Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
- trcicu trceci
#126 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Mi smo na ovoj temi osudjeni da branimo sebe i ono sto studiramo. Pa izgleda da su neki stvarno uspjeli da odvoje vremena i ne dokazu, ali bar pokusaju da pokazu da humanisticke nauke su itekako potrebne.
S druge strane vi prirodnjaci samo iznosite optuzbe kao "cinjenice" koje uopste niste dokazali. A bavite se naukom? To je vas problem
S druge strane vi prirodnjaci samo iznosite optuzbe kao "cinjenice" koje uopste niste dokazali. A bavite se naukom? To je vas problem
-
mefistofilis
#127 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Alfons Kauders wrote:
hint - omladino, strani jezik se moze uciti i mimo fakultetanije potrebno upisati engleski da se nauci, a meni se cini da ga mnogi upisuju upravo radi toga
![]()
tesko onome ko upise engleski da bi naucio govoriti... takvi ni jedan semestar ne izdrze
-
snake c3
#128 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Najveci problem je kvalitet nastave na fakultetu i postojanje stele. Sad si jarane levat ako nemas stelu, vise se ne krije ako ima neko stelu. Upitas ga on otvoreno imam stelu tu i tu. Ja recimo studiram jedan od nasih ''tehnickih'' fakulteta, necu ga imenovati, al brate stid me samog sebe koliko u stvari znam iako sam pred kraj faksa, jos 10tak predmeta i magistarski.
Samo nas kljukaju teorijom, koliko sam samo knjiga naucio, a sad ne znam ma brat bratu 30% od toga, jer nema nista prakse, nista konkretno, samo udri po teoriji. Profesorima je strano da se uce i rade neki inženjerski programi, cast izuzetcima (par predmeta sto sam imao) al ostalo sve u banani.
Sreca moja pa sam malo aktivniji van faksa pa se obrazujem oko toga sto na faksu trebam, koja ironija, al et tako je, inace bih bio tuta mozak.
I jos nesto, znam bruku ljudi, momaka, kolega mojih koji ne znaju rijec engleskog, ne znaju nista oko racunara, pogotovo inzenjerskih programa, pa cak ni excel ono osnovno.....Et sta vise polemisati, ako se ljudi oslanjali samo na diplomu i misle da su time postigli nesto, nek se dugorocno pripreme za biro.
Samo nas kljukaju teorijom, koliko sam samo knjiga naucio, a sad ne znam ma brat bratu 30% od toga, jer nema nista prakse, nista konkretno, samo udri po teoriji. Profesorima je strano da se uce i rade neki inženjerski programi, cast izuzetcima (par predmeta sto sam imao) al ostalo sve u banani.
Sreca moja pa sam malo aktivniji van faksa pa se obrazujem oko toga sto na faksu trebam, koja ironija, al et tako je, inace bih bio tuta mozak.
I jos nesto, znam bruku ljudi, momaka, kolega mojih koji ne znaju rijec engleskog, ne znaju nista oko racunara, pogotovo inzenjerskih programa, pa cak ni excel ono osnovno.....Et sta vise polemisati, ako se ljudi oslanjali samo na diplomu i misle da su time postigli nesto, nek se dugorocno pripreme za biro.
-
sretjko
#129 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
sta kaze "filozofija nije nista konkretno"?
u svom neznanju i oholosti glupan ne zna da je filozofija nesto najkonkretnije sto postoji na svijetu. glupan ne zna da mu misljenje nije palo s neba nego je neko osmislio, smislio i domislio nacin na koji on danas misli i kategorije bez kojeg ne bi bilo misljenja ni jezika ni logike. od koga je toma akvinski preuzeo ucenje ako ne od aristotela a to ucenje je postalo filozofija katolicke crkve. je li katolicka crkva nesto imaginarno ili je konkretno da konkretnije ne moze biti?
da li je drugi svjetski rat konkretan ili je plod nase maste? ko je pogresno shvatio dobrog i postenog nicea? sve sto radis u zivotu i sve sto postoji ima svoju filozofiju. da li je barselonina "tika-taka" nesto sto je nastalo slucajno? neko je to osmislio, dao ideju. nacin zivota, sport, moda, politika, umjetnost sve je to produkt neke filozofije. a sve nauke koje se bave time se bave prirocima samo se filozofija bavi sustinom iako nije nauka. i sve je izraz volje za moc, samo je filozofija izraz volje za moc par excellence. zato kad vam neko kaze nesto protiv filozofije slobodno ga smatrajte nizim bicem jer taj mozga nema.
nije njemacka jaka zato sto ima mercedes nego zato sto ima kanta, hegela, hajdegera, nicea, sopenhauera, jaspersa, adorna, habermasa... a zato sto ima njih zato ima i mercedes. a bar nasim papcima od mercedesa nista konkretnije nema.
da li je drugi svjetski rat konkretan ili je plod nase maste? ko je pogresno shvatio dobrog i postenog nicea? sve sto radis u zivotu i sve sto postoji ima svoju filozofiju. da li je barselonina "tika-taka" nesto sto je nastalo slucajno? neko je to osmislio, dao ideju. nacin zivota, sport, moda, politika, umjetnost sve je to produkt neke filozofije. a sve nauke koje se bave time se bave prirocima samo se filozofija bavi sustinom iako nije nauka. i sve je izraz volje za moc, samo je filozofija izraz volje za moc par excellence. zato kad vam neko kaze nesto protiv filozofije slobodno ga smatrajte nizim bicem jer taj mozga nema.
nije njemacka jaka zato sto ima mercedes nego zato sto ima kanta, hegela, hajdegera, nicea, sopenhauera, jaspersa, adorna, habermasa... a zato sto ima njih zato ima i mercedes. a bar nasim papcima od mercedesa nista konkretnije nema.
-
Breathless
#130 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
sretjko wrote:sta kaze "filozofija nije nista konkretno"?u svom neznanju i oholosti glupan ne zna da je filozofija nesto najkonkretnije sto postoji na svijetu. glupan ne zna da mu misljenje nije palo s neba nego je neko osmislio, smislio i domislio nacin na koji on danas misli i kategorije bez kojeg ne bi bilo misljenja ni jezika ni logike. od koga je toma akvinski preuzeo ucenje ako ne od aristotela a to ucenje je postalo filozofija katolicke crkve. je li katolicka crkva nesto imaginarno ili je konkretno da konkretnije ne moze biti?
-
julisiz es grant
#131 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Ok, ti veliki filozofi su rekli svoje. Šta je funkcija današnjih filozofa?sretjko wrote:sta kaze "filozofija nije nista konkretno"?u svom neznanju i oholosti glupan ne zna da je filozofija nesto najkonkretnije sto postoji na svijetu. glupan ne zna da mu misljenje nije palo s neba nego je neko osmislio, smislio i domislio nacin na koji on danas misli i kategorije bez kojeg ne bi bilo misljenja ni jezika ni logike. od koga je toma akvinski preuzeo ucenje ako ne od aristotela a to ucenje je postalo filozofija katolicke crkve. je li katolicka crkva nesto imaginarno ili je konkretno da konkretnije ne moze biti?
-
Revolver
#132 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
kakve veze sve to ima sa činjenicom što Filozofski fakultet proizvodi kadrove za kojima nema potrebe?Breathless wrote:sretjko wrote:sta kaze "filozofija nije nista konkretno"?u svom neznanju i oholosti glupan ne zna da je filozofija nesto najkonkretnije sto postoji na svijetu. glupan ne zna da mu misljenje nije palo s neba nego je neko osmislio, smislio i domislio nacin na koji on danas misli i kategorije bez kojeg ne bi bilo misljenja ni jezika ni logike. od koga je toma akvinski preuzeo ucenje ako ne od aristotela a to ucenje je postalo filozofija katolicke crkve. je li katolicka crkva nesto imaginarno ili je konkretno da konkretnije ne moze biti?
nije njemacka jaka zato sto ima mercedes nego zato sto ima kanta, hegela, hajdegera, nicea, sopenhauera, jaspersa, adorna, habermasa... a zato sto ima njih zato ima i mercedes. a bar nasim papcima od mercedesa nista konkretnije nema.![]()
![]()
![]()
i zašto mi nemamo Mercedes kad imamo više "filozofa" po glavi stanovnika nego Njemačka
Last edited by Revolver on 05/04/2014 15:36, edited 1 time in total.
- insomnia78
#133 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Taj radjulisiz es grant wrote:A kakav bi pos'o vi filozofi radili?
Evo, konkretno: koje su firme i koja radna mjesta kod nas, ili bilo gdje, koje zapošljavaju filozofe?
Postoji li u sistematizaciji bilo koje firme radno mjesto "filozof"?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
-
Breathless
#134 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Za kadrovima koje proizvodi Filozofski fakultet nema potrebe samo u drustvu koje je dotaklo civilizacijsko dno i vratilo se u pocetni stadij barbarizma. U prilog toj tvrdnji ide nasa kompletna drustvena stvarnost. Mi imamo samo "filozofe palanke", njihov copor je najglasniji i na ovom forumu, ali nije ni cudo jer nam je, kako kaze R. Konstantinovic, iskustvo palanacko. Ljude koji se ozbiljno bave filozofijom i humanistickim naukama protjerali ste na samu marginu drustva i prezir koji ovdje pokazujete prema njima gotovo postaje opstedrustveno prihvacen, sto opet govori ko smo, sta smo i gdje smo.Revolver wrote:kakve veze sve to ima sa činjenicom što Filozofski fakultet proizvodi kadrove za kojima nema potrebe?Breathless wrote:sretjko wrote:sta kaze "filozofija nije nista konkretno"?u svom neznanju i oholosti glupan ne zna da je filozofija nesto najkonkretnije sto postoji na svijetu. glupan ne zna da mu misljenje nije palo s neba nego je neko osmislio, smislio i domislio nacin na koji on danas misli i kategorije bez kojeg ne bi bilo misljenja ni jezika ni logike. od koga je toma akvinski preuzeo ucenje ako ne od aristotela a to ucenje je postalo filozofija katolicke crkve. je li katolicka crkva nesto imaginarno ili je konkretno da konkretnije ne moze biti?
nije njemacka jaka zato sto ima mercedes nego zato sto ima kanta, hegela, hajdegera, nicea, sopenhauera, jaspersa, adorna, habermasa... a zato sto ima njih zato ima i mercedes. a bar nasim papcima od mercedesa nista konkretnije nema.![]()
![]()
![]()
i zašto mi nemamo Mercedes kad imamo više "filozofa" po glavi stanovnika nego Njemačka
-
Breathless
#135 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Ima i onih kojima banka nije bogomolja, a debeo bankovni racun ulaznica u raj.julisiz es grant wrote:Samo nek ostave broj žiro-računa, da im se uplati honorar za svako "deranje"...staradis wrote:Jos jedna prednost ljudi iz humanistickih nauka je ta sto ce te poderati u svakoj diskusiji
...jer je izgleda to jedino što znaju da rade
-
julisiz es grant
#136 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Pitam opet, koja su to radna mjesta i u kojim firmama koja zapošljavaju filozofe?Breathless wrote:Ima i onih kojima banka nije bogomolja, a debeo bankovni racun ulaznica u raj.julisiz es grant wrote:Samo nek ostave broj žiro-računa, da im se uplati honorar za svako "deranje"...staradis wrote:Jos jedna prednost ljudi iz humanistickih nauka je ta sto ce te poderati u svakoj diskusiji
...jer je izgleda to jedino što znaju da rade
I koje vještine ima filozof, da bi ubijedio jednog privatnika da ga zaposli kao....filozofa?
-
sretjko
#137 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
jesi li ikad cuo za sintagmu "zivimo u svijetu poremecenih vrijednosti" ili "ovjde su vrijednosti okrenute naopako"? kako ce misleci covjek uspjeti da se progura pored mesara, kosarkasa, narodnih pjevaca, pijacara koje raspaljena masa voli?
da li su "filozofi" krivi sto imamo los natalitet pa se zatvaraju skole i nema mjesta za profesore filozofije?
da li su filozofi krivi sto su novinari po struci konobari, veterinari, srednjoskolci, manekenke?
da li su filozofi krivi sto su savjetnici ministara, direktora, predsjednika njihova djeca, njihovi necaci, stranacki poltroni, ljubavnice?
da li su filozofi krivi sto ljudi nista ne citaju "a i to sto citaju, krive stvari citaju"?
da li neko misli da su slucajno bregovic i stulic studirali filozofiju pa postali najpoznatiji muzicari sa ovih prostora, najuspjesniji, najcitiraniji, najtrazeniji, (bregovic i najbogatiji a mogao bi i dzoni da hoce)?
potrebe za mislećim ljudima uvijek ima ali covjek koji misli uglavnom nije dobrodosao u drustvu, bilo kojem a ne samo nasem, danasnjem. zar nisu sokrata optuzivali da kvari atinsku omladinu, djordana bruna zivog spalili na lomaci... sistem je takav da mu pamet ne treba, dovoljno je da covjek dobije nesto "konkretno" i on je miran, ne buni se. a svi vidimo gdje sve ovo sto se desava vodi zemaljsku kuglu. buducnost i spas zemlje ce biti u onome sto je zagovarao diogen. a da bi znao sta je zagovarao diogen moras nesto i procitati, pa to recimo usvojiti i zivjeti u skladu s tim. bio bi bolji i za sebe i za drustvo. a kad bi se svi tako ponasali svijet bi bio lijepo mjesto za zivot.
ali kao sto rece heraklit: " Jer ljudi nalaze sreću u službi “donjoj polovini čovjekovoj kao volovi u pasenju grahorice, kao magarci više vole slamu no zlato, kao svinje više vole blato no čistu vodu, i kad nauče ne razumiju, ne umiju ni da čuju ni da govore, najedu se kao stoka, i kad čuju ne čuju, uzbezeknu se kod svake riječi, laju na nepoznata čovjeka kao psi, i zato mu jedan umnik vrijedi više no deset hiljada prostaka”.
ne mogu da se otmem utisku da mu je @john mccarthy bio pred ocima kad je ovo pisao.

da li su "filozofi" krivi sto imamo los natalitet pa se zatvaraju skole i nema mjesta za profesore filozofije?
da li su filozofi krivi sto su novinari po struci konobari, veterinari, srednjoskolci, manekenke?
da li su filozofi krivi sto su savjetnici ministara, direktora, predsjednika njihova djeca, njihovi necaci, stranacki poltroni, ljubavnice?
da li su filozofi krivi sto ljudi nista ne citaju "a i to sto citaju, krive stvari citaju"?
da li neko misli da su slucajno bregovic i stulic studirali filozofiju pa postali najpoznatiji muzicari sa ovih prostora, najuspjesniji, najcitiraniji, najtrazeniji, (bregovic i najbogatiji a mogao bi i dzoni da hoce)?
potrebe za mislećim ljudima uvijek ima ali covjek koji misli uglavnom nije dobrodosao u drustvu, bilo kojem a ne samo nasem, danasnjem. zar nisu sokrata optuzivali da kvari atinsku omladinu, djordana bruna zivog spalili na lomaci... sistem je takav da mu pamet ne treba, dovoljno je da covjek dobije nesto "konkretno" i on je miran, ne buni se. a svi vidimo gdje sve ovo sto se desava vodi zemaljsku kuglu. buducnost i spas zemlje ce biti u onome sto je zagovarao diogen. a da bi znao sta je zagovarao diogen moras nesto i procitati, pa to recimo usvojiti i zivjeti u skladu s tim. bio bi bolji i za sebe i za drustvo. a kad bi se svi tako ponasali svijet bi bio lijepo mjesto za zivot.
ali kao sto rece heraklit: " Jer ljudi nalaze sreću u službi “donjoj polovini čovjekovoj kao volovi u pasenju grahorice, kao magarci više vole slamu no zlato, kao svinje više vole blato no čistu vodu, i kad nauče ne razumiju, ne umiju ni da čuju ni da govore, najedu se kao stoka, i kad čuju ne čuju, uzbezeknu se kod svake riječi, laju na nepoznata čovjeka kao psi, i zato mu jedan umnik vrijedi više no deset hiljada prostaka”.
ne mogu da se otmem utisku da mu je @john mccarthy bio pred ocima kad je ovo pisao.
-
Breathless
#138 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
U zemljama koje su na visem civilizacijskom nivou, filozofi i profesije koje se obrazuju na odsjecima Filozofskog Fakulteta u Sarajevu itekako su trazene, npr. cak i u velikim IT kompanijama kada vec govorimo o tome, tako da bi takvo pitanje bilo potpuno besmiseno, a to sto bi kod nas filozof trebao ici kod prostaka, ubjedjivati ga i moliti ga da ga zaposli, govori samo o nama, nasoj kulturi i nasem drustvu opcenito. Zato i jesmo zemlja bez ikakve vizije i buducnosti, cak i bez regionalno konkurentne ekonomije, da ne govorim o globalnoj konkurentnosti, zemlja iz koje se bjezi bez obzira na profesiju i nikad vise u nju ne vraca. I ono malo kulturnih i naucnih institucija koje smo naslijedili iz predhodnih perioda, sistematski se unistava i zatvara, a ako tome dodamo i cinjenicu da smo zemlja koja ima najniza izdvajanja za obrazovanje i kulturu u cijeloj Evropi, pa i sire, najveci broj formalno nepismenih i najnizi procenat visokoobrazovanih stanovnika u Evropi, onda ne znam sta bi nas jos trebalo zacuditi. Svakako nista od toga nije potrebno glasackom tijelu.julisiz es grant wrote: Pitam opet, koja su to radna mjesta i u kojim firmama koja zapošljavaju filozofe?
I koje vještine ima filozof, da bi ubijedio jednog privatnika da ga zaposli kao....filozofa?
-
sretjko
#139 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
zato sto je mercedes plod rada a rad je svjesno organizovana djelatnost covjeka. znaci nesto sto se organizuje, gaji, njeguje. a sve sto je njeguje je kultura. a kultura je u njemackoj građena vijekvima dok se kod nas danas zatvara i ono malo institucija kulture. nama to nije potrebno a bilo je potrebno cak i pecinskom covjeku, i on je nesto skrabao po zidovima u pecini.Revolver wrote: i zašto mi nemamo Mercedes kad imamo više "filozofa" po glavi stanovnika nego Njemačka
i nije tacno da kod nas ima vise filozofa nego u njemackoj. u njemackoj postoje instituti gdje se izucava samo neki pravac u filozofiji ili neki filozof, njegovo ucenje i slicno. u njemackoj je normalno vidjeti hiljade mladih kako citaju u parku, na klupi, u kaficu, u tramvaju... a kod nas kad te vide s knjigom kazu da si peder, sramota je i naocale nositi.
u njemackoj je vecinsko stanovnistvo protestantsko, evoluiralo iz katolicanstva pa se raspitaj sta protestantizam zagovara. a kod nas mislim da bar 95% ljudi nije nikad ni culo za taj termin ili ne zna sta on znaci.
- JohnnyS
#140 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Volim ove "biomedicinske&tehničke vs humanističke znanosti" teme. Čitao bih uz kokice da se nije pojavilo nadmeno mišljenje kako prirodne znanosti ne mogu bez društvenih dok je obrnuto moguće (s time se doduše slažem, ne treba ti ni struja ni tekuća voda ni visoka razina zdravstvene zaštite da sjedneš na neku stijenu i filozofiraš kao stari Grci onomad) i kako su društvenjaci superiorni u raspravama (prelijevanje iz šupljeg u prazno nije nikakva superiornost). Nek' mi samo neki iz društvenog tabora kaže broj sociologa/filozofa/etičara koji su se iz BiH zaposlili na zapadu (premda, za većinu njih produhovljenih, zapad je truo, pa eto može, koliko ih se na istoku zaposlilo). Tim više, jer čitam na temi, naša država je krkanska, mi čobani ne spoznajemo bitnost diplomiranih sociologa, imamo piramide, a generacije diplomiranih egiptologa reže salamu u Bingu, koliko je to naših humanista otišlo u te napredne zemlje gdje filozofi objašnjavaju cvikerašima u kariranim džemperima na tim-bildinzima kako da se ponašaju u ne-inžinjerskom okruženju. Da se razumijemo, naši tehnički i medicinski fakulteti u usporedbi s europskim su skoro pa tragični, ali se opet kadar koji izbace može snaći u bijelom svijetu, dok ni napredni Zapad ne želi naše Vilozofe?

-
julisiz es grant
#141 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Filozof mora da jede, tako da je malo suvišan taj komentar da filozof ide kod "prostaka da ga moli..." Ne, nego će prostak zvati filozofa i ponuditi mu da mu filozofira za milju-dvije mjesečno.Breathless wrote:U zemljama koje su na visem civilizacijskom nivou, filozofi i profesije koje se obrazuju na odsjecima Filozofskog Fakulteta u Sarajevu itekako su trazene, npr. cak i u velikim IT kompanijama kada vec govorimo o tome, tako da bi takvo pitanje bilo potpuno besmiseno, a to sto bi kod nas filozof trebao ici kod prostaka, ubjedjivati ga i moliti ga da ga zaposli, govori samo o nama, nasoj kulturi i nasem drustvu opcenito. Zato i jesmo zemlja bez ikakve vizije i buducnosti, cak i bez regionalno konkurentne ekonomije, da ne govorim o globalnoj konkurentnosti, zemlja iz koje se bjezi bez obzira na profesiju i nikad vise u nju ne vraca. I ono malo kulturnih i naucnih institucija koje smo naslijedili iz predhodnih perioda, sistematski se unistava i zatvara, a ako tome dodamo i cinjenicu da smo zemlja koja ima najniza izdvajanja za obrazovanje i kulturu u cijeloj Evropi, pa i sire, najveci broj formalno nepismenih i najnizi procenat visokoobrazovanih stanovnika u Evropi, onda ne znam sta bi nas jos trebalo zacuditi. Svakako nista od toga nije potrebno glasackom tijelu.julisiz es grant wrote: Pitam opet, koja su to radna mjesta i u kojim firmama koja zapošljavaju filozofe?
Šta rade filozofi u tim IT kompanijama? Eto, daj mi primjer uspješne firme koja ima filozofa na radnom mjestu za koje mu je trebao njegov fakultet.
-
sabanss
#142 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Poenta cijele teme.JohnnyS wrote:Da se razumijemo, naši tehnički i medicinski fakulteti u usporedbi s europskim su skoro pa tragični, ali se opet kadar koji izbace može snaći u bijelom svijetu, dok ni napredni Zapad ne želi naše Vilozofe?![]()
Kome ce ikada zatrebati bilo kakvo znanje steceno na FPN-u?
-
Breathless
#143 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
sabanss wrote:Poenta cijele teme.JohnnyS wrote:Da se razumijemo, naši tehnički i medicinski fakulteti u usporedbi s europskim su skoro pa tragični, ali se opet kadar koji izbace može snaći u bijelom svijetu, dok ni napredni Zapad ne želi naše Vilozofe?![]()
Kome ce ikada zatrebati bilo kakvo znanje steceno na FPN-u?
Jasta. Nas kadar sa medicinskih i tehnickih fakulteta se vani moze snaci samo kao jeftina radna snaga, sve goli sljaker koji kada je medicinska struka u pitanju najcesce ide da mjenja pelene njemackim i austrijskim djuturumima, pri tome je njihov doprinos evropskoj nauci i kulturi ravan nuli, dok je znacajan broj nasih umjetnika, pisaca, reditelja i ljudi s humanistickih nauka itekako uspjesan i priznat u inostranstvu, sto se moze vidjeti kada je u pitanju naucni rad izmedju ostalog i po H-indexu, prevodjenju, citiranosti i broju objavljenih i indeksiranih clanaka u inostranstvu, itd.
-
Breathless
#144 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Google, npr.julisiz es grant wrote:Šta rade filozofi u tim IT kompanijama? Eto, daj mi primjer uspješne firme koja ima filozofa na radnom mjestu za koje mu je trebao njegov fakultet.Breathless wrote:U zemljama koje su na visem civilizacijskom nivou, filozofi i profesije koje se obrazuju na odsjecima Filozofskog Fakulteta u Sarajevu itekako su trazene, npr. cak i u velikim IT kompanijama kada vec govorimo o tome, tako da bi takvo pitanje bilo potpuno besmiseno, a to sto bi kod nas filozof trebao ici kod prostaka, ubjedjivati ga i moliti ga da ga zaposli, govori samo o nama, nasoj kulturi i nasem drustvu opcenito. Zato i jesmo zemlja bez ikakve vizije i buducnosti, cak i bez regionalno konkurentne ekonomije, da ne govorim o globalnoj konkurentnosti, zemlja iz koje se bjezi bez obzira na profesiju i nikad vise u nju ne vraca. I ono malo kulturnih i naucnih institucija koje smo naslijedili iz predhodnih perioda, sistematski se unistava i zatvara, a ako tome dodamo i cinjenicu da smo zemlja koja ima najniza izdvajanja za obrazovanje i kulturu u cijeloj Evropi, pa i sire, najveci broj formalno nepismenih i najnizi procenat visokoobrazovanih stanovnika u Evropi, onda ne znam sta bi nas jos trebalo zacuditi. Svakako nista od toga nije potrebno glasackom tijelu.julisiz es grant wrote: Pitam opet, koja su to radna mjesta i u kojim firmama koja zapošljavaju filozofe?
-
julisiz es grant
#145 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Evo jednog samo ilustracije radi, iz Goražda čovjek:Breathless wrote: Jasta. Nas kadar sa medicinskih i tehnickih fakulteta se vani moze snaci samo kao jeftina radna snaga, sve goli sljaker koji kada je medicinska struka u pitanju najcesce ide da mjenja pelene njemackim i austrijskim djuturumima, pri tome je njihov doprinos evropskoj nauci i kulturi ravan nuli, dok je znacajan broj nasih umjetnika, pisaca, reditelja i ljudi s humanistickih nauka itekako uspjesan i priznat u inostranstvu, sto se moze vidjeti kada je u pitanju naucni rad izmedju ostalog i po H-indexu, prevodjenju, citiranosti i broju objavljenih i indeksiranih clanaka u inostranstvu, itd.
http://www.docnet.org/physicians/phys_b ... hys_id=292
A ti mi pošalji CV tih filozofa iz Googleta.
-
Breathless
#146 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Damon Horowitz, npr.julisiz es grant wrote:Breathless wrote: A ti mi pošalji CV tih filozofa iz Googleta.
http://berlinsymposium.org/damon-horowitz
http://venturebeat.com/2011/05/14/damon ... ng-system/
- JohnnyS
#147 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
jel i on iz Goražda?Breathless wrote:Damon Horowitz, npr.julisiz es grant wrote:Breathless wrote: A ti mi pošalji CV tih filozofa iz Googleta.
http://berlinsymposium.org/damon-horowitz
http://venturebeat.com/2011/05/14/damon ... ng-system/
- sinuhe
#148 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Njemacka je izmedju ostalog poznata i kao zemlja pjesnika i filozofa.
Na tehnickim univerizitetima u svijetu, kojih u BiH nema osim onog Ganicevog
, ces najnormalnije sresti filozofa.
Evo ga jedan u maloj Finskoj http://en.wikipedia.org/wiki/Esa_Saarinen
Na tehnickim univerizitetima u svijetu, kojih u BiH nema osim onog Ganicevog
Evo ga jedan u maloj Finskoj http://en.wikipedia.org/wiki/Esa_Saarinen
Last edited by sinuhe on 05/04/2014 17:59, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#149 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
za pocetak i ja sam kolega s drustvenih nauka, no za razliku od vas dvoje naucio sam citati prije fakulteta... da vam prevedem i pojednostavim - glupan je rekao da sve te divne nauke na konkretan nacin doprinose drustvu tek onda kada se pocnu koristiti za nesto konkretno... dostavljac pizza sa diplomom FPN-a bas i ne koristi sopenhauera kada obavlja svoje radne zadatkeBreathless wrote:sretjko wrote:sta kaze "filozofija nije nista konkretno"?u svom neznanju i oholosti glupan ne zna da je filozofija nesto najkonkretnije sto postoji na svijetu. glupan ne zna da mu misljenje nije palo s neba nego je neko osmislio, smislio i domislio nacin na koji on danas misli i kategorije bez kojeg ne bi bilo misljenja ni jezika ni logike. od koga je toma akvinski preuzeo ucenje ako ne od aristotela a to ucenje je postalo filozofija katolicke crkve. je li katolicka crkva nesto imaginarno ili je konkretno da konkretnije ne moze biti?
![]()
![]()
i zipa ovo... nisu samo studenti filozofije citali hegela, nicea i sopenhauera... to su radili i neki drugi, cisto iz meraka i zelje za znanjem... npr moja glupa malenkost... sto se tice uzroka, posljedica i samog toka drugog svjetskog rata, kao i jacanja nacionalizma, te pojave nacionalsocijalizma, fasizma i komunizma... bujrum da malo polemisemo... satracu vas ko FAP pun cumura... ipak se zna ko je ovdje guzio rozu luksemburg
vas dvoje mi izgledate kao utjelovljenje svega loseg sto se asocira sa vasim cijenjenim zvanjem, mrtvi stereotipi i likovi zbog kojih me ponekad bude stid reci da sam studirao drustvene nauke...
uglavnom za pocetak vas pozivam da prvo pocnete citati sta pisu "niza bica" koja pominjete, mislim kad ste vec tako savladali nicea i kad vam socijalni darvinizam nije stran, valjda ne bi trebao biti problem skontati par forumskih postova...
ah da, kad smo vec kod stereotipa, uz FPN se cesto povezuje kriminalno nepoznavanje ekonomskih nauka... s obzirom da niste bili u stanju odgovoriti na banalno pitanje vezano za opravdanost ulaganja u obrazovanje novih generacija omladine koja svoje znanje, pod uslovom da ga uopste steknu na faksu, nece biti u stanju primjeniti na nesto konkretno... osim ako ne pocnu citirati hegela na kafanskim racunima dok mi donose dec crnog
srdacno,
kolega glupan s drustvenih nauka
- agnostic_front
#150 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije
Šta imaju znati o ekonomiji, kada oni mogu urediti kompletno društvo da radi savršeno.
Sveznajući ljudi:
Sveznajući ljudi: