Kasno je za stvaranje bosanske nacije?

Fair Life

Post by Fair Life »

in&san wrote:
Fair Life wrote: IOnaj ko procita temu na kojoj lav zavija 'Allah'... sta moze da pomisli...
!!
jel ti stvarno vjerujes da je to pisao Bosnjak :? :roll:
A jel' ti in&san stvarno vjerujes da je majka Srbin?
Last edited by Fair Life on 14/01/2006 22:33, edited 2 times in total.
in&san

Post by in&san »

Fair Life wrote:
in&san wrote:
Fair Life wrote: IOnaj ko procita temu na kojoj lav zavija 'Allah'... sta moze da pomisli...
!!
jel ti stvarno vjerujes da je to pisao Bosnjak :? :roll:
A jel' ti stvarno vjerujes da je majka Srbin?

svaka cast, zato i ja kazem da ne treba vjerovati sto se ovdje pise
jer provokator zapocne temu a ostali provokatori prihvate i digne
se bespotrebna svadja, znaci ovo ipak nije prava slika onoga sto
je u stvari i zato mi je bilo ono cudno kad si napisao "sta neko moze
da pomisli" sta cu pomisliti, kad su to sitni provokatori..... :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

in&san wrote:svaka cast, zato i ja kazem da ne treba vjerovati sto se ovdje pise
A koliko vidim Drvosjeca iz Dejcica ne dovodi u sumnju identitet onoga ko je postavio temu o 'lavu muslimanu'.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... c&start=25
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Talino wrote:Kada vidim da muslimani postiraju ovakve pamflete u XXI stoljeću :shock: zastidim se. :(

Sličan (pa i puno uvjerljiviji) falsifikat, može se ostvariti u skromnom home studiju sa najobičnijom EMU-4040 kartom i sofwareom tipa Sound Forge 8.0c (ili još bolje Soni Vegas 6.0).
Znas kada krscani pokazu drvo izraslo u obliku krsta i kada u Medjugorju naprave "cudo" od Gospe onda je to O.K i Cool. Kada musliman objavi da lav izgovara rijec Allah onda je to glupo, toga se treba stidjeti.
Koji si ti moron.
in&san

Post by in&san »

Fair Life wrote:
in&san wrote:svaka cast, zato i ja kazem da ne treba vjerovati sto se ovdje pise
A koliko vidim Drvosjeca iz Dejcica ne dovodi u sumnju identitet onoga ko je postavio temu o 'lavu muslimanu'.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... c&start=25
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Talino wrote:Kada vidim da muslimani postiraju ovakve pamflete u XXI stoljeću :shock: zastidim se. :(

Sličan (pa i puno uvjerljiviji) falsifikat, može se ostvariti u skromnom home studiju sa najobičnijom EMU-4040 kartom i sofwareom tipa Sound Forge 8.0c (ili još bolje Soni Vegas 6.0).
Znas kada krscani pokazu drvo izraslo u obliku krsta i kada u Medjugorju naprave "cudo" od Gospe onda je to O.K i Cool. Kada musliman objavi da lav izgovara rijec Allah onda je to glupo, toga se treba stidjeti.
Koji si ti moron.

evo sad sam malo procitala sta je do sada pisao El-bosniaco, mozda
bi mu se cak trebala i izviniti, cini mi se da je bas pravi vjernik, jer kad pravi vjernik tako nesto kaze
ja zaista ne zelim da ulazim u polemiku da li je to istina, i da raspravljam
o nacinu njegovog rasmisljanja, covjek vjeruje zivi u tom svijetu i ko sam ja da mu sudim i bilo sta da kazem.... i ja vjerujem u neke mozda stvari
koje on ne vjeruje...svje je to njegova i moja privatna stvar, on mi ipak ne zeli nauditi niti moze tim svojim vjerovanjem
meni moze samo nauditi ovakvi poput "majki" :roll:
danas

Post by danas »

joj, da nema nekih osoba na ovom forumu, ne bih znala da je moguce da neko kontradiktuje sam sebe pet puta u dvije recenice...
:D :lol:
in&san

Post by in&san »

danas wrote:joj, da nema nekih osoba na ovom forumu, ne bih znala da je moguce da neko kontradiktuje sam sebe pet puta u dvije recenice...
:D :lol:

naravno sve je to ljudski, jeste da si pretjerala sa "pet puta" ali to lici na tebe, rijetko kad idem na religiju tako da nemam
pojma sta je doticni do sada pisao.... ono par tekstova koje sam
nasla govori da je covjek pravi vjernik....onda se ja tu zaista ne zelim
mijesati. :)
eHost

Post by eHost »

tema je otisla waaaaaaaaaaaay off topic sto bi englezi rekli ;)

dajte da se vratimo na glavnu temu - jer lav koji zavija je najvjerovatnije bolestan da pusta takve krikove ( meni ono bar ne zvuci na neko razgovijetno "Allah" )...

Pozdrav

E.S.
eHost
Fair Life

Post by Fair Life »

in&san wrote:evo sad sam malo procitala sta je do sada pisao El-bosniaco, mozda
bi mu se cak trebala i izviniti, cini mi se da je bas pravi vjernik, jer kad pravi vjernik tako nesto kaze
o nacinu njegovog rasmisljanja, covjek vjeruje zivi u tom svijetu i ko sam ja da mu sudim i bilo sta da kazem.... i ja vjerujem u neke mozda stvari
koje on ne vjeruje...svje je to njegova i moja privatna stvar, on mi ipak ne zeli nauditi niti moze tim svojim vjerovanjem
Daaaaaa...

Ako je nas...

... i jos vjernik

... moze serendati do mile volje.

Ako je 'nedobog' njihov anamo... ne smije ni prdnuti.

Ma bjaaaaaaaaaaazi... usmrdi sve.
da pamtis

Post by da pamtis »

posto ste vec davno zeznuli temu moj doprinos
Radio Slobodna Evropa

Završen film o deportaciji Bošnjaka
Slobodan KOSTIĆ

Vlado Mareš, novinar i autor nekoliko dokumentarnih ostvarenja, upravo je završio film “Deportacija - nagrada za lojalnost” koji govori o progonu više od hiljadu Bošnjaka iz Kozluka koji su, sredinom 1992. godine, preko Srbije deportovani u Mađarsku. Film će uskoro imati svoju premijeru.
Selo Kozluk bilo bi samo jedno od sela u zvorničkoj opštini koje nije imalo neke bliske veze sa obližnjim naseljima preko Drine, da ratna zbivanja nisu gotovo sudbinski povezala Kozlučane sa susednom Srbijom. Bez obzira što je bošnjačko stanovništvo u Kozluku otvoreno ustalo protiv rata, na samom početku 1992. u ovo selo su nahrupile brojne paravojne jedinice iz Srbije. Jedan od protagonista filma «Deportacija – nagrada za lojalnost» Fadil Banjanović, i dalje se sa zebnjom priseća tih dana:
“Počeli su divljati po Kozluku, pucati i stravične prizore smo gledali kada su kamioni vozili leševe. Iz tih kamiona je išla krv kao iz česme voda. Mi smo tada morali prati ulice, čistiti da ti tragovi ne ostaju i da ti tragovi ne dovedu do još goreg stanja među samim građanima.”

Bošnjačko stanovništvo iz Kozluka je nakon višednevne torture različitih paravojnih formacija bilo prisiljeno da potpiše izjavu u kojoj su se odriče imovine u korist samoproklamovane srpske države u Bosni i Hercegovini. Sa ličnim stvarima koje su mogle da stanu u jednu najlon kesu, stanovnici Kozluka su proterani iz svojih domova.

“Đula me dozva i kaže meni, Alija izvuci minđuše iz ušiju eto idu odozgo neki pa čupaju uveta.”

“Već je bila puštana stoka po Kozluku, konji, krave, ovce, kerovi neki, to je puna mahala bila. Na svakih 50 metara je bilo po jedan, po dvojica sa oružjem. Mene je jedan jaran zvao i kaže, Nijaze, odi ovamo da vidiš, već kuće gore.”

Autor filma o deportaciji Bošnjaka iz Kozluka Vlado Mareš:

“Slučaj Kozluk je deo velikog zločina u Zvorniku a jedini čini mi se slučaj klasične deportacije ljudi. Bilo je i drugih slučajeva konvoja izbegličkih itd. ali ovo je klasična deportacija vozom koja pokazuje da je čitav sistem, dakle, čitava država bila uključena u progon tih ljudi.”

No ne samo da su jedva spasili svoje živote u Kozluku, nego je više od hiljadu i osamsto stanovnika kada su prebacivani vozom u Mađarsku, u Srbiji doživelo pravo poniženje.

“Bio mi je najteži tad trenutak jer sam tad video veliki broj ljudi sa prljavih uniformama. Vidio sam da su to ljudi koji su sijali zlo, koji su pljačkali, silovali. Bilo su to kao oni lešinari se okrenuli na nas.”

“Kad je tu osulo kamenje na nas, da nam jebu tursku majku što idete preko naše zemlje.”

Mada se nekima od aktera ovog progona sudi u Beogradu u okviru procesa za zločine počinjene u Zvorniku, autor filma Vlado Mareš primećuje da je to još uvek tabu tema u Srbiji:

“Mislim da se kod nas još uvek više zabašuruje sve to što se događalo 90-ih godina naročito u ratovima u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu nego što se te stvari pokazuju i otvaraju.”

Bez obzira što su preživeli pravu golgotu, gotovo polovina stanovnika Kozluka se nakon potucanja po evropskim gradovima vratila u zavičaj. Među povratnicima se nalazi i Fadil Banjanović:

“Ja sam rekao Peri Obranoviću koji je bio komandant kriznog štaba Srpskog Kozluka koji je predsednik SDS kad mi je rekao - ha, ha, idete komšija, idete. Ja sam mu rekao, da Pero, idemo, ali Pero mi ćemo se vratiti. Tačno, Pero Obrenović ne živi u Kozluku jer nema obraza da živi, jer je bio jedan od organizatora deporatacije i raznih činjenih zlodjela, a, evo, danas u Kozluku žive i Bošnjaci i Hrvati i Romi i Srbi i žive i bez tog Pere i bez tih zlikovaca.”
eto majka nije lako!!!!
Fair Life

Post by Fair Life »

mr__bosnjak wrote:(...)
P.S. Citaj malo svoga "brata" diggera, mozda se bar necega naucis jadna "majko"...
Mali si maleni... bez saginjanja da gospodinu diggeru ocistis cipele ako ti dopusti.

Ja ti iskreno ne bih dopustio ni blizu sebe.
Fair Life

Post by Fair Life »

majka wrote:(...)DANAS JE SVETA DUZNOST SVAKOG SRBINA DA NE ZIVI U BILO KAKVOJ ZAJEDNICKOJ DržavI SA HRVOUSTASAMA I MUSLIBALIJAMA!
SLOBODA JE ZA SRBINA OPSTANAK I GARANCIJA ZIVOTA!

SRBI IMAJU MORALNU DUZNOST DA STVORE SRPSKU DržavU DA BI OPSTALI!
Image
in&san

Post by in&san »

Fair Life wrote:
in&san wrote:evo sad sam malo procitala sta je do sada pisao El-bosniaco, mozda
Daaaaaa...

Ako je nas...

... i jos vjernik

... moze serendati do mile volje.

Ako je 'nedobog' njihov anamo... ne smije ni prdnuti.

Ma bjaaaaaaaaaaazi... usmrdi sve.
gdje si ti vidio da se ja konfrontiram sa bilo kim na religiji odnosno pravim vjernicima zbog njihovih vjerovanja.
Mozda ti imas problema sa "nas" "njihov" ja to ne mogu imati
kad ZIVIM takav zivot gdje nije vazno ni ime ni prezime i mos' mislit ovdje u Bosni. I ako je iko ovdje usmrdio to si ti doduse nije ti to ni prvi put.... :oops: :roll:
Ne znam zasto sebi neko uvrti u glavu da se zbog godina koje ima, moze ljudima obracati kako mu padne na um, ali prije ce biti da je tu kriv kucni odgoj. :roll:
BECHO

Post by BECHO »

Fair Life wrote:
majka wrote:(...)DANAS JE SVETA DUZNOST SVAKOG SRBINA DA NE ZIVI U BILO KAKVOJ ZAJEDNICKOJ DržavI SA HRVOUSTASAMA I MUSLIBALIJAMA!

Image
Jel ovo Serbian PC ili je Serbian WC? :D
boyan

Post by boyan »

Uticaj mediske propagande na pravoslavce u BIH je bio ogroman tokom ratni godina pa i sada...za nove generacije pravoslavaca muslimani u Bosni su predstavljeni samo kao poturice,ljudi koji su izdali predjasnju vjeru i sve najgore..znaci nikako kao ravnopravni gradjani ili pre svega ljudi kao i svi sa svojom kulturom i tradicijom.
Meni recimo nije poznato kako su se moji preci izjasnjavali stotinama godina unazada kao starosedeoci na prostorima Bosne i Hercegovina,postoji velika mogucnost da su bili Bosnjaci a nikako Srbi.Isto tako je velika mogucnost da su isli u Bosansku Pravoslavnu crkvu a ne srpsku,ipak treba uzeti u obzir da se Bosna razvijala kao samostalna drzava.Zanimljiva tema...
pentijum

Post by pentijum »

majka wrote:Republika Srpska
Kao prvo treba da se pomene cvrsta zelja srpskog naroda za slobodom kojoj tezi preko 600 godina od kada dodjose Turci na srpsku zemlju!

Nabijanje na kolac, ubijanje, otimanje djece i srpske zemlje!

U Republici Srpskoj nakon Turaka dodje austro-ugarska okupacija i sa njom nastavi stradanje srpskog naroda
Mnogo naroda izginu, mnogo se odseli!

Jedva smo se izborili za Republiku Srpsku dok su čitavi Dalmaciju, Slavoniju, Hrvatsku, sada muslimansku Federaciju i nasu Krajinu totalno od Srba etnicki ocistile ustaške horde smrti i zla!

Republika Srpske je jedino sto nam ostade od nekada velikih prostora na kojima je srpski narod živio!

Naucili smo za sva vremena ko su ustaše i mudzahedini!
Malo nas je prezivjelo sve genocide ali sve pamtimo!

DANAS JE SVETA DUZNOST SVAKOG SRBINA DA NE ZIVI U BILO KAKVOJ ZAJEDNICKOJ DržavI SA HRVOUSTASAMA I MUSLIBALIJAMA!

....

Ovo je nevjerovatno! Jedan ovakav komentar stoji sedam dana!? Ne mogu da vjerujem! Pa čovječe, ja sam banovan više puta zbog tako banalnih sitnica da ne znam više jel' ovo smiješno ili žalosno!!!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

pentijum wrote:
majka wrote:Republika Srpska
Kao prvo treba da se pomene cvrsta zelja srpskog naroda za slobodom kojoj tezi preko 600 godina od kada dodjose Turci na srpsku zemlju!

Nabijanje na kolac, ubijanje, otimanje djece i srpske zemlje!

U Republici Srpskoj nakon Turaka dodje austro-ugarska okupacija i sa njom nastavi stradanje srpskog naroda
Mnogo naroda izginu, mnogo se odseli!

Jedva smo se izborili za Republiku Srpsku dok su čitavi Dalmaciju, Slavoniju, Hrvatsku, sada muslimansku Federaciju i nasu Krajinu totalno od Srba etnicki ocistile ustaške horde smrti i zla!

Republika Srpske je jedino sto nam ostade od nekada velikih prostora na kojima je srpski narod živio!

Naucili smo za sva vremena ko su ustaše i mudzahedini!
Malo nas je prezivjelo sve genocide ali sve pamtimo!

DANAS JE SVETA DUZNOST SVAKOG SRBINA DA NE ZIVI U BILO KAKVOJ ZAJEDNICKOJ DržavI SA HRVOUSTASAMA I MUSLIBALIJAMA!

....

Ovo je nevjerovatno! Jedan ovakav komentar stoji sedam dana!? Ne mogu da vjerujem! Pa čovječe, ja sam banovan više puta zbog tako banalnih sitnica da ne znam više jel' ovo smiješno ili žalosno!!!
I njemu je odgovoreno kao sto se i tebi odgovori!
Obojica ste vi iste fele...

Samo su vam predznaci drugaciji!
pentijum

Post by pentijum »

BECHO wrote:
Fair Life wrote:

Image
Jel ovo Serbian PC ili je Serbian WC? :D
Becho, becho, nije valjda da ne znaš čirilicu?! Sram te bilo. :D :D :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

boyan wrote:Uticaj mediske propagande na pravoslavce u BIH je bio ogroman tokom ratni godina pa i sada...za nove generacije pravoslavaca muslimani u Bosni su predstavljeni samo kao poturice,ljudi koji su izdali predjasnju vjeru i sve najgore..znaci nikako kao ravnopravni gradjani ili pre svega ljudi kao i svi sa svojom kulturom i tradicijom.
Meni recimo nije poznato kako su se moji preci izjasnjavali stotinama godina unazada kao starosedeoci na prostorima Bosne i Hercegovina,postoji velika mogucnost da su bili Bosnjaci a nikako Srbi.Isto tako je velika mogucnost da su isli u Bosansku Pravoslavnu crkvu a ne srpsku,ipak treba uzeti u obzir da se Bosna razvijala kao samostalna drzava.Zanimljiva tema...
Upravu si Bojane. Istina je, tvoji i moji preci su bili Bosnjaci. Naime, izvorno oni su se poslije prihvatanja juznoslavenskog jezika poceli identifikovat iskljucivo sa Bosnom(u kojoj su zivjeli) te sebi dali ime Bosnjani. Ovo kasnije se razvija u Bosnjaci a tek sredinom i krajem 19 stoljeca brojni Bosnjaci pravoslavne i katolicke vjere su posrbljeni i hrvatizovani od srpskih i hrvatskih poslanika iz Srbije i Hrvatske. Najlogicnije je da i ti danas budes Bosnjak. Autohtoni stanovnik Bosne. A to za "poturice" mislim da i sam znas da je laz. Evo ti jedan link:
http://www.geocities.com/famous_bosniaks/
Evo i jos jedan:
http://www.bosnjaci.net (pritisni sekciju "BiH" ima masa o BiH historiji, upravo se objavlja serijal)
I jos jedna
http://www.zemljabosna.com
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Fair Life wrote:
mr__bosnjak wrote:(...)
P.S. Citaj malo svoga "brata" diggera, mozda se bar necega naucis jadna "majko"...
Mali si maleni... bez saginjanja da gospodinu diggeru ocistis cipele ako ti dopusti.

Ja ti iskreno ne bih dopustio ni blizu sebe.
Ha?
Den

Post by Den »

Mislim da jeste kasno.Otidite malo na Banjalukalive.com pa vidite pod anketama da se 60% ljudi u RS zeli da odvoji od BIH.Znaci vecina ljudi u RS sebe smatra Srbima. To se po meni vise nikada nece promijenti.

Ali ipak Bosnjani kao nacija jesu postojali prije ulazak Turaka i to su bili najnaprenije na Balkanu:

ISPRAVA RAJKOVICIMA IZ 1366 GODINE - KRALJ TVRTKO

Az rab Bozji i svetoga Grgure, a zovom gospodin Ban Tvrtko, po milosti Bozjoj gospodin mnogim Zemljam Bosanskim,gospodin Bosanski,i srbski,i solski,i podrinski i mnogim stranam Bosanskim. Pravi gospodin Ban Tvrtko: kada se bjehmo svadili, tada nas Stjepan Rajkovic umiri i da nam nas grad Bobovac, a neda ga dati Ugrom.
I za tu sluzbu dasmo mu Cuklje u Lasve, i dasmo mu Klopc u Brode i dasmo mu Brlosnik na Uzore Vlsi. I hvala njinju, stavlajemo u vijeki amen. I s timi vasemi predasmo ga u vjeru djedinju i vse Crkve Bosanske. I vse krstjane da mu je ruka. I da mu se ne more svrci vjera krstjanska ni za jedin uzrok.... I da mu se tam njegov dlg nepohudobi nikadar.
I sto ga ne sudi Djed s dva Strojnika s njim. ..... I da ne suzanj nikadar dokle je korijen u Bosne Crkve Bozje. Da o tom ima crkva stati.
A tomu svjedoci Dobri Bošnjane : Vojevoda Vlkac, Zupan Crnul, Knez Bogad, Tepcic Belhan, Knez Branko Prinic, Knez Sladoje,....

8-) 8-) :lol: :roll:
gavrilo

Post by gavrilo »

Fair Life wrote:Image

super fair...
boyan

Post by boyan »

Veoma su zanimljivi linkovi koje ste postvili ali moram da dam malu ispravku..sto se tice ovog dijela..(sa prvog linka)
U srednjovjekovnoj Bosni, Bošnjaci su bili pripadnici heretičkog vjerovanja i nisu priznavali ni katoličku ni pravoslavnu crkvu.
Pravoslavlje je imalo mnogo veceg uticaja.Mnogi stechi koji se pripisuju bogumilskoj jeresi su ustvari bili pravoslavni..dokaz za to su krstovi na njima a opstepoznato je da Bogumili nisu priznavali krst....imate dokaze za to u arheoloskom okricu u Bijeljini,znaci ti nadgrobni spomenici i crkveni stub koji je nadjen su veoma stari..a pripadali su Pravoslavcima,sto me dovodi do zakljucka da je samo Pravoslavlje imalo mnogo veci uticaj u srednovijekovnoj bosanskoj drzavi nego sto se zeli predstaviti od strane neki istoricara...
Sto se samog naziva Bosnjani tice,ja ga prihvatam svim srcem,posto kao sto sam rekao moji preci su starosedeoci i oni su se velikom verovatnocom tako i nazivali.Recimo da je ova teorija o bosanskoj naciji imala dubljeg korjena prije,sav rat i zlo koje nas je nedavno snaslo ne bi se desilo.
Samo kao sto je neko gore rekao moze i da bude kasno...posto recimo veliki dio pravoslavaca ne zeli da prihvati naziv kojim su se verovatno njihovi preci izjasnjavali. Ne zaboravimo da je veliki procenat ljudi u BIH hriscanske vjeroispovijesti,a osjecaj nacionalne pripadnosti srbima i hrvatima je veliki...
Tesko ces ubijediti jednog pravoslavca iz Podrinja da je Bosnjak ili da mu je Sarajevo glavni grad drzave ako on vec godinama za sve sto mu treba ide u Beograd ili cesto je na macvanskoj strani....djeca mu uce tu smjesnu teoriju o poturicama,sve to ostavlja veoma dubok trag za naredne generacije....
Den

Post by Den »

Zalosno ali tacno...Ja tu nemogu nista uciniti a nemozes ni ti.Ma nemoze niko ustvari.Vidjeli smo svi utakmicu SCG vs BIH,sve ti je jasno.Kako ce oni ikad nauciti djecu da su Bosanci-Pravoslavci kad su i njih od malih nogu ucili da su Srbi i to najveci?

Mislim da trebamo da uredimo ovu drzavu,da ljudi imaju posla itd.Pa mozda ce i oziviti neki patriotizam,ali to ostaje sasvim daleko od nacije Bosanske,zar ne?

Mada ima i sad dosta Katolika i Pravoslavaca koji sebe nazivaju Bosancima.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

boyan wrote:Veoma su zanimljivi linkovi koje ste postvili ali moram da dam malu ispravku..sto se tice ovog dijela..(sa prvog linka)
U srednjovjekovnoj Bosni, Bošnjaci su bili pripadnici heretičkog vjerovanja i nisu priznavali ni katoličku ni pravoslavnu crkvu.
Pravoslavlje je imalo mnogo veceg uticaja.Mnogi stechi koji se pripisuju bogumilskoj jeresi su ustvari bili pravoslavni..dokaz za to su krstovi na njima a opstepoznato je da Bogumili nisu priznavali krst....imate dokaze za to u arheoloskom okricu u Bijeljini,znaci ti nadgrobni spomenici i crkveni stub koji je nadjen su veoma stari..a pripadali su Pravoslavcima,sto me dovodi do zakljucka da je samo Pravoslavlje imalo mnogo veci uticaj u srednovijekovnoj bosanskoj drzavi nego sto se zeli predstaviti od strane neki istoricara...
Sto se samog naziva Bosnjani tice,ja ga prihvatam svim srcem,posto kao sto sam rekao moji preci su starosedeoci i oni su se velikom verovatnocom tako i nazivali.Recimo da je ova teorija o bosanskoj naciji imala dubljeg korjena prije,sav rat i zlo koje nas je nedavno snaslo ne bi se desilo.
Samo kao sto je neko gore rekao moze i da bude kasno...posto recimo veliki dio pravoslavaca ne zeli da prihvati naziv kojim su se verovatno njihovi preci izjasnjavali. Ne zaboravimo da je veliki procenat ljudi u BIH hriscanske vjeroispovijesti,a osjecaj nacionalne pripadnosti srbima i hrvatima je veliki...
Tesko ces ubijediti jednog pravoslavca iz Podrinja da je Bosnjak ili da mu je Sarajevo glavni grad drzave ako on vec godinama za sve sto mu treba ide u Beograd ili cesto je na macvanskoj strani....djeca mu uce tu smjesnu teoriju o poturicama,sve to ostavlja veoma dubok trag za naredne generacije....
Jeste upravu si, i drago mi je da ima razumnih ljudi.

ovo za vjeru u srednjem vijeku, da na pocetku kazem da je meni svejedno da su bili budisti, glavno je da su bili Bosnjani. I istina je da je pravoslavlje postojalo medzu Bosnjanima i to dalje u tekstu i pise, ali, vecina stanovnistva su pripadali Bosanskoj Crkvi, znaci bili bogumili ili heretici. Pravoslavci(a i katolici) su ti koji su te vjere(pravoslavnu i katolicku) prihvatili, i naravno ostali Bosnjani samo sto i oni ranije bili bogumili kao i Bosnjaci koji kasnije prihvataju islam. Ali, bogumili nisu imali nekog simbola, ali jesu upotrebljavali simbole na nadgrobnim spomenicima. Tako imas 500 takvih sa polumjesecom, sto opet neznaci da su bili muslimani, ima oko 200 sa krstom i jos masa sa suncem i tako... Samo sto oni nisu htjeli da se ijednom od tih simbola "klanjaju". Tako se negovori i papinim izvorima da "bogumili odbijaju krst", nego da se "odbijaju molit krstu". Znaci postojao je kao simbol ali nije imao isto znacenje kao u hriscanstvu. Ali to je vec druga tema, postojala je u Bosni i bogumisko-islamska vjera Hamze Hali Bosnjaka, "Hamzevijski islam". Ali on je zaustavljen. Ali iako su uvijek bile sve te masa vjera u Bosni je uvijek bio samo jedan narod i nije ikada bilo unutar Bosne i Bosnjaka sukoba na socijalnoj, vjerskoj, dijalektskoj ili kojoj god drugoj osnovi.
POZDRAV
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Samo da dodam da si Bojane upravu i sto se tice "poturica". Znaci gledanja na to... Ja mislim da i oni koji nezeli biti Bosnjaci, znaci zele biti Srbi i Hrvati moraju da istrjebe taj kompleks sa Turcima i "poturicama", jer je on jedan od glavnih razloga za sve pokusaje istrjebljenja Bosnjaka koji su se desavali. I istina je, to ostaje u generacijama, mrznja i teznja da se "osvetis" za "zlocine Turaka". I kada dodze rat i mogucnost i neki pobudaljeli politicare te na to i navode lahko je krenut u klaonicu.
Post Reply