Kasno je za stvaranje bosanske nacije?

mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

@majka

prvo se posrbis, pokusas istrjebit one koji su ostali na svome BOSNJACI. Pa pricas o nekim fasistickim tvorevinama. Hej ovi ce i tebe i tvoje fasiste preko Drine prebacit...

Image

P.S. Citaj malo svoga "brata" diggera, mozda se bar necega naucis jadna "majko"...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Sa Husnijom Kamberovicem se vecinom slazem...
in&san

Post by in&san »

gavrilo wrote:
in&san wrote:koliko je Banjaluka srspka toliko je i hrvatska i bosnjacka, tako je
bilo i ostat ce zauvijek :bih: :bih: :bih: :bih:

a mostar?[/quot]

niko nema vise prava odnosno eksksluzivno pravo na niti jedan pedalj ove nase zemlje u odnosu na onog drugog, treceg :bih: :bih:
gavrilo

Post by gavrilo »

in&san wrote:niko nema vise prava odnosno eksksluzivno pravo na niti jedan pedalj ove nase zemlje u odnosu na onog drugog, treceg :bih: :bih:

ali niko ta zajednicka prava ne postuje :roll:
gavrilo

Post by gavrilo »

danas wrote:pa valjda isto... :roll:
aha ... valjda
danas

Post by danas »

gavrilo wrote:
aha ... valjda
pa eto, pocni od banja luke... i prosipaj pamet nekom drugom... :roll:
gavrilo

Post by gavrilo »

danas wrote:
gavrilo wrote:
aha ... valjda

skreces :wink:
danas

Post by danas »

gavrilo wrote:
danas wrote:
gavrilo wrote: aha ... valjda

skreces :wink:
tema je bosanska nacija; ima li je ili ne, da li je kasno ili ne za njeno uspostavljanje (ako se tako moze reci)...

ali ko i vazda, cim se govori o necemu sto se tice cjelovite bosne, odmah doleti par pripadnika .... ehehem..... druge nacije... da prosipa pamet i "skrece" diskusiju... na turke i RS, na sveta prava srba da ne zive ni sa kim nego sami sa sobom, bez ustasa i mudzahedina, jel' tako...
pa ne znam bas ko to "skrece", ali u kojem pravcu "skrece" mi je jasno... :roll:
eHost

Post by eHost »

eh evo jedna mala pricica za sve nase... davne 1992 u jutarnjim satima toplog junskog dana doslo je do necega sto ja nikad necu zaboraviti.. iako sam tad bio dijete. RAT.. svi trce, neko vice da nas napadju, padaju psovke ( na ciji racun - to vise ni sam ne znam ). Grad je bio pod opsadom to se znalo.. prvi ljudi iz zgrade su krenuli da se neki vid odbrane organizira ( iako ni oni nisu znali od koga se brane ).... danas, 14 godina nakon tih dogadjanja, kad se sjetim ko su bile prve osobe koje su krenule da odbrane grad ( posto vidim da se srpska nacionalnost ovdje previse naglasava kao losa, stavit cu ovu osobu na prvo mjesto ) - moj prvi komsija, sudija, ribolovac u dusi, pravoslavac i eto nazovite ga srbinom ( iako smo svi onda bili neki Jugosloveni, zar ne? ). isti taj je dosao po mog oca i rekao - hajmo vidjeti sta se desava.. u tom trenutku dok su njih dvojca stojali na vratima i pricali, silazi drugi komsija isto pravoslavac ili ga vi nazovite srbinom. a za njim jedan jak katolik ( jedan od rijetkih koji je isao nedeljom na misu itd ). Tad su svi bili isti.. nikome nije palo na pamet da kaze drugom da je cetnik ili ustasa, ili "balija". Svi su htjeli odbraniti svoje porodice.

danas - 14 godina nakon svih sranja koja su nam se desila - dolaze neki mladi i govore o napadima turaka opet? haloo.. pa znate li vi kad je to bilo? hocemo mi sad njemce jos uvijek mrziti zato sto je hitler napravio sranje? hocete vi turke mrziti jer su bili koljaci? ili cemo istoriju svakih 20 godina ponavljati na ovim prostorima? radi cega? radi komadica zemlje koja ima vise krvi u sebi nego bilo koji drugi dio ove planete? i sve radi neke "drzave" ili ti "slobode"....

.. ja sam iz Krajine ( neko je rekao da Krajina nije dio Bosne - a taj neko se grdno vara )... i ovdje ce vam svako reci da je bosanac ili bosanka. samo oni umisljeni sanjaju jos uvijek o nekim velikim tvorevinama, ali takvih je malo i samo ponekad dizu prasinu....

... da je "srbima" tesko u Federaciji - to nije istina... znam dosta osoba koje su se vratile iz Beograda ( koje ja definiram pravoslavcima i bosancima ) i koje sad rade na raznim mjestima ( od privatnog do drzavnog sektora.. sudije su eto sve vam je jasno ;) ). I niko nije nista rekao protiv njih - niti se oni zale - jer im nista ne nedostaje.... kakvo je stanje muslimana u RS, to ne znam.

... bosanska nacija.. ili bolje bosanskohercegovacka nacija ce nastati onda, kada svi, koji se nalaze unutar drzavnih granica Bosne i Hercegovine ( da.. onih na papiru ) kazu da su bosanci ili hercegovci.. a ne bosnjaci, srbi, hrvati... ako ste srbin, onda morate imati drzavljanstvo republike SCG, ako ste hrvat, onda morate imati drzavljanstvo RH.. a svi znamo da vecina vas ima nas lijepi plavi pasos na kojem stoji Bosna i Hercegovina.

Samo gospodo, dok vam iz dupeta u glavu ne dodje poticaj da prihvatite Bosnu i Hercegovinu kao svoju drzavu i nacionalnost kao onda sto ste prihvatili Jugoslaviju, nemojte ocekivati da cete moci daleko dogurati sa tim pasosom, niti da ce vas osobe iz drugih drzava voljeti i lijepo docekivati ako znaju da imate jedan pasos, a izrazavate se kao drzavljani druge zemlje... i na kraju - ako vam je toliko stalo do Srbije, Hrvatske, ili neke druge zemlje, koju ne mozete formirati na podrucju BiH, granice su vam otvorene, putevi su prohodni - izvolite idite tamo pa vas mozda tamo budu tretirali bolje nego sto mislite da vas drugi tretiraju na svojoj rodnoj grudi.

Pozdrav

E.S.
eHost
in&san

Post by in&san »

gavrilo wrote:
in&san wrote:niko nema vise prava odnosno eksksluzivno pravo na niti jedan pedalj ove nase zemlje u odnosu na onog drugog, treceg :bih: :bih:

pa nije bas ... kreni samo od zastava... sve ce ti biti jasno...
moja mi prijateljica kaze (ovdje sam u Federaciji) i kolegice na poslu
inace su Srpkinje.... same one kazu da je Srbinu i Bosnjaku isto u Federaciji a Bosnjaku u RS za sada nije.... pa to je opce poznato,
, tamo imaju rodbinu i kazu da im je dodijao
SDS... i bijedni zivot. :-)
danas

Post by danas »

lijepo si to rekao eHost :)
nemam puno toga dodati :)
danas

Post by danas »

in&san wrote:
gavrilo wrote:

inace su Srpkinje.... same one kazu da je Srbinu i Bosnjaku isto u Federaciji a Bosnjaku u RS za sada nije.... pa to je opce poznato,
skrecete mi temu :evil:

ali evo -- na ovom forumu ima tona ljudi koji zive u sarajevu, mostaru, tuzli... i koji nisu bosnjaci... i zive -- da im je sve super, pa vjerovatno bas i nije, jer je bijeda svuda, politicke malverzacije su svuda, buducnost, skolovanje, zaposljavanje... su svuda problem... ali makar zive... dok nijednog amira ili tome vise nema u banjaluci, u visegradu, foci, bijeljini... da nam kaze kako mu je tamo...
i nemojte me vise zivcirati sa ovakvim pricama. :evil:
in&san

Post by in&san »

eHost wrote:e

... da je "srbima" tesko u Federaciji - to nije istina... znam dosta osoba koje su se vratile iz Beograda ( koje ja definiram pravoslavcima i bosancima ) i koje sad rade na raznim mjestima ( od privatnog do drzavnog sektora.. sudije su eto sve vam je jasno ;) ). I niko nije nista rekao protiv njih - niti se oni zale - jer im nista ne nedostaje.... kakvo je stanje muslimana u RS, to ne znam.

...

Pozdrav

E.S.
eHost
to je ono o cemu sam pisala, ih koliko ja znam upravo prijatelja Srba
na vaznim funkcijama ovdje u Federaciji ....
eHost

Post by eHost »

Zdravo,

pa nije bas skretanje sa teme ako govorimo da se ljudi ne podnose radi tih nacionalistickih gluposti ( vjera je nesto drugo i za vjeru treba imati tolerancije ). Kako da onda govorimo o stvaranju bh. nacije kada se Djuro i Amir ( lupam ;) ) ne podnose radi njihovih imena. Tesko je uvjeriti one kojima je rat nanio veliku stetu ( kako materijalnu, tako psihicku ) da je suzivot moguc i da treba tolerisati sve ostale "nacije" ???

Pozdrav

E.S.
eHost

PS: sa Husnijom Kamberovicem se slazem koliko toliko, ali ko sam ja da ga ispravljam.. on je doktor i valjda zna o cemu prica ;)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

majka wrote:diggeru brate,
prvo i prvo muslimani svo vrijeme dokazuju koliko nas mrze, ja sam istinski pokusavao da se oduprem svim vrstama nacionalizma, ali opet sve iznova slusas.. da smo mi srbi genocidni narod, fasiste itd.., ? Evo u mom starom rodnom gradu nieki dan spalili nasu zastavu na crkvi, i sta dalje, nego nas hoce preko drine i jos kazu da je i crkva na redu, kao da crkva odobrava zlocine?

Pun mi je k. .... vise svih,

a ti samo igraj kako oni sviraju i pravi se glup, zar nevidis kako je biti srbin u federaciji.

Nikad vise
mogu mislit onaj djavolji vladika Vasilije ti je uzor! :x
sta mislis kao i zasto Amfilohije ima nadimak General?
Zasto je napravljena crkva na Divicu gdje dzamija stajala 500 godina?
.....................................................................................................
Fakat sto se uopste s tobom raspravljat, idi se lijeci sto rece neko!
in&san

Post by in&san »

danas wrote:
in&san wrote:
gavrilo wrote:

skrecete mi temu :evil:

ali evo -- na ovom forumu ima tona ljudi koji zive u sarajevu, mostaru, tuzli... i koji nisu bosnjaci... i zive -- da im je sve super, pa vjerovatno bas i nije, jer je bijeda svuda, politicke malverzacije su svuda, buducnost, skolovanje, zaposljavanje... su svuda problem... ali makar zive... dok nijednog amira ili tome vise nema u banjaluci, u visegradu, foci, bijeljini... da nam kaze kako mu je tamo...
i nemojte me vise zivcirati sa ovakvim pricama. :evil:

ma ima i tamo su se ljudi vratili, bude tu i tamo problema..... samo sto
u RS manje imas sanse za posao, ali inace situacija je puno losija naravno za sve.... neki dan mi je kolegica bila kod svojih roditelja...kaze
prokukase na bijedni zivot i SDS...
danas

Post by danas »

in&san wrote:neki dan mi je kolegica bila kod svojih roditelja...kaze
prokukase na bijedni zivot i SDS...
pa eto, mogli bi se zajebat na iducim izborima, pa ne glasati vise za njih... :-)
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

majka wrote:KRAJINA nikad nece biti Bosna, nit ce Posavina, nit Semberija nit Hercegovina.
Krajisnjici, Posavci, Hercegovni ...NIKAD bosanci.

Zbogom muslimani, bosnjaci, bosnjaci.muslimani, bosanci, bosanci i hercegovci, turci wanna be, itd.
odustao sam davno da sanjarim o mogucem suzivotu sa vama.

Dobili ste svoju posebnost i naciju na osnovu vjere, jer ste se poturcili, zovite se kako god hocete, menjajte imena u sta hocete, nit srbi nit hrvati vas bendaju ni 2 %.

Nek vam je sa srecom.
Bosanska Krajina je uvijek bila Bosna i to ce i ostati. Iako je agresor sa svih strana zelio da ona nestane, opet postoji.
To sto nameces svoju historiju drugom narodu, malo kreni od svog praga (ako ga uopste imas), pa dobro izuci svoju historiju, mozda se zacudis sta pronadjes.
eHost

Post by eHost »

@Bosanac_21 - nemoj se zamarati izjavama tog tipa.. evo citiram
Hercegovni ...NIKAD bosanci.
kad on ne razlikuje Hercegovinu od Bosne onda ti je sve jasno ;) pa slovenca da upitas sta je sta - on bi ti znao odgovoriti iako nikad ni jednog ni drugog podrucja vidio nije. Ali eto ovaj "domaci" lupa po loncima i namece historiju umjesto da sjedne i da dobro razmisli o rijecima Dr. Kamberovica.

Pozdrav

E.S.
eHost
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

majka wrote:Republika Srpska
Kao prvo treba da se pomene cvrsta zelja srpskog naroda za slobodom kojoj tezi preko 600 godina od kada dodjose Turci na srpsku zemlju!

Nabijanje na kolac, ubijanje, otimanje djece i srpske zemlje!

U Republici Srpskoj nakon Turaka dodje austro-ugarska okupacija i sa njom nastavi stradanje srpskog naroda
Mnogo naroda izginu, mnogo se odseli!

Jedva smo se izborili za Republiku Srpsku dok su čitavi Dalmaciju, Slavoniju, Hrvatsku, sada muslimansku Federaciju i nasu Krajinu totalno od Srba etnicki ocistile ustaške horde smrti i zla!

Republika Srpske je jedino sto nam ostade od nekada velikih prostora na kojima je srpski narod živio!

Naucili smo za sva vremena ko su ustaše i mudzahedini!
Malo nas je prezivjelo sve genocide ali sve pamtimo!

DANAS JE SVETA DUZNOST SVAKOG SRBINA DA NE ZIVI U BILO KAKVOJ ZAJEDNICKOJ DržavI SA HRVOUSTASAMA I MUSLIBALIJAMA!
SLOBODA JE ZA SRBINA OPSTANAK I GARANCIJA ZIVOTA!

SRBI IMAJU MORALNU DUZNOST DA STVORE SRPSKU DržavU DA BI OPSTALI!

....
Opet ono vase staro jednoumlje. Samo "vi" i niko drugi, jadno je ovo sve citati. S ovim opet pravdate ono sto ste pocinili na ovim prostorima :x
Da se Bosna nije obranila danas joj ni ime nebi postojalo, opet vam je sve tudje trn u oku. Cilj je bio da tudju kulturu i nacin zivota unistite a da samo svoje podignete. Ne podje vam za rukom.

"Nabijanje na kolac, ubijanje, otimanje djece i srpske zemlje!"
- zar ovo nije iz knjiga vasih pisaca?
Sto se niste onda svetili Turskoj za sve kako navodite? 500 godina su vladali da im je cilj bio za to vrijeme su vas mogli totalno izbrisati, nisu jer su bili ljudi, opet su dozvoljavali pravo na vjeru.
vesela

Post by vesela »

Moje prijeratno, ratno i postratno zivotno iskustvo me je uvjerilo da Srbi i Hrvati NIKADA nece pristati da se izjasnjavaju Bosanci. Naravno, punovazeci bosanski pasos ce uzeti kad mu treba, ali mu nista ne znaci. To mu je samo sredstvo da ostvari svoje potrebe. I kad popunjavaju obrasce pisu se Srbi.

Sve sto mama pise sam cula uzivo od jako puno Srba i, kao sto sam jednom rekla oni otvoreno kazu NECEMO sa nama. Bar sa njima znam na cemu sam

Hrvati me zabrinjavaju vise, jer ce svojim HINJALUKOM ostvariti svoje ciljeve i Muslimane ce dovesti u fildzan drzavu, a nas nema ko predstavljati.

U dnu duse se nadam da nisam u pravu, ali sve ove godine su isle u tom pravcu.
in&san

Post by in&san »

cuj glupe price, ovaj kaze hoce, ovaj kaze nece.... hhahaha
isto kad kriminalac, lopov kaze eto necu da postujem
od danas zakone..... moze.... sve do jednom... :roll:
pa puno toga nisu htjeli oni u RS ni tablice, ni pasose, ni zajednicku
vojsku pa danas IMAJU..... za koju godinu sto danas kazu da nece
IMACE .... :kravata: ;-)
danas

Post by danas »

in&san wrote:cuj glupe price, ovaj kaze hoce, ovaj kaze nece.... hhahaha
hoce li imati OSJECAJ pripadnosti, hoce li imati LJUBAV prema domovini, hoce li imati PONOS kada nasa reprezentacija igra... itd, itd...

to su pitanja... :roll:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Danas, potpuno si u pravu!

Nego, ja mislim da je došao vakat za stvarnaje bosanske nacije, vakat je Bošnjacima da promijene nacionalno ime,davno je bila 1993 :D
vesela

Post by vesela »

in&san wrote:cuj glupe price, ovaj kaze hoce, ovaj kaze nece.... hhahaha
o, kakve gluposti...tablice i pasosi su promijenjeni zbog njih...koja ZAJEDNICKA vojska?...gdje ti ba zivis? :shock:
Post Reply