eh evo jedna mala pricica za sve nase... davne 1992 u jutarnjim satima toplog junskog dana doslo je do necega sto ja nikad necu zaboraviti.. iako sam tad bio dijete. RAT.. svi trce, neko vice da nas napadju, padaju psovke ( na ciji racun - to vise ni sam ne znam ). Grad je bio pod opsadom to se znalo.. prvi ljudi iz zgrade su krenuli da se neki vid odbrane organizira ( iako ni oni nisu znali od koga se brane ).... danas, 14 godina nakon tih dogadjanja, kad se sjetim ko su bile prve osobe koje su krenule da odbrane grad ( posto vidim da se srpska nacionalnost ovdje previse naglasava kao losa, stavit cu ovu osobu na prvo mjesto ) - moj prvi komsija, sudija, ribolovac u dusi, pravoslavac i eto nazovite ga srbinom ( iako smo svi onda bili neki Jugosloveni, zar ne? ). isti taj je dosao po mog oca i rekao - hajmo vidjeti sta se desava.. u tom trenutku dok su njih dvojca stojali na vratima i pricali, silazi drugi komsija isto pravoslavac ili ga vi nazovite srbinom. a za njim jedan jak katolik ( jedan od rijetkih koji je isao nedeljom na misu itd ). Tad su svi bili isti.. nikome nije palo na pamet da kaze drugom da je cetnik ili ustasa, ili "balija". Svi su htjeli odbraniti svoje porodice.
danas - 14 godina nakon svih sranja koja su nam se desila - dolaze neki mladi i govore o napadima turaka opet? haloo.. pa znate li vi kad je to bilo? hocemo mi sad njemce jos uvijek mrziti zato sto je hitler napravio sranje? hocete vi turke mrziti jer su bili koljaci? ili cemo istoriju svakih 20 godina ponavljati na ovim prostorima? radi cega? radi komadica zemlje koja ima vise krvi u sebi nego bilo koji drugi dio ove planete? i sve radi neke "drzave" ili ti "slobode"....
.. ja sam iz Krajine ( neko je rekao da Krajina nije dio Bosne - a taj neko se grdno vara )... i ovdje ce vam svako reci da je bosanac ili bosanka. samo oni umisljeni sanjaju jos uvijek o nekim velikim tvorevinama, ali takvih je malo i samo ponekad dizu prasinu....
... da je "srbima" tesko u Federaciji - to nije istina... znam dosta osoba koje su se vratile iz Beograda ( koje ja definiram pravoslavcima i bosancima ) i koje sad rade na raznim mjestima ( od privatnog do drzavnog sektora.. sudije su eto sve vam je jasno

). I niko nije nista rekao protiv njih - niti se oni zale - jer im nista ne nedostaje.... kakvo je stanje muslimana u RS, to ne znam.
... bosanska nacija.. ili bolje bosanskohercegovacka nacija ce nastati onda, kada svi, koji se nalaze unutar drzavnih granica Bosne i Hercegovine ( da.. onih na papiru ) kazu da su bosanci ili hercegovci.. a ne bosnjaci, srbi, hrvati... ako ste srbin, onda morate imati drzavljanstvo republike SCG, ako ste hrvat, onda morate imati drzavljanstvo RH.. a svi znamo da vecina vas ima nas lijepi plavi pasos na kojem stoji Bosna i Hercegovina.
Samo gospodo, dok vam iz dupeta u glavu ne dodje poticaj da prihvatite Bosnu i Hercegovinu kao svoju drzavu i nacionalnost kao onda sto ste prihvatili Jugoslaviju, nemojte ocekivati da cete moci daleko dogurati sa tim pasosom, niti da ce vas osobe iz drugih drzava voljeti i lijepo docekivati ako znaju da imate jedan pasos, a izrazavate se kao drzavljani druge zemlje... i na kraju - ako vam je toliko stalo do Srbije, Hrvatske, ili neke druge zemlje, koju ne mozete formirati na podrucju BiH, granice su vam otvorene, putevi su prohodni - izvolite idite tamo pa vas mozda tamo budu tretirali bolje nego sto mislite da vas drugi tretiraju na svojoj rodnoj grudi.
Pozdrav
E.S.
eHost