Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
-
Urlanje dozvoljeno
#51 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
naravno da kiseljak pripada sarajevskoj regiji (kao i visoko, breza, fojnica, kresevo, pa cak i olovo) ali sada mjenjati granice kantona pogotovo nekakvo pripajanje kantonu sarajevo ne dolazi u obzir, jer GRAD sarajevo mora prvo da se vrati u prijeratne granice pa tek onda mozemo pricati u KANTONU...
znaci, moje misljenje je da prvo treba GRAD ujediniti sa istocnim sarajevom ili makar onom teritorijom u rs-u koja je nekada pripadala gradu sarajevu (novo sarajevo, novi grad, stari grad, centar) a onda tek moze doci do sirenja kantona sarajeva...
znaci, moje misljenje je da prvo treba GRAD ujediniti sa istocnim sarajevom ili makar onom teritorijom u rs-u koja je nekada pripadala gradu sarajevu (novo sarajevo, novi grad, stari grad, centar) a onda tek moze doci do sirenja kantona sarajeva...
- Miki123
#52 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Jesu li Ilidža i Vogošća dio Grada Sarajeva? Ja mislim da jesu, ali neko ovdje napisa da nisu

- cyprus
#53 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Nisu.Miki123 wrote:Jesu li Ilidža i Vogošća dio Grada Sarajeva? Ja mislim da jesu, ali neko ovdje napisa da nisu![]()
-
Čovjek i po'
#54 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Politicki nisu, sto je definitvno najveci apsurd danasnjeg vremena.Miki123 wrote:Jesu li Ilidža i Vogošća dio Grada Sarajeva? Ja mislim da jesu, ali neko ovdje napisa da nisu![]()
Cinjenica da su bili sastavni dio grada prije 20 godina kada su bili slabije infrastrukturalno povezani govori u prilog apsurdu. Medjutim, na sve ostale nacine jesu, pa cak i Ilijas i Hadzici: kroz medije (vidi sarajevska hronika u dnevnim medijima), kroz ekonomiju i kretanje stanovnista, kroz skolstvo, kroz saobracaj ( gras ), itd, itd.
-
fini dečko
#55 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Izvini, a poznaješ li ti većinu stanovnika općine Kiseljak? Evo recimo da se organizuje referendum u Kiseljaku u koji kanton žele tj. da izaberu između Srednjobosanskog i Sarajevskog, ja nemam dilemu koji bi izabrali, bez sumnje to bi bio Sarajevski. Negdje oko 80% Bošnjaka sa područja opštine Kiseljak, a koji žive dole prijavili su svoje mjesto prebivališta u općinama SK, Hadžići i Ilidža, iz razloga da bi se liječili u Sa. Do Sarajeva im treba 25 minuta, a do Travnika sat i po i još "masu" drugih prednosti. Kako vrijeme odmiče znatan je i broj Hrvata koji isto čine, a posebice oni iz doline rijeke Lepenice, Han Ploće pa dole do Kiseljaka. Znači i Hrvati i Bošnjaci koji žive u općini Kiseljak bi jedva dočekali da postanu dio kantona Sarajevo, a sada da li je to u interesu politike to je već drugo pitanje.samo malo wrote:HDZ se ne pita, pitaju se stanovnici Kiseljaka. A oni sigurno ne zele u sarajevski kanton, nemaju taj interes. Olovo i Vares zele, jer ih mafija iz ZE-DO kantona dere ko volove.
- Insajder
#56 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
..
Last edited by Insajder on 11/05/2010 22:35, edited 1 time in total.
- BSn
#57 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Prosiriti KS na sve strane, pripojiti mu i Konjic, Travnik, Zenicu, pa sto da ne i Orasje. Svi se laktaju i gledaju svoj interes, a niko ne spominje interes KS.
-
Urlanje dozvoljeno
#58 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
u sustini se slazem s tobom, zato sam za to da se PRVO RIJESI PITANJE grada sarajeva a kanton kao kanton je meni licno nebitan...Insajder wrote:Ma ajd,kad su svi poletili u Sarajevo,šta fali da se i faktički pravno-politički i teritorjalno pripoji Kantonu Sarajevo i Olovo i Kiseljak i Breza i Kakanj i Busovača,ma sva mjesta koja su u krugu od 50 KM od rubnih granica Kantona,šta fali ionako ovaj kanton živi kao Bahrein,ne znamo šta ćemo sa parama,pa daj i ostala SELA pripoji,ionako kad jednom dođu u Sarajevo,ne daju se istjerati iz njega![]()
![]()
![]()
U krajnjoj liniji,neka se cijela FBiH pripoji Kantonu Sarajevo,neka se ukinu ostali kantoni,neka se ukine federalni nivo i neka svi,barem na papiru budu sarajlije...a ionako su takvim puna usta Sarajeva,deset puta više nego rođenom sarajliji...SELO NA ČELO!!!
ali pitanje za tebe, recimo, zivis u mjestu X, a zbog uredjenja drzave moras zbog doktora ici u mjesto Y, iako ti je drugo mjesto Z gdje mozes ici mnogo blize, a to se mjesto nalazi u drugoj regiji iliti kantonu...
i ne mislim da cilj ljudi iz kiseljaka, olova itd. da postanu sarajlije (prvi sam protiv toga) nego radi lakse komunikacije i blizine je tim ljudima mnogo lakse ici do sarajeva nego li do travnika, zenice ili foce...
- Insajder
#59 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
...
Last edited by Insajder on 11/05/2010 22:35, edited 1 time in total.
- Miki123
#60 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Halo, sinek, a neko spomenu gore doprinose koji su plaćali stanovnici općina koje su prije rata administrativno spadale pod "SARAJEVO" i od kojih je sagrađeno dosta infrastrukture po gradu, da bi im danas, njima i njihovoj djeci, jednim potezom bilo uskraćeno da je koriste.Insajder wrote:Ma ajd,kad su svi poletili u Sarajevo,šta fali da se i faktički pravno-politički i teritorjalno pripoji Kantonu Sarajevo i Olovo i Kiseljak i Breza i Kakanj i Busovača,ma sva mjesta koja su u krugu od 50 KM od rubnih granica Kantona,šta fali ionako ovaj kanton živi kao Bahrein,ne znamo šta ćemo sa parama,pa daj i ostala SELA pripoji,ionako kad jednom dođu u Sarajevo,ne daju se istjerati iz njega![]()
![]()
![]()
U krajnjoj liniji,neka se cijela FBiH pripoji Kantonu Sarajevo,neka se ukinu ostali kantoni,neka se ukine federalni nivo i neka svi,barem na papiru budu sarajlije...a ionako su takvim puna usta Sarajeva,deset puta više nego rođenom sarajliji...SELO NA ČELO!!!
To konkretno znači da su građani Olova izdvajali za bolnicu Koševo, a sad se u njoj ne mogu liječiti itd. I nemoj sad reći, pa to je jednostavno uraditi, jer nije. Dosta se o tome govori, pa i u parlamentu FBiH su čak zastupnici iz tih "zakinutih" gradova pokušavali progurati da se bar liječe stanovnici u Sa (npr. Džemail Silajdžić), ali jok, ne daju ni to.
- Insajder
#61 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Ja opet kazem,to se medjusobnim sporazumom moze rijesiti,dijelovi koji se odnose na zdravstveno i sl.Miki123 wrote:Halo, sinek, a neko spomenu gore doprinose koji su plaćali stanovnici općina koje su prije rata administrativno spadale pod "SARAJEVO" i od kojih je sagrađeno dosta infrastrukture po gradu, da bi im danas, njima i njihovoj djeci, jednim potezom bilo uskraćeno da je koriste.Insajder wrote:Ma ajd,kad su svi poletili u Sarajevo,šta fali da se i faktički pravno-politički i teritorjalno pripoji Kantonu Sarajevo i Olovo i Kiseljak i Breza i Kakanj i Busovača,ma sva mjesta koja su u krugu od 50 KM od rubnih granica Kantona,šta fali ionako ovaj kanton živi kao Bahrein,ne znamo šta ćemo sa parama,pa daj i ostala SELA pripoji,ionako kad jednom dođu u Sarajevo,ne daju se istjerati iz njega![]()
![]()
![]()
To konkretno znači da su građani Olova izdvajali za bolnicu Koševo, a sad se u njoj ne mogu liječiti itd. I nemoj sad reći, pa to je jednostavno uraditi, jer nije. Dosta se o tome govori, pa i u parlamentu FBiH su čak zastupnici iz tih "zakinutih" gradova pokušavali progurati da se bar liječe stanovnici u Sa (npr. Džemail Silajdžić), ali jok, ne daju ni to.
Ali neka prica koja pokusava da se progura u sve ovo definitivno mislim da nema plodno tlo ni u oba doma parlamenta FBiH(a mozda i ima jer nam tu i sjede mahom ljudi iz tih manjih mjesta),a pogotovo ne kod sarajlija koji razmisljaju svojom glavom,misleci zasto da moj porez sada ide na izgradnju nekog objekta u Olovu i sl.
Neki bi preko noci i na stelu da postanu sarajlije,e pa nece moci ljutio se ti ili ne.
- Miki123
#62 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Insajder wrote:Ja opet kazem,to se medjusobnim sporazumom moze rijesiti,dijelovi koji se odnose na zdravstveno i sl.Miki123 wrote:Halo, sinek, a neko spomenu gore doprinose koji su plaćali stanovnici općina koje su prije rata administrativno spadale pod "SARAJEVO" i od kojih je sagrađeno dosta infrastrukture po gradu, da bi im danas, njima i njihovoj djeci, jednim potezom bilo uskraćeno da je koriste.Insajder wrote:Ma ajd,kad su svi poletili u Sarajevo,šta fali da se i faktički pravno-politički i teritorjalno pripoji Kantonu Sarajevo i Olovo i Kiseljak i Breza i Kakanj i Busovača,ma sva mjesta koja su u krugu od 50 KM od rubnih granica Kantona,šta fali ionako ovaj kanton živi kao Bahrein,ne znamo šta ćemo sa parama,pa daj i ostala SELA pripoji,ionako kad jednom dođu u Sarajevo,ne daju se istjerati iz njega![]()
![]()
![]()
Ali neka prica koja pokusava da se progura u sve ovo definitivno mislim da nema plodno tlo ni u oba doma parlamenta FBiH(a mozda i ima jer nam tu i sjede mahom ljudi iz tih manjih mjesta),a pogotovo ne kod sarajlija koji razmisljaju svojom glavom,misleci zasto da moj porez sada ide na izgradnju nekog objekta u Olovu i sl.
Neki bi preko noci i na stelu da postanu sarajlije,e pa nece moci ljutio se ti ili ne.
Ja lika.. Pa eto, a ok je što je porez iz olova i breze išao prije rata u Sa, pa ti sad imaš zetru, koševo, bolnicu? Tad se nije postavljalo pitanje gdje ide porez. Eto, stvarno onaj iz Olova što mora platit 25 km kartu do zenice da bi se liječio ili završio neki papir u centru kantona razmišlja o tome da će da postane "sarajlija" nije ti šala. Eto, svi ljudi iz olova iz obijesti traže da se pripoje kantonu Sarajevo, ne gradu Sarajevo, samo da bi se mogli zvati "Sarajlijama".
Svakakvih budalaština se može pročitat na ovom forumu.
- Insajder
#63 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Ista prica se i prije rata mogla pricati za Beograd,ajmo svi da se pripojimo "beogradskom pasaluku" jer su veliki novci iz svih drzava,posebno BiH isli za izgradnju Beograda,ali koliko znam niko nije povukao to pitanje.
I da,upravo tako,svakakvih budalestina se moze procitati,najvise od onih "lobista" koji preko ledja Sarajeva pokusavaju zadovoljiti svoje visedecenijske zelje i da izguraju onu parolu, "Vozdra rodna grudo,ja odoh u Sarajevo"...

I da,upravo tako,svakakvih budalestina se moze procitati,najvise od onih "lobista" koji preko ledja Sarajeva pokusavaju zadovoljiti svoje visedecenijske zelje i da izguraju onu parolu, "Vozdra rodna grudo,ja odoh u Sarajevo"...
-
klixober
#64 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
@Covjek i po'
Uputio si pitanje pogresnim ljudima na pogresnom forumu.
Trebas to prvo pitati stanovnike Kiseljaka,da li zele da se prikljuce kantonu SA i njihova opstina,dakle politicari,bi trebali da se izjasne o tome i ukoliko zele,da pokrenu postupak u parlamentu za preustrojom granica kantona.
Trebas to prvo pitati stanovnike Kiseljaka,da li zele da se prikljuce kantonu SA i njihova opstina,dakle politicari,bi trebali da se izjasne o tome i ukoliko zele,da pokrenu postupak u parlamentu za preustrojom granica kantona.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#65 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Vot abat Pale, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari grad, Istočno Trnovo?
- aerosa
#66 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
A pita li iko stanovnike grada i kantona šta oni žele, jesu li oni za ta priključenja?komeba wrote:@Covjek i po'
Ispada da je bitno samo šta drugi žele , neka oni to izglasaju i mirna Bosna...
- sodom
#67 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Ilidza i Vogošća jesu u kantonu ali nisu u gradu, grad i kanton su dva odvojena pojma...
u grad spadaju 4 opstine, a u kanton xx njih...
Kako god, podrzavam ulazak Olova u NATO
u grad spadaju 4 opstine, a u kanton xx njih...
Kako god, podrzavam ulazak Olova u NATO
- Mjesanac
#68 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
predlazem da ustedimo vrijeme odma citavu drzavu pripojimo Kantonu Sarajevo
te Visoko te Kiseljak, pa sta je to toliko zanimljivo biti u Kantonu Sarajevo 
- sodom
#69 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
A šta je toliko zanimljivo biti toliko ćorav pa ljudima zagorčavati život trpajući ih u tz kanton?
Naopaka kantonizacija je dovela do toga...
Tako ti isto i ljudi iz Nevesinja moraju ići u BL da se liječe, pravo mudro, nema šta.
Tako ti isto i ljudi iz Nevesinja moraju ići u BL da se liječe, pravo mudro, nema šta.
- aerosa
#70 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Ako ne znaš pitaš, nije sramota.sodom wrote:A šta je toliko zanimljivo biti toliko ćorav pa ljudima zagorčavati život trpajući ih u tz kanton?
Sa olovom je problem ne što su u TK (što bi koliko toliko bilo i logično) nego što su u ZDK.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#71 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
nije problem što ljudi dolaze u sarajevo
nego što smaraju sa svojom rodnom grudom o ljetopi čistoći dobrim ljudima ma nema
utopija

nego što smaraju sa svojom rodnom grudom o ljetopi čistoći dobrim ljudima ma nema
utopija
- sodom
#72 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
i mislio sam na ze, lapsus.aerosa wrote:Ako ne znaš pitaš, nije sramota.sodom wrote:A šta je toliko zanimljivo biti toliko ćorav pa ljudima zagorčavati život trpajući ih u tz kanton?
Sa olovom je problem ne što su u TK (što bi koliko toliko bilo i logično) nego što su u ZDK.
- lara b.
#73 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
nekada 92 ili 93 je bilo to pitanje, hoce li kisaljak biti sarajevski ili u herceg-bosni
stanovnici kisaljaka nisu htjeli ni cuti za sarajevo, jer je to po njima tada bila zatucana turska muslimanska sredina, a htjeli su da kiseljak postane zapad, nivo i hr grad
nije im padalo na pamet da dolaze u sa, a da ne pricam pripojiti se
za sve se tada, ali i 2000te /fax, lijecenje, kulturna-turisticka i svaka saradnja/ islo u zap.mostar, split i sl.
hrvati sa stupa su doselili u kiseljak i ni danas se ne vracaju u sa /muslimansku sredinu/
vecina mladih nije htjela ni cuti za sarajevske fakultete, nego se islo za mostar, zg, jer su po njima u sa muslimani...kao oni tu nemaju nikakva prava i uci se po muslimanskom sistemu
isto shvatanje je bilo i sa zdravstvom... znam zenu koja je umrla na putu do bolnice u splitu, jer je nisu htjeli voziti u sa ili zenicu, jer ne vjeruju muslimanima
sada vidim da su kiseljacani malo dosli sebi, dosadio im je travnik, mostar podbacio, split ih je odavno otkacio, imaju veeelikih problema oko tog lijecenjapa sada moze i u sarajevo

stanovnici kisaljaka nisu htjeli ni cuti za sarajevo, jer je to po njima tada bila zatucana turska muslimanska sredina, a htjeli su da kiseljak postane zapad, nivo i hr grad
nije im padalo na pamet da dolaze u sa, a da ne pricam pripojiti se
za sve se tada, ali i 2000te /fax, lijecenje, kulturna-turisticka i svaka saradnja/ islo u zap.mostar, split i sl.
hrvati sa stupa su doselili u kiseljak i ni danas se ne vracaju u sa /muslimansku sredinu/
vecina mladih nije htjela ni cuti za sarajevske fakultete, nego se islo za mostar, zg, jer su po njima u sa muslimani...kao oni tu nemaju nikakva prava i uci se po muslimanskom sistemu
isto shvatanje je bilo i sa zdravstvom... znam zenu koja je umrla na putu do bolnice u splitu, jer je nisu htjeli voziti u sa ili zenicu, jer ne vjeruju muslimanima
sada vidim da su kiseljacani malo dosli sebi, dosadio im je travnik, mostar podbacio, split ih je odavno otkacio, imaju veeelikih problema oko tog lijecenjapa sada moze i u sarajevo
- Insajder
#74 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
S obzirom da je ostao još vikend do donošenja odluke koja bi za sobom mogla povući lavinu inicijativa i Visokog i Kiseljaka i Vareša itd.itd.,ja se nadam da do ove sramne odluke neće doći...kao što je neko ranije spomenuo,niko ne pita stanovnike Kantona Sarajevo da li su da im se pripajaju svima kojima to padne na pamet...ako dođe do do pripajanja,jedino što ljudima(onim zainteresovanim) jeste da pišemo peticiju protiv eventualne odluke do koje NE SMIJE I NE BI TREBALO DOĆI!!!
SARAJEVO SARAJLIJAMA!!!
SARAJEVO SARAJLIJAMA!!!
- Miki123
#75 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Prije rata, kada su u Sarajevu živjele prave Saralije, nije nikome smetalo što su u sastavu Sarajeva bili i Breza, Visoko, Olovo, ali sada, nakon '95 kada su, silom prilika, u grad došle razne "Sarajlije" koje do '92 poštenog asfalta i semafora nisu vidjele, njima odjednom smeta vraćanje na onu teritorijalno-administrativnu podjelu kakva je bila do prije rata.
Oni bi da se njih nešta pita, da pišu peticije itd.. Ma marš u donje šupčevce pa dole nešta glumi
Oni bi da se njih nešta pita, da pišu peticije itd.. Ma marš u donje šupčevce pa dole nešta glumi