Mister Yes wrote:Vasco da Gama wrote:
ja mislim da je problem u nečemu drugom. mislim da kod bošnjaka postoje oba tabora, recimo među bošnjačkom elitom, tj. oni koji su za podjelu i oni koji su "za 100%" .
Bošnjaci su za podjelu ali da dobiju izlaz na more. To je tako bilo i u ratu i to je tako i danas. Ali, i ovo je veliko ALI, znajući da je nemoguće da dobiju izlaz na more onda nisu za podjelu. To bi bila smrt Bošnjacima kao političkom faktoru. Naravno da će onda krenuti ispiranje mozgova jer bez tog ispiranja postoji opasnost da bi narod podlegao iskušenjima rahat patnje i sam počeo tražiti podjelu. Zato je to tabu tema i praktično svako ko priča o podjeli je automatski izdajnik. Pa malo slike masovnih grobnica pa malo ubijenih. Ali bitno je shvatiti da je to sve samo rezultat odbijanja komšija da nam daju izlaz na more.
Vasco da Gama wrote:dok je situacija u međunarodnoj zajednici drugačija - amerikancima nije u interesu jaka evropa koja može da im parira i uvijek im dobro dođe neko uplitanje, neko kontrolisano žarište kao bosna. svaki put kada je bošnjačka elita blizu da napravi dogovor oko podjele bosne, sa čim se evropa manje više slaže - upletu se amerikanci i lažno bošnjacima dadnu podršku za cjelovitu bih, odnosno ohrabre opoziciju, ko god da je tog trenutka u opoziciji, da ovog koji se dogovara proglase izdajnikom jer cjelovita unitarna bosna samo što nije, iza ćoška, treba se samo malo strpiti.
Međunarodnoj zajednici je bitno da se ne napravi opkoljena Bošnjačka država. Ali podržali bi Bošnjačku državu sa izlazom na more isto kao što su to podržavali i u ratu a i kao što podržavaju Kosovo. Samo opkoljeni muslimani predstavljaju potencijalnu opasnost u smislu radikalizacije. Ali Bošnjaci koji nisu opkoljeni nisu ni opasnost da se radikalizuju. Problem je u tome što komšije nisu rade popustiti omču koju imaju oko Bošnjaka.
Vasco da Gama wrote:stvaranje imidža žrtve je zapravo samo zavjet da se ne odustaje od "svetih" teritorija u RS-u, a kad se tome doda opšte uvjerenje kako je pravda na našoj strani onda dobijemo totalno iracionalnu politiku rahat patnje. ( za srbe, koji su davnbo izgubili Kosovo, problem nije bilo odustati od provincije, već preskočiti tu psihološku barijeru navodne izdaje tobože svete zemlje ako se pristane na odcjepljenje kosova. sličan problem imaju bošnjaci kada je u pitanju rs, jer se na tome gradio identitet 20 godina. ) za ovo je mobilisan nevladin sektor i medijska mašinerija i oni uvijek igraju tu ulogu, direktno i indirektno.
iz tog razloga ne postoji bošnjačka partija čiji je program stvaranje novih održivih granica i nove bošnjačke samoodržive države jer bi brzo bili satanizovani, a ne postoji ni javna debata na ovu temu niti o tome priča neki intelektualac, ako takvih imamo, upravo iz gore navedenih razloga. srbi sa svojim ciljevima izlaze otvoreno, ali bošnjaci ne, alija koji je jedno mislio ujutro a drugo popodne je epitom takve politike.
Sve je to samo ispiranje mozgova jer bez toga bi se moglo desiti da Bošnjački narod sam zatraži podjelu. Zato je potrebno od toga praviti tabu temu što pojedinci rade i ovdje na forumu. Ali ponavljam, sve je to samo zato što su nam komšije jasno dale do znanja da bi u slučaju podjele ostali okruženi. To je u pozadini svega i razlog zašto ne smijemo pristati na podjelu. Kada bi se to promjenilo, to jest kada bi komšije ponudile izlaz na more, odmah bi se promjenila i Bošnjačka politika po pitanju podjele zemlje.
Vasco da Gama wrote:što se zatvorenosti bošnjaka tiče, oni su imali opciju da ostanu sa srbima u jugoslaviji. naravno, ne bi bili singularni politički faktor kao u bošnjačkoj državi, ali ko kaže da bi to bilo loše ili lošije za bošnjake nego danas? oni su to odbili (ne krivim ih s obzirom s kakvim su neprijateljima imali posla ali ih krivim s obzirom na to kakve su im bile opcije ne samo u datim okolnostima već i one dugoročne, o kojima sada pričamo) i predali ključ svoje otvorenosti ili zavorenosti u ruke hrvatima, odnosno vatikanu, što je bila najveća greška. jer uporište hrvata je u istinskoj islamofobnoj organizaciji dok je uporište srba u rusiji koja sa muslimanskim svijetom ima sasvim drugačiji odnos.
Stara tema i dobrano ižvakana. ŠBBKBB ali moje mišljenje je da bi ostanak u Jugoslaviji vremenom doveo do asimilacije Bošnjaka i nikada ne bi imali svoju državu.
Vasco da Gama wrote:da li i kako bošnjaci mogu opstati kao politički faktor? ja bih ovo pitanje posmatrao iz drugog ugla, kad su to bošnjaci htjeli da budu politički faktor? na strani turaka, na strani austrijanaca, na strani nijemaca, na strani NATO-a, na strani pedija ešdauna, mislim hello, bošnjaci bi referendumon 99% pristali da budu dio amerike, sutra. bošnjaci jedino ne žele da budu dio srbije i sa svakim bi pokušali savez protiv srbije. dakle, mislim da je dio problema način na koji problem uopšte percipiramo i trebali bi se presabrati da vidimo koje iluzije pratimo a da i ne znamo da su to iluzije.
Bošnjaci su bili politički faktor uvijek. Borili su se protiv Osmanlija kada su ovi prodirali. Bunili su se protiv Turske, puškom dočekali Austrougarsku, borili se u svim sljedećim ratovima. Naravno, nisu bili značajan faktor jer ih je bilo malo u poređenju sa onima sa kojima su se borili ali su bili faktor kakav takav. Konačni cilj jeste vlastita država kao i svakom drugom narodu. Ali ta država će morati imati izlaz na more.