KJKP RAD

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tokio25

#1001 Re: KJKP RAD

Post by tokio25 »

DebelinJoe wrote: 18/01/2026 15:19
tokio25 wrote: 18/01/2026 14:59 to ima smisla u kucama tj mahalama
pa kao u americkim filmovima da dolaze oni smecari pa od kuce do kuce one kante prazne
u zgradi malo teze jer ko ce pratiti koliko smeca izbaci neko u kontejner koji stoji tu za nekoliko zgrada
Ja živim u mahali, ulica sa privatnim kućama, do nas dolaze komunalci i prazne kante.
sarajevo ili vani?

ako si sarajevo kako je rijeseno sa placanjem? kvadratura?
Naslovnica

#1002 Re: KJKP RAD

Post by Naslovnica »

avetinja wrote: 18/01/2026 15:08
Haris.ba wrote: 18/01/2026 14:53
avetinja wrote: 18/01/2026 14:13 Najpoštenije plaćanje je po količini otpada koji neko domaćinstvo proizvede, a cijena se reguliše putem naplate dozvoljenih kesa za odlaganje otpada.
U Zagrebu je tako. Ali, slabo se sprovodi. Tako da je haman u sustini na dobrovoljno osnovi. To bi kod nas znacilo da 2/3 ne bi placalo sigurno.
Ovaj jedan iz Zagreba mi reče da to u njegovom naselju funkcioniše, ali da je bilo problema u prvim mjesecima, mada nismo nešto više pričali o tome.
Sve se može regulisati. Ako neko nije kupio kesu, nije ni mogao odložiti otpad, a nemoguće je da ne proizvede otpad za mjesec dana, što znači da dobija kaznu.
Na kontejnere postaviti kamere.
Ako neko odloži smeće u nedozvoljenu kesu, kesa se prvo provjeri da se pokušaju pronaći lični podaci. Ako toga nema, onda se smeće ostavlja da stoji određeno vrijeme kako bi se povećao pritisak da društvo obrati pažnju i prijavi nesavjesne građane.
Uvedu se visoke kazne za nepropisno odlaganje otpada. Kada se pročuje da je nekoliko pametnjakovića masno platilo svoj eksperiment, a mediji takvu vijest stave na naslovnice, onda će se i drugi zapitati da li će se odvažiti na isto.
U Svrakino postaviti kamere?!
mali_balon

#1003 Re: KJKP RAD

Post by mali_balon »

avetinja wrote: 18/01/2026 15:08
Haris.ba wrote: 18/01/2026 14:53
avetinja wrote: 18/01/2026 14:13 Najpoštenije plaćanje je po količini otpada koji neko domaćinstvo proizvede, a cijena se reguliše putem naplate dozvoljenih kesa za odlaganje otpada.
U Zagrebu je tako. Ali, slabo se sprovodi. Tako da je haman u sustini na dobrovoljno osnovi. To bi kod nas znacilo da 2/3 ne bi placalo sigurno.
Ovaj jedan iz Zagreba mi reče da to u njegovom naselju funkcioniše, ali da je bilo problema u prvim mjesecima, mada nismo nešto više pričali o tome.
Sve se može regulisati. Ako neko nije kupio kesu, nije ni mogao odložiti otpad, a nemoguće je da ne proizvede otpad za mjesec dana, što znači da dobija kaznu.
Na kontejnere postaviti kamere.
Ako neko odloži smeće u nedozvoljenu kesu, kesa se prvo provjeri da se pokušaju pronaći lični podaci. Ako toga nema, onda se smeće ostavlja da stoji određeno vrijeme kako bi se povećao pritisak da društvo obrati pažnju i prijavi nesavjesne građane.
Uvedu se visoke kazne za nepropisno odlaganje otpada. Kada se pročuje da je nekoliko pametnjakovića masno platilo svoj eksperiment, a mediji takvu vijest stave na naslovnice, onda će se i drugi zapitati da li će se odvažiti na isto.
:lol: :lol: nemoj vise tita ti.....cuj kamere na kontejner......a sta mene sprijecava da ja skupim 2 3 vrece u gepek i negde u sumu odvucem i bacim....ili negdje u potok....svakavih gluposti ce covjek procitati
DebelinJoe

#1004 Re: KJKP RAD

Post by DebelinJoe »

tokio25 wrote: 18/01/2026 15:21
DebelinJoe wrote: 18/01/2026 15:19
tokio25 wrote: 18/01/2026 14:59 to ima smisla u kucama tj mahalama
pa kao u americkim filmovima da dolaze oni smecari pa od kuce do kuce one kante prazne
u zgradi malo teze jer ko ce pratiti koliko smeca izbaci neko u kontejner koji stoji tu za nekoliko zgrada
Ja živim u mahali, ulica sa privatnim kućama, do nas dolaze komunalci i prazne kante.
sarajevo ili vani?

ako si sarajevo kako je rijeseno sa placanjem? kvadratura?
Sarajevo, padinsko - prigradska mahala. Kako se obračunava, nemam pojma, valjda po kvadratu, isti račun stiže od kraja rata do danas.
avetinja

#1005 Re: KJKP RAD

Post by avetinja »

Naslovnica wrote: 18/01/2026 15:24 U Svrakino postaviti kamere?!
Da.
mali_balon wrote: 18/01/2026 15:24 :lol: :lol: nemoj vise tita ti.....cuj kamere na kontejner......a sta mene sprijecava da ja skupim 2 3 vrece u gepek i negde u sumu odvucem i bacim....ili negdje u potok....svakavih gluposti ce covjek procitati
Spriječavate to što moraš kupiti kesu za odlaganje otpada, a kada si već kupio kesu zašto bi išao u šumu da baciš otpad kada možeš baciti u kontejner ispred zgrade. Uvijek neko pokušava izigrati sistem, ali taj broj se svodi na minimum sistemom kazni, jer tako protiv svega možeš reći "A šta ako onaj uradi onako" i po tome niti jedan sistem ne funkcioniše.
Naslovnica

#1006 Re: KJKP RAD

Post by Naslovnica »

avetinja wrote: 18/01/2026 15:32
Da.
mali_balon wrote: 18/01/2026 15:24 :lol: :lol: nemoj vise tita ti.....cuj kamere na kontejner......a sta mene sprijecava da ja skupim 2 3 vrece u gepek i negde u sumu odvucem i bacim....ili negdje u potok....svakavih gluposti ce covjek procitati
Spriječavate to što moraš kupiti kesu za odlaganje otpada, a kada si već kupio kesu zašto bi išao u šumu da baciš otpad kada možeš baciti u kontejner ispred zgrade. Uvijek neko pokušava izigrati sistem, ali taj broj se svodi na minimum sistemom kazni, jer tako protiv svega možeš reći "A šta ako onaj uradi onako" i po tome niti jedan sistem ne funkcioniše.
:lol: :lol: :lol:
Grohotom se smije, grohotom.
Zivis li ti uopste u Sarajevu?
avetinja

#1007 Re: KJKP RAD

Post by avetinja »

Naslovnica wrote: 18/01/2026 15:35 :lol: :lol: :lol:
:lol:
Naslovnica

#1008 Re: KJKP RAD

Post by Naslovnica »

avetinja wrote: 18/01/2026 15:36
Naslovnica wrote: 18/01/2026 15:35 :lol: :lol: :lol:
:lol:
Pa da, kazemi ti.
Presmijesno!
avetinja

#1009 Re: KJKP RAD

Post by avetinja »

Naslovnica wrote: 18/01/2026 15:38 Pa da, kazemi ti.
Presmijesno!
Sjećaš se kada se dogodilo ubistvo nožem u napuštenoj kući, a nakon toga se zločin pokušao prikriti spaljivanjem kuće a ujedno i tijela? Policija je jako brzo (čini mi se za nekoliko sati) identifikovala i uhapsila počinitelje. To ti je jedan od dobrih primjera kako sistem može funkcionisati kada oni koji upravljaju njime žele da funkcioniše.

Problem je što vlast kupuje socijalni mir tako što dopušta razne stvari, a kada kazni, onda kazni blaže nego što treba. Zato ti misliš da to kod nas ne može funkcionisati.

Ali to ne znači da zapravo ne može i ako vlast hoće da sprovede ovu mjeru, ona će biti sprovedena.

Isto kao što ne možeš dobiti novi dokument zato što ti nedostaje jedan papir. I tu nema priče. Priloži i taj papir, pa ćeš dobiti ono što trebaš. Naravno, postoje izuzeci, ali oni samo potvrđuju pravilo.
Naslovnica

#1010 Re: KJKP RAD

Post by Naslovnica »

avetinja wrote: 18/01/2026 15:45
Naslovnica wrote: 18/01/2026 15:38 Pa da, kazemi ti.
Presmijesno!
Sjećaš se kada se dogodilo ubistvo nožem u napuštenoj kući, a nakon toga se zločin pokušao prikriti spaljivanjem kuće a ujedno i tijela? Policija je jako brzo (čini mi se za nekoliko sati) identifikovala i uhapsila počinitelje. To ti je jedan od dobrih primjera kako sistem može funkcionisati kada oni koji upravljaju njime žele da funkcioniše.

Problem je što vlast kupuje socijalni mir tako što dopušta razne stvari, a kada kazni, onda kazni blaže nego što treba. Zato ti misliš da to kod nas ne može funkcionisati.

Ali to ne znači da zapravo ne može i ako vlast hoće da sprovede ovu mjeru, ona će biti sprovedena.

Isto kao što ne možeš dobiti novi dokument zato što ti nedostaje jedan papir. I tu nema priče. Priloži i taj papir, pa ćeš dobiti ono što trebaš. Naravno, postoje izuzeci, ali oni samo potvrđuju pravilo.
Ne sjecam se.
Imamo mi milion precih stvari za uraditi prije nego dodjemo u poziciju da montiramo kameru na kontejner u Svrakinom.
Ne znam kako ti nije mrsko pisati elaborate na tu naucnofantasticnu temu?!
avetinja

#1011 Re: KJKP RAD

Post by avetinja »

Naslovnica wrote: 18/01/2026 15:55 Ne sjecam se.
Imamo mi milion precih stvari za uraditi prije nego dodjemo u poziciju da montiramo kameru na kontejner u Svrakinom.
Imamo, ali od nečega moramo početi i nema razloga da se ne pozabavimo ovom temom ako ona ide u smjeru dobra.
Isto kao što tebi nije mrsko kliknuti na nekoliko smajlija.
Naslovnica

#1012 Re: KJKP RAD

Post by Naslovnica »

avetinja wrote: 18/01/2026 16:00
Imamo, ali od nečega moramo početi i nema razloga da se ne pozabavimo ovom temom ako ona ide u smjeru dobra.
Pa da, mora se početi od nečega.
Mislim da to svakako nije postavljanje kamera na kontejnere u Švrakino.
mali_balon

#1013 Re: KJKP RAD

Post by mali_balon »

avetinja wrote: 18/01/2026 15:32
Da.
Cuj moram kupiti kesu, ne moram, sto.moram upravo kazem sam cu odvuci svoje smece....
Gledam svabo dodje na parking na auto putu pun gepek smeca I baca u kontejnere I kante....
Priznajem, imas mastu na dobrom si putu jos malo to treba razraditi
avetinja

#1014 Re: KJKP RAD

Post by avetinja »

mali_balon wrote: 18/01/2026 16:22 Cuj moram kupiti kesu, ne moram, sto.moram upravo kazem sam cu odvuci svoje smece....
Gledam svabo dodje na parking na auto putu pun gepek smeca I baca u kontejnere I kante....
Priznajem, imas mastu na dobrom si putu jos malo to treba razraditi
Dobar si, dobar. :lol:
dječak sa šibicama

#1015 Re: KJKP RAD

Post by dječak sa šibicama »

Kod nas tamo na memli strani ide mali kamion ko Tamic, i skuplja vrece ili kese koje gradjani ostave ispred avlije, obidje dosta ulica i uvijek je pun do cepa. Dok sidje do nas na tranzitu, jedva ima gdje ubaciti vrece.

Nece da nose sve sto sumnjaju da je neka pokosena trava ili shuta, procjene i ako je zavezana vreca. Sto je posteno, iako ima tu blizu kontejner pa gospodje mogu i prosetati sa smecem ako im se bas baca sta bilo.
NediM17

#1016 Re: KJKP RAD

Post by NediM17 »

Mustuluk, prvi put nakon snijega odvezeno smece.
Kontejner dostupan bio bez problema sve vrijeme, u ravnici, odmah uz cestu kojom idu Gras i Centro.
DebelinJoe

#1017 Re: KJKP RAD

Post by DebelinJoe »

Ovako zamišljam radni dan u čuvenim kancelarijama KJKP RAD.

El_comadante

#1018 Re: KJKP RAD

Post by El_comadante »

Naslovnica wrote: 18/01/2026 16:15
Rekao je Ministar da će biti kamere na svim kontejnerima u Kantonu. Idu po opštinama. Završili su Hadžiće i zaboravio sam još jednu Ilijaš ili Vogošću. Tako će doći na red i Novi Grad I Švrakino.
Naslovnica

#1019 Re: KJKP RAD

Post by Naslovnica »

El_comadante wrote: 22/01/2026 12:48

Rekao je Ministar da će biti kamere na svim kontejnerima u Kantonu. Idu po opštinama. Završili su Hadžiće i zaboravio sam još jednu Ilijaš ili Vogošću. Tako će doći na red i Novi Grad I Švrakino.
Super, ja taman kont'o naruciti dvije kamere preko TEMU, za vikendice.
Sacekacu da montiraju te.
HVALA! :thumbup:
HelaS

#1020 Re: KJKP RAD

Post by HelaS »

Mislio sam da je do sad taj ministar dobio otkaz ili da je sam otišao, da je imao toliko "obraza", zajedno sa direktorom RAD-a i šefovima službi za održavanje saobraćajnica i odvoza otpada, ali, evo - očito da nije :-)

Da iskoristim javni medij da pitam ministra: Pretpostavimo da je za nekoliko stotina lokacija sa kontejnerima kupljeno nekoliko stotina nadzornih kamera, i da je za te kamere opremljena nadzorna prostorija negdje u RAD-u i da su zaposleni radnici u 3 smjene, i da je za tu opremu potrošeno nekoliko desetina hiljada Maraka. Dakle, kamera snima kontejnere. Ja dolazim u jednom trenutku i bacam otpad mimo kontejnera, ili donsim kabasti otpad, ili donesem šibicu i zapalim zapaljivi otpad, ili odgurnem kontejnere na cestu.... Kako će me prepoznati, da li ću snositi prekršajnu odgovornost?
Ili će kamere prvenstveno nadzirati rad radnika RAD-a i provjeravati njihov dolazak i odnos otpada :?
Naslovnica

#1021 Re: KJKP RAD

Post by Naslovnica »

HelaS wrote: 22/01/2026 13:36
Mislio sam da je do sad taj ministar dobio otkaz ili da je sam otišao, da je imao toliko "obraza", zajedno sa direktorom RAD-a i šefovima službi za održavanje saobraćajnica i odvoza otpada, ali, evo - očito da nije :-)

Da iskoristim javni medij da pitam ministra: Pretpostavimo da je za nekoliko stotina lokacija sa kontejnerima kupljeno nekoliko stotina nadzornih kamera, i da je za te kamere opremljena nadzorna prostorija negdje u RAD-u i da su zaposleni radnici u 3 smjene, i da je za tu opremu potrošeno nekoliko desetina hiljada Maraka. Dakle, kamera snima kontejnere. Ja dolazim u jednom trenutku i bacam otpad mimo kontejnera, ili donsim kabasti otpad, ili donesem šibicu i zapalim zapaljivi otpad, ili odgurnem kontejnere na cestu.... Kako će me prepoznati, da li ću snositi prekršajnu odgovornost?
Ili će kamere prvenstveno nadzirati rad radnika RAD-a i provjeravati njihov dolazak i odnos otpada :?
AI kamere drug moi
HelaS

#1022 Re: KJKP RAD

Post by HelaS »

Naslovnica wrote: 22/01/2026 13:59
HelaS wrote: 22/01/2026 13:36

AI kamere drug moi
U ovakvim situacijama uvijek se sjetim @vješalice i njene "mot'ke" :D
El_comadante

#1023 Re: KJKP RAD

Post by El_comadante »

Naslovnica wrote: 22/01/2026 12:50
Super, ja taman kont'o naruciti dvije kamere preko TEMU, za vikendice.
Sacekacu da montiraju te.
HVALA! :thumbup:
Ti si neozbiljan.
Dimu1927

#1024 Re: KJKP RAD

Post by Dimu1927 »

U new yorku kamioni za smece imaju montirane grtalice naprijed... 2 u 1 eto ako fali vozaca radu za obje vrste kamiona...
Edin H.

#1025 Re: KJKP RAD

Post by Edin H. »

Hoće li se dati pravo radnicima Rada da hapse ukoliko se kamerama utvrdi da neko nije pravilno selektirao otpad za reciklażu?
Post Reply