Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ti si ovdje spomenuo rafidije i dzehmije; to su ekstremne siitske sekte, koji, po svojim ucenjima, ne spadaju u muslimane. NJih ima jos, (ismailije i sl), medjutim oni nisu muslimani.
Sije Isnasere i sije zejdije (isnasere cine vecinu sijja) su muslimani, koji se od nas, sunita, razlikuju zbog imameta i jos nekoliko ucenja.
Hocu da kazem, musliman je za mene onaj koji izgovori sehadet i koji ne zagovara sirk i sl.
Nema potrebe da se muslimani u ovim vremenima dijele medjusobno radi (vecinom) nekoliko politickih pitanja, a danas nam je jedinstvo ummeta najpotrebnije
Rafidija je sinonim koji se koristi za šijje.
Ovo više nije političko pitanje, političko pitanje je bilo prije 1300 godine. Upitanju je Akida. I da zanemarimo doktrinu "bezgrješnosti imama" i pitanje Alijinog r.a. naslijeđa. Meni bratstvo s onima koji moju majku smatraju gorom od svinje, kurvom, ili nevjernicom, i koji časne ashabe omalovažavaju, ne treba! Valja stat pred Allah swt s tim.
Zanima je jedino bratstvo između ehlu sunneta, elhamdulillah, stvari se kreću na bolje. Ne tako davno bilo je nezamislivo da "hanefija" oženi "šafijku"...imali smo 4 minbera u Mekki itd...
Šijjama daleko kuća od moje, sve dok ne počnu prosipati svoju šuplju, meni ne smetaju.
pa ne mislim ni ja na ekstremne sijje, kao sto rekoh, vec na one umjerene, koje ne napadaju na Poslanika s.a.v.s, na njegovu porodciu i njegove ashabe
Poslanik je rekao, parafraziram : Krscanstvo je podijeljeno na 72 sekte, judaizam isto, a moj ummet ce se podijeliti na 73 ili 74.
hocu da kazem, nemojmo se djeliti :
"i čvrsto se držite Allahova užeta, nemojte se razjedinjavati!" (Ali Imran, 103)
Takvih je malo...One koje ja znam, istina samo virtuelno, al eto, inša'Allah nadam se daa ću imati priliku da im budem gost u Iranu I Libanu...su visoko obrazovani ljudi, koji plaho ne haju ni Khomeinia, ni Sistanija...i da ne nabrajam... jednostavlno ljudima "imamet", zajedno s nebulozama o ashabima - što je ključno "ne ide u glavu".
Znam, brate. Istinu je rakao Uzvišeni Allah!
Ali također, ne treba zaboraviti ni hadis : Moj ummet se neće složiti na zabludi!
pa ne mislim ni ja na ekstremne sijje, kao sto rekoh, vec na one umjerene, koje ne napadaju na Poslanika s.a.v.s, na njegovu porodciu i njegove ashabe
Poslanik je rekao, parafraziram : Krscanstvo je podijeljeno na 72 sekte, judaizam isto, a moj ummet ce se podijeliti na 73 ili 74.
hocu da kazem, nemojmo se djeliti :
[b]"i čvrsto se držite Allahova užeta, nemojte se razjedinjavati![/b]" (Ali Imran, 103)
, naljutila sam se i vidjela ovaj ajet , sada sam dobro...hvala ti, mogla sam svašta napisati
neki ljudi jednostavno misle da sve znaju i koliko god se ti trudio nema fajde
theTruePath wrote:evo jedna ilahija o kerbeli i dogadjaju u vezi Husejna da nebi ispalo da mene "boli peta za poslanikovim unukom" ha ja,ne svidja mi se jedino sto se pjeva o "nepravednicima"(sto su po njima ashabi)
mislim na recenice "zalimi neka su prokleti istinu jasno su vidjeli ali iz zelje za vlascu u laz su oni otisli"
ili
"ne skrivaj istinu o njima o ehli bejtu,otkada resul preseli zulum ne presta nad njima"
jasno je na koga "ciljaju"
Na ovu temu sam dosla da pitam za ovu ilahiju, reko da prvo procitam sta se prije govorilo i naletih na ovo
Bilo bi vam bolje da ste im svima redom proucili po jednu fatihu ...
ma netreba njima nasa fatiha, nego daj da oni prouci koju dovu i zamole Allaha danas uvede u dzennet, jer su ionako kao sto ALlah kaze
169. Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovu putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga,
170. radosni zbog onoga što im je Allah od dobrote Svoje dao i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim neće tugovati;
171. radovaće se Allahovoj nagradi i milosti i tome što Allah neće dopustiti da propadne nagrada onima koji su bili vjernici.
a sta je sa ljudima na ovom svijetu
Alah kaze:
1. Tako mi vremena, -
2. čovjek, doista, gubi,
sporedi ovo Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga sa ovim čovjek, doista, gubi
i de mi reci ko kome treba prouciti fatihu oni nama ili mi njima
no_pasaran wrote:@Ragib Upravo ti o tome govorim, ti mi nisi poslao naučni historijski tekst nego priču za laku noć.
To ti je ko da danas vjeruješ da je SDA zapravo čuvar i brana Islama od ljutog i zlog zapada. Ili da je SNSD i SDS to isto za Pravoslavlje, ili HDZ za katoličanstvo... U suštini to je država ko i svaka druga, još osvajačka i kolonijalistička.
Jedino za koga ne tražim naučnu osnovu je El-Fatih i njegova vojska jer je njih Poslanik a.s. direktno pohvalio. Parafraziram: Veliki je onaj vladar i ona vojska koji osvoje Konstantinopolj. Ti vjerovatno znaš tačno kako to zvuči.
Uglavnom taj je čovjek pohvaljen od Poslanika a.s. što znači njegovu nesumljivu ispravnost u vjeri i postupcima. Taj je čovjek bio hanefijskog mezheba i bio je derviš - Praktikovao je dakle Islam u onakvom obliku u kakvom ga je donjeo u BiH i meni ne treba bolji razlog da vjerujem da sam na ispravnom putu. Vjeru mi je donjeo neko kog je Poslanik a.s. pohvalio ( a ne Britanski agenti ).
Sve prije i poslije ovog čovjeka prihvatam samo pod storim i empirijski preciznim naučnim uslovima. Inače rizikujem da budem glup, a vjera mi to ne dozvoljava
Vjera ne dozvoljava čovjeku da sudi sta je neko nosio u prsima, dali ljubav prema Allahu ili prema vlašću. Sigurno da je bilo i onih mozda koji su vise volili vlast zato je na kraju krajeva i propala ta islamska drzava valjda ce je Erdogan opet uspostaviti.
Jerane ti si baš zaglibio. Kakva ba Islamsa država i Erdogan... Mislim super je on političar, ali ako misliš da su Osmanlije bili regularna Islamska država razmisli još jednom. Jesi li svjestan da su i oni kao i mnoštvo ostalih halifat zloupotrijebili i učinili ga nasljednom titulom?
Ne dozvoli sebi da upadneš u te romantičarske verzije historije, to je sve što ti pokušavam reći. Nije to istina o prošlosti, to je šminkanje i dotjerivanje, da ne kažem plastična hirurgija.
theTruePath wrote:evo jedna ilahija o kerbeli i dogadjaju u vezi Husejna da nebi ispalo da mene "boli peta za poslanikovim unukom" ha ja,ne svidja mi se jedino sto se pjeva o "nepravednicima"(sto su po njima ashabi)
mislim na recenice "zalimi neka su prokleti istinu jasno su vidjeli ali iz zelje za vlascu u laz su oni otisli"
ili
"ne skrivaj istinu o njima o ehli bejtu,otkada resul preseli zulum ne presta nad njima"
jasno je na koga "ciljaju"
Na ovu temu sam dosla da pitam za ovu ilahiju, reko da prvo procitam sta se prije govorilo i naletih na ovo
Tačno je da su u BiH muslimani suniti, i to Hanefije. Najuvaženije, najrasprostranjenije i međusobno priznate šerijatske škole u Islamu su: Hanefije, Malikije, Šafije i Hambelije (kao najuvaženije sunitske škole) i Džaferije kao najuvaženija i najrasprostranjenija šitska škola. Dakle mi se međusobno uvažavamo i poštujemo te stoga je svako pljuvanje po šijama koje ovdje primjećujemo apsulutno nepotrebno i protivi se osnovama samog Hanefijskog mezheba. Oni imaju svoje običaje, mi svoje, uvažavamo i poštujemo tuđe a praktikujemo svoje.
Dakle prekinite sa zavadom prema šijama! To je Vehabijski posao, a kao što vidite Vehabije ne spadaju ni u jednu od priznatih škola, mada se pokušavaju šlepati i nametnuti pogurani crnim zlatom.
Ta konstatacija da šije obilježavaju Kerbelu a suniti Dan potopa je totalna glupost.
Svi muslimani obilježavaju ovaj datum kao dan na koji se desilo mnoštvo bitnih stvari na neki specifičan način Božijom voljom isprepletenih i simboličnih. Šiti, tačno je akcenat stavljaju više na Kerbelu dok neki od sunita, tačno je, akcenat više stavljaju na Dan potopa.
Međutim to nije slučaj u BiH. Ovdje su islam donijeli derviški misionari koji su išli ispred Osmanske vojske i koji su nakon kolonizacije Bosne kroz tekije širili Islam. Ti derviši su također bili(kao što su i danas njihovi nasljednici) sufije hanefijskog mezheba (Interesantno je da Vehabije mrze i njih i šije, kao i to da Vehabije njih nazivaju sektom, a zapravo su oni jedini sektaši u priči).
Kod tih sufija/derviša se tada, kao i danas, dan kerbele obilježavao kao višestruko bitan..... Jelo koje se sprema ne aludira samo na jelo u Nuhovoj lađi, to je jelo korišteno i prije konačnog pokolja na kerbeli kada su šehidi kerbele uoči dana pokolja nakon višednevne opsade izmoreni od žeđi i gladi skupili svu hranu i vodu u jedan kazan. Bila je to "gozba" pred njihovu časnu šehidsku smrt.
Hvala ti na ovom postu sa postovima poslije ovog ne bih se baš složila posebno za Muaviju r.a. iz razloga što Umejr r.a. rekao: ”Ne spominjite Muaviju osim po dobru, ja sam čuo Poslanika s.a.v.s. da kaže: “Gospodaru moj, upućuj preko njega”.” (bilježi Tirmizi), ali hvala ti što si objasnio značaj i bitnost Karbele (neke rečenice sam iz tvog posta obrisala, nadam se da ne zamjeraš)
Nema na čemu, drago mi je da sam pomogao.
Ma hajmo realno, ako je Alija r.a. ratovao sa njim i ako je ovaj bio spreman dići ruku na Aliju, šta se tu ima razmišljati.
Muavija je sin Ebu Sufijana i Hinde a Alija je među prvima primio islam, bio među 3 najodabranija ashaba u Poslanika a.s. i oženio njegovu najdražu kćerku. O čemu se tu ima pričati... Nema tu ništa nejasno.
no_pasaran wrote:
Ma ti si jerane prototip. Baš nam je takav trebao da sublimira sav belaj na relaciji Bosna - Kerbela.
Tačno je da su u BiH muslimani suniti, i to Hanefije. Najuvaženije, najrasprostranjenije i međusobno priznate šerijatske škole u Islamu su: Hanefije, Malikije, Šafije i Hambelije (kao najuvaženije sunitske škole) i Džaferije kao najuvaženija i najrasprostranjenija šitska škola. Dakle mi se međusobno uvažavamo i poštujemo te stoga je svako pljuvanje po šijama koje ovdje primjećujemo apsulutno nepotrebno i protivi se osnovama samog Hanefijskog mezheba. Oni imaju svoje običaje, mi svoje, uvažavamo i poštujemo tuđe a praktikujemo svoje.
Hajde da čujemo i učenjake tih mezheba
- Kaže Imam Buharija -da mu se Allah smiluje-: "Svejedno mi je da li klanjao za džehmijom i rafidijom (šijom), ili klanjao za Židovom i kršćaninom. Njima se ne naziva selam, niti ih je dozvoljeno posjećivati. Nije dozvoljeno ženiti njihove žene. Njihovo svjedočenje se ne prihvata, niti je dozvoljeno jesti njihovo meso."
(Knjiga "Halku ef`alil-ibad" od Imama Buharije, str.125.)
- Prenosi Ibn Kesir u svom tefsiru kod komentara 29.ajeta iz sure El-Feth sljedećće: " Iz ovoga ajeta je izvukao zaključak Imam Malik u jednoj predaji od njega, da su rafidije koji mrze ashabe nevjernici, jer ashabi izazivaju i naljućuju rafidije, pa onaj ko mrzi ashabe on je nevjernik shodno ovome ajetu. Na istom tumačenju ajeta sa Imam Malikom se složio dio učenjaka."
(Tefsir Ibn Kesira, tom4. str.219., Tefsir "Ruhul-Mea`ni" od Alusija, tom26. str.116.).
- Kaže Imam El-Kurtubi za ovaj komentar od Imam Malika: "Lijepo li je rekao Imam Malik u svom citatu, i pogodio je tumačenje i komentar ovoga ajeta. Jer ko bude umanjio vrijednost samo jednog ashaba ili bude ga uvrijedio, on je odbacio ono što je došlo od Gospodara svijetova, i poništio je šerijat muslimana."
(Kurtubijev tefsir, tom 16. str.297.)
- Također kaže Imam Malik -da mu se Allah smiluje-: "Onaj ko psuje ashabe Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, ne zaslužuje ime musliman, ili je rekkao (kaže prenosioc): nema nikakvog udjela u Islamu." (Ovu predaju od Imam Malika bilježi El-Hallal djelu Es-Sunneh, tom 2. str.557.)
- Što se tiče Imam Ahmeda od njega su prenesene mnoge predaje da šije nisu muslimani. Jedna od tih predaja je sljedeća:
"Došlo je u "Kitabus-Sunneh" da je rekao Imam Ahmed o rafidijama: "Oni se odriču ashaba Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, psuju ih, umanjuju njihovu vrijjednost i zasluge, te proglašavaju sve ashabe nevjernicima osim četvorice: Alije, Ammmara, Mikdada, Selmana. Nemaju rafidije nikakvog udjela u Islamu."
(Es-Sunneh,od Imam Ahmeda str.82.).
- Rekao je Imam Hafiz Abdur-Rahman El-Mehdijj (umro 198. h.g.): "Rafidije i džehhmije su dva posebna naroda." (Imam Buharija u djelu "Halku ef`alil-ibad" str.125.).
- Prenosi El-Hallal od Muhammeda ibn Jusufa el-Ferjabija (od njega Imam Buhharija prenosi 26 hadisa, među najboljim ljudima u svome vremanu, umro 212 h.g.) : "Kaže Musa ibn Harun ibn Zijad: Čuo sa El-Ferjabija kada ga je čovjek upitao o čovjeku koji psuje Ebu Bekra, pa je odgovorio: On je nevjernik. Rekao je: Hoće li mu se klanjati dženaza? Ne- odgovorio je. Pa šta ćemo uraditi sa njim jer govori la ilahe illallah? Rekao je: Ne dodirujte ga rukama svojim. Podignite ga pomoću drveća, pa ga tako zakopajte u rupu." (Es-Sunneh od Hallala, tom 2. str.566.)
- Takođe rekao je Imam Ebu Zura`h Er-Razi (koji je bio Hafiz hadisa, znao je preko sto hiljada hadisa, za koga se pričalo: "Onaj hadis koga ne zna Ebu Zura`h, taj hadis nema osnove". Umro 264.h.g.): "Kada vidiš čovjeka da umanjuje vrijednost nekkoga ashaba znaj da je taj čovjek heretik (otpadnik). Zato što njegove riječi vode ka poništavanju Kur'ana i Sunneta." ("El-Kifaje" str.49)
- Kaže Ebu Muhammed Abdullah ibn Muslim Ibn Kutejbe (umro 276.h.g.): "Prettjerivanja rafidija u ljubavi prema Aliji, radijallahu anhu, koja se ispoljava preko davannja prednosti nad onima kome je sam Poslanik, sallahu alejhi we sellem, dao prednost nad njim, zatim njihova tvrdnja da Alija učestvuje i dijeli Poslanstvo sa Poslanikom,ssallallahu alejhi we sellem, te da imami znaju gajb, sve to u sebi sadrži laž, nevjerstvo (kufr), veliko neznanje i glupost." ("El-ihtilafu fillafzi ve r-reddu alel-džehmijjeti ve l-musebbiheti", str.47.,štampana 1349.h.g. u Egiptu).
- Kaže El-Kadi Ebu Je`la (poznati učenjak Usula svoga vremena, umro 458.h.g.):"A što se tiče rafidija i šerijatskog stava o njima… ko bude proglasio ashabe nevjernicimma, ili ih okaraktrisao kao pokvarenjake (fasike) u značenju da to pokvarenjaštvo vodi ih u vatru, on je nevjernik." (El-Mu`atemed, str.267.)
- Kaže Ibn Hazm El-Endelusij u svom poznatom djelu El-Fisal: "A što se tiče tvrddnje kršćana koji se brane tvrdnjom da rafidije tvrde da je Kur`an promijenjen, treba znati da rafidije nisu muslimani. Rafidije su sekta koja se pojavila 25 godina nakon smrti Poslanika, sallallahu alejhi we sellem… I to je grupacija koja ide putem Židova i kršćana u laži i kufru (nevjerstvu)." (El-Fisal, tom 2,str.213).
----
Zdravo, nek te Midhat malo bolje nauči
Te vaše takijeske rasprave ostavite za vaše zavađene šejhove. Tih problema nemam a Mithatov murid nisam.
I moram ti reći da se bez ikakve potrebe postao gore navedeno jer sam ja govorio o Džaferijama a ne o Rafidijama.
1959 je Al-Azhar riješio ovo pitanje kojim nas bombarduješ priznajući ukupno 5 šerijatskih škola i taj je poredak važeći do danas. Od tih škola jedna je šitska - Džaferije, a četiri su sunitske - Hanefije, Hanbelije, Šafije i Malikije.
Interesantno je i to da je Imam Džafer es-Sadik bio učitelj Ebu Hanifi. Što ukazuje koliko su to različita njihova stajališta.
Ovi mezhebi se međusobno priznaju. Ko nije od ovih 5 mezheba ili je sektaš, ili vehabija, ne očekujem da priznaje bilo šta.
Te vaše takijeske rasprave ostavite za vaše zavađene šejhove. Tih problema nemam a Mithatov murid nisam.
I moram ti reći da se bez ikakve potrebe postao gore navedeno jer sam ja govorio o Džaferijama a ne o Rafidijama.
1959 je Al-Azhar riješio ovo pitanje kojim nas bombarduješ priznajući ukupno 5 šerijatskih škola i taj je poredak važeći do danas. Od tih škola jedna je šitska - Džaferije, a četiri su sunitske - Hanefije, Hanbelije, Šafije i Malikije.
Interesantno je i to da je Imam Džafer es-Sadik bio učitelj Ebu Hanifi. Što ukazuje koliko su to različita njihova stajališta.
Ovi mezhebi se međusobno priznaju. Ko nije od ovih 5 mezheba ili je sektaš, ili vehabija, ne očekujem da priznaje bilo šta.
Koja je razlika između vjerovanja džaferija i Rafidija kad su upitanju ashabi. Znači, nećemo o ostalim nebulozama, samo ashabima.
Al-Azhar nije islamski Vatikan. Samo jedan u nizu univerziteta. S obzirom na njegovu potpuno zavisnost od državne politike (1812g. dolaskom Muhameda Ali paše i potpunim gubitkom nezavisnosti 1952 pod Nassero ) , plaho me ne zanimaju fetve tog univerziteta po gro pitanja, pa i po tom.
A interesantno je da akida Džefara es Saddika, nema ništa s džaferijskim mezhebom. On je sunitski učenjak, elhamdulillah. Šijje ga mogu svojatati dosutra, on je čist od njihovih nebuloza!
Hmm, dobro, upitaj npr. pakistansku ulemu, također hanefijsku, šta kažu o džaferisjkom mezhebu.
Da bi nekog proglasio sektašem, prvo bi trebao naučiti definiciju "sekte". Iz tvog zaključka se vidi da baš i nemaš pojma šta to podrazumjjeva.
Koja je razlika između vjerovanja džaferija i Rafidija kad su upitanju ashabi. Znači, nećemo o ostalim nebulozama, samo ashabima.
Al-Azhar nije islamski Vatikan. Samo jedan u nizu univerziteta. S obzirom na njegovu potpuno zavisnost od državne politike (1812g. dolaskom Muhameda Ali paše i potpunim gubitkom nezavisnosti 1952 pod Nassero ) , plaho me ne zanimaju fetve tog univerziteta po gro pitanja, pa i po tom.
A interesantno je da akida Džefara es Saddika, nema ništa s džaferijskim mezhebom. On je sunitski učenjak, elhamdulillah. Šijje ga mogu svojatati dosutra, on je čist od njihovih nebuloza!
Hmm, dobro, upitaj npr. pakistansku ulemu, također hanefijsku, šta kažu o džaferisjkom mezhebu.
Da bi nekog proglasio sektašem, prvo bi trebao naučiti definiciju "sekte". Iz tvog zaključka se vidi da baš i nemaš pojma šta to podrazumjjeva.
Eh kad te Al-Azhar ne zanima mi se evo fino radujemo tvom osnivanju većeg i značajnijeg univerziteta. Ih još ako nam ga u Bosni napraviš ima da dernek bude pravi. Kad je otvorenje, onako okvirno?
Zbog takvih tumača sa jedne i sa druge strane danas se šije i sunije za vratove hvataju i kolju. Naravno da se ne slažemo sa njihovim učenjima ali ih ocjenjujemo kao bliske i stoga ih priznajemo, za razliku od raznih sekti. A ako ti trebam objašnjavat šta je sektaštvo onda nema smisla razgovarati dalje.
Hvala Allahu znam da sam na pravom putu, i hvala Allahu ne poričem ničiji islam ako ga ispoljava onako kako to stoji u Kur'anu.
Uglavnom ti nama oformi taj univerzitet i dovedi nam veće stručnjake od onih u Al-Azharu pa onda pobi Al-Azhar na jednom takvom nivou. Raujem se tvom uspjehu
Eh kad te Al-Azhar ne zanima mi se evo fino radujemo tvom osnivanju većeg i značajnijeg univerziteta. Ih još ako nam ga u Bosni napraviš ima da dernek bude pravi. Kad je otvorenje, onako okvirno?
Zbog takvih tumača sa jedne i sa druge strane danas se šije i sunije za vratove hvataju i kolju. Naravno da se ne slažemo sa njihovim učenjima ali ih ocjenjujemo kao bliske i stoga ih priznajemo, za razliku od raznih sekti. A ako ti trebam objašnjavat šta je sektaštvo onda nema smisla razgovarati dalje.
Hvala Allahu znam da sam na pravom putu, i hvala Allahu ne poričem ničiji islam ako ga ispoljava onako kako to stoji u Kur'anu.
Uglavnom ti nama oformi taj univerzitet i dovedi nam veće stručnjake od onih u Al-Azharu pa onda pobi Al-Azhar na jednom takvom nivou. Raujem se tvom uspjehu
De ba, smanji doživljaj, i mani se tih mahalskih pokušaja diskreditacije.
Bolan ne bi, fetve Al Azhara već više od 50 godina osporavaju sami svršenici tog fakulteta, kasnije i veliki alimi. Zna se, ko bira i po kojem osnovu se biraju glavni imam, komisije i sve ostale, i po čijoj direktivi se donose fetve. Raspitaj se o političkim vezama Džamalog Egipta i Irana
A da pošalješ mail i Kardaviju da otvori univerzitet?
Posljednji slučaj: „On (Tantavi) je bio veoma kvalificirani profesor tefsira„, napisao je El-Karadavi u svom pismu saučešća prošle sedmice. „Međutim, šejh je zakoračio, ili je natjeran da zakorači, u polje fikha. Za takav zadatak se nije bio spremio. On nije učio, bavio se, ili pisao o fikhu. On nije bio spreman za navigaciju dubokim vodama fikha. Iz tog razloga mnoga od njegovih mišljenja u ovom domenu su neispravna. To je ujedno i razlog mog neslaganja s njim uprkos starom prijateljstvu između nas.“
šejh Karadavi
Naravno da se ne slažemo sa njihovim učenjima ali ih ocjenjujemo kao bliske i stoga ih priznajemo, za razliku od raznih sekti. A ako ti trebam objašnjavat šta je sektaštvo onda nema smisla razgovarati dalje.
amoninan wrote:
Bolan ne bi, fetve Al Azhara već više od 50 godina osporavaju sami svršenici tog fakulteta, kasnije i veliki alimi. Zna se, ko bira i po kojem osnovu se biraju glavni imam, komisije i sve ostale, i po čijoj direktivi se donose fetve. Raspitaj se o političkim vezama Džamalog Egipta i Irana
Posljednji slučaj: „On (Tantavi) je bio veoma kvalificirani profesor tefsira„, napisao je El-Karadavi u svom pismu saučešća prošle sedmice. „Međutim, šejh je zakoračio, ili je natjeran da zakorači, u polje fikha. Za takav zadatak se nije bio spremio. On nije učio, bavio se, ili pisao o fikhu. On nije bio spreman za navigaciju dubokim vodama fikha. Iz tog razloga mnoga od njegovih mišljenja u ovom domenu su neispravna. To je ujedno i razlog mog neslaganja s njim uprkos starom prijateljstvu između nas.“
šejh Karadavi
Naravno da se ne slažemo sa njihovim učenjima ali ih ocjenjujemo kao bliske i stoga ih priznajemo, za razliku od raznih sekti. A ako ti trebam objašnjavat šta je sektaštvo onda nema smisla razgovarati dalje.
Meni ne, radi sebe, da
Jel taj Kardavi onaj što uzima 50 000 po nastupu na Al Džeziri? Onaj što donosi sudove bez da pita sve strane upletene i da ispita o čemu se radi?
Mashallah, sad sam još više ubijeđen da sam upravu! Hvala ti prijatelju.
Ipak neko dobro i od njega, pokazao ti je kako se odnosi sa neistomišljenicima: Poštuju se ali se sa njima ne slaže.
To je ujedno i moj odnos sa šijama (Džaferijama) - poštujem ih ali se sa njima ne slažem. To što bi ti da krojiš liste za džehennem, to je tvoja politika. Ako ništa tu se ugledaj na tog Kardavija.
amoninan wrote:
šejh Karadavi
Meni ne, radi sebe, da
Jel taj Kardavi onaj što uzima 50 000 po nastupu na Al Džeziri? Onaj što donosi sudove bez da pita sve strane upletene i da ispita o čemu se radi?
Mashallah, sad sam još više ubijeđen da sam upravu! Hvala ti prijatelju.
Ipak neko dobro i od njega, pokazao ti je kako se odnosi sa neistomišljenicima: Poštuju se ali se sa njima ne slaže.
To je ujedno i moj odnos sa šijama (Džaferijama) - poštujem ih ali se sa njima ne slažem. To što bi ti da krojiš liste za džehennem, to je tvoja politika. Ako ništa tu se ugledaj na tog Kardavija.
Naravno, sad Kardavi ne valja
wow, kakav nastavak, haman ko evlija. Samo te zezaju prije napisani postovi na ovoj temi, al šta ćeš, nisi planir'o toliko daleko. dešava se
Ne krojim ja ništa, samo mi je nešto godra istina. Tako da, izvini, al ponoviće se.
Historija je ispisana u amplitudama, ona nije fenomen koji se moze posmatrati pravolinijski. Sretni i nesretni period! jednog naroda smjenjuju jedni druge, odrzavajuci na taj nacin drustvo u konstantnoj budnosti i napregnucu ka iznalazenju nacina odrza-vanja, odnosno postizanja srece.
Uspjesni periodi znace politicki, ekonomski, naucni i svakojaki napredak, dok oni nesretni iscrpljuju ljudski duh i zamagljuju sisteme vrijednosti, trazeci junake koji vlastitim naporom obrcu kotac historije ulazeci u neko novo, sretnije vrijeme.
Jedna predaja biljezi da je hazreti Osman bio jedini covjek koji je, od kada je Allah stvorio Adema, pa do Sudnjeg dana, ozenio dvije kcerke nekog od poslanika. Zbog toga je njegov pocasni nadimakZu-n-Nurejn (Vlasnik dvaju svjetala). Muhammed, a.s., je imao tako lijepo misljenje o ovom plemicu muslimana da mu je dao ruke svojih dviju kceri - hazreti Rukajje i hazreti Ummi Kulsum, ukazujuci mu na taj nacin najvece povjerenje koje jedan otac moze ukazati.
Cesto je Muhammed, a.s., skretao muslimanima paznju na brojne kvalitete Osmanove, r.a. Jednom prilikom je rekao svojoj kcerki Rukajji: ,,O kceri moja, budi dobra prema Ebu Abdillahu, jer je on od mojih ashaba meni najslicniji po ahlaku."
Uistinu, Allah, dz.s., ga je pocastio prefinjenim ahlakom i osjecajem za ljude. On je medu najpoznatijim ashabima po svojoj darezljivosti. Koliko li je samo puta ulozio sav svoj imetak na Allahovom, dz.s., putu ne trazeci nista osim Njegovog zadovoljstva i prijateljstva Njegovog Poslanika!
Zbog svoje izrazite Ijepote i blagosti bio je omiljen i medju Kurejsijama, pa su majke kada bi uspavljivale svoju djecu pjevale stihove:
Volim te, tako mi Rahmana,
Kao sto Kurejsije vole Osmana!
Prvi period vladavine ovog velikog ashaba je obiijezio veliki teritorijalni napredak mlade islamske drzave koja se je sada prostirala od Sjeverne Afrike do Transoksanije. Muslimani su tada vec imali svoje pomorske snage, a ekonomski prosperitet je bio vidljiv u njihovim gradovima.
Medutim, mnogi smatraju da je najznacajnije hazreti Osmanovo djelo bilo sakupljanje i sirenje kopija Mushafa. Prepoznavsi vaznost toga, hazreti Osman je zaduzio sve muslimane do Sudnjeg dana.
Ipak, Osman, r.a., se susreo i sa losim danima. Drugi period njegovog hilafeta ce obiljeziti fitna koja ce kasnije biti upamcena kao prva fitna u islamu. Mogli bismo zakljuciti da je hazreti Osman bas u toku ove nedace dosegao vrhunac svoga ahlaka, dobrocinstva i ustrajnosti na Putu. Opkoljen u svojoj kuci, sa stalnim prijetnjama smrcu, hazreti Osman ne posustaje, ne ustuknjava, nego hrabro nastavlja obnasati svoju duznost halife koju mu je Allah, dz.s., povjerio, cvrsto vjerujuci da bi njeno napustanje znacilo nepokoravanje Gospodaru.
Hazreti Osmana je Muhammed, a.s., jos za zivota obavijestio da ce biti sehid. Jedan od sedam kopija Mushafa za koje je hazreti Osman naredio da se izrade je sacuvan do danas. Nalazi se u Taskentu, glavnom gradu Uzbekistana. Na 137. ajetu sure EI-Bekare vidljivoje nekoliko kapi krvi za koje se smatra da pripadaju hazreti Osmanu. Dio tog ajeta glasi ,,Allah ce te sigurno od njih zastititi, jer On sve cuje i zna."
U tako teskom vremenu nakon ubistva hazreti Osmana nije mogao doci na celo hilafeta niko bolji ni sposobniji od hazreti Alije. Za njega je rezervisana titula posljednji pravedni halifa.
Tesko je iskazati velicinu hazreti Alijinu jer je on bio istinski insani-kamil, savrseni musliman. Odlikovan je svojstvima kakva niko nakon njega nije uspio zadobiti. Roden je u Kabi, a odrastao u Poslanikovoj, a.s., kuci. On je prvi djecak koji je primio islam i prvi od Benu Hasima koji je Poslaniku, a.s., ponudio svoju pomoc na Allahovom, dz.s., putu. Ostao je u Poslanikovoj, a.s., kuci prilikom njegovog preseljenja u Medinu, stiteci na taj nacin zivot svog dragog amidzica.
On je jedini sa kim se Muhammed, a.s., pobratimio u Medini. Poslanik, a.s., ga je ozenio svojom kcerkom miljenicom, hazreti Fatimom, nakon sto je za to dobio vahj od Allaha, dz.s. Na ovaj nacin, hazreti Alija je zadobio pocasno mjesto u Ehli Bejtu, Poslanikovoj, a.s., porodici.
Imao je posebnu cast da bude, uz hazreti Abbasa, onaj kome je Poslanik, a.s., ukazao povjerenje da ogasuli njegovo mubarek tijelo nakon preseljenja. Hazreti Alija je onaj koji je i spustio tijelo Poslanikovo, a.s., u kabur.
Muhammed, a.s., nije stedio rijeci pohvale kada je opisivao Aliu, r.a. Jednom prilikom je rekao: "Ti si kod mene kao sto je Harun kod Musaa, s tim, sto poslije mene vise nema poslanika."
Pravnik, gramaticar, pjesnik, upravitelj, sudija, vojskovoda samo su neke od kvaliteta koje se vezu uz hazreti Alijino ime. Ipak, svojstvo heroja ratnika je njegov najpoznatiji opis. Alija, r.a., nije izostao ni iz jedne bitke, osim iz pohoda naTebuk kada ga je Muhammed, a.s., ostavio kao namjesnika Medine. Njega je Poslanik, a.s., prozvao Allahovim lavom i Nepobjedivim ratnikom.
Primjer britkosti elokvencije i briljantnosti logike cete, postovani citaoce, svakako naci na stranicama ove knjige o hazreti Aliji. Njegovi politicki suparnici ne uspijevaju naci protuargumente njegovim izlaganjima, niti njegovi neistomisljenici uspijevaju naci sebi opravdanja. Uistinu je Alija ibn EbiTalib medu najsjajnijim zvijezdama ljudskih genija. Allah, dz.s., se smilovao muslimanima tog teskog perioda, a i onim nadolazecim generacijama davsi im nekoga sa takvim sposobnostima i karakteristikama za vođu. Samo je hazreti Alija mogao odigrati tu ulogu, a da ne ucini ni jedan pogresan korak niti da okalja dostojanstvo islama i muslimana,
Nesretan period u kojemu su pred kraj zivota zivjeli Osman i Alija, r.a., ce postati stalni kamen spoticanja nekim kasnijim generacijama muslimana. Medutim, Muhammed, a.s., kojemu je ovo bilo otkriveno jos za zivota, izrekao je hadis koji nam je najbolja vodilja kada je u pitanju taj teski period islama:
"Medu mojim ashabima ce izbiti fitna. Allah, dz.s., ce opro-stiti onim koji budu umijesani u ovu fitnu zbog sohbeta kojeg su sa mnom imali. AH, oni koji dodu poslije njih, ce svojirn ne-prestanim pricanjem o tim dogadajima ponovo raspiriti ovu fitnu. Oni ce radi ovog svog prevelikog interesovanja otici u dzehennem."(Tezkiretu-l-Kurtubi)
Cilj ove knjige, postovani citaoce, nije raspirivanje fitne, nego prikazivanje casnih nam ashaba u najljepsem svjetlu, koji i kada se nisu slagali u misljenjima - nisu prelazili granice edeba, niti su se oholili jedni nad drugima. Trazili su u svemu Allahovo, dz.s., za-dovoljstvo i istinu na najbolji nacin kojeg su znali. Knjiga ,,Hazreti Osman i Alija," nam otkriva sve pojedinosti previranja medu muslimanima kao ni jedna do sada na nasim prostorima. Zato je smatramo posebno vaznom za one koji zele saznati vise o ovoj dvojici halifa i njihovim savremenicima u svjetlu ehli-sunnetskog ucenja.
Nit vodilja koja se provlaci kroz knjigu je ta da su Osman, Alija, Talha, Zubejr - neka je Allah zadovoljan njima - i ostali ashabi koji su ucestvovali u ovim nesretnim dogadajima nase najsjajnije zvijezde i najbolji plemici naseg ummeta. Mi nemamo nikakvog razloga suditi o njima i traziti njihove greske. Njih je Muhammed, a.s., jos za zivota obradovao dzennetom, a oni jedni o drugima nisu imali losa misljenja.
U skladu stim se prenosi od hazreti Alije da je rekao:,,Ja,Talha, Zubejr i Osman cemo biti, kako kaze Allah Uzviseni:
,,l Mi cemo zlobu iz grudi njihovih istisnuti, oni ce kao braca na divanima jedni prema drugima sjediti" (EI-Hidzr, 47)
Neka vas, postovani citaoce, ne iznenadi cinjenica da su ashabi ponekad razgovarali ostrim rijecima ili su izmjenjivali pisma puna teskih kvalifikacija. Sto se nas tice, pravo je ashaba da medusobno razgovaraju kako god hoce. Kad su ashabi u pitanju, duzni smo suspregnuti svoje jezike i niposto ne smijemo nazivati Muaviju, na primjer, onako kako ga je hazreti Alija nazivao. Umjesto toga, zahvaljivat cemo Allahu Uzvisenom sto je nase ruke ucinio cistim od njihove krvi.
Tumaceci posljednji ajet sure EI-Feth, Poslanikov, a.s., amidzic, Abdullah ibn Abbas kaze:
Muhammed je Allahov Poslanik,
A njegovi sljedbenici (Ebu Bekr, prvi koji mu je povjerovao i poceo sa njim pozivati nevjernike u islam)
su strogi prema nevjernicima, (Omer - koji je bio zestok pre-ma Allahovim neprijateljima)
a samilosni medu sobom. (Osman ibn Affan - koji je bio prija-tan, izuzetno darezljiv i samilostan prema muslimanima)
Vidis ih kako se klanjaju i licem na tle padaju (Ali ibn Ebi Ta-lib, neka Allah oplemeni njegovo lice, koji se puno zadrzavao na ruku'u i sedzdi)
zeleci Allahovu nagradu i zadovoljstvo. (Talha i Zubejr - koji su bili strogi i zestoki prema Allahovim neprijateljima na Njego-vom putu)
Na licima su im znaci, tragovi od padanja licem na tle (od
mnogih sedzdi u nocnom namazu, a to su Selman, Bilal, Suhejb i njima bliski)
Tako su opisani u Tevratu. A u Indzilu: oni su kao sjemenka
(njen sijac je Poslanik)
kad izdanak svoj izbaci, (pa ga ucini Ijupkim, veselim, a to je Ebu Bekr)
pa ga onda ucvrsti, (to je Omer, koji je pomogao Poslaniku protiv neprijatelja)
on ojaca, (osnazi imetkom Osmanovim u pohodima na Alla-hovom putu)
i ispravi se na svojoj stabljici, (pa ustane da pokaze svoju snagu Kurejsijama sa Ali ibn EbiTalibom)
izazivajuci divljenje sijaca (divljenje Poslanika, a.s., sa junastvomTalhe i Zubejra)
da bi On s vjernicima najedio nevjernike. A onima koji vjeruju i dobra djela cine Allah obecava oprost i nagradu veliku.
Muslimani su prolazili i prolazit ce kroz teske periode, i mi smo tome svjedoci, ali uistinu, trenutni posrtaji nece islamu moci nauditi niti zaprijeciti put ka ostvarivanju njegovih visokih ciljeva. Nasi ashabi su nam najljepsi primjer pozrtvovanosti u radu za uspjeh islama i muslirnana.
Neka je Allahov, dz.s., mir i zadovoljstvo na onoga koga se stide meleki Rahmana, Zu-n-Nurejna!
Neka je Allahov, dz.s., mir i zadovoljstvo na najveceg viteza, vlasnika Zu-l-fikara!
Nedzad Ceman
U Sarajevu,
27. seval 1429.
26. oktobar2008.
(semerkand)
Povodom ove priče o Azharu...Koliko znam Azhar jest potvrdio (dakle, sa svoje strane dao mišljenje) ispravnost džaferijskog mezheba u fikhskim okvirima, ali nije potvrdio akaid.
arzuhal wrote:Povodom ove priče o Azharu...Koliko znam Azhar jest potvrdio (dakle, sa svoje strane dao mišljenje) ispravnost džaferijskog mezheba u fikhskim okvirima, ali nije potvrdio akaid.
da te Allah swt nagradi. Amin! To sam totalno smetno s uma. Insan..
arzuhal wrote:Povodom ove priče o Azharu...Koliko znam Azhar jest potvrdio (dakle, sa svoje strane dao mišljenje) ispravnost džaferijskog mezheba u fikhskim okvirima, ali nije potvrdio akaid.
A ti meni nikako nisi jasan... Ja evo musliman u BiH proveo haman svaki dan, nisam ni upoznao enke sije, mozda 2-3 nekad negdje, nikakvog kontakta sa njima nemam al su me u kuci naucili da su muslimani braca pa teo meni su isto braca i sije i sunije za mene tu nema razlike. Postujem ih i cjenim njihove imame i nisam vido neke lose stvari, drugaciji pristup nekim stvarima, drugaciji splet okolnosti, drugacija kultura to nije nistalose to je bogastvo Islama...
Ko hoce da se bavi razlikam i da utjeruje i istjeruje ko je upravu a ko nije nek se bavi tim ali ja neku korist od toga nevidim osim mozda korist za sejtana, i stoga ja ne zelim dase tim bavim.
A ti se sav slomi oko toga, i uporno navodis za primjer zaista ekstremne SEKTE u siizmu koje su izasle jasnoiz okvira Islama, niko nije oslobodjen sejtana ni sije ni sunije. Ja evo postujem imama Homeinija neka ga Allah nagradi i sta sad jesam li ja musliman?
A ti meni nikako nisi jasan... Ja evo musliman u BiH proveo haman svaki dan, nisam ni upoznao enke sije, mozda 2-3 nekad negdje, nikakvog kontakta sa njima nemam al su me u kuci naucili da su muslimani braca pa teo meni su isto braca i sije i sunije za mene tu nema razlike. Postujem ih i cjenim njihove imame i nisam vido neke lose stvari, drugaciji pristup nekim stvarima, drugaciji splet okolnosti, drugacija kultura to nije nistalose to je bogastvo Islama...
Ko hoce da se bavi razlikam i da utjeruje i istjeruje ko je upravu a ko nije nek se bavi tim ali ja neku korist od toga nevidim osim mozda korist za sejtana, i stoga ja ne zelim dase tim bavim.
A ti se sav slomi oko toga, i uporno navodis za primjer zaista ekstremne SEKTE u siizmu koje su izasle jasnoiz okvira Islama, niko nije oslobodjen sejtana ni sije ni sunije. Ja evo postujem imama Homeinija neka ga Allah nagradi i sta sad jesam li ja musliman?
Halali, nemam sad vremena, za odgovor na sve tvoje krive navode, interpretacije, potreban je malo širi odgovor. Halali. Posvetit ću ti pažnju nešto kasnije.
Vidiš, ja jesam, njihov broj prema Šukriji Ramiću se otprilike kreće oko 3000, mada to nije definitivna brojka. Organizacije poput Mulla Sadre i univerziteta u Ilijašu rade punom parom.
Upravo što smo bili konzervirani od njihovoh uticaja u vrijeme Osmanlija elhamdulillah, kasnije i u Jugoslaviji iz drugog cilja, ti, i mnogi nemate pojma šta je šiizam, i šta naučava njihova akida. Nisam ni ja znao, dok ne zavirih u neke njihove ćitabe, kao što je Khomeiniev bestsseler „islamska vlast“. Pa bujrum, počni od toga, znaš gdje se nalazi iranski kulturni centar. Pa uporedi Khomeinijeve stavove s maturidijskim ili bilo kojom školom ehli sunneta. Kao što spomenuh već nekom, kad završiš s tom knjižicom, rado ću te uputiti na druge beogradskog izdanja, znači na našem jeziku. Ne, nije nikakva srpska propaganda, nego iranski kulturni centar u Bg ogroman broj svojih knjiga štampa tamo.
Ti ako ne vidiš ništa loše u tome što Khomeini npr naziva našu majku Aišu r.a. gorom od svinje, ili tvrdi kako je Kur'an izmjenjen, i što se takvo vjerovanje može proširiti Bosnom je tvoja stvar, i tvoja sramota. Možda da se vrneš malo na Kur'an i na ajete o Aiši r.a. Pa ti bude jasnije.
Nije bolan stvar u „tabirenju razlika“, tjeranja „maka na konac“, ovo su ozbiljne stvari, akaidske ba. Nije ovdje riječ o fikhskim propisima, dal se dižu il en dižu ruke. Kad se uči zikr, i druge trivijalne stvari. O Akidi je riječ, ba! Šijjskoj akidi koaj je u ogromnim djelom u suprotnosti s onim što vjeruju pripadnici ehli sunneta, koja potkopava i baca pod noge gotovo sve ono u šta mi vjerujemo.
Ne, ja ne navodim ekstremne sekte, namjerno sam postavio skenove Khomeinija, koji slovi kao neki revizionistički glas šiizma. Međutim, uklonjene su, iako su skenovi bili zajedno s koricama knjige, i lahko provjerljivi. Khomeinija možemo poštovati kao revolucionara, slično kao Che Guevaru, ovog mog lika s avatara, ali smatrati ga evlijom neuzubillah, je za mene nepojmljivo.
Naravno, „lomim se“, i uvijek ću kad god vidim širenje šijjske zablude međumuslimanima Bosne. Kako sam negdje ranije spomenuo, meni oni ne smetaju generalno, ali uvijek, ama baš uvijek ću reagovati kad god vidim da šire svoju propagandu.
Ako ti je do furke međumuslimanskog bratstva onda svoju volju i snagu podredi tamo gdje je to zaista i moguće i od najvitalnijeg značaja, a to je bratstvo među ehli sunnetom koje je razbijeno nacionalizmom i mezhebskim razlikama, a razlike među njima su ništavne.
Last edited by amoninan on 18/12/2010 18:58, edited 1 time in total.
Vidiš, ja jesam, njihov broj prema Šukriji Ramiću se otprilike kreće oko 3000, mada to nije definitivna brojka. Organizacije poput Mulla Sadre i univerziteta u Ilijašu rade punom parom.
Upravo što smo bili konzervirani od njihovoh uticaja u vrijeme Osmanlija elhamdulillah, kasnije i u Jugoslaviji iz drugog cilja, ti, i mnogi nemate pojma šta je šiizam, i šta naučava njihova akida. Nisam ni ja znao, dok ne zavirih u neke njihove ćitabe, kao što je Khomeiniev bestsseler „islamska vlast“. Pa bujrum, počni od toga, znaš gdje se nalazi iranski kulturni centar. Pa uporedi Khomeinijeve stavove s maturidijskim ili bilo kojom školom ehli sunneta. Kao što spomenuh već nekom, kad završiš s tom knjižicom, rado ću te uputiti na druge beogradskog izdanja, znači na našem jeziku. Ne, nije nikakva srpska propaganda, nego iranski kulturni centar u Bg ogroman broj svojih knjiga štampa tamo.
Ti ako ne vidiš ništa loše u tome što Khomeini npr naziva našu majku Aišu r.a. gorom od svinje, ili tvrdi kako je Kur'an izmjenjen, i što se takvo vjerovanje može proširiti Bosnom je tvoja stvar, i tvoja sramota. Možda da se vrneš malo na Kur'an i na ajete o Aiši r.a. Pa ti bude jasnije.
Nije bolan stvar u „tabirenju razlika“, tjeranja „maka na konac“, ovo su ozbiljne stvari, akaidske ba. Nije ovdje riječ o fikhskim propisima, dal se dižu il en dižu ruke. Kad se uči zikr, i druge trivijalne stvari. O Akidi je riječ, ba! Šijjskoj akidi koaj je u ogromnim djelom u suprotnosti s onim što vjeruju pripadnici ehli sunneta, koja potkopava i baca pod noge gotovo sve ono u šta mi vjerujemo.
Ne, ja ne navodim ekstremne sekte, namjerno sam postavio skenove Khomeinija, koji slovi kao neki revizionistički glas šiizma. Međutim, uklonjene su, iako su skenovi bili zajedno s koricama knjige, i lahko provjerljivi. Khomeinija možemo poštovati kao revolucionara, slično kao Che Guevaru, ovog mog lika s avatara, ali smatrati ga evlijom neuzubillah, je idiotizam.
Naravno, „lomim se“, i uvijek ću kad god vidim širenje šijjske zablude međumuslimanima Bosne. Kako sam negdje ranije spomenuo, meni oni ne smetaju generalno, ali uvijek, ama baš uvijek ću reagovati kad god vidim da šire svoju propagandu.
Ako ti je do furke međumuslimanskog bratstva onda svoju volju i snagu podredi tamo gdje je to zaista i moguće i od najvitalnijeg značaja, a to je bratstvo među ehli sunnetom koje je razbijeno nacionalizmom i mezhebskim razlikama, a razlike među njima su ništavne.
Libyano wrote:Izvinjavam se na skretanju sa teme, ali imam jedno pitanje vezano za siije...
Da li neko zna ili moze dati neku procjenu koliko to siija ima u BiH, gdje su najvise zastupljeni?
Ova tema je probudila moju radoznalost vidjevsi da postoji odredjeni broj onih koji brane siijska stajalista...
Bio bih zahvalan kada bih dobio kakav-takav odgovor
Ima ih par hiljada,najvise u Sarajevu,sakupljaju se u organizaciji Mulla Sadra
amoninan wrote:
Ne, ja ne navodim ekstremne sekte, namjerno sam postavio skenove Khomeinija, koji slovi kao neki revizionistički glas šiizma. Međutim, uklonjene su, iako su skenovi bili zajedno s koricama knjige, i lahko provjerljivi. Khomeinija možemo poštovati kao revolucionara, slično kao Che Guevaru, ovog mog lika s avatara, ali smatrati ga evlijom neuzubillah, je za mene nepojmljivo.
Očito je da misliš da su šije opasnije od vehabija To ukazuje samo na to da si o šijama čuo iz knjiga i iz priča pa ti daje za pravo da vaziš kao samoproglašeni stručnjak.
Meščini da bi ih hladno pobio da kako možeš. Jer mi ovdje uporno govorimo kako se ne slažemo sa njima ali ih priznajemo kao jedan od mezheba, a ti ih ne možeš ni nacrtane.
Ja sam eto mnooogooo vremena, godina, proveo sa jednima i drugima stoga odgovorno tvrdim da su Vehabije daleko opasnije i po učenju i po nastupu.
A hajde se ti onako otkrij konačno, reci nam šta to misliš o Jezidu? Molim te kratko i jasno, vazove ostavi za bermude.