Hvala Apos.Apos wrote:Tebi treba čitulju.mostarac wrote:mislim da joker-u ja ne trebam pisat reply
Jokac puno pametuje ali ponekad i pogodi.
Ti koliko vidim samo gađaš.
Jos malo pa ces biti onaj stari...
Još sam ja mlad samo 38g.joker wrote:Hvala Apos.Apos wrote:Tebi treba čitulju.mostarac wrote:mislim da joker-u ja ne trebam pisat reply
Jokac puno pametuje ali ponekad i pogodi.
Ti koliko vidim samo gađaš.![]()
Jos malo pa ces biti onaj stari...
Ja nisam nikakav 'strucnjak', samo prenosim ono sto je napisano u toj rezoluciji. Tamo kaze iako nove ustavne promjene imaju svoje mane da su trebale biti usvojene kao 'prvi korak' (ili sto kod nas navode 'prva faza') koji ce biti baza za daljnje reforme. U tome je poenta. Oni ne kazu da su ove UP savrsene, niti je to iko od stranaka tvrdio. Svi su znali da su one rezultat kompromisa.joker wrote:Tacno je da u ovoj tacki zale sto se nije postigla potrebna vecina da se usvoje, ali u tackama 18 i 20 govore o njihovim preporukama za ukidanje entitetskog glasanja, o vitalnom nacionalnom interesu i razmatranju nove teritorijalne organizacije drzave.jeza u ledja wrote:Ne, nego upravo suprotno, odgovorio sam ti u drugoj temi, moze vala i ovdje kad vise puta ponavljas istu laz. U Rezoluciji VE jasno kaze da je steta sto nisu usvojene ustavne promjene, ne bilo koje nego one predlozene na glasanje u parlamentu i oborene od strane SBiH i HDZ1990.joker wrote: Ne, vec u raspravi o amandmanima sam tvrdio da nisu dobri, za razliku od nekih, i navodio zasto, pa je to potvrdilo Vijece Evrope svojom rezolucijom.
..
------------------------------------------------------------------------
7. Although some may have considered these constitutional amendments as being neither comprehensive nor particularly far-reaching, the Assembly considers that they nevertheless represented a first attempt by the citizens of Bosnia and Herzegovina and their representatives to take their future in their own hands, and it should be welcomed as such.
8. The Assembly therefore strongly regrets that on 26 April 2006, the Parliament of Bosnia and Herzegovina failed, by just two votes, to reach the required two-thirds majority in the House of Representatives in order for the constitutional amendments to pass
--------------------------------------------------------------------------
Dalje u objasnjenju koje ide uz rezoluciju navode i sve nedostatke ovog paketa amandmana u kojem navode mogucnost Srba da blokiraju sve odluke i zakone koje dodju na usvajanje, odnosno da nista ne bi moglo da se donese bez srpskog odobravanja. Navode i da su partije iz RS uslovile pregovore nediranjem entitetske podjele drzave i entitetskog glasanja koji su identifikovani kao glavne kocnice.
Takodje se navodi da zbog entitetskog principa glasanja drzava bi mogla doci u potpunu blokadu jer ne bi bilo mehanizma da se deblokira, na primjer kod indirektnog izbora predsjednika i premijera.
Takodje, entitetsko glasanje bi prema objasnjenjima uz rezoluciju bili snazno oruzje da se sprijeci svaki pokusaj, u eventualnoj narednoj fazi reformi, da se obori entitetski princip organizacije zemlje. Navedeno je da bi ono bilo nepravedno prema najmanjem konstitutivnom narodu koji ne bi bili jednaki u odnosu na druga dva naroda.
I na kraju kao osnovne krivce za pad ovog paketa amandmana navode (ne kao Lagumdzija koji je zamjenom teza grobarima nazvao one koji su bili protiv) Srbe, tj. partije iz RS zbog njihovog jednoglasnog insistiranja na zadrzavanju entitetskog glasanja.
E hajde sada strucnjaci, sta je to sto su nam dobrog ovi amandmani nudili? Ali konkretno objasnite neka poboljsanja. Da li je to izbacivanje diskriminacije, racionalnija administracija, funkcionalnija drzava i parlament koji bi lakse donosio odluke, uskladjenost sa bilo kojim evropskim standardom? Molim pojasnjenje i konkretan primjer kako bi po tom "novom" ustavu to nesto funkcionisalo...
joker, izvini ako se varam, ali cini mi se da si na nekoj drugoj temi prije nekoliko mjeseci pisao da si glasac SDP-a, samo ti Lagumdzija malo smeta.joker wrote:
Sa ovim se u dobrom dijelu slazem, skoro pa mogu i potpisati (nisam glasac SDP-a).
Jasta je, pravi SDP-ovac u dusi...halo_ba wrote:joker, izvini ako se varam, ali cini mi se da si na nekoj drugoj temi prije nekoliko mjeseci pisao da si glasac SDP-a, samo ti Lagumdzija malo smeta.
Ako sam posehvila, unaprijed se izvinjavam.
Ja sam kao argument uzeo dvije tacke rezolucije i niz tacaka iz njenog nastavka (objasnjenja koje ide uz nju), a ti jednu tacku u kojoj izrazavaju zaljenje sto nije usvojen paket, jer su Boze moj pojedine strane diplomate potrosile mjesece i mjesece na pritiske nase strane da prihvati paket koji kako stoji dalje u objasnjenju daje puno vecu fakticku moc RS-u u odnosu na Federaciju i puno vecu moc u odnosu na sadasnje stanje. Pa i ova tezolucija je dozivjela svoje amandmane prije usvajanja, pa otuda vjerovatno i ova mala kontradiktornost u njoj.jeza u ledja wrote:Ja nisam nikakav 'strucnjak', samo prenosim ono sto je napisano u toj rezoluciji. Tamo kaze iako nove ustavne promjene imaju svoje mane da su trebale biti usvojene kao 'prvi korak' (ili sto kod nas navode 'prva faza') koji ce biti baza za daljnje reforme. U tome je poenta. Oni ne kazu da su ove UP savrsene, niti je to iko od stranaka tvrdio. Svi su znali da su one rezultat kompromisa.joker wrote: Tacno je da u ovoj tacki zale sto se nije postigla potrebna vecina da se usvoje, ali u tackama 18 i 20 govore o njihovim preporukama za ukidanje entitetskog glasanja, o vitalnom nacionalnom interesu i razmatranju nove teritorijalne organizacije drzave.
Dalje u objasnjenju koje ide uz rezoluciju navode i sve nedostatke ovog paketa amandmana u kojem navode mogucnost Srba da blokiraju sve odluke i zakone koje dodju na usvajanje, odnosno da nista ne bi moglo da se donese bez srpskog odobravanja. Navode i da su partije iz RS uslovile pregovore nediranjem entitetske podjele drzave i entitetskog glasanja koji su identifikovani kao glavne kocnice.
Takodje se navodi da zbog entitetskog principa glasanja drzava bi mogla doci u potpunu blokadu jer ne bi bilo mehanizma da se deblokira, na primjer kod indirektnog izbora predsjednika i premijera.
Takodje, entitetsko glasanje bi prema objasnjenjima uz rezoluciju bili snazno oruzje da se sprijeci svaki pokusaj, u eventualnoj narednoj fazi reformi, da se obori entitetski princip organizacije zemlje. Navedeno je da bi ono bilo nepravedno prema najmanjem konstitutivnom narodu koji ne bi bili jednaki u odnosu na druga dva naroda.
I na kraju kao osnovne krivce za pad ovog paketa amandmana navode (ne kao Lagumdzija koji je zamjenom teza grobarima nazvao one koji su bili protiv) Srbe, tj. partije iz RS zbog njihovog jednoglasnog insistiranja na zadrzavanju entitetskog glasanja.
E hajde sada strucnjaci, sta je to sto su nam dobrog ovi amandmani nudili? Ali konkretno objasnite neka poboljsanja. Da li je to izbacivanje diskriminacije, racionalnija administracija, funkcionalnija drzava i parlament koji bi lakse donosio odluke, uskladjenost sa bilo kojim evropskim standardom? Molim pojasnjenje i konkretan primjer kako bi po tom "novom" ustavu to nesto funkcionisalo...
Dakle to je to u vezi rezolucije, a ti ne mozes uzimati njene dijelove kao argument svojim tvrdnjama, a ostale odbacivati kao da ne postoje.
Naravno da si posevila. Napisao sam da sam 2000-te glasao za SDP na odredjenim nivoima vlasti (kanton i fed) i da za njih vise necu glasati dok je Lagumdzija i njegov krug ljudi na vrhu SDP-a. Takodje sam napisao da sam socijaldemokrata po orijentaciji i ubjedjenju, ali to nikako ne znaci da sam SDP-ovac (jer ovaj SDP nema veze sa socijaldemokratijom) ili ne daj Boze komunista.halo_ba wrote:
joker, izvini ako se varam, ali cini mi se da si na nekoj drugoj temi prije nekoliko mjeseci pisao da si glasac SDP-a, samo ti Lagumdzija malo smeta.
Ako sam posehvila, unaprijed se izvinjavam.
Ako mislis da je biti socijaldemokrata i SDP-ovac isto ti si glup. Nikakve slicnosti nema izmedju ovo dvoje osim naziva partije i proklamativnih ciljeva za koje se kao bore, a ustvari ne rade niti su radili na ostvarenju ijednog od tih ciljeva. Prosvijetli me ako sam u zabludi, ali konkretnim cinjenicama i podacima.haris ubleha wrote:Jasta je, pravi SDP-ovac u dusi...![]()
...koji na forumu vatreno brani Lepog Hareta i Stranku ZAgraBiH...![]()
...ulazi u konflikt sa svakim ko posumnja u postenje Fahre Radoncica i objektivnost Dnevnog Avaza...![]()
...smetaju mu Slobodna Bosna, 60 minuta, Bakir H, Senad A...
...ne prica cak ni da su "svi isti", nego da je 18 mjeseci vlasti SDP-a gore od 10 godina pljacke Stranke ZAgraBiH i 8 godina SDA...![]()
Ljubav prema socijaldemokratiji kod njega je malo splasnula kada je izvisio za neke prostore SDP-a...![]()
...otada mu se u glavi stvara neki kvar... lobira za Hareta i nacionalnu stvar...
Dok je ovakvih "socijaldemokrata u dusi", nacionalisticko-mafijaska kamarila ne treba se bojati da ce izgubiti vlast ni u narednih 15 godina...
joker wrote:Ako mislis da je, ako si socijaldemokrata, zabranjeno podrzavati covjeka koji je politicki dovoljno jak i harizmatican da povrati malo od onog sto je s Tihicem izgubljeno, da je zabranjeno citati Avaz u nedostatku boljeg, ili da je zabranjeno neslagati se sa uredjivackom koncepcijom "60 minuta", Slobodne Bosne i sl. zbog njihovog pretvaranja u "rezimske" medije gebelsovskog profila
U BiH imas najmanje cetiri partije slicne profilacije po nazivu koje ukljucuju socijalnu komponentu SDP, SDU, SNSD, Partija socijalista iz RS (mislim da se ovako zovu ili socijalisticka partija, uglavnom Gligoriceva partija).haris ubleha wrote:![]()
![]()
![]()
Kazem ja... pravi socijaldemokrata...![]()
Avaz cita i hvali... u nedostatku boljeg![]()
A Slobodnu Bosnu izbjegava... jer je pretvorena u rezimski medij gebelsovskog profila...u korist opozicione partije...
![]()
Podrzava covjeka koji je politicki dovoljno jak i harizmatican...... nemoj vise... oplakacu...
![]()
Ma, bjazi, Jokeru... nemoj me nasmijavati... u velikom sam poslu... nemoj da gubim vrijeme... ja mislim da ni ti ne vjerujes u ovo sto pises... a kamoli da ti neko sa strane vjeruje...
I sad nek' neko kaze da tvoj glas ne moze promijeniti nista.mala-i wrote:na mom birackom mjestu SDP ima 1 glas vise od SzBiH
Ko je pobjedio u tvom naselju?joker wrote:Jebo te, pa taj SDP mora da je pobijedio![]()
Za drzavni parlament i FBiH:
-SDA 25,54%
-SBiH 22,99%
-SDP 15,40%
Za federalni parlament:
-SDA 25,45%
-SBiH 22,16%
-SDP 15,17%
Za KS:
-SBiH 32,13%
-SDA 23,49%
-SDP 16,13%
-SDU 6,88%
S napomenom da je u Kantonu Sarajevo u svim opstinama najvise dobila SBiH. Sada ne znam jeste li vi iz Sarajeva, ali eto. Doduse i u Starom gradu na Kovacima je vise glasova osvojio SDU od SDP.
Pogledaj rezultate u Tuzlijoker wrote:Jebo te, pa taj SDP mora da je pobijedio![]()
Za drzavni parlament i FBiH:
-SDA 25,54%
-SBiH 22,99%
-SDP 15,40%
Za federalni parlament:
-SDA 25,45%
-SBiH 22,16%
-SDP 15,17%
Za KS:
-SBiH 32,13%
-SDA 23,49%
-SDP 16,13%
-SDU 6,88%
S napomenom da je u Kantonu Sarajevo u svim opstinama najvise dobila SBiH. Sada ne znam jeste li vi iz Sarajeva, ali eto. Doduse i u Starom gradu na Kovacima je vise glasova osvojio SDU od SDP.