A ne znam zašto Olovljani misle da će im bit nešto bolja situacija ako se prebace u KS
Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
- cyprus
#26 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Olovo, Vareš, Breza, Visoko, Kiseljak, Kreševo i Fojnica gravitiraju Sarajevu, ali u ovakvom sastavu FBiH nema smisla toliko okrupnjavanje SA kantona
. Jedino kada bi se smanjio broj kantona u FBiH na 4-5-6 kantona, ona bi bilo opravdano da ove opštine uđu u sastav Kantona Sarajevo. Ovako yok...
A ne znam zašto Olovljani misle da će im bit nešto bolja situacija ako se prebace u KS
. S obzirom koga su dosad birali na izborima, teško da će im ikad bit bolje 
-
frngla
#27 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
sto ce meni kiseljak il' olovo il' te kasabe u sklopu sarajeva, to su kasabe koje bi jos vise izmuzle ovaj jadni kanton i jos jadniji budzet... razmisljajte malo ljudi...
ps ovdje nema tih bosnjacko-srpsko-hrvatskih kantona, gradova, itd. sve dok ljudi koji su rodjeni u BOSNI I HERCEGOVINI pocevsi od onih u sarajevu ili nebitno gdje shvate DA SU BOSANCI/HERCEGOVCI pa sad islamske, katolicke, pravoslavne vjeroispovjesti, a ne bosnjaci, hrvati i srbi... kako neko rodjen u Sarajevu moze biti hrvat i imati dvojno drzavljanstvo **********... koju ima vezu s hrvatskom (npr 5 generacija unazad mu je rodjeno i zivjelo u sarajevu) osim vjere?
e zato ne treba ni kantone mjesati ni gradove ni nista... NEMA TU SLOGE
kad se sarajlija katolik vise osjeca kao hrvat nego kao bosanac, to jeste sada nametnuto, ali ne mora biti tako da je narod slozan...
Tito vrati se, vidi sta rade Tito, Tito...
ps ovdje nema tih bosnjacko-srpsko-hrvatskih kantona, gradova, itd. sve dok ljudi koji su rodjeni u BOSNI I HERCEGOVINI pocevsi od onih u sarajevu ili nebitno gdje shvate DA SU BOSANCI/HERCEGOVCI pa sad islamske, katolicke, pravoslavne vjeroispovjesti, a ne bosnjaci, hrvati i srbi... kako neko rodjen u Sarajevu moze biti hrvat i imati dvojno drzavljanstvo **********... koju ima vezu s hrvatskom (npr 5 generacija unazad mu je rodjeno i zivjelo u sarajevu) osim vjere?
e zato ne treba ni kantone mjesati ni gradove ni nista... NEMA TU SLOGE
Tito vrati se, vidi sta rade Tito, Tito...
-
Čovjek i po'
#28 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Sloge ima i ja sam jedan od dokaza i uvjek ce je biti ako se sastanu dva covjeka, a ne dva neandertalca. I de majke ti, nauci se citati, gdje sam ja to rekao da se vise osjecam hrvatom, a ne bosancem. A i da jesam, to je moja stvar. Dalje, osoba koja zivi u Sarajevu moze imati drzavljanstvo bilo koje druge drzave, ako su mu roditelji ili familija porijeklom iz te ********* drzave.
Tito bi se iz jednog razloga trebao da vrati, a to je da regulise tebe i slicne, ciji nivo izrazavanja je jednak nuli i cije obrazovanje i stepen drustvene i kulturne integrisanosti nemaju dobro osnovu.
Tito bi se iz jednog razloga trebao da vrati, a to je da regulise tebe i slicne, ciji nivo izrazavanja je jednak nuli i cije obrazovanje i stepen drustvene i kulturne integrisanosti nemaju dobro osnovu.
-
frngla
#29 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
kao prvo tebi nisam nista rekao, tebi svaka cast, a sad cu ti navesti jedan primjer mog prijatelja koji je okarakterisan kao hrvat
njegov praprapradjed je dosao za vrijeme austrougarske ovdje i covjek je zivio sa zenom tu dobio djecu itd. i sad njegov praprapraunuk je HRVAT
e samo mi to objasni kako
sta njega veze sa hrvatskom osim vjere? 
ps nemoj se opet osjecati uvrijedjenim i molim te lijepo da me ne omalovazavas (ipak ja tebi nista ruzno nisam rekao, a ni sam ne znas koliko sam obrazovan
)
ps nemoj se opet osjecati uvrijedjenim i molim te lijepo da me ne omalovazavas (ipak ja tebi nista ruzno nisam rekao, a ni sam ne znas koliko sam obrazovan
-
elSaik
#30 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
To ti je odgovor.cyprus wrote:Olovo, Vareš, Breza, Visoko, Kiseljak, Kreševo i Fojnica gravitiraju Sarajevu, ali u ovakvom sastavu FBiH nema smisla toliko okrupnjavanje SA kantona. Jedino kada bi se smanjio broj kantona u FBiH na 4-5-6 kantona, ona bi bilo opravdano da ove opštine uđu u sastav Kantona Sarajevo. Ovako yok...
A ne znam zašto Olovljani misle da će im bit nešto bolja situacija ako se prebace u KS. S obzirom koga su dosad birali na izborima, teško da će im ikad bit bolje
-
delightful
#31 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
covjek i po, ovakva vrsta kominikacije nije dozvoljena. opomena.Čovjek i po' wrote: Bez uvrede, ali iskreno mislim da bi tebi najbolje bilo da se vratis na planinu sa koje si sisao ili da se vratis u svoje selo, a odluku ko ce biti dio Sarajeva ili nece, prepustis nama, tj. pravim gradjanima Sarajeva i gradjanima opcina o kojima pricamo.
- cyprus
#32 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Nije tema, ali eto... Hrvati ne moraju imati nikakve veze sa Republikom Hrvatskom. Hrvati su jedna od nekoliko hiljada etničkih grupa u svijetu i žive u bar 50-tak država svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini.frngla wrote:kao prvo tebi nisam nista rekao, tebi svaka cast, a sad cu ti navesti jedan primjer mog prijatelja koji je okarakterisan kao hrvatnjegov praprapradjed je dosao za vrijeme austrougarske ovdje i covjek je zivio sa zenom tu dobio djecu itd. i sad njegov praprapraunuk je HRVAT
e samo mi to objasni kako
sta njega veze sa hrvatskom osim vjere?
ps nemoj se opet osjecati uvrijedjenim i molim te lijepo da me ne omalovazavas (ipak ja tebi nista ruzno nisam rekao, a ni sam ne znas koliko sam obrazovan)
Međutim, slažem se da Hrvati rođeni u BiH koji nemaju nikakve veze sa Republikom Hrvatskom, ne bi trebali imati hrvatsko državljanstvo... no, to je već mnogo uvrnutije pitanje
-
gurabija78
#33 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
treba trositi energiju na nalazenje nacina kako da se potpuno ukinu kantoni a ne na njihovo prekrajanje... ionako nicemu ne sluze sem sami sebi.... treba vise ingerencija vratiti na opstine i eventualno imati institucije poput gradova: tj. razmisliti o ujedinjavanju pojedinih opstina pod insituciju grad! tipa vogosca, ilidza dodati Sarajevu ili kako vec odgovara regionalno, funkcionalno itd...
-
Max Bunker
#34 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
@Čovjek i po'-ja sam ( nisam lijepo definisao ) vise mislio na hrvatsku politiku, hrvatskih stranaka iz BiH.
A sada sto se tice Olova. Ljudi su glasali do sada za one koji su ih doveli do situacije u kojoj se nalaze, a glasat ce i kada udju. Nista im to nece pomoci a KS ce samo biti dodatni teret ( mislim, ne zelim da me iko pogresno shvati ).
Opet, neki spominju da se Ilidza i Vogosca trebaju pripojiti gradu Sarajevu.
Uz duzno postovanje i Ilidze i Vogosce, 90 % stanovnistva tih opcina nije iz Sarajeva, a ne moze covjek koji Grad Sarajevo ne smatra svojim i koji nije u glavi navikao na grad ( bruka primjera ) odlucivati o sudbini Sarajeva. Da ne spominjem sada sto bi u tom slucaju SDA ili ZA BiH, uvijek imale vlast u Gradu Sarajevu, upravo zahvaljujuci pripajanju tih opcina Gradu.
A sada sto se tice Olova. Ljudi su glasali do sada za one koji su ih doveli do situacije u kojoj se nalaze, a glasat ce i kada udju. Nista im to nece pomoci a KS ce samo biti dodatni teret ( mislim, ne zelim da me iko pogresno shvati ).
Uz duzno postovanje i Ilidze i Vogosce, 90 % stanovnistva tih opcina nije iz Sarajeva, a ne moze covjek koji Grad Sarajevo ne smatra svojim i koji nije u glavi navikao na grad ( bruka primjera ) odlucivati o sudbini Sarajeva. Da ne spominjem sada sto bi u tom slucaju SDA ili ZA BiH, uvijek imale vlast u Gradu Sarajevu, upravo zahvaljujuci pripajanju tih opcina Gradu.
-
gurabija78
#35 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
ja sam ovo spomenuo cisto kao primjer eventualnog povecanja funkcionalnosti, ukoliko se utvrdi da bi to uopste bio slucaj, ne ulazeci u politicke konotacije! a sto se tice strukture stanovnistva, i ophodjenja tog stanovnistva prema gradu Sarajevu, nazalost ni u centralnim sarajevskim opstinama nije bolja situacija....Max Bunker wrote:@Čovjek i po'-ja sam ( nisam lijepo definisao ) vise mislio na hrvatsku politiku, hrvatskih stranaka iz BiH.
- Vragolan
#36 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
ja bi u KS uveo i lukavicu, pale i sokolac
- pezzar
#37 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Logicnije je da se pripoji Kiseljak, nego Olovo. Mislim da je potrebno razlikovati pojmove grad i kanton, jer pripajanje kantonu ne znaci pripajanje gradu, a bez uvrede Olovljanima, mislim da su to pomijesali...Grad Sarajevo se širi, i apsolutno ce prije doci do Kiseljaka nego do Olova.
- Control panel
#38 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
drago mi je da i normalni ljudi vide da je ovo uredjenje BiH pregazilo vrijeme i da treba raditi na preustroju bih. u prelaznoj fazi bi trebalo ukinuti kantone, nakon par godina preci na ekonomske regije i onda ukinuti i to i onda samo dva nivoa vlasti koje mozemo objektivno i podnijeti. opstine i drzava. i kraj price. imaces onda samo 15-20 ministara a ne ko sada 200 ili bog zna koliko. zamislite tu ustedu da nema kantonalnih skupstina, pa entitestkih, pa vlada kantona, pa entitetskih vlada.
-
gurabija78
#39 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
jest, ali tu svi nadjose da su im ugrozeni vitalni nacionalni interesiControl panel wrote:drago mi je da i normalni ljudi vide da je ovo uredjenje BiH pregazilo vrijeme i da treba raditi na preustroju bih. u prelaznoj fazi bi trebalo ukinuti kantone, nakon par godina preci na ekonomske regije i onda ukinuti i to i onda samo dva nivoa vlasti koje mozemo objektivno i podnijeti. opstine i drzava. i kraj price. imaces onda samo 15-20 ministara a ne ko sada 200 ili bog zna koliko. zamislite tu ustedu da nema kantonalnih skupstina, pa entitestkih, pa vlada kantona, pa entitetskih vlada.
- Control panel
#40 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
ima fora u sarajevu kazu kada ides ulicom i zovnes ministre pola ulice se okrene.gurabija78 wrote:
jest, ali tu svi nadjose da su im ugrozeni vitalni nacionalni interesia nisu im ugrozeni zato sto imamo ministra po glavi stanovnika...
- Vragolan
#41 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
pitao bi te je sta je logicnije da moras na hitni operativni zahvat iz olova u zenicupezzar wrote:Logicnije je da se pripoji Kiseljak, nego Olovo. Mislim da je potrebno razlikovati pojmove grad i kanton, jer pripajanje kantonu ne znaci pripajanje gradu, a bez uvrede Olovljanima, mislim da su to pomijesali...Grad Sarajevo se širi, i apsolutno ce prije doci do Kiseljaka nego do Olova.
ili na kontrolu da ides u zenicu, pa tim ljudima treba dva dana da obave jedna obicni nalaz ( kada ze uzme u obzir nase zdravstvo)
logicno je da oba grada udju u KS ili ako ne mogu uci u KS da im se makar omoguci ljecenje u sarajevu
a o skolama i ostalim amdinistrativnim potrebama da ne govorimo
-
solo1
#42 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Bez uvrede, ali iskreno mislim da bi tebi najbolje bilo da se vratis na planinu sa koje si sisao ili da se vratis u svoje selo, a odluku ko ce biti dio Sarajeva ili nece, prepustis nama, tj. pravim gradjanima Sarajeva i gradjanima opcina o kojima pricamo.Čovjek i po' wrote:solo1 wrote:kakva Breza, Olovo - cuj Kiseljak!? Niste normalni kakvo naslanjanje kakve trice, eto im tamo ZE-DO, Tuzla - tamo rjesavajte!
pripajanje kantonu - ZDRA'O!
Bez uvrede da se vratim na planinu?!
Pa vidim da je tebi kao pravom Sarajliji jako stalo do pripajanja Kiseljaka KS-u? Zbog cega, da nisi mozda ugrozen ili da ti je rodna kuca (koje je vjerovatno negdje u pm) pripala istom kantonu kao i mjesto prebivalista?
Pa ima vas 12% na teritoriji BiH (katolika Bosanskih), vi ste postali manjina a i da niste svjesni! Najbolje je sklonite se svi dole u Zapadnu Hercegovinu jer tu pripadate kao takvi, kad se opametite i dodjete tobe - bujrum nazad.
Pozdrav
- nokia6170
#43 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
To jednostavno nije izvodiv prijedlog.
Jer kao sto rece jednom Ivo Miro Jovic gostujuci u jednoj emisiji...Sarajevo pored Kiseljaka
e jedino mozda da Sarajevo bude dio Kiseljaka
Jer kao sto rece jednom Ivo Miro Jovic gostujuci u jednoj emisiji...Sarajevo pored Kiseljaka
-
gurabija78
#44 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
mislis: Istocni Kiseljak?nokia6170 wrote:To jednostavno nije izvodiv prijedlog.
Jer kao sto rece jednom Ivo Miro Jovic gostujuci u jednoj emisiji...Sarajevo pored Kiseljaka![]()
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#45 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Ne samo Kiseljak, vec Busovaca, Vitez, Novi Travnik, Prozor, Gornji Vakuf i Jajce. Tek tada bi Sarajevo moglo biti glavni grad Pederacije. Trenutno jeste "de jure" ali "de facto" nije, jer glavnog grada i nema. Pripajanje Olova mi isuvise smrdi na vjestacko narusavnaje nacionalnog balansa u KS. nadam se da od pripajanja Olova nema nista.
- nokia6170
#46 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
i men se cini da se Olovo ponajvise gura u Sarajevo radi balansa SDA-SBiH sa SDP-om.Woody wrote:Ne samo Kiseljak, vec Busovaca, Vitez, Novi Travnik, Prozor, Gornji Vakuf i Jajce. Tek tada bi Sarajevo moglo biti glavni grad Pederacije. Trenutno jeste "de jure" ali "de facto" nije, jer glavnog grada i nema. Pripajanje Olova mi isuvise smrdi na vjestacko narusavnaje nacionalnog balansa u KS. nadam se da od pripajanja Olova nema nista.
-
Max Bunker
#47 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
@Vragolan
Napraviti ljudima kvalitetan Dom zdravlja. Napraviti odjeljenje suda, gdje ce ljudi moci da zavrsavaju neke administrative stvari. Napraviti plan razvoja ( po meni najvaznija stvar ) Olova. Prostor pun sume, vode, cini mi se i nekih ruda da ima.
Sve se da rijesiti jacanjem lokalne zajednice, al drug to treba da sprovedu ti koji su na vlasti od 1992. godine u Olovu a ne pripajati Sarajevu.
I sem toga, treba pitati i gradjane KS, da li zele da se Olovo pripoji KS ili ne zele. Ha ja...nema toga...hoce Olovo u KS a nas da niko ne pita nista.
Fino referendum, pa da vidimo ko zeli ko ne zeli.
Iskreno, jednu pozitivnu stvar, ne vidim u pripajanju Olova KS, ni po Grad ni po Kanton. Samo ce se prosiriti izborna baza SDA I ZA BiH i to je to.
Napraviti ljudima kvalitetan Dom zdravlja. Napraviti odjeljenje suda, gdje ce ljudi moci da zavrsavaju neke administrative stvari. Napraviti plan razvoja ( po meni najvaznija stvar ) Olova. Prostor pun sume, vode, cini mi se i nekih ruda da ima.
Sve se da rijesiti jacanjem lokalne zajednice, al drug to treba da sprovedu ti koji su na vlasti od 1992. godine u Olovu a ne pripajati Sarajevu.
I sem toga, treba pitati i gradjane KS, da li zele da se Olovo pripoji KS ili ne zele. Ha ja...nema toga...hoce Olovo u KS a nas da niko ne pita nista.
Fino referendum, pa da vidimo ko zeli ko ne zeli.
Iskreno, jednu pozitivnu stvar, ne vidim u pripajanju Olova KS, ni po Grad ni po Kanton. Samo ce se prosiriti izborna baza SDA I ZA BiH i to je to.
- respo
#48 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
sarajevski kanton do tokija
- respo
#49 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
slicnu foru sam ja uradio u sred ferhadije al na djevojkamaControl panel wrote:ima fora u sarajevu kazu kada ides ulicom i zovnes ministre pola ulice se okrene.gurabija78 wrote:
jest, ali tu svi nadjose da su im ugrozeni vitalni nacionalni interesia nisu im ugrozeni zato sto imamo ministra po glavi stanovnika...
ispred mene i prijateljice ide grupa djevojaka mozda 10-tak njih
ja se proderem kurvo kad pola njih se okrenu
- kurty
#50 Re: Kiseljak u Kantonu Sarajevo?!?
Mislim da se ova prasina najvise digla zbog zdravstva...
Ja, recimo prije tri godine (studiram u Sarajevu), odem na studenstku polikliniku, i upute me u dom zdravlja u Vrazovoj... Posto sam iz Ze-Do kantona, u ruci sam drzao ZELENU knjizicu... Udjem u DOM ZDRAVLJA, i prva stvar sto sam uradio jeste platio 13 KM, zato sto pripadam drugom kantonu... kod doktorice se zadrao 45 secundi...
Problem je i Brezi i Varesu i Olovu oko zajednicki
Ja, recimo prije tri godine (studiram u Sarajevu), odem na studenstku polikliniku, i upute me u dom zdravlja u Vrazovoj... Posto sam iz Ze-Do kantona, u ruci sam drzao ZELENU knjizicu... Udjem u DOM ZDRAVLJA, i prva stvar sto sam uradio jeste platio 13 KM, zato sto pripadam drugom kantonu... kod doktorice se zadrao 45 secundi...
Problem je i Brezi i Varesu i Olovu oko zajednicki