Kardinala Puljića će deložirati...

Post Reply
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#376 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by plain vanilla »

Asana wrote: Ovdje je problem utiskivanje stanara u imovinu Nadbiskupije Vrhbosanske, a ni u ciju "privatnu" kucu.
Vinko Puljic je u ovoj prici kao trenutni poglavar Katolicke crkve u BiH, kao Nadbiskup.

Nije u pitanju stan u stambenoj zgradi, niti stan kao stan uopce, jer je rijec o vise nekadasnjih svecenickih samackih soba, koji su u svoje vrijeme nasilno proglaseni stanovima. Ovdje si drzava ponovno daje pravo otimanja, ne samo posjeda nego i vlasnistva. Nova nacionalizacija na djelu, prostora koji nije prije bio nacionaliziran!

Nedoreceni i nedoradjeni zakoni - specijalnost su nasih strucnih poslanika i strucnih sluzbi koje im zakone pripremaju.
I ovdje je o svemu tome rijec, a ne o osobnim stavovima ovog ili onog biskupa ili nadbiskupa.
Zasto onda on iznosi svoje osobne stavove? Njegov osobni stav je da je sve po zakonu, ali da zakon ne valja, Taj zakon nije donesen jucer...
Ali i da sve to zanemarimo, ljudi su mu rekli pomoci, da ne trazim sad citate, a on se razbacuje Herceg-Bosnom :?
Od izjave da mu se jedini i prvi javio Komsic, do pljuvanja po Komsicu.
Bezveze stvarno, ali sta bolje i ocekivati od nasih vjerskih poglavara, dobri su samo da zakuhaju
mir i ostalo je samo EPP :oops:
MA DAJ...

#377 Re: Deložacija Kardinala Puljića - anketa

Post by MA DAJ... »

NightSkyWalker wrote:
MA DAJ... wrote:ali cu uvjek reci da je to NAS KARDINAL.
Grijesis. On je TUDJMANOV KARDINAL.

Jesi li ga ikada cuo da je osudio Hrvatsku agresiju na BiH?

ne direktno,ali sam ga cuo jednom kao da je sami tile pricao iz njega...u ostalom,on nikad nije izjavljivao neke gluposti kao neki,

kao oni na temi koju sam ja otvorio...

procitaj te izjave na tom topiku i sve ce ti biti jasno...Puljic je za njih sam mesija,

a ovi drugi,kao da su vaskrsli iz samog pakla...kao sto i jesu...
MA DAJ...

#378 Re: Deložacija Kardinala Puljića - anketa

Post by MA DAJ... »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:a ko je davao te vakufe, zaduzbine i donacije? ljudi koji su bogastvo stekli uz blagoslov vjerskih zajednica i ljudi koji su bili istaknuti clanovi pomenutih zajednica (hoce to zajedno)
Ne mozes ipak tako generalisati. Vecina srusenih vjerskih objekata ti se i poslije rata napravilo donacijama vjernika - medju njima je jako veliki broj dijasporaca koji su 92 sa kesom pobjegli, a imas naravno donacije iz drugih zemalja..
Alfons Kauders wrote:poceli nisu... ali se nisu plaho ni bunili... ubijali jesu, i u ovom i u onom ratu... i u skoro svakom drugom ratu... dan danas love kardinale i casne sestre po ruandi... one sto su zvale koljace da pobiju tutsije koji su se krili u njihovim crkvama... zive od naroda, ali narod se okrece za njima, a ne oni za narodom...
Ovdje ima pola istine. Neki jesu cinili zlodjela, ali isto tako ima i onih koji su pomagali.
Alfons Kauders wrote:cisto sumnjam
ja ne sumnjam.

Evo npr. bas ovaj Puljic. Pravo da ti kazem, ne sjecam se kad sam cuo covjeka posljednji put. Zadnjih par godina, cujem ga samo oko Bozica i Uskrsa, a u posljednje vrijeme se druge strane situacija se sa Hrvatima zakuhala najvise jos od one samouprave 2000-te cini mi se.

Isto tako ni Reis se ne javlja odavno, a ni onaj Kacavenda.[/quote]

je li to poistovjecujes ostale vjerske ustanove sa jednom zlocinackim udruzenjem zvanom SPC,

i sa zlocincem kacavendom???
nosara

#379 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by nosara »

Prenosim kako sam cuo od covjeka...

Rat u Sarajevu, neki katolicki praznik, misa na alipasinom u podrumu TMP... Puljic...

U neka doba je navodno rekao "ne zaustavlja Alija Karitasovu pomoc za Sarajevo u Zagrebu, vec tudjman, koji hoce da nestanemo sa ovih prostora..."

To vezano za ovo "tudjmanov kardinal"...

Inace, svaka cast Gradonacelniku za zalaganje u opstem drzavnom interesu... :wink:
astrid

#380 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by astrid »

BSn wrote:Koliko su smo delozirali izbjeglica, boraca, invalida od 95. naovamo, za ove guzonje me cisto zabole.

Sud je svoje rekao, pa i da je papa licno. Druga je stvar sto kardinal (k'o i reis i pravoslavne im kolege iz vrha SPC-a u BiH) vole da sve okrecu na naciju, ugrozbu i ostalo. Gdje su bili kad su se izbjeglice izbacivale iz stanova da bi mogli lokalni mocnici da privatiziraju? - Prst u uvo i zabole njih. A treba da se zemlja trese kad se legalnim putem njima nesto osporava.
:thumbup:
poznanik

#381 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by poznanik »

nosara wrote:...Inace, svaka cast Gradonacelniku za zalaganje u opstem drzavnom interesu... :wink:
Po čemu je to interes jedne vjerske organizacije u BiH - "opšti državni interes" ?

Ili mi se čini da je kod tebe najbitnije da se iz ovog slučaja izreklamira SDP i da "zasluge" za "spašavanje" crkvene imovine pripadne istaknutim pojedincima SDP :-) :lol:
nosara

#382 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by nosara »

poznanik wrote:
nosara wrote:...Inace, svaka cast Gradonacelniku za zalaganje u opstem drzavnom interesu... :wink:
Po čemu je to interes jedne vjerske organizacije u BiH - "opšti državni interes" ?

Ili mi se čini da je kod tebe najbitnije da se iz ovog slučaja izreklamira SDP i da "zasluge" za "spašavanje" crkvene imovine pripadne istaknutim pojedincima SDP :-) :lol:
Ma kakvi... To je sitno da bi se tolika halabuka dizala... Ne treba nam scena u kojoj specijalci valjaju po zemlji kardinala najmocnije vjerske skupine... Jednostavno je glupo... Nabac neprijateljima ove drzave...
Puljic, iz svojih razloga, to sigurno nije...
BaileyS

#383 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by BaileyS »

Inspekcija u Livnu naredila rušenje mesdžida, 1.500 Hrvata potpisalo peticiju

Policijske patrole danonoćno dežuraju pored bošnjačkih kuća • Imam Hadžić tvrdi da nije postojao nijedan razlog za toliku žurbu inspekcije

Građevinska inspekcija opštine Livno dostavila je rješenje Medžlisu islamske zajednice u Livnu kojim naređuje da se u roku od sedam dana sruši ozidani dio džamije u selu Sturba, jer je riječ o bespravnoj gradnji za koju ne postoji lokacijska i građevinska dozvola.

Glavni livanjski imam Dževad Hadžić potvrdio je novinarima da je izgradnja ovog vjerskog objekta obustavljena i da je na rješenje inspektora uložena žalba koja ne odgađa izvršenje rješenja, ali da se rušenju ozidanog nije pristupilo iako je rok utvrđen rješenjem istekao 25. juna.

Imam Hadžić tvrdi da nije postojao nijedan razlog za toliku žurbu inspekcije za izdavanje rješenja o rušenju, te da je Islamska zajednica krenula u izgradnju mesdžida, a ne džamije smatrajući da ne čini nikakav prekršaj jer su iste takve objekte izgradili u Kablićima i Potkraju, a uporedo sa izvođenjem radova pribavljali su potrebnu dokumentaciju.

Mještani hrvatske nacionalnosti u Sturbi i okolnim selima traže da se postupi po rješenju inspekcije, odnosno da se odmah ukloni izgrađeni vjerski objekat, a njihovi predstavnici kažu da su Hrvati spremni da nakon toga sjednu za sto i da razgovaraju da bi vidjeli kakav to vjerski objekat žele graditi njihovi susjedi Bošnjaci.

Peticiju za rušenje do sada izgrađenog objekta potpisalo je oko 1.500 Hrvata iz Sturbe i okolnih sela. Policijske patrole danonoćno dežuraju pored desetak bošnjačkih kuća u Sturbi.
Ma delozirati, nego sta. Nisam cuo ni njega da se posebno bunio zbog ovog slucaja, vjerovatno je bio za provodjenje zakona.

Dosta vise duplih arsina
poznanik

#384 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by poznanik »

nosara wrote:... Ne treba nam scena u kojoj specijalci valjaju po zemlji kardinala najmocnije vjerske skupine... Jednostavno je glupo...
...kad već postoje obični građani koji takođe ne poštuju zakone... :oops:
nosara

#385 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by nosara »

poznanik wrote:
nosara wrote:... Ne treba nam scena u kojoj specijalci valjaju po zemlji kardinala najmocnije vjerske skupine... Jednostavno je glupo...
...kad već postoje obični građani koji takođe ne poštuju zakone... :oops:
Kako god... :zzzz:
heckler

#386 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by heckler »

Gledajuci sve ovo nemogu a da ne pomislim o nedavnoj situaciji sa rusenjem medzlisa u Sturbli kraj Livna. Ekspresno dodjose bageri, policija i poravnase tim jadnicima medzlis ( ne dzamiju nego bas medzlis) na uvakufljenoj zemlji dok u Livnu na stotine i hiljade bespravno izgradjenih objekata i dalje stoji.
Jelde sve po zakonu. Tad Puljicu i svoj toj sviti slovo zakona nije smetalo. Danas izjavljuju "je li treba biti legalista pod svaku cijenu?".

Delozirati nego sta, i to vec sutra.
plain vanilla

#387 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by plain vanilla »

strpi se do 17. :lol:
osa

#388 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by osa »

heckler wrote:Gledajuci sve ovo nemogu a da ne pomislim o nedavnoj situaciji sa rusenjem medzlisa u Sturbli kraj Livna. Ekspresno dodjose bageri, policija i poravnase tim jadnicima medzlis ( ne dzamiju nego bas medzlis) na uvakufljenoj zemlji dok u Livnu na stotine i hiljade bespravno izgradjenih objekata i dalje stoji.
Jelde sve po zakonu. Tad Puljicu i svoj toj sviti slovo zakona nije smetalo. Danas izjavljuju "je li treba biti legalista pod svaku cijenu?".

Delozirati nego sta, i to vec sutra.

gledajući to u ovom kontekstu a zakon se jesino i može gledatti u tom kontekstu, moram te podržati, osim ovog sutra, po rješenju....
plain vanilla

#389 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by plain vanilla »

Gradonačelnik Sarajeva Behmen traži odgodu deložacije kardinala Puljića

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zamolio je danas predsjednika Općinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića da odgode deložaciju kardinala Vinka Puljić iz dijela rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa do druge polovine prosinca.

Behmen u pismu Salihoviću podsjeća da je deložacija iz dijela rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, u ulici Kaptol 7 u Sarajevu, zakazana za 17. studeni, priopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

- Imajući u vidu da je ova vijest u velikoj mjeri uznemirila javnost i građane Sarajeva i BiH, te nemajući namjeru procjenjivati i komentirati odluke sudova u BiH, ovim putem Vas molim, da u skladu sa svojim ovlaštenjima, preduzmete korake s ciljem odgađanja ove deložacije, navodi se u pismu gradonačelnika.

Behmen napominje da je Grad Sarajevo spreman da, zajedno sa vlastima Županije Sarajevo i Općine Centar Sarajevo, iznađe moguće rješenje stambenog prostora za porodicu Smajović, ali da u obzir treba uzeti činjenicu da je u tijeku postupak konstituiranja županijske zakonodavne i izvršne vlasti, što će trajati do druge polovine prosinca.
(dnevnik.ba)

Nema nista od njegove delozacije
The 51st State

#390 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by The 51st State »

plain vanilla wrote:Gradonačelnik Sarajeva Behmen traži odgodu deložacije kardinala Puljića

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zamolio je danas predsjednika Općinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića da odgode deložaciju kardinala Vinka Puljić iz dijela rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa do druge polovine prosinca.

Behmen u pismu Salihoviću podsjeća da je deložacija iz dijela rezidencije vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, u ulici Kaptol 7 u Sarajevu, zakazana za 17. studeni, priopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

- Imajući u vidu da je ova vijest u velikoj mjeri uznemirila javnost i građane Sarajeva i BiH, te nemajući namjeru procjenjivati i komentirati odluke sudova u BiH, ovim putem Vas molim, da u skladu sa svojim ovlaštenjima, preduzmete korake s ciljem odgađanja ove deložacije, navodi se u pismu gradonačelnika.

Behmen napominje da je Grad Sarajevo spreman da, zajedno sa vlastima Županije Sarajevo i Općine Centar Sarajevo, iznađe moguće rješenje stambenog prostora za porodicu Smajović, ali da u obzir treba uzeti činjenicu da je u tijeku postupak konstituiranja županijske zakonodavne i izvršne vlasti, što će trajati do druge polovine prosinca.
(dnevnik.ba)

Nema nista od njegove delozacije
sta laze ovaj gargamel, ko se uznemirio? na sta komunisti spadose, prije su mimo zakona vakve nogirali, a sada ih protiv zakona ostavljaju.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#391 Re: Deložacija Kardinala Puljića - anketa

Post by PipiDugaDevetka »

up!
Bosanac sa dna kace

#392 Re: Deložacija Kardinala Puljića - anketa

Post by Bosanac sa dna kace »

1.radi se o dijelu nadbiskupske rezidencije
2.to nije kardinalova imovina vec imovina Katolicke crkve
veljaca

#393 Re: Deložacija Kardinala Puljića - anketa

Post by veljaca »

Zasto niko ne napravi ovakvu anketu - kada su delozirane desetine i desetine porodica sehida i poginulih boraca ?????
a koji nemajuni nikakve alternative. Ne bojim se ja za Kardinala, kao ni za Reisa a ni za Vladiku - oni imaju odakle. Snacice se oni ... Meni je zao obicnoga puka - koji je zaludo se borio za ovu Drzavu ....
kockica_kockica

#394 Re: Deložacija Kardinala Puljića - anketa

Post by kockica_kockica »

mislim da se @veljaca ovdje radi o dvije razlicite stvari...

u ratu je, barem u Sarajevu, bilo jako popularno da se useljava u stan koji je prazan... ti ljudi nisu imali nikakvih prava prema tim stanovima... nakon sto je rat zavrsen velika vecina tih istih porodica je smatrala da stan treba njima pripasti ili su trazili rupe u zakonima po kojima su dobijali nekakva privremena rjesenja da mogu ostati u tim stanovima... vlasnici tih stanova su bile uglavnom firme, ili u nekim slucajevima pojedine opcine... desilo se to da su ljudi koji su stanove dobijali od firme i imali stanarsko pravo te stanove vracali sebi... porodice koje su se nasle u stanovima stanara koji su stanovali do 90 i neke su morali izaci iz stana, a vlasnistvo nad stanom i dalje je bilo vlasnistvo firme. Stanari sa stanrskim pravom su mogli otkupiti stan u kojem su imali stanarsko pravo i time bi postali vlasnici tog stana...
delozirane porodice su se snalazile na razne nacine, no jedan od tih nacina bio je kupovina stana odnosno kuce, ili vracanje na svoje... ima onih koji su prije rata bili podstanari, a u ratu zauzeli stanove.. tudje stanove... ja ne kazem da se drzava nije trebala skrbiti za ovu populaciju, posebno kada govorimo o braniteljima drzave, medjutim, nasa drzava nema kapacitete za ovakve stvari...

Vrhbosanski ordnarijat je vlasnistvo Crkve ( ne Kardinala kako se to konstantno istice u svim mogucim medijima)... doticna porodica je u onom sistemu ( koji je bio kakav je bio) dao samo stanarsko pravo toj porodici.. da nisu uhljupi kakvi jesu proces je mogao biti zavrsen prije nego je uopce pocet, jer im je nudjen u centru stan duplo vece kvadrature u zamjenu za doticni sta.. porodica je to odbila jer smatraju da trebaju zivjeti u ordinarijatu... ne znam samo kako misle ulaziti u prostorije... helikopterom, jer nema sanse da ce im se dopustiti da ulaze i izlaze iz ordinaraijata kako oni to zele.... hocu da kazem da Smajovici mogu traziti da otkupe taj stan a Ordinaraj odnosno Crkva isto tako moze reci da neda... i ponovo ponuditi alternativu, drugi stan... mene zaista zanima zasto doticna porodica nije prihvatila zamjenski stan ????
Vragolan

#395 Re: Deložacija Kardinala Puljića - anketa

Post by Vragolan »

@kockice
nisam imao zivaca pratiti polemiku oko ovog slucaja i sad procitah tvoj post. znaci ta porodica ima stanarko pravo ali ne na taj stan, a stan je u vlasnistvu crkve, jesam li dobro shvatio
kockica_kockica

#396 Re: Deložacija Kardinala Puljića - anketa

Post by kockica_kockica »

Vragolan wrote:@kockice
nisam imao zivaca pratiti polemiku oko ovog slucaja i sad procitah tvoj post. znaci ta porodica ima stanarko pravo ali ne na taj stan, a stan je u vlasnistvu crkve, jesam li dobro shvatio

upravo tako... njima je drzava nekad poslije drugog svjetskog rata dala stanarsko pravo u stanu ( dijelu zgrade) ciji vlasnik je Crkva...
to isto da sad ti imas kucu ciji si vlasnik, i drzava ti smjesti neku porodicu i kaze oni od danas imaju stanarsko pravo nad tim stanom.... Crkva je vlasnik i oni mogu reci da ne moze Smajovic otkupiti stan, vec da moze samo dobiti zajenski stan ciji bi on bio vlasnik i imao stanarsko pravo.

nije drzava davala stanove od raznih firmi ljudima, vec su firme davale stanarska prava svojim radnicima, koji su imali stanarsko pravo bez vlasnistva. po tome da moj otac nije imao mene i brata i da mu je zena umrla, on testamentom nikome nije mogao ostaviti taj stan, jer to nije bilo njegovo vlasnistvo. otkupom je dobio to vlasnistvo nad stanom.
-Romeo-

#397 Re: Deložacija Kardinala Puljića - anketa

Post by -Romeo- »

veljaca wrote:Zasto niko ne napravi ovakvu anketu - kada su delozirane desetine i desetine porodica sehida i poginulih boraca ?????
a koji nemajuni nikakve alternative. Ne bojim se ja za Kardinala, kao ni za Reisa a ni za Vladiku - oni imaju odakle. Snacice se oni ... Meni je zao obicnoga puka - koji je zaludo se borio za ovu Drzavu ....
trebali su je napraviti kad su bojovnici rušili džamiju u livnu.
Vragolan

#398 Re: Deložacija Kardinala Puljića - anketa

Post by Vragolan »

a sta je sa restitucijom
zar crkva ne moze povratiti svoju imovinu
i sto onda drzava ne da stan toj porodici
u svakom slucaju ne vidim sto bi delozirali kardinala
boogy

#399 Re: Kardinala Puljića će deložirati...

Post by boogy »

Vidim da su se mnogi na 17 strana upalili, a mnogi su i likovali iščekujući deložaciju. Od ove deložacije nema ništa. Radi se o privatnoj imovini koja je starija od stanarskog prava. Ovome udbašu će dodjeliti drugi stan a rezidencija kardinalu ostaje. To je u svemu ovome još najmanje bitno. Ono što je rezultat svega ovoga jeste da će se sada zakon o restituciji staviti tim prije na dnevni red (vjerske zajednice to zahtjevaju ima već 10 godina). Tek će se silni novci iz državnog budžata početi izdvajati da se namiri sva imovina od vjerskih zajednica. Katolička crkva kao i islamska zajednica posjeduje jako puno imovine na kojoj se sada nalaze škole, stambene jedinice, razna preduzeća. Ono što će uslijediti jeste povrat privatnog vlasništva ili isplata protuvrijednosti.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#400 Re: Deložacija Kardinala Puljića - anketa

Post by hrasno38 »

Da kardinal je covjek kao i svaki drugi pa samim tim podlijeze istim zakonima kao i svaki gradjanin. Samo ne znam pod kojim uslovima je Reis dobio (otkupio) kucu u kojoj zivi i koja nije nikad bila imovina islamske zajednice a kardinal se istjeruje iz stana koji je nekada bio imovina katolicke crkve. Kao i u citavoj BiH arsini nisu isti za sve i to je na zalost tako.
A sto se tice delozacija boraca, sehida i porodica poginulih boraca u te se stanove upadalo uglavnom kao na divljem zapadu. To sto si bio borac ne daje ti zapravo da pljackas i otimas tudju imovinu. I ja sam bio borac pa nisam uzeo tudju ni iglu. Medjutim to je za drugu vrstu price.
Post Reply