Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Locked
Silkwood
Posts: 178
Joined: 28/12/2008 11:05

#1 Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by Silkwood » 31/08/2009 15:22

Kopiram vlastiti post koji je originalno replika na shobin post, ali sam dobro opisao hrvatsko pitanje u Federaciji, te frustracije i gnjev koje ovih dana doživljavaju vrhunac kod obespravljenog hrvatskog naroda.
Koliko će trajati najnovija kriza u vladi Federacije, ili još bolje- koliko će još trajati sama Federacija- pitanje je na koje možemo pokušati odgovoriti.
Shoba wrote: Dejtonski sistem je takav kakav jeste. Na njega su pristali BH Hrvati, niko im to nije nametnuo
Mi svakako nismo potpisali ovakvu Federaciju.
Potpisana je Federacija u kojoj su Hrvati imali jednak broj ministara (polovicu) u Vladi Federacije, dakle potpisali smo nešto gdje nije bilo preglasavanja, Dom Naroda u kojem smo činili polovicu ztastupnika, potpisana je buduća Konfederacija između Hrvatske i FBiH, itd.
Razvlašćivanje Hrvata je počelo kada je visoki predstavnik Petrić promijenio Zakon o Vladi Federacije, te stavio da u Vladi mora biti 8 Bošnjaka, 5 Hrvata i 3 "Srbina" iz naravno bošnjačkih stranaka (koji su Srbi otprilike koliko i Kusturica bošnjak), bez da npr. stoji da odluke moraju imati podršku bar trećine ministara svakog naroda, što bi predstavljalo minimum konsenzusa u nečemu što se zove Federacija.

U Belgijskoj vladi tako nešto nije zamislivo, preglasavanje bi značilo trenutni raspad države, ne samo to nego vladajuću koaliciju uvijek čine pobjednička valonska i pobjednička flamanska stranka, čak i ako je jedna izrazito lijeva a druga desničarska.

Dakle, Hrvati su izigrani, obezpravljeni, a sve to uz likovanje i trljanje ruku mogih Bošnjaka, koji očito neke gubitke od Srba pokušavaju bar malo namiriti (često otvorenim) pretenzijama prema Hrvatima.

Ono što je u godinama iza 1995. predstavljalo Međunarodnoj zajednici eksperiment (u kojoj su Hrvati bili pokusni kunići ) koji bi pokazao kako bi BiH funkcionirala kad bi se cijela uredila po uzoru na Federaciju (tada je još FBiH smatrana "naprednijim" dijelom BiH, bošnje good buys, a RS bila bad guy), pretvorilo se u klasičnu hegemoniju, čime je i MZ postalo jasno ko je postao novi bad guy, zbog čega se i politika MZ promijenila, i zauzela novi smjer.
Ne otkrivajući precizno o čemu se radi ni koji su mu planovi, Inzko je svoje poruke namjerno upakirao u diplomatski rječnik. Ovome svakako treba dodati i njegovu inicijativu da bosanskohercegovački Hrvati dobiju 'određenu vrstu jezičke i kulturne samouprave' uz objašnjenje da su oni u najtežem položaju u BiH.
Nabrojat ću samo 5 najvećih sadističkih perverzija, od kojih svaka posebno predstavlja kap koja preliva čašu trpljenja hegemonizma:

1. Ukidanje pariteta u Vladi federacije i bilo kakvog principa minimalnog konsensusa- Hrvati se preglasavaju u Vladi Federacije (samo ime Federacija valjda govori da se radi o ravnopravnom savezu na temelju kompromisa a ne brutalnog provođenja samovolje jednog naroda, da ne govorim da u preambuli ustava Federacije stoji "Hrvati i Bošnjaci formiraju Federaciju u većinskim hrvatskim i bošnjačkim općinama u BiH"). Mislim da to nije bila ideja Federacije, koja je danas Tamnica jednog suverenog BH naroda.
Slaba utjeha je da MZ danas uviđa svoje glupe greške prema Hrvatima i eksperimentiranja devedesetih.

2. Iskorištavanje rupe u zakonu i postavljanje Sejde Komšića (kako ga mi zovemo) na mjesto hrvatskog člana predsjedništva ( jasna aluzija na Sejdu Bajramovića, Miloševićevog Albanca koji je "predstavljao" Kosovo u Predsjedništvu Jugoslavije http://en.wikipedia.org/wiki/Sejdo_Bajramovi%C4%87), o Sejdi Komšiću neću trošiti riječ jer je prvo što je uradio u intervjuju nakon što je postao član predsjedništva, pohvalio se da ne govori hrvatski jezik, (iako to nije pitanje lingvistike nego političke korektnosti u osjetljivoj držđavi kao što je BiH, a na ovom forumu je ta izjava dočekana delirijem i orgazmom, valjda nikome nije palo na pamet da hrvatski jezik nije ništa manje bosanskohercegovački od druga 2 službena jezika), a prvo što je Sejdo napravio kad je ušao u ured Predjsedništva, je da je poskidao sve što je imalo i jednu crvenu kockicu na sebi, valjda su simboli koji predstavljaju jedan narod (koji se nalaze i na federalnoj zastavi) nešto samo po sebi đavolsko.
Perverzija na kvadrat. (pokušajte zamisliti osjećaj da vas Dževad Galijašević ili Nemanja Kusturica predstavljaju)

3. Konstantno stopiranje uspostavljanja televizijskog kanala na hrvatskom jeziku (a sve radi kontrole medija koji su danas u u Federaciji u rukama jednog naroda), čime se krše i osnovna ljudska prava i stvar će vjerojatno ić i na sud u Strazburu. Nedavno je Dom Naroda donio odluku o uspostavljaju kanala na hrvatskom jeziku. Čak su i Srbi podržali prijedlog, a Bošnjaci se pozvali na zaštitu vitalnog interesa. Od tada eto znamo da je vitalni interes bošnjačkog naroda da Hrvati nemaju televiziju na svom jeziku.
Na tzv. "federalnoj" televiziji se vrte propagandne emisije, političke emisije i dokumentarne serije uređuju isključivo bošnjaci, a hrvatski jezik je zastupljen uglavnom u banalim stvarima poput reklama, dječjih crtića i sličnih pizdarija. Evo zadnji slučaj emisije "Generali", u kojoj se veliča Armija BiH a pri kadrovima hrvatskog vojnika sa krunicom oko vrata prikazuje se križić u krupnom planu a u pozadini nekakav zlokobni zvuk, :povraćanje: jel to zajednička "federalna" televizija, ili medijski instrument hegemonističke uprave? Takvu perverziju sigurno nismo potpisali u Wašingtonu. Na "zajedničkoj" televiziji nemoguće je zamisliti emisiju o HVO generalima, iako je HVO jedna od 3 komponente Državne vojske (danas u obliku hrvatskog puka u sastavu Oružanih Snaga, s hrvatskim obilježjima), a Hrvati su opstali jedino tamo gdje je bio HVO.
U zadnje vrijeme se među Hrvatima javlja ideja da treba rušit odašiljače FTV-a po hrvatskim dijelovima federacije, a da sa Dodikom dogovorit televiziju na hrvatskoj jeziku koja bi se emitirala iz RS.

4. Statut Mostara. Dakle, u jedinom gradu u kojem je postojala teoretska mogućnost da netko Bošnjake preglasa, pa čak i na lokalnoj razini, bošnjaci su zaštićeni ko medvjedi- HSP sa 3 puta više glasova od SBiH dobije jednog gradskog viječnika, a SBiH dva.
Naravno, dok SDA-Bošnjaci ne žele čut za promjenu statuta u Mostaru (sličan je bio predviđen u Travniku al naravno nije donešen), i radije će blokirat funkcioniranje cijelog grada nego da Hrvat ponovno bude gradonačelnik, u isto vrijeme licemjerna SDA/SBiH politika potpuno mijenja logiku kad je u pitanju federalna vlada, gdje se ne radi o 2-3 gradska kvarta kao što je slučaj u MO, nego o cijelom jednom narodu, i ne vide problem da se odlučuje bez Hrvata.
Prije nego su Hrvati zadnjih godina postali većina u Mostaru (doseljavanjem i ogromnim natalitetom "skutora"), SDA je bila za "jedinstveni Mostar", "nemojmo se dijeliti po nacionalnoj osnovi", hahah, a čim su skužili da su Hrvati postali većina odjednom su za podjelu grada jer strahuju da ih se ne majorizira. Toliko o principijelnosti i otvorenom licemjerju.
Logika se ponovno obrće za 180 stupnjeva kada je u pitanju RS- e tamo odjednom SDA osuđuje preglasavanje Bošnjaka pri donošenju odluka. Perverzija da ne može biti veća.
Nek onda postave pitanje oće li isti ti Hrvati možda uskoro prestati plaćati federalni dio poreza u Sarajevo, jer ne želimo svojim novcima otplaćivati kredit za autoputeve koje povezuju samo bošnjačke gradove u Tamnici (novi naziv za Federaciju).

5. Kantoni se pokušavaju obezvlastit- samo jedan primjer: u Federaciji postoji federalno ministarstvo obrazovanja, što je protuustavno, jer po Ustavu Federacije obrazovanje je u isključivoj nadležnosti kantona. To pitanje je postavio već HSP.

Bošnjaci svakako neće nametati svoju vlast na prostorima gdje žive Hrvati.
Ovakva hegemonija i iživljavanje neće još dugo trajati, ako nikako ne bude moguć dogovor (sumnjam u sposobnost kra-de-ze-a koji ništa nisu napravili već povjerenje naroda iskorištavali za kriminal i trgovanje sa SDA ), i ako je želja većine bošnjaka ponižavanje i otvoreni pokušaji eliminacije Hrvata, a što vidimo da jest, mi ćemo sami sebi dodijelit ravnopravnost, ako drugačije ne ide, a kritična masa se za to stvorila, samo treba pošten političar (a ne kriminalac) da ju realizira.


Eto, da se malo i partneri u Sarajevu informiraju o problemu koji će se sutra morati rješavati. Molim one koji će tu doći samo da likuju da zaobiđu temu.
Konstruktivna rasprava bez skretanja sa teme je više nego dobrodošla.
Last edited by Silkwood on 31/08/2009 16:00, edited 1 time in total.


User avatar
zemomak
Posts: 1522
Joined: 30/08/2008 14:47

#2 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by zemomak » 31/08/2009 15:53

jel to mislite rjesiti na jelavicev nacin??? ja iskreno mislim da hrvatima nicim nije ugrozen nacionalni inters posljednjom odluke vlade...sto bi bosanci usmjeravali strane turiste u hrvatsku kad mogu u neum ;) a cini mi se da i u neumu zive hrvati...isto tako i u ostalim stvarima, imate skole i univerzitete na hrvatskom jeziku i po hrvatskom planu i programu, imate pasose r.hrvatske znaci mozete se slobodno kretati slobodno zadnjih 15 godina dok ostali cekaju pred ambasadama kao gradjani treceg reda, imate solidan, mislim i najbolji zivotni standard u bosni, cak i federalni prihodi vam se u daleko vecem iznosu vracaju nego sto se ubiru itd...imate znaci svaki vid kulturne, duhovne,jezicne autonomije itd...samo nemate hrvatski kanal, pa prika ne postoji ni bosnjacki...
Last edited by zemomak on 31/08/2009 16:05, edited 1 time in total.

User avatar
nineinchnails
Posts: 1495
Joined: 24/02/2009 12:09

#3 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by nineinchnails » 31/08/2009 15:57

Ko god se u Bosni izjasnjava Hrvatom i misli da je obespravljen, sve odgovore na svoja pitanja moze naci kod Franje Tudjmana.
On tacno moze objasniti "zasto je to tako, ako je tako".

blackepeace
Posts: 482
Joined: 31/07/2009 11:59

#4 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by blackepeace » 31/08/2009 15:59

zemomak wrote:ja iskreno mislim da hrvatima nicim nije ugrozen nacionalni inters.
Ja iskrno mislim da Hrvati sami znaju šta im je nacionalni interes te da im ne treba tumačenje sa strane.
S-B mogu samo da kažu, može ili ne može.

foucault
Posts: 242
Joined: 24/06/2005 16:42

#5 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by foucault » 31/08/2009 16:06

U zadnje vrijeme se među Hrvatima javlja ideja da treba rušit odašiljače FTV-a po hrvatskim dijelovima federacije, a da sa Dodikom dogovorit televiziju na hrvatskoj jeziku koja bi se emitirala iz RS.
Planirate li neko liječenje ljudi koji ovako razmišljaju i na koju bolest sumnjate?

Vedoni
Posts: 274
Joined: 21/10/2006 17:14

#6 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by Vedoni » 31/08/2009 16:07

blackepeace wrote:
zemomak wrote:ja iskreno mislim da hrvatima nicim nije ugrozen nacionalni inters.
Ja iskrno mislim da Hrvati sami znaju šta im je nacionalni interes te da im ne treba tumačenje sa strane.
S-B mogu samo da kažu, može ili ne može.
A u situacijama kada hrvatski ministri imaju namjeru da ostete drzavu korupcijom, ujedno i mene kao gradjana iste i pozovu se na nacionalni interes kad im se stane u kraj, do koje granice treba pokazivati razumjevanje za "nacionalni interes"?

Silkwood
Posts: 178
Joined: 28/12/2008 11:05

#7 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by Silkwood » 31/08/2009 16:08

nineinchnails wrote:Ko god se u Bosni izjasnjava Hrvatom i misli da je obespravljen, sve odgovore na svoja pitanja moze naci kod Franje Tudjmana.
On tacno moze objasniti "zasto je to tako, ako je tako".
Znači znaš da su hrvati potlačeni i majorizirani, al si od onih bošnjaka kojima to ne smeta, već godi.
U redu i pošteno od tebe.
Slijedeći?

blackepeace
Posts: 482
Joined: 31/07/2009 11:59

#8 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by blackepeace » 31/08/2009 16:14

Vedoni wrote:A u situacijama kada hrvatski ministri imaju namjeru da ostete drzavu korupcijom, ujedno i mene kao gradjana iste i pozovu se na nacionalni interes kad im se stane u kraj, do koje granice treba pokazivati razumjevanje za "nacionalni interes"?
To je problem onih koji glasaju za HR ministre.
Ne možeš ti Hrvatima birati predstavnike zato što smatraš da ne valjaju i da su korumpirani.
Oni su volja naroda koji je glasao za njih i ti to moraš poštovati, htio ne htio.

User avatar
ex-1978
Posts: 23
Joined: 27/08/2009 14:50

#9 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by ex-1978 » 31/08/2009 16:25

Polako... Hrvati imaju i demokratske mehanizme.

1. Za početak je potrebno obezbjediti kvalitetan kadar za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

2. Nakon toga će i u ZG doći do promjena u politici prema BiH (odlaskom Gdina Mesića i dolaskom na čelu Hrvatske nekog iz HDZa ili Gdina Bandića stvari će se i na tom polju značajno izmijeniti).

3. Onda slijedi formiranje posebnog hrtvatskog TV kanala koji će prenosti utakmice Hajduke i Rijeke... koliko vidim Valentin Incko ima sasvim drugačije mišljenje po ovom pitanju u odnosu na svog prethodnika.

4. Tu je negdje i ustavna reforma koja će dovesti do formiranja trećeg entiteta.

Sve ovo bi trebalo da obezbjedi komotnu situaciju za Hrvate u BiH. Nadam se da će upravo Hrvati najviše učiniti na ubrzanju BiH na njenom evropskom putu.

User avatar
zemomak
Posts: 1522
Joined: 30/08/2008 14:47

#10 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by zemomak » 31/08/2009 16:33

ex-1978 wrote:
3. Onda slijedi formiranje posebnog hrtvatskog TV kanala koji će prenosti utakmice Hajduke i Rijeke... koliko vidim Valentin Incko ima sasvim drugačije mišljenje po ovom pitanju u odnosu na svog prethodnika.
pa ovo mozete i bez posebnog hrvatskog kanala, mislim da se u svakom dijelu bosne moze pratiti i HRT1 i HRT2...pa kako iste utakmice prate hrvati diljem svijeta, u dijaspori, a ne samo u bosni???

stolac-SARAJEVO
Posts: 158
Joined: 25/07/2007 00:43

#11 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by stolac-SARAJEVO » 31/08/2009 16:40

Jedno jako interesantno razmisljanje i drago mi je sto si ga napisao.Ja cu pokusati da budem sto objektivniji.
Istini za volju Hrvati donekle i jesu ugorzeni u vlasti jer ih ima malo i lako budu preglasani ali opet ne treba zaboraviti i to da Hrvati kontrolisu od rata pa naovamo i jedno najvaznije ministarstvo a to je ministarstvo finansija al' sto opet ne mijenja puno ono vec ranije spomenuto.
Sto se tice naroda kao naroda ne mislim da su Hrvati ugrozeni jer imaju svoje skole,univerzitete,telekom,elektroprivredu i slicno te vecina ima hrvatske pasose sto je i jedan veliki plus.
Po meni najveci problem jeste u tome sto su se sva ulaganja F BiH svela na prostor Kantona Sarajevo i u zadnje vrijeme nesta malo Ze-Do Kantona sto dovodi do frustracije ostalih stanovnika F BiH.Ako se na to doda da je glavni investitor krajeva sa hrvatski vecinskim stanovnistvom upravo Hrvatska onda je donekle i razumljiv ovakav stav Hrvata iz BiH.
Sto se tice rijesenja tog problema,moje misljenje je da nikakav radikalan potez od strane Hrvata ne bi bio dobar po njih vec da moraju otvoreno sjest sa politickim predstavnicima Bosnjaka i Srba i razgovarat o tome te jasno reci sta zele i kako zele jer ovo je i njihova domovina a ne kao do sada sutiti i mutiti te se priklanjat jacem.

User avatar
MuaDib
Posts: 3734
Joined: 28/10/2006 23:25
Location: Sarajevo

#12 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by MuaDib » 31/08/2009 16:43

Uvodni post je malo pretenciozno napisan, i apsolutno amnestira hrvatsku politiku u BiH, a bošnjačku navodi kao jedini izvor svih nedaća hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Prvo bh Hrvati konstantno glasaju za HDZ, koji se nikad nisu ni podjelili, već je to politika stvaranja lažne alternative. A HDZ je najodgovorniji za položaj Hrvata u BiH, prvo u ratu je mislio Hrvate iz Bosne preseliti u Hercegovinu. Onda je započeo sa separatističkom politikom, koja je samo otežala položaj Hrvata u BiH, što je na kraju rezultiralo nekim vidom autonomije kroz kantone. Neuspio projekat hrvatske samouprave, je samo doveo do novog talasa iseljavanja Hrvata u Hrvatsku. Evo zadnjim primjer hercegovački poljoprivrednici, hrvatske nacionalnosti koji su glasali za za HDZ ekonomski propadaju, jer njihovi predstavnici samo rade u interesu lobija iz Hrvatske. Hrvati kao narod moraju nači bolje predstavnike, koji neće vidjeti rješenje tzv. hrvatskog pitanja u getoizaciji vlastitog naroda. Naravno i ne pravdam ni bošnjačku politiku, koja se fol zalaže za multietničku državu, a brutalno preglasava hrvatske predstavnike u Federaciji. Mislim da nije uredu da od osnivanja Federacije, ni u jednom mandatu premjer nije bio Hrvat. Dalje ni hrvatskim političarima nije mrsko to podnositi dok se njihov vlastiti interes ne ugrozi. Ali to ne daje opravdanje za praglasavanje bilo koga, u ovom slučaju Hrvata. Ako je tačno da je vlada usvojila nešto mimo volje Parlamenta, mimo volje zakona i protivustavno, poslati odluku treba na Ustavni sud BiH, po hitnom postupku. Mnogo toga ne štima ali nije odgovornost samo na jednima.

User avatar
tranquil
Posts: 4572
Joined: 11/08/2007 00:55
Location: Mare Tranquillitatis

#13 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by tranquil » 31/08/2009 16:49

Naježim se kada počnu priče "mi (ni)smo pristali na ovo", "mi (ni)smo potpisali ono", "vi (ni)ste" bla bla bla.

Mi smo vi ste oni one su. Sranje.

Naš obespravljen položaj. Vaš povlašten položaj. Opet sranje.

Zna se ko ovdje ima povlašten, a ko obespravljen položaj, ali linija podjele nije u etničkoj opredjeljenosti, nego u poslaničkim i ministarskim primanjima, u privatnim vozačima Audi A8, namještenim tenderima i konkursima, sumnjivim privatizacijama s jedne strane, i sve težom egzistencijom s druge strane...

Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#14 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by Pera Trta » 31/08/2009 16:51

Zar po vama nismo svi Hrvati (samo dvije različite vjeroisPOVIJEDi)? :)

User avatar
zemomak
Posts: 1522
Joined: 30/08/2008 14:47

#15 Re: Kap je odavno prelila čašu: uskoro se rješava hrv. pitanje

Post by zemomak » 31/08/2009 16:58

u zadnjem slucaju, drzavni interes je stavljen ispred laznog nacionalnog interesa...

Locked