Kiseli kupus?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

novalic

Post by novalic »

bas kao jufke, samo se malo deblje rauvuce pa pece u rerni, poslije ih zasusis.. i onda spremas..

kod nas se u posavini pravila koka pita (sa mlincima).. isto kao pura, samo kokica..

gdje je ova sa receptom mlinci kupus
xygirl

Post by xygirl »

eh evo ove :D ovakooo :

kao prvo mlinci su zapravo pecene kore :) od kojih se pravi i koka pita koju je novalic spomenula... i koja je btw. mmmmm dobra :-) (o oveme neki dr. put :D)
znaci kupite te pecene kore... ne vidim razloga zasto se muciti i praviti ih sam kad su i ove jednako dobre i sve ide puno brze... a ako vec hocete onda procitajte recept koji je farky napisao i napravite :D
eh onda, nakon sto se ove kore izlome na kocke, natapaju se vrlo kratko u toplu slanu vodu, tek toliko da postanu meke ali ne i da se raspadaju...
pored ovoga dinsta se kiseli kupus (doduse ovo jedino duugo traje) i u isto vrijeme pece koka... nakon sto je pecena njenom masnocom se zaljevaju mlinci i ovome se dodaje dinstani kupus tj. servira se jedno uz drugo plus meso od koke... eto to je sve:) nije nesto tesko za pripremiti ali je zato ekstra ukusno.
novalic

Post by novalic »

xygirl wrote:eh evo ove :D ovakooo :

kao prvo mlinci su zapravo pecene kore :) od kojih se pravi i koka pita koju je novalic spomenula... i koja je btw. mmmmm dobra :-) (o oveme neki dr. put :D)
znaci kupite te pecene kore... ne vidim razloga zasto se muciti i praviti ih sam kad su i ove jednako dobre i sve ide puno brze... a ako vec hocete onda procitajte recept koji je farky napisao i napravite :D
eh onda, nakon sto se ove kore izlome na kocke, natapaju se vrlo kratko u toplu slanu vodu, tek toliko da postanu meke ali ne i da se raspadaju...
pored ovoga dinsta se kiseli kupus (doduse ovo jedino duugo traje) i u isto vrijeme pece koka... nakon sto je pecena njenom masnocom se zaljevaju mlinci i ovome se dodaje dinstani kupus tj. servira se jedno uz drugo plus meso od koke... eto to je sve:) nije nesto tesko za pripremiti ali je zato ekstra ukusno.
ja ih potapam u pilecu juhu.. i kokucu da ispecem ili dinstam na kupusu.. i javim ti rezultat...
xygirl

Post by xygirl »

novalic

ja ih potapam u pilecu juhu.. i kokucu da ispecem ili dinstam na kupusu.. i javim ti rezultat...
moze i u pilecu juhu ali svakako na kraju ide ova masnoca od koke na mlince pa je sve jedno... koka se pece posebno ne na kupusu... kupus se dinsta sam a na kraju se servira jednu uz drugo. sretno!
silentbob

Post by silentbob »

bitno je da je koka rahla i socna :D :D
novalic

Post by novalic »

i bitno je da je tiho gladan :D
silentbob

Post by silentbob »

e ja se napuco sarme od kiselog kupusa :D :D evo i ja poprimio zlatno-zutu boju :lol: :lol:
novalic

Post by novalic »

da ti ne pozlije, gluho bilo :D
xygirl

Post by xygirl »

silentbob wrote:bitno je da je koka rahla i socna :D :D
ma to ti pricam :D:D
i zabava zagarantovana, ccc
silentbob

Post by silentbob »

xygirl wrote:
silentbob wrote:bitno je da je koka rahla i socna :D :D
ma to ti pricam :D:D
i zabava zagarantovana, ccc
i svi sretni i zadovoljeni :D :D
Fair Life

Post by Fair Life »

[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/343_kupus.jpg[/img] wrote:Posno jelo: skroz
Težina pripreme: jednostavno

Sastojci

- kupus
- so (3 kg na 100 kg kupusa)

Priprema

Kupus za kiseljenje se stavlja u toku druge polovine novembra ili prve polovine decembra, a ako živite u Kanadi ili drugim hladnijim predjelima planete onda mesec dana ranije jer će u januaru da se smrzne ako ga držite na balkonu.

Kaca ili bure sa kupusom se drži u podrumu gde je temperatura vazduha ujednačena tokom zime. Kacu ili bure treba najprije dobro oprati, zavrnuti i dobro zategnuti slavinu da se kupus prilikom kiseljenja pretače. Kacu smjestiti na mjesto gde će da stoji ali je podići od poda na tri cigle ili kamena.

Kupus za ostavljanje treba da bude čvrst, a glavice srednje veličine. Kupus se očisti od spoljnjih listova, zareže korjen, pa stavlja u bure tako da korjen bude dole kako je kupus rastao. Tako naređano bure naliti hladnom vodom, najbolje izvorskom ili bunarskom. Na kraju u vodi rastvoriti 3 kg soli na 100 kg kupusa i preliti. Ako neko voli slanije može dodati još 1 kg soli ali je 3 kilograma sasvim dovoljno.

U napunjeno bure ukrstiti 2 daske i preko njih staviti veliki kamen bjelutak izvađen iz čistog planinskog potoka. Ne smije se stavljati mermer ili neki drugi mekši kamen jer ga so nagriza. Bure prekriti i ostaviti da se kupus kiseli. Prvih 5-6 nedelja pretakati ga dva puta nedeljno, tako što se pod slavinu podmetne lonac ili kofa, otoči voda iz kupusa pa se zatim ponovo ista vrati odozgo u kupus. Tako nekoliko puta. Pretakanje se vrši da se so izmješa, da se raso ne oteže i da se kupus prije ukiseli. Ovako spremljen kupus može da traje do početka juna mjeseca.
novalic

Post by novalic »

ja ne pretacem... ali imam ono rakijsko crijevo.. 8-) strpam ga u bure i puhnem..
silentbob

Post by silentbob »

Fair Life wrote:...treba da bude čvrst, a glavice srednje veličine...

opa,sta to moje oci vide.......... :lol: :lol: :lol:
novalic

Post by novalic »

tebi stvarno fali.... :D jedna takva 8-)
silentbob

Post by silentbob »

novalic wrote:tebi stvarno fali.... :D jedna takva 8-)
jel sarma :D :D
novalic

Post by novalic »

jok.. cvrsta galvica srednje velicine.. nisi li se hvalio da ti ja ta.. prevelika
furlan

Post by furlan »

Pade mi na pamet fol iz knjige "Sahib" od Velickovica.
Bosanska komsijska osveta.Na proljece prije nego sto se kupus zaglavici, komsiji koji ti se zamijerio, poseres se u kupus.Mozes misliti ljepote i belaja kada se krene praviti novogodisnja sarma. :lol: :lol: :lol:
silentbob

Post by silentbob »

novalic wrote:jok.. cvrsta galvica srednje velicine.. nisi li se hvalio da ti ja ta.. prevelika
ja obozavam bol :D
silentbob

Post by silentbob »

furlan wrote:Pade mi na pamet fol iz knjige "Sahib" od Velickovica.
Bosanska komsijska osveta.Na proljece prije nego sto se kupus zaglavici, komsiji koji ti se zamijerio, poseres se u kupus.Mozes misliti ljepote i belaja kada se krene praviti novogodisnja sarma. :lol: :lol: :lol:

ima da nikne ne kupus nego KUPUSINA :D :D ....ko bure...nidje veze :D :D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Da se pohvalim... :D Kupus se uspjesno ukiselio, a sarma je na putu... :D NEKO mi je otvorio apetit (hm, postoji li ovdje visestruko znacenje?:D)... :)
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

mmm....kiseli kupus
Post Reply