Kinezi u BiH ne umiru i svaki ima firmu !?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bosanac sa dna kace

#1 Kinezi u BiH ne umiru i svaki ima firmu !?

Post by Bosanac sa dna kace »

U BiH je registrirano čak 600 kineskih firmi. Dozvolu za privremeni i stalni boravak ima ukupno 605 Kineza, što upućuje na zaključak da samo njih 5 nema svoju tvrtku, trgovinsku radnju ili obrt u BiH. Neslužbeno Kineza je još u prošloj godini u BiH bilo 15.000.

Kinezi u BiH ne umiru i svaki ima firmu !?

MOSTAR - U BiH je registrirano čak 600 kineskih firmi. To je ovih dana potvrdio kineski veleposlanik u BiH Li Šujan, koji iznoseći ovaj podatak nije znao koliko njegovih zemljaka boravi u našoj zemlji. Nakon višednevnog čekanja odgovor i na to pitanje konačno smo dobili od Ministarstva sigurnosti BiH. Dozvolu za privremeni i stalni boravak ima ukupno 605 Kineza, što upućuje na zaključak da samo njih 5 nema svoju tvrtku, trgovinsku radnju ili obrt u BiH.

Javna je tajna, međutim, da u BiH legalno barave samo vlasnici kineski shopova, a da je stvarni broj doseljenika iz najmnogoljudnije zemlje svijeta bar dvadesetostruko veći. Još prošle godine sarajevski mediji špekulirani su kako u BiH ilegalno boravi oko 15.000 Kineza.

Doseljavanje Kineza poprimilo je takve razmjere da se već uvelike govori o nastajanju kineskih četvrti u sarajevskim naseljima Otes i Stup, ali i drugi gradovima, kao što je Brčko Distrikt i formiranju škola za kinesku djecu.

Za ilegalno useljavanje stranci, a među njima je najviše Azijata koriste veliki broj divljih graničnih prelaza posebice sa Srbijom. Kada jednom uđete u BiH mogućnost da organi vlasti otkriju da namate dozvolu za boravak, odnosno vizu su minimalne.

U BiH sve do sada za kontrolu boravka stranaca bilo je zaduženo čak 13 institucija (deset županijih ministarstava u F BiH, MUP RS-a i Policija Brčko distrikta), a taj posao zapravo nitko sustavno nije obavljao. Zato će inspektori Službe za poslove sa strancima koja se uspostavlja pri Ministarstvu sigurnosti BiH, kada počnu s operativnim radom imati pune ruke posla.

Nekontrolirano doseljavanje Kineza u BiH ugrozilo je mnoge domaće trgovce, koji propadaju jer nemogu parirati niskim cijenama u kineskim shopovima, gdje se od glave do pete možete obući samo 30-tak KM. Gužve u kineskim dućanima nije teško objasniti zna li se da polovica stanovništva u BiH živi na granici siromaštva.

No, osim jeftine odjeće Kinezi, javna je tajna nude i brakove, cijene se kreću od 15.000 do 20.000 KM, kako bi se domogli dozvole za boravak, a kasnije i bh državljanstva. Naime, ukoliko nemaju registriranu firmu u BiH jedan od uvjeta za dobijanje boravišne dozvole je, kako su nam objasnili u Ministarstvu sigurnosti, je kriterij spajanja obitelji. Brak sa bh državljaninom ili državljankom, smatra se dovoljnim za dobijanje vize i dozvole za boravak u BiH.

Kako saznajemo od izvora koji nije želio da mu otkrivamo ime Kinezi koji ilegalno borave u BiH legaliziraju svoj boravak uzimajući identitet i dokumente svojih sunarodnjaka koji umru u BiH, ali se njihova smrt ne prijavljuje. Oni se tajno pokapaju, često spale, a njihove dokumente i identitet preuzme njihov rođak koji je ilegalno ušao u zemlju.

Ono što posebno zabrinjava je pojava krijumčarenja. U više navrata inspektori Uprave za neizravno oporezivanje u kontenjerima s odjećom otkrili su hladno oružje, noževe, sablje, čaklje, a sumnja se i u krijumčarenje narkotika.

To hladno oružje Kinezi, špekulira se trebaju za obračun s reketašima. I dok domaći mediji tvrde kako Kineze u BiH reketira kineska mafija. Veleposlanik Kine u BiH tvrdi,međutim, da Kineze reketira bh. mafija. Na upit tko to čini odgovara: "To trebaju utvrditi institucije BiH, prije svih policija i tužiteljstvo. Ja sam na tu pojavu već ukazivao dužnosnicima u BiH", rekao je Li Šujan.
http://www.pincom.info
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ha ha

Kinezi su legende :)

to s umiranjem je stari fol
isto kao i vozačka iskaznica na koju vozi čitava porodica
jer su za "nas svi oni isti" ...

hm iskreno... rijetko kad ih srećem osim u koloseumu gdje čitava obitelj kineza kocka na ruletu :D:D:D

(možda i nisu kinezi ali ih tako volim zvati :D:D:D )
Jan Komel

Post by Jan Komel »

Kinezi su radan i poduzetan narod, kao takav dokazali su se globalno. Izvoze konkurenciju i nije ih strah fer trgovanja, poslovanja i proizvodnje.
Snalaze se za vize i papire jer zele da rade i stvaraju (u vecini slucajeva) a ne da kradu i krjumcare.
Jadan je mentalitet koji se od konkurencije i raznolikosti brani pljuvanjem po drugom i prdrasudama.
stella_k

Post by stella_k »

Jan Komel wrote:Kinezi su radan i poduzetan narod, kao takav dokazali su se globalno. Izvoze konkurenciju i nije ih strah fer trgovanja, poslovanja i proizvodnje.
Snalaze se za vize i papire jer zele da rade i stvaraju (u vecini slucajeva) a ne da kradu i krjumcare.
Jadan je mentalitet koji se od konkurencije i raznolikosti brani pljuvanjem po drugom i prdrasudama.
Ne znam da li znas da je kineska mafija jedna od najjacih na svijetu.
U BiH je trenutno i ona prisutna; preko nasih bajnih granica prenose drogu i prodaju na veliko lokalnim razbojnicima koji je mjesaju sa svakakvim g*vnima i prodaju nasoj djeci.
Jel jos volis kineze?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

naravno da ih cijenim i volim :D:D:D

a za tu mafiju ne znam... kod njiha država ubija ako si korumpiran :D ;)

da si rekla Yakuza :D:D:D onda bih povjerovao
stella_k

Post by stella_k »

komi wrote:naravno da ih cijenim i volim :D:D:D

a za tu mafiju ne znam... kod njiha država ubija ako si korumpiran :D ;)

da si rekla Yakuza :D:D:D onda bih povjerovao
Nisam znala da si upucen....
Ubija, tacno, zato i dolaze ovamo.... :-x
wanderer

Post by wanderer »

stella_k wrote:
Jan Komel wrote:Kinezi su radan i poduzetan narod, kao takav dokazali su se globalno. Izvoze konkurenciju i nije ih strah fer trgovanja, poslovanja i proizvodnje.
U BiH je trenutno i ona prisutna; preko nasih bajnih granica prenose drogu i prodaju na veliko lokalnim razbojnicima koji je mjesaju sa svakakvim g*vnima i prodaju nasoj djeci.
Jel jos volis kineze?
I italijanska je, pa nesto sumnjam da mrzis i Italijane... Ako se varam, oprosti na nepreciznosti.
Nigmus

Post by Nigmus »

:-x :-x damn chineses :-x :-x
prodali mi fake-nun-chake, riknule pri dodiru sa prvom glavicom :-x :-x

:D
stella_k

Post by stella_k »

wanderer wrote:
stella_k wrote:
Jel jos volis kineze?
I italijanska je, pa nesto sumnjam da mrzis i Italijane... Ako se varam, oprosti na nepreciznosti.
Ma sumnjam da su bas TOLIKO za Bosnu zainteresovani....i u Italiji mogu da rade sta zele.. :D
wanderer

Post by wanderer »

Dobar dio bh bankarstva je u njihovim rukama -- vidi pod Berlusconi...

A on ne mora dolazit, kad ima svoje hamale (cistokrvne B, H & S) koji to odradjuju za njega.
Tulipan

Post by Tulipan »

Zar smo iscrpili sve teme o našim narodima pa se sada bavimo Kinezima?
digger

Post by digger »

Ima ovdje jedna interesantna paralela.

U mnogim nerazvijenim ili manje razvijenijim zemljama, imao sam priliku da promatram lokalnu trgovinu. U Ugandi su je drzali Indijci, u Paragvaju Korejanci, a u Egiptu (prije nego ih je Naser izbacio) Grci.

U Ontariju, Kanada, mnoge male radnje koje su otvorene 24 sata (Convenience Stores), drze uglavnom Korejanci.

To sto su Kinezi u BiH je veoma ohrabrujuce. Oni su veoma sposobna i trgovinski orijentisana nacija, koja naravno ima direktnu vezu sa najvecim proizvodnim kapacitetima svijeta: Kinom. Ti ce donijeti nesto pozitivnog, bar u smislu primjera drugima kako se (tesko) mora raditi. Sto ih je vise, pocece sa gajanjem svoje hrane, otvaranja restorana koji po tradiciji serviraju balansirane obroke (zelenje, soja, riza, meso). Placat ce porez. Jedan od problema je sto nece otvarati proizvodne kapacitete u zemlji nego ce uglavnom da uvoze gotovu robu.

A ako smo srecni, neki od njihovih multimilijardera moze da se zaintersuje za BH: koridor, Neum, hoteli, industrija...

U svakom slucaju pozitivan razvoj.
Bosanac sa dna kace

digger wrote:Placat ce porez.
Kada?? kada je taj limburg mjesec o kojem oni pocinju placat porez? sto ga sad ne placaju na Arizona trznici? :x
Bosanac sa dna kace

Prvo procitaj pa onda nesto reci;
To hladno oružje Kinezi, špekulira se trebaju za obračun s reketašima. I dok domaći mediji tvrde kako Kineze u BiH reketira kineska mafija. Veleposlanik Kine u BiH tvrdi,međutim, da Kineze reketira bh. mafija. Na upit tko to čini odgovara: "To trebaju utvrditi institucije BiH, prije svih policija i tužiteljstvo. Ja sam na tu pojavu već ukazivao dužnosnicima u BiH", rekao je Li Šujan.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Kinezi su radan i poduzetan narod, kao takav dokazali su se globalno. Izvoze konkurenciju i nije ih strah fer trgovanja, poslovanja i proizvodnje.
:roll: Nista Kinezi u BiH nece proizvoditi, niti ces Kineza ikada vidjeti da radi u nekoj nasoj tvornici. Ostat ce zatvoreni u svojim okvirima i u doglednoj buducnosti ce pokupovati sve buregdzinice i cevapcinice po carsijama. Nasa radna snaga ce prvu godinu nastaviti da pravi burek i cevape (dok Kinezi ne skontaju recepte i tehnologiju), a onda ce dobiti otkaz. :oops:
:zzzz: I sta rece, ... snalaze se za papire, .... ne kradu i ne krijumcare. Samo malo falsifikuju i varaju!!! :oops:
:D Sve ce biti dobro dok njihovi maleni Brus Lijcici ne stasaju i preuzmu poslove od "nase" mafije. Mi cemo se tada pitati ko im je i po kom osnovu u tolikom broju dozvolio ulazak u zemlju, ... vlast ce se opet ponasati kao Poncije Pilat, a Amere ce tada boliti cuna za "kinesku grupu" jer, .... nisu interesantni za Guantanamo. :oops: :zzzz:
:D Pa vi sad opet mislite da se ja zayebavam.
bpsang

Post by bpsang »

Jos kad bi otvorili restoran sa ovakvim kineskim specijalitetima,
onda bi bas profitirali u Sarajevu
Image
:D :D :D
Image
Image

Image

bpsang

Post by bpsang »

stella_k wrote:
Jel jos volis kineze?
poslije onih secijaliteta ih nece ni spominjati vise
da pamtis

Post by da pamtis »

rastjerali nasu raju po cijelom svijetu a naselili kineze :( hebo te za par godina u BiH ce biti vise kineza nego hrvata

samo ja bih odma da ih podijelimo :D da nebi bilo zahebancije kasnije
ovako kinezi bosnjaci, kinezi srbi, kinezi hrvati, kinezi bosanci, i kinezi kinezi :D :D buducnost bosne pripada kinezima, jedva cekam da mi president bude "kineskog" porijekla, i da umjesto cevapa (i onako cevapi su nam vise dosadili) glavno jelo budu skorpioni.....
G.O.D.

Post by G.O.D. »

ma majku im kinesku sve ih treba vratiti u japan odakle su dosli :lol: :lol: :lol: 8-)
ne fakat ih ima previse i svuda....naseljavaju nase prostore bivse juge,sire se kao epidemija,tacnije pandemija!
savjest

Post by savjest »

Kinezi su jedna od gorih sorti koja se mogla doseliti u Bosnu.

Ii ljudi se nece integrisati u drustvo,nikad. Vec videno u drugim zemljama. Ni u drugim zemljama niko ne zna ni koliko ih ima ni sta muljaju. Nedaleko od mene ima kineski resotoran ali te ljude nikad ne mozes vidjeti vani, oni uopste ne komuniciraju sa ostalim stanovnistvom. Djeca? gdje idu u skolu? Idu li ? niko ne zna.

Po vecim gradovima svako malo nalaze u podrumima njihove tajne fabrike odjece. O cemu se radi. Da bi dosli u Europu trebaju platiti oko 15-20.000 dolara. Velika suma. Ali vazda se nade neko ko se "vec snaso" na zapadu i ko ce im posuditi novac . Ali zato oni moraju da bi vratili taj dug raditi danima za njega. Prosjek je 18 sati i tako godinama. To je obicni trafik a usluga s emoze vratiti i na drugi nacin, naravno radi s eo prostituciji. Ali te ljude i ne postuaju tek tako. Znaju oni raditi za njih i po 20 godina.

Gledao sam reportazu o tome. Prikazase kineza koji je bio 20 godina u Francuskoj. Svo to vrijeme zivio je bez papira, radio da bi vratio dug i za tih 20 godina je samo ustedio nesto vise od 1.000 maraka. Nakon tih 20 god se odluci za povratak. Za tih 1.000DM je kupio odijelo samo eto kad se pojavi tamo da komsije ne bi pomislile kako nije uspio. Kaze kad bi mu komsije i rodbina saznali kako je mizerno zivio izvrsio bi samoubistvo.

Samo se kaje sto je uopste i isao jer je unistio svoj zivot.

A glavni krivac za dolaak Kineza u Bosu je Milosevic on im je dao izmedu 60 i 80.000 viza i dozvola za boravak. Poslije su se razgmilili.
rei

Post by rei »

pape wrote:
:roll: Nista Kinezi u BiH nece proizvoditi, niti ces Kineza ikada vidjeti da radi u nekoj nasoj tvornici. Ostat ce zatvoreni u svojim okvirima i u doglednoj buducnosti ce pokupovati sve buregdzinice i cevapcinice po carsijama. Nasa radna snaga ce prvu godinu nastaviti da pravi burek i cevape (dok Kinezi ne skontaju recepte i tehnologiju), a onda ce dobiti otkaz. :oops:
:zzzz: I sta rece, ... snalaze se za papire, .... ne kradu i ne krijumcare. Samo malo falsifikuju i varaju!!! :oops:

:D Sve ce biti dobro dok njihovi maleni Brus Lijcici ne stasaju i preuzmu poslove od "nase" mafije. Mi cemo se tada pitati ko im je i po kom osnovu u tolikom broju dozvolio ulazak u zemlju, ... vlast ce se opet ponasati kao Poncije Pilat, a Amere ce tada boliti cuna za "kinesku grupu" jer, .... nisu interesantni za Guantanamo. :oops: :zzzz:
:D Pa vi sad opet mislite da se ja zayebavam.

eto sve si rekao i ne zay............... :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:) Rei ...... Image .... :oops: :D
rei

Post by rei »

pape wrote::) Rei ...... Image .... :oops: :D

hahhaa :lol: :oops: :music2:
wanderer

Post by wanderer »

Ne znam fakat sto ste zapeli za te kineze, k'o da ih ima milion u BiH. Koliko sam zakljucio iz razgovora sa rajom, smetaju najvise onima kojima se bas nesto i ne radi, a non stop traze krivce za vlastitu lijenost.

Lijepo je zezati se i na njihov racun, ali ove ozbiljne tvrdnje o "ugrozenosti" meni lice na nas stari, dobri mahalski fasizam.
pike

Post by pike »

Tulipan wrote:Zar smo iscrpili sve teme o našim narodima pa se sada bavimo Kinezima?
Joj suti dosta je vise o tim plemenima (kakvi narodi) udavise vise sa ugroznoscu. Ugrozeni a ulaze ti vise u nos sa svojim glupostima :-?

Neka se malo prica i o drugovima kinezima :D
Post Reply