kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

bosanski

#801 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by bosanski »

Hvala Bogu što sam Bosanac i što me ovakvi ne predstavljaju
nosara

#802 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by nosara »

Fanzi wrote:užas. niti jedan niti drugi ništa konkretno nisu rekli. priča o ustavnim reformama i vanjskopolitičke teme.
došli su kao kandidati za predsjedništvo, zapravo su predstavljali stranke.
niti jedan o zanimljivijim temama, a ja bih na Senadovom mjestu postavio pitanje: hoćete li prestati imenovati po uprava državnih kompanija članove svojih stranki.

Harisova priča o tome da je on našao Širbegoviću posla je nebulozna.
eto SzBiH je sve omogućila, da nije bilo njih ne bi bilo samoinicijative privrednika.
odoh sad u WC, jer mi je tako Haris rekao. :run:
haretovo potcjenjivanje naroda od kojeg ocekuje glasove je sramotno... Ali, dosad je znao sta radi, nazalost...
klixober

#803 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by klixober »

Sreca pa mogu glasati za Komsica.Od kandidata za bosnjackog clana ne zna se ko je gori.
mousstapha

#804 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by mousstapha »

Haris izgubljen u vremenu i prostoru. Ne mogu da vjerujem da tolike godine prolazi covjek koji ne zeli nikakav dogovor. On kao da se jos uvijek nalazimo u ratnim godinama i kao da imamo drugacije instrumente od kompromisa da krenemo naprijed.
Prateci izbore, vidim da ima ogromnu podrsku kod naroda i prolazi sigurno u predsjednistvu, ali se nadam da tu istu toliku podrsku nece dobiti njegova stranka, jer tada jos 4 godine ostaju na sceni Sado Mazo, Heco i ostali likovi.
Zbog navedenih razloga cu kao pravi Bosanac glasati za Komsica, pustiti Harisa da pobjedi u trci za predsjednistvo, a nedati mu legitimitet u parlamentarnim skupstinama.
avicena

#805 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by avicena »

edinbug wrote:Evo slusajuci Silajdzica i Bakira (ovaj treci Fahro je kao i oni, ako ne i gori) mogu samo konstatovati:
TUGA I CEMER.
Forza Zeljko Komsic :bih:
I ako Željko uđe što je vrlo vjerovatno to ne isključuje i još jednog od ove trojice za okruglim stolom Predsjedništva. Moraju se popuniti i one dvije stolice.
agent_001

#806 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by agent_001 »

Ma Zeljko mislim nije upitan, on je na mjestu gdje ce biti i nakon 4og, bitno je od ova tri zla odabrati ono najmanje, a sad treba bit' mozak pa skontat koje, mislim da je lepi hare najgori, al opet neznam.... tesko je bas bit pametan u ovom slucaju...
clav

#807 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by clav »

ocajna lista ce sigurno olaksati komsicev reizbor, ali ipak i bosnjacka stolica mora biti popunjena. radonciceve sanse u odnosu na ovu dvojicu iz cd-a veceras su ipak premale, a izmedju harisa i bakira je mrtva trka. sbih ima puno bolju kampanju u odnosu na sda, ali politika sda je mnogo realnija u odnosu na ovu politiku harisa silajdzica, covjek jednostavno zivi u nekim iluzijama i jedino sto ponavlja kada je u pitanju dogovor s partijama iz rs-a pominje rat. smatra uspjesnim odbijanje aprilskog paketa , jos govori o 100% politici :?: , reformu policije koju je prokockao kako bi zadrzao stolicu ne pominje, pominje neka zaposljenja, a drzavne imovine se drzi kao pijan plota. u sustini i nije toliko bitno ko ce sjediti u predsjednistvu, jer ce u ustavnim reformama ucestvovati ona stranka koja osvoji drzavni i federalni parlament, a tu je sbih najtanja.
rahmanjin

#808 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by rahmanjin »

Pricate da nema nekog izbora za bosnjackog clana . Sta fali Ibri Spahicu? Ja nikad nisam cuo od njega neodmjerenu ili nacionalisticku izjavau.
JEDRILICA

#809 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by JEDRILICA »

Moze li se igdje vidjeti taj facetv?
avicena

#810 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by avicena »

rahmanjin wrote:Pricate da nema nekog izbora za bosnjackog clana . Sta fali Ibri Spahicu? Ja nikad nisam cuo od njega neodmjerenu ili nacionalisticku izjavau.
Na šta bi nam tek onda ličilo Predsjedništvo?

Imaš ovdje...

http://www.facetv.ba/
Last edited by avicena on 19/09/2010 21:52, edited 1 time in total.
rahmanjin

#811 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by rahmanjin »

avicena wrote:
rahmanjin wrote:Pricate da nema nekog izbora za bosnjackog clana . Sta fali Ibri Spahicu? Ja nikad nisam cuo od njega neodmjerenu ili nacionalisticku izjavau.
Na šta bi nam tek onda ličilo Predsjedništvo?

Ja i?
Jesi li gledao veceras face to face?
avicena

#812 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by avicena »

rahmanjin wrote: Ja i?
Slušao ga neko veče u debati u kojoj je bio i BOSS i NS i ništa pametno ne čuh. Djeluje senilno.
rahmanjin

#813 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by rahmanjin »

avicena wrote:
Slušao ga neko veče u debati u kojoj je bio i BOSS i NS i ništa pametno ne čuh. Djeluje senilno.
Bolji je od ove trojice milion puta. Za razliku od njih nema oraha u dzepu, nije lopov, nije nacionalista.Al ocigledno nije dovoljno "nas" pa ne valja.
Banksy

#814 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by Banksy »

avicena wrote:
Slušao ga neko veče u debati u kojoj je bio i BOSS i NS i ništa pametno ne čuh.
Djeluje senilno.
Djeluje inteligentno. Za razliku od ostalih polupismenih đilkoša.
Socijalista

#815 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by Socijalista »

Meni je bitno da Zeljko dobije, za onu trojicu me nije briga, sva trojica su govnari.
rahmanjin

#816 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by rahmanjin »

Socijalista wrote:Meni je bitno da Zeljko dobije, za onu trojicu me nije briga, sva trojica su govnari.
e pa u tome je i problem. Svi se mire sto ce kandidat iz reda Bosnjaka biti nacionalista, a kada Hrvati hoce da izaberu svog nacionalistu onda se prica o Komsicu kao nekom ko je za Bosnu ko je za ravnopravnost itd. E a kada se bira Bosnjak onda nema veze, moze i nacionalista.
Socijalista

#817 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by Socijalista »

rahmanjin wrote:
Socijalista wrote:Meni je bitno da Zeljko dobije, za onu trojicu me nije briga, sva trojica su govnari.
e pa u tome je i problem. Svi se mire sto ce kandidat iz reda Bosnjaka biti nacionalista, a kada Hrvati hoce da izaberu svog nacionalistu onda se prica o Komsicu kao nekom ko je za Bosnu ko je za ravnopravnost itd. E a kada se bira Bosnjak onda nema veze, moze i nacionalista.
Eh ja sam protiv nacionalista, zato i biram Zeljka Komsica :thumbup:
avicena

#818 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by avicena »

Banksy wrote:
avicena wrote:
Djeluje senilno.
O tome i ja govorim.

A šta on može uraditi kada ostali članovi imaju pravo veta i svaku ideju mogu blokirati kao što je to često radio Radmanović. Silajdžić i Komšić su uspijevali približiti stavove u prošlom mandatu.
rahmanjin

#819 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by rahmanjin »

avicena wrote:
Banksy wrote:
avicena wrote:
Djeluje senilno.
O tome i ja govorim.

A šta on može uraditi kada ostali članovi imaju pravo veta i svaku ideju mogu blokirati kao što je to često radio Radmanović. Silajdžić i Komšić su uspijevali približiti stavove u prošlom mandatu.
I sto onda niko nece glasati za Ibru?
BSn

#820 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by BSn »

avicena wrote:

ima i on pravo veta k'o i oni. vidjeli smo sta bude kad pustis nacionaliste da oni u miru pregovaraju i dogovaraju. treba im i malo ljevicara ili centra da ih umiri, jer oni se medjusobno vrlo lako dogovore o svojim interesima.

stvarno belaj osvjestenim bosnjacima - biraju izmedju goreg i goreg.
Banksy

#821 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by Banksy »

rahmanjin wrote: I sto onda niko nece glasati za Ibru?
Zato što u ustavu piše da svaki narod treba glasati za svog nacionalnog lidera, a Ibrina stranka je građanska, multietnička, zato što iza sebe nema jaku stranku i logistiku, zato što nema nastup, energiju i karizmu lidera, i najvažnije, zato što ni Ibro sam sebe ne uzima ozbiljno. Zna dokle može dobacit', ovo što čopne mu je dovoljno, i nema ambicija da uzme više.
clav

#822 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by clav »

Socijalista wrote:
rahmanjin wrote:
Eh ja sam protiv nacionalista, zato i biram Zeljka Komsica :thumbup:
realno izbor zeljka komsica je manje vise beznacajan ukoliko se uzmu u obzir stvarne ovlasti clana predsjednistva. niko ni njega ni radmanovica nije pozivao na razgovore o ustavnim reformama. s druge strane od ogromnog je znacaja bio za sdp jer je svojim nerijetko populistickim medijskim istupima visetruko povecao popularnost sdp-a i nesumnjivo pridobio veliki broj biraca i po tome se vrlo malo razlikuje od kako kazete nacionalista, ne bih se ni slozio da je silajdzic nacionalista, ali da ne otvaramo tu diskusiju. prava moc lezi u federalnom i drzavnom parlamentu, odnosno u rukama predsjednika one stranke koja na izborima osvoji najveci broj glasova. zato se svi oni kandidiraju na pozicije na kojima se manje eksponiraju(silajdzic je ovdje izuzetak).
rahmanjin

#823 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by rahmanjin »

Banksy wrote:
Zato što u ustavu piše da svaki narod treba glasati za svog nacionalnog lidera, a Ibrina stranka je građanska, multietnička, zato što iza sebe nema jaku stranku i logistiku, zato što nema nastup, energiju i karizmu lidera, i najvažnije, zato što ni Ibro sam sebe ne uzima ozbiljno. Zna dokle može dobacit', ovo što čopne mu je dovoljno, i nema ambicija da uzme više.
Slazem se 100%, ali rasprava se vodi ko je bolji od trojice nacionalista a sva su raja na forumu kao za BiH, protiv nacionalista. Onda je Ibro najbolji izbor od njih al uvijek mu se nalaze neke mane, a ovoj trojici se nalaze mane, povezani su sa kriminalom al dzaba opet se za njih glasa.
SA 071

#824 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by SA 071 »

Cinjenica je da nas u ovu danasnju politicku situaciju nije dovela SBiH ni Haris Silajdzic, vec na prvom mjestu politika Milorada Dodika (i ponovno uplitanje Srbije u odnose u BiH) i inertnost medjunarodne zajednice. To je kao kad bismo rekli '92 da nas je Izetbegovic doveo u ratno stanje, a ne cetnici i Srbija. Ovome je dobro dosla i nesloznost bosnjackih politicara. Ali ova nesloznost ima svoju pozadinu.

S jedne strane jedan jak politicar i lider (a Silajdzic to jeste), je primao udarce u ledja od jednog slabog politicara i lidera, ali mudrog spletkarosa (a Tihic to jeste) i neki njegovi napori da se animira medjunarodna zajednica da intervenise u BiH je zavrsavala bezuspjesno, jer se uvijek u kriticnim momentima gotovo po pravilu javljao jedan "realan" i "kompromisan" politicar koji je pristajao na sve. A stranci funkcionisu po principu, ako si ti to prihvatio, za mene je ok. Pa cak je i Zlatko za njega (Tihica) rekao "on vise ne pita sta treba potpisati, vec gdje treba potpisati".

Sto se tice aprilskog paketa, cinjenica jeste da je i Vijece Evrope, i Venecijanska komisija, i Senat, pa i evropska komisija oznacila ovaj paket kao stetan za BiH, na prvom mjestu zbog potvrdjivanja entitetskog glasanja kao mehanizma odlucivanja, a koje se zbog nepotpunog provodjenja Dejtonskog sporazuma pretvorilo u etnicko glasanje. I to je potvrdilo nakon sto je propao pokusaj njegovog nametanja od strane odredjenih krugova medjunarodne zajednice. A da sve sto dolazi od stranaca ne mora biti i dobro za BiH, valjda smo naucili u ratu kada su nam razni Kutiljeri, Karingtoni, Bilti i sl. nudili "spasonosne" podjele BiH.

Cinjenica je i da se Turska na velika vrata vratila u politicka zbivanja na prostoru ex Yu, da se Organizacija islamskih zemalja ponovo okupila, da su (sto je najvaznije) i Amerikanci animirani da se ukljuce aktivnije u rjesavanje politickih problema u BiH, da je BiH postala nestalna clanica Vijeca sigurnosti UN, a to je sve neko morao da napravi. Nista se ne desava samo od sebe.

Ali kada nekoga medijski pokusavas oblatiti, i kada narod trujes u svojim novinama samo sa beznadnom sadasnjoscu, a o dobrim stvarima i ne zelis da pises, onda je lako kao predizborni slogan ponuditi tim istim ljudima "pobijedimo beznadje" koje si ti sam vecim djelom u glavama tih ljudi i projicirao. Koliko je isti taj "covjek-medij" ranije doprinosio pobjedama koalicionih partnera pljujuci po opoziciji da je ona za sve kriva, toliko im stvara sada kontra situaciju. Ali ipak je neko zasluzan i za sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, i za ispunjenje uslova za bezvizni rezim (koji bi vec bio na snazi da nije izbora, jer stranci ne zele da se on koristi u predizborne svrhe), i za puno manje stete od svjetske ekonomske krize nego sto je to slucaj u okruzenju ili u RS-u. Ali nije uputno pred izbore spominjati polticku angaziranost Silajdzica da neke nase firme zahvaljujuci njegovim vezama dobiju poslove van BiH (npr. Libija) ili da BiH dobije pare od S. Arabije i Katara za neke dionice Vc koridora (a vec odavno su bili digli ruke od nas) i sl.
poznanik

#825 Re: kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

Post by poznanik »

Banksy wrote:

To o Ustavnoj odredbi je smiješno, a mislim da si inače iznio pogrešnu procjenu o Spahiću.
Ibrahim Spahić je na ove izbore izašao mnogo spremnije i agilnije nego do sada. Njegovi medisjki nastupi govore o osobi koja ima političko i životno iskustvo, sposobnost i spremnost da preuzme funkciju člana Predsjedništva BiH.
Upravo mu nastupi i izjave prikazuju energičnost i ozbiljnost.

Jedina prepreka u osvajanju glasova mu može biti medijska nezastupljenost u mjeri u kojoj ga imaju ostali kandidati zbog nedostatka finansija.
Post Reply