]()
-
paldumđija
Stvarno Bosanac ne možeš Jokeru pera odbiti.
Na svaki tvoj post imao je dobre argumente za svoje stavove.
Stvarno je žalosno osjećati se na svakoj temi kao prvačić.

Na svaki tvoj post imao je dobre argumente za svoje stavove.
Stvarno je žalosno osjećati se na svakoj temi kao prvačić.
-
_BosanaC
Izvjestaj je materijal za debatu, a rezolucija je rezolucija.joker wrote:Rezolucija ciji je sastavni dio izvjestaj u kojem je detaljnije razradjena rezolucija._BosanaC wrote:@Jokeru, jokeru... Nije to rezolucija, to je izvjestaj...![]()
Da ipak i citiram:
Ali ako Osnivac kaze drugacije...1. Assembly debate on 29 June 2006 (21st Sitting) (see Doc. 10982, report of the Committee on the Honouring of Obligations and Commitments by Member States of the Council of Europe (Monitoring Committee), co-rapporteurs : Mr Çavuşoğlu and Mr Sasi).
Text adopted by the Assembly on 29 June 2006 (21st Sitting).
-
joker
I u rezoluciji stoji kao i u objasnjenju:
18. As a first step the Assembly expects people and politicians in Bosnia and Herzegovina to again discuss constitutional reform immediately after the October general elections, and if they decide to do this on the basis of the proposals agreed upon so far, to eliminate at least the entity voting in the House of Representatives and to define more precisely the vital national interest and the related veto mechanism. In this respect, the Assembly urges the House of Representatives to take into account all the different recommendations made by the Venice Commission in its Provisional Opinion dated 7 April 2006, both on the text of the failed amendments and on the steps to be taken in the next phase of constitutional reform.
20. As a second step the Assembly therefore urges the authorities of Bosnia and Herzegovina by October 2010 at the latest, to draft and adopt a new Constitution in order to:
20.1.replace the mechanisms of ethnic representation by representation based on the civic principle, notably by ending the constitutional discrimination against "Others";
20.2.find efficient and rational decision-making procedures that are not sacrificed to the principle of involving representatives of each constituent people in any decision;
20.3.review the territorial organisation of the State and its division into entities, cantons and municipalities and the repartition of competences between the state and the lower levels with a view to increasing efficiency and sustainability;
20.4.review the necessity of having three official languages;
20.5.examine how to integrate the Brčko District.
A ono ostalo je u drugom dijelu rezolucije gdje je izvjestaj:
II. Explanatory memorandum by MM. Çavuşoğlu and Sasi, co-rapporteurs
18. As a first step the Assembly expects people and politicians in Bosnia and Herzegovina to again discuss constitutional reform immediately after the October general elections, and if they decide to do this on the basis of the proposals agreed upon so far, to eliminate at least the entity voting in the House of Representatives and to define more precisely the vital national interest and the related veto mechanism. In this respect, the Assembly urges the House of Representatives to take into account all the different recommendations made by the Venice Commission in its Provisional Opinion dated 7 April 2006, both on the text of the failed amendments and on the steps to be taken in the next phase of constitutional reform.
20. As a second step the Assembly therefore urges the authorities of Bosnia and Herzegovina by October 2010 at the latest, to draft and adopt a new Constitution in order to:
20.1.replace the mechanisms of ethnic representation by representation based on the civic principle, notably by ending the constitutional discrimination against "Others";
20.2.find efficient and rational decision-making procedures that are not sacrificed to the principle of involving representatives of each constituent people in any decision;
20.3.review the territorial organisation of the State and its division into entities, cantons and municipalities and the repartition of competences between the state and the lower levels with a view to increasing efficiency and sustainability;
20.4.review the necessity of having three official languages;
20.5.examine how to integrate the Brčko District.
A ono ostalo je u drugom dijelu rezolucije gdje je izvjestaj:
II. Explanatory memorandum by MM. Çavuşoğlu and Sasi, co-rapporteurs
- jeza u ledja
Ne, nego upravo suprotno, odgovorio sam ti u drugoj temi, moze vala i ovdje kad vise puta ponavljas istu laz. U Rezoluciji VE jasno kaze da je steta sto nisu usvojene ustavne promjene, ne bilo koje nego one predlozene na glasanje u parlamentu i oborene od strane SBiH i HDZ1990.joker wrote: Ne, vec u raspravi o amandmanima sam tvrdio da nisu dobri, za razliku od nekih, i navodio zasto, pa je to potvrdilo Vijece Evrope svojom rezolucijom.
..
------------------------------------------------------------------------
7. Although some may have considered these constitutional amendments as being neither comprehensive nor particularly far-reaching, the Assembly considers that they nevertheless represented a first attempt by the citizens of Bosnia and Herzegovina and their representatives to take their future in their own hands, and it should be welcomed as such.
8. The Assembly therefore strongly regrets that on 26 April 2006, the Parliament of Bosnia and Herzegovina failed, by just two votes, to reach the required two-thirds majority in the House of Representatives in order for the constitutional amendments to pass
--------------------------------------------------------------------------
-
joker
Tacno je da u ovoj tacki zale sto se nije postigla potrebna vecina da se usvoje, ali u tackama 18 i 20 govore o njihovim preporukama za ukidanje entitetskog glasanja, o vitalnom nacionalnom interesu i razmatranju nove teritorijalne organizacije drzave.jeza u ledja wrote:Ne, nego upravo suprotno, odgovorio sam ti u drugoj temi, moze vala i ovdje kad vise puta ponavljas istu laz. U Rezoluciji VE jasno kaze da je steta sto nisu usvojene ustavne promjene, ne bilo koje nego one predlozene na glasanje u parlamentu i oborene od strane SBiH i HDZ1990.joker wrote: Ne, vec u raspravi o amandmanima sam tvrdio da nisu dobri, za razliku od nekih, i navodio zasto, pa je to potvrdilo Vijece Evrope svojom rezolucijom.
..
------------------------------------------------------------------------
7. Although some may have considered these constitutional amendments as being neither comprehensive nor particularly far-reaching, the Assembly considers that they nevertheless represented a first attempt by the citizens of Bosnia and Herzegovina and their representatives to take their future in their own hands, and it should be welcomed as such.
8. The Assembly therefore strongly regrets that on 26 April 2006, the Parliament of Bosnia and Herzegovina failed, by just two votes, to reach the required two-thirds majority in the House of Representatives in order for the constitutional amendments to pass
--------------------------------------------------------------------------
Dalje u objasnjenju koje ide uz rezoluciju navode i sve nedostatke ovog paketa amandmana u kojem navode mogucnost Srba da blokiraju sve odluke i zakone koje dodju na usvajanje, odnosno da nista ne bi moglo da se donese bez srpskog odobravanja. Navode i da su partije iz RS uslovile pregovore nediranjem entitetske podjele drzave i entitetskog glasanja koji su identifikovani kao glavne kocnice.
Takodje se navodi da zbog entitetskog principa glasanja drzava bi mogla doci u potpunu blokadu jer ne bi bilo mehanizma da se deblokira, na primjer kod indirektnog izbora predsjednika i premijera.
Takodje, entitetsko glasanje bi prema objasnjenjima uz rezoluciju bili snazno oruzje da se sprijeci svaki pokusaj, u eventualnoj narednoj fazi reformi, da se obori entitetski princip organizacije zemlje. Navedeno je da bi ono bilo nepravedno prema najmanjem konstitutivnom narodu koji ne bi bili jednaki u odnosu na druga dva naroda.
I na kraju kao osnovne krivce za pad ovog paketa amandmana navode (ne kao Lagumdzija koji je zamjenom teza grobarima nazvao one koji su bili protiv) Srbe, tj. partije iz RS zbog njihovog jednoglasnog insistiranja na zadrzavanju entitetskog glasanja.
E hajde sada strucnjaci, sta je to sto su nam dobrog ovi amandmani nudili? Ali konkretno objasnite neka poboljsanja. Da li je to izbacivanje diskriminacije, racionalnija administracija, funkcionalnija drzava i parlament koji bi lakse donosio odluke, uskladjenost sa bilo kojim evropskim standardom? Molim pojasnjenje i konkretan primjer kako bi po tom "novom" ustavu to nesto funkcionisalo...