Kazna FTV-u i Amelu Baftiću?

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

stochar wrote:Mislim da je ono bilo grozno, nemoralno i neetichki (ljudski i profesionalno, Kodeks koji su usvojila sva novinarska udruzhenja u BiH ono strogo zabranjuje). Pokusajte zamisliti kako se njegova porodica osjecala? Zamislite da nekome od vas stari, stara, brat, sestra ili rodjak 'prolupa' od ratnog sindroma i onda ih neki kreten (koji doduse nema taj papir za razliku od chovjeka koji ima nalaze da je mentalno ostecen) dovede na TV i ismijava ih? Uzhas! Kad je tolika faca, sto ne dovede nekog politichara pa ga ismije i ispreskache, sto ne dovede nekog iz MENSA-e ili jednostavno nekog ko nema nalaze s psihijatrije?

P.S. Nemam u porodici nikog mentalno ostecenog, ali me ono zaista iznerviralo kao chovjeka. :x :x :x Sta sve ljudi nece uraditi da bi se o njima prichalo, perverzija zhiva...
mislim da je jedina fula emisije bila cinjenica da je nije vodio adi....
vatrene ulice original.... :sad:
mawerick

Post by mawerick »

AMEL BAFTIC JE OBICNA KITA! PRIMITIVAC S DNA KACE! OCITO TI JE GUZNI HAVER, PA GA "GURAS", TJ. PRIMAS OD ISTOG! A NJEGOV "MAGISTRASKI", NIJE VRIJEDAN SLOVA! NEBULOZA!
ulicar wrote:Kao sto rekoh, on je pek'o zanat na BBC-u, nije vodio BBC. To je vrlo normalna stvar u svim naprednijim zemljama, da studenti idu na praksu godinu dana u firme za koje ce mozda nekada u buducnosti raditi. On je bio na BBC-u.

On ima magistarski iz maskomunikacija (ili tako nesto), on je obrazovaniji od vecine, ako ne SVIH novinara/tv faca u BiH. Jel' ista od ovoga recenog laz?
Jan Komel wrote:Ulicar
"covjek pek'o zanat na BBC-u, u kampanji Tonija Blera... "

Bafta je bio u bbc-u na praksi par mjeseci gdje ga je poslao univerzitet u sklopu ugovora za studiranje.
Uglavnom bio je veoma daleko od odluka i ideja koje su upravljale tu kampanju.
Nakon odsluzenih par mjeseci skont'o covjek da moze na BiHTV prodavati muda za bubrege i ofirat ljude po Sarajevu za multi - iskustva dozivljena na bbc-u.
ulicar

Post by ulicar »

Ma neka si ti nama pokazao kako te je mater odgojila. Ti nekome kazes da je primitivac sa dna kace? Pa odakle si onda ti? Ispod kace? Vrlo interesantno. :lol: :lol: :lol:
mawerick wrote:AMEL BAFTIC JE OBICNA KITA! PRIMITIVAC S DNA KACE! OCITO TI JE GUZNI HAVER, PA GA "GURAS", TJ. PRIMAS OD ISTOG! A NJEGOV "MAGISTRASKI", NIJE VRIJEDAN SLOVA! NEBULOZA!
gandhi

Post by gandhi »

ulicar wrote:Ma neka si ti nama pokazao kako te je mater odgojila. Ti nekome kazes da je primitivac sa dna kace? Pa odakle si onda ti? Ispod kace? Vrlo interesantno. :lol: :lol: :lol:
mawerick wrote:AMEL BAFTIC JE OBICNA KITA! PRIMITIVAC S DNA KACE! OCITO TI JE GUZNI HAVER, PA GA "GURAS", TJ. PRIMAS OD ISTOG! A NJEGOV "MAGISTRASKI", NIJE VRIJEDAN SLOVA! NEBULOZA!

Interesanto, ne demantova ti ništa od ovoga što je on napisao. :roll:
ulicar

Post by ulicar »

gandhi wrote:
ulicar wrote:Ma neka si ti nama pokazao kako te je mater odgojila. Ti nekome kazes da je primitivac sa dna kace? Pa odakle si onda ti? Ispod kace? Vrlo interesantno. :lol: :lol: :lol:

Interesanto, ne demantova ti ništa od ovoga što je on napisao. :roll:
A sta je on to napisao pa da se treba demantovati?
JBT

Post by JBT »

Khm.... mislim da gandhi zeli reci da je ocekivao demantij na ulicareve tvrdnje i recenice sa upitnikom na kraju.
:)
novi_ikolac

Post by novi_ikolac »

Pozdrav,
Pocesto svratim na ovaj forum, a za razliku od dolazaka ovamo, rijetko nesto komentiram jer nemam energije za odgovore poslije...

Ulicharu, covijece je li ti mislis da si ti jedini pametan, i jos pored toga se javljas sa preko nekoliko hiljada kilometara daljine i dajes komentare ko da si jucer izisao iz neke sarajevske brijacnice... Pa sta ako si se ti druzio s njima, i ja poznajem ljude po 10, 15 godina, al cu uvijek i to njima u lice rec, ili da je pogrijesio ili da je prije grijeso, ili da je njegov otac podavno pogrijesio...
Pa covjece ako ovdje dode 10 ljudi koji su isto elokventni i pametni kao i ti sa magistarskim (iako si ti vjerovatno pametan za sta si vec magistrirao) nevazno jel ta osoba diplomirani ili je neko od tih ljudi danas sa ocem "plocu salijevao" i kazu ti da Amel B. nema pojma o vodjenju jedne emisije kao sto je c.z. i da je Adi pogrijesio u par navrata, ko si ti da sad na osnovu argumenta "ja ih znam" mislis da mozes nas ubijediti da je suprotno... pa covijece ljudi sa izjavama ja sam sa njima odrastao i ja cu uvijek njih braniti, i stajati uz njih nas i koce u BiH jer ne znaju rec da im je dosta gluposti njihovog naroda ili jedne vece mase (jest da je ovo banalan primjer al to je to, izdvoji se i budi indvidua)
Moje misljenje je da onog Amela treba skloniti sa tv-a, djeluje mi vise ozbiljnije Nele u nadrealistima sa poznatim persun profesorom..
Mozes ti davati kontra argumente i neke svoje stavove, boli me ku..c, (evo ti sad nesto da mozes copy paste, samo znaj da su meni zivci oslabili, jel to zbog rata, jel zbog neceg drugog, pa cu opsovat kad god hocu, i sad moja dipl. bi trebala moje zivce izlijeciti.. mozda to kod nekog djeluje, al u slucaju kompleksa...)
Za kraj pozdravio bih ekipu s foruma...
ulicar

Post by ulicar »

novi_ikolac wrote:Pozdrav,
Ulicharu, covijece je li ti mislis da si ti jedini pametan, i jos pored toga se javljas sa preko nekoliko hiljada kilometara daljine i dajes komentare ko da si jucer izisao iz neke sarajevske brijacnice... Pa sta ako si se ti druzio s njima, i ja poznajem ljude po 10, 15 godina, al cu uvijek i to njima u lice rec, ili da je pogrijesio ili da je prije grijeso, ili da je njegov otac podavno pogrijesio...
Pa covjece ako ovdje dode 10 ljudi koji su isto elokventni i pametni kao i ti sa magistarskim (iako si ti vjerovatno pametan za sta si vec magistrirao) nevazno jel ta osoba diplomirani ili je neko od tih ljudi danas sa ocem "plocu salijevao" i kazu ti da Amel B. nema pojma o vodjenju jedne emisije kao sto je c.z. i da je Adi pogrijesio u par navrata, ko si ti da sad na osnovu argumenta "ja ih znam" mislis da mozes nas ubijediti da je suprotno... pa covijece ljudi sa izjavama ja sam sa njima odrastao i ja cu uvijek njih braniti, i stajati uz njih nas i koce u BiH jer ne znaju rec da im je dosta gluposti njihovog naroda ili jedne vece mase (jest da je ovo banalan primjer al to je to, izdvoji se i budi indvidua)
Moje misljenje je da onog Amela treba skloniti sa tv-a, djeluje mi vise ozbiljnije Nele u nadrealistima sa poznatim persun profesorom..
Mozes ti davati kontra argumente i neke svoje stavove, boli me ku..c, (evo ti sad nesto da mozes copy paste, samo znaj da su meni zivci oslabili, jel to zbog rata, jel zbog neceg drugog, pa cu opsovat kad god hocu, i sad moja dipl. bi trebala moje zivce izlijeciti.. mozda to kod nekog djeluje, al u slucaju kompleksa...)
Za kraj pozdravio bih ekipu s foruma...
Ti si klasicni primjer da vi fulate poentu pa makar vam ista po glavi skakala. Kako si ti mogao ovaj zakljucak izvuci iz onoga sto sam ja napisao? Jes' procitao sto sam napisao? Jes' razmislio o napisanom? Meni se cini da nisi ni prvo ni drugo, a ako jesi, onda imas drugi problem. Jes' na isti ovaj nacin izvukao poentu iz Baftine i Adijeve emisije? Kako si dosao do ovog zakljucka, haj' korak-po-korak.

Evo da citiram sam sebe, mozda ako budes procitao dva puta ovo dole, jednom ti udje u glavu.
ulicar wrote: Kao sto rekoh, ja nemam pojma sta je bilo u toj emisiji, mozda su fakat presli granicu, mozda nisu, ja to neznam. Sta znam je da su to usporedili sa VU i da su mi izvukli zivac. Poslije se javilo nekoliko ljudi koji su rekli da CZ nema nikakve slicnosti sa VU. Ja ne pokusavam braniti CZ, za to nemam argumenata, jer ne poznajem tematiku, vec branim VU, za to imam nekoliko argumenata "u vitrini".
Ti meni prebacujes fakt da ja NECU NIKADA NI U LUDILU uzeti tvoju, ili bilo ciju drugu stranu protiv mojih prijatelja, a da prije toga to ne raspravim sa njima? Ti bi meni se cini trebao reci svojim prijateljima da ces uzeti stranu totalnog stranca protiv svog prijatelja, samo na osnovu cinjenice da su se na Sarajevo-x forumu pojavile face koje ih ne gotive, pa onda reci kako su oni reagovali.

S druge strane, da izbacimo iz jednacine cinjenicu da sam ja malo vise nego pristrasan u ovom slucaju jer su to moja raja. Adi je visestruko nagradjivani autor za vise radnog iskustva nego vecina vas sto ima godina, a Bafta je vjerovatno najobrazovaniji novinar u BiH, a jednako, ako ne i vise iskustva od Adija. Ti hoces da kazes da ja treba da vjerujem tebi, anonimnom gostu na sarajevo-x forumu, koji o TV zna samo kako je "upaliti", a ne njima i njihovom sudu? Phiii, imas malo previsoko misljenje o sebi :)
Mr. No

Post by Mr. No »

Ulicaru...jarane...mojne bogati...

Cijenim ja sto ti branis svoje jarane i to sto ste nekad zajedno radili, cijenim i tvoju vitrinu i magistarske i sve ali ti si prijatelju veoma daleko i blago tebi pa nemas priliku da se iz sedmice u sedmicu, ponekad vise puta sedmicno, grozis nad bljuvotinama neprofesionalizma i diletantizma koji nam dolazi od tvojih jarana u razlicitim projektima FTV-a.

Glavni dio Vatrenih ulica koje sam ja gledao se sastojao iz priloga o mentalno retardiranim ili na drugi nacin mentalno nesposobnim licima iz razlicitih gradova BiH, sto je u pocetku bilo smijesno a i zalosno, tako da ne vidim kako je to moglo pokazati drugu stranu (post)ratnog Sarajeva ili cega li vec. Ali pokupili ste nagradu...humanitarnu...

Sarajlic i Sibi su ucestvovali i u FTV-ovom projektu Karioke Show kao voditelji sto je takodje bio primjer totalne neprofesionalnosti i diletantizma gdje prvi u jednom momentu kao "sukne" svojoj kolegici voditeljici nesto poput "da, ako ti upadne..." ili tako nesto... Fuj...

Ali G Wannabe Sarajlic i Amel Baftic, medijski najobrazovaniji novinari u BiH, daj svega ti... Pored veoma loseg i neinventivnog programa FTV-a, tu i tamo se desi dobra politicka ili zabavna emisija gdje doticni ne mogu ni prismrdit da prostis. Sve sto se od njih dvojice moglo vidjeti na TV/u jeste ismijavanje ljudi za koje ovi znaju da im ne mogu nauditi. Poput one emisije kad je Sarajlic po oglasu u novinama o prodaji trave otisao u selo kod covjeka i ispitivao ga o tome, kao da li imate problema sa zakonom zbog prodaje "trave"...

Kad tvoji jarani i ti zajedno sa njima budu trcali s kamerom za kakvim politicarem ili poynatim BiH mafijasem, sumnjivim biznismenom i pokusavali ih javno isprovaljivati (sto bi bilo pohvalno i drustveno korisno) onda cu vam skinuti kapu. Ali kako sada stvari stoje, treba ih totalno ukinuti da nam se svijet ne smije. Vec se dovoljno brukamo drugim stvarima...
mawerick

Post by mawerick »

ulicaru, sisaj magistarsku motku zajedno sa bafticem i sarajlicem! sjasi, ziv bio....
ulicar

Post by ulicar »

Mr. No wrote:Ulicaru...jarane...mojne bogati...
Hocu boga mi.
Mr. No wrote:Cijenim ja sto ti branis svoje jarane i to sto ste nekad zajedno radili, cijenim i tvoju vitrinu i magistarske i sve ali ti si prijatelju veoma daleko i blago tebi pa nemas priliku da se iz sedmice u sedmicu, ponekad vise puta sedmicno, grozis nad bljuvotinama neprofesionalizma i diletantizma koji nam dolazi od tvojih jarana u razlicitim projektima FTV-a.
Jel' mislis da mozes bolje? Jel' fakat mislite da mozete bolje? Ako mislite da mozete bolje, posaljite mi sinopsis emisije na e-mail/privatnu poruku i JA VAM GARANTUJEM da ce ga procitati ljudi koji mogu da vam daju emisiju na PBS/OBN/HAYAT... Eto, ja licno vam garantujem da ce sinopsis vidjeti ljudi koji vam mogu dati opremu da je napravite. Hajde jeb'o ga ja, pomjerite se malo.

Ukoliko se meni svidi sinopsis, a ne svidi onima koji mogu pomjeriti stvari u TV kucama, ja cu organizovati finansiranje i distribuciju emisije, licno. Jel' valja ovako?
Mr. No wrote:Glavni dio Vatrenih ulica koje sam ja gledao se sastojao iz priloga o mentalno retardiranim ili na drugi nacin mentalno nesposobnim licima iz razlicitih gradova BiH, sto je u pocetku bilo smijesno a i zalosno, tako da ne vidim kako je to moglo pokazati drugu stranu (post)ratnog Sarajeva ili cega li vec. Ali pokupili ste nagradu...humanitarnu...
Nije tacno, ili ako hoces jednostavnije LAZES. Ja sam sa VU bio u Brezi i tamo smo imali covjeka koji je napisao "ne klepeci nanulama", zenski odbojkaski tim, rudnike, izbor za miss Breze, to je sto se sjecam s topa. U Mostaru smo imali neku baletsku grupu, neki nocni klub, ja mislim skakace sa mosta... Ukoliko smo vidjeli interesantne ljude na ulici, mi smo ih snimali. Ukoliko si se ti smijao mentalno retardiranim, to govori vise o tebi, nego o vatrenim ulicama. Mi smo ti pokazali da najugrozeniji bauljaju ulicama nezasticeni, a tebi je to bilo smijesno. Aferim. Meni je svaki taj prilog bio beskrajo tuzan, a nije me stid da kazem da sam na jednom, koji je uradio Sasa Kaljanac "plak'o k'o picka", a i sada placem svaki put kada ga pogledam.

O humanitarnoj nagradi pricaj kada skontas da je EU PLATILA EKIPI PUT PO EVROPI da naprave VU putopise iz glavnih gradova EU. Toliko o humanitarnoj nagradi.
Mr. No wrote:Sarajlic i Sibi su ucestvovali i u FTV-ovom projektu Karioke Show kao voditelji sto je takodje bio primjer totalne neprofesionalnosti i diletantizma gdje prvi u jednom momentu kao "sukne" svojoj kolegici voditeljici nesto poput "da, ako ti upadne..." ili tako nesto... Fuj...
Sibi nije nikada bio koliko se sjecam ni gost na Vatenim, tako da njega nemoj ni pominjati u kontekstu vatrenih. U stvari jeste bio gost na vatrenim, sad se sjetih, ali GOST.
Mr. No wrote:Ali G Wannabe Sarajlic i Amel Baftic, medijski najobrazovaniji novinari u BiH, daj svega ti... Pored veoma loseg i neinventivnog programa FTV-a, tu i tamo se desi dobra politicka ili zabavna emisija gdje doticni ne mogu ni prismrdit da prostis. Sve sto se od njih dvojice moglo vidjeti na TV/u jeste ismijavanje ljudi za koje ovi znaju da im ne mogu nauditi. Poput one emisije kad je Sarajlic po oglasu u novinama o prodaji trave otisao u selo kod covjeka i ispitivao ga o tome, kao da li imate problema sa zakonom zbog prodaje "trave"...
Ja sam ti rekao jednom, kazem ti opet, daj mi sinopsis na privatnu poruku i ja ti garantujem da ce ga procitati ljudi koji mogu napraviti stvari da se pokrenu.
Mr. No wrote:Kad tvoji jarani i ti zajedno sa njima budu trcali s kamerom za kakvim politicarem ili poynatim BiH mafijasem, sumnjivim biznismenom i pokusavali ih javno isprovaljivati (sto bi bilo pohvalno i drustveno korisno) onda cu vam skinuti kapu. Ali kako sada stvari stoje, treba ih totalno ukinuti da nam se svijet ne smije. Vec se dovoljno brukamo drugim stvarima...
Mojoj raji su lomljene vilice iz politickih razloga, meni su licno prijetili nakon mog gostovanja na TVIN-u u politickoj emisiji i ne samo meni, vec i mojoj familiji, mene su moje "kolege" nazivale izdajnikom. Jedini je Svrakic, direktor Hayata rekao "svaka cast". Nemoj meni pricati o tome sta neko treba da uradi. Za koga si glasao? Za koga je tvoja porodica glasala?
ulicar

Post by ulicar »

Ma de ti nama pokazi iz kakve porodice dolazis. Svaka cast tvojoj materi i caci, odlican su posao uradili sa tvojim odgojem. Vidim majstorski vladas vjestinom rasprave, a i kulturan si do bola. Cestitke tvojim roditeljima.
mawerick wrote:ulicaru, sisaj magistarsku motku zajedno sa bafticem i sarajlicem! sjasi, ziv bio....
JBT

Post by JBT »

E, jeste nivo.
:run:
gandhi

Post by gandhi »

[quote="JBT"]Khm.... mislim da gandhi zeli reci da je ocekivao demantij na ulicareve tvrdnje i recenice sa upitnikom na kraju.
:)[/quote]

Ma i za te, a i za one sa uzvičnikom. :D
neocekivana_sila

Post by neocekivana_sila »

ulicar je potpuno u pravu. mislim da su vatrene ulice stvarno napravile bitan pomak jer su unijele toliku frku u malogradjanske mentalne sklopove da je to nevjerovatno.
isti ti ljudi se odusevljavaju filmovima koji se koriste psihickim bolestima da bi nesto rekli, a kad je u pitanju komsija - o ne, sakrij ga u podrum da ga ne gledam.
neko je bolestan, neko zdrav. neko je crn, neko bijel. neko covjek, neko srbin :D :D :D
cemu tolika panika? svako od nas u odredjenim okolnostima, s odredjenom igrom sudbine moze postati pinjo.
prestanite izigravati nekakve moralne velicine pljuvajuci po emisiji koja se emitovala prije sto godina jer ste eto saosjecajni. koliko puta ste ove godine odnijeli nesto u narodnu kuhinju? u vladimir nazor? sta ste konkretno ucinili za manjine koje su ugrozene na bilo koji nacin?
Last edited by neocekivana_sila on 15/11/2005 20:54, edited 1 time in total.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

neocekivana_sila wrote:ulicar je potpuno u pravu. mislim da su vatrene ulice stvarno napravile bitan pomak jer su unijele toliku frku u malogradjanske mentalne sklopove da je to nevjerovatno.
isti ti ljudi se odusevljavaju filmovima se koriste psihickim bolestima da bi nesto rekli, a kad je u pitanju komsija - o ne, sakrij ga u podrum da ga ne gledam.
neko je bolestan, neko zdrav. neko je crn, neko bijel. neko covjek, neko srbin :D :D :D
cemu tolika panika? svako od nas u odredjenim okolnostima, s odredjenom igrom sudbine moze postati pinjo.
prestanite izigravati nekakve moralne velicine pljuvajuci po emisiji koja se emitovala prije sto godina jer ste eto saosjecajni. koliko puta ste ove godine odnijeli nesto u narodnu kuhinju? u vladimir nazor? sta ste konkretno ucinili za manjine koje su ugrozene na bilo koji nacin?

svaka cast !potpisujem
taxi_driver

Post by taxi_driver »

u stvari problem nije cv (veze blage nemam kakva je emisija)problem je sarajevo-x com i njegov forum.ovo ti je sto bi nas narod rekao mahala.na vise tema sam vidio kako se ismijavaju neki forumasi zbog pogresno napisane receniceili rijeci.shvacam stari forumasi,pa ko postali preko foruma i prijatelji ali ne shvatam to neko jednoumlje.ili npr u jednoj temi je neki nik rekao nekom moderatoru da je majmun.i ovaj je presao preko toga kao da nije nista ni napisala.ono kao zeza.
da je to napisao neko od novih forumasa bio bi smjesta banovan.kao sto sam ja bio banovan ni sam neznam zbog cega.znaci i ovdje ide ono prijatelji smo pa cu ti progledati kroz prste ili cu te odbraniti od drugog forumasa s tim sto cu ga banovati.
zato ulicar nista se ne cudi sto su svi protiv tebe.a njih kao cudi sto ti njih branis.pa prijatelji su ti normalno da ces ih braniti.
uh sad ocekujem ban mozda sam se zamjerio majmunu
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

neocekivana_sila wrote:ulicar je potpuno u pravu. mislim da su vatrene ulice stvarno napravile bitan pomak jer su unijele toliku frku u malogradjanske mentalne sklopove da je to nevjerovatno.
isti ti ljudi se odusevljavaju filmovima koji se koriste psihickim bolestima da bi nesto rekli, a kad je u pitanju komsija - o ne, sakrij ga u podrum da ga ne gledam.
ti si prijatelju potpuno promasio temu...

tema je bila Centralni zatvor (i to konkretna emisija,ne sve) a ne vatrene ulice.
rei

Post by rei »

pa dobro mozda smo mi svi ludi... :lol:
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

rei wrote:pa dobro mozda smo mi svi ludi... :lol:
ne znam...ko ce ga znati?
rei

Post by rei »

Svemirski_Jebach wrote:
rei wrote:pa dobro mozda smo mi svi ludi... :lol:
ne znam...ko ce ga znati?
znas kad je meni zaparalo oci... jos kad je bila emisija vatrene ul. doveli
tipa, znam da covjek psihicki nije dobro, u stvari ovaj rat je kriv
to sto on nije dobro, medjutim bilo je ljudi koji nisu znali da on
stvarno nije OK, nakon emisije su bile ovakve reakcije
"ej bogati gledal' ti onu emisiju, sta ti mislis jel bas sve onako kako
onaj tip prica" :? a meni su u stvari poslije te emisije suze tekle,
od tuge.... :cry: , meni to nije u redu pa eto ako neko misli da se time
nesto drugo govori.... ne znam sta se recimo time htjelo reci....
neko dijete koje je mozda sjedilo i gledalo ne znajuci sta je
u pitanju mogle se samo smijati :(
ulicar

Post by ulicar »

1. Mi nismo nikoga dovodili nigdje. Mi smo isli ulicama i ako smo vidjeli nesto interesantno snimili.

2. Mi smo htjeli da proizvedemo upravo taj osjecaj koji si ti imao. Oni kojima se to nije desilo treba da razmisle zasto se to njima nije desilo. Oni koji su mu se smijali treba da se zamisle nad sobom, a ne nad vatrenim ulicama. Sve sto vas zulja/je zuljalo u vatenim ulicama je OGLEDALO, nista vise, nista manje. Vi ste mogli vidjeti kakvi su ljudi po reakcijama koje su imali na takve priloge. Oni koji su rekli "jadna majko", oni su ljudi. Oni koji su vikali "vid' budale, hahahahaha", e, oni su...

Zivili.

P.S. Ukoliko je tema Centralni Zatvor, zasto onda povlacite VU po ovom forumu?
rei wrote:znas kad je meni zaparalo oci... jos kad je bila emisija vatrene ul. doveli
tipa, znam da covjek psihicki nije dobro, u stvari ovaj rat je kriv
to sto on nije dobro, medjutim bilo je ljudi koji nisu znali da on
stvarno nije OK, nakon emisije su bile ovakve reakcije
"ej bogati gledal' ti onu emisiju, sta ti mislis jel bas sve onako kako
onaj tip prica" :? a meni su u stvari poslije te emisije suze tekle,
od tuge.... :cry: , meni to nije u redu pa eto ako neko misli da se time
nesto drugo govori.... ne znam sta se recimo time htjelo reci....
neko dijete koje je mozda sjedilo i gledalo ne znajuci sta je
u pitanju mogle se samo smijati :(
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

Ja sam bio protivnik emisije Vatrene ulice dok se emitovala jer mi je bilo uzasno tuzno gledati psihicki oboljele ljude. I u tome sam se u potpunosti slagao sa doc. dr. Borom Djukanovicem koji je napao Adija u jednoj od emisija.
Poslije sam cuo da je Adi napravio poredjenje izmedju Leta iznad kukavicijeg gnijezda i Vatrenih ulica. Po meni to ne stoji. Ako ste htjeli razbijati predrasude mogli ste odabrati bolji nacin (PO MENI).
Psihoticna osoba, depresivac ili neki sizofrenik nisu birali svoje stanje. Jednako kao sto dijete oboljelo od autizma, cerebralne paralize ili mentalno retardirano ne bi voljelo biti takvo. Onaj ko se smije ovim stanjima...bolje mu je da mu ne pozelim da ima takvo nesto u kuci. Preokrutan i grozan? Ne, samo spreman da branim slabe koji imaju dovoljno problema sa bolestima tako da im problemi od ljudi ne trebaju.
ulicar

Post by ulicar »

Po tvom misljenju?

Prije nekih desetak godina Kevin Carter je dobio pulicerovu nagradu za fotografiju izgladnjele sudanske djevojcice na umoru, pored koje stoji lesinar i ceka je da umre. On je napravio tu fotografiju, djevojcica je umrla, lesinar je dobio svoju veceru, sta je Carter po tvom misljenju trebao uraditi?

Eddie Adams, koji je 1968 snimio generala Loana kako puca zatvoreniku u glavu. Eddie napravio fotografiju, Loan upucao zatvorenika, a zatvorenik umro. Sta je Eddie trebalo da uradi po tvom misljenju?

Mi smo dokumentovali ljude koji hodaju ulicama. Mi nismo ljekari, za to imamo Boru Djukanovica (sta je on radio pa da bolesnici tako hodaju gradom bez ikakvog nadzora?), nismo ministarstvo za socijalnu skrb (sta su oni radili pa da bolesnici tako bauljaju gradom bez nadzora?) mi smo pisali hronologiju rata. Za to smo imali kamere. Ukoliko je tebi, ili petom-desetom bilo sega to sto mentalno oboljeli hodaju gradom, to je fakat tvoj, ili njihov problem. Moj nije.

Ovdje fakat EOD.
_BaykoNoor_ wrote:Ja sam bio protivnik emisije Vatrene ulice dok se emitovala jer mi je bilo uzasno tuzno gledati psihicki oboljele ljude. I u tome sam se u potpunosti slagao sa doc. dr. Borom Djukanovicem koji je napao Adija u jednoj od emisija.
Poslije sam cuo da je Adi napravio poredjenje izmedju Leta iznad kukavicijeg gnijezda i Vatrenih ulica. Po meni to ne stoji. Ako ste htjeli razbijati predrasude mogli ste odabrati bolji nacin (PO MENI).
Psihoticna osoba, depresivac ili neki sizofrenik nisu birali svoje stanje. Jednako kao sto dijete oboljelo od autizma, cerebralne paralize ili mentalno retardirano ne bi voljelo biti takvo. Onaj ko se smije ovim stanjima...bolje mu je da mu ne pozelim da ima takvo nesto u kuci. Preokrutan i grozan? Ne, samo spreman da branim slabe koji imaju dovoljno problema sa bolestima tako da im problemi od ljudi ne trebaju.
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

ulicar wrote:Po tvom misljenju?

Prije nekih desetak godina Kevin Carter je dobio pulicerovu nagradu za fotografiju izgladnjele sudanske djevojcice na umoru, pored koje stoji lesinar i ceka je da umre. On je napravio tu fotografiju, djevojcica je umrla, lesinar je dobio svoju veceru, sta je Carter po tvom misljenju trebao uraditi?

Eddie Adams, koji je 1968 snimio generala Loana kako puca zatvoreniku u glavu. Eddie napravio fotografiju, Loan upucao zatvorenika, a zatvorenik umro. Sta je Eddie trebalo da uradi po tvom misljenju?

Mi smo dokumentovali ljude koji hodaju ulicama. Mi nismo ljekari, za to imamo Boru Djukanovica (sta je on radio pa da bolesnici tako hodaju gradom bez ikakvog nadzora?), nismo ministarstvo za socijalnu skrb (sta su oni radili pa da bolesnici tako bauljaju gradom bez nadzora?) mi smo pisali hronologiju rata. Za to smo imali kamere. Ukoliko je tebi, ili petom-desetom bilo sega to sto mentalno oboljeli hodaju gradom, to je fakat tvoj, ili njihov problem. Moj nije.

Ovdje fakat EOD.
_BaykoNoor_ wrote:Ja sam bio protivnik emisije Vatrene ulice dok se emitovala jer mi je bilo uzasno tuzno gledati psihicki oboljele ljude. I u tome sam se u potpunosti slagao sa doc. dr. Borom Djukanovicem koji je napao Adija u jednoj od emisija.
Jeste, po mom misljenju. Jel problem? Izvini sto mi se nesto ne svidja i sto pored svog uvazavanja umjetnosti ne mogu sve prihvatiti.

U kojem su kontekstu prezentirane fotografije koje si spominjao? U kontekstu emisija u kojima je bio metar sege i sale mozda? Ne moramo ici do egzoticnih zemalja sto se tice fotografija i prezentacije loseg. Mozemo se sjetiti fotografije iz Bijeljine u kojoj arkanovac suta leseve, biljeske fotoreportera koja je pokazala svu brutalnost uzasa rata. I kao paralelu fotografiju okrvavljene Beneton majice uz naznaku da je rijec o majici koju je nosio poginuli vojnik u BiH. Ili da se sjetimo fotografija cuvenog Avaza koji prikazuju ljude bez glava i mrtvu djecu. Prva je fotografija izazvala tugu, druga bijes i prezir. A Avaz se na komentare o degutantnosti svojih fotografija brani novinarskim slobodama.
Ne znam sta ste dokumentovali jer sam nakon jedne emisije prestao sve to gledati. Znam sta ste i kako prezentirali i u kojem kontekstu. Niste ljekari nego umjetnici ali to vas ne oslobadja eticnosti kada su oboljele osobe u pitanju. Boro Djukanovic je veliki covjek i odlican strucnjak i uradio je puno toga za one ljude kojima su se gledaoci FTV smijali. To sto neko ne zna, to je vise pitanje vlastitog obrazovanja. Za ministarstva ne znam i ne zanimaju me jer zivim u kurcevoj drzavi koju vodi karine a muda ih slijede.
Ne znam sta ste htjeli napisati. Ali ste uspjeli umjesto hronologije rata napisati hronologiju balkanskog nacina borbe protiv predrasuda koristenjem zivog stita od bolesnih ljudi. Valjda oni nemaju prava, ne treba uvaziti specificnost njihovog stanja. Oboljeli se mogu zavaliti pred nepismen i neobrazovan auditorij koji smatra da su psihijatrijska stanja stvar izbora.
Vec sam ti rekao da mi je bilo tuzno, ne smijesno tako da mi to ne moras ponavljati. Mozda tvoj problem nije gledati kako se neko ponizava, moj jeste. Ne zato sto sam placen za to, vec zato sto smatram da covjek i njegovo dostojanstvo treba biti na prvom mjestu. Umjetnost koja negira covjeka i njegov dignitet ne postaje sredstvo prosvjetljenja nego zlocin.
I btw, trebao je biti tvoj problem kad ste radili tu emisiju jer si trosio pare ono malo ljudi koji su placali pretplatu i koristio drzavni medij. Kao javna licnost, sem pohvala moras imati zeludac i za kritike.
Post Reply