Kasalj - pomoc, iskustva
Moderator: anex
- manekenka u penziji
#26 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Joj, kad neko kaže da ga muci kašalj, ja se odmah sjetim svog iskustva sa 14godina. Kasljala sam mjesecima. Pluća su me toliko bolila da sam imala osjećaj da sam pola rebara polomila. Moji umjesto da me odvedu doktoru, odvedu me na more (ko da patim od astme) i dobijem napade gušenja gdje ni sama ne znam kako sam prezivila. Kad se samo sjetim, muka mi dodje. Ne sjećam se da li sam imala temperaturu, sjećam se samo bolova u rebrima i borenja vise puta za dah, mislila sam da cu umrijeti. Sada mi sve to lici na veliki kašalj, ali hajde znaj.
Dobro je pa si uradila bris, tako ćeš znati sta te muci. Ne dao Bog nikom ono sto se meni desilo.
Dobro je pa si uradila bris, tako ćeš znati sta te muci. Ne dao Bog nikom ono sto se meni desilo.
- una_bo
#27 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
nek ti to bude škola, nemoj ti čekati da se neko sjeti da te presluša/pregleda nego sama traži.Baby Jane wrote:Cini mi se da je ovo samo jaka prehlada. Malo je kasalj umanjio, pocela sam iskasljavati, ali sad imam temperaturu i onaj umor i glavobolju koji dolaze sa prehladom.
Smijesno je sto sam jucer isla doktoru, koja mi nije nijednom odslusala pluca, vec je rekla da je grlo jako upaljeno i uradila bris, da bi znala tacno sta je, pa ce mi na osnovu toga propisati terapiju.
Ne mogu da vjerujem da im je trebalo 7 dana da se sjete da preporuce bris. Jos uvijek se nisam zaspala 3h u komadu. Premorena sam.
stvarno probaj sa đumbirom, on je dobar i za imunitet. ako ti ga je mrsko kuhati, stavi komadić đumbira u čaj i tako pij. i to je ok.
-
Djubre_
#28 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Zdravkoooo herbikoooo
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
- TheWatcher
#29 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
http://www.bisolex.com.hr/kasalj.htmlBaby Jane wrote:Ne znam je li nekog mori ovaj problem, ali ja vec 7 dana ne mogu spavati od kaslja. Isla sam doktoru, rekla je da je vjerovatno neki virus, vidjela da je upaljeno grlo, i rekla mi da uradim nalaze krvi. Nalazi su pokazali da imam neku upalu negdje u organizmu, i propisala mi je antibiotike. Medjutim, mene grlo ne boli, vec mi se desava kad udahnem da me pocne golicati u jednjaku, plucima i krenem nekontrolisano kasljati. Suhi je kasalj, pluca mi se naprosto cijepaju. Ne znam vise sta da radim. Pijem te antibiotike, neki caj sa medom i aloea verom, i septolete za grlo. Probala sam i sa cistim medom.
Strah me sa se ovo ne pretvori u upalu pluca ili nesto gore. Vec par dana nisam u komadu zaspala 3h. Probudi me kasalj navece i onda u panici da dodjem do zraka pocnem kasljati k'o luda, suze na oci...jednostavno ne mogu da dodjem sebi. Pocelo me je boljeti oko rebara od silnog naprezanja.
Pricala sam sa jos par ljudi koji kazu da su imali slican problem, ili jos uvijek imaju (traje po 20 dana)
Ako moze neki savjet koji ce mi ublaziti kasalj i iritaciju, bila bih duboko zahvalna.
Jednostavno sam premorena. Ne mogu jednu citavu recenicu izgovoriti jer me i to odmah natjera na kasalj.
Sent from my C6903 using Tapatalk
-
Dinae1992
#30 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
molim vas samo da se nadovezem na ovu temu...jel moguce kad je cista na plucima u pitanju da se otkloni laserski i to kiroz usnu supljinu
znam da se to inace vrsi hirurski aa ne na taj nacin, jer zdrav razum mi govori da idu usta pa jednjak...i onda zeludac...sto znaci s unutrasnje strane je ne moguce doci do pluca????? hitno mi treba odgovor 
- otherside
#31 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Dinae1992 wrote:molim vas samo da se nadovezem na ovu temu...jel moguce kad je cista na plucima u pitanju da se otkloni laserski i to kiroz usnu supljinuznam da se to inace vrsi hirurski aa ne na taj nacin, jer zdrav razum mi govori da idu usta pa jednjak...i onda zeludac...sto znaci s unutrasnje strane je ne moguce doci do pluca????? hitno mi treba odgovor
http://m.cancer.gov/images/cdr/live/CDR435997-750.jpg
jasnije?
-
dert
#32 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
za kasalj: rotkvu /rodakvu/ oguliti, izbusiti rupu kao za tufahiju i nasuti u rupu meda.
ostaviti preko noci i ujutro i nastavak dana uzimati po kasiku soka kojeg rotka ispusti
provjereno fercera
ostaviti preko noci i ujutro i nastavak dana uzimati po kasiku soka kojeg rotka ispusti
provjereno fercera
-
MrsJ
#33 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Cula sam i ja za med i rotkvicu, planiram sutra napraviti. Inace moje dijete i ja imamo vec 2 mjeseca problema sa kasljem i ne znam vise sta da radim. Probali smo sve moguce sirupe, malena je cak bila i na antibioticima i inhalacijama i bila je dobro 7 dana i sve se opet vratilo. Nakon toga sam rekla nema sanse vise lijekove da koristimo, samo prirodno. Javit cu da li je pomoglo ovo sa rotkvicom. 
-
safran
#34 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Za svaki slučaj - nije rotkvica već rotkva ili rodakva - veličine i oblika cvekle, crne boje. Nije ni lošeg okusa. Nuspojave: gasovi ali prođu nakon izvjesnog vremena.
EDIT: ja je nisam gulila - samo sam je oprala, odrezala jedan režanj da mi služi kao poklopac i izbušila rupicu koliko može stati mala kašika meda. Med izdvaja sok iz mesa rodakve koji se pije. Kad se utroši rupica je veća i napuni se novom količinom meda i tako redom dok se rodakva ne smežura. Mislim da bi se brzo osušila ako se oguli.
EDIT: ja je nisam gulila - samo sam je oprala, odrezala jedan režanj da mi služi kao poklopac i izbušila rupicu koliko može stati mala kašika meda. Med izdvaja sok iz mesa rodakve koji se pije. Kad se utroši rupica je veća i napuni se novom količinom meda i tako redom dok se rodakva ne smežura. Mislim da bi se brzo osušila ako se oguli.
Last edited by safran on 05/01/2014 23:14, edited 2 times in total.
- vješalica
#35 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Med i crni luk također.
Mene tako kad uhvati stavim u vruće mlijeko bronhi bombonu i otopim ili onu Negro i popijem.
Mene tako kad uhvati stavim u vruće mlijeko bronhi bombonu i otopim ili onu Negro i popijem.
-
rasuta_riza
#36 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Nije prirodno, nije baš ni sasvim bezazleno ali je ubica kašlja 1/1, - kodein. Ima ga nešto u "caffetinu", inače je derivat opijuma, za kašalj nema boljeg. Neki sirupi ga imaju u svom sastavu.Nije pretjerano adiktivan, ne bih ga djetetu preporučio a odrasloj osobi, ako baš nema usporen rad srca (ispod 60 otkucaja u minuti), bih. Presijeca ga kao metak, na kašalj mislim.. Ipak, mislim da bi trebalo tražiti uzrok toga kašlja, ali kodein je za to stvoren.
-
MrsJ
#37 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Hvala na ispravci, ja bih sutra na pijaci hladno trazila rotkvicu.
I sad se sjetih da je rotkvica ono malo crveno sto ne volim.
Samo se nadam da ce mi dijete to htjeti uzeti u usta, s obzirom da ima samo godinu i po pa mi je prilicno tesko nagovoriti je. Da li bi imalo efekta da se taj med iz rotkve stavi u caj?
- vješalica
#38 Re: Kasalj - pomoc, iskustva

Ja sam repu stavljala a ne rotkvicu.
To sa medom dok ne pusti sok i uzimati isto kao i varijantu med i luk.
- vazi
#39 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Sirup od majcine dusice:
majcina dusica se kuha jedno 15 minuta. Onda se fino procijedi i doda dobra kolicina meda, ako nekog zanima potrazit cu prave mjere mada mislim da moze sve i od oka , ja sam prekljucer pravila od oka, i stavi se da kuha na tihoj vatri 1h ali da ne kljuca vec samo onako skoro da prokljuca... dok se kolicina ne prepolovi. Dobije se sirup koji se pije nekoliko puta na dan po supena kasika. Veoma efikasno protiv kaslja, mome muzu zaustavilo kasalj skoro isti dan.
majcina dusica se kuha jedno 15 minuta. Onda se fino procijedi i doda dobra kolicina meda, ako nekog zanima potrazit cu prave mjere mada mislim da moze sve i od oka , ja sam prekljucer pravila od oka, i stavi se da kuha na tihoj vatri 1h ali da ne kljuca vec samo onako skoro da prokljuca... dok se kolicina ne prepolovi. Dobije se sirup koji se pije nekoliko puta na dan po supena kasika. Veoma efikasno protiv kaslja, mome muzu zaustavilo kasalj skoro isti dan.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#40 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Za pokretačicu teme par pitanja?
1. Ima li bijelih naslaga na korijenu jezika?
2. Ima li bijelih tačkica u ždrijelu?
3. Kad iskašlje da li izađe sluzi i kakva je?
4. Ako pokuša da udahne 3-4 puta duboko na uata šta osječa?
I naravno kakav je rezultat brisa nosa i ždrijela?
1. Ima li bijelih naslaga na korijenu jezika?
2. Ima li bijelih tačkica u ždrijelu?
3. Kad iskašlje da li izađe sluzi i kakva je?
4. Ako pokuša da udahne 3-4 puta duboko na uata šta osječa?
I naravno kakav je rezultat brisa nosa i ždrijela?
- Baby Jane
#41 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Armane,
Nema naslaga, niti sam primjetila naslage. Sluz izadje svijetlo zuta, ali sam par puta primjetila i kao neku crnu nit u sluzi. Kad udahnem, malo mi je tesko, osjetim oko rebara da me steze. Jos uvijek nisam prestala kasljati. Doduse, dosta se smanjilo, ali me sad vise boli oko rebara kad kasljem jer se valjda vise natezem. Ostaje mi neki gorak okus u ustima nakon sto iskasljem...
Pila sam neki sljezov caj i nekakav kineski sirup, pa mi je to malo pomoglo.
Neshvatljivo mi je da prehlada traje vise od mjesec dana.
Nema naslaga, niti sam primjetila naslage. Sluz izadje svijetlo zuta, ali sam par puta primjetila i kao neku crnu nit u sluzi. Kad udahnem, malo mi je tesko, osjetim oko rebara da me steze. Jos uvijek nisam prestala kasljati. Doduse, dosta se smanjilo, ali me sad vise boli oko rebara kad kasljem jer se valjda vise natezem. Ostaje mi neki gorak okus u ustima nakon sto iskasljem...
-
MrsJ
#42 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Pravila sam ovo sa rotkvom i medom, i samo da kazem da zaista pomaze, i meni i djetetu je puno bolje. Ali je odvratnog ukusa.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#43 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Ne reče rezultat brisa.Baby Jane wrote:Armane,
Pokušaj da povečaš unos mlijeka jedno 3 -4 dana(pod uslovom da ne piješ antibiotike). Pa javi.
Sretno
- Baby Jane
#44 Re: Kasalj - pomoc, iskustva
Bris je bio cist, sve ok. Hvala