Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#801 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
znate ono kad je mujo ispunjavao aplikaciju za američku vizu
u rubriku sex napisao YES
u rubriku sex napisao YES
-
Pjanic15
#802 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
On ako shvata i kako se zove, dobro je, uspjeh.supercali wrote:da se dohvatim nelletovog primjera velike britanije odnosno engleske i nas
bosna nije nastala iz vise drzava kao velika britanija ili jugoslavija tako da su to 2 razlicita slucaja
ovaj primjer koji pominjes je vise usporedba da li se onaj iz bristola liverpula londona ili newcastle nazivaju drugacije od engleza
nelle shvatas li poentu?
-
nelle_tz
#803 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Tito kaze da je drzava jednako nacija- besmislica.Ti ne znas da postoji vise definicija nacije i naciju brkas sa drzavljanstvom a sva ti rasprava svodi na vrijedjanje .Ko vrijedja u raspravi, on gubi tu raspravu. "Nacionalnost nije pravni pojam...spada u sociološke pojmove. Nacija nije pravno određena. Zato se toliko i priča o njoj i izaziva zbrku, jer svatko podrazumijeva pod tim pojmom nešto drugo...Nacija je sociološka činjenica, a ne pravna činjenica. Nacija postoji ili ne postoji, ali neki se narod ne može konstituirati kao nacija ako nema svoje države. Međutim, nije dovoljno da postoji zajedničko državljanstvo da bi nastala nacija. Tome mora pridoći i još jedan nepravni, nematerijalni duhovni činitelj."Pjanic15 wrote:On ako shvata i kako se zove, dobro je, uspjeh.supercali wrote:da se dohvatim nelletovog primjera velike britanije odnosno engleske i nas
bosna nije nastala iz vise drzava kao velika britanija ili jugoslavija tako da su to 2 razlicita slucaja
ovaj primjer koji pominjes je vise usporedba da li se onaj iz bristola liverpula londona ili newcastle nazivaju drugacije od engleza
nelle shvatas li poentu?
http://www.effect-dubrovnik.com/index.p ... Itemid=102
Last edited by nelle_tz on 26/01/2015 01:12, edited 1 time in total.
-
Pjanic15
#804 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Kažem ti ja @supercali, džaba si pisao.
Last edited by Pjanic15 on 25/01/2015 23:13, edited 2 times in total.
-
nelle_tz
#805 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Pjanic, rasprava ti se svodi na vrijedjanje i zao mi je gledati covjeka koji kao argumente navodi uvrede. Supercaliju svaka cast, covjek pokusava fino dokazati nesto, mada se ne slazem s njima, ali ne vrijedja. Ti zelis nekome nesto nametnuti, Pjanic.Nacija nije jednako drzava u svim drzavama, ne nastaje oktroisano, nego dogovorom i to ide postepeno, godinama.Da vidimo sta Engleskinja kaze o tome je li i zasto nije Britanka.Sta vi mislite o ZAVNOBIH-u?Pjanic15 wrote:Kažem ti ja @supercali, džaba si pisao.
http://www.dodaj.rs/f/A/1t/4LCnYUsC/eng ... acija2.jpg
Last edited by nelle_tz on 26/01/2015 01:14, edited 1 time in total.
-
Pjanic15
#806 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Hajd samo odgovori na ovo pitanje kratko, za koju nacionalnu reprezentaciju navijaš? 
- supercali
#807 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
nelle ja mogu sutra imati japansko drzavljanstvo al to ne mjenja cinjenicu da sam nacionalno bosanac a da sam etnicki talijan sa bilo kojom vjerom koju zamislis
nacionalno se dobije rodjenjem etnicitet po roditeljima a drzavljanstvo i vjeru mozes mjenjati haman na dnevnoj bazi (vjeru sigurno a drzavljanstvo zavisi od drzave do drzave od kupovine preko boravka do 10 godina ili manje)
nacionalno se dobije rodjenjem etnicitet po roditeljima a drzavljanstvo i vjeru mozes mjenjati haman na dnevnoj bazi (vjeru sigurno a drzavljanstvo zavisi od drzave do drzave od kupovine preko boravka do 10 godina ili manje)
-
nelle_tz
#808 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Je li tebi jasno da pojam nacije nije isti u svim drzavama i da postoje drzava gdje je nacija jednako drzava( Amerika), da postoje nacije gdje se ta nacija razvila nastankom drzava( Francuska, Holandija), da postoje drzave gdje je nacija jednako narod koji ima maticnu drzavu( Madjarska, Hrvatska, Srbija, Poljska, Slovacka, Rumunija, Slovenija, Italija...) . Zasto ste zapeli za jednu teoriju, koja je SAMO TEORIJA. Od najmanje 24 TEORIJE NACIJE, vi ste se uhvatili americke, u drzavi gdje 2/3 ljudi mrzi tu zemlju i izazvalo je rat i tu istu zemlju cerupalo bas zato sto je mrzi, ne zeli biti ni Bosanac, ni Bosnjak, ni Bosnjanin, ni kosmopolita.supercali wrote:nelle ja mogu sutra imati japansko drzavljanstvo al to ne mjenja cinjenicu da sam nacionalno bosanac a da sam etnicki talijan sa bilo kojom vjerom koju zamislis
Pjanic, jesi li ti ono prije 2-3 dana kao primjer spominjao Ujedinjene nacije, a kad sam ti ja postavio linkove gdje se ta organizacija u MVP BiH i u drugim linkovima ostalih zemalja naziva Ujedinjeni narodi, onda si pobjegao??? Mozes li ti meni odgovoriti, otkuda nacionalna manjina Hrvati u Srbiji???
Ja navijam za drzavnu reprezentaciju BiH. U tom slucaju, ovome sto si naveo, to znaci drzavna reprezentacija, ne odnosi se na naciju.
Last edited by nelle_tz on 26/01/2015 01:12, edited 1 time in total.
- supercali
#809 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
zato sto i vecina ljudi za vrijeme juge nije se izjasnjavalo kao jugosloveninelle_tz wrote:Pjanic, bilo bi stvarno fino da nesto procitas i obrazujes se. Rasprava ti se svodi na vrijedjanje i zao mi je gledati covjeka koji kao argumente navodi uvrede. Supercaliju svaka cast, covjek pokusava fino dokazati nesto, mada se ne slazem s njima, ali ne vrijedja. Ti zelis nekome nesto nametnuti, Pjanic.Nacija nije jednako drzava u svim drzavama, ne nastaje oktroisano, nego dogovorom i to ide postepeno, godinama.Da vidimo sta Engleskinja kaze o tome je li i zasto nije Britanka.Sta vi mislite o ZAVNOBIH-u?Pjanic15 wrote:Kažem ti ja @supercali, džaba si pisao.
a neki su s pravom to govorili jer su rodjeni za vrijeme shs zivjeli u kraljevini a onda postali jugosloveni a umrli mozda u nekoj od ovih novih 6 drzava
shvati da je britanija nastala mnogo poslije nastanka engleske kao sto je i juga nastala mnogo poslije srbije iliti raske od bosne hrvatske itd
shvati da tumacenja nacija nije bilo u to vrijeme kad su vladali henrik artur ovaj ili onaj kralj
shvati da je to kraljevina
4 kraljevine koje su ujedinjene
posto mi nismo imali kraljevinu zato je i skroz drugacija situacija kad poredis VB i nas
kod njih je to stoljecima za razliku od britanskog kraljevstva i elizabeta je engleska kraljica a ne kraljica velike britanije
a nekome je kraljica sve pa tako i nece reci da je nacionalno britanka nego engleskinja
pored toga oni nisu klasicno sastvaljeni kao recimo spanija
i sam znas da recimo u fudbalu imaju odvojene reprezentacije a VB im dodje vise kao neki savez a ne klasicna drzava
onda tu mozemo pricu prosiriti i dalje
australijanci imaju svoju drzavu naciju sve al postuju kraljicu i smatraju je svojom jer su bili britansko tlo itd itd
i ovaj slucaj sa britanijom uopste ne mozes porediti sa nama
da si odabrao spaniju bilo bi prikladnije
-
Pjanic15
#810 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Nisi odgovorio na pitanje, kratko i jasno navedi naziv nacionalne reprezentacije.
Pjanic15 wrote:Hajd samo odgovori na ovo pitanje kratko, za koju nacionalnu reprezentaciju navijaš?
-
Hafis
#811 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Duša vam razglabati o nacijama i etnijama.
Uvjerljivo najposjećenije teme, a bilo ih je doslovce stotine....jesi li ijednu zinuo na temu Bosanac vs Bošnjak, odmah konferencija
Koga uopće briga šta je Moke upisao svome djetetu u rubriku nacionalnost, kada će se dijete sutra kada odraste izjašnjavati onako kako se bude osjećalo.
Dobro bi bilo vidjeti što je Moketov babo njemu upisao u rubriku nacionalnosti u rodnom listu.
Uvjerljivo najposjećenije teme, a bilo ih je doslovce stotine....jesi li ijednu zinuo na temu Bosanac vs Bošnjak, odmah konferencija
Koga uopće briga šta je Moke upisao svome djetetu u rubriku nacionalnost, kada će se dijete sutra kada odraste izjašnjavati onako kako se bude osjećalo.
Dobro bi bilo vidjeti što je Moketov babo njemu upisao u rubriku nacionalnosti u rodnom listu.
- supercali
#812 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
nije to americka verzijanelle_tz wrote:Je li tebi jasno da pojam nacije nije isti u svim drzavama i da postoje drzava gdje je nacija jednako drzava( Amerika), da postoje nacije gdje se ta nacija razvila nastankom drzava( Francuska, Holandija), da postoje drzave gdje je nacija jednako narod koji ima maticnu drzavu( Madjarska, Hrvatska, Srbija, Poljska, Slovacka, Rumunija, Slovenija, Italija...) . Zasto ste zapeli za jednu teoriju, koja je SAMO TEORIJA. Od najmanje 24 TEORIJE NACIJE, vi ste se uhvatili americke, u drzavi gdje 2/3 ljudi mrzi tu zemlju i izazvalo je rat i tu istu zemlju cerupalo bas zato sto je mrzi, ne zeli biti ni Bosanac, ni Bosnjak, ni Bosnjanin, ni kosmopolita.supercali wrote:nelle ja mogu sutra imati japansko drzavljanstvo al to ne mjenja cinjenicu da sam nacionalno bosanac a da sam etnicki talijan sa bilo kojom vjerom koju zamislis
Pjanic, jesi li ti ono prije 2-3 dana kao primjer spominjao Ujedinjene nacije, a kad sam ti ja postavio linkove gdje se ta organizacija u MVP BiH i u drugim linkovima ostalih zemalja naziva Ujedinjeni narodi, onda si pobjegao??? Mozes li ti meni odgovoriti, otkuda nacionalna manjina Hrvati u Srbiji???
Ja navijam za drzavnu reprezentaciju BiH. U tom slucaju, ovome sto si naveo, to znaci drzavna reprezentacija, ne odnosi se na naciju.Ti si, momak, ovdje stvarno zalutao. Lupi jos neku uvredu , Pjanic.Bas me zanima sta ces sada copy paste od drugih ljudi
sve se svodi na isto samo sto su polazne tacke drugacije
da ponovo postavim nacija se dobija rodjenjem etnicka pripadnost po korijenima drzavljanstvo i vjeru cemo izbaciti jer nije bitna da ne zamaramo s tim a nadam se da se oko te 2 stvari slazes sa mnom
ujedinjene nacije je sluzbeni naziv
ujedinjeni narodi se takodje koristi al pretpostavljam da znas i zasto
ako imalo poznajes istoriju UN-a znas da je to nastalo kao liga naroda gdje nisu ucestvovale sve drzave kao sada nego velike svjetske sile
e da ti objasnim i to zasto liga naroda iako su nacije te koje su bile prisutne
britansko kraljevstvo se protezalo od azije preko afrike do amerike
oni kao nacija su predstavljali svoje interese u ligi naroda al nisu samo englezi narod u tom kraljevstvu bili
nego su tu i mnogi kolonijalni narodi koji su igrali veliku ulogu
zar ne bi bio apsurd kad bi recimo britanski naciju cinilo samo 20% britanaca a sve ostalo su neki busmani arapi indijci i sl ?
samih indijaca je bilo vise nego svih britanaca zajedno u to vrijeme
razmisli malo i malo procitaj nije tesko
da bi neke stvari sada pohvatao treba nekad i istoriju procitati pa to protumaciti onako kako jeste a ne samo na osnovu naziva
mogao bih ti do sutra objasnjavati sta kako gedje kada al mislim da sam ti samu bit napisao i da je shvatas
-
nelle_tz
#813 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Spanija. Baskijci i Katalonci ne smatraju sebe Spancima,nego Baskijcima ili Kataloncima, njih nazvati Spancima u nacionalnom smislu bi bilo uvreda. Ako si bio u Kataloniji, vidio si natpise:" Katalonija nije Spanija." Ja ti govorim o tome da nacija nije jednako drzava u svim zemljama svijeta. Priznao si sam da je tako, da nacija nije jednako drzava u VB, vidis da nije jednako ni u Spaniji. Nacionalna reprezentacija jednako drzavna reprezentacija odredjene drzave, a ne reprezentacija nacije Bosnjaci, Madjari, Skoti, Srbi, Hrvati.Pjanic,procitaj tekst http://portalanalitika.me/clanak/89846/ ... loupotrebesupercali wrote:zato sto i vecina ljudi za vrijeme juge nije se izjasnjavalo kao jugosloveninelle_tz wrote:Pjanic, bilo bi stvarno fino da nesto procitas i obrazujes se. Rasprava ti se svodi na vrijedjanje i zao mi je gledati covjeka koji kao argumente navodi uvrede. Supercaliju svaka cast, covjek pokusava fino dokazati nesto, mada se ne slazem s njima, ali ne vrijedja. Ti zelis nekome nesto nametnuti, Pjanic.Nacija nije jednako drzava u svim drzavama, ne nastaje oktroisano, nego dogovorom i to ide postepeno, godinama.Da vidimo sta Engleskinja kaze o tome je li i zasto nije Britanka.Sta vi mislite o ZAVNOBIH-u?Pjanic15 wrote:Kažem ti ja @supercali, džaba si pisao.
a neki su s pravom to govorili jer su rodjeni za vrijeme shs zivjeli u kraljevini a onda postali jugosloveni a umrli mozda u nekoj od ovih novih 6 drzava
shvati da je britanija nastala mnogo poslije nastanka engleske kao sto je i juga nastala mnogo poslije srbije iliti raske od bosne hrvatske itd
shvati da tumacenja nacija nije bilo u to vrijeme kad su vladali henrik artur ovaj ili onaj kralj
shvati da je to kraljevina
4 kraljevine koje su ujedinjene
posto mi nismo imali kraljevinu zato je i skroz drugacija situacija kad poredis VB i nas
kod njih je to stoljecima za razliku od britanskog kraljevstva i elizabeta je engleska kraljica a ne kraljica velike britanije
a nekome je kraljica sve pa tako i nece reci da je nacionalno britanka nego engleskinja
pored toga oni nisu klasicno sastvaljeni kao recimo spanija
i sam znas da recimo u fudbalu imaju odvojene reprezentacije a VB im dodje vise kao neki savez a ne klasicna drzava
onda tu mozemo pricu prosiriti i dalje
australijanci imaju svoju drzavu naciju sve al postuju kraljicu i smatraju je svojom jer su bili britansko tlo itd itd
i ovaj slucaj sa britanijom uopste ne mozes porediti sa nama
da si odabrao spaniju bilo bi prikladnije
Last edited by nelle_tz on 26/01/2015 01:13, edited 2 times in total.
-
Pjanic15
#814 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Što nećeš da odgovoriš za koju nacionalnu repku navijaš, znači stid te je
, onda nam nabroj koji nacionalni spomenik ili nacionalni park BiH, ili postavi nacionalnu zastavu ili nacionalnu himnu tvoje države kad te neko bude pito, šta ćeš uraditi, šta ćeš postavit
. pošto kažeš nacija/nacionalnost nije jednako država. 
- supercali
#815 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
shvati da ne mozes porediti to jer nacije za vrijeme postojanja katalunje engleske itd nisu postojale
nisam ja priznao nista nego ti govorim i vb je nacija jer je to u biti unija triju kraljevstva
opet ti kazem mogu ti do sutra pisati veze poveznice i sve ostalo sto se tice VB
jer od njih i skotska i engleska i vels pa i sjeverna irska su u biti zasebne drzave osim u nekim slucajevima kao sto je politika i vanjska ekonomija i slicno
to ne mozes porediti sa nasim slucajem jer je neuporedivo a ni sa jugom
jer juga je imala jednu drzavnu repku a ne 6 kao sto ima vb sa eng wal sco i nir
presiroka je tema i odaljavamo se od stvarne teme
nisam ja priznao nista nego ti govorim i vb je nacija jer je to u biti unija triju kraljevstva
opet ti kazem mogu ti do sutra pisati veze poveznice i sve ostalo sto se tice VB
jer od njih i skotska i engleska i vels pa i sjeverna irska su u biti zasebne drzave osim u nekim slucajevima kao sto je politika i vanjska ekonomija i slicno
jer juga je imala jednu drzavnu repku a ne 6 kao sto ima vb sa eng wal sco i nir
-
nelle_tz
#816 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
VB nije nacija, pogledao si sta je djevojka iz VB rekla, rekla je da ne postoji takva nacija.Bitno je da postoje razliciti definicije nacije, da u svakoj zemlji postoje razlicite definicije, ti i ja se ne slazemo, ali nema razloga da se mrzimo.Za mene je nacija jednako narod koji ima maticnu drzavu, za tebe je nacija jednako drzava.supercali wrote:shvati da ne mozes porediti to jer nacije za vrijeme postojanja katalunje engleske itd nisu postojale
Farska Ostrva imaju reprezenatciju u fudbalu pa to ne znaci da su nacija, a niti su Farska Ostrva drzava.FIFA prima koga hoce i drzave i one koje to nisu.To ti nije relevantan primjer.
Vjerujem da ces ti stvarno procitati ovo, baci pogled na definiciju nacije i misljene ovog filozofa Smita dolje ispod
http://portalanalitika.me/clanak/89846/ ... loupotrebe
- reis1
#817 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Bosanska nacija jos se rodila nije, a ka'ce, ne zna se.
Da bi mogla postojati bosanska nacija, potrebno je da Srbi, Hrvati, Bosnjaci, i ostali u BiH, tj. njihove narodne institucije koje ih predstavljaju, izmedju ostalog i crkve i dzamije, kao i svi li debela vecina gradjana BiH, utemelje bosansku naciju kao nekakav krovni identitet kojeg bi svi tvorili, bez negacije vec postojecih identiteta. Dakle, onako kako su to uradili Britanci, Svicarci, Belgijci, itd itd.
A takove inicijative neeeeeJmaaaaaa... do daljnjeg... dok majmunima iz tri plemena malo ne dodje iz guzice u tintaru. To kod nas ide sporo i tesko.
Da bi mogla postojati bosanska nacija, potrebno je da Srbi, Hrvati, Bosnjaci, i ostali u BiH, tj. njihove narodne institucije koje ih predstavljaju, izmedju ostalog i crkve i dzamije, kao i svi li debela vecina gradjana BiH, utemelje bosansku naciju kao nekakav krovni identitet kojeg bi svi tvorili, bez negacije vec postojecih identiteta. Dakle, onako kako su to uradili Britanci, Svicarci, Belgijci, itd itd.
A takove inicijative neeeeeJmaaaaaa... do daljnjeg... dok majmunima iz tri plemena malo ne dodje iz guzice u tintaru. To kod nas ide sporo i tesko.
- supercali
#818 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
ja ti rekoh zasto je to rekla i zasto ce vecina engleza to recinelle_tz wrote: VB nije nacija, pogledao si sta je djevojka iz VB rekla, rekla je da ne postoji takva nacija.Bitno je da postoje razliciti definicije nacije, da u svakoj zemlji postoje razlicite deficije, ti i ja se ne slazemo, ali nema razloga da se mrzimo.Za mene je nacija jednako narod koji ima maticnu drzavu, za tebe je nacija jednako drzava.
Farska Ostrva imaju reprezenatciju u fudbalu pa to ne znaci da su nacija, a niti su Farska Ostrva drzava.FIFA prima koga hoce i drzave i one koje to nisu.To ti nije relevantan primjer.
Vjerujem da ces ti stvarno procitati ovo, baci pogled na definiciju nacije i misljene ovog filozofa Smita dolje ispod
zbog krune
oni imaju kult krune i to im je sveto
ne postoji razlicita definicija nacije nego kao sto rekoh postoje razlicite pocetne pozicije pa je negdje jasno odredjeno a drugdje je tako da je to u biti presedan kao sto je slucaj i sa vb
zasto bi se mrzili?
nego da se vratimo na temu
za tebe je nacija koja ima maticnu drzavu a za mene je nacija drzava
je li engleska "drzava"?
i je li britanija "drzava"?
ovo pod navodnicima je jer se radi o kraljevstvu ako cemo mak na konac
-
nelle_tz
#819 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Englezi su nacija u Velikoj Britaniji , ali nasuprot druge četiri nacije u zajednici (Irci, Cornwall, Škoti ,Velsani) s kojom su stvorili VB , bas kao sto su SRbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci bili nacije u Jugoslaviji i nije bilo jugoslovenske nacije.Postoje i Kurdi i Palestinci koji sebe smatraju nacijama iako nemaju drzavu( nacije bez teritorije). Vidis li ti koliko je to usloznjeno? Nema jedne definicije, ne moze je biti.supercali wrote:ja ti rekoh zasto je to rekla i zasto ce vecina engleza to recinelle_tz wrote: VB nije nacija, pogledao si sta je djevojka iz VB rekla, rekla je da ne postoji takva nacija.Bitno je da postoje razliciti definicije nacije, da u svakoj zemlji postoje razlicite deficije, ti i ja se ne slazemo, ali nema razloga da se mrzimo.Za mene je nacija jednako narod koji ima maticnu drzavu, za tebe je nacija jednako drzava.
zbog krune
oni imaju kult krune i to im je sveto
ne postoji razlicita definicija nacije nego kao sto rekoh postoje razlicite pocetne pozicije pa je negdje jasno odredjeno a drugdje je tako da je to u biti presedan kao sto je slucaj i sa vb
zasto bi se mrzili?
nego da se vratimo na temu
za tebe je nacija koja ima maticnu drzavu a za mene je nacija drzava
je li engleska "drzava"?
i je li britanija "drzava"?
ovo pod navodnicima je jer se radi o kraljevstvu ako cemo mak na konac
Avishai Margalit "Etika memorije" (2002): "Nacija se famozno definisala kao društvo koje samo sebe obmanjuje o svom porijeklu i dijeli zajedničku mržnju prema svojim susjedima. Zato veza koja okuplja naciju zavisi od lažnog sjećanja (obmana) i mržnje prema onim koji joj ne pripadaju."
-
Pjanic15
#820 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Ima li te nelle, pitanja frcaju na sve strane, a ti se poklopio.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Republike_ ... ugoslavije
SFR Jugoslavija je bila složena država, odnosno politička unija sastavljena od šest država, odnosno republika koje su ustavno definirane kao nacionalne države njenih konstitutivnih naroda....
Pjanic15 wrote:Što nećeš da odgovoriš za koju nacionalnu repku navijaš, znači stid te je![]()
, onda nam nabroj koji nacionalni spomenik ili nacionalni park BiH, ili postavi nacionalnu zastavu ili nacionalnu himnu tvoje države kad te neko bude pito, šta ćeš uraditi, šta ćeš postavit
- supercali
#821 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
cekaj cekajnelle_tz wrote: Englezi su nacija u Velikoj Britaniji , ali nasuprot druge četiri nacije u zajednici (Irci, Cornwall, Škoti ,Velsani) s kojom su stvorili VB , bas kao sto su SRbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci bili nacije u Jugoslaviji i nije bilo jugoslovenske nacije.Postoje i Kurdi i Palestinci koji sebe smatraju nacijama iako nemaju drzavu( nacije bez teritorije). Vidis li ti koliko je to usloznjeno? Nema jedne definicije, ne moze je biti.
Avishai Margalit "Etika memorije" (2002): "Nacija se famozno definisala kao društvo koje samo sebe obmanjuje o svom porijeklu i dijeli zajedničku mržnju prema svojim susjedima. Zato veza koja okuplja naciju zavisi od lažnog sjećanja (obmana) i mržnje prema onim koji joj ne pripadaju."
otkud cornwall sad u prici i otkud oni nacija a nemaju maticnu drzavu?
doduse ako cemo po svim pravilima drzavu nemaju ni skoti ni velsani ni sjeverni irci jer nemoj mjesati irce i sjeverne irce u ovom slucaju
kurdi i palestinci su prica za sebe
al sam kazes sebe smatraju nacijom
mogu ja i 10 komsija sebe smatrati po nacionalnosti sarajlijom al znas sta bi mi ti rekao iz tuzle ili cak neko iz sarajeva
daj broj dilera
opet da ponovim po ko zna koji put definicija je jedna pocetne pozicije nisu iste zato ne mozes naci isti rezultat kod svih
-
nelle_tz
#822 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Pise ti da je JUGa bila slozena drzava.Nijedna republika nije imala svoju vojsku, vanjske poslove, valutu sto sve cini jednu drzavu, nego je to bila jedna drzava, ali savezna, bas kao sto je to Savezna Republika Njemacka danas.NACIONALNE DRZAVE njenih naroda.To je ono sto govorim, Slovenija je nacionalna drzava naroda Slovenci, SRbija je nacionalna drzava naroda Srbi, Makedonija je nacionalna drzava naroda Makedonci. Nacija jednako narod koji ima maticnu drzavu. Bosna je bila " ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska." ( ZAVNOBIH).Pjanic15 wrote:Ima li te nelle, pitanja frcaju na sve strane, a ti se poklopio.![]()
http://sh.wikipedia.org/wiki/Republike_ ... ugoslavije
SFR Jugoslavija je bila složena država, odnosno politička unija sastavljena od šest država, odnosno republika koje su ustavno definirane kao nacionalne države njenih konstitutivnih naroda....Pjanic15 wrote:Što nećeš da odgovoriš za koju nacionalnu repku navijaš, znači stid te je![]()
Oličena u narodno-oslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u zajamčuje:
:"Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina;* Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina."( Drugo zasjedanje ZAVNOBIH)
Za koju nacionalnu reprezentaciju navijaju stanovnici Farskih Ostrva i kojoj naciji pripadaju ljudi sa Farskih Ostrva?
- reis1
#823 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
A s druge strane, da bi postojala i nastala Bosanska nacija, potrebito je i da Hrvatska i Srbija, kao drustvo, odustanu od veliko-nacionalnih projekata, jer u sustini ovi nasi BH Hrvati i Srbi su na kanafi matica.
Bez toga, nema stabilizacije cjelokupnog regiona, a to znaci da nema ni ulaska kapitala na ove prostore, a to znaci da ce i dalje ostajati siromastvo.
To kada bismo bili pametni... ali obzirom da nismo za te neke naprednije koncepte, ostaje proces evolucije BiH u bosnjacku nacionalnu drzavu. To e drugi nacin kojim bi se mogao stabilizirati region, daleko mukotrpniji i duzi, ali koji bi dao istovjetan rezultat na nacin "ko nema u glavi, ima u nogama".
Bez toga, nema stabilizacije cjelokupnog regiona, a to znaci da nema ni ulaska kapitala na ove prostore, a to znaci da ce i dalje ostajati siromastvo.
To kada bismo bili pametni... ali obzirom da nismo za te neke naprednije koncepte, ostaje proces evolucije BiH u bosnjacku nacionalnu drzavu. To e drugi nacin kojim bi se mogao stabilizirati region, daleko mukotrpniji i duzi, ali koji bi dao istovjetan rezultat na nacin "ko nema u glavi, ima u nogama".
-
nelle_tz
#824 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
Cornwall je imao jak identitet koji je nestao,povremeno su znali biti i drzava, svoj jezik, za koji znas koliko jaku ulogu ima u formiranju nacije, danas nisam siguran je li ista od toga ostalo kao kod Katalonaca i Baska zbog asimilacije, vjerovatno su se utopili u Engleze.Da, sebe smatraju nacijom, to ti govori koliko je to sve kompleksno.Nema jedne definicije nacije. Ljudi uporno ovdje pokusavaju nametnuti tezu da ima samo jedna definicija nacije sto je netacno.Zar je 3-4 forumasa pametnije od svih drzavnika, filozofa.Mislis li ti da si pametniji od Tita?supercali wrote:cekaj cekajnelle_tz wrote: Englezi su nacija u Velikoj Britaniji , ali nasuprot druge četiri nacije u zajednici (Irci, Cornwall, Škoti ,Velsani) s kojom su stvorili VB , bas kao sto su SRbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci bili nacije u Jugoslaviji i nije bilo jugoslovenske nacije.Postoje i Kurdi i Palestinci koji sebe smatraju nacijama iako nemaju drzavu( nacije bez teritorije). Vidis li ti koliko je to usloznjeno? Nema jedne definicije, ne moze je biti.
otkud cornwall sad u prici i otkud oni nacija a nemaju maticnu drzavu?
doduse ako cemo po svim pravilima drzavu nemaju ni skoti ni velsani ni sjeverni irci jer nemoj mjesati irce i sjeverne irce u ovom slucaju
kurdi i palestinci su prica za sebe
al sam kazes sebe smatraju nacijom
mogu ja i 10 komsija sebe smatrati po nacionalnosti sarajlijom al znas sta bi mi ti rekao iz tuzle ili cak neko iz sarajeva
daj broj dilera
opet da ponovim po ko zna koji put definicija je jedna pocetne pozicije nisu iste zato ne mozes naci isti rezultat kod svih
- supercali
#825 Re: Kemo kralj - Bosanac sam, moje dijete ne pripada nikakvim plemenima
i rimsko carstvo je imalo jak identitet pa nisu rimljani nego su talijani zahvaljujuci ponajvise garibaldijunelle_tz wrote: Cornwall je imao jak identitet koji je nestao,povremeno su znali biti i drzava, svoj jezik, za koji znas koliko jaku ulogu ima u formiranju nacije, danas nisam siguran je li ista od toga ostalo kao kod Katalonaca i Baska zbog asimilacije, vejrovatno su se utopili u Engleze.Da, sebe smatraju nacijom, to ti govori koliko je to sve kompleksno.Nema jedne definicije nacije. Ljudi uporno ovdje pokusavaju nametnuti tezu da ima samo jedna definicija nacije sto je netacno.Zar je 3-4 forumasa pametnije od svih drzavnika, filozofa.Mislis li ti da si pametniji od Tita?
kao sto rekoh i ja sebe mogu smatrati nacijom al koliko to pije vode pitanje je
ljudi uporno pokusavaju objasniti definiciju al ostali ocigledno nece da shvate
ako mislis da samo 3-4 forumasa zastupa ovu tezu o naciji onda nemam sta s tobom pricati jer nisi uopste onda informisan ko sve zastupa takvu tezu a ne kao sto ti govoris svi drzavnici i filozofi
ja ne mislim da sam pametniji od njega jer nisam imao priliku to testirati a necu ni imati zbog ocitog razloga tako da to necu nikad moci saznati niti me iskreno interesuje
al zanimljivo bi bilo uporediti necije misli iz danasnjeg vremena sa mnogim mozgovima drzavnicima i sl od ranije pa da vidimo ko je pametniji i slicno