Kič i šund u muslimana

Rasprave o vjerskim temama.
GAU 8

#26 Re: Kič i šund u muslimana

Post by GAU 8 »

Za konkretan slučaj, krivi su konzumenti. Da isti ne traze upravo takav program, ne bi se ni pravilo tako nesto.

A po mom misljenju to je cista banalizacija i komercijalizacija vjere. Da postim, sigurno ne bih trebao niti zelio konzumirati hebeni TV program, a sve u cilju potpunog ciscenja duha i psihickog odmora.

Ima boljih nacina za "ubiti" vrijeme.

No nismo svi isti.

Još kada počnu "Reklama-čestitke" muka mi dodje... :D
Drvosjeca iz Dejcica

#27 Re: Kič i šund u muslimana

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

cat butcher wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:dobro sad da nam ne bude ovo kritika necijih TV programa,
bogoljub wrote:Stvarno sam bio razočaran! Ponekad sam i gasio TV, ali kad sam otkrio Ramazanski program na TV SA stalno sam to gledao.
i na TK je bio jako dobar iftarski program, samo ne znam jel se moze ufatit TK u Sarajvu...
Slažem se da ovo ne bi trebala biti kritika TV programa, to je navedeno
samo kao jedan primjer, ali evo i:
Vjeronauka u školama je turbofolk
Djeca uče vjeronauku 12 godina po 2 časa sedmično,
a na kraju neznaju ni klanjati ni učiti u Kur'anu,
u Mekteb nisu išla jer Bože moj imaju vjeronauku u školi
tako ostaje babama i materama da ih oni sve to uče,
pa čemu onda vjeronauka u školama, čemu Mektebi,
kakva antinomija
Prijedlog: Organizovati vjeronauku u Mektebima i donositi
ocjene od Učitelja u školu, jer se vjera u Mektebima može praktikovati
Po meni je ocjenjivanje vjeronauke u skolama šund. Praktikovanje islamskih vrijednosti nije Istorija pa da se nauci napamet i onda ponavljas rituale bez nekog smisla, osjecaja i vrijednosti. Upravo to ocjenjivanje vjeronauke po skolama pravi da to budu rituali i napamet nauceni ajeti bez razmijevanja i prakticne primjene. Recimo, gledam djecu iz ulice koja vecinom idu na vjeronauku i u Mekteb. Ta djeca su vec dobro upoznata sa svim nacinima klađenja, psovke su svakodnenvica, tuca i pakost su normalni vidovi komuniciranja među njima! Ne znaju cestito pozdraviti starije osobe na ulici! Zar ovo nije povrsnost, sund, turbofolk i nastojanje zadovoljavanja samo nekog prividnog, rekao bih fizickog vjerovanja? Zar Mektebi ne trebaju djecu i ljude uciti o pravim duhovniom vrijednostima, međusobnog pomaganja, lijepog ponasanja prema starijim ljudima, drugovima, komsijama, neznancima i zivotinjama? Bajram se sveo samo na fizicki post, klanje kurbana i napijanje na kraju Bajrama. Nema sustine, sve se svelo na praznu ljusturu. Danas je vjernik onaj ko ima vecu bradu, krace pantalone, ko ide 5 puta u dzamiju bez obzira sto nikada nije radio i sto pored toga dobro zivi. To nikoga ne interesuje, na to zatvaramo oci, a to je sustina i uzrok problema.
arte.fakt

#28 Re: Kič i šund u muslimana

Post by arte.fakt »

[quote=\"cat butcher\"][quote=\"Bosanac sa dna kace\"]dobro sad da nam ne bude ovo kritika necijih TV programa,

[quote=\"bogoljub\"]Stvarno sam bio razočaran! Ponekad sam i gasio TV, ali kad sam otkrio Ramazanski program na TV SA stalno sam to gledao.[/quote]
i na TK je bio jako dobar iftarski program, samo ne znam jel se moze ufatit TK u Sarajvu...[/quote]

Slažem se da ovo ne bi trebala biti kritika TV programa, to je navedeno
samo kao jedan primjer, ali evo i:
Vjeronauka u školama je turbofolk
Djeca uče vjeronauku 12 godina po 2 časa sedmično,
a na kraju neznaju ni klanjati ni učiti u Kur\'anu,
u Mekteb nisu išla jer Bože moj imaju vjeronauku u školi
tako ostaje babama i materama da ih oni sve to uče,
pa čemu onda vjeronauka u školama, čemu Mektebi,
kakva antinomija
Prijedlog: Organizovati vjeronauku u Mektebima i donositi
ocjene od Učitelja u školu, jer se vjera u Mektebima može praktikovati[/quote]

Pa vjeronauka u skolama nije samo prisutna kod muslimana , vec je dio obrazovnog sistema u vecini europskih zemalja.

i samo jedno pitanje @ drvosjeca ... kad covjek koji ne zna da upravlja motornim vozilom slupa najnoviji mercedes , koga ces kriviti vozaca ili auto ???

hvala ...
black

#29 Re: Kič i šund u muslimana

Post by black »

tema je dobra, no mislim da je trebalo drugacije nazvati, neshto kao religijski kič, poshto ni jedna religija nije postedjena toga..mada je sve to preshiroko polje, jer dotiche se svih segmenata od svete umjetnosti pa do stvari u svakodnevnom zivotu
Drvosjeca iz Dejcica

#30 Re: Kič i šund u muslimana

arte.fakt wrote: i samo jedno pitanje @ drvosjeca ... kad covjek koji ne zna da upravlja motornim vozilom slupa najnoviji mercedes , koga ces kriviti vozaca ili auto ???

hvala ...
Pa ako vjeru i vjerovanje mozes svesti u istu ravan sa lupanjem novog Mercedesa onda bolje nemoj vjerovati jer vjerujes zbog drugih a ne zbog sebe i svoje predanosti. Obavljanje same forme bez duhovne sustine je prazna ljustura. Naveo sam slikovit primjer djece iz moje ulice, treba li jos primjera?
cat lover

#31 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

black wrote:tema je dobra, no mislim da je trebalo drugacije nazvati, neshto kao religijski kič, poshto ni jedna religija nije postedjena toga..mada je sve to preshiroko polje, jer dotiche se svih segmenata od svete umjetnosti pa do stvari u svakodnevnom zivotu
Potpuno se slažem da je preširoko polje, ali mene boli baš ovo
Neko je izašao na ulicu i rekao 'ko pije pivu, nije musliman' i
onda znaš kakva je omladina uščorluk...
još su im odštampali one od 2 litra
banaliziranje vjere, rastjerivanje, a ne okupljanje
arte.fakt

#32 Re: Kič i šund u muslimana

Post by arte.fakt »

[quote=\"Drvosjeca iz Dejcica\"][quote=\"arte.fakt\"]
i samo jedno pitanje @ drvosjeca ... kad covjek koji ne zna da upravlja motornim vozilom slupa najnoviji mercedes , koga ces kriviti vozaca ili auto ???

hvala ...[/quote]

Pa ako vjeru i vjerovanje mozes svesti u istu ravan sa lupanjem novog Mercedesa onda bolje nemoj vjerovati jer vjerujes zbog drugih a ne zbog sebe i svoje predanosti. Obavljanje same forme bez duhovne sustine je prazna ljustura. Naveo sam slikovit primjer djece iz moje ulice, treba li jos primjera?[/quote]

jel ti odgovori na pitanje !? ... postedi me te suplje zasto ko vjeruje , da mi je samo znati kako to vagas , cuj molim te ti znas kako ja vjerujem , ja vjeru nisam spustio u istu ravan sa lupanjem mercedesa vec sam pitanje prilagodio tebi , ali vidim da je haman pretesko ...
Drvosjeca iz Dejcica

#33 Re: Kič i šund u muslimana

arte.fakt wrote: jel ti odgovori na pitanje !? ... postedi me te suplje zasto ko vjeruje , da mi je samo znati kako to vagas , cuj molim te ti znas kako ja vjerujem , ja vjeru nisam spustio u istu ravan sa lupanjem mercedesa vec sam pitanje prilagodio tebi , ali vidim da je haman pretesko ...
Ja sam ti odgovorio, druga je stvar sto nisi dobio odgovor kakav zelis da cujes i koji bi se uklopio u tvoj nacin razmisljanja - ja ti za to nisam kriv.

Koliko mogu da se sjetim ja i ti se ne poznajemo? U svakom slucaju ja ne pokusavam odrediti tebi kako ces da vjerujes samo sam naveo jedan primjer sa kojim se susrecem u svojoj blizoj okolini. Da se ti nisi slucajno pronasao u ovom primjeru koji sam naveo? :oops:
cat lover

#34 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

Slavljenje Bajrama u kafani je turbofolk
arte.fakt

#35 Re: Kič i šund u muslimana

Post by arte.fakt »

[quote=\\\"Drvosjeca iz Dejcica\\\"][quote=\\\"arte.fakt\\\"]
jel ti odgovori na pitanje !? ... postedi me te suplje zasto ko vjeruje , da mi je samo znati kako to vagas , cuj molim te ti znas kako ja vjerujem , ja vjeru nisam spustio u istu ravan sa lupanjem mercedesa vec sam pitanje prilagodio tebi , ali vidim da je haman pretesko ...[/quote]

Ja sam ti odgovorio, druga je stvar sto nisi dobio odgovor kakav zelis da cujes i koji bi se uklopio u tvoj nacin razmisljanja - ja ti za to nisam kriv.

Koliko mogu da se sjetim ja i ti se ne poznajemo? U svakom slucaju ja ne pokusavam odrediti tebi kako ces da vjerujes samo sam naveo jedan primjer sa kojim se susrecem u svojoj blizoj okolini. Da se ti nisi slucajno pronasao u ovom primjeru koji sam naveo? :oops:[/quote]

evo ja cu polako da ti ne bude bas plaho tesko da skontas ... naveo si primjer ponasanja ljudi ili djece , i to automatski poistovjetio sa vjerom . Dali religija pomovira takve vrijednosti , i takvo ponasanje ? Zato manje generalizuj stvari i manje sudi vjeri kroz ljude . \\\" Sreca pa sam upoznao prvo islam pa onda muslimane \\\" ----> Yusuf Islam ...
cat lover

#36 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

arte.fakt wrote:\\\" Sreca pa sam upoznao prvo islam pa onda muslimane \\\" ----> Yusuf Islam ...
Jel' to zaista on rekao?
Drvosjeca iz Dejcica

#37 Re: Kič i šund u muslimana

arte.fakt wrote: evo ja cu polako da ti ne bude bas plaho tesko da skontas ... naveo si primjer ponasanja ljudi ili djece , i to automatski poistovjetio sa vjerom . Dali religija pomovira takve vrijednosti , i takvo ponasanje ? Zato manje generalizuj stvari i manje sudi vjeri kroz ljude . \\\" Sreca pa sam upoznao prvo islam pa onda muslimane \\\" ----> Yusuf Islam ...
Prvo se ostavi te nadobudnosti jer ti ne stoji takav nacin komunikacije pogotovo ako se prodajes pod to za sta se zelis prodati. Drugo, ja ne govorim o virtualnim stvarima vec o stvarima i problemima koji nas okruzuju! Kladionice, tubro-folk, nemar prema djeci, uvredljivo i nekulturno obracanje (pogledaj samo svoj primjer), grubost među ljudima, nebriga za iznemogle osobe, sve je to kulminiralo u ove zadnje dvije decenije a nikad se vise nije pricalo o vjeri, nikada vise nije bilo promoviranja vjerovanja na svim stranama a nikada manje nije bilo prakticnog djelovanja u skladu sa vjerom.
arte.fakt

#38 Re: Kič i šund u muslimana

Post by arte.fakt »

[quote=\"Drvosjeca iz Dejcica\"][quote=\"arte.fakt\"]
evo ja cu polako da ti ne bude bas plaho tesko da skontas ... naveo si primjer ponasanja ljudi ili djece , i to automatski poistovjetio sa vjerom . Dali religija pomovira takve vrijednosti , i takvo ponasanje ? Zato manje generalizuj stvari i manje sudi vjeri kroz ljude . \\\\\\\" Sreca pa sam upoznao prvo islam pa onda muslimane \\\\\\\" ----> Yusuf Islam ...[/quote]

Prvo se ostavi te nadobudnosti jer ti ne stoji takav nacin komunikacije pogotovo ako se prodajes pod to za sta se zelis prodati. Drugo, ja ne govorim o virtualnim stvarima vec o stvarima i problemima koji nas okruzuju! Kladionice, tubro-folk, nemar prema djeci, uvredljivo i nekulturno obracanje (pogledaj samo svoj primjer), grubost među ljudima, nebriga za iznemogle osobe, sve je to kulminiralo u ove zadnje dvije decenije a nikad se vise nije pricalo o vjeri, nikada vise nije bilo promoviranja vjerovanja na svim stranama a nikada manje nije bilo prakticnog djelovanja u skladu sa vjerom.[/quote]

jeli to dokaz da je vjera losa ili da su ljudi slabi vjernici ? Cuj nekulturno obracanje , sta trebam da te izvedem na rucak i potapsem po ramenu , zato sto blatis na jedan veoma grub i bezobrazan nacin , ono u sto ja recimo vjerujem. Da to radis sa argumentima ja bih se slozio i bio bih pristojan , cak bih se zapitao u sta vjerujem , ali niti jedan od ovih \"argumenata\" sto si naveo nema veze sa vjerom ...
Drvosjeca iz Dejcica

#39 Re: Kič i šund u muslimana

arte.fakt wrote:
\"Drvosjeca iz Dejcica\" wrote:
\"arte.fakt\" wrote: evo ja cu polako da ti ne bude bas plaho tesko da skontas ... naveo si primjer ponasanja ljudi ili djece , i to automatski poistovjetio sa vjerom . Dali religija pomovira takve vrijednosti , i takvo ponasanje ? Zato manje generalizuj stvari i manje sudi vjeri kroz ljude . \\\\\\\" Sreca pa sam upoznao prvo islam pa onda muslimane \\\\\\\" ----> Yusuf Islam ...

Prvo se ostavi te nadobudnosti jer ti ne stoji takav nacin komunikacije pogotovo ako se prodajes pod to za sta se zelis prodati. Drugo, ja ne govorim o virtualnim stvarima vec o stvarima i problemima koji nas okruzuju! Kladionice, tubro-folk, nemar prema djeci, uvredljivo i nekulturno obracanje (pogledaj samo svoj primjer), grubost među ljudima, nebriga za iznemogle osobe, sve je to kulminiralo u ove zadnje dvije decenije a nikad se vise nije pricalo o vjeri, nikada vise nije bilo promoviranja vjerovanja na svim stranama a nikada manje nije bilo prakticnog djelovanja u skladu sa vjerom.

jeli to dokaz da je vjera losa ili da su ljudi slabi vjernici ? Cuj nekulturno obracanje , sta trebam da te izvedem na rucak i potapsem po ramenu , zato sto blatis na jedan veoma grub i bezobrazan nacin , ono u sto ja recimo vjerujem. Da to radis sa argumentima ja bih se slozio i bio bih pristojan , cak bih se zapitao u sta vjerujem , ali niti jedan od ovih \"argumenata\" sto si naveo nema veze sa vjerom ...
Pa o tome se i radi sto sve vjere, konkretno Islam, promovise univerzalne prinicipe dobrog i lijepog ne samo prema ljudima vec i prema zivotinjama. Takvih primjera u zadnje dvije decenije vidimo sve manje a sve vise negativnih pojava. Opet ti ponavljam da ja u svojoj blizoj okolini vidim sve manje lijepog opohođenja i djelovanja pa sam i naveo jedan od primjera. Evo kakva su tvoja iskustva u tvojoj blizoj okolini po ovom pitanju? Ti izgleda ocito nisi dobro shvatio moje pisanje jer ja sa tobom i ostalim muslimanima dijelim iste vrijednosti, barem deklarativno, samo bih zelio da vidim vise prakticnih stvari koje cine nasu svakodnevnicu. I reci mi molim te gdje sam ja to na bezobrazan i grub nacin blatio ono u sta ti (ja) vjerujes?
ratata

#40 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ratata »

nema kica i sunda u muslimana....sve ostalo je propaganda
GAU 8

#41 Re: Kič i šund u muslimana

Post by GAU 8 »

arte.fakt wrote: jeli to dokaz da je vjera losa ili da su ljudi slabi vjernici ? Cuj nekulturno obracanje , sta trebam da te izvedem na rucak i potapsem po ramenu , zato sto blatis na jedan veoma grub i bezobrazan nacin , ono u sto ja recimo vjerujem. Da to radis sa argumentima ja bih se slozio i bio bih pristojan , cak bih se zapitao u sta vjerujem , ali niti jedan od ovih \"argumenata\" sto si naveo nema veze sa vjerom ...
Koliko ja znam Islam naredjuje kulturno ophodjenje prema ljudima, komsijama, porodici, roditeljima.
I ja imam pravo da sumnjam u to koliko je neko dobar covjek ili vjernik, ukoliko vidim da se u mnogim stvarima ne ponasa u skladu sa propisima ili nacelima, bilo vjere ili uopste morala.

To nema nikakve veze sa blacenjem samog Islama. Sto se palis odmah?
Last edited by GAU 8 on 15/03/2010 16:55, edited 1 time in total.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#42 Re: Kič i šund u muslimana

Post by pape »

ratata wrote:nema kica i sunda u muslimana....sve ostalo je propaganda
Kitch i shund su svojstveni svakom narodu i svakoj vjerskoj zajednici.
Nekima je to samo tesko prepoznati.
kamen spoticanja

#43 Re: Kič i šund u muslimana

Post by kamen spoticanja »

cat butcher wrote:
arte.fakt wrote:\\\" Sreca pa sam upoznao prvo islam pa onda muslimane \\\" ----> Yusuf Islam ...
Jel' to zaista on rekao?
koliko ja znam ovo je rekao Muhamed Asad...tacnije rekao je ...sreca da sam postao musliman prije nego sam upoznao muslimanske zemlje...no to nije bas on topic :)
inace ...i meni je snobovski hayatov ramazanski program...nikad nisam shvatio za sta sluzi...naravno mislim na onaj dio,kad onaj mali kuha,a u studio defiliraju nekakvi gosti :roll:
ostalo je ok...
bijela

#44 Re: Kič i šund u muslimana

Post by bijela »

ne bih toliko galamila na ramazanski tv program (konkretno na hayatov). mislim da je uloženo u njega sasvim dovoljno truda da ga ne treba nipodaštavati. i bude veoma dobrih i respektabilnih gostiju od kojih se mogu čuti lijepe stvari. čini mi se da je prošle godine omjer otprilike išao 50:50 - jednu večer je gost bio neko iz teološkog svijeta, a drugu neko iz svijeta ilahija/sevdaha/pjevljivog bh. popa.
druga stvar - treba imati na umu da mnogo ljudi koji poste, ramazan doživljavaju upravo na način koji promovišu neki gosti programa kada ih upitaju: šta je za vas ramazan pa odgovor bude: za mene je ramazan miris somuna... druženje porodice.. sevdah.. i topa.
i neka im to, neka se ramazan doživljava na bilo koji lijep način - vakat je grozan, narod nije briga ni za šta, kamoli za vjeru i tradiciju, pa je šteta "oduzimati" onima koji ramazan doživljavaju kao somun, sevdah i topu priliku da ga dožive. možda im je to i jedini način da ga dožive.

postači koji žele malo više duhovnosti će je sebi naći - otići će na mukabelu, otići na teraviju, predavanje.. uostalom, ne ostane previše vremena da se pogleda taj program od-do ako će se uzeti par minuta pred iftar da se prouči nekoliko istigfara, da se postavi sofra.. pa poslije iftara dok se napravi kahva, akšam, i eto te žuriš na teraviju.

znam jednog efendiju koji bi uoči svakog ramazana zalijepio vaktiju na tv ekran i skidao bi je nakon posljednjeg ifatar :)

a vjeronauka u školama - vara se onaj ko misli da se u dijete mogu usaditi bilo kakve lijepe osobine u 45 minuta sedmično ako iste te vrijednosti porodica u kući ne zagovara. hoće li dijete prestati psovati ako mu se u školi kaže nije lijepo psovati, a kod kuće mu majka svaku drugu upotpuni sa slovima j i b?
plus - je li to samo predmet vjeronauke obavezan da djeluje odgojno u školama - tim odgojno-obrazovnim institucijama?

neko spomenu bajrame na kojekakvim partijima - e to je dno.

ali evo meni sada naumpadaju neke prakse vezane za "umjetnost i estetiku" džamija - ne sviđaju mi se previsoke munare koje nisu ni u kakvoj proporciji sa ostatkom džamije. preeeeogromni lusteri za koje se daju basnoslovne cifre. ni što stavljaju svjetla duž cijele munare a ne samo na šerefetima kao na donjoj slici (hajd da je to u kakvom velikom gradu u kojem sve šljašti, npr. u las vegasu :D , ali u nekom našem lijepom selu gdje preovladavaju kućice, baščice.. ne izgleda lijepo)

Image
ljubav_aha

#45 Re: Kič i šund u muslimana

Post by ljubav_aha »

za autora teme :thumbup:

bijela ,kao i uvijek :thumbup:
arte.fakt

#46 Re: Kič i šund u muslimana

Post by arte.fakt »

[quote=\"zagazaga\"]Kič i šund nemaju nikakve veze ni s jednom religijom već su vezani za one koji prakticiraju vjeru i njihov način prakticiranja, očuvanje tradicije i poznavanje iste. Ovo sad što se radi na bajramskim dernecima, tv-iftarima (gdje vam u po jela ubace reklamu sa bakterijama iz wc-ea isl.) dočecima novih godina i u gradnji vjerskih objekata je tužno :sad:

U školama se odgaja turbo-generacija. Dva časa sedmično vjeronauke očito nemaju efekte kakve bi trebalo da imaju. Nadam se da će to jednom neko shvatiti i promjeniti nešto![/quote]

da upravo ... u tome je sustina ... ali ipak lakse je okriviti vjeru kao takvu , nego poduzeti nesto konkretno... do duse vise nije bitno sta su sustinske poruke islama vec je mnogo bitnije sta pojedinac ili neka grupa uradi ili kaze , i redovno se upire prstom u negativnosti istih i samo se na tom potencira u stilu \" to je islam \" a dobre stvari se redovno zaobilaze . Slaviti bajram u kafani nit ima veze sa vjerom nit sa zdravim razumom.Sto se tice gradnje dzamija i stila gradnje to je vec stvar ukusa .
Bosanac sa dna kace

#47 Re: Kič i šund u muslimana

Post by Bosanac sa dna kace »

uh shto ga i bijela natruni samo da opravda Hayatov program.
znas miris somun, zvuk sevdaha....i topa(vala po Bosne nema pojma shta je topa, evo ja pamtim miris iftara po mirisu prohe oli ti kukuruze koja se udrobi u kiselo mlijeko i poslije toga ide kompot oli ti kuhani hosaf) mogu se docarat na hiljadu i jedan nacin, ne treba ti tamo hana (il' je hata, kako bi) hadziavdagic sa istaknutim vimenom i napumpanim usanama da pravi thai nudle ili jasmin rajs(draaaoogaa)
more se snimit znas iftar negdje kod neke nane, neke hadizinice, kod neke majke sehida, sa povratnicima negdje u istocnu Bosnu, u Banjaluku, Trebinje, B.Gradisku....uz one fine ilahije bez muzike sto ih je snimo' hor GHB 89'. a ne ovaj shundi i kich od turbo folk ilahija....
cat lover

#48 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

bijela wrote: ...znam jednog efendiju koji bi uoči svakog ramazana zalijepio vaktiju na tv ekran i skidao bi je nakon posljednjeg iftara :)
Najbolja ideja!
sumirprimus

#49 Re: Kič i šund u muslimana

Post by sumirprimus »

Jel to skoro ramazan,pa tema poce sa ramazanom?
cat lover

#50 Re: Kič i šund u muslimana

Post by cat lover »

sumirprimus wrote:Jel to skoro ramazan,pa tema poce sa ramazanom?
pripremamo se kolega, pripremamo, samo izranije
Post Reply