Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
idealnaM

#626 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by idealnaM »

.

Mozda sam pogresno shvatio, ali mislim da si htjela da kazes da je ocigledna pojava da muskarci zude za zenama, a mene zanima, zasto se ne obrati i zenama koje zude za muskarcima?

Sto se zabrana tice, smatram da ih je dosta bespotrebno. O tome sam vec govorio na drugim temama, kao recimo o sexu prije braka, svinjetini, pokrivanju zena i slicno, osim ako i ti ne mislis da su zene koje su silovane same krive sto se nisu pokrile?
Ma ti iz posta u post,izvrces svoje vlastite ciljve koje hoces postici u raspravi..ustvari ne znas ni sta hoces vise da dokazes...rekoh da necu da se trosim u raspredanje,sa tobom.
harunyahya

#627 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

tranquil wrote:sjo harun lično :-)

I to ni 5 ni 6, nego da nas uvjeri da planine zapravo nisu posljedica tektonskih aktivnosti, nego da su tu upravo zato da na tom mjestu ne bi bilo zemljotresa :-) E ako me to nije uvjerilo, neće ništa.
Kad vec spominješ planine evo malo i o njima :D

Danas će nam geolozi reći, da Zemlja, na kojoj mi živimo, na površini je hladna i čvrsta, a u dubinama je vrela i tečna, i negostoljubiva na živa bića. Geolozi će nam takođe reći da je Zemljina kora vrlo tanka, jedva nešto između 1 i 10 milja. Manje od jednog procenta Zemljine kore ima debljinu do 3.750 milja. Pošto je Zemljina kora vrlo tanka, postoji ogromna mogućnost njenog pomjeranja. Geolozi kažu da je takozvani- fenomen slaganja doveo do pojave visokih planina, koje Zemlju štite od pomjeranja, poput klinova ili stubova.
Kur’an kaže u suri Nebe’ poglavlje 78, ajet 6-7,
„Zar Zemlju posteljom nismo učinili i planine stupovima…“
Arapska riječ ewtad znači – klin, stub, a to smo tek nedavno otkrili!
U suri Gašia, poglavlje 88, ajet 19, kao i u suri Naziat, poglavlje 79, ajet 32, kaže se:
„…i planine je učinio nepomičnim…“
Postoji knjiga koja se zove - ZEMLJA -, koja je veliki autoritet na ovom polju, koju prihvata većina svjetskih univerziteta.
„Funkcija planina je da stabilizuju Zemljinu koru:“
Kur’an nam daje istu informaciju u suri Enbija, poglavlje 21, ajet 31, kao i u suri Lukman, poglavlje 31, ajet 10, i u suri Nahl, poglavlje 16, ajet 15:
„On je po Zemlji nepomična brda pobacao da vas ona ne potresa…“
Kur’an nam je objasnio funkciju planina još prije 1400 godina, a to smo tek danas otkrili. Što se tiče okeanologije, u suri Furkan, poglavlje 25, ajet 53,
Uzvišeni kaže:
„On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio- jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio.“
Kur’an ponavlja poruku, u suri Rahman, poglavlje 55, ajet 19-20,
„Pustioo je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju.“
Arapska riječ BERZEH znači – pregrada, barijera. Prethodni komentatori nisu mogli baš razumjeti dva suprotstavljena opisa, dvije vodene zapremine. Oni se susreću i dodiruju, a opet- između njih je pregrada. Komentatori nisu mogli objasniti, šta ovaj ajet ustvari znači, zbunjivao je ljude…
Danas, uz pomoć nauke, došli smo do otkrića, između slatke vode i slane vode. Kad god neka količina jedne vode, pređe u drugu vodu, ona izgubi svoje karakteristike, postaje homogenizovana. Postoji pregrada, a ta se pregrada naziva – tranzicijski homogenizovani prostor ili oblast. Jedna voda- druga voda, susreću se i dodiruju, ali svaka zadržava svoje karakteristike. Slana voda ostaje slana, slatka voda ostaje slatka. Ovakav primjer možemo vidjeti u Egiptu, dok se Nil ulijeva u Sredozemno more, kao i primjer rijeke Galstrim koja nastaje u Meksiku. Same vode, slane i slatke, razlikuju se. Ako putujete brodom, pa zastanete, uzmete vode sa jednog kraja broda, i umete vode sa drugog kraja, vidjet ćete da se te vode razlikuju. Čak im je i temperatura različita! Čak i u oblasti Gibraltarskog moreuza postoji nevidljiva pregrada između Sredozemnog mora i Atlanskog okeana.
Ovaj fenomen o kojem Kur’an govori, potvrdila je i američka mornarica.
Nemojte samo pogrešno shvatiti iz ovih ajeta da su planine nepomične pa da kažete da se Kur’an ne slaže sa modernom naukom. 'Ti vidiš planine i misliš nepomične, a one promiču kao što promiču oblaci – to je Allahovo djelo koji je sve savršeno stvorio. On, doista, zna ono što radite.' ('En-Neml', 88)
delija11

#628 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by delija11 »

e harunyahya pogledaj ovaj tefsir.sigurno ce ti se svidjeti,prejak je,ima more dokaza http://www.mlivo.com/k01-06.htm
Fair Life

#629 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Fair Life »

harunyahya wrote:evo JOS MALO naucnih dokaza o istinosti Časnog Kur’ana
...
Na sta je Kur'an Časni spao da ga nauka potvrdjuje, eh...
NIN

#630 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by NIN »

Fair Life wrote:
...
Sta ces, predramazanska pomama kao i svake godine :D - nakupilo se dzabnih slikovnica ispred dzamije, a i euforija uzima danak razumu.
skrivena

#631 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by skrivena »

Pozdrav svim ljudima na forumu... tema mi je odmah zapela za oko, jer i sama jako često razmišljam o njoj. Jednom mi je rečeno: "Nemoguće je da se negira nešto što ne postoji." Kada toga nečega nema, onda se o tome i ne priča, a kamoli raspravlja. A Bogu ima toliko knjiga, udžbenika, toliko se o Njemu raspravlja, polemiše. Nažalost oni zaslijepljeni razno-raznim ideologijama, i mnogim pogrešnim shvatanjima čak vode i ratove u Njegovo ime. Neću reći za sebe da sam pravi istinski i iskreni vjernik. Ali vjerujem da On postoji, u svemu što je oko nas ( a ne samo ne nebu). Vidim se da se mnogo koristite Kuranskim ajetima i drago mi je zbog toga. Bilo bi mi drago i da je to Biblija ili bilo koja druga knjiga koja govori o ljubavi, a brani mržnju, ratove i sve ono što iole normalan čovjek nikada ne bi uradio...
terapija

#632 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by terapija »

skrivena wrote: Neću reći za sebe da sam pravi istinski i iskreni vjernik. Ali vjerujem da On postoji, u svemu što je oko nas ( a ne samo ne nebu).
Kako ovo? ne kontam :D Ako vjerujes da postoji, valjda vjerujes u Njega. To je prvi i sustinski "stub" vjere.
istinski iskreni... ako zaista vjerujem, to je valjda i istinsko i iskreno vjerovanje.
seljak_cojek

#633 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by seljak_cojek »

NIN wrote:
Fair Life wrote:
...
Sta ces, predramazanska pomama kao i svake godine :D - nakupilo se dzabnih slikovnica ispred dzamije, a i euforija uzima danak razumu.
NIN-e razočarao si me.
Ne pristaje tvome nivou obrazovanja ovakav način obraćanja bilo kome. Na volju ti, ali da znaš da time samo obaraš svoju vrijednost.
terapija

#634 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by terapija »

seljak_cojek wrote:
NIN wrote:
NIN-e razočarao si me.
Ne pristaje tvome nivou obrazovanja ovakav način obraćanja bilo kome. Na volju ti, ali da znaš da time samo obaraš svoju vrijednost.
Mozes se samo razocarati ako "sebe nalazis" u ovom gore njegovom post-u.
armin071

#635 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by armin071 »

Ima jedan odlican dok. film "Religulous" pa onako mislim da ga vrijedi pogledati. I nije mi jasno cemu tolika zelja vjernika za ubjedjivanjem nevjernika u postojanje Boga i obrnuto. Vjerujte, odnosno ne vjerujte za sebe. Gledajuci vjeru sa moje strane uvijek sam davao komentar da oni vjernici iz "prvih safova" su najmanje vjernici, isto ko i na drugoj strani oni sto kace oko vrata kriz odnosno krst skoro ko onaj sto stoji na crkvi su samo "inat vjernici". U BiH je samo cilj isprovocirati drugoga odnosno dokazati narodu koliki je neko "vjernik", a to sto on u biti ne zna ni Fatihu proucit kako treba(ili 10 bozijih zapovjesti) to manje vise nije ni bitno. Bitna je samo velicina na prsima(mjeseca i zvijezde, krsta, kriza), kao i oko retrovizora(ista obiljezja plus tespih). Nek se oni iskreni vjernici ne nadju uvrijedjeni gore navedenim...
arzuhal

#636 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by arzuhal »

terapija wrote:
seljak_cojek wrote:
NIN wrote:
NIN-e razočarao si me.
Ili: razočarat se može samo neko ko je bio očaran. Ako gledaš 'nako kako jest, ne sekira te ni sekunde, bilo šta, nit' iznenađuje.
seljak_cojek

#637 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by seljak_cojek »

terapija wrote:
seljak_cojek wrote:
NIN wrote:
NIN-e razočarao si me.
Griješiš @terapija, griješiš.
Savršeno mi je svejedno šta @NIN ili @terapija ili bilo ko drugi misle o mom vjerskom ubjeđenju. Htio sam samo prijateljski pripomenuti da čovjeku njegovog kalibra jednostavno ne stoji da se spušta na taj nivo. Da je to napisao neko drugi, ne bih ni reagovao.
terapija

#638 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by terapija »

seljak_cojek wrote: Griješiš @terapija, griješiš.
Savršeno mi je svejedno šta @NIN ili @terapija ili bilo ko drugi misle o mom vjerskom ubjeđenju. Htio sam samo prijateljski pripomenuti da čovjeku njegovog kalibra jednostavno ne stoji da se spušta na taj nivo. Da je to napisao neko drugi, ne bih ni reagovao.
Pa i ozbiljan se katkad mora nasaliti.
adelko

#639 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by adelko »

Ateista wrote:
terapija wrote:
Ateista wrote:
Uopste ne govorim o celibatu, znam dobro da toga nema u islamu, ali je cinjenica da se prema zenama nema jednak stav i da se bog "obraca" samo muskarcima.
Sure An Nisa?
Ne poznajem bas kur'an, ono sam nasao na internetu i copy/paste, moze neko pojasnjenje, samo sto cu odgovoriti drugi put, odoh sad kuci.

Pozdrav svima.
To što ti ne poznaješ je tvoja lična stvar, Kur'an je dokaz da Bog postoji.
Kako sam vidio dobro ti zanimanje Ateiste ide, mislim trudiš se ... (Wiki - Ateisti su osobe koje ili propovijedaju nepostojanje bogova ili jednostavno ne vjeruje u boga.)
Ipak tvoja privatna stvar.
terapija

#640 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by terapija »

adelko wrote: To što ti ne poznaješ je tvoja lična stvar, Kur'an je dokaz da Bog postoji.
Kako sam vidio dobro ti zanimanje Ateiste ide, mislim trudiš se ... (Wiki - Ateisti su osobe koje ili propovijedaju nepostojanje bogova ili jednostavno ne vjeruje u boga.)
Ipak tvoja privatna stvar.
Opet bi ovi "vjernici" dokazivali.

Nema dokaza postojanja Boga. Nema ni dokaza da ne postoji. Zamisli "dokaze" se jedno ili drugo. Koji bi to metez bio...
Ateista

#641 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:
Ateista wrote:
Chmoljo wrote:ako se uzme u obzir da su Arapi prije Muhammeda a.s. žive curice zakopavali onda je suvišno pričati o tome kakve su povlastice žene dobile sa časnim Kur'anom...

ali naravno, najlakše je stvari gledati onako kako meni odgovara, i onako da ubijedim sam sebe da sam upravu...
To stoji, vjerovatno je bio napredak u odnosu na ono sto je bilo prije, sto znaci da je kur'an prilagodjen vremenu u kojem je nastao.

Ako vec neki tvrde da je kur'an natprirodna knjiga u kojoj se govori o stvarima koje naucnici tek sad otkrivaju, zasto onda nije prilagodjena i modernom vremenu i svim vremenima, a ne vremenu koje je davno prevazidjeno, bar sa stanovista prava zena?
a ko je otkrio prava žena? :lol: :lol: :lol:

mislim, kakve veze ima nauka i prava žena? :? :-) :-) :-) :-)
Nema veze, samo poredjenje, kur'an stalno postavljate kao da je natpirodan i ispred svog vremena, kad vam to odgovara naravno, a kada dodjemo do necega gdje je zastario i prilagodjen vremenu u kojem je nastao, tada se pozivate na to vrijeme.

Kad se vec pozivate na to vrijeme, zar nije onda malo nelogicno uzimati za ozbiljno knjigu koja je zastarila?
Ateista

#642 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

delija11 wrote:pa ateista skontaj sam sto se u nekim slucajevima obraca samo muskarcima..ti si zaboravio da je muskarcu(Muhammedu a.s.) Kur`an objavljen.zato nece pisati :Ti zeno...
onda posto sto je u 99% slucaja muskarac glava kuce i on se najcesce pita, zato se kaze i nemojte im zabranjivati il nesto slicno...
221. "Ne ženite se mnogoboškinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je robinja - vjernica bolja od mnogoboškinje, makar vam se i sviđala. Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. o­ni zovu u Džehennem, a Allah, voljom Svojom, nudi Džennet i oprost, i objašnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razmislili"...
pa ovo su sve stvari koje vrijede i za muskarca vrijede i za zenu.. Poslanik a.s. je objasnio stvari koje su ljudima bile nejasne u Kur`anu
14. "Ljudima se čini da je lijepo samo o­no za čim žude: žene, sinovi, gomile zlata i srebra, divni konji, stoka i usjevi. To su blagodati u životu na ovome svijetu; a najljepše mjesto povratka je u Allaha"....
ovdje ti je samo do prevoda.ovo ljudi se mislilo na muskarce,prevodilac se pogresno izrazio..a obraca se muskarcu jer znas i sam da se muskarci 10x teze suzdrzavaju se od sexualne zelje.zene se mnogo lakse suzdrze od ovih stvari..

ne kontam ateista sto se fatas samo tih sitnica..sto samo trazis negativno.sto nisi nasao hadis u kojem Poslanik kaze da zenu proklinje 70 meleka ako odbije da spava sa muzem,a isto to vazi i za muskarca,ili hadis u kojem kaze da su najbolji medju nama oni koji su dobri prema svojim zenama a isto je to rekao i zenama..
nisi nasao ajete ili hadise u kojima se kaze da je pod majcinim nogama dzennet,ili da je najgori covjek onaj koji prekida rodbinske veze,ili da je zabranjeno da se osamostalimo nego treba da se druzimo itd..a vidi tog tvog modernog doba.sav nakaradan.zar ova pravila nisu za modernog doba..

kad smo kod nauke,sto nisi procitao sljedece ajete: “Zar nismo učinili Zemlju posteljom,A brda stubovima (klinovima)?” (Kur’an, 78:7)..
“I razbacao je po Zemlji stabilne planine, da vas ne trese, i rijeke i puteve, da biste se vi uputili.” (Kur’an, 16:15)..ovi ajeti govore da brda cuvaju zemlju od potresa,a to nije znao nijedan narod prije...

“Zar oni koji ne vjeruju ne vide da su nebesa i Zemlja bili zatvorena (cjelina), pa smo ih rastrgali. ........ Pa zar neće vjerovati?” (Kur’an, 21:30)(Big bang)

"A doista smo čovjeka stvorili od ekstrakta gline,Zatim ga smjestili (kao) kap sjemena u boravište čvrsto;Potom kap sjemena stvorili zakvačkom, pa zakvačak stvorili grudom mesa, pa grudu mesa stvorili kostima, pa zaodjenuli kosti mesom, zatim ga sazdali stvorenjem drugim. Pa blagoslovljen neka je Allah, Najbolji od stvoritelja! "(Kur’an, 23:12-14)

ne kontam o kakvih nelogicnostima govoris u religiji
Kazes da je muskarac u 99% slucajeva glava kuce, a gdje to? Tamo gdje je islam nastao, ne u cijelom svijetu.
Svaka obrazovana osoba u 21. vijeku ce reci da je to sovinisticki i zastarjeli nacin razmisljanja da muskarac treba da bude glava kuce. Muskarac i zena trebaju ravnomjerno da rasporede poslove i da zajednicki donose sve odluke. Muskarci i zene se razlikuju u nekim stvarima, jednima bolje ide jedna stvar, drugima druga, ali sve ukupno gledajuci zene ni na koji nacin nisu ispod (osim kad je u pitanju voznja :D ) i svaki takav stav je sovinisticki i zastario. Normalno je da se u to vrijeme na taj nacin razmisljalo, ali to vrijeme polako prolazi, da li to znaci i da je kur'an zastario?

Slazem se da je moderno doba nakardno po puno stvari, ali isto tako u nekim stvarima ima napretka. Ovakav stav prema zenama nikako nije korak naprijed, a to nije sve, kad nadjem vremena onda cu postati i citate vezane za nevjernike i slicno.

Sto se tice suzdrzavanja od sexualne zelje, to je vrlo upitno. To je cisto kulturoloski faktor zog kojeg zene kriju svoju sexualnost, ali u danasnje vrijeme je i to sve manje, jedna od pozitivnih stvari modernog vremena.
Ateista

#643 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

@harunyahya

Ma to smo vec davno prozvakali, sve jako slobodno tumacenje.

Ako cemo tako, mozemo te stvari tumaciti na razne nacine. Jedino se moze priznati ako neko prvo protumaci neki ajet, pa da se onda to otkrije. Ovo tumacenje nakon sto se to desi ili otkrije, u stilu Nostradamusa je vise nego providno. Takvim tumacenjima i Bin Laden i ostali nalaze opravdanje za svoje zlocine...
Ateista

#644 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

skrivena wrote:Pozdrav svim ljudima na forumu... tema mi je odmah zapela za oko, jer i sama jako često razmišljam o njoj. Jednom mi je rečeno: "Nemoguće je da se negira nešto što ne postoji." Kada toga nečega nema, onda se o tome i ne priča, a kamoli raspravlja. A Bogu ima toliko knjiga, udžbenika, toliko se o Njemu raspravlja, polemiše. Nažalost oni zaslijepljeni razno-raznim ideologijama, i mnogim pogrešnim shvatanjima čak vode i ratove u Njegovo ime. Neću reći za sebe da sam pravi istinski i iskreni vjernik. Ali vjerujem da On postoji, u svemu što je oko nas ( a ne samo ne nebu). Vidim se da se mnogo koristite Kuranskim ajetima i drago mi je zbog toga. Bilo bi mi drago i da je to Biblija ili bilo koja druga knjiga koja govori o ljubavi, a brani mržnju, ratove i sve ono što iole normalan čovjek nikada ne bi uradio...
Ovaj ti argument bas nema smisla, da li to znaci da postoje i svi oni bogovi iz raznih politeistickih religija, i o njima se toliko pricalo ili se prica, toliko knjiga, sipade da svi ti bogovi postoje... a opet monoteisticke religije tvrde da je bog samo jedan... mala kontradiktornost, zar ne? :D

O svacemu se pise i prica, ali to nije nikakav dokaz da to postoji. :D
idealnaM

#645 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by idealnaM »

Kazes da je muskarac u 99% slucajeva glava kuce, a gdje to? Tamo gdje je islam nastao, ne u cijelom svijetu.
Svaka obrazovana osoba u 21. vijeku ce reci da je to sovinisticki i zastarjeli nacin razmisljanja da muskarac treba da bude glava kuce. Muskarac i zena trebaju ravnomjerno da rasporede poslove i da zajednicki donose sve odluke. Muskarci i zene se razlikuju u nekim stvarima, jednima bolje ide jedna stvar, drugima druga, ali sve ukupno gledajuci zene ni na koji nacin nisu ispod (osim kad je u pitanju voznja :D ) i svaki takav stav je sovinisticki i zastario. Normalno je da se u to vrijeme na taj nacin razmisljalo, ali to vrijeme polako prolazi, da li to znaci i da je kur'an zastario?

Slazem se da je moderno doba nakardno po puno stvari, ali isto tako u nekim stvarima ima napretka. Ovakav stav prema zenama nikako nije korak naprijed, a to nije sve, kad nadjem vremena onda cu postati i citate vezane za nevjernike i slicno.

Sto se tice suzdrzavanja od sexualne zelje, to je vrlo upitno. To je cisto kulturoloski faktor zog kojeg zene kriju svoju sexualnost, ali u danasnje vrijeme je i to sve manje, jedna od pozitivnih stvari modernog vremena.
Ma ti si fenomen :thumbup: ..pozitivna stvar nesuzdrzavanje od odnosa...Gdje je sad ona tvoja teza o moralu? :-)
Ali to je sad neka druga tema...Mene zanima jeli znas ti koji je naslov teme,i kakve veze ovo o cemu ti pises ima sa postojanjem Boga?
Ateista

#646 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

@Baby Blue

Evo i ja cu bez citiranja. :D

Ja se slazem sa dosta stvari koje si navela vezano za povezanost islama i vremena u kojem je nastao. Ne samo da se slazem, ja svaku religiju i vidim kao jednu ideologiju nastalu u nekom vremenu i na nekom mjestu, te je vidim kao jako vezanu i za to mjesto i za to vrijeme, kao neku filozofiju koja treba, izmedju ostalog, ljudima da pomogne u nekim stvarima. Cak sam otvorio bio i temu o toj povezansti, ali su mi je zakljucali i obrisali. :| :|

Zasto se zene koje prihvataju islam ne bune, to je tesko pitanje, ima vjervatno dosta razloga. Ne kazem da su zaostale i neobrazovane, ali jednostavno imam utisak da zavisi i od samog stava tih zena, jer da drugacije razmisljaju vjerovatno ga ne bi ni prihvatale, a mnoge su jednostavno tako naucene od malena i ne vide u tome nikakav problem jer su navikle na to.

To da je nauka tad bila u zacetku se ne slazem, ljudi su hiljadama godina prije se bavili astronomijom i znali mnoge stvari, postojale su civilizacije naprednije od bilo koje u to vrijeme. To kako je Muhammed kao nepismen mogao tako nesto napisati ne znam, mozemo nagadjati, ali ne mislim da to ista dokazuje jer postoji puno mogucnosti, ili da nije bio nepismen, ili da je uz neciju pomoc... da ne idem sad u spekulacije, ali ima jos puno mogucnosti.

Ja nemam nista protiv onih koji vjeruju u to, svako ima pravo na to, ali kada razgovaramo o tome, ima dosta forumasa koji kur'an postavljaju kao da je iznad svih drugih knjiga koje su napisane i kako je sam po sebi dokaz postojanja boga i slicno. Svako ima pravo da tako misli, ali treba biti svjestan da je to subjektivno, da je ta ljepota kur'ana subjektivna kao sto je subjektivno moje divljenje muzici Pink Floyd-a koje sam vec navodio u svrhu tog poredjenja, da to moze biti dokaz samo onome ko u to vjeruje, a onome ko ne vjeruje to nije nikakav dokaz, samo skup prica koje se moze vjerovati ili ne vjerovati, skup pravila koja se mogu prihvatiti ili ne moraju, sve zavisi od toga kako je ko naucen.

To sa silovanjem, bilo je forumasa koji su jasno tvrdili kako je zena kriva ako je silovana zato sto se izazovno oblacila i da je zbog toga propis o pokrivanju, pa je to njima bilo upuceno. To je naravno necije pravo da se pokriva, ali nije u redu pljuvati po zenama koje se izazovno oblace zato sto neko nije u stanju da kontrolise svoje nagone... to je vec do njih a ne do tih zena. :-)
blackepeace

#647 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by blackepeace »

Ko ima dokaz da postoji ?
Ateista

#648 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by Ateista »

idealnaM wrote:

Ma ti si fenomen :thumbup: ..pozitivna stvar nesuzdrzavanje od odnosa...Gdje je sad ona tvoja teza o moralu? :-)
Ali to je sad neka druga tema...Mene zanima jeli znas ti koji je naslov teme,i kakve veze ovo o cemu ti pises ima sa postojanjem Boga?
To je definitivno druga tema koju sam i otvorio, sad je zakljucana. Definitivno stojim iza svog misljenja da nema nista nemoralno u sexu, bilo da je prije braka ili u braku, sa jednim ili vise partnera (bilo da ih neko mijenja ili sa vise istovremeno), sta god da neko pozeli dok je uz pristanaka oba (svih) partnera. :D
Pa ima veze sa postojanjem boga, jer se kao jedan od argumenata za postojanje boga uzima savrsenost kur'ana, a ja ovim pokazujem da bas i nije savrsen, osim za one koji su naucili da razmisljaju na taj nacin.
derion

#649 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by derion »

Djelimično vantematski, ali evo upravo pročitah užasnu vijest iz Amerike:
The mother of an 11-year-old girl who died of undiagnosed diabetes as the family prayed for her to get better testified Tuesday that she believes sickness is caused by sin and can be cured by God.
Leilani Neumann told the jury in her husband's trial that she thought her daughter's March 2008 illness was a test of her religious faith and she didn't take the girl to a doctor because that would have been "complete disobedience to what we believe.

--- kompletan članak: http://www.msnbc.msn.com/id/32191966/
Mene ovakve vijesti uvijek šokiraju, u kojima religiozni fanatici, zbog svog slijepog vjerovanja i ubjeđenja bukvalno žrtvuju svoje dijete. E, u ovom slučaju dvoje roditelja gore krivi su za smrt svoje kćerke samo zbog toga što su bili ubjeđeni da će njihova molitva bogu biti dovoljna da ona ozdravi. Pa, majku mu, ovo bi bilo isto kao kada bih ja probao da poletim sa 23. sprata zgrada u nadi da ću se sigurno spustiti na zemlju pomoću molitve i vjere u Boga!!

Kao što pročitah negdje, nadam se samo da će bog u koji sudija vjeruje naložiti sucu da ih osudi na maksimalnu i najstrožu kaznu.
harunyahya

#650 Re: Ko ima dokaz da Bog ne postoji

Post by harunyahya »

Ma to smo vec davno prozvakali, sve jako slobodno tumacenje.

Ako cemo tako, mozemo te stvari tumaciti na razne nacine. Jedino se moze priznati ako neko prvo protumaci neki ajet, pa da se onda to otkrije. Ovo tumacenje nakon sto se to desi ili otkrije, u stilu Nostradamusa je vise nego providno. Takvim tumacenjima i Bin Laden i ostali nalaze opravdanje za svoje zlocine...[/quote]

Bismillah

Kao i obično od ateiste nikakav drugi odgovor nisam ni očekivao uvjek isto prvo kažu prepisano od grka kad im izneseš grčko učenje koje se kosi sa naukom onda kažu to se može tumačiti drugačije i na kraju traže greške.

Meni se čini da ti nisi to dobro prožvakao čak mislim da nisi ni pročitao što sam napisao.
Ateista wrote:Jedino se moze priznati ako neko prvo protumaci neki ajet, pa da se onda to otkrije. Ovo tumacenje nakon sto se to desi ili otkrije, u stilu Nostradamusa je vise nego providno.
Ateista wrote:@harunyahya .Evo ti primjera:

Kada je prof. Keatmoore prostudirao prevode ajeta koji se tiču embriologije , rekao je da se največi dio onoga što tu piše poklapa sa NAJNOVIJIM naučnim otkrićima iz oblasti embriologije.Međutim kaže on, ovdje ima stvari za koje ne mogu baš reći da su tačne, ali ne mogu reći ni da nisu netačne, jer ni ja lično ne znam ništa o tim stvarima jedna od tih riječi bila je u suri Alek 96 ajet 1 i 2:
„Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od nečega što se zakvači“…
-od nečega što podsječa na pijavicu.Prof. Keatmoore je rekao: ja ne znam da li embrion izgleda kao pijavica ili ne!Zatim je otišao u labaratoriju i pomoću velikog i snažnog mikroskopa je posmatrao embrion u njegovoj najranijoj fazi razvoja, i upoređivao ga sa fotografijom pijavice, bio je zapanjen tolikom sličnošću! Kada su mu postavili 80 pitanja u vezi embriologije, na osnovama kur`anskih i hadiskih tekstova, on je rekao:
Da ste mi ova pitanja postavili prije samo 30 godina , ne bih bio u stanju odgovoriti ni na pola od tih pitanja! Jer, embriologija je mlada nauka u razvoju, počela se razvijati ne više od 50 godina.Prof. Keatmoore je napisao knjigu „Razvoj čovjeka“ i u najnovijem izdanju, trećem po redu, i ubacio neke nove činjenice, koje je pronašao u Kur `anu i Hadisu.
Ta knjiga je proglašena za najbolju knjigu iz oblasti medicine od svih knjiga koje su objavljenje te godine!

Kažeš da se svi ovi ajeti mogu tumačiti drugačije pa evo protumači ih ti tako da se ne sukobljavaju sa arapskim značenjem i sa ostatkom Kur`ana: On je po Zemlji nepomična brda pobacao da vas ona ne potresa…“sura Nahl, poglavlje 16, ajet 15

On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio- jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio.“

. 'Ti vidiš planine i misliš nepomične, a one promiču kao što promiču oblaci – to je Allahovo djelo koji je sve savršeno stvorio. On, doista, zna ono što radite.' ('En-Neml', 88)

Moraš shvatiti par stvari da ljudi u prijašnjim vremenima nisu mogli objasniti neke pojave koje se spominju u Kur`anu pa je veliki mufessir iz desetog stoljeća Taberi ne mogavši zamisliti i objasniti neke stvari 'Dužnost nam je da šutimo kad ne znamo.Ovo je ja mislim rekao kada su ga pitali za putanje Mjeseca i Sunca za koje Kur`an kaže da su to dvije različite putanje a tada se vjerovalo da Mjesec i Sunce dijele istu putanju.

Evo još jedan primjer tajlandskog profesora Tagaršona načelnika odsjeka za antomiju na univerzitetu u Tajlandu.On je naime mnogo vremena proveo na ispitivanju receptora bola pa kad us mu pokazali ajet (sura Nisa poglavlj 4 ajet 56):Doista one koji ne vjeruju u Naša(množina poštovanja) zanmenja , Mi ćemo u vatru baciti, pa kad god im se kožu ispeku, zamijenit cemo im ih drugim kožamakako bi osjetili patnju".Prije su ljudi vjeovali da je za osjećj npr. boli odgovoran samo mozak a danas znamo da u koži imaju receptori boli koji su također odgovorni za to.Npr. ako čovjek dođe doktoru sa opekotinama on ce uzeti iglicu i ubosti ga da vidi jesul oštećeni receptori.Profesor ovo nije vjerova i govorio isto sto i ti i nije se složio da Kur`an to spominje bi nakon dužeg vremena proučavanja Kur`ana prihvatio islam.
Locked