Kandidatura za predsjednika u Turskoj

Post Reply

Tajip Erdoan se trebao kandidirati?

Da
23
77%
Ne
7
23%

Total votes: 30

bilyu

Post by bilyu »

Bosanac sa dna kace wrote:
danas wrote:za gelenekcije i ja :lol: :lol: :D
8-) 8-) :lol:
Yaşasın devrim :-)
Mali provokatorski idiote..neznas sta je devrim.prvo to razjasi u svojoj glupoj glavici pa poslje pisi.
danas

Post by danas »

covjek rece - zivjela revolucija... u cemu je problem? :?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

fakat u cemu je problem?
:? :? :?
Bosanac sa dna kace

Zagrijavanje je pocelo, a sjutra je spetakl :-)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan danas je rekao da će dati odobrenje vojsci da pokrene operaciju na sjeveru Iraka ako SAD ne obuzda napade kurdskih gerilaca.
Tom izjavom nije nastojao pridobiti glasove neodlučnih birača prije nedjeljnih izbora jer je stav svih turskih stranaka o tome jedinstven - ako ne prestanu napadi u kojima ginu turski vojnici, treba napasti uporišta Kurdske radničke partije (PKK) na sjeveru Iraka.

To dakle, nije predizborna tema oko koje se lome koplja na ovim izborima koje su gotovo svi promatrači već nazvali ako već ne povijesnim, tada izuzetno važnim za budućnost Turske.

Image

Naime, ozbiljna politička kriza počela je u proljeće ove godine kako se približio izbor novog predsjednika. Do sada se on birao u Parlamentu, a vladajuća stranka Pravda i razvoj (AKP) kandidirala je ministra vanjskih poslova Abdulaha Gula.

To je pak izazvalo oštru reakciju turske vojske i predsjednika Ahmeta Necdeta Sezera koji su ustvrdili kako je nedopustivo da na čelo države dođe osoba čija žena nosi maramu oko glave, dakle slijedi islamska pravila odijevanja.

Erdogan je na to odgovorio prijedlogom da se predsjednik bira izravnim izborima, i tu se situacija zakomplicirala jer se tražilo mišljenje suda, Sezer se tome usprotivio, a čelnik AKP-a je na to najavio prijevremene izbore.

Tako je kulminirao sukob između vladajuće strane, koja je nastala na islamističkim temeljima, i vojske i predsjednika, koji se smatraju čuvarima sekularne tradicije koju je utemeljio osnivač moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk.

No kako su nas uvjeravali brojni sugovornici tijekom boravka u Ankari i Istambulu prošlog mjeseca, to je pojednostavljena slika koja ne odgovara stvarnom stanju stvari. Riječ je, naime, o sporu snaga koje bi htjele zaustaviti procvat turskog gospodarstva i modernizacije društva s nositeljima takvih ideja.

Činjenica je naime da je AKP pobijedio na izborima prije pet godina u trenutku kad se Turska nalazila u velikoj krizi, zemlju su i fizički napuštali politički veterani - razbolio se Bulent Ecevit, čovjek koji je naredio invaziju na Cipar, sekularni političar, a na razvalinama islamističke Stranke blagostanja koju je vodio Necmettin Erbakan nastao je AKP.

Erdogan čak, zbog činjenice da je jednom u javnom nastupu veličao islam - recitirao je jednu pjesmu koja se nalazi u školskom programu - nije mogao odmah postati premijerom, već je tu dužnost preuzeo Gul.

Tek kad je parlament u kojem je AKP imao većinu ublažio odredbe tog zakona, Erdogan je preuzeo premijersku dužnost. U pet godina ta je vlada otvorila široki prostor gospodarstvu koje se razmahalo i provela niz reformi koje ni jedna prijašnja, sekularna vlada nije učinila.

Između ostalog, ukinuta je smrtna kazna, omogućene su emisije na kurdskom jeziku, a zemlja je konačno i počela pregovore o članstvu s Europskom Unijom. Erdogan, svjestan da mu percepcija “islamističkog premijera” ne koristi ni u zemlji ni u inozemstvu, u ove je izbore krenuo s novim licima, mladim ljudima i velikim brojem žena (koje ne nose maramu).

S druge je strane vodeća oporbena Republikanska narodna stranka (CHP) koju vodi Deniz Baykal i koja nastoji upravo inzistiranjem na islamističkom karakteru AKP-a pridobiti glasače i vratiti se na vlast. No teško da će u tome i uspjeti jer gotovo sve ankete govore da AKP dobiva barem 40 posto glasova te da će vjerojatno moći samostalno, ili uz pomoć nezavisnih zastupnika, formirati vladu.

Piše: Željko Trkanjec

Jutarnji list
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Jel Haris isao glasati?
Bosanac sa dna kace

drug_clan77 wrote:Jel Haris isao glasati?
izbori su sjutra, a ne znam hocel Hariz, jel drzavljanin TR? :roll: :shock:
da nema dvojno? :roll:
Bosanac sa dna kace

U Turskoj su u nedjelju rano ujutro otvorena birališta na parlamentarnim izborima na kojima velike izglede za pobjedu ima islamska stranka na vlasti (AKP) premijera Tayyipa Erdogana, javljaju agencije.

Image

Prva birališta otvorena su u 32 istočne provincija u 7.00, po lokalnom vremenu, a u ostalim djelovima zemlje sat kasnije.

Na ukupno 160.000 biračkih mjesta glasaće oko 42.5 miliona stanovnika sa pravom glasa, od 73 miliona koliko ih živi u Turskoj.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, stranka turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, Partija pravde i razvoja (AKP), trebalo bi da osvoji najviše glasova na izborima.

Na demonstracijama u aprilu i maju u većim gradovima Turske više miliona gradjana tražilo je Erdoganovu ostavku, pošto je imenovao svog bliskog saveznika, ministra spoljnih poslova Abdullaha Gula, za predsjedničkog kandidata.

Gula, kao i Erdogana i većinu članova AKP, povezuju sa islamističkim pokretom u Turskoj, što se nekada smatralo ozbiljnom prijetnjom sekularnom ustrojstvu zemlje. Ta stranka negira da se oslanja na islamističke ciljeve.

Erdogan je raspisao vanredne izbore kako bi se rješila politička kriza pošto parlament nije uspio da izabere Gula za predsjednika na sjednici koju je bojkotovala opozicija.

Kako se predviđa, za prelazak obaveznog praga od 10 posto izglede imaju samo dvije stranke, Republikanska narodna stranka (CHP) i desna Stranka nacionalnog pokreta (MHP).

Birališta se zatvaraju najkasnije u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu a prve procjene očekuju se u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

agencije
Bosanac sa dna kace

bosmen wrote: Mogao si bar ovo postirat dok se nisu zatvorila biralista :D
u Stambolu su jos otvorena.. :-)
Ergot

Post by Ergot »

Eshek wrote:Turska nije demokratska zemlja, to je valjda svakom jasno. Po mom mi¹ljenju trenutno je i bolje da nije. Uzimajuæi u obzir da oko sebe imaju gladne kerove, ¾eljne njihovog mesa, ne smijem ni pomisliti ¹ta bi bilo, kad bi bilo...
Ma ja, jadni Turci, ubise Kurdi Atatürka u njima :roll: :roll: :roll:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Bosanac sa dna kace wrote:
bosmen wrote: Mogao si bar ovo postirat dok se nisu zatvorila biralista :D
u Stambolu su jos otvorena.. :-)
Nego, Bosanac, kakvo je raspoloženje u lijepom Stambolu? :)

Hoćemo li dobiti više od 50 posto? :D
Bosanac sa dna kace

ma joj, mislis ove Sande po Bayrampaşi i Sefaköyu?
ma zasro onaj Cem Uzan, potkupio ljude, nek su vala vise i ovi izbori dosli, b,li su se ovi uaznovi uzguziacli po mahali sa narodnjacima nasim, stalno bila on pjesma Sarajevo grade moj, al sve na ekavskom :D

@Ahmo Redzo nam je obeco najmanje 40%
ev ja koga god pitam za koga je glaso svako kaze AKP, masallah :-)
doduse nisam izlazio vani da pitam po komsiluku
Ahmmed

Post by Ahmmed »

bosmen wrote:Ako je 16.00 onda je 16.00,nigdje ne pise da je u Stambolu duze.
Ja sam samo to zamjetio.
A kad smo kod Stambola,u njemu je vec davno proslo 16.00
Al nidje veze s temom,

Mene je iznenadilo da je vecina nasih ljudi u Istanbulu protiv AKP
Pa, stvari su slojevite, kad su naši ljudi u pitanju....Ovi koji su doselili u dva posljednja talasa iseljavanja, ranih pedesetih i krajem šezdesetih, uglavnom su protiv.Raniji doseljenici većinom su za AKP.
uozo

Post by uozo »

Dobar je AKP, sve dok im je onih milijarderosa od yesil sermaye koje su holdinzi pokupili bice i oni dobri! :shock: :D
Ja glaso za MHP! :shock: :shock: :shock: :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

uozo wrote:Dobar je AKP, sve dok im je onih milijarderosa od yesil sermaye koje su holdinzi pokupili bice i oni dobri! :shock: :D
Važno je glasati :D
uozo

Post by uozo »

Ahmmed wrote:
uozo wrote:Dobar je AKP, sve dok im je onih milijarderosa od yesil sermaye koje su holdinzi pokupili bice i oni dobri! :shock: :D
Sehitler olmez, vatan bolunmez! :roll: :D :lol:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

uozo wrote:
Ahmmed wrote:
Sehitler olmez, vatan bolunmez! :roll: :D :lol:

:-) :-)
Bosanac sa dna kace

uozo wrote: Ja glaso za MHP! :shock: :shock: :shock: :D
jel ovo istina? ako je dajte one smajlije sto povracaju :-? :-x
Ahmmed

Post by Ahmmed »

bosmen wrote:
Ahmmed wrote:
bosmen wrote:Ako je 16.00 onda je 16.00,nigdje ne pise da je u Stambolu duze.
Ja sam samo to zamjetio.
A kad smo kod Stambola,u njemu je vec davno proslo 16.00
Al nidje veze s temom,

Mene je iznenadilo da je vecina nasih ljudi u Istanbulu protiv AKP
Pa, stvari su slojevite, kad su naši ljudi u pitanju....Ovi koji su doselili u dva posljednja talasa iseljavanja, ranih pedesetih i krajem šezdesetih, uglavnom su protiv.Raniji doseljenici većinom su za AKP.
Ma svjestan sam ja toga,
ali niko ne sabira i oduzima nego ono zaprdjeno guli u silu i ne gleda ko,sta ,kako i na koji nacin.
Ne mogu ljudi da se nacude da ljudi u Bosni AKP na celu sa Erdoganom imaju izuzetno visoko misljenje.
Imam osjecaj da ih ubi propaganda pa ni sami nemaju veze o nekim stvarima.
Nesto kao RTS u Srbiji uvakat
Ma, treba njima jedan Ranković opet :D il da pjevaju,ko što su prije šezdesetak godina pjevali po istočnoj Hercegovini i DSandžaku: " Eto Cice, turskog ubojice"( a rat bio uveliko završen :D )
Bosanac sa dna kace

cek a zar oni nisu bili do skora glasali za Erbakana? :roll:
Bosanac sa dna kace

ev gledam na Euro D kanalu, AKP 52%, masallah
najnoviji rezultati
u Istanbulu su 44.5%
u Anakri 48.6% :-)
Bosanac sa dna kace

CHP 14.6%
MHP 13.7% :-?
do sad je pregledano 20% glasova
Bosanac sa dna kace

zoom66 wrote:jah evo necu moci zaspati od brige, sve me trnci prolaze ispod stomaka od neuroze ko ce pobjediti....:D:D:D

napeto je, opasno je, prodera se baho... :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
samo aminaj da ovaj MHP dobije sto manje glasova i nista vise
:lol:
Pustinjak1979

Post by Pustinjak1979 »

Ima li sanse da Erbakanov Saddet udje u parlament?
Bosanac sa dna kace

Pustinjak1979 wrote:Ima li sanse da Erbakanov Saddet udje u parlament?
nejma, do sada su osvojili 2.2%
porebno je vise od 10%
ni u jednoj regiji nisu dobili predstavnika.
Saadet Partija je kruska koja vise nece rodit plodom.
a sta hos AKP je ioanko nasto iz Saadeta.
hajmo sad svi aminat da MHP ne udje u parlament, men vec trnci po stomaku sijevaju osvojili su 14%, po svunoc necu moc zaspat :-?
Bosanac sa dna kace

bosmen wrote:CNN upravo objavio da je,prema trenutno prebrojanim glasovima AKP osvojio 51.5 % glasova.
Jos dvije partije presle izborni prag sa 13 dnosno 15 %
evo zadnja minuta sa TRT ; AKP 47%, CHP 19.19% i MHP 15.58
Post Reply