Ko je ''Atatürk'' ..?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
michio

#451 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by michio »

ljubav_aha wrote:
michio wrote:Bosnjaci tog vremena su austrijsku vlast uglavnom bojkotovali, nisu htjeli ni da cuju za Austriju. Hrvati su bili razocarani jer su mislili da ce oni vladati a Srbi da ce se pripojiti Srbiji.

kako su bojkotovali :?:
Ti kao da si s neba pala. Imas velike rupe u osnovnom poznavanju bh istorije.
Jazz_Junkie

#452 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Jazz_Junkie »

Cuj, Bosnjaci bojkotovali....... :lol: Mislis zemljoposjednici i klerus? Ta kategorija "Bosnjaci" uopce nije postojala, osim sto je oznacavala covjeka iz Bosne. Radilo se o muslimanskom kleru i plemstvu koji se bojao za svoje privilegije.
michio

#453 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by michio »

Ti mora da mislis onda na neku srednju klasu(nepostojecu naravno). Meni je dovoljno pogledati imena u skolskom dnevniku. Ceznja za Austrijom se javlja znatno kasnije, uglavnom iz nekih malogradjanskih razloga na fol i mi smo bili Evropa.
kamen spoticanja

#454 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by kamen spoticanja »

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote: ali kako je SVE besplatno :?: KO placa troskove :?:
turci mlada damo,turci...
o njima smo ono jel pricali ;-)
pa sto ne daju poslove raji u Turskoj :?:
zato sto je za nas bolje da se vrate u domovinu...upravo iz tog razloga je ovaj projekat na burch-u,da se kadar vrati u BiH...ne moram ti valjda objasnjavat zasto je to dobro?
kamen spoticanja

#455 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

michio wrote:Ti mora da mislis onda na neku srednju klasu(nepostojecu naravno). Meni je dovoljno pogledati imena u skolskom dnevniku. Ceznja za Austrijom se javlja znatno kasnije, uglavnom iz nekih malogradjanskih razloga na fol i mi smo bili Evropa.
apsolutno tacno ;-)
no uticaj europskih orijentalista je ocit...kad se pomenu turci ljudima se dize kosa na glavi :-) u dalekoj americi :-)
michio

#456 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by michio »

To je takvo raspolozenje kad je u pitanju Turska. Na Tursku se gleda kao na babarogu. Ali danas je dosta zanimljiva situacija jer uticaj Turske na Balkanu raste a predrasuda i dalje mali milion.
kamen spoticanja

#457 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

michio wrote:To je takvo raspolozenje kad je u pitanju Turska. Na Tursku se gleda kao na babarogu. Ali danas je dosta zanimljiva situacija jer uticaj Turske na Balkanu raste a predrasuda i dalje mali milion.
godine su to predanog rada europskih orijentalista...tesko je za kratko vrijeme ispravit krivu drinu...
a vala pojedinim i ne odgovara...vise im ,naime, leze srnijanski ili hrvatski uticaj ;-)
ljubav_aha

#458 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote:turci mlada damo,turci...
o njima smo ono jel pricali ;-)
pa sto ne daju poslove raji u Turskoj :?:
zato sto je za nas bolje da se vrate u domovinu...upravo iz tog razloga je ovaj projekat na burch-u,da se kadar vrati u BiH...ne moram ti valjda objasnjavat zasto je to dobro?
ma neee :lol: nezaposlenost je pristuna,iz istih krugova u BiH
ljubav_aha

#459 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by ljubav_aha »

michio wrote:
ljubav_aha wrote:
michio wrote:Bosnjaci tog vremena su austrijsku vlast uglavnom bojkotovali, nisu htjeli ni da cuju za Austriju. Hrvati su bili razocarani jer su mislili da ce oni vladati a Srbi da ce se pripojiti Srbiji.

kako su bojkotovali :?:
Ti kao da si s neba pala. Imas velike rupe u osnovnom poznavanju bh istorije.

aha :lol: :-) bukvalac si , prva klasa :thumbup:
kamen spoticanja

#460 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

ljubav_aha wrote:ma neee :lol: nezaposlenost je pristuna,iz istih krugova u BiH
:-)
i sta cemo sad? :-)
doktoru mlada damo,doktoru... ;-)
ljubav_aha

#461 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:

sabur :oops:
kamen spoticanja

#462 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote:

sabur :oops:

:D :oops:
ikrime

#463 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by ikrime »

kamen spoticanja wrote:

:D :oops:[/quote]

Empaj'r iz bek
.....

"Sarajevo je naše" "Turska je dijelom balkanska, dijelom srednjoistočna, dijelom kavkaska. Imamo više Bosanaca koji žive u Turskoj nego u Bosni! Više Albanaca koji žive u Turskoj, nego u Albaniji! Više Čečena koji žive u Turskoj nego u Čečeniji! Više Abhaza u Turskoj nego u Abhaziji! Zašto je tako - zbog otomanskog naslijeđa. Za sve ove različite nacije na Balkanu, Srednjem istoku i Kavkazu, Turska je sigurno utočište, njihova domovina. Vi ste dobrodošli! Anatolija pripada vama, naša braćo i sestre! I mi smo sigurni da je Sarajevo naše! Kada kažem da je Anatolija vaša, ako želite da dođete, dođite! Ali, mi želimo da budete sigurni ovdje kao vlasnici Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ono što se dešava u BiH je naša odgovornost", rekao je Davutoglu.

"Ukratko, naša historija je zajednička. Naša sudbina je zajednička. Naša budućnost je zajednička. I poput 16. stoljeća, uspon otomanskog Balkana, kao centra svjetske politike, napravit ćemo Balkan, Kavkaz, Srednji istok, zajedno s Turskom, centrom svjetske politike u budućnosti. To je cilj turske vanjske politike i mi ćemo to postići. Mi ćemo reintegrirati balkanski region, mi ćemo reintegrirati Srednji istok, mi ćemo reintegrirati Kavkaz na ovim principima regionalnog i svjetskog mira ne samo za sve nas, nego za cijelo čovječanstvo", uvjeren je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. !

"Turska s Bosancima dijeli istu sudbinu. Šta god se desi na Balkanu, na Kavkazu i Srednjem istoku, to je naše. Svakog dana u naš ured mogu stići vijesti iz svake od ovih zemalja koje mogu da promijene naše planove. To je naša historijska dubina. Kada kažem strateška dubina, ja mislim na historijsku dubinu. U junu sam išao u sjeverni Afganistan, u Mazari Šarif , posjetili smo šest gradova. Poput Bosne, Afganistan je naša zemlja. Ja se ne osjećam strancem u Afganistanu. Nekoliko sedmica kasnije, otišao sam u Sandžak, u Novi Pazar. Zbog ovih historijskih veza, vanjska politika Turske nastoji da uspostavi red u svim ovim okolnim regionima, na Balkanu, Kavkazu i Srednjem istoku, jer ako nema reda mi ćemo platiti cijenu. Za diplomate iz drugog dijela svijeta, bosansko pitanje je tehničko pitanje. Za nas je to pitanje života i smrti. To je tako važno. Za nas je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine jednako važan kao i teritorijalni integritet Turske. Za Tursku je sigurnost Sarajeva jednako važna kao sigurnost i prosperitet Istanbula. To nije samo raspoloženje državnih zvaničnika u Turskoj. To je osjećanje svakog pojedinog Turčina, bez obzira gdje živi u Turskoj. Bila su dva velika spontana okupljanja Turaka u mom dobu. Jedno je bilo 1993. kada je objavljena vijest da Srbi koriste hemijsko oružje protiv Goražda. Vijest je objavljena oko sedam ili osam sati navečer, za dva sata se okupilo na stotine hiljada ljudi. Spontano. Da je od njih traženo da idu za Bosnu, oni ne bi otišli kući, nego bi odmah krenuli za Bosnu. Imali smo osjećaj. To pokazuje kako se međusobno volimo."

......
ljubav_aha

#464 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by ljubav_aha »

ikrime wrote:
Empaj'r iz bek
.....

"Sarajevo je naše" "Turska je dijelom balkanska, dijelom srednjoistočna, dijelom kavkaska. Imamo više Bosanaca koji žive u Turskoj nego u Bosni! Više Albanaca koji žive u Turskoj, nego u Albaniji! Više Čečena koji žive u Turskoj nego u Čečeniji! Više Abhaza u Turskoj nego u Abhaziji! Zašto je tako - zbog otomanskog naslijeđa. Za sve ove različite nacije na Balkanu, Srednjem istoku i Kavkazu, Turska je sigurno utočište, njihova domovina. Vi ste dobrodošli! Anatolija pripada vama, naša braćo i sestre! I mi smo sigurni da je Sarajevo naše! Kada kažem da je Anatolija vaša, ako želite da dođete, dođite! Ali, mi želimo da budete sigurni ovdje kao vlasnici Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ono što se dešava u BiH je naša odgovornost", rekao je Davutoglu.

"Ukratko, naša historija je zajednička. Naša sudbina je zajednička. Naša budućnost je zajednička. I poput 16. stoljeća, uspon otomanskog Balkana, kao centra svjetske politike, napravit ćemo Balkan, Kavkaz, Srednji istok, zajedno s Turskom, centrom svjetske politike u budućnosti. To je cilj turske vanjske politike i mi ćemo to postići. Mi ćemo reintegrirati balkanski region, mi ćemo reintegrirati Srednji istok, mi ćemo reintegrirati Kavkaz na ovim principima regionalnog i svjetskog mira ne samo za sve nas, nego za cijelo čovječanstvo", uvjeren je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. !

"Turska s Bosancima dijeli istu sudbinu. Šta god se desi na Balkanu, na Kavkazu i Srednjem istoku, to je naše. Svakog dana u naš ured mogu stići vijesti iz svake od ovih zemalja koje mogu da promijene naše planove. To je naša historijska dubina. Kada kažem strateška dubina, ja mislim na historijsku dubinu. U junu sam išao u sjeverni Afganistan, u Mazari Šarif , posjetili smo šest gradova. Poput Bosne, Afganistan je naša zemlja. Ja se ne osjećam strancem u Afganistanu. Nekoliko sedmica kasnije, otišao sam u Sandžak, u Novi Pazar. Zbog ovih historijskih veza, vanjska politika Turske nastoji da uspostavi red u svim ovim okolnim regionima, na Balkanu, Kavkazu i Srednjem istoku, jer ako nema reda mi ćemo platiti cijenu. Za diplomate iz drugog dijela svijeta, bosansko pitanje je tehničko pitanje. Za nas je to pitanje života i smrti. To je tako važno. Za nas je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine jednako važan kao i teritorijalni integritet Turske. Za Tursku je sigurnost Sarajeva jednako važna kao sigurnost i prosperitet Istanbula. To nije samo raspoloženje državnih zvaničnika u Turskoj. To je osjećanje svakog pojedinog Turčina, bez obzira gdje živi u Turskoj. Bila su dva velika spontana okupljanja Turaka u mom dobu. Jedno je bilo 1993. kada je objavljena vijest da Srbi koriste hemijsko oružje protiv Goražda. Vijest je objavljena oko sedam ili osam sati navečer, za dva sata se okupilo na stotine hiljada ljudi. Spontano. Da je od njih traženo da idu za Bosnu, oni ne bi otišli kući, nego bi odmah krenuli za Bosnu. Imali smo osjećaj. To pokazuje kako se međusobno volimo."

......
govor doticnog

Ministar Davutoglu nije profesionalni političar ili diplomata, nego akademik, profesor koji je predavao u Maleziji i Turskoj o međunarodnim odnosima sve do pobjede AK partije predsjednika Erdogana u novembru 2002. Postao je ključni savjetnik turskog premijera za vanjsku politiku, kreirajući jednu novu vanjsku politiku Turske. Ministar je postao tek nedavno - 1. maja 2009. Za razumijevanje njegovog utemeljenja vanjske politike Turske, koju su prihvatile i AK partija i dvije posljednje turske vlade premijera Erdogana kao svoju, od ključnog značaja su njegovi akademski radovi, kao što je knjiga Strateška dubina (2001.), koja govori na nov način o međunarodnoj poziciji Turske. Zbog akademske biografije bilo je sigurno da će, i pored kašnjenja zbog diplomatskih i političkih susreta u Sarajevu, ipak stići da govori na znanstvenoj konferenciji. U sali ga je čekao bivši student iz Malezije prof. dr. Ahmet Alibašić i više od 200 gostiju, među kojima su bili i političari sukobljenih frakcija SDA. Davutoglu gradi imidž posrednika i pomiritelja, pa je tako putovao i u Novi Pazar, kako bi javno mirio bivše političare SDA Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljaljića.

Vožd je stigao :D
Imamopobjednika

#465 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Imamopobjednika »

Jazz_Junkie wrote:Cuj, Bosnjaci bojkotovali....... :lol: Mislis zemljoposjednici i klerus? Ta kategorija "Bosnjaci" uopce nije postojala, osim sto je oznacavala covjeka iz Bosne. Radilo se o muslimanskom kleru i plemstvu koji se bojao za svoje privilegije.
A ti pristupas historiji kroz propalu i porazenu marksisticku doktrinu? Prvo procitaj barem neke osnovne tekstove o historiji BiH i Bosnjaka iz tog perioda, zasigurno neces onda izlijetati sa ovakvim glupostima. Otpor i bojkot su dolazili od strane kompletnog bosnjackog korpusa, od seljaka i kmeta pa do vjerskih vodja i zemljoposjednika. Cak sta vise, prvi koraca ka otopljavanju odnosa izmedju Bosnjaka i Austrougarske, sa bosnjacke strane su upravo dosli od zemljoposjednika i ostalog plemstva.
Nije sramota ne znati pa pitati, sramota je lupati gluposti i potpune neistine te ih predstavljati kao apsolutnu istinu.
kamen spoticanja

#466 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

ikrime wrote:Empaj'r iz bek
.....

"......
pa ti to sad objasni amerikanki :D njoj je jos uvijek craotian airlines pojam :D
bokakotorska

#467 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by bokakotorska »

neroiztr

Godine 1923., nakon što je proglasio Republiku Tursku i sebe za predsjednika, Ataturk je poveo državu kroz velike reforme. Između ostalog je ukinuo mnoge religiozne dužnosti, uveo latinicu umjesto dotadašnjeg arapskog pisma i zakonom propisao da svaka osoba mora imati prezime. Progresivne reforme su iz korijena promijenile lik drzave i pretvorile je u modernu zemlju.

Između ostalog:
proklamirana je jednakost svih građana;

provedena je agrarna reforma;

ukinut je kalifat, sistem vladavine u kojem je vrhovni vladar zakoniti nasljednik Muhameda, koji se isključivo bira između najpobožnijih i naravno izmedju najobrazovanijih, kalifi su vršili svjetovnu i vjersku vlast u prvim državama koje su stvorili Arapi poslije Muhamedove smrti, od 16. vijeka do 1924. titulu kalifa nosili su turski sultani. (1924.);

stvoreno je moderno građansko i krivično zakonodavstvo umjesto islamskih zakona(1926.);

izvršena je reforma kalendara, jezika i pravopisa;

odvojena je vjera od države tako što je 1928. uklonio iz ustava dio koji je islam deklarirao kao državnu religiju; zabranjeno je nošenje zara, fesa i feredže; dana je ravnopravnost i izborno pravo ženama (1934.) i dr.

Reforme su nailazile na otpor, ali je Kemal energično suzbijao svaki pokušaj vraćanja na staro.

Na temi o Kraljevini SHS bilo je mnogo sporenja oko Agrarne reforme koja je sprovedena posle ww1 na teritoriji danasnje BiH. Bez da se pokusalo ozbiljnije sagledati samu reformu preslo se hitro na raseljavanje i naseljavanje po sistemu "ceracemo se jos" ....

Bilo bi sjajno da neko ko je vise citao o Turskoj ataturkovog doba da da precizniju sliku te agrarne reforme kako bismo lakse i sa manje predrasuda sagledavali i onu u SHS.

Na kraju ostace potpuno jasno sta je od reforme u SHS bilo

- sistemska losa posledica po prethodne veleposlednike, a sta

- "ciljana" ili "antibosnjacka" posledica iste.
Bosna i Hercegovina

#468 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Bosna i Hercegovina »

Možda nije direktno povezano sa ovom temom ali pošto mnogi Bošnjaci ali i ostali Bosanci i Hercegovci danas previše očekuju od Turaka i Turske treba malo prokomentarisati i kritički se osvrnuti na ta mišljenja. Vratimo se u historiju:

„Po naredbi sultana Mahmuda I, prvi put, na Bosnu 1820.g. krece Ali Dzelaludin pasa, da 'gajtanom i sabljom' slomi otpor bosanskih begova i nezadovoljnika. Mostar i Srebrenica su pali u jurisima kao da su neprijateljski gradovi i u prvom naletu padaju glave 300 poznatih bosanskih ajana. Sultanski ferman, koji je stigao u Sarajevo je jednostavno odbacen i tako prvi puta stajase Bosna i njena volja protiv sultanove.

Pobunu je Abdurahman pasa suzbijao sjecom glava 'buntovnika', ali je morao za vrijeme rusko-turskog rata 1828.g. na brzinu da napusti Bosnu, jer je naisao na nezainteresovanost i potpunu pasivnost Bosanaca prema sudbini Carstva. Na kraju je morao vlastitom glavom platiti zadovoljstinu zemlji i da joj tako omoguci ucesce u ratu.

U medjuvremenu se pripremala 'kupovina' samostalnost Knezevine Srbije. Sultanima je bio prijeko potreban novac i u posljednjim godinama, posebno kada je Carevina bila na izdisaju, novac koji ce omoguciti dalje vodjenje raskosnog zivota, ali i nabavku i kupovinu modernog naoruzanja koje je bilo neophodno za naoruzanje novom reformom planirane, redovne vojske - nizama.

Ista sudbina, iz istog razloga, ce zadesiti Bosnu koja ce biti prodata Austro-Ugarskoj monarhiji za 25 miliona zlatnih dukata.“

„Nakon duzih priprema u Tuzli je u januaru i februaru 1831.g. odrzano savjetovanje bosanskih i hercegovackih ajana i kapetana. Donesene su odluke: da se od Porte zatrazi opoziv svih privilegija Knezevini Srbiji, da se sprijeci progon muslimanskog stanovnistva - koje je odmah nakon priznavanja Knezevine Srbije zapocelo, da se obustavi regrutovanje nove vojske, da se Bosni omoguci autonomija na celu sa domacem covjekom, a da Bosna Porti daje godisnji porez u iznosu od 4000 kesa.

Za vodju pokreta izabran je karizmaticni legendarni junak, mladi i bogati Husein-kapetan Gradascevic. Zmaj od Bosne!

Kazu da je tada imao samo 28 godina!

Kako Porta nije bila za ustupke, bosanski su se prvaci odlucili na oruzanu borbu. Vecina ajana i kapetana priznala je Husein-kapetana za svog vodju. Izuzetak bijahu stolacki kapetan Ali-pasa Rizvanbegovic i poznati Smail-aga Cengic."

Poznato je da Husein-Kapetan nije uspio i da je poražen, zahvaljujući prije svega, izdaji
stolačkog kapetana Ali-paše Rizvanbegovića i Smail-age Čengića.

"Kapetan Gradascevic se poslije bijega u Austriju ponovno vratio i na poziv sultana dosao u Stambol. Sultan je trazio od njega da bude u njegovoj sluzbi, ali na te nagovore sultana nije pristajao te je bio prognan i u prognanstvu otrovan u svojoj 31-oj godini zivota.

Bosnjaci su se svojim nazivom distancirali od Turaka Osmanlija za sva vremena, sto najbolje pokazuje dijalog Turskog beglerbega i Husein-kapetana Gradascevica:

Digao si se protiv carskog dvora Husein-kapetane.

Jesam beglerbeze, jer ste zulum cinili po Bosni! - odgovara Husein-kapetan.

A i fes ti smeta, sta imas protiv fesa na glavi slavnog turskog vojnika, Huseine-kapetane?

Nemam nista, ako je na njegovoj glavi, ali ako ga u Bosni na silu stavljate na nasu bosnjacku, imam, beglerbeze!

Sta bosnjacku, i u Bosni !

Nema vise Bosne, a nece biti ni Bosnjaka, Huseine, gines za drzavu koja nikad nije ni postajala, niti ce.

Ima Bosne beglerbeze i Bosnjaka u njoj, bili su prije Vas i ako Bog da, bice i poslije Vas.

Sa nestankom Huseinbega-kapetana Gradascevica nije nestao i otpor, vec se on iz godine u godinu pojacavao, sto se najbolje moglo vidjeti 1839. godine kada je objavljen djilhanski hatiserif koji je bio usmjeren u donosenju vecih sloboda hriscanima i uvodjenja "tanzimatskih hajirija" - korisnih ustanova. Takva je situacija vladala punih deset godina, te se zbog bojkota u Bosni nisu mogle provoditi sultanske naredbe. 1849. godine je stradala jedna kaznena ekspedicija Tahir pase koja je bila poslata u Krajinu protiv nezadovoljnika.“

Toliko o ponašanju Porte i sultana, odnosno prodaji i izdaji Bosne. Šta se je dešavalo poslije? U agresiji na BiH 1992-1995, Turska nije skoro ništa učinila da svojim autoritetom u Nato paktu pomogne Bosni i Hercegovini. A Bošnjaci , koji su kao muhadžiri došli u toku rata u Tursku imali su daleko lošiji status u odnosu na one koji su otišli u zapadne zemlje. Tome u prilog ide ilustracija da su npr. ugledni ljekari i ostali intelektualci-Bošnjaci , za vrijeme izbjeglištva radili najteže poslove, jer im diplome nisu bile priznate! Kakva je sitiacija danas. Odnos uvoza i izvoza sa „bratskom“ Turskom je prije 2 godine bio 98% : 2 % u korist Turske. Turci u Bosni danas otvaraju koledže ali prevashodno za potrebe svojuh građana. Otvraju i firme i to najviše radi svojih interesa, pa se zato i dešava da brojni turisti koji posjete BiH ni marku ne ostave našim firmama nego „svojim“ firmama u BiH. Toliko . Samo da se ne zavaravamo i da ne ispadne da su nam Turci neki extra prijatelji. Prijateljstvo sa Turskom, da. „Bratstvo“? To je smiješno. „Bratstvo“sa Turcima se treba zvati :“Partnerstvo uz obostranu korist !“

P.S.
Komentar dijela jednog od gornjih postova:
"To nije samo raspoloženje državnih zvaničnika u Turskoj. To je osjećanje svakog pojedinog Turčina, bez obzira gdje živi u Turskoj. Bila su dva velika spontana okupljanja Turaka u mom dobu. Jedno je bilo 1993. kada je objavljena vijest da Srbi koriste hemijsko oružje protiv Goražda. Vijest je objavljena oko sedam ili osam sati navečer, za dva sata se okupilo na stotine hiljada ljudi. Spontano. Da je od njih traženo da idu za Bosnu, oni ne bi otišli kući, nego bi odmah krenuli za Bosnu. Imali smo osjećaj. To pokazuje kako se međusobno volimo."

Ne znam da su ta okupljanja rezultirala nekom konkretnom pomoći Bosni i bosanskom narodu općenito. Ako je i bilo podrške bilo je od onih građana Turske koji su porijeklom Bošnjaci. Sve je ostalo samo na riječima. Za razliku od mnogih islamskih ali i zapadnih zemalja, koje su pomogle našoj domovini kada je bilo najteže !

Naša jedina domovina je BiH !!! :bih:
bokakotorska

#469 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by bokakotorska »

Nema nista o agrarnoj reformi u vreme tate turskog ?

Nije lako naci zaista. Gde god trazis o njemu, sve zapeli o pravima zena...

Dok ne nadjemo, samo podatak da je Ataturk jos samo jedan Solunac u nizu :-D

Mosha, mislim rodio se covek u predgradju Selanak a. A dobar vojnik morao biti kad je skolovan u Bitolju. Jedino me cudi da Makedonci i njega ne usvojise, pored Alexandra ?

Za drugare sto buducnost vezuju za tursku, samo informativno:

kako kazu klinci sto nema u vuglu ima na guglu. Search

1 Mustafa Barzani
2 Jalal Talabani
3 Peshmerga

cisto da znaju za sta se vezuju emotivno osim kiparske price i kako ce se carstvo siriti ubuduce
olijali_vuk

#470 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by olijali_vuk »

Aleksndar Veliki je rodjen na podruciju danasnje Makedonije, koj je naravno bila prije Stara Grcka. Danasnji Makednovci nisu 100 posto Makedonci. Znaci oni tu nista ne lazu. To dobro znamjer iamm jedno druga iz Grcke Makednoije(Grka), zivi u blizini Soluna(Tsaloniki), on je cak i rekao da je to preko DNA dokazano, i to u Londonu.

Makedonci nisu Srbi da usvajaju vojskovodje koji nemaju nsita sa njihovom zeljom osim mjesto rodjenja. I oni nisu kao Srbi da svudje prepravljaju istinu.

I Herceg Novi ti je osnovao Kralj Stjepan, i u tom zalivu je bilo vise muslimana i katolika nego pravoslavaca. Trebao bi o tome da otvoris jedan thread.
MistikaNebuloza

#471 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by MistikaNebuloza »

bokakotorska wrote:Mosha, mislim rodio se covek u predgradju Selanak a. A dobar vojnik morao biti kad je skolovan u Bitolju.
Kakve to veze ima necije porijeklo sa tim kakav je covjek bio? Za Ataturka se zna vrlo dobro da je bio turski nacionalist i vjernik. Covjek je bio sekularist po pitanju drzavnog uredjenja ali je klanjao pet vakat namaza. Poznato je i to da je neke davne1930 urgirao na saudijskog kralja da postedi mezar poslanika Muhameda kad je doticni namjeravao izvrsiti unistenje mezara u Saudijskoj, i time ga spasio od unistenja.

Meni je cudno zasto kad je u pitanju sekularizam u islamskom svijetu spominje se jedino Ataturk? Sta je sa Nasserom, Saadatom i Saddamom? Sekularizam nije samo turski fenomen kad su u pitanju zemlje sa vecinski muslimanskim stanovnistvom.
bokakotorska wrote:Za drugare sto buducnost vezuju za tursku, samo informativno:

kako kazu klinci sto nema u vuglu ima na guglu. Search

1 Mustafa Barzani
2 Jalal Talabani
3 Peshmerga

cisto da znaju za sta se vezuju emotivno osim kiparske price i kako ce se carstvo siriti ubuduce
A za koju se majku, ono, Srbi rece vezu?
bokakotorska

#472 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by bokakotorska »

Mistika_Nebuloza

Ja htedoh samo da skrenem paznju da je turski Tata u stvari bio nas zemljak u neku ruku i da se odskolovao delimicno - u velikom i lepom, tada turskom Bitolju. Da obogatimo biografiju, nisam primetio taj detalj ranije da je bio pomenut.

Poenta moje fabule je bila da niko jos nista nije nasao o Agrarnoj reformi u Turskoj, sto je on ustrojio u njegovo vreme, a mene bas zanimaju neki detalji te socijalne promene. Medju mnogim drugim koje je sproveo.

Sad za ovo drugo pitanje nemam sasvim precizan odgovor.
Barabe se povrsno vezuju za prvu koju vide u parku sa kolicima.
A ja sam ozenjen, primitivac, pa gledam svoja posla, a mame ne.
To kolko ja znam, sad ima i skolovanijih ljudi.
MistikaNebuloza

#473 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by MistikaNebuloza »

bokakotorska wrote:Sad za ovo drugo pitanje nemam sasvim precizan odgovor.
:lol: Misli, misli...ukapiraces! :thumbup:
Imamopobjednika

#474 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by Imamopobjednika »

MistikaNebuloza wrote:Covjek je bio sekularist po pitanju drzavnog uredjenja ali je klanjao pet vakat namaza. Poznato je i to da je neke davne1930 urgirao na saudijskog kralja da postedi mezar poslanika Muhameda kad je doticni namjeravao izvrsiti unistenje mezara u Saudijskoj, i time ga spasio od unistenja.
Za ovo boldirano prvi put u zivotu cujem. Ako je vec poznato, onda ne sumnjam da ce ti biti problem ove tvrdnje potkrijepiti dokazima?
bokakotorska

#475 Re: Ko je ''Atatürk'' ..?

Post by bokakotorska »

MistikaNebuloza wrote:
bokakotorska wrote:Sad za ovo drugo pitanje nemam sasvim precizan odgovor.
:lol: Misli, misli...ukapiraces! :thumbup:
Vidi ako izuzmemo barabe, sto je u srpskom slucaju skoro pa genocid

J u g u ako se ne varam
Locked