Knjigovodstveni biro

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bebeSa

#26 Re: Knjigovodstveni biro

Post by bebeSa »

Hana i Maki...
Jeste li polozili u An nur-u, je li upisano u knjizicu?
laly

#27 Re: Knjigovodstveni biro

Post by laly »

[/quote]
pa u teoriji ti možeš voditi knjige samo ne možeš potpisivati završne obrasce... ti vodiš, platiš nekom birou da ti pregleda i potpiše...što se tiče otvaranja, opet TI možeš otvoriti ali da je biro na tom nekom ko ima certifikat :D ti radiš u tom istom birou, poslije 2-3 tri godine ti naučiš zanat od tog nekog starijeg, položiš za certifikatt i svi problemi riješeni :P

kada bi imao nekoga ko bi pristao na to sve naravno... 8-)[/quote]

I ja sam razmisljala o tome da pocnem voditi knjige malim preduzecima. Zavrsila sam fax i imam skoro dvije godine iskustva, ali nemam certifikat. Zanima me koliko je zakonski u redu voditi knjige na ovakav nacin i da li bi preduzece kojem bih vodila knjige moglo imati problema zbog toga?
_aja_

#28 Re: Knjigovodstveni biro

Post by _aja_ »

laly wrote:
pa u teoriji ti možeš voditi knjige samo ne možeš potpisivati završne obrasce... ti vodiš, platiš nekom birou da ti pregleda i potpiše...što se tiče otvaranja, opet TI možeš otvoriti ali da je biro na tom nekom ko ima certifikat :D ti radiš u tom istom birou, poslije 2-3 tri godine ti naučiš zanat od tog nekog starijeg, položiš za certifikatt i svi problemi riješeni :P

kada bi imao nekoga ko bi pristao na to sve naravno... 8-)[/quote]

I ja sam razmisljala o tome da pocnem voditi knjige malim preduzecima. Zavrsila sam fax i imam skoro dvije godine iskustva, ali nemam certifikat. Zanima me koliko je zakonski u redu voditi knjige na ovakav nacin i da li bi preduzece kojem bih vodila knjige moglo imati problema zbog toga?[/quote]

Pa ne možeš potpisati završni, ako budu extra htjeli plaćati tu uslugu no problem..
dinoo1898

#29 Re: Knjigovodstveni biro

Post by dinoo1898 »

_aja_ wrote:
laly wrote:

kada bi imao nekoga ko bi pristao na to sve naravno... 8-)
I ja sam razmisljala o tome da pocnem voditi knjige malim preduzecima. Zavrsila sam fax i imam skoro dvije godine iskustva, ali nemam certifikat. Zanima me koliko je zakonski u redu voditi knjige na ovakav nacin i da li bi preduzece kojem bih vodila knjige moglo imati problema zbog toga?[/quote]

Pa ne možeš potpisati završni, ako budu extra htjeli plaćati tu uslugu no problem..[/quote]

pa zakonski je uredu, samo je vazna racunica... iskreno mislim da se malim preduzecima (sa malim prometom) ne isplati to tako raditi. On mora tebi davati naknadu (100-150 KM recimo) i dodatno platiti potpisivanje zvrsnog sto nece biti ispod 200 maraka onako jaranski :) dok sa druge stane moze naci agenciju koja ce mu sve to isto raditi za 200 maraka mjesecno recimo (i 34 marke odbitnog pdv-a hehe :mrgreen: )

ako vec imas iskustvo onda bi trebalo i da znas da se nigdje ne spominje ime onoga "ko radi knjizenja i sl" vec jedino potpisnika koji je i odgovoran za taj isti zavrsni.
eh sada na stranu sve, ako ti imas priliku da vodis knjige nekome ko je spreman na takvu vrstu saradje onda je sve ok :) zakonski je regulisamo da CR moze potpisati zavrsni obracun a da se nepotpisan ne moze predati u AFIP.

p.s. sto se ne potrudis i ne naguras dvije godine i ne polozis za CR i budes svoj gazda ;)
p.s.2 racunaj i na to da ti treba nekakav software za vodjenje knjiga, ne mozes to bas raditi u excelu :)
Post Reply