sarajevo ili vani?DebelinJoe wrote: ↑18/01/2026 15:19Ja živim u mahali, ulica sa privatnim kućama, do nas dolaze komunalci i prazne kante.
ako si sarajevo kako je rijeseno sa placanjem? kvadratura?
sarajevo ili vani?DebelinJoe wrote: ↑18/01/2026 15:19Ja živim u mahali, ulica sa privatnim kućama, do nas dolaze komunalci i prazne kante.
U Svrakino postaviti kamere?!avetinja wrote: ↑18/01/2026 15:08Ovaj jedan iz Zagreba mi reče da to u njegovom naselju funkcioniše, ali da je bilo problema u prvim mjesecima, mada nismo nešto više pričali o tome.
Sve se može regulisati. Ako neko nije kupio kesu, nije ni mogao odložiti otpad, a nemoguće je da ne proizvede otpad za mjesec dana, što znači da dobija kaznu.
Na kontejnere postaviti kamere.
Ako neko odloži smeće u nedozvoljenu kesu, kesa se prvo provjeri da se pokušaju pronaći lični podaci. Ako toga nema, onda se smeće ostavlja da stoji određeno vrijeme kako bi se povećao pritisak da društvo obrati pažnju i prijavi nesavjesne građane.
Uvedu se visoke kazne za nepropisno odlaganje otpada. Kada se pročuje da je nekoliko pametnjakovića masno platilo svoj eksperiment, a mediji takvu vijest stave na naslovnice, onda će se i drugi zapitati da li će se odvažiti na isto.
avetinja wrote: ↑18/01/2026 15:08Ovaj jedan iz Zagreba mi reče da to u njegovom naselju funkcioniše, ali da je bilo problema u prvim mjesecima, mada nismo nešto više pričali o tome.
Sve se može regulisati. Ako neko nije kupio kesu, nije ni mogao odložiti otpad, a nemoguće je da ne proizvede otpad za mjesec dana, što znači da dobija kaznu.
Na kontejnere postaviti kamere.
Ako neko odloži smeće u nedozvoljenu kesu, kesa se prvo provjeri da se pokušaju pronaći lični podaci. Ako toga nema, onda se smeće ostavlja da stoji određeno vrijeme kako bi se povećao pritisak da društvo obrati pažnju i prijavi nesavjesne građane.
Uvedu se visoke kazne za nepropisno odlaganje otpada. Kada se pročuje da je nekoliko pametnjakovića masno platilo svoj eksperiment, a mediji takvu vijest stave na naslovnice, onda će se i drugi zapitati da li će se odvažiti na isto.
Sarajevo, padinsko - prigradska mahala. Kako se obračunava, nemam pojma, valjda po kvadratu, isti račun stiže od kraja rata do danas.tokio25 wrote: ↑18/01/2026 15:21sarajevo ili vani?DebelinJoe wrote: ↑18/01/2026 15:19Ja živim u mahali, ulica sa privatnim kućama, do nas dolaze komunalci i prazne kante.
ako si sarajevo kako je rijeseno sa placanjem? kvadratura?
Da.
Spriječavate to što moraš kupiti kesu za odlaganje otpada, a kada si već kupio kesu zašto bi išao u šumu da baciš otpad kada možeš baciti u kontejner ispred zgrade. Uvijek neko pokušava izigrati sistem, ali taj broj se svodi na minimum sistemom kazni, jer tako protiv svega možeš reći "A šta ako onaj uradi onako" i po tome niti jedan sistem ne funkcioniše.mali_balon wrote: ↑18/01/2026 15:24![]()
nemoj vise tita ti.....cuj kamere na kontejner......a sta mene sprijecava da ja skupim 2 3 vrece u gepek i negde u sumu odvucem i bacim....ili negdje u potok....svakavih gluposti ce covjek procitati
avetinja wrote: ↑18/01/2026 15:32Da.
Spriječavate to što moraš kupiti kesu za odlaganje otpada, a kada si već kupio kesu zašto bi išao u šumu da baciš otpad kada možeš baciti u kontejner ispred zgrade. Uvijek neko pokušava izigrati sistem, ali taj broj se svodi na minimum sistemom kazni, jer tako protiv svega možeš reći "A šta ako onaj uradi onako" i po tome niti jedan sistem ne funkcioniše.mali_balon wrote: ↑18/01/2026 15:24![]()
nemoj vise tita ti.....cuj kamere na kontejner......a sta mene sprijecava da ja skupim 2 3 vrece u gepek i negde u sumu odvucem i bacim....ili negdje u potok....svakavih gluposti ce covjek procitati
Sjećaš se kada se dogodilo ubistvo nožem u napuštenoj kući, a nakon toga se zločin pokušao prikriti spaljivanjem kuće a ujedno i tijela? Policija je jako brzo (čini mi se za nekoliko sati) identifikovala i uhapsila počinitelje. To ti je jedan od dobrih primjera kako sistem može funkcionisati kada oni koji upravljaju njime žele da funkcioniše.
Ne sjecam se.avetinja wrote: ↑18/01/2026 15:45Sjećaš se kada se dogodilo ubistvo nožem u napuštenoj kući, a nakon toga se zločin pokušao prikriti spaljivanjem kuće a ujedno i tijela? Policija je jako brzo (čini mi se za nekoliko sati) identifikovala i uhapsila počinitelje. To ti je jedan od dobrih primjera kako sistem može funkcionisati kada oni koji upravljaju njime žele da funkcioniše.
Problem je što vlast kupuje socijalni mir tako što dopušta razne stvari, a kada kazni, onda kazni blaže nego što treba. Zato ti misliš da to kod nas ne može funkcionisati.
Ali to ne znači da zapravo ne može i ako vlast hoće da sprovede ovu mjeru, ona će biti sprovedena.
Isto kao što ne možeš dobiti novi dokument zato što ti nedostaje jedan papir. I tu nema priče. Priloži i taj papir, pa ćeš dobiti ono što trebaš. Naravno, postoje izuzeci, ali oni samo potvrđuju pravilo.
Imamo, ali od nečega moramo početi i nema razloga da se ne pozabavimo ovom temom ako ona ide u smjeru dobra.Naslovnica wrote: ↑18/01/2026 15:55 Ne sjecam se.
Imamo mi milion precih stvari za uraditi prije nego dodjemo u poziciju da montiramo kameru na kontejner u Svrakinom.
Ne znam kako ti nije mrsko pisati elaborate na tu naucnofantasticnu temu?!
Pa da, mora se početi od nečega.avetinja wrote: ↑18/01/2026 16:00Imamo, ali od nečega moramo početi i nema razloga da se ne pozabavimo ovom temom ako ona ide u smjeru dobra.Naslovnica wrote: ↑18/01/2026 15:55 Ne sjecam se.
Imamo mi milion precih stvari za uraditi prije nego dodjemo u poziciju da montiramo kameru na kontejner u Svrakinom.
Isto kao što tebi nije mrsko kliknuti na nekoliko smajlija.
Cuj moram kupiti kesu, ne moram, sto.moram upravo kazem sam cu odvuci svoje smece....avetinja wrote: ↑18/01/2026 15:32Da.
Dobar si, dobar.mali_balon wrote: ↑18/01/2026 16:22 Cuj moram kupiti kesu, ne moram, sto.moram upravo kazem sam cu odvuci svoje smece....
Gledam svabo dodje na parking na auto putu pun gepek smeca I baca u kontejnere I kante....
Priznajem, imas mastu na dobrom si putu jos malo to treba razraditi
Rekao je Ministar da će biti kamere na svim kontejnerima u Kantonu. Idu po opštinama. Završili su Hadžiće i zaboravio sam još jednu Ilijaš ili Vogošću. Tako će doći na red i Novi Grad I Švrakino.Naslovnica wrote: ↑18/01/2026 16:15Pa da, mora se početi od nečega.avetinja wrote: ↑18/01/2026 16:00Imamo, ali od nečega moramo početi i nema razloga da se ne pozabavimo ovom temom ako ona ide u smjeru dobra.Naslovnica wrote: ↑18/01/2026 15:55 Ne sjecam se.
Isto kao što tebi nije mrsko kliknuti na nekoliko smajlija.
Mislim da to svakako nije postavljanje kamera na kontejnere u Švrakino.
Super, ja taman kont'o naruciti dvije kamere preko TEMU, za vikendice.El_comadante wrote: ↑22/01/2026 12:48Rekao je Ministar da će biti kamere na svim kontejnerima u Kantonu. Idu po opštinama. Završili su Hadžiće i zaboravio sam još jednu Ilijaš ili Vogošću. Tako će doći na red i Novi Grad I Švrakino.Naslovnica wrote: ↑18/01/2026 16:15Pa da, mora se početi od nečega.
Mislio sam da je do sad taj ministar dobio otkaz ili da je sam otišao, da je imao toliko "obraza", zajedno sa direktorom RAD-a i šefovima službi za održavanje saobraćajnica i odvoza otpada, ali, evo - očito da nijeEl_comadante wrote: ↑22/01/2026 12:48Rekao je Ministar da će biti kamere na svim kontejnerima u Kantonu. Idu po opštinama. Završili su Hadžiće i zaboravio sam još jednu Ilijaš ili Vogošću. Tako će doći na red i Novi Grad I Švrakino.Naslovnica wrote: ↑18/01/2026 16:15Pa da, mora se početi od nečega.
AI kamere drug moiHelaS wrote: ↑22/01/2026 13:36Mislio sam da je do sad taj ministar dobio otkaz ili da je sam otišao, da je imao toliko "obraza", zajedno sa direktorom RAD-a i šefovima službi za održavanje saobraćajnica i odvoza otpada, ali, evo - očito da nijeEl_comadante wrote: ↑22/01/2026 12:48Rekao je Ministar da će biti kamere na svim kontejnerima u Kantonu. Idu po opštinama. Završili su Hadžiće i zaboravio sam još jednu Ilijaš ili Vogošću. Tako će doći na red i Novi Grad I Švrakino.Naslovnica wrote: ↑18/01/2026 16:15
Pa da, mora se početi od nečega.
Mislim da to svakako nije postavljanje kamera na kontejnere u Švrakino.![]()
Da iskoristim javni medij da pitam ministra: Pretpostavimo da je za nekoliko stotina lokacija sa kontejnerima kupljeno nekoliko stotina nadzornih kamera, i da je za te kamere opremljena nadzorna prostorija negdje u RAD-u i da su zaposleni radnici u 3 smjene, i da je za tu opremu potrošeno nekoliko desetina hiljada Maraka. Dakle, kamera snima kontejnere. Ja dolazim u jednom trenutku i bacam otpad mimo kontejnera, ili donsim kabasti otpad, ili donesem šibicu i zapalim zapaljivi otpad, ili odgurnem kontejnere na cestu.... Kako će me prepoznati, da li ću snositi prekršajnu odgovornost?
Ili će kamere prvenstveno nadzirati rad radnika RAD-a i provjeravati njihov dolazak i odnos otpada![]()
U ovakvim situacijama uvijek se sjetim @vješalice i njene "mot'ke"Naslovnica wrote: ↑22/01/2026 13:59AI kamere drug moiHelaS wrote: ↑22/01/2026 13:36Mislio sam da je do sad taj ministar dobio otkaz ili da je sam otišao, da je imao toliko "obraza", zajedno sa direktorom RAD-a i šefovima službi za održavanje saobraćajnica i odvoza otpada, ali, evo - očito da nijeEl_comadante wrote: ↑22/01/2026 12:48
Rekao je Ministar da će biti kamere na svim kontejnerima u Kantonu. Idu po opštinama. Završili su Hadžiće i zaboravio sam još jednu Ilijaš ili Vogošću. Tako će doći na red i Novi Grad I Švrakino.![]()
Da iskoristim javni medij da pitam ministra: Pretpostavimo da je za nekoliko stotina lokacija sa kontejnerima kupljeno nekoliko stotina nadzornih kamera, i da je za te kamere opremljena nadzorna prostorija negdje u RAD-u i da su zaposleni radnici u 3 smjene, i da je za tu opremu potrošeno nekoliko desetina hiljada Maraka. Dakle, kamera snima kontejnere. Ja dolazim u jednom trenutku i bacam otpad mimo kontejnera, ili donsim kabasti otpad, ili donesem šibicu i zapalim zapaljivi otpad, ili odgurnem kontejnere na cestu.... Kako će me prepoznati, da li ću snositi prekršajnu odgovornost?
Ili će kamere prvenstveno nadzirati rad radnika RAD-a i provjeravati njihov dolazak i odnos otpada![]()
Ti si neozbiljan.Naslovnica wrote: ↑22/01/2026 12:50Super, ja taman kont'o naruciti dvije kamere preko TEMU, za vikendice.El_comadante wrote: ↑22/01/2026 12:48Rekao je Ministar da će biti kamere na svim kontejnerima u Kantonu. Idu po opštinama. Završili su Hadžiće i zaboravio sam još jednu Ilijaš ili Vogošću. Tako će doći na red i Novi Grad I Švrakino.Naslovnica wrote: ↑18/01/2026 16:15
Pa da, mora se početi od nečega.
Sacekacu da montiraju te.
HVALA!![]()