Ko je bio u pravu-predizborna predvidjanja forumasa

_BosanaC

Post by _BosanaC »

joker wrote:
_BosanaC wrote: Kad je to neko od ovih koje si gore prozvao rekao da SDA nije crni djavo, rekao nesto u korist koalicije SDA-SDP i generalno branio SDA po bilo kojoj osnovi?
Svi vrlo dobro znamo, a ja sam i ranije skretao paznju na ovom forumu za precutnu koaliciju SDA i SDP, kako su se Zlatko i Tihic medjusobno castili komplimentima i hvalili jedan drugom stranke (kao ozbiljan partner, ponasaju se kao ustavotvorna i drzavotvorna stranka, ozbiljni politicki faktori i sl. bljuvotine), a takodje i svi vrlo dobro znaju da je SDP svoju kampanju zasnovao na demoniziranju SBiH i Harisa Silajdzica i njenom predstavljanju kao gorom i od SDA, a da su pri tom SDA dirali tek sporadicno da to lizanje ne bi bas bilo otvoreno. A istu vrstu kampanje je pokrenula i SDA koja je takodje zestoko napadala SBiH i Silajdzica, a SDP je gotovo potpuno bila postedjena napada. A sada oni koji ne znaju sagledati ukupnu sliku BH politicke realnosti sada imaju i objasnjenje zasto je to tako u izbornim rezultatima.
Za sada me "precutne" afere ne interesuju. Prozvao si direktno i mene, zato sam i ono i pitao: molio bih da me citiras barem jednom gdje branim, podrzavam ili sta bilo SDA ili koaliciju SDA-SDP?

Ili si poceo ljudima citati misli, pa znas bolje od mene sta ja mislim?
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Cudno, svi govorite o SDP kao jedinoj sansi za BiH "sada i odmah".

Da je SDP kojim cudom dobila ove izbore, ne bi opet u narednih 30 godina. Zasto? Zato sto bi pokazala da je (cast saci izuzetaka) najslicnija ostalim poltronskim partijama. Kako bi vladali pokazuju i razmisljanja ovdje. Ne daj boze ni Srbiji.

Jedina sansa BiH dugorocno jeste SDP ili neka slicna partija, ali nakon dublje transformacije. Kao prvo, ljudima bi trebalo objasniti da boljsevizam i nasa socijalisticka realnost 1945-1991 na jednoj strani i socijaldemokratija na drugoj nemaju puno veze jedno s drgum.

Drugo, trebalo bi ocistiti stranku od egoista i karijerista, a riba smrdi od glave.

Trece, treba napraviti realan program koji ne obecava zaposljavnje preko noci, jer u jednoj ne-komunistickoj drzavi se firme ne otvaraju tako masovno i najednom, vec koji omogucava i stranom i domacem kapitalu da se ulozi u privredu. Organizovano, pravno i planski, a ne kako su neki "krediti" dijeljeni.
Last edited by SherlockHolmes on 04/10/2006 15:05, edited 1 time in total.
edinbug

#28 Re: Ko je bio u pravu-predizborna predvidjanja forumasa

Post by edinbug »

[quote="joker"] A ustvari su izbori pokazali kako misli vecina ljudi i da su prave neznalice i nepoznavaoci politickih prilika u BiH upravo oni. I vrlo losi analiticari.

Većina ljudi takođe misli da je turbo-folk najbolja ili najugodnija muzika , i zato se najviše sluša.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

SherlockHolmes wrote:Cudno, svi govorite o SDP kao jedinoj sansi za BiH "sada i odmah".

Da je SDP kojim cudom dobila ove izbore, ne bi opet u narednih 30 godina. Zasto? Zato sto bi pokazala da je (cast saci izuzetaka) najslicnija ostalim poltronskim partijama. Kako bi vladali pokazuju i razmisljanja ovdje. Ne daj boze ni Srbiji.

Jedina sansa BiH dugorocno jeste SDP ili neka slicna partija, ali nakon dublje transformacije. Kao prvo, ljudima bi trebalo objasniti da boljsevizam i nasa socijalisticka realnost 1945-1991 na jednoj strani i socijaldemokratija na drugoj nemaju puno veze jedno s drgum.

Drugo, trebalo bi ocistiti stranku od egoista i karijerista, a riba smrdi od glave.

Trece, treba napraviti realan program koji ne obecava zaposljavnje preko noci, jer u jednoj ne-komunistickoj drzavi se firme ne otvaraju tako masovno i najednom, vec koji omogucava i stranom i domacem kapitalu da se ulozi u privredu. Organizovano, pravno i planski, a ne kako su neki "krediti" dijeljeni.
To kada bi se uradilo u bilo kojoj trenutno vladajucoj partiji ista bi mogla sasvim sigurno voditi BiH putem prosperiteta te ne bi bilo ni price ni potrebe za pricom o nekakvim novim demokratima i socijaldemokratima.
joker

Post by joker »

Celicna_saka wrote:U ovakvoj drzavi, sa politicki pismenim stanovnistvom kako jeste, jedina sansa sdp-a je da bude totalno ali bas totalno cista od afera njenih stranackih lidera, svaka druga varijanta je volej propagandoj masineriji avaza, kontrolisane od nominalno bosnjackih stranaka, podrazumjeva se da su afere celnika tih stranaka sapatom ili nikako spominanje. Kako to funkcionise vidjeli smo na Lagumdzijinom primjeru. Da li je SDP kao partija dovoljno visprena da prevazidje ovaj problem, pitanje je, ali naravno, uvijek se moze i pisati uz vjetar.
Licno sam glasac SDP-a, vjerovatno cu i dalje biti, ali neke se stvari ne mogu poreci, ostalo je stranacka disciplina.
Sa ovim se u dobrom dijelu slazem, skoro pa mogu i potpisati (nisam glasac SDP-a).

Za Ublehasa-u Bosni ocito nije bitan program koji stranka proklamuje pred izbore, vec ono sto radi kada dodje na vlast. SDP je uvijek imao odlican program, bas kao i mnoge druge stranke, ali kada je bio na vlasti nije ga sprovodio niti je ostvario ijedan njegod dio. Ja se ne sjecam da je 2000-2002 znatnije porastao broj zaposlenih ili prosjecni licni dohodak iako je zaposljavanje bio jedan od osnovnih ciljeva. Zato nemojmo suplje oko programa. Svi su oni divni krasni-papir sve trpi.

I nema drzave u svijetu sa stabilnom i jakom ekonomijom i visokim privrednim rastom, a istovremeno slabim drzavnim institucijama, nestabilnom politickom situacijom i nefunkcionalnom organizacijom. Za jaku ekonomiju moras imati jaku drzavu i njene institucije, te jasnu strategiju.

Zato nije bez razloga prica o ustavu bila tako naglasena. Naravno da to treba gurati paralelno-jacanje drzave i ekonomije...
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

@Bosanac

Tacno, mada SDA nikada nije imala ni teoretske sanse za takvu transformaciju, a SBiH ima bar teoretske. SDU je premala, tako da je SDP vjerovatno "najmanje daleko".
_BosanaC

Post by _BosanaC »

SherlockHolmes wrote:@Bosanac

Tacno, mada SDA nikada nije imala ni teoretske sanse za takvu transformaciju, a SBiH ima bar teoretske. SDU je premala, tako da je SDP vjerovatno "najmanje daleko".
Slazem se u potpunosti.
joker

Post by joker »

_BosanaC wrote:Kad je to neko od ovih koje si gore prozvao rekao da SDA nije crni djavo, rekao nesto u korist koalicije SDA-SDP i generalno branio SDA po bilo kojoj osnovi?
Sorry, mislio sam da pod ovim "koje si gore prozvao" mislis na Lagumdziju, SDP, Tihica...

Ja samo ukazujem na nizak nivo svijesti forumasa koji izjavljuju da su uvijek i da ce uvijek bez obzira na sve glasati za SDP. A smeta im sto ima i onih koji tako razmisljaju ali za SDA. A opet, najgori su im oni koji su "prevrtljivi"...
joker

Post by joker »

_BosanaC wrote:Kad je to neko od ovih koje si gore prozvao rekao da SDA nije crni djavo, rekao nesto u korist koalicije SDA-SDP i generalno branio SDA po bilo kojoj osnovi?
Sorry, mislio sam da pod ovim "koje si gore prozvao" mislis na Lagumdziju, SDP, Tihica...

Ja samo ukazujem na nizak nivo svijesti forumasa koji izjavljuju da su uvijek i da ce uvijek bez obzira na sve glasati za SDP. A smeta im sto ima i onih koji tako razmisljaju ali za SDA. A opet, najgori su im oni koji su "prevrtljivi"...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

joker wrote:

SDP da je dosao na vlast cetiri godine, da je imao priliku i da sam se svojim ocima uvjerio da je nije iskoristio moj glas na sledecim ne bi dobio.

E sa drugima to bas i nije slucaj. S obzirom da ti drugi sjede vec deceniju i pol na vlasti, ne rade nista, drzava nam je u qrcu, od izbora do izbora standard sve manji a cijene vece, osnivaju se agencije koje cijene duplaju ko na pokeru veca-manja... A ljudi konstantno glasaju bas za TE, jedne te iste.

I ne bih lajao da lazu i kradu samo te ljude, ali lazu i kradu i mene.
joker

Post by joker »

SherlockHolmes wrote:Cudno, svi govorite o SDP kao jedinoj sansi za BiH "sada i odmah".

Potpisujem...
joker

#37 Re: Ko je bio u pravu-predizborna predvidjanja forumasa

Post by joker »

edinbug wrote: Većina ljudi takođe misli da je turbo-folk najbolja ili najugodnija muzika , i zato se najviše sluša.
Da, ali ako neko kaze da je metal najslusanija vrsta muzike, on ocito ne poznaje trziste. Ako pak neko drugi kaze da je turbo-folk postao jedan od najslusanijih "pravaca" u muzici ne znaci da je poklonik iste, ali znaci da razumije kretanja na trzistu. A izbori su jedno veliko trziste glasova. A ja sam pokazao da poznajem to trziste, za razliku od mnogih na ovom forumu.

Bosanac-
"...S obzirom da ti drugi sjede vec deceniju i pol na vlasti, ne rade nista, drzava nam je u qrcu, od izbora do izbora standard sve manji a cijene vece, osnivaju se agencije koje cijene duplaju ko na pokeru veca-manja... A ljudi konstantno glasaju bas za TE, jedne te iste."
Nisu svi na vlasti imali istu moc i uticaj, kroz ovih 15 godina, ali jesu SVI (i SDP) ucestvovali u njoj. Sve sto kazes za jedne onda vrijedi i za druge (i za SDP). Prosjecna neto plata je od izbora do izbora takodje veca pa je tako ona 2002-ge bila nesto preko 400 KM, a danas je vec presla 600 KM. Agencije duplaju cijene zahvaljujuci situaciji na trzistu. Da nema potraznje bili bi sretni da ista i prodaju, a ovako rade ono sto mogu. Tu nije kriva bilo koja vlast vec situacija na trzistu. A ne upitas li se zasto ljudi vise ne glasaju za SDP u onoj mjeri (nije tacno da glasaju uvijek za iste; 2000-te je SDP bio vrlo jak)?
haris ubleha

Post by haris ubleha »

Fakat mi nisi jasan...
Covjece, raduj se... tvoji su pobijedili... ti zakleti anti-SDP-ovac... a kao da su ti potonule sve ladje nakon sto su objavljeni rezultati... Nerealni program o zaposljavanju? :roll: ... ne znam, mozda jeste... ali, nazalost, to nikad necemo saznati u praksi... Jer se narod odlucio da testiramo koliko je realan program ukidanja RS-a... :-D ...treci put od kraja rata :D
Dali riba smrdi od glave, odlucice ljudi iz SDP-a... Nisam clan, ali pretpostavljam da svako ko su uclani moze iznijeti nove prijedloge, predloziti nove ljude, smijeniti one koji ne valjaju... Ako tvoje ideje ne prodju... imas "socijaldemokratsku alternativu" ili multietnicke stranke sa priblizno jednakim programima, stranke u kojima nema boljsevika i narcisa i koje zato uzivaju veliku podrsku Bosnjaka... SDU (u koaliciji sa Mirnesom) 3,10 % glasova za Federalni parlament (bez Mirnesa ne bi bilo ni 0,10%), Liberali 0,88%, Pokret za promjene 0,84%, Evropska ekoloska stranka 0,80%, Gradjanska stranka 0,64%, Slobodni demokrati 0,17%
_BosanaC

#39 Re: Ko je bio u pravu-predizborna predvidjanja forumasa

Post by _BosanaC »

joker wrote:
edinbug wrote: Većina ljudi takođe misli da je turbo-folk najbolja ili najugodnija muzika , i zato se najviše sluša.
Da, ali ako neko kaze da je metal najslusanija vrsta muzike, on ocito ne poznaje trziste. Ako pak neko drugi kaze da je turbo-folk postao jedan od najslusanijih "pravaca" u muzici ne znaci da je poklonik iste, ali znaci da razumije kretanja na trzistu. A izbori su jedno veliko trziste glasova. A ja sam pokazao da poznajem to trziste, za razliku od mnogih na ovom forumu.

Bosanac-
"...S obzirom da ti drugi sjede vec deceniju i pol na vlasti, ne rade nista, drzava nam je u qrcu, od izbora do izbora standard sve manji a cijene vece, osnivaju se agencije koje cijene duplaju ko na pokeru veca-manja... A ljudi konstantno glasaju bas za TE, jedne te iste."
Nisu svi na vlasti imali istu moc i uticaj, kroz ovih 15 godina, ali jesu SVI (i SDP) ucestvovali u njoj. Sve sto kazes za jedne onda vrijedi i za druge (i za SDP). Prosjecna neto plata je od izbora do izbora takodje veca pa je tako ona 2002-ge bila nesto preko 400 KM, a danas je vec presla 600 KM. Agencije duplaju cijene zahvaljujuci situaciji na trzistu. Da nema potraznje bili bi sretni da ista i prodaju, a ovako rade ono sto mogu. Tu nije kriva bilo koja vlast vec situacija na trzistu. A ne upitas li se zasto ljudi vise ne glasaju za SDP u onoj mjeri (nije tacno da glasaju uvijek za iste; 2000-te je SDP bio vrlo jak)?
Kojih bolan 600KM? Gdje? U Sarajevu mozda. Van Sarajeva ni pod tackom razno.

A u racunanje prosjeka plate ulaze i mega velike plate cobana koji nam sjede na vlasti, zatim stranaca, uposlenika u stranim firmama... Znam, jer znam covjeka koji konkretno radi na izracunu tih statistika.

SDP je u sklopu Alijanse imao vlast citavih 18 mjeseci, sve ostalo vrijeme je proveo u opoziciji, te ga definitivno ne mozes trpati u gore navedeni kos.
haris ubleha

#40 Re: Ko je bio u pravu-predizborna predvidjanja forumasa

Post by haris ubleha »

_BosanaC wrote:SDP je u sklopu Alijanse imao vlast citavih 18 mjeseci, sve ostalo vrijeme je proveo u opoziciji, te ga definitivno ne mozes trpati u gore navedeni kos.
Ako sam razumio sto Joker prije izbora stavlja znak jednakosti izmedju onih koji su stalno na vlasti i onih koji su na vlasti bili samo 18 mjeseci, sada mi stvarno nije jasan... :-D Game is over... :lol: The winner takes all... :D ... ne boj se, covjece, nema nista od koalicije SDA-SDP
joker

Post by joker »

haris ubleha wrote:Dali riba smrdi od glave, odlucice ljudi iz SDP-a... Nisam clan, ali pretpostavljam da svako ko su uclani moze iznijeti nove prijedloge, predloziti nove ljude, smijeniti one koji ne valjaju... Ako tvoje ideje ne prodju... imas "socijaldemokratsku alternativu" ili multietnicke stranke sa priblizno jednakim programima, stranke u kojima nema boljsevika i narcisa i koje zato uzivaju veliku podrsku Bosnjaka...
Nije zlato sve sto sja. Tako nije socijaldemokratija sve sto se tako zove. Ovo da ti pojasnim posto ti onaj lik nije jasan. Tesko ces i ovo shvatiti, ali eto...

A za ovo citirano, vidis li samo koju si ti kolicinu nebuloza ovdje napisao.
Prvo, moze svako iznijeti svoje prijedloge, ali ako su oni protivni vozdovim planovima, taj leti. I to ne novi clan, vec citavo uze rukovodstvo i predsjednistvo, svi bez razlike, samo ako misli drugacije nego vozd.
Drugo, ako je tvoje shvatanje demokratije pokusaj izvrsiti puc, ako ne prodje idi iz stranke, onda je to cudan spoj komunizma i demokratije protkan kroz revolucionarno djelovanje.
Trece, ako ne shvatas da su te stranke osudjene na slabu podrsku biraca zbog nedostatka novca i stabilnih izvora prihoda, sa cim je u uzrocnoposljedicno vezan i nedostatak stranacke infrastrukture i kadrova na svim nivoima, a ne nedostatak dobrih ideja i programa, onda ti stvarno nisi kompetentan da dajes bilo kakve komentare vezane za politiku.

SDP je stranka koja ima najvise novca, najvecu imovinu i mozda najizgradjeniju infrastrukturu, ali za to nije zasluzan Zlatko Lagumdzija (imali su oni to i prije njega). To mogu zahvaliti cinjenici da su naslijedili svu imovinu nekadasnje KPBiH. Pa tako samo od izdavanja nekretnina mogu da zive k'o hadzije. Za razliku od drugih stranaka koje sve sto su stekle morale su steci na tezi nacin. Osim mozda SDA koji su ponesto stekli i na laksi nacin. Zato je Bicakcicu i bilo zabranjeno obavljanje svih javnih funkcija...
joker

#42 Re: Ko je bio u pravu-predizborna predvidjanja forumasa

Post by joker »

_BosanaC wrote: Kojih bolan 600KM? Gdje? U Sarajevu mozda. Van Sarajeva ni pod tackom razno.

A u racunanje prosjeka plate ulaze i mega velike plate cobana koji nam sjede na vlasti, zatim stranaca, uposlenika u stranim firmama... Znam, jer znam covjeka koji konkretno radi na izracunu tih statistika.

SDP je u sklopu Alijanse imao vlast citavih 18 mjeseci, sve ostalo vrijeme je proveo u opoziciji, te ga definitivno ne mozes trpati u gore navedeni kos.
Obracun (iliti izracun) ovih statistika se radi na isti nacin. Tako da ako smatras nerealnim ove podatke, onda su oni nerealni bili i 2002-ge. Znaci ako je prosjek sada manji, bio je i tada. Ali je cinjenica da je prosjek porastao dobro u odnosu na tada.

A obracun ukljucuje sve prijavljene isplacene plate (i za strance koji su ovdje prijavljeni i dobijaju plate, a njih je malo). Ali zato ne ukljucuje sva ona neprijavljena primanja kojih takodje ima u znatnoj mjeri, tako da ne mislim da je ovaj prosjek toliko nerealan. A i zna se kako se uzima prosjek.

Statistike kazu da je nezaposlenost preko 40%, ali one ne poznaju kategoriju ljudi koji rade na crno, a ako bi i to bilo ukljuceno u statistiku, nezaposlenost bi jedva presla 20%. I to je puno, ali...
_BosanaC

#43 Re: Ko je bio u pravu-predizborna predvidjanja forumasa

Post by _BosanaC »

joker wrote:
_BosanaC wrote: Kojih bolan 600KM? Gdje? U Sarajevu mozda. Van Sarajeva ni pod tackom razno.

Obracun (iliti izracun) ovih statistika se radi na isti nacin. Tako da ako smatras nerealnim ove podatke, onda su oni nerealni bili i 2002-ge. Znaci ako je prosjek sada manji, bio je i tada. Ali je cinjenica da je prosjek porastao dobro u odnosu na tada.

A obracun ukljucuje sve prijavljene isplacene plate (i za strance koji su ovdje prijavljeni i dobijaju plate, a njih je malo). Ali zato ne ukljucuje sva ona neprijavljena primanja kojih takodje ima u znatnoj mjeri, tako da ne mislim da je ovaj prosjek toliko nerealan. A i zna se kako se uzima prosjek.

Statistike kazu da je nezaposlenost preko 40%, ali one ne poznaju kategoriju ljudi koji rade na crno, a ako bi i to bilo ukljuceno u statistiku, nezaposlenost bi jedva presla 20%. I to je puno, ali...
Ja ti pokusavam reci da ne mozes porediti babe i zabe. Sarajevo je jedno, ali otidji u Zavidovice gdje diplomirani inzinjer elektrotehnike radi za 400km mjesecno ili Maglaj gdje u buticima sjede cure prijavljene na 300km a dobijaju 150, u videotekama i internetklubovima ljudi rade za 100KM a (ako su prijavljeni) prijavljeni su na minimalac koji je tri puta veci od njihove plate...

Ili probaj mojoj mami objasniti kako joj sin u drugom kantonu ima okruglo osam puta vecu platu od nje koja uz to ima i 30 godina staza.
haris ubleha

Post by haris ubleha »

joker wrote:
haris ubleha wrote:Dali riba smrdi od glave, odlucice ljudi iz SDP-a... Nisam clan, ali pretpostavljam da svako ko su uclani moze iznijeti nove prijedloge, predloziti nove ljude, smijeniti one koji ne valjaju... Ako tvoje ideje ne prodju... imas "socijaldemokratsku alternativu" ili multietnicke stranke sa priblizno jednakim programima, stranke u kojima nema boljsevika i narcisa i koje zato uzivaju veliku podrsku Bosnjaka...
Nije zlato sve sto sja. Tako nije socijaldemokratija sve sto se tako zove. Ovo da ti pojasnim posto ti onaj lik nije jasan. Tesko ces i ovo shvatiti, ali eto...

A za ovo citirano, vidis li samo koju si ti kolicinu nebuloza ovdje napisao.
Prvo, moze svako iznijeti svoje prijedloge, ali ako su oni protivni vozdovim planovima, taj leti. I to ne novi clan, vec citavo uze rukovodstvo i predsjednistvo, svi bez razlike, samo ako misli drugacije nego vozd.
Drugo, ako je tvoje shvatanje demokratije pokusaj izvrsiti puc, ako ne prodje idi iz stranke, onda je to cudan spoj komunizma i demokratije protkan kroz revolucionarno djelovanje.
Trece, ako ne shvatas da su te stranke osudjene na slabu podrsku biraca zbog nedostatka novca i stabilnih izvora prihoda, sa cim je u uzrocnoposljedicno vezan i nedostatak stranacke infrastrukture i kadrova na svim nivoima, a ne nedostatak dobrih ideja i programa, onda ti stvarno nisi kompetentan da dajes bilo kakve komentare vezane za politiku.

SDP je stranka koja ima najvise novca, najvecu imovinu i mozda najizgradjeniju infrastrukturu, ali za to nije zasluzan Zlatko Lagumdzija (imali su oni to i prije njega). To mogu zahvaliti cinjenici da su naslijedili svu imovinu nekadasnje KPBiH. Pa tako samo od izdavanja nekretnina mogu da zive k'o hadzije. Za razliku od drugih stranaka koje sve sto su stekle morale su steci na tezi nacin. Osim mozda SDA koji su ponesto stekli i na laksi nacin. Zato je Bicakcicu i bilo zabranjeno obavljanje svih javnih funkcija...
Ne kontam opet... :roll:
Da li je bio kongres SDP-a? Jeste. Da li se glasalo o povjerenju rukovodstvu? Jeste. Glasanje demokratsko... pobijedila Zlajina opcija... vise nego ubjedljivo... ovi sto su ostali u manjini... mogu se prebrojati na prste jedne ruke... nisu ostali unutar SDP-a da pokusaju ostatak clanstva ubijediti kako je njihova opcija ispravna... 8-) nego osnovali svoju partiju... :-D Sami odabrali svoj put... pa se njih petorica ni u toj novoj partiji nisu mogli dogovoriti oko funkcija... :sad: pa jedan od njih formirao jos jednu novu stranku. Ova cetvorica su bila malo pametnija i povezali se sa Mirnesom i na racun toga ce uci u parlament na mala vrata (3,10%)... onaj drugi (0,17%) :roll: ... I sta je razlog njihovog neuspjeha? Naravno, nedostatak kadrova... :-D
Aaaa, sad vidim... zapelo je oko izdavanja prostora... 8) pretpostavio sam da je nesto konkretno, koja socijaldemokratija, koji ideali, kakvo ukidanje RS-a, ustavne promjene... ;-)
joker

Post by joker »

haris ubleha wrote: Ne kontam opet... :roll:
Da li je bio kongres SDP-a? Jeste. Da li se glasalo o povjerenju rukovodstvu? Jeste. Glasanje demokratsko... pobijedila Zlajina opcija... vise nego ubjedljivo... ovi sto su ostali u manjini... mogu se prebrojati na prste jedne ruke... nisu ostali unutar SDP-a da pokusaju ostatak clanstva ubijediti kako je njihova opcija ispravna... 8-) nego osnovali svoju partiju... :-D Sami odabrali svoj put... pa se njih petorica ni u toj novoj partiji nisu mogli dogovoriti oko funkcija... :sad: pa jedan od njih formirao jos jednu novu stranku. Ova cetvorica su bila malo pametnija i povezali se sa Mirnesom i na racun toga ce uci u parlament na mala vrata (3,10%)... onaj drugi (0,17%) :roll: ... I sta je razlog njihovog neuspjeha? Naravno, nedostatak kadrova... :-D
Aaaa, sad vidim... zapelo je oko izdavanja prostora... 8) pretpostavio sam da je nesto konkretno, koja socijaldemokratija, koji ideali, kakvo ukidanje RS-a, ustavne promjene... ;-)
Ma jedno je karikirati stvari, a drugo je shvatiti ih. A ti ih ocito ne shvatas.

Pa i reis Ceric je izabran na isti nacin kao i Zlatko. Kada postavis u opstinskim odborima svoje ljude, a onda organizujes kongres, naravno da ce klimoglavci koje si ti postavio glasati za tebe. Oni koji bi glasali za drugoga su vec uklonjeni sa mjesta sa kojih bi mogli nesto uciniti. Onda nakon kongresa vidis gdje jos ima "truhlih jabuka" pa i to uklonis (Gradski odbor SDP Sarajevo). I onda imas cistu partiju gdje sjede samo klimoglavci...

Ali ti to ne kontas, je l' de?
sarlo

#46 Re: Ko je bio u pravu-predizborna predvidjanja forumasa

Post by sarlo »

_BosanaC wrote:
joker wrote:

Bosanac-
Kojih bolan 600KM? Gdje? U Sarajevu mozda. Van Sarajeva ni pod tackom razno.

Tacno je da je prosjecna placa u F BiH preko 600 KM. Informacija su Sluzbene novine F BiH, isti podatak mozes naci i na predzadnjoj strani poreznog savjetnika. Prosjecna placa u SA Kantonu je 724 KM. Ove novine svoje podatke uzimaju u Federalnom zavodu za statistiku. U ovo se naravno ne racuna topli obrok, regres, dnevnice, "lova na ruke". Istina u ovo nisu uracunate ni place svih onih koji rade na crno (trgovkinje, konobarice, gradjevinari). Isto tako ni ugovori o djelu, rad preko studentske sluzbe, rad za strance,... .
haris ubleha

Post by haris ubleha »

joker wrote:
haris ubleha wrote: Ne kontam opet... :roll:
Ma jedno je karikirati stvari, a drugo je shvatiti ih. A ti ih ocito ne shvatas.

Pa i reis Ceric je izabran na isti nacin kao i Zlatko. Kada postavis u opstinskim odborima svoje ljude, a onda organizujes kongres, naravno da ce klimoglavci koje si ti postavio glasati za tebe. Oni koji bi glasali za drugoga su vec uklonjeni sa mjesta sa kojih bi mogli nesto uciniti. Onda nakon kongresa vidis gdje jos ima "truhlih jabuka" pa i to uklonis (Gradski odbor SDP Sarajevo). I onda imas cistu partiju gdje sjede samo klimoglavci...

Ali ti to ne kontas, je l' de?
Ali, vecina odabrala da budu klimoglavci... Njihova stvar... sami pali, sali se ubili... koliko sam skontao ti vise nista nemas sa njima... :roll: ... ne razumijem cemu tolike frustracije bivsih clanova... cak i sada kada je SDP izgubio izbore...
Kao sto je vecina Bosnjaka odlucila da ce njihove interese zastupati Lepi Hare i Stranka ZAgraBiH... Mozemo pricati ovako ili onako, kako i zasto... :roll: ... ali odluka vecine mora se postovati... taman da nas odvedu (kao sto i hoce) u propast... :roll: Sami pali... sami se ubili...
zlatan01

Post by zlatan01 »

SherlockHolmes wrote:Trece, treba napraviti realan program koji ne obecava zaposljavnje preko noci, jer u jednoj ne-komunistickoj drzavi se firme ne otvaraju tako masovno i najednom, vec koji omogucava i stranom i domacem kapitalu da se ulozi u privredu. Organizovano, pravno i planski, a ne kako su neki "krediti" dijeljeni.
U Svedskoj je recimo 2004 godine otvoreno tacno 41608 novih firmi(podatak uzet sa zvanicne stranice svedskog zavoda za statistiku), a nije komunisticka zemlja. Prosjecna plata u cijeloj zemlji je preracunato oko 4500 KM (isti ranije naveden izvor) sto poslije poreza i povrata poreza daje vise od 3000 KM na ruke. Eto nacionalne stranke obecase 1990 Svicarsku....Ali imamo vlast kakvu zasluzujemo. Uzivajte narode moj!
sarlo

Post by sarlo »

SDP je stranka koja se bori se za reinkarnaciju "starog drustva" odnosno za ocuvanje mnogobrojnih privilegija odredjenih drustvenih skupina. U nacionalnom smislu to je stranka prosrpske orijentacije, sa clanstvom koji potice uglavom iz tzv "mjesovitih brakova".
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

zlatan01 wrote:
SherlockHolmes wrote:Trece, treba napraviti realan program koji ne obecava zaposljavnje preko noci, jer u jednoj ne-komunistickoj drzavi se firme ne otvaraju tako masovno i najednom, vec koji omogucava i stranom i domacem kapitalu da se ulozi u privredu. Organizovano, pravno i planski, a ne kako su neki "krediti" dijeljeni.
U Svedskoj je recimo 2004 godine otvoreno tacno 41608 novih firmi(podatak uzet sa zvanicne stranice svedskog zavoda za statistiku), a nije komunisticka zemlja. Prosjecna plata u cijeloj zemlji je preracunato oko 4500 KM (isti ranije naveden izvor) sto poslije poreza i povrata poreza daje vise od 3000 KM na ruke. Eto nacionalne stranke obecase 1990 Svicarsku....Ali imamo vlast kakvu zasluzujemo. Uzivajte narode moj!
Zlaja, (drago mi je da si se i ti napokon javio, evo koliko te vec spominjemo a ti nista :D ), BiH ipak nije Svedska. Pored toga te firme nisu otvorene preko noci, vec je za to zasluzan sistem koji je pravljen decenijama. Firme koje je drzava registrovala se vjerovatno mogu nabrojati na prste, bez onih noznih.

Jedino sto je i donekle slicno je da je i u Svedskoj, i pored toliko novootvorenih firmi, realna nezaposlenost nekih 20-ak procenata, ali iz drugih razloga. Nemoj samo sada da i njihove pred- i postizborne retorike, magle i probleme rjesavamo, ipak imamo dosta svojih.
Last edited by SherlockHolmes on 04/10/2006 17:00, edited 1 time in total.
Post Reply