Kapacitet HDD-a se smanjio sa 1 TB na 33 MB

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
Cosmonaut
Posts: 4
Joined: 24/08/2011 00:58
Location: Sarajevo
Contact:

#1 Kapacitet HDD-a se smanjio sa 1 TB na 33 MB

Post by Cosmonaut » 26/10/2011 11:45

S obzirom što nisam bio nekoliko godina na ovom forumu, te tako zaboravio stari korisnički nalog, s novim nickom postavljam jedan opširniji post/problem, te se nadam da će biti hardveraša, elektroničara, koji će mi možda moći pomoći.

Imam problem sa hard diskovima, koji se kod mene već drugi, odnosno treći put pojavljuje.

Moja konfiguracija: Matična ploča Gigabyte GA-P35-DS3L, CPU Intel Core2Quad Q6600, Memorija 4x 1 GB DDR2 (800 MHz) (Memory Test OK), HDD1 SATA2 Maxtor 80 GB, HDD2 SATA2 WesternDigital 500 GB Caviar Blue, HDD3 SATA2 WesternDigital 1 TB Caviar Blue, HDD4 SATA2 WesternDigital 1 TB Caviar Green, OS Windows 7 SP1 x64 (instaliran na HDD1).

Legenda: Samo je HDD1 uvijek bio uključen. Ostali HDD-ovi nisu bili uvijek zajedno priključeni, već kako se HDD2 pokvario, iskopčan je (siv), pa onda priključen HDD3. Nakon što se HDD3 pokvario, isključio sam ga (siv), pa onda priključio HDD4, koji je kao i njegovi prethodnici u istom stanju, samo njega nisam još iskopčao (ali je crven, jer ne radi kako treba). File System svih diskova je NTFS.

Pojava problema: U toku rada na računaru na Windows 7 (osnovna operacija kucanja u MS Office-u 2010), računar se odjednom restartao bez ikakvog upozorenja. Nakon restarta, htjedoh nastaviti raditi na dokumentu koji se nalazi na D particiji. Kada sam kliknuo na D particiju, pojavila mi se poruka da se HDD nalazi u RAW-u, te da je potrebno formatirati. Radilo se o HDD WD 1 TB Caviar Green, te mi je problem već bio poznat, jer mi se nije to prvi put desilo. To mi se desilo i sa prijašnjim (gore navedenim prekriženim HDD-ovima). Naravno, nisam htio formatirati, te sam pokušao da riješim problem na slijedeći način.

Pokušavanje rješavanje problema: Nakon što sam ugasio i iskopčao iz struje računar, otvorio sam ga i provjerio da li je sve ok, što se tiče priključaka, kablature, da li je očišćen od prašine i sl. Svaku komponentu naknadno provjerio na ispravnost na drugom računaru, te jedino HDD WD 1 TB Caviar Green nije radio, tj. prikazuje 33 MB u BIOS-u (drugog računara). Na kraju sam i formatirao HDD u NTFS, no jedina promjena je bila ta da sam mogao sada ući u D: particiju, koja je imala veličinu 33 MB (i prikaz da je 30 MB zauzeto).

Na mojoj ploči je update-ovan BIOS na zadnju verziju.

Pokušao sam pomoćnim sistemskim softverom da to riješim (Hiren's Boot, Partition Magic, dijagnostički alati od WD-a/Maxtor-a, koji prikazuju da je stanje diska Healthy 100% (wtf?!?), i niz drugih solucija.

Na isti problem sam naišao i na mnogim forumima, kao npr.: http://www.tomshardware.co.uk/forum/245 ... hard-drive

Dijagnoza: Kako se može vidjeti na gornjem linku, neki korisnici su uspijeli riješiti taj problem sa Ultimate Boot CD (MHDD32 v4.6). Međutim, na drugim linkovima, pa čak i oficijalnom WD support-u tvrde da je taj problem nepopravljiv, te ako postoji garancija na HDD, biće uvažena i dobiće se novi HDD.

Problem nije u zamjeni starog HDD-a za novi, već problem je gubitak podataka, te strah za ponovnim gubitkom podataka, odnosno da se navedeni problem opet pojavi na novom HDD-u. :/

Pitanje: Da li je neko imao slično iskustvo sa gore opisanim problemom, te ako jeste, da li ga je riješio - kako? Da li neko zna uzrok problema i kako ga spriječiti?

Prijedlozi su svakako dobrodošli.

Hvala.


visocicaguy
Posts: 1252
Joined: 27/10/2002 00:00
Contact:

#2 Re: Kapacitet HDD-a se smanjio sa 1 TB na 33 MB

Post by visocicaguy » 26/10/2011 13:35

pozdrav!

pogledaj ovaj thread: http://www.tomshardware.co.uk/forum/248 ... city-error

procitaj par zadnjih postova, izmedju ostalog ces vidjeti da je covjek napisao: "...Yeah it is a HPA issue, samsung hdd's don't like gigabytes dual bios setup..." (HPA = host protected area).. u ovom slucaju gigabyte-ova ploca napravi svoju malu particiju na disku, kako bi spasila postavke biosa... u tome svemu, umjesto da to bude par MB, ona vjerovatno uzme... toliko koliko uzme

tvoja ploca je gigabyte GA-P35-DS3L -> ova ploca ima dual bios (jako fina stvarcica, by the way, imam nesto slicno na jednom od racunara)

pogledaj postove od "favoritetort" i "adzinator80". cisto reda radi, ja cu citirati njihove postove ovdje, ako bi nekada nekome opet zatrebalo, a izvorna stranica nestala, da ne bi morao to traziti. ovime ne tvrdim da je to rjesenje problema, posto ja niti sam taj problem imao, a samim time ni rijesio.
favoritort wrote:the drive isn't faulty. you have to clear the "host protected area". if you have a linux box, use hdparm. else google around for how to do that.
adzinator80 wrote:Yeah it is a HPA issue, samsung hdd's don't like gigabytes dual bios setup,

goto
http://redirectingat.com/?id=372X5 [...] hdat2.com/

dload the hdat2iso, burn it, boot it, run hdat2, select hdd, select set max _____, (can't remember), and scroll through the size options untill you hit 1000gb

you will notice the 33mb, 7.97gb and so on that everyone is complaining about,

tell it to make it a permanent fix, and then reboot, your drive will be happy and all your favourite data back.

p.s. all those people that say backup backup, quit it, the drive was for back ups and how do you propose i backup 2TB of data, that's 430 DVD's, and noone has a decent sized tape drive at home.
Be helpfull not a smarty pants
Adz
takodjer, pogledaj ovaj link http://blog.atola.com/restoring-factory ... mment-4148
tu ces takodjer naci jedan free utility, koji bi ti trebao vratiti tvoj kapacitet diska. ja bih, licno, prvo probao ovo jer je jednostavnije.

bilo bi lijepo ako bi odgovorio da li je ovo pomoglo ili ne u rjesavanju problema. pozz.

ps.: ako uspije, provjerio bih i ispravnost prva 2 diska po 500 GB.

User avatar
Cosmonaut
Posts: 4
Joined: 24/08/2011 00:58
Location: Sarajevo
Contact:

#3 Re: Kapacitet HDD-a se smanjio sa 1 TB na 33 MB

Post by Cosmonaut » 31/10/2011 08:25

Hvala na detaljnom odgovoru i korisnom prijedlogu.

Pokušao sam sve navedene prijedloge, ali nažalost nije ništa uspijelo. :(

Ja mislim da je uzrok problema bio u mojoj matičnoj ploči, jer inače kada palim računar, nakon memory testa, treba mu neki minut da ispod očita instalirane diskove i optičke uređaje (što je mnogo vremena, jer u početku je to tolikom brzinom očitavao, da se početni screen nije mogao ni vidjeti). Zato i tražim na jednom oglasu novu matičnu, hehe.

U svakom slučaju, mislim da sam (privremeno) riješio ovaj zamorni problem, ali na "neugodniji" način.

Nakon mnogih pokušavanja rješavanja problema sa svim uputstvima i preporukama sa različitih foruma, te sa različitim softverom i sl., na kraju još jednom uđem u Windows 7, zatim ponovno formatiram oštećeni HDD (koji i dalje ima 33 MB), te kliknem desnim na njega i uradim Disk Check. Nakon toga, uradim i defragment. U toku defragmenta, vidim u donjem desnom ćošku desktopa kod sata, da Windows 7 skida neka dva nova update-a, na koja nisam mnogo obraćao pažnju. Brzo je skinuo i automatski instalirao ta dva update-a, te me pitao za potvrdu restarta, što sam i uradio. Pri ponovnom paljenju računara, više iz navike zbog silnih neuspijelih pokušaja rješavanja problema, ponovno uđem u BIOS, te tamo upratim da oštećeni HDD opet pokazuje svoj stari kapacitet od 1 TB. :thumbup:

Nastavim startanje računara, ali ovaj put pri startanju Windows 7, računar se sam restarta. Pokušao sam poslije ući i preko Safe Mode-a, no isto, pri izlistavanju drivera, računar se restarta. Repair također nije radio (da instaliram ono što fali ili što stvara konflikt negdje u Windows-u).

Na kraju sam bio primoran da uradim ponovni format oba diska, i na HDD1 da instaliram ponovno Windows - zato sam i napisao na početku teksta "neugodniji način" rješavanja opisanog problema. :)

U svakom slučaju, za sada je sve cool, nadam se da će tako i ostati, a isto tako se nadam da ću što prije nabaviti i novu matičnu ploču. :)

Naravno i dalje sam zabrinut za sigurnost novih podataka, koji budu na tom velikom HDD-u od 1 TB.

Post Reply