Potpisujem! Najtezi oblik barbarstva koji svi mi treba da osudimo. ne mogu da ne spomenem kad su u jednoj islamskoj zemlji kamenovali dijete na smrt samo zato sto je ukrao hljeb, jer nije imao sta da jede, bio je gladan. Serijatsko pravo sa danasnjeg stanovnistva ima jako puno barbarskih i primitivnih normo koje treba ukinuti i zabraniti.ticoroman wrote:Odsjecanje ruke zbog krađe je barbarski čin i nešto iz nekog davnog vremena. Strah me je kada uvidim da među nama očigledno postoji mnogo ljudi koji to podržavaju i priželjkivaju, a kojim su istovremeno puna usta pravde i poštivanja. Ako bi vaša sestra ili mama učinila nešto sto se smatra kršenje braka, da li bi vi isto tako podržali javno kamenovanje i ubijanje iste? Ako bi vaša sestra ili mama iz nekog razloga ukrala nešto, da li bi podržali odsjecanje njene ruke?
To je barbarstvo i vi koji takve gnusne stvari podržavate nemate ni trunke morala, niti poštivanja prema drugim.
kazna odsjecanja ruke /amputacija
- Better Man
#576 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
- kamen spoticanja
#577 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
jastaticoroman wrote:Odsjecanje ruke zbog krađe je barbarski čin i nešto iz nekog davnog vremena. Strah me je kada uvidim da među nama očigledno postoji mnogo ljudi koji to podržavaju i priželjkivaju, a kojim su istovremeno puna usta pravde i poštivanja. Ako bi vaša sestra ili mama učinila nešto sto se smatra kršenje braka, da li bi vi isto tako podržali javno kamenovanje i ubijanje iste? Ako bi vaša sestra ili mama iz nekog razloga ukrala nešto, da li bi podržali odsjecanje njene ruke?
To je barbarstvo i vi koji takve gnusne stvari podržavate nemate ni trunke morala, niti poštivanja prema drugim.
- kamen spoticanja
#578 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ne valja lagatBetter Man wrote:Potpisujem! Najtezi oblik barbarstva koji svi mi treba da osudimo. ne mogu da ne spomenem kad su u jednoj islamskoj zemlji kamenovali dijete na smrt samo zato sto je ukrao hljeb, jer nije imao sta da jede, bio je gladan. Serijatsko pravo sa danasnjeg stanovnistva ima jako puno barbarskih i primitivnih normo koje treba ukinuti i zabraniti.ticoroman wrote:Odsjecanje ruke zbog krađe je barbarski čin i nešto iz nekog davnog vremena. Strah me je kada uvidim da među nama očigledno postoji mnogo ljudi koji to podržavaju i priželjkivaju, a kojim su istovremeno puna usta pravde i poštivanja. Ako bi vaša sestra ili mama učinila nešto sto se smatra kršenje braka, da li bi vi isto tako podržali javno kamenovanje i ubijanje iste? Ako bi vaša sestra ili mama iz nekog razloga ukrala nešto, da li bi podržali odsjecanje njene ruke?
- ljubav_aha
#579 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ticoroman wrote:Odsjecanje ruke zbog krađe je barbarski čin i nešto iz nekog davnog vremena. Strah me je kada uvidim da među nama očigledno postoji mnogo ljudi koji to podržavaju i priželjkivaju, a kojim su istovremeno puna usta pravde i poštivanja. Ako bi vaša sestra ili mama učinila nešto sto se smatra kršenje braka, da li bi vi isto tako podržali javno kamenovanje i ubijanje iste? Ako bi vaša sestra ili mama iz nekog razloga ukrala nešto, da li bi podržali odsjecanje njene ruke?
kukuruz_kokicar wrote:Koliko vidim najvažniji racionalni argument koji potežu pobornici amputacija je da se odsijecanjem šake zlo sasijeca u korijenu. Pri tome se zaboravlja da ne krade ruka i posjedovanje ruku nije neophodno za krađu. Krađa je akt koji smisli mozak, a ruka jadna je samo nevoljni izvršitelj nedjela što ga je smislio mozak. Dakle, lopova možemo ili prevaspitati ili da ne gubimo vrijeme i novac - nježno mu otfikariti glavu. Vjerujem da bi ljubitelji vjerski motiviranog kasapljenja kao mudriju izabrali ovu drugu opciju.
- Zlata M.
#580 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ticoroman wrote:Odsjecanje ruke zbog krađe je barbarski čin i nešto iz nekog davnog vremena. Strah me je kada uvidim da među nama očigledno postoji mnogo ljudi koji to podržavaju i priželjkivaju, a kojim su istovremeno puna usta pravde i poštivanja. Ako bi vaša sestra ili mama učinila nešto sto se smatra kršenje braka, da li bi vi isto tako podržali javno kamenovanje i ubijanje iste? Ako bi vaša sestra ili mama iz nekog razloga ukrala nešto, da li bi podržali odsjecanje njene ruke?
... ja sam, evo, ubijedjena da ne podrzavaju i ne prizeljkuju.
Ne znam zasto imam osjecaj da se radi o necem potpuno drugom.
Radi se, sigurna sam o 'ne diraj moje krugove' ... iako stvarno nemam osjecaj da @ljubav_aha ista dira. Da voli postavljati neudobna
... tako, vecinom, strasno naljuti sagovornike, jer ponekad ni sami sebi nemamo odgovor na takva pitanja. Ha ja.
I onda dodje ona tu ...
... a i kad ih imamo, strah nas reci, bojeci se da time ne iskacemo, napustamo, prestajemo ... Jer, bi dosta kontradiktornih odgovora, ne samo ovaj put - i prosle godine o istoj stvari ... ono kao 'ja sam za, al' ne bih licno mogao/la izvrsiti provodjenje kazne'.
Meni se, ipak, cini, da je Bogu dragom draza nasa bezuslovna iskrenost od bilo cega drugog.
Mozda grijesim.
-
Great Cornholio
#581 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Griješiš, šejtan te navraća da kradeš, nema to veze s mozgomkukuruz_kokicar wrote: Krađa je akt koji smisli mozak, a ruka jadna je samo nevoljni izvršitelj nedjela što ga je smislio mozak..
-
Great Cornholio
#582 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Zašto da ide glavarashtiman wrote:Znaci ide glavakukuruz_kokicar wrote:Koliko vidim najvažniji racionalni argument koji potežu pobornici amputacija je da se odsijecanjem šake zlo sasijeca u korijenu. Pri tome se zaboravlja da ne krade ruka i posjedovanje ruku nije neophodno za krađu. Krađa je akt koji smisli mozak, a ruka jadna je samo nevoljni izvršitelj nedjela što ga je smislio mozak. Dakle, lopova možemo ili prevaspitati ili da ne gubimo vrijeme i novac - nježno mu otfikariti glavu. Vjerujem da bi ljubitelji vjerski motiviranog kasapljenja kao mudriju izabrali ovu drugu opciju.
- ljubav_aha
#583 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
http://ebookbrowse.com/murad-hofmann-is ... -d94070649
postavila sma oba link_a,u slucaju da jedan ne radi
Ultravox,ako si procitao knjigu,mozes li nam reci stav o kazni odjsecanja sake/ruke
-
Great Cornholio
#584 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Koliko treba da bude vrijednost ukradenog da bi nekome otfikarili ruku, kamila, pola kamile, 15 litara kamiljeg mlijeka, dvije kamilje kože, ili ?
- ljubav_aha
#585 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Hvala ZlataM,opisala si me odlicnoZlata M. wrote:ticoroman wrote:Odsjecanje ruke zbog krađe je barbarski čin i nešto iz nekog davnog vremena. Strah me je kada uvidim da među nama očigledno postoji mnogo ljudi koji to podržavaju i priželjkivaju, a kojim su istovremeno puna usta pravde i poštivanja. Ako bi vaša sestra ili mama učinila nešto sto se smatra kršenje braka, da li bi vi isto tako podržali javno kamenovanje i ubijanje iste? Ako bi vaša sestra ili mama iz nekog razloga ukrala nešto, da li bi podržali odsjecanje njene ruke?
To je barbarstvo i vi koji takve gnusne stvari podržavate nemate ni trunke morala, niti poštivanja prema drugim.![]()
... ja sam, evo, ubijedjena da ne podrzavaju i ne prizeljkuju.
Ne znam zasto imam osjecaj da se radi o necem potpuno drugom.
reci ili ne reci, pitanje je sad ...
![]()
Reci !
Radi se, sigurna sam o 'ne diraj moje krugove' ... iako stvarno nemam osjecaj da @ljubav_aha ista dira. Da voli postavljati neudobnapitanja - voli. Sto jest'-jest'.
... tako, vecinom, strasno naljuti sagovornike, jer ponekad ni sami sebi nemamo odgovor na takva pitanja. Ha ja.
I onda dodje ona tu ...dusa mala
![]()
... a i kad ih imamo, strah nas reci, bojeci se da time ne iskacemo, napustamo, prestajemo ... Jer, bi dosta kontradiktornih odgovora, ne samo ovaj put - i prosle godine o istoj stvari ... ono kao 'ja sam za, al' ne bih licno mogao/la izvrsiti provodjenje kazne'.![]()
Meni se, ipak, cini, da je Bogu dragom draza nasa bezuslovna iskrenost od bilo cega drugog.
Mozda grijesim.
- ljubav_aha
#586 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
postavila sam primjer ,covjek je ukrao tri kraveGreat Cornholio wrote:Koliko treba da bude vrijednost ukradenog da bi nekome otfikarili ruku, kamila, pola kamile, 15 litara kamiljeg mlijeka, dvije kamilje kože, ili ?
- Zlata M.
#587 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Da.ljubav_aha wrote: Hvala ZlataM,opisala si me odlicnoranije sam napisala jedan post,da je sigurno mnogo vjernika,koji ne podrzavaju ovakvu kaznu,ali ne pricaju o tome
Sve ima svoju cijenu, pa i taj prekrasni osjecaj ususkanosti ... sigurnosti ... kad je covjek dio kolektiva.
Bilo kojeg, pa i vjerskog.
- kamen spoticanja
#588 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
nisam bas ocekivao od vase malenkosti ovako jeftine psihoanalizeZlata M. wrote:Da.ljubav_aha wrote: Hvala ZlataM,opisala si me odlicnoranije sam napisala jedan post,da je sigurno mnogo vjernika,koji ne podrzavaju ovakvu kaznu,ali ne pricaju o tome
Sve ima svoju cijenu, pa i taj prekrasni osjecaj ususkanosti ... sigurnosti ... kad je covjek dio kolektiva.
- ljubav_aha
#589 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Zlata M. wrote:Da.ljubav_aha wrote: Hvala ZlataM,opisala si me odlicnoranije sam napisala jedan post,da je sigurno mnogo vjernika,koji ne podrzavaju ovakvu kaznu,ali ne pricaju o tome
psihologija narodne mase kao kriticna masa
odlicno si srocila " sve ima svoju cijenu"
a kazu da je Muhamed rekao "Vjera je iskrenost"
- ljubav_aha
#590 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
pa i kradja auta na zapadu nije ista kazna sa rizikom teze infekcije i odlaska u smrt ,kao posljedica tretmana,koji sam ranije postavila,to si mogao procitaticarobnjak_iz_voza wrote:Kad si već zapela ,tri krave danas imaju vrijednost izmedju 5 i 10000 (hiljada) km , znači golf IV da ti bude jasnijeljubav_aha wrote:postavila sam primjer ,covjek je ukrao tri kraveGreat Cornholio wrote:Koliko treba da bude vrijednost ukradenog da bi nekome otfikarili ruku, kamila, pola kamile, 15 litara kamiljeg mlijeka, dvije kamilje kože, ili ?
ljubav_aha wrote:For example, in Iraq a physician who worked in a Baghdad hospital in 1994 estimated that 1700 amputations had been performed on army deserters between August and mid-September 1994 (Daily Telegraph 1994. Nov 1: 21.). This physician reported that procedures were often done without anaesthesia and that the risk of infection was high because of poor hygiene. Another physician in Iraq participated in an ear amputation while the patient was tied to a bed. In northern Nigeria the amputation of the hand of a cow thief, Buba Jangebe, as sharia punishment for cow theft was carried out within the purview of physicians (http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/2587039.stm). On 28 February 1998 four doctors in Kabul performed amputations on two men before a stadium crowd of 30 000 in keeping with an earlier sharia judgment. Worse still, some victims committed suicide after suffering amputations.
... In their daily work doctors engage with the concepts of “doing no harm,” beneficence, justice, and autonomy. These are the principles of medical ethics that should direct doctors in instances of moral conflict. Some people may argue that there is no way that Muslim doctors could jettison their religious convictions in fulfilling medical duties and obligations. Without going into the legality or otherwise of this position, we consider it critical always to affirm the uniqueness, in comparison with other professions, of the call of doctors and the obligations of medical practice...
...Participation in punitive surgical procedures polarises medical practitioners along religious and political lines. It also raises questions about the independence enjoyed by the medical profession in all settings. Punitive surgical amputations erode the dignity of medicine and the age old trust in doctors held by the public.Safeguarding people's health is medicine's utmost goal. Doctors must rise above religious and political influences. The time to salvage the situation is now, before medical ethics assumes different standards in different cultures...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC558113/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Drzave u kojim je serijatski zakon aktivan,doslovno nisu organizirana:
1. ne postoji sluzbena praksa sopstevenog zakona tj. ko je odgovoran za amputaciju ruke,drzava prisiljava doktore ;dupli standrad od strane dokotora Islamske vjeroispocjesti i osobno eticki prsitup vlastitoj profesiji;
2.odgovornosti o medicinskoj brizi osobe nakon amputiranja ruke ne postoji
3,jedna od posljedica kazne je smrt osobe nakon izvrsene kazne,iako,cilj kazne nije ubiti osobu,jer prema religijskom stavu,ubistvo osobe nije opravdano;kako je ubistvo osobe opravdano u istom aktu
- ljubav_aha
#591 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
problem prakticiranja kazne :carobnjak_iz_voza wrote:Jooj sad si nas pročitala ,to je tabu-tema kod nas ,ćuti moRe te ko čutiZlata M. wrote: Da.
Bilo kojeg, pa i vjerskog.Pazi većina vjernika o tome uopće i ne razmišlja
ali evo ja ću sad razmisliti ........razmišljam...razmišljam....stavio sam se u poziciju uhvaćenog u kradji......hm....da mi odfikare šaku ili da idem u tvorza
Pa normala da idem u tvorza ,da mi odsijeku šaku daaj šta ti je
![]()
Znači ne bih volio da nadamnom izvrše bilo koju šerijatsku kaznu i to mi je zastrašujuće ,ali..........
u tom i jeste poenta kazne hallooo
horion_bosona wrote:
[To je sasvim sigurno princip kazne kakav se upravo moze naci u religiji - svojevrsna osveta tj. starozavjetni lex talionis …Jer sa stanovistva modernog sekularnog zakondavstva funkcija kazne jeste prije svega preventivno dejstvo na ostatak drustva, ali i takodje jako bitan segment preodgoja i resocijalizacije pocinioca.
Dakle u humanistickom drustvu covjek ne smije nikad biti sredstvo, nego uvijek cilj. Upravo sam zbog toga uporedjivao zatvore u SAD (“animal factory”) sa zatvorima otvorenog tipa u Svedskoj i Austriji, i tome u kojoj mjeri dolazi po povratka u kriminal.
- ljubav_aha
#592 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ali zar ziasta mislis da drzava sebe "osuditi" za neciju smrtcarobnjak_iz_voza wrote:Jesam pročitao sam ali to je primjer kako se kazna ne smije izvršavati.Jesi ti pročitala kad sam pisao da te zemlje ne mogu biti primjer u primjeni tih zakona.Logično da onaj ko je prouzročio smrt kradljivcu je odgovoran za ubistvo i tačka.pa i kradja auta na zapadu nije ista kazna sa rizikom teze infekcije i odlaska u smrt ,kao posljedica tretmana,koji sam ranije postavila,to si mogao procitati
a svi koji podrzavaju istu kaznu,se nisu ni osvrnuli na doticni problem
- Zlata M.
#593 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
carobnjak_iz_voza wrote:Jooj sad si nas pročitalaZlata M. wrote:Da.ljubav_aha wrote: Hvala ZlataM,opisala si me odlicnoranije sam napisala jedan post,da je sigurno mnogo vjernika,koji ne podrzavaju ovakvu kaznu,ali ne pricaju o tome
@kamen spoticanja, psihoanaliza
... bila je besplatna.
-
ticoroman
#594 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Ako bi tvoja sestra, mama ili brat iz nekog razloga ukrali nešto, da li bi i tada razumjevao i podržavao barbarsko odsjecanje ruku?carobnjak_iz_voza wrote:Znači ne bih volio da nadamnom izvrše bilo koju šerijatsku kaznu i to mi je zastrašujuće ,ali...........
- kamen spoticanja
#595 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
mene prosto fascinira ideja nekih da bolje razumiju moju glavu od mene samogZlata M. wrote: @kamen spoticanja, psihoanalizanije bila jeftina !
![]()
... bila je besplatna.
no posto ovo ne vodi nicemu kazat cu jednostavno...niste upravu mlada damo
- ljubav_aha
#596 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ticoroman wrote:Ako bi tvoja sestra, mama ili brat iz nekog razloga ukrali nešto, da li bi i tada razumjevao i podržavao barbarsko odsjecanje ruku?carobnjak_iz_voza wrote:Znači ne bih volio da nadamnom izvrše bilo koju šerijatsku kaznu i to mi je zastrašujuće ,ali...........
ljubav_aha wrote:pitas me otkud moja hrabrostBHF_Manijak wrote:Ako je ukro neko moj, da, podrzo bih sprovodjenje kazne ukoliko se dokaze da je kriv! Ti si jako povrsna osoba i ne gledas ocima muslimana na svijet, to je ok, ali ne znam onda odakle ti ta hrabrost da se gnusas ili kritikujes tudje svjetonazore, kada shvatis da je muslimanu Gspodar i vjera, pa onda sve ostalo, na prvom mjestu, onda ces mozda i shvatit "kako to da zaboga mozes podrzavati odsijecanje ruke"...Uvijek kod tebe isti vazovi, humanost, tolerancija, vako nako, glumis majku terezu majkemi, to sprovodi i siri u svom zivotu, nas ziva bila ostavi na miru...
![]()
![]()
sigurno nisam jedina koja tako razmisljam
naravno,da ne mogu povezati osobu vjernika kao osobu koja je u stanju odsjeci nekome ruku, a cita i pise o medjusobnoj paznji i sporazumjeavnju na ovom svijetu
- idealnaM
#597 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Mora da je užasno dosadno na pdf-u "ljubav i sex", dok je na reliZiji ovolika gužva 
- kukuruz_kokicar
#598 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Ma tamo se piše o nekim dosadnim temama koje se uglavnom odnose na parove. Predlažem da tamo neko afirmativno prozbori o ljepotama kamenovanja u slučaju nevjere ili vanbračne ljubavi pa da vidiš kako će i taj pdf prokuhati od postova ljudi koji se zgražavaju nad takvim 'opravdanim' kaznama. Ma iskreno, nemam ništa protiv takvih kazni ukolikn kažnjeni svjesno prihvata tu kaznu i odbija stručnu pomoć - što je nevjerovatan scenarij. Naravno, egzekutor ima i dalje pravo na fer suđenje zbog zloupotrebe tuđe vjere i sadizma ili dugo liječenje u nekoj specijalizovanoj ustanovi zatvorenog tipa.idealnaM wrote:Mora da je užasno dosadno na pdf-u "ljubav i sex", dok je na reliZiji ovolika gužva
-
Great Cornholio
#599 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Zbog žena se živiiii, bolujeeeee iii mreeeidealnaM wrote:Mora da je užasno dosadno na pdf-u "ljubav i sex", dok je na reliZiji ovolika gužva
- NIN
#600 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Haj'mo malo istraziti koji je spol vise zastpupljen kada je kradja u pitanju. Kada se ustanovi o kojem se spolu radi onda pokusajmo analizirati razloge zasto je to tako.
Bujrum
Bujrum