Kiseli kupus?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

healthwarning

Post by healthwarning »

digger wrote:OK, evo i dijasporin savijet koji je ustvari iz sjecanja na stare dane.

Novalicka je pravila sa 20 kg/600 gr. soli. Moja je mati pravila 50 kg/1 kg soli. Mislim da je manje soli bolja solucija ali je odnos vrlo kritican da se kupus ne bi pokvario.

Sto se tice kamena, cekao sam samo da neko sugerira da ja najbolji onaj sa mjeseca! Ne izmisljajte i ne komplikujte co'jku: jedan stakleni demizon od otprilike 4 litra ili vise, pun vode, je bolje rjesenje od kamena. Moja bi mati naribala kupus u staklenku od oko 10-tak litara, i time pritisla glavice kupusa.

Kada pocne proces fermentacije, skidati pjenu sa vrha zajedno sa povrsinskom vodom (otprilike 2-3 litra). To znaci da ce se nivo vode spustiti sto treba zamjeniti sa svjezim voda+sol dodatkom. Ovo je potrebno samo jednom ili dva puta u prvih par nedjelja. Tim ce smrad skoro da nestane, a rasol da bude bolji (Srecna Nova).

Ne treba stavljati nista za boju: na ovaj nacin kupus ce biti zut "k'o dukat."
Znaci, zajednicko misljenje: kukuruz - nula bodova :D OK Hvala, primijenicu i ovaj recept sa skidanjem pjene. Mora da ce valjati kombinacija ova dva recepta. :)
novalic

Post by novalic »

na kucnoj tempeaturi ce se pokvariti za cas.. tako da jedino mozes da ga stavis na balkon, u kakvu malu bacvicu, ili na prozor, jer ako ti ostane u sobi, mores ga samo baciti..

digger, glede pjene 8-) .. kod nas nikada nije bilo pjene na kupusu :shock: jedino, ako je stvarno topolo, uhvati se kao kozica, tanja od kajmaka na mlijeku od 24 sata, koju ja skinem krpom, jer se za krpu dobro zalijepi... ako upotrebljavas onas sistem mijesanja crijevetom.. sol je bolje raporedjena.. i manji su izgledi da se kupus pokvari.. i to je sve, nikada nisam vidjela skidanja pjene.. a sto se tice soljenja, vjerojatno si u pravu, vise posoljen.. je bolje ocuvan.. konzerviran.. i duze mu treba da se ukiseli.. ali je malcice sigurniji.. rezultat..
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Kupus fino napreduje... :D hvala jos jednom na savjetima... :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

eh, kupus ukiseljen na vrijeme, decenijsko iskustvo kiseljenja se pokazalo ispravnim :) rasol samo takav :D
--

Dakle,
sad je vec knap za kiseljenje kupusa, jer su temperature krenule osjetno prema dole. No sta je tu je.

U sustini, biraj tvrde glavice, sto nabijenije, nikakav mekan kupus, tako da kad mu skidas listove dok ga pripremas za kiseljenje, oni skoro da pucketaju.
Ne uzimaj zdravo za gotovo mjere da ti za ovo kilograma kupusa treba onoliko soli.
Kupis koji kilogram soli vise, potrosit ce se. :)

Za pocetak je dobro, ako ga sada kiselis, da ga ne iznosis odmah na balkon, odnosno ako mozes da mu pronadjes prostor gdje je temperatura izmedju 5 i 10C, dobrim izborom mjesta, isti je ukiseljene za neke tri sedmice max.
Na primjer, ako zivis u kuci, isti moze stajati u podrumu, nekom hodniku koji se ne grije (u kojem se ne lozi), dok ako zivis u stanu isti moze stajati negdje gdje temperatura ne prelazi 10C.

Kad se kupus ukiseli (rasol ce biti spreman malo prije) buretu mozes promijeniti mjesto (kupusu se nece nista desiti).

Kako budes bio rasol (budes li? :D) mozes dosipati vodu, ne mijesaj nista dok se ne ukiseli, sol ce se sama dobro rasporediti.

Nikakvih zrna ne dodaji, dobar kupus je dobar kupus, nijanse boje su manje bitne.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

A ja se bio zabrinuo da sam nesto pogrijesio... huh... :D Cinjenicno stanje:

- Nisam mogao naci mekane glavice, pa sam svejedno upotrijebio tvrde... :)
- Na soli nisam zalio, ali pretpostavljam da nece biti previse...
- Bure je provelo nekoliko prvih dana na malo visoj temperaturi, sto je bilo kao kick-start za kiseljenje... :D a sada je na nizoj, da se stvari ne bi prebrzo odvijale... :D
- Nisam nista mijesao... mrsko mi bilo da trazim crijevo... :D

Poklopac na buretu dobro dihtuje... :D dakle, operacija "Salate&Sarme 05/06" za sada po planu... :D
sunday_morning

Post by sunday_morning »

ej Biguse i moji su isto tako..
prvo su unijeli bure u stan, na moje opce iznenadjenje :shock: (''to ce smrditi po kuci??'') kaze da se ubrza proces, ne mogu cekat kupus do Uskrsa :D :D tako da za jos dan-dva izlazi konacno na balkon da se moze malo dahnut :lol: salim se, nije strasno..more se izdurat :-)

novalicko - kupus je naravno bijeljinski, tvrd ko kamen, sol je tuzlanska od kors :D najvolim one korjencice sto hrskaju (sto se isjecaju kad se pravi sarma)
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

mogu ga jesti svaki dan, 2 puta dnevno......ne mogu ga nikako za doručak
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Negdje sam nasao da bi bilo pozeljno da so ne bude jodirana... :shock: al' gotovo sad, tuzlanska je vec ubacena... :D ne sjecam se da sam igdje kod nas vidio nejodiranu so u prodaji... :?
perke

Post by perke »

BigusDickus wrote:Negdje sam nasao da bi bilo pozeljno da so ne bude jodirana... :shock: al' gotovo sad, tuzlanska je vec ubacena... :D ne sjecam se da sam igdje kod nas vidio nejodiranu so u prodaji... :?

tek sad skontah!!BIGI!! :D ja bi samo da kazem haj to bigus dikus :D i sa srecom oko kupusa :D
novalic

Post by novalic »

sunday_morning wrote:ej Biguse i moji su isto tako..
prvo su unijeli bure u stan, na moje opce iznenadjenje :shock: (''to ce smrditi po kuci??'') kaze da se ubrza proces, ne mogu cekat kupus do Uskrsa :D :D tako da za jos dan-dva izlazi konacno na balkon da se moze malo dahnut :lol: salim se, nije strasno..more se izdurat :-)

novalicko - kupus je naravno bijeljinski, tvrd ko kamen, sol je tuzlanska od kors :D najvolim one korjencice sto hrskaju (sto se isjecaju kad se pravi sarma)
vi ste u pravu, ja potpuno zaboravila.. kupus..

ovaj sto se kupi u svici, njihov, zeleni se... pokiselis da i za uskrs ga vadis iz bureta.. a ni voda nije usla u njega, toliko je tvrd..

zato govorim o onome bijelom... koji se ovdje sada sve lakse nalazi.. on je macija guza u poredjenju sa ovim lokalnim...
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:roll: Ja se ne zayebavam sa kiseljenjem kupusa. Ima komso Turcin u svom duchanu pravi kiseli kupus iz Semberije, u glavicama, ... vakuumiran, .... k`o dusha. :)
Nego, ... procitah u ovim chafirskim novinama jednu vijest koja ce vas sigurno obradovati. :D
Naime, ... u chlanku se kaze da je neki srpski fabrikant lijekova izbacio na trziste preparat koji podizhe imunitet organizma. Navodno preparat sadrzi supstancu - rhodant ion -, koji se takodjer nalazi u kiselom kupusu. Poruka je da navedena supstanca u odredjenoj mjeri pomaze protiv pticje gripe. :)
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Eto, i onda se neko pita sto su seljaci zdravi... :D kako nece kad se stalno rokaju bijelim lukom, kiselim kupusom, sirom, kajmakom, jagnjetinom, suhim mesom i disu cist zrak... :D seljakluk je zakon... :D
novalic

Post by novalic »

nekome ne treba ni a... do seljakluka.. rodjen.. za toga :D
xygirl

Post by xygirl »

pape

Nego, ... procitah u ovim chafirskim novinama jednu vijest koja ce vas sigurno obradovati. :D
Naime, ... u chlanku se kaze da je neki srpski fabrikant lijekova izbacio na trziste preparat koji podizhe imunitet organizma. Navodno preparat sadrzi supstancu - rhodant ion -, koji se takodjer nalazi u kiselom kupusu. Poruka je da navedena supstanca u odredjenoj mjeri pomaze protiv pticje gripe. :)
i ja sam ovo isto negdje procitala :) sad vec pocinjem razmisljati o kiseljenju kupusa :D ali sumnjam... nekako mi se cini puno lakse kupovati bas ovaj vakuumirani u glavicama... uvijek ga ima u granapu, nije los a ja se ne moram peglati oko kiseljenja :)
kiseli dinstani kupus sa mlincima mmmmmm :-) :D sad mi se ovo jede :D
novalic

Post by novalic »

sa mlincima.. ajmo recept...

meni je podvarak sa puretinom.. i kiselim kupusom.. cini mi se da ga vec napisah na temi ljudi, sta da kuham
xygirl

Post by xygirl »

novalic, vidis ne mogu se pohvaliti da kuham mlince isto dobro kao sto ih i jedem :D posto nisam 100% sigurna kako se prave, a znam da je nesto jako jednostavno :) onda ti napisem tacan recept kad provjerim ;)
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Sta su mlinci i ima li to veze sa kupusom? :D
farky

Post by farky »

BigusDickus wrote:Sta su mlinci i ima li to veze sa kupusom? :D
nikad nisi jeo puricu sa mlincima :roll: :D

to ti je vrsta tjestenine 8-)
farky

Post by farky »

xygirl wrote:novalic, vidis ne mogu se pohvaliti da kuham mlince isto dobro kao sto ih i jedem :D posto nisam 100% sigurna kako se prave, a znam da je nesto jako jednostavno :) onda ti napisem tacan recept kad provjerim ;)
DOMAĆI MLINCI

SASTOJCI:

1 kg brašna tip 850 (krušno brašno)
malo soli
topla voda

PRIPREMA:

Zamijesi se dosta čvrsto tijesto i razvalja na veličinu 20 x 20 cm. Peče se na ploči peći na drva ili na rešetki pećnice.
nema na cemu
:D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

20 x 20... hm... a gdje je treca dimenzija? :D
farky

Post by farky »

BigusDickus wrote:20 x 20... hm... a gdje je treca dimenzija? :D
sto tanje to bolje :oops: :D

a evo recept za puricu sa mlincima
Vrijeme pripreme: 90 min.

Sastojci:
# 1 purica
# sol
# mlinci

Priprema:
ZA 4 osobe:
Puricu operite, natrljajte sa soli i iznutra i izvana, te ju stavite peći na oko 150°.
Dok se peče zalijevajte s vodom, a možete ju i okrenuti.
Kad bude gotova, za jedno sat vremena - ovisi o veličini, izvadite je.

Mlince strgajte na komade, kakve hoćete. Prelijte ih s kipućom vodom, promijesajte i odmah izvadite. Ako ih predugo ostavite u vodi, bit će mljecavi.

Mlince stavite u protvan gdje se pekla purica, i dobro promiješajte sa sokom od purice. Još malo prepecite mlince, to možete i na štednjaku.

Puricu dodajte k mlincima.
Mlince možete kupiti, najbolje kod bakica na placu, a možete ih napraviti sami:
oko pol kile brašna, sol
Vodu posolite, te umijesite tijesto koje mora biti malo tvrđe. Tijesto razdijelite na 4 dijela, te razvaljajte u tanke kore veličine protvana. Koru po koru stavite na okrenuti protvan i pecite u pećnici dok ne bude tvrda i hruskava.
Ako imati stari šparhet sa vrućom pločom, mlince možete peći bez protvana.
PR80.

Post by PR80. »

Kiseli kupus njami njami. :)

@farky: Ubaci par slika da znam o cemu pricas. :D
Sta su mlinci :? :? :-?
farky

Post by farky »

Image
PR80.

Post by PR80. »

Jela sam mlince kod nane milion puta, samo zaboravila kako ih je ona zvala. :-? :-?
To je ono bas njami njami, samo nemoguce za mene napraviti (kad bijedna dijaspora nema spareta kako treba :D ).

farky hvala ti. :)
zenny

Post by zenny »

haman nesto kao nase-pecene jufke
Post Reply