Kazna

Rasprave o vjerskim temama.
Nisrin

#51 Re: Kazna

Post by Nisrin »

Dino34 wrote:
Nisrin wrote:U Kur'anu pise da ne smijemo mi previse da se pitamo, nase je da vjerujemo, ali u skladu sa 21. stoljecem i svim mogucim naprecima oko nas i u nama, koliko je to moguce? I jos svaka religija za sebe tvrdi da je ona jedina prava i ima argumente ZA! HMmm
U kojem to kur'anu piše?

koliko ih to ima?
King Theoden

#52 Re: Kazna

Post by King Theoden »

Nisrin wrote:koliko ih to ima?
Pa kad napišeš nešto što nema u ovom našem kur'anu, pretpostavljam da imaš neki svoj u kojem piše.
Nisrin

#53 Re: Kazna

Post by Nisrin »

Dino34 wrote:
Nisrin wrote:koliko ih to ima?
Pa kad napišeš nešto što nema u ovom našem kur'anu, pretpostavljam da imaš neki svoj u kojem piše.

U tradicionalnom smislu, nepojmljivo je preispitivati islam i značenje Kur'ana u životu muslimana
zagortenej

#54 Re: Kazna

Post by zagortenej »

mišljenja forumaša su samo njihova mišljenja, a ne zvaničan stav islama i šerijata:
Abdullah ibn Šekik je rekao: "Ashabi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nisu smatrali da ostavljanje ijednog djela čini čovjeka nevjernikom, osim ostavljanje namaza." Zabilježili su ga Tirmizi i Hakim, koji ga je ocijenio sahihom prema uslovima Buharije i Muslima.
Ishak ibn Rahavej, poznati imam je rekao: "Prenešeno je sahih lancom prenosilaca od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da onaj ko ostavi namaz jeste nevjernik. Ovo je također stav učenjaka od vrijemena Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, do danas: da osoba koja pusti da namaz izađe izvan njegovog vremena bez opravdanog razloga, jeste nevjernik."
Ibn Hazm kaže da se to prenosi od Omera, Abdurahmana ibn Avfa, Muaza ibn Džebela, Ebu Hurejre i drugih od ashaba. Kaže: "Ne znamo ni za jedno mišljenje koje se suprostavlja ovome među ashabima." El-Munziri prenosi ovo od njega u Et-Tergib ve-t-Terhibu, i dodaje još imena ashaba od kojih se to prenosi: Abdullah ibn Mesud, Abdullah ibn Abbas, Džabir ibn Abdullah i Ebu Derda - radijallahu anhum. Rekao je: "Pored ashaba, ovaj stav imaju Imam Ahmed, Ishak ibn Rahavej, Abdullah ibn Mubarek, En-Nehaji, El-Hakam ibn 'Utejbe, Ejjub es-Sahtajani, Ebu Davud et-Tejlisi, Ebu Bekr ibn Ebi Šejbe, Zuhajr ibn Harb i drugi."
Irsar

#55 Re: Kazna

Post by Irsar »

"Zvaničan" stav Islama i Šerijata nije nešto jednoznačno, razilaženja u određenoj i nužnoj mjeri su prisutna od početka Islama, zato danas i imamo 4 glavne škole u pitanju pravosuđa/fikha u Islamu samo kao 1 od primjera.
Irsar

#56 Re: Kazna

Post by Irsar »

corei3 wrote:Nameće mi se drugo pitanje slično predhodnom.
Svi ljudi koji mijenjaju spol kažu da su oduvjek, od malena znači, osjećali da nisu žensko odnosno muško već obrnuto, i tek kada urade operaciju dođu na svoje.
Kako nešto urođeno onda može biti razlog za kaznu.
Ako pod "dođu na svoje" misliš na fizičku i mentalnu deformaciju, te na višestruko povećan rizik od samoubistva - onda si u pravu. Bolest, poremećaj, devijacija, "mrlja duše" mogu biti urođeni, što ne daje pravo za takve ljude da taj poremećaj i u praksi dovedu do nekih "logičnih ishoda" tipa samodestrukcije koja jeste tzv. "promjena spola".
mali jomu

#57 Re: Kazna

Post by mali jomu »

Irsar wrote:
corei3 wrote:Nameće mi se drugo pitanje slično predhodnom.
Svi ljudi koji mijenjaju spol kažu da su oduvjek, od malena znači, osjećali da nisu žensko odnosno muško već obrnuto, i tek kada urade operaciju dođu na svoje.
Kako nešto urođeno onda može biti razlog za kaznu.
Ako pod "dođu na svoje" misliš na fizičku i mentalnu deformaciju, te na višestruko povećan rizik od samoubistva - onda si u pravu. Bolest, poremećaj, devijacija, "mrlja duše" mogu biti urođeni, što ne daje pravo za takve ljude da taj poremećaj i u praksi dovedu do nekih "logičnih ishoda" tipa samodestrukcije koja jeste tzv. "promjena spola".

covjece...... o cemu vi pisete

nalaziti drugom mane, a svoje uljepsavat....... je kao kad razbijes svoje ogledalo pa ga nadolijepljivas tudjim djelicima tudjih ogledala
tuzlak1212

#58 Re: Kazna

Post by tuzlak1212 »

zagortenej wrote:mišljenja forumaša su samo njihova mišljenja, a ne zvaničan stav islama i šerijata:
Abdullah ibn Šekik je rekao: "Ashabi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nisu smatrali da ostavljanje ijednog djela čini čovjeka nevjernikom, osim ostavljanje namaza." Zabilježili su ga Tirmizi i Hakim, koji ga je ocijenio sahihom prema uslovima Buharije i Muslima.
Ishak ibn Rahavej, poznati imam je rekao: "Prenešeno je sahih lancom prenosilaca od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da onaj ko ostavi namaz jeste nevjernik. Ovo je također stav učenjaka od vrijemena Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, do danas: da osoba koja pusti da namaz izađe izvan njegovog vremena bez opravdanog razloga, jeste nevjernik."
Ibn Hazm kaže da se to prenosi od Omera, Abdurahmana ibn Avfa, Muaza ibn Džebela, Ebu Hurejre i drugih od ashaba. Kaže: "Ne znamo ni za jedno mišljenje koje se suprostavlja ovome među ashabima." El-Munziri prenosi ovo od njega u Et-Tergib ve-t-Terhibu, i dodaje još imena ashaba od kojih se to prenosi: Abdullah ibn Mesud, Abdullah ibn Abbas, Džabir ibn Abdullah i Ebu Derda - radijallahu anhum. Rekao je: "Pored ashaba, ovaj stav imaju Imam Ahmed, Ishak ibn Rahavej, Abdullah ibn Mubarek, En-Nehaji, El-Hakam ibn 'Utejbe, Ejjub es-Sahtajani, Ebu Davud et-Tejlisi, Ebu Bekr ibn Ebi Šejbe, Zuhajr ibn Harb i drugi."
Pod napuštanjem namaza koje izbacuje iz vjere misli se na 2 tipa napušatanja namaza:
1) Negiranje obaveznosti 5 dnevnih farzova,
2) Namjerno propuštanje svih mogućih namaza u životu.
Svako ostalo propuštanje nekog namaza ne izbacuje nužno iz vjere nego samo teški grijeh kojeg treba uklonit čim prije, ako se čovjek osjeća muslimanom. :D
Onaj ko vjeruje i namaz obavlja a poneki propusti pa naklanjava ili ne naklanjava, treba to popraviti :D
Irsar

#59 Re: Kazna

Post by Irsar »

mali jomu wrote:
Irsar wrote:Ako pod "dođu na svoje" misliš na fizičku i mentalnu deformaciju, te na višestruko povećan rizik od samoubistva - onda si u pravu. Bolest, poremećaj, devijacija, "mrlja duše" mogu biti urođeni, što ne daje pravo za takve ljude da taj poremećaj i u praksi dovedu do nekih "logičnih ishoda" tipa samodestrukcije koja jeste tzv. "promjena spola".

covjece...... o cemu vi pisete

nalaziti drugom mane, a svoje uljepsavat....... je kao kad razbijes svoje ogledalo pa ga nadolijepljivas tudjim djelicima tudjih ogledala
Pročitaj ponovo i pokušaj razumjeti šta sam napisao. Jer očito da nešto od to dvoje nisi učinio kako treba prvi put.
laly

#60 Re: Kazna

Post by laly »

corei3 wrote:Otvaram temu da bih prodiskutovao o nečemu u Islamu što nikako ne mogu da svarim. Mada odmah na početku predpostavljam da će se rasprava pretvoriti u kupus, očekujem bar nekoliko smišljenih postova koji bi mu utažili žeđ za odgovorom.
Znam da na više mjesta u Kuranu piše da samo oni koji dobra djela čine i koji se mole Allahu će ući u dženet a oni koji ne klanjaju džaba im dobra djela, sve će se to poništiti.
Ja to ne mogu da svarim nikako, jasno mi je ko noć i dan šta je napisano, ali mi ne ide u glavu.
Znam nekoliko jako dobrih ljudi čije ponašanje može biti uzor drugima, susretljivi, blagi kad treba, oštri kad treba, profesionalni, porodični, uspješni, ne piju(ako je važno), ne puše, blagi prema svojim ženama, pomažu drugima, ukratko imaju sve odlike normalnog insana, čak šta više, iznad prosjeka su po toj nekoj čovječnosti, ali ne klanjaju, vjeruju u Boga hajmo reći, ali od prakse nemaju mnogo.
I sad takav čovjek, koji je na ovo svijetu dosegao neko savršenskvo na svim poljima, neće ući u dženet jer će ga se pitati čim umre za namaz i sl. i čim to nevalja-gotovo.
Evo moja mati, pa ta žena je život za nas dala, šta sve nije prošla da nas odgoji, cijeli život joj je bio patnja, od kad je cura bila-haj radi, udala se, odgajaj djecu, stari je jos zejebavao, od svega otišla na zivcima ali ostala uspravna - prava majka. Prolila je više suza nego sto se ikad nasmijala. Život je nikad ali nikad nije mazio, a opet uspijela je sve a i dan danas uspijeva, brine u unucima, o nama, daje sebe 110%, a prije svega je blaga, tiha, nije tip žene oštrokondže, nego onako, polako, u sebi vodi tu neku bitku, izgubila prvo djete, ma sta sve ne.
I sad će mi takva majka i džehenem? Ja to ne kontam nikako.
Evo nek mi neko objasni. Hvala
Ja se vodim ovim ajetom iz Kur'ana:

Reci: “O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” (Ez-Zumer,53)

Znaci, to je ono sto je Allah rekao i ja se drzim za njegovu rijec. Samo treba traziti od njega da nam oprosti.
Jos sam negdje procitala da niko nece uci u Dzenet zato sto je to zasluzio svojim djelima, nego iskljucivo zbog Allahove milosti. Tako da svi imaju sansu, ako to zele. Niko ti na ovome svijetu ne moze reci ti ces u Dzehenem ili u Dzeneti samo je Allah taj koji zna ko ce gdje.
mali jomu

#61 Re: Kazna

Post by mali jomu »

corei3 wrote: Otvaram temu da bih prodiskutovao o nečemu u Islamu što nikako ne mogu da svarim. Mada odmah na početku predpostavljam da će se rasprava pretvoriti u kupus, očekujem bar nekoliko smišljenih postova koji bi mu utažili žeđ za odgovorom.
Znam da na više mjesta u Kuranu piše da samo oni koji dobra djela čine i koji se mole Allahu će ući u dženet a oni koji ne klanjaju džaba im dobra djela, sve će se to poništiti.

Ja to ne mogu da svarim nikako, jasno mi je ko noć i dan šta je napisano, ali mi ne ide u glavu.
Znam nekoliko jako dobrih ljudi čije ponašanje može biti uzor drugima, susretljivi, blagi kad treba, oštri kad treba, profesionalni, porodični, uspješni, ne piju(ako je važno), ne puše, blagi prema svojim ženama, pomažu drugima, ukratko imaju sve odlike normalnog insana, čak šta više, iznad prosjeka su po toj nekoj čovječnosti, ali ne klanjaju, vjeruju u Boga hajmo reći, ali od prakse nemaju mnogo.
I sad takav čovjek, koji je na ovo svijetu dosegao neko savršenskvo na svim poljima, neće ući u dženet jer će ga se pitati čim umre za namaz i sl. i čim to nevalja-gotovo.

Evo moja mati, pa ta žena je život za nas dala, šta sve nije prošla da nas odgoji, cijeli život joj je bio patnja, od kad je cura bila-haj radi, udala se, odgajaj djecu, stari je jos zejebavao, od svega otišla na zivcima ali ostala uspravna - prava majka. Prolila je više suza nego sto se ikad nasmijala. Život je nikad ali nikad nije mazio, a opet uspijela je sve a i dan danas uspijeva, brine u unucima, o nama, daje sebe 110%, a prije svega je blaga, tiha, nije tip žene oštrokondže, nego onako, polako, u sebi vodi tu neku bitku, izgubila prvo djete, ma sta sve ne.
I sad će mi takva majka i džehenem? Ja to ne kontam nikako.
Evo nek mi neko objasni. Hvala

Pokusaj to skontat ovako...

Veliko je vremensko razdoblje izmedju objave Kurana, Muhammeda, Hadisa i Suneta do danas... sutra ce biti jos vece, pa samim tim ima tu svasta, i bit ce tu jos svasta. Samim tim velikim razdobljem ima dosta prepravljenih i priklonjenjih stvari od onih kojima je nesto odgovaralo u datom vremenu, pa su tako ljudu svasta pisali i napisali, dok je Kuran (na Arapskom) ostao ne promjenjen. Imaju i izvorni Hadisi i ne promjenjeni izvori opisa Suneta... ali to je "strogo cuvano" i ne izlazi to bas tako lahko... nije tako dostupno. Kuran (na Arapskom) je svima dostupan i bit ce stalno dostupan, sve drugo nije. Znaci da se radi o Kuranu (na Arapskom), e tu je zvrcka u vremenskom razdoblju sa Hadisima i Sunetom.

Prevodi Kurana (sa Arapskog) do danasnjih dana, a i sutra ce... je da nigdje veze nema sa Arapskim Kuranskim Jezickim Znacenjima bilo kojeg jezika koji se sad govori i pise u Svijetu, a i prije se to izgubilo samim ljudskim promjenam samih ljudi... (nekako ti poznato ovo, jer da nije, ova tema uopste ne bi ni bila otvorena, "ne bi ti ni pala na pamet")

Imaju Kuranski Ljudi, ako znas Arapski lahko ces ih u Kuranu pronaci... na primjer: Oni znaju koji je Istinit Hadis ili koji je Istinit Sunet... ili sta to Kuran Govori...

Svaki Hadis koji govori o klanjanju na kraju je InsAllah, (ovo je danas sakriveno, slucajno ili namjerno nije vazno, ali neces ovo nigdje pronaci osim u Kuranu, ako iko zna Arapski, Njegova Znacenja i Sta to Kuran Govori)

pa da otkrijem... Nikog nece spasiti nicije klanjanje i bilo kakva dobra djela osim Allahove Milosti, a Allah je Milostiv i On prasta kome On hoce.

Znaci ne oprasta nikakav ni prevod Kurana niti Kuran na Arapskom, niti nikakav prevod Hadisa niti Istiniti Hadis, niti nikakvi prevodi Suneta, niti bilo kakvi prevodi ko je Muhammed, niti Muhammed, vec oprasta samo Allah.

Allah ako hoce bilo kome da oprosti... oprostit ce mu sve i u samom trenutku preseljenja, ( jednostavno zaustavi preseljenje, oprosti mu i pusti ga da preseli) a tako isto ako Allah hoce, sve moze i ponistiti u trenutku preseljenja, (zaustavi preseljenje, sve ponisti i pusti ga da preseli)

Znaci da ni Muhammed savs nije znao ni za sebe sta ce biti snjim (imaju Hadisi koji govore o tome...insAllah) a kamoli o bilo kome drugom (imaju price... ali to su samo price) ljudi znaju samo pricat... nista vise.

A to isto tako znaci da kad god ljudi pricaju o bilo kakvom Allahovom Oprostu ili Kazni bilo koga... je da ne znaju nista o tome, pokusaj zamislit sta bi bilo kad bi ljudi samo trunku znali bilo sta od toga, pored ovoga o cemu pojma nemaju.

Nemoj da pomislis da ja nesto znam, nemam pojma, ako naidjes na bilo koga ko ti kaze da zna, znaj da laze.
apsidejzi

#62 Re: Kazna

Post by apsidejzi »

Helem, moze bit bude a moze bit ne bude il u prevodu: ljudska naglabanja jer se kompletna ideja bazira na glupostima koje nisu realne.
Hakiz

#63 Re: Kazna

Post by Hakiz »

Nisrin wrote:Glavni stub islama je NAMAZ i fino pise to je ono sto nas razlikuje od nevjernika...e sad, ako ne klanjamo slijedi kazna, ali svejedno ima mogucnosti da se ode u dzennet...
Nazalost, dosta je i kontradiktornosti, mozda jer mi ne znamo tumaciti na pravi nacin ili smo previse razumna bica, za razliku od onih prije, koji nisu postavljali potpitanja...Znam da sam procitala da je Muhamed a.s. rekao da je u dzehennemu najvise zena i da ce muskarci koji odu u dzennet imati hurije, koje su ljepse nego sve ovozemaljske zene...A zene?! E, nama ostaje da se zadovoljimo jednim muskarcem, necemo imati ove sadasnje emocije pa nam to nece previse ni smetati :D Kako god, na visem je stupnju muskarac ponovo!

Najvaznije da smo dobri ljudi, pravedni, dobri, da vjerujemo jer smatram da svi imamo odredjenu misiju na ovom svijetu i da je kasnije sve po zasluzi...a ko zna, mozda je i ovo vec neka vrsta dzehenema, za nas koji zivimo u Bosni :D Mozda smo vec nekad zivjeli negdje drugo pa smo po zaslugama dobili sad ovaj zivot...

Uglavnom, Kur'an fino kaze da je Allah Milostiv, da oprasta onima koji se iskreno pokaju, sto znaci da za nas ima jos izgleda :D

Meni je recimo malo nejasno, ako je nama sudbina vec propisana i ako Allah vec zna svaki nas korak, sto se i dalje mi trudimo i nesto pokusavamo, kad je vec sve predodredjeno. Allah je znaci znao da cu ja biti jedna divna, postena osoba koja ne klanja i nije pokrivena...ne znam..previse je pitanja, treba sa ovim ucenjacima porazgovarati...

I meni je uvijek bilo zanimljivo, zasto bi neko ko je rodjen u ortodoksnoj jevrejskoj porodici unapriejd trebao biti predoredjene za dzehennem, kad in nije sam birao da se rodi u takvom okruzenju i da spozna drugacije...iako su oni i kao narod zakleti neprijatelji islama itd itd To je nefer!
I sad, i na ove tvoje dileme, a i na dileme postavljača teme koji je najjednostavniji odgovor?

Je bih rekao da je najjednostavniji odgovor da sve to sa bogom i svime šta iz njega slijedi, uključujući i pakao (kaznu) nema smisla.
mali jomu

#64 Re: Kazna

Post by mali jomu »

Sve je od Boga, i svako vjerovanje i svako ne vjerovanje...

... kao satni mehanizam,

pogledajte u neki satni mehanizam kako funkcionise... pa pogledajte u neki drugi satni mehanizam kako taj funkcionise, pa u treci... cetvrti...

pokusajte ih sastaviti...

tako i ljudi, neki ovako neki onako dok ne stanu... i

i onda idu do Majstora da se poprave...
corei3

#65 Re: Kazna

Post by corei3 »

U suri el-Isra se kaže: „Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite.
Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: "Uh!" – i ne podvikni na njih,
i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci:
"Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!“ (El-Isra, 23-24)

Evo drugi primjer, u Kuranu se govori o dobročinstvu prema roditeljima.
Generalno gledano, svaki normalan insan će poštovati roditelje, posjećivati ih, paziti i pomagati koliko može itd. itd.
Međutim, masa je roditelja koji su kroz život, "odgoj" i postupanje prema djeci uništili djecu.
Pod unuštili mislim na svoj primjer. Teror od strane oca, njegov prevelik autoritet, malo malo pa neke batine,
znao me samo za ocjene pitati, kako sam i šta ima onako me je slabo propitivao. Bilo je
tu i lijepih trenutaka, nemogu lagat, ali sad kao malo zrelija ličnost po nekim pitanjima,
vidim da me je otac psihički uništio.
Kada je dobio unuke dosta je "popustio" ali vuk ne mijenja ćud tako da me je neki dan toliko izbio iz cipela
da sam htio da više nikad ne pričam sa njim.
I sad ja, pun gnjeva i srdžbe na oca, sad kada sam shvatio neke stvari koje su mi se dešavale u djetinjstvu
njemu ne trebam da kažem ni UH. Ma dođe mi nekad da ga zadavim, i njega i njegovu seljačku politiku.

NIje sad moj primjer. Poznanik u slabim odnosima sa ocem i majkom, sve je prividno OK ali malo fali da stvar eksplodira.
On se nada da kad mu se zena porodi da ce se stvari izgladiti. Međutim, roditelju mi nisu ni došli da vide prvo unuče
a prošlo je pola godine.Momak pokusao na 1000 načina i 1000 puta da izgladi odnose, al jok, zadrti roditelji ko ovce,
svoje pa svoje. Treba li on da ne kaže ni UH. Ma treba da im šamarčine opali, i ocu i majci, i da ih odjebe za sva vremena( to i on slično kaže).

HOći li biti ja, poznanik, peti i deseti kažnjeni što nismo pognuli glavu pred nekim koji me je samo rodio(otac me čak nije ni rodio) i onda
dosalovn unuštio, i što sam mu ipak nekad rekao "UH", a nisam mu rekao ni 1/10 onoga što sam mu trebao sasuti u lice,
ipak sam se 1000 puta ugrizao za jezik.
mali jomu

#66 Re: Kazna

Post by mali jomu »

corei3 wrote: HOći li biti ja, poznanik, peti i deseti kažnjeni...
Ako si vjernik u Boga: Fino pitas Boga, niko ovdje nije Bog.

Ako nevjerujes u Boga: Ne znam koga mozes da upitas...
dobar osjecaj

#67 Re: Kazna

Post by dobar osjecaj »

corei3 wrote:Međutim, masa je roditelja koji su kroz život, "odgoj" i postupanje prema djeci uništili djecu.
Pod unuštili mislim na svoj primjer. Teror od strane oca, njegov prevelik autoritet, malo malo pa neke batine,
znao me samo za ocjene pitati, kako sam i šta ima onako me je slabo propitivao. Bilo je
tu i lijepih trenutaka, nemogu lagat, ali sad kao malo zrelija ličnost po nekim pitanjima,
Kada je dobio unuke dosta je "popustio" ali vuk ne mijenja ćud tako da me je neki dan toliko izbio iz cipela
I sad ja, pun gnjeva i srdžbe na oca, sad kada sam shvatio neke stvari koje su mi se dešavale u djetinjstvu
njemu ne trebam da kažem ni UH. Ma dođe mi nekad da ga zadavim, i njega i njegovu seljačku politiku.
Kako su odgajali tvog oca? Jeste li razgovarali kroz šta je on prolazio u svom djetinjstvu i kakvo mu je bilo odrastanje i zašto mu je grubost prema djeci bila izbor u odgoju? Je li on uopšte mogao znati kako se bolje ponašati?
Puno ljudi u našim prilikama ne znaju drugačije odgajati djecu i brinuti se za njih jer su grubosti učeni od rođenja.
Ako se ikako može, dobro je pokušati shvatiti roditelje, približiti im se više dok su još živi, shvatiti, pomiriti se, ublažiti gorčinu ne radi religije nego radi sebe, roditelja, svoje djece.
corei3

#68 Re: Kazna

Post by corei3 »

dobar osjecaj wrote:
corei3 wrote:Međutim, masa je roditelja koji su kroz život, "odgoj" i postupanje prema djeci uništili djecu.
Kako su odgajali tvog oca? Jeste li razgovarali kroz šta je on prolazio u svom djetinjstvu i kakvo mu je bilo odrastanje i zašto mu je grubost prema djeci bila izbor u odgoju? Je li on uopšte mogao znati kako se bolje ponašati?
Puno ljudi u našim prilikama ne znaju drugačije odgajati djecu i brinuti se za njih jer su grubosti učeni od rođenja.
Ako se ikako može, dobro je pokušati shvatiti roditelje, približiti im se više dok su još živi, shvatiti, pomiriti se, ublažiti gorčinu ne radi religije nego radi sebe, roditelja, svoje djece.
Neznam kako su ga odgajali nit me zanima, i ne nismo razgovarali, zapravo kad smo razgovarali uopšte?
NIje poenta ovdje moja priča, ona je samo poslužila za primjer u moru sličnih ili gorih.
Kako nekome ne reći ni UH poslije svega, ali znači ni UH, a ujeo sam se za jezik, ponavljam, 1000 puta, samo iz poštovanja.
Šta je sa primjerom poznanika?
mali jomu

#69 Re: Kazna

Post by mali jomu »

Je li bilo kakvo pitanje o nekakvom kaznjavanju eto odmah bogovi slecu sa svih strana...
Hajvan

#70 Re: Kazna

Post by Hajvan »

a zasto kazna uopce?

cemu kazna?

cemu strah?
mali jomu

#71 Re: Kazna

Post by mali jomu »

Hajvan wrote: a zasto kazna uopce?

cemu kazna?

cemu strah?
... ne daju se bogovi zajebavat, odmah cap
zagortenej

#72 Re: Kazna

Post by zagortenej »

Hajvan wrote:a zasto kazna uopce?

cemu kazna?

cemu strah?

"Koji čovjek nikad nije prekršio
Tvoj zakon, reci?
Život bez grijeha
kakav bi ukus imao, reci?
Ako zlo koje sam učinio
Ti kazniš zlom
Kakva je razlika
između Tebe i mene, reci?

Omer Hajjam
He1972

#73 Re: Kazna

Post by He1972 »

insomnia78 wrote:
ne, nego se radi oni koji se koji cuju za islam , koji imaju mogucnosti da istrazuju, takvi nece imati izgovora na sudnjem danu.
Sta mislis koliko ih je takvih danas?
I sta mislis da li oni koji se npr nazivaju muslimanima a ne izvrsavaju farzove spadaju u licemjere?

nesanice, jesi li svjestan da se raspravljaš sa čovjekom koji piše kompijuter umjesto kompjuter i piše oni umjesto oniH
Fields of Elysium

#74 Re: Kazna

Post by Fields of Elysium »

corei3, u univerzumu postoji mehanizam pravde koji ne kaznjava ljude na osnovu toga da li su obavljali ritualne molitve, vjerovali u nesto, itd. Znanje neces naci u vjerskoj dogmi. Realnost je dosta kompliciranija nego sto religije (u obliku u kojem jesu, nazalost) tvrde. Niko ne ide u pakao vjecno, niti se na osnovu jednog ljudskog zivota odluci gdje ce ko ici. Nasa egzistencija se odvija kroz ogroman period jer ne mozemo uciti od gresaka na osnovu jednog zivota. Takodjer, sam pojam kazne je pogresno shvacen i predstavljen od strane vjerskih autoriteta koji bas i nemaju pojma. Mnogo precizniji je koncept karme. Grijesimo i dobivamo odredjene rezultate zbog toga sto jedino tako mozemo nauciti i imati priliku da se mijenjamo. Ako zelis spoznaju, trebas gledati van okvira neke specificne religije jer postoji srz koja je ista neovisno o vanjskom obliku.
Hakiz

#75 Re: Kazna

Post by Hakiz »

mali jomu wrote:
Hajvan wrote: a zasto kazna uopce?

cemu kazna?

cemu strah?
... ne daju se bogovi zajebavat, odmah cap
Osim kada ih zajebava đavo ili šejtan. Tada daju da ih se zajebava i kazne nema.
Post Reply