Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#1 Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Kanarinci

Image
http://www.youtube.com/watch?v=WevqUuHL ... re=related

Danas je gotovo nemoguće naći kuću ili stan odnosno porodicu koja nema neku pticu ili životinju. Kućnih jeljubimaca svakim danom sve više i više.
Od svih ptica koje čuvamo po našim stanovima nesumnjivo su najbrojniji kanarinci. Od gajivači ih klasiraju na: kanarince boje i kanarince pjesme. Ovakva podjela ima svoje opravdanje, jer kanarinci svojim koloritom, odnosno šarenilom svog perja mame naš pogled a svojom pjesmom koja je duga i melodična više nego oduševljavaju.

Po sada važećim pravila Međunarodne ornitološke organizacije (C. O. M. Confederation Mondiale Ornitologique) kanarinci se dijele na: kanarince boje, pjesme, simetričnog crteža i kanarince stasa. U kanarince stasa spadaju: kanarinci sa ćubom, kovrdžavi kanarinci, kanarinci položaja, kanarinci oblika i kanarinci običnog crteža.

Divlji kanarinac (Serinus Canarius) potječe sa Kanarskih otoka. Tamo su ga, zbog njegovog očaravajućeg pjeva prvi uočili španjolci. Oni su ga i prvi udomačili. Oko 1600. godine su također talijani i englezi počeli uzgajati kanarince, a uskoro i francuzi. Međutim, svatko od njih je imao svoj put u uzgoju kanarinaca.

U Engleskoj su se kanarinci počeli uzgajati u gradovima i na dvorovima. Još i danas pojedine vrste kanarinaca nose imena engleskih gradova i pokrajina. Kasnije, kada su se kanarinci namnožili, počeli su ih uzgajati i ostali staleži.Engleski uzgajivači su najviše pažnje posvećivali vanjskom izgledu i držanju ptice, a ne pjesmi. Oni su tako uzgojili mnoge vrste kanarinaca oblika i stasa od kojih su neke vrlo omiljene među uzgajivačima, dok su neke u međuvremenu izumrle.

Image

Talijanski su uzgajivači kanarince držali uglavnom zbog pjesme.Oni su ih prenijeli preko Alpa gdje su Tirolski rudari shvatili da uzgoj kanarinaca može biti dodatni izvor zarade. Kasnije, kada je u Tirolu rudarenje prekinuto, to je područje postalo trgovinski centar toga doba za kanarince. Mnogi su tirolski rudari potražili posao u drugim gradovima, a sa sobom su ponijeli i kanarince. Na taj način je nastala i poznata vrsta kanarinaca pjesme "Harzroller". Početkom 19. stoljeća Harzroller je bio poznat i omiljen diljem Evrope, a 1842. godine prenesen je i u Ameriku.U počeku je u Ameriku izvezeno 15000 kanarinaca, zatim se taj broj popeo na 70000 da bi do kraja 1900. godine dosegao pola miliona. Na prijelazu stoljeća ta je trgovina dosegla svoj vrhunac. Danas se kanarinci uzgajaju u cijelom svijetu, od hladnih kajeva kanade pa do vručeg podneblja Afrike.

Na prijelazu stolječa u zapadnim se zemljama počinju osnivati društva ljubitelja i uzgajivača kanarinaca, a također se organiziraju izložbe i takmičenja.
1860. godine u Belgiji, u mjestu Mechelen uzgojena je i predstavljena nova vrsta kanarinaca pjesme nazvanih "Malino". Belgijanci su također uzgojili i još neke vrste kanarinaca oblika i stasa, među kojima i kovrđave. Ovi kovrđavi kanarinci postali su posebno omiljeni u Francuskoj gdje je uzgojena vrsta "Pariški kovrđavi"

Zadnjih su desetlječa među uzgajivačima popularni kanarinci boje, koji se razlikuju po svojoj lipokromskoj i melaninskoj obojenosti i crtežu. Tako je poznato oko 320 vrsta kanarinaca boje, u različitim kombinacijama obojenosti i crteža. Zato je danas u svijetu najviše uzgajivača kanarinaca boje.

Pored lijepe pjesme, kanarince krasi i boja odnosno šarenilo njihovog perja. Nova sredina, novi način življenja i ishrane kao i niz drugih faktora izazvali su niz vidljiv promjena u njihovom izgledu boji njihovog perja.

Image

Uslovi nabavke

Kod nabavke kanarinaca izbjegavati nabavku na pijaci ptica. Kod odgajivača ptica prilikom kupovine, pregledati starost ptice (na prstenu) i da je ptica zdrava, živahna, glatkog perja pripijenog uz tijelo. Ko želi jednu pticu, najbolje je da nabavi mužijaka koji je propjevao, starog osam mijeseci. Predhodno nabaviti metalni kavez sa opremom. Za jednu pticu dovoljan je kavez veličine 21 x 30 x 25 cm.

U opremu spadaju:

Dva štapića, spoljna hranilica i pojilica, mala plastična hranilica za mekšu hranu, sipina kost uz štapić vezana tankom žicom. Opremljen kavez sa pticom postaviti na određeno mjesto u svijetloj i prozračnoj prostoriji u visini očiju odraslog čovjeka, poželjno je da kavez bude preko puta prozora da ptica vidi dio prirode. Temperatura prostorije bi trebala biti 18-20 Celzijusovih stepeni. Djeci ne dozvoljavati da prilaze blizu i da plaše pticu.

Sta treba izbjegavati?

Direktnu sunčevu svijetlost na kavez, promahu, vjetar, nagle promjene temperature, prenošenje iz prostorije u prostoriju, isparavanje od kuhinje i puštanje van kaveza jer je ipak najsretniji u kavezu, a vani ga vrebaju mnoge opasnosti. Pticu netreba iznositi na balkon bez stalnog nadzora radi ptica grabljivica, a mačka se ne smije nalaziti u kući niti u blizini, ptica ne trpi veliku buku niti blizinu TV. Kupanje pticama davati barem dva puta sedmično, kada se okupaju odmah treba izvaditit kadu. Najbolje je da oko ptica radi jedna odrasla osoba sa laganim pokretima u određeno doba svaki dan.

Osnovni uslov za početnike je LJUBAV prema ptici. U ishrani su skromne, ali ih treba hraniti raznovrsnom hranom radi njihovog zdravlja. Osnova je zrnast kupovna hrana (mješavina). Uz ovo je veoma važna svježa voda svaki dan, a ljeti dva puta dnevno i uvijek oprati masnu naslagu u pojilici za vodu. Hrana ne smije biti ustajala i pljesniva. Zrnaste hrane davati 1-2 čajne kašike na dan. Uz zrnastu hranu i vodu davati u malu hranilicu rendanu mrkvu sa mljevenim tvrdim keksom, a povremeno u smijesu davati tvrdo kuhano rendano jaje. Od zeleni davati listić radića, salate ili špinata. Listić predhodno porati i prosušiti krpom i prikačiti štipaljkom uz prečku (na primjer jedan dan mrkva, drugi povrće, treći voće itd, uz redovnu hranu i vodu). Faktori koji izazivaju promjenu boje perja mogu biti urođeni ili stečeni. Promjene koje izazivaju urođeni faktori nazivaju se mutacije, promjene koje ptice steknu tokom svog života.

Mješavina boja

Kombinacijom nasljednih i stečenih promjena kao i raznim ukrštanjima i selekcijama nastale su nove boje. Tako je od zelene boje divljeg kanarinca nastala čitava lepeza novih boja. U odnosu na boju kanarince dijelimo na: lipohromne i melaminske.

Image

Lipohromi kanarinci imaju osnovnu boju perja svijetliju, njihov pigment sadrži dva faktora: karotin za crvenu i ksantofil za žutu. Boja perja im je ili žuta ili narandžasta ili crvena sa svim mogućim nijansama između njih. U lipohrome kanarince spadaju bijele ili lipohrompastelne ptice. Kod lipohromnih kanarinaca boja perja njihovih potomaka je mješavina boje oba roditelja. Od crvenog mužijaka i žute ženke ili od žutog mužijaka i crvene ženke perje njihovih mladih bit će narandžasto.


Melaninski kanarinci imaju tamnu osnovu boje svoga perja. Pigment od koga potiče tamna boja naziva se melanin a po njemu i ime melaninski. Melanin sadrži dva osnovna faktora, za crno i za braon.
Ptice koje sadrže mela-nin znatno su odpornije od drugih rasa kanarinaca. U melanine spadaju: zeleni, ahati, cimetni, izabela, opali, faeoinosi, sivokrili i satineti.
Pticu treba njegovati i s njom postupati nježno, a ona će se odužiti lijepom pjesmom. Higijena je vrlo važna kod ptica. Kavez čistiti najmanje dva puta nedeljno.
Papir koji se stavlja na dno kaveza (ne novine) posuti specijalnim pijeskom koji se može kupiti u trgovini. Prečke prati svakih 15 dana i to opet laganim pokretima skinuti i postaviti, a prozor zatvoriti za svaki slučaj.

Higijena i bolesti

Kao i svako živo biće i kanarinac je podložan raznim organskim bolestima ili napadu ptičijih parazita, kojima su pogotovo podložni ako se ne pazi na higijenu. Bolesna ptica je nevesela, napuhana, slabo uzima hranu i čuči na jednom mijestu. U tom slučaju davati samo zrnastu hranu, i hladnu kamilicu umjesto vode i pticu što prije odnijeti veterinaru na pregled. Pravilnom ishranom, smještajem i čistoćom treba izbjeći bolest, jer je liječenje vrlo teško.

Jednom godišnje svaka ptica mijenja perje, tada je nevesela i ne pjeva. Izgleda kao bolesna. Tada joj treba obezbjediti posebno mir, čistoću, vitamine i pojačanu ishranu. Ovo se događa obično u ljetnim mjesecima i traje do dva mjeseca.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#2 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Ponašanje i karakter kanarinca

Ovo su temperamentne ptice koje uočavaju sva dešavanja oko sebe i neprekidno su u pokretu. Savršeni su primer ptičje radosti i radoznalosti kao i neiscrpne vitalnosti i energije. Stoga pre nabavke dobro razmislite da li ćete moći da ispunite sve potrebe kanarinca, na primer, konsultujte se sa ostalim članovima porodice.
Image

Deset pitanja koja će vam pomoći da donesete pravu odluku:

1. Da li ćete moći da se brinete o njemu u tom periodu?
Pri normalnim uslovima, kanarinac živi od 10 do 14 godina.

2. Možete li da odvojite novo mesto u vašem domu za novog ljubimca?
Ako se često premešta, ova ptica se oseća nesigurno.

3. Da li ćete imati dovoljno vremena?
Potrebno je da svakodnevno održavate blizak kontakt a ne samo da se brinete o ishrani i higijeni kaveza.

4. Imate li i druge ljubimce, da li bi i oni mogli da ugroze kanarinca?
Pas može da bude vaspitan i da ne obraća pažnju na pticu što sa mačkom nije slučaj.

5. Da li će vam ljubimac biti podjednako drag i kada prestane da peva?
Kanarinac ne peva istim intenzitetom cele godine. Tokom promene perja recimo, njegov organizam troši mnogo energije za obnavljanje, a često jedinke zaneme i bez očigledih razloga.

6. Mislite na period godišnjih odmora.
Upkros hrani koja je ostavljena u kavezu vaša ptica može ostati sama svega dva-tri dana.

7. Ako želite da poklonite pticu detetu...
[što se ne preporučuje sa malom decom], obavezno mu objasnite sa koliko pažnje se mora ophoditi sa kanarincem. Najbolje je da u periodu upoznavanja deteta sa pticom budete prisutni.

8. Imajte u vidu i eventualnu bolest i troškove lečenja.
Svakodnevna briga oko hrane i higijene ne zahtevamnogo vremena i sredstava.

9. Imate li uslove da ptica leti?
Morate makar jednom dnevno pustiti pticu da poleti iz kaveza.

10. Da li neko od ukućana ima alergiju na perje?
Nažalost, ovakve zdravstvene tegobe ne dozvoljavaju čuvanje ptica.

Image

Pravilan izbor

Danas više nije tako lako izabrati kanarinca. U proteklih deset godina odgajivači su vredno radili svoj posao pa je danas ponuda kanarinaca zaista velika. Za početnika, rasa nije preterano važan faktor - svi kanarinci lepo pevaju, postoji samo razlika u zvuku.

Kanarinci su podeljeni u tri grupe:
1. Pevači, kod kojih je primarna pesma i glasovne mogućnosti. Ovde spadaju Harcer-Roler
2. Obojeni, sa najrazličitijim bojama perja, koji su podeljeni u dve grupe: melaninovi i lipohromni.
Melaninovi su karakteristični po tamnoj boji perja, ahatnoj, crnoj ili smeđoj, dok u lipohromne spadaju ptice svetlog perja, bele, žute oranž-ružičaste i crvene boje. Ovoj grupi pripada oko četrdeset varijeteta.
3.Treća grupa različitih figura koji se veoma razlikuju od klasičnih kanarinaca po telesnoj građi. U ovu grupu spadaju kovrdžavi i grbavi [slika dole], kanarinci sa kapuljačicama, ili različitih poza.

Koju vrstu uzeti?

U suštini je svejedno da li ćete kanarinca izabrati zbog njegovog zanimljivog izgleda, prelepe boje ili mllozvučne pesme. Jednostavno kupite pticu koja vam se dopadne na prvi pogled.

Mužjak ili ženka?

Ne postoji razlika između polova u pogledu karaktera i temperamenta . I jedni i drugi su podjednako privlačni ali ako je reč o pevanju treba znati da ženke nisu posebno nadarene pa ako baš želite pevača bolje uzmite mužjaka. Određivanje polova nije jednostavno jer se ptice ne razlikuju po spoljnim belezima, bar za pocetnika, ali iskusan uzgajivac ih prepoznaje po malim razlikama u obliku. Pesma tu može dosta da pomogne jer mužjaci imaju bogatiji repertoar od ženki koje samo ponavljaju jednu melodiju. Pri kupovini nema potrebe da brinete, jer većinu ptica prodavac dobro poznaje pa mužjaci i ženke već žive u posebnim kavezima. U svakom slučaju se konsultujte sa prodavcem i u pogledu navika konkretnih jedinki o kojima se radi.

Image

Jedna, dve ili više ptica?

Jednu pticu možete uzeti samo u slučaju da možete da joj posvetite dovoljno vremena. Ptica koja ostaje sama po ceo dan se dosađuje i oseća se usamljeno. Ako se često igrate sa njom ptica vas može prihvatiti za partnera. mada se kanarinac ne vezuje za čoveka tako snažno kao papagaj. Uprkos tome možda ćete imati i sreće i uspeha da je sasvim pripitomite. Par ptica se preporučuje ako puno radite ili ste često izvan kuće mada se svako ptica bolje oseća u društvu partnera. Par mogu biti i dve ženke ali je naravno mnogo prirodnije i zanimljivije ako imate pravi par, mužjaka i ženku.

Kanarinci se jednostavno razmnožavaju a podizanje mladunaca je uglavnom uspešno. Zajednički život dve ptice najčešće protiče harmonično iako su moguće povremene kavge u vreme hranjenja. Više ptica možete izabrati samo ako imate volijeru koja će obebediti dovoljno životnog prostora. Sa drugim vrstama ptica, kanarinci se obično lako zbližavaju i mogu deliti zajedničku volijeru. Bez problema i posebnih priprema možete kupiti novog kanarinca i pustiti ga u volijeru sa drugim pticama.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#3 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Kanarinci se u grubo mogu podijeliti na slijedeće skupine:

Image

a-kanarinci pjesme ,
b-kanarinci boje ,
c-kanarinci oblika i stasa .

Svaka od ovih skupina dalje se dijeli na podskupine. Ove skupine i podskupine određene su takmičarskim klasama i razredima koje propisuje C.O.M. Uzgoj kanarinaca kojim se bave naši članovi takmičarske je prirode i naši su članovi postigli zapažene uspjehe na takmičenjima svih rangova, od društvenih, regionalnih, preko državnih do međunarodnih i svjetskih izložbi i takmičenja.

Kanarinci pjesme

Svjetska ornitološka organizacija C.O.M. priznaje četiri vrste kanarinaca pjesme:

Harc roler
Ova vrsta spada među najstarije poznate vrste kanarinaca. Uzgojeni su metodom selekcije krajem 18. i početkom 19. soljeća. Iz gorja Harz raširili su se po cijeloj Evropi. Zlatno doba za ove kanarince je bilo između 1880. godine pa do prvog svjetskog rata.
Pjesma Harc rolera http://www.youtube.com/watch?v=7KjDx9pXcO4

Malino
Pojavili su se 1850. godine u Mechelnu, Belgija. Ova vrsta kanarinaca pjeva nešto glasnije od Harz rollera i za njih je definirano 13 pravilnih načina pjeva. Belgijski su relativno dugo selektirali ovu vrstu kanarinaca, pa je vjerojatno zato ona relativno kasno prihvačena od strane uzgajivača širom Evrope. Naglo širenje je ova vrsta doživjela nakon drugog svjetskog rata.
Pjesma Malino kanarinca http://www.youtube.com/watch?v=-yBcjCIw ... re=related

Timbrados
Ovu su vrstu kanarinaca predstavili španjolski uzgajivači negdje izmeđi 1920. i 1930. god. I za ovu vrstu kanarinaca je definirano 13 pravilnih načina pjeva. C.O.M. je ovu vrsu kanarinaca priznao 1968. god.
Pjesma Timbrados kanarinca http://www.youtube.com/watch?v=FSDXMsMx ... re=related

Americki kanarinac pjesme
Ova je vrsta kanarinaca uzgojena u Americi. To je križanac između Harz rollera i border kanarinca. U Evropi je ova vrsta još relativno nepoznata.

Pjesme harcerskog rolera i malinoa dosta se razlikuju.
Pjesma harcerskog rolera je tiha,ima dosta dubokih napjeva i zvuči,ovo je moj osobni dojam,nekako ozbiljno i melankolično,dok je pjesma malinoa glasnija,s dosta viših tonova i zvuči življe i vedrije.

Kod harcerskog rolera razlikuju se ovi napjevi,ture:
1. Napjevi koji se izvode bez prekida-stanke: vrvor,valovito zvonce,grlanje
2. Napjevi koji se izvode s malim prekidima: žubor,muklo zvonce,zvonce
3. Napjevi koji se izvode s jakim prekidom: zviždanje,hohotanje,kvocanje

Za malinoa ili Wasserslagera,karakteristični su napjevi nalik klokotanju vode.
Razlikuju se slijedeći napjevi: klokot,brbot,žubor,grlanje,metalni zvukovi,flaute,zavijanje,zvona,praporci,vrvor,čokot,kikot.

Kanarinci boje

Image

Kanarinci boje dijele se u dvije osnovne grupe:

lipokromske kanarince i
melaninske kanarince.

Lipokromske boje su tzv. masne boje i to su crvena, žuta i bijela. Melaninske ili tzv. suhe boje su crna i smeđa.
Lipokromski kanarinci ne posjeduju melaninske boje, dok je kod melaninskih kanarinaca prisutna i lipokromska obojenost.
Prema intenzitetu obojenosti kanarinci se dijele na intenzivne, neintenzivne te mozaične.
Kombinacijom gore navedenih osnovnih boja, mutacijama nad njima, te intenziteta obojenosti, danas postoji čitava paleta kanarinaca boje.

Kanarinci oblika i stasa

Image Image

Napomena: Nisam nasao bolji izbor pjevaca kanarinaca ali iz iskustva znam da ima puno boljih pjevaca.Sami mozete poslusati i druge kanarince, mozda vam se pjesma nekog drugog i dopadne. Istina, ja nisam imao vremene da posusam sve pjesme, mlozda to imate vi.
Last edited by Zah on 27/09/2008 23:50, edited 1 time in total.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#4 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Kada kupiti kanarinca, od koga i u kakav kavez ga staviti?

Ako ste odlučili da kupite kanarinca, najbolje vreme za to je jesen, počev već od septembra meseca, kada je ponuda u zoo prodavnicama i kod odgajivača najveća. Odgajivači će se truditi da svoje mlade ptice udome što pre i što bolje, ostavljajući samo jedan par za razmnožavanje tokom sledeće sezone. Na jesen mlade ptice već imaju novo perje i spremne su za prodaju ali ukoliko vam je želja da nabavite iskusnog pevača bolje je da kupovinu odložite do novembra kada se stabilizuju i mogu se procenjivati pevačke sposobnosti svakog pojedinca. Kupovinu, naravno, obavljate ujutru kako bi ptica imala čitav dan da se adaptira novom okruženju. Osim toga, iskusni odgajivači vam pticu neće ni prodati po mraku pošto je to vreme u prirodi rezervisano za san pa svako uznemiravanje može loše uticati na razmnožavanje.

Preostaje da odlučite gde da kupite kanarinca? U zoo prodavnici ili kod odgajivača? Prednost prodavnice je veliki izbor, a ujedno ćete tamo i obezbediti svu potrebnu opremu za kavez i široku paletu hraniva i vitamina. Odgajivači, međutim, nude i konsultacije oko izbora hrane i uslova gajenja, ostaju u prisnijem kontaktu sa ljudima koji pticu preuzimaju i uvek će vam rado biti na usluzi, pouzdanim savetom. Jedino vam preporučujemo da izbegavate kupovinu poštom jer je takav put pravo mučenje za pticu pa joj kada do vas stigne sigurno neće biti do pesme.

Image
Najcesce vidjen kavez

Image
Kavezi postavljeni vodoravno

Što se tiče kaveza i njegove opreme, postoje finese na koje treba obratiti posebnu pažnju. Dno treba da je pokriveno slojem rečnog peska debljine oko 1-2 cm. Za razliku od papagaja koji sa nogama nema puno problema, kod kanarinca se često pojavljuje problem sa prstima pa se preporučuje da umesto klasične plastične prečke koja se kupuje u zoo prodavnici, debljine oko 12 mm – što je predebelo za stopalo ovog malenog pevača – jednostavno u kavez ubacite nekoliko tanjih grana iz obližnje šume ili parka. Pri upotrebi klasične prečke, ptica je prinuđena da neprekidno drži prste u istom položaju što često izaziva deformaciju. Prečke od prirodnih grana su različitih debljina čitavom dužinom pa ptica ima mogućnost da vežba prste i noge, što rado čini šetkajući napred-nazad po kavezu. Na taj način takođe i skraćuje nokte koristeći u tu svrhu debelu koru drveta kao turpiju. Zato je najbolje korisititi brezove ili vrbove grane, poželjno je da budu debljine toliko da ptica ne može potpuno da ih obuhvati ali i da se smenjuje debljina ka kraju. Dovoljno je da u kavezu srednje veličine umesto dve prečke postavite prirodne grane i to dve horizontalne i jednu poprečnu, samo vodeći računa da ih ne ukrštate nad hranilicom.Ovi kavezi postavljeni uspravn( vidi link http://www.youtube.com/watch?v=7KjDx9pXcO4 ) djeluju jako lijepo i mogu zadovljiti potrebe kanarinca.

Image
Volijer za kanarince

Ove vesele pevačice je jako poželjno i efektno držati u većoj volijeri, sobnom kavezu većih dimenzija. Novu jedinku, međutim, ne možete tek tako pustiti u već oformljenu ptičju zajednicu gde već postoji red i gde su ptice naviknute jedne na druge. Na taj način biste samo poremetili život grupe jer ove ptice već znaju gde da traže vodu i hranu, gde da odmaraju i spavaju a formirani par čak ima i teritoriju koju zajedno brani. Za novajliju je sve nepoznato i on se ne može orijentisati. Trebao bi da pronađe svoj kutak i da se nakon nekog vremena osveži vodom i obrokom a često se dešava da on samo ostaje danima u svome kutku zbunjen okruženjem, nakostrešenog perja, a nije retkost i da ga ostale ptice toliko proganjaju da danima nema pristup hrani i vodi. Za ovako majušnu pticu to može biti problem koji preti fatalnim okončanjem. U prirodi se ovakva situacija ne može dogoditi jer hrane ima svuda a ptica može postepeno i sa distance da se upoznaje sa novim susedima. Zato je socijalizacija neophodna pa ćete najbolji rezultat postići ako kavez sa pridošlicom postavite pored volijere jer će tako ptica sa bezbedne udaljenosti posmatrati život grupe, uočiće mesto gde su smešteni hrana i voda, gde se odmaraju ostali članovi društva a ujedno će se i ostale ptice navići na njega. Nakon 7 do 10 dana pticu možete pustiti u volijeru gde će se ubrzo i sama opustiti.

I upamtite, ptice nisu stvorene da žive u sićušnim kavezima te im omogućite što veći prostor za život i kretanje. Danas se mogu kupiti jako dobri kavezi sa dubokim plasticnim dnom. Takvi kavezi sprecavaju prosipanje hrane po parketu. Njihove hranilice su obavezni sa vanjske strane, zica je jako lijpo pocincana tako da ne rdja. Mogu se postavljati vodoravno jedan pored drugog a i uspravno jedan iznad drugog.

Image
Jedno od pakovanja za dno kaveza

Na dno kaveza pozeljno je postavljati papir i to nekoliko naslaga. Kada se taj papir uprlja, odna se privi samo izvuce, a ostaje onaj cisti ispod njega. Neki pocetnici stavljaju i pijesak koji u sebi ima prasine, sto nije preporucljivo, jer kad ptica leti, podize prasinu, udise je i tako pogorsava svoje zdravlje i smanjuje mogucnosti za bolje pjevanje. Danas se u prodavnicama moze kupiti i specijalni pijesak koji se stavlja na dno kazveza ali ipak najlakse i najjeftinije je sa papirom, pod uslovom da ptica ima pravilnu ishranu.

Volijere mozete i sami napraviti. Dovoljne uzeti nekoliko letvi, prigodnu gusta zicu kroz koju macka ne moze provuci sape, naravno, ako se drze vani, sto se najcesce radi ljeti kada ptice mijenjaju perje. Neki uzgajivaci iz bezbijedonosnih razloga postavljaju duplu zicu radi zastite od macaka.

Tekst napisao Knežević Jasmina, uz malu moju nadopunu na osnovu iskustva.
barby02
Posts: 1403
Joined: 17/07/2007 22:28

#5 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by barby02 »

TREBAM SAVJET !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vec nekoliko dana stanujem na drugoj lokaciji i kao prava mahalusa sam pogledala na balkone oko mog. " Gospodja" sa sprata ispod ima dvije tigrice koje evo vec DANIMA :x ,dane provode na balkonu u kavezu. Skontala sam da ih samo nocu unese ili spusti dokle moj pogled ne moze dosegnuti i bude me (sto meni ne smeta) svojom svadjom, jer znam kako to tigrice rade-imala sam ih 6 u svom zivotu (i solo i u parovima). .
Dusa me boli jer se smrzavaju u ovom ruznom i hladnom septembru. Ako nista, jos jekoliko dana i smrznuce se ako vec sada nemaju upale pluca. . STA da radim? Da idem na vrata i ???? ima li ko savjet ? Ili da proslijedim njen broj tel, koji cu naci , pa da jwe zovne 50-tak ljudi i informise, opomene, priprjeti?
E to je to ! Nema zakona !!!!!!!!!! ipak, ima li neko neko konstruktivno misljenje ?
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#6 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Tesko je tu biti pametan, jer su ptice njena privatna stvar. Ocito je da je gospodja izgubila interes za njih, samo ne znamo razlog. Da li je bolest u pitanju, preokupiranost nekim drugim problemima ili poak zelja da ih se cim prije rijesi ostavljajuci ih na hladnom vremenu vani. Mozda bi najbolje bilo pokusati stupiti u kontakt sa gosopodjom ali na nacin kao da ste odusevljeni sto ona ima papagaje. Mozda vam ona tada ispirca svoju pricu o papagajima koje ima, iz cega mozete izvuci pouku, sta vama je dalje ciniti.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#7 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Vjerujem, da ste poslusali pjesmu kanarinaca koje svrstavamo u pjevace. Kakva su vasa misljenja iako moram kazati da sam slusao puno, puno bolje pjevace kod nekih uzgajivaca u Banja Luci kao npr. Nunija Mujcinovic, Nene Preradovic. Inace, u Banja Luci je bila tradicija da se svake godine organizuje izloba ptica, pernate zivine i drugih ljubmaca koje ljudi uzgajaju u kucama i dvoristima. Bilo je pravo uzvanje provesti planirano vrijeme u razgleanju i razgovoru sa uzgajivacima. Ne znam kako je sada ali vjerujem da se ta tradicija odrzala?
barby02
Posts: 1403
Joined: 17/07/2007 22:28

#8 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by barby02 »

Zah ! Hvala za odgovor i primjenicu preporuceno . .
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#9 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Kanarinci slavujske pjesme?

Image

Naime čovijek je od pamtivijeka želio da kanarincu priskrbi pijesmu slavuja koja je za mnoge največe dostignuče pijeva u ptičjem svijetu i naravno u nekim pasminama je to i uspio. To se najbolje može vidjeti po pijesmi malinosa - Belgijskih rolera čijim pijevom se je u biti i nastojalo dočarati pijesma pravoga slavuja što je dijelomično i uspijelo u nekim strofama. Genetski se je ta pijesma i sačuvala u te vrste i sa samim time dobila priznanje kao postojeća pasmina kanarinca od svijetske organizacije(jer prenosi gene pijesme na potomak). No došlo je do zaključka da kanarinac nemože imati potpuno istu pijesmu i indentičnu pijesmi slavuja koju genetski može nasljeđivati što je glavni čimbenik za priznavanje pasmine pijeva.

Nezadovoljni tom pijesmom koja nije čisto pijev slavuja pojedini uzgaivači uče pijesmu slavuja izravno na kanarinca koji pijesmu prihvača nakon sati i sati slušanja slavujeve pijesme i nakon stroge selekcije koja ne trpi ni mrvicu ostupanja.Ali nedobivaju novu pasminu kanarinca pijesme vec samo pticu koja može savladati neke od naučenih strofa slavuja. Upravo zbog te nestabilnosti kod koje dolazi do pojave da ptica zaboravi pijesmu ukoliko je nenadograđuje , poslije svakog mitarenja,usljed parenja kao i usljed slušanja obične pijesme drugog uobičajnog kanarinca i zbog nemogučnosti da tu pijesmu genetski prenese na svoj potomak svijetska ornitološka organizacija nerijetko nikada nepriznaje takve kanarince pod novu,priznatu pasminu u razredu pijevaca.

Image

Dakle takvu pijesmu ovaj kanarinac genetski ne nasljeđuje.No veliki uspijeh je i taj što je ova ptica uspijela savladati strofe slavuja koji važi za najboljeg i najprofinjenijeg pijevaća.Uz to se je postiglo i to da mnoge dijelove pijesama čak ne zaboravi ni nakon mitarenja što je veliki uspijeh.Slavujari su u nekim dijelovima posebno popularni i visoko plasirani kao pijevači i značajni su za kraj u kojem se njeguje ova vrsta uzgoja , pa su i napravljeni standardi ocijenjivanja njihove pijesme. Meni iskreno je posebno drago kada čujem ovog kanarinca na dijelu i čak mi je ta pijesma bolja od nekih drugih priznatih i nepriznatih kanarinaca pijevača.

Što se tiče povijesti kanarinaca slavujara ona je nastala na području Srbije , točnije na njenom jugoistočnom dijelu zemlje i to negdje u 20 stoljeću. Tako da se tu radi o desetlječima napornog i ozbiljnog rada prilikom čije se je selekcije uvelike gledalo koja pasmina ili pojedini kanarinac može modulirati pojedine strofe slavuja i prilagoditi je svojim glasovnim mogučnostima. U današnje vrijeme ti isti poučeni i učeni kanarinci slavujari pijevaju i preko dvadeset različitih strofa čiji broj kod vrhunskih primjeraka može ispijevati i do tridesetak.
Sve to dakako nedolazi preko noći i do uspijeha vodi trnovit put s strogom selekcijom. Uzgaivač slavujara mora biti naručito strpljiv i uporan , te oboružan kvalitetnim znanjem i mora imati sluha za ptičju pijesmu.

Napomena: Tekstove nalazim na internetu, rijetko kad dodam nesto svoje. Mozda kasnije ako bude zelje za razmjenom misljenje. Sobzirom da nije bilo komentara na naslovljenu temu, da li mogu zakljuciti, da na ovom podforumu nema uzgajivaca kanarinaca ili bar nekoga ko drzi bar jednog kanarinaca ???

Image
barby02
Posts: 1403
Joined: 17/07/2007 22:28

#10 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by barby02 »

barby02 wrote:TREBAM SAVJET !!!!!!!!!!!!!!!!!!
" Gospodja" sa sprata ispod ima dvije tigrice koje evo vec DANIMA :x ,dane provode na balkonu u kavezu.
Dusa me boli jer se smrzavaju u ovom ruznom i hladnom septembru. Ako nista, jos jekoliko dana i smrznuce se ako vec sada nemaju upale pluca. . STA da radim? Da idem na vrata i ????
Bila na vratima :) Mislim da ce sada biti bolje . . .
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#11 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Jako si uporna i dobronamjerna. Malo je takvih. Hvala na opsirnijem obavjestenju, valjda ce sve biti kako je je planirano.
Pozdrav Zah
barby02
Posts: 1403
Joined: 17/07/2007 22:28

#12 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by barby02 »

Od danas su dvije tigrice kod mene ! :-D Nema vise smrzavanja itd. . Juce, po dogovoru, otisla sam na vrata i receno mi je, "hvala"ali ja ih necu prodati. .
Danas sam se kao fina komsinica pozdravila preko balkona i staroj nani bacila sa V na IV kutiju hrane, sto sam spremila u slucaju da ih otkupim. Valjda je tada shvatila moju ozbiljnost (i neodgoj-bacati hranu sa balkona na balkon hahaah )ali nisam imala izbora . .
Usput sam rekla, idem i ja sada sebi kupiti papagaja i za 10-tak minuta, imenom me zove njena unuka, koja rece-"ako hocete, prodacu vam za 30 KM. I tako se pazarilo :-D
Kavez koji imam je veci nego njihov i nadzidzala sam letvica i svega. . Sad pajaju, pokriveni . .
Ono sto je interesantno je reakcija 10-togodisnjakinje, koja mi je donjela svoje ljubimce:
"Znam ja da ce njima biti bolje kod vas (a srce joj se cijepa)jer moja nana ih ne voli i ne pustamo ih da lete. . " Tigrice mi je predstavila po imenima i dijete ko dijete, pogrijesila je pol. Muzijak se kod nje zvao Nina (kupljen prije 8 mjeseci)a zenka-zaboravih. .(kupljena prije godinu i po)
Otisla je sa kesicom slatkisa , jako tuzna ali daci ce nam u posjetu. . . :-)
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#13 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Da, djetetu je jako zao, jer djeca vole zivotinje ali stara nena ne voli da joj oni prosipaju hranu po kuci. Osim toga oni nemaju ni isustva niti citaju nesto o pticama, posebno papagajima.Sada imas jednu obavezu vise ali i jedno zadovoljstvo .

Mozda ne bi bilo lose da ti sad postavis jedan naslov o papagajima i da to uredjujes na nacin kako to radim ja. Na taj nacin ovaj podforum bi bio bogatiji za jedan podnaslov.
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#14 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by sheilak »

Bravo, barby! Mozda nam mozes pokazati njihove slike da ih i mi upoznamo. :)
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#15 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

EGGFOOD DRy (suva hrana sa jajima)
Orlux eggfood dry je napravljena od strane naučnika. Savetuje se da se ovi proizvodi pokvase klicama, sa nekoliko kapi vode, struganim voćem i /ili povrćem. Na ovaj način se obezbeđuje kompletna apsorbcija, kako bi ptici bila pružena izbalansirana i kompletna ishrana.

Image

Eggfood dry canaries
- veoma pogodan za gajenje kanarinaca stasa, pesme i boje
- krupne je strukture radi boljeg apsorbovanja, a i dolazi do neznatnog rasipanja hrane
- sadrži ekstra dozu lizina i metionina za optimalan rast i perje
- ne sadrži veštačke boje i ne može doći do slučajnog bojenja perja

Za intezivniju žutu boju kod žutih kanarinaca boje i stasa, preporučuje se dodavanje Orlux Yel-lux u hranu. !

Eggfood dry red
- održava crvenu boju kanarinaca i britanskih zeba
- sadrži ekstra dozu lizina i metionina za optimalan rast i perje

Image

Radi postizanja intezivne crvene boje, preporučuje se dodavanje Orlux Can-tax u hranu i /ili pijaću vodu tokom oplodnog ciklusa i mitarenja. !

Breeding food Bianco
- hrana pogodna za belog, mozaik i ostale kanarince boje, kod kojih je potrebno izbeći slučajno bojenje perja. Takođe je pogodna za korišćenje kod slabo bojenih podvrsta britanske i tropske zebe tokom oplodnog ciklusa
-- sadrži ekstra dozu lizina i metionina za optimalan rast i perje
- ne sadrži ksantofil ni jaja
- ima veliki sadržaj vitamina A (60 000 jedinica)

Image

GOLD PATEE (vlaŽna hrana sa jajima)
Orlux gold patee je nakvašena sa 100% čistim i prirodnim medom. Zato ovu hranu sa jajima možete koristiti odmah, tokom nekoliko dana. Takođe je odlična ako želite da ugađate vašoj ptici.

Image

Gold patee yellow
- spremna za upotrebu hrana sa jajima za kanarince, tropske i britanske zebe
- ima visoku hranljivu vrednost zahvaljujući dodatku 100% čistog i prirodnog meda
- sadrži ekstra dozu lizina i metionina za optimalan rast i perje
- dobro je prihvaćena poslastica za ptice ljubimce

Za intezivniju žutu boju kod žutih kanarinaca boje i stasa, preporučuje se dodavanje Orlux Yel-lux u hranu. !

Gold patee red
- spremna za upotrebu hrana sa jajima koja održava crvenu boju kanarinaca i britanskih zeba
- sadrži ekstra dozu lizina i metionina za optimalan rast i perje

Image

Radi postizanja intezivne crvene boje, preporučuje se dodavanje Orlux Can-tax u hranu i /ili pijaću vodu tokom oplodnog ciklusa i mitarenja. !
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#16 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Pitanja i odgovri

Image

P: Što osobno mislite o puštanju kanarinaca iz krletke? O tome sam čula dosta oprečnih stvari - od toga da to nije preporučljivo zbog mogućih ozljeda do toga da neki svakodnevno puštaju svoje kanarince koji se čak sami vraćaju u krletku! ?

O: Da bi kanarinca puštali slobodno u stanu, morate mu osigurati uvijete u kojima se on ne može ozlijediti. Tako, npr. morate postaviti zavjese ispred svih staklenih površina, jer ptica "ne vidi" staklo pa ukoliko se zaleti direktno u staklo kljunom, doći će do potresa mozga i uginuća ptice. Također treba paziti da u tom trenutku u prostiriji nema vrućih površina (peći, grijalice, i sl.) na koje bi se ptica mogla opeći. Isto tako treba paziti da su vrata i prozori zatvoreni kako ptica ne bi pobjegla. Uz sve navedeno, treba paziti da ptica ne padne u neki prostor, npr. iza ormara, regala, polica iz kojih se ne može izvući. Ovo su samo neke od opasnosti na koje treba paziti kada se ptica pušta iz kaveza. No, unatoč svemu kanarinac se može naučiti da izlazi iz kaveza, da se kreće po stanu, zabavlja sa ukućanima i vraća u kavez. Koliko je to preporučljivo, prosudite sami.

P: Koliko često mogu svome ljubimcu dati smjesu na bazi meda, kruha i nigera (dobila sam je od uzgajivača) ?

O: Crno sjeme (niger) i med su u svakom slučaju dobri za pticu, dok, osobno smatram, kruhu nema mjesta u prehrani kanarinaca. Danas u svakoj specijaliziranoj trgovini za kućne ljubimce možete po povoljnim cijenama naći mekanu hranu za kanarince, koja je prilagođena njihovim potrebama. Koliko često? Teško je to reći ako se ne zna koliko je ptica aktivna. Previše hrane izaziva debljanje koje nije dobro za pticu, pogotovo ukoliko mu redovito uz sjemensku hranu dajete voće i povrće. Med i mekanu hranu mu možete davati povremeno - npr. jednom tjedno u dodatnu hranilicu. Crno sjeme već postoji pomješano u sjemenskoj hrani za kanarince, i ja ga dodatno dajem svojim pticama samo u posebnim situacijama (bolest ptice, ženka koja hrani mlade, iscrpljenost uslijed izložbe).


P: Pri kupovini kanarinaca koji bi predstavljali jezgro mog matičnog jata (npr. dva mužjaka i tri ženke), da li je važno da sve ptice budu u ovom slučaju lipokrom žute neintenzivne ili je dozvoljeno da jezgro sačinavaju bijeli i žuti kanarinci - intenzivni i neintenzivni ?

O: Kod kreiranja matičnog jata možete krenuti i sa kombinacilom žuto i bijelo, pod uvijetom da znate koje karakteristike te ptice nose. Ukoliko sve ptice uzimate od istog uzgajivača, onda je tu situacija vrlo jednostavna. Međutim, ukoliko ptice "sakupljate" od više uzgajivača i tako kreirate jezgru, na taj će vam način trebati znatno više vremena da stabilizirate jato sa karakteristikama koje želite dobiti.

Image

P: Zanima me zašto služi češnjak kod kanarinaca?

O:Češnjak pticama dajem preventivno, kao prirodni antibiotik. S obzirom da se radi o prirodnom preparatu, manja je opasnost od predoziranja i nema neželjenih nuzpojava kao kod sintetičkih preparata, pa ga možete davati u bilo koje doba godine.
Ljekovita svojstva češnjaka poznata su već stoljećima. On ima antiseptička i antibiotska svojstva, a u tradicionalnoj medicini se koristio kao univerzalni lijek. Povoljno djeluje na krvožilni sustav, spriječava neke infekcije, pomeže u lijećenju raznih plućnih oboljenja, a ima i antiparazitsko djelovanje, itd.


P: Kad je po vama najbolje vrijeme za parit kanarince? Šta mislite o tome da ih parim sad početkom 12. mjeseca prvi put i zatim tamo u 4-5.mjesec drugi put kad bi po vama bilo najbolje dva puta godišnje ?

O: Postoje dva pristupa vezana za početak parenja kanarinaca. U prvom slučaju, ukoliko možete osigurati potrebne uvijete (svijetlo, potrebnu temperaturu i sl.) pripremu za parenje započnete u dvanaestom mjesecu, kako bi u prvom mjesecu krenuo uzgoj, i tada ostavite ženku da podigne dva do tri legla za redom. U drugom slučaju čekate da se pojave prirodni uvijeti (dan postane dulji, temperatura poraste) i tada krenete sa uzgojem u četvrom mjesecu (može i ranije ako to dozvole uvijeti).


P: Ako je ženka jednom pojela jaje hoće li ih stalno jesti i ako hoće kako je mogu spriječiti?

O: U slučaju kada se pojavi ovakova anomalija u ponašanju kod ženke prvo treba potražiti uzrok te pojave. Po mom iskustvu, u ovakvom slučaju može biti više uzroka, kao npr. poremećaj u prehrani, nedostatak minerala ili vitamina, trenutni šok ili pak trajni poremećaj. U savkom slučaju ptici možete dati kalcija i pratite da li je ptica inače uznemirena. Ukoliko se ova pojava ponavlja, pticu ne treba koristiti za daljnji uzgoj. Ukoliko se pak radi o nekom izuzetnom primjerku koji Vam, je neophodan za daljnji uzgoj, ovu ženku koristite samo kao nesilicu, a jaja podmećite pod neku druhu ženku za koju ste sigurni da dobro sjedi i hrani mlade.

Image

P: Gdje se može kupiti spominjani dodaci hrani kao što su češnjakovo ulje i spirulina?

O: Češnjakovo ulje se može nabaviti u specijaliziranim trgovinama za kučne ljubimce, i to je češnjakovo ulje prvenstveno namijenjeno za uzgoj golubova, ali ja ga vrlo uspješno primjenjujem u svom uzgoju kanarinaca.Spirulinu sam viđao na izložbama i sajmovima u inozemstvu, gdje sam je i kupio. Osobno ne znam da je raspoloživa u hrvatskoj.Za oba ova dodatka hrani sigurno znam da su dostupna i putem interneta.U slučaju da ne možete nabaviti orginalne preparate za prehranu ptica, potrebno je uključiti i malo mašte. Tako na primjer možete uzeti pokiji češanj češnjaka (ovisno o količini ptica), očistiti ga od ljuske i ustitniti ga npr. miokserom. Tako usitnjeni češnjak možete pomiješati sa mekanom hranom i dati ga pticama. Što se pak spiruline tiče, pokušajte je potražiti u trgovinama sa zdravom hranom, jer je ona prvotno bila predstavljena za ljudsku prehranu, a tek onda su je uzgajivači životinja uvrstili u prehranu u svojim uzgojima.

P: Kako je najlakše razlikovat mužjaka od ženke kod žutih lipokromskih kanarinaca ?

O: Kod lipokromskih žutih kanarinaca mlade mužjake od ženki teško je razlikovati sve dok ne prođe period mitarenja. Nakon mitarenja mladi mužjaci počnu pjevušiti, da bi nakon određenog vremena poprimili pravu "mušku" pjesmu. Ovdje treba biti oprezan, jer i neke ženke mogu pjevušiti, ali njihov pjev nije tako jasan, znažan i dugotrajan kao kod mužjaka. U sezoni pripreme za parenje i parenja počinju se pojavljivati i ostali znakovi karakteristični za svaki od spolova, pa tako npr. ženka počne čupkati i nanašati perje ili vlakna po kavezu, tražiti mjesto gdje će se gnijezditi itd.

Image

P: Koliko dugo kanarinci u prosjeku zive?
O: Na kanarince u uzgoju obično računam do staroti od 4 – 5 godina.
U dobrim uvijetima kanarinac može doživjeti i desetak godina, a ponekad čak i više. No, to se uglavnom odnosi na kanarince koji su kućni ljubimci, dok uzgojni primjerci uglavnom žive nešto kraće zbog iscrpljivanja kod podizanja mladih.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#17 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

KANARSKA OSTRVA

Image

Prekrasna ostrva na zapadu sjeverne Afrike poznata pod imenom Kanarska ostrva postojbina kanarinca. Nijedna ptica pjevačica nije mogla da postane tako vjeran ,drag i blizak prijatelj čovjeka kao kanarinac. Njegova prijatna i raznovrsna pjesma šarenilo boja i neumorna priroda učinila ga napoželjnijim kućnim ljubimcem. Prvi odgajivači divljih kanarinaca bili su Španci .Ove male zelene pjevačice prvo su zapazili španski kaluđeri 1496 godine poslije osvajanje Kanarskih ostrva.Oni su ih pripitomili neznajuči da če to postati najbolje ptice pjevačice koje je čovjek ikada pripitomio.U to vrijeme držanje ptica u kavezima bila je prava rijetkost a tu privilegiju su imali samo bogati slojevi društva.

Čitav jedan vijek Španci su držali monopol u uzgoju kanarinaca I zabranjivali su njihov izvoz , a I kada su ih izvozili onda su izvozili samo mužijake. U 16 vijeku srečan slučaj se desio kada se jedan Španski brod koji je prevozio kanarince pokvario u blizini Italijanske obale gdje su ptice I pobjegle sa broda.Usljed blage klime I raznovrsne ishrane ti kanarinci su se počeli sparivati , nakon čega ih italijani hvataju I gaje u kavezima.Tokom vremena Italijani su ovladali trhnikom uzgoja I polako su uspjeli da razbiju monopol koji su držali Španci.

Image

Španski kanarinci počinju da gube još veči značaj kada Italijani pocinju da uzgajaju kanarince raznih boja ,prvo šarene pa onda žutozelene I najzad skroz žute koji I do dan danas su asocijacija na kanarinca. Italijanski žuti kanarinci su imali dalji uticaj na širenje kanarinca dalje u Evropu I nihovu veliku popularnost. Njihovu popularnost su prvo iskoristili Tirolci u čije su krajeve ovi kanarinci dospjeli oko 1600 godine. Odgajivači u Tirolu uspjeli su da obogate pjesmu kanarinca novim turama a naročito slavujskim , te su ti kanarinci postali poznati kao tirolski slavujari. Popularnost ovih kanarinaca brzo se širi tako da su Tirolski trgovci putovali I prodavali ove ptice po Italiji a I van nje. Pored odgajivača iz Tirola u to vrijeme su bili poznati odgajivači iz Njemačke iz grada Nirnburga gdje oni uskoro preuzimaju vodeču ulogu u uzgoju kanarinaca.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#18 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Ne znam zasto se otvaraju novi naslovi o kanarincima, kad pod ovim naslovom mozemo postavljati pitanja, davati odgovore i na taj nacin pod jednim naslovom imati sve o konarincima. Mozda bi bilo dobro da kolega koji je postavio naslov "Kupio sam kanarinca........" svoj komentar koji je jako lijepo podkrijepio fotografija, prebaci pod ovaj naslov a ako to nije moguce, onda bi to mogao uraditi moderator.Dakle, sve o kanarincima trebalo bi da ide pod ovaj naslov.
Pozdrav Zah
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#19 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Karantena

U uzgoju kanarinaca karantena je vrlo bitna stvar.
Pise D. Pticar

Naime, kada kupite novu pticu ili pak vraćate svoje ptice sa izložbe ili takmičenja, najgora stvar koju možeta napraviti je da te ptice stavite direktno u svoje jato. Budući da ne znate u kakvim uvijetima drugi uzgajivači drže svoje ptice, te kakove bolesti ili nametnike vaše ptice mogu "pokupiti" na izložbama i takmičenjima, direktnim unošenjem ptica u prostore za uzgoj potencijalno ugrožavate svoje vlastito jato.

Image

Zbog navedenih razloga ja već dugi niz godina za ptice koje dolaze izvana primjenjujem karantenu. Za karantenu morate odabrati neku prostoriju koja je dovoljno udaljena od prostora u kojem držite vlastito jato. I za tu prostoriju važe svi zahtijevi kako je to navedeno u dijelu SMJEŠTAJ PTICA. Prvi dan po povratku ptica, ja ih obavezno prskam sredstvom protiv nametnika, zatim ih prskam nakon 7., 14. i 21. dana. U tim periodima prskam i kaveze u kojima držim te novopridošle ptice, ili povratnike sa takmičenja. U navedenom periodu dobro pratim ponašanje ptice u potrazi za eventualnim bolestima. Ukoliko je sa pticama u navedenom periodu sve u redu, tek tada ih uvodim u svoje uzgojne prostore. Ukoliko se pak pojave neki znakovi bolesti, treba pristupiti lječenju ptica, i to cijele grupe koja je pristigla u karantenu.

Kanarincima koji su u karanteni redovito dajem vitamine i mekanu hranu. Ovo je potrebno jer su ptice tijekom transporta izložene stresu. Isto tako ptice su suočene sa promjenom režima prehrane usljed promjene vlasnika ili drugačijeg režima prehrane na takmičenju ili izložbi.

Od sredstava protiv nametnika vrlo dobrim mi se pokazao NEGUVON. On se može nabaviti u vidu praška u veterinarskim ljekarnama. Dozira se u omjeru 10g NEGUVONA na 5 litara vode - za prskanje ptica, odnosno 10g NEGUVONA na 2,5 litre vode - za prskanje kaveza. Vrlo dobri su i spejevi koje možete kupiti u specijaliziranim trgovinama za kučne ljubimce, ali neki od njih su dosta agresivni i lako se može dogoditi da neki osjetljiviji primjerci kanarinaca uginu od trovanja tim insekticidom. Prskanje/sprejanje ptica obavezno treba provoditi u prijepodnevnim satima, tako da se do večeri ptica osuši, a višak insekticida izvjetri. Razlog tome je da ptica spava s glavom pod krilom, i ukoliko se inskticid ne izvjetri, tokom noći ptica ga udiše, a to može dovesti do trovanja i uginuća ptice.

Image

Hranu, kaveze i pribor ne smijete prenašati između prostora za karantenu i prostora za uzgoj ptica, jer tim putem možete prenjeti nametnike ili uzročnike bolesti na svoje matično jato. Sve kaveze i pribor koje ste koristili u karanteni potrebno je dobro oprati vrućom vodom i deterdžentom, dezinficirati i tek tada se mogu unositi u prostor za uzgoj ptica !

Napomena:Trebao sam prije prezentiranja teksta kontaktirati autora ali mu mail ne radi.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#20 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

KOJE SVE BOLESTI MOGU PRENIJETI PERNATI PRIJATELJI?

Svatko tko nabavlja ptičicu sebi ili djetetu za društvo i zabavu mora znati da postoje zarazne bolesti kod ptica koje se mogu prenijeti i na ljude.Najčešće bolesti papiga, kanarinaca i golubova koje mogu prijeći na ljude su:

Salmoneloza: jako su osjetljivi kanarinci i golubovi, a papige su malo otpornije. Golubovi i prenose bolest. Inače uzročnik bolesti salmonela jako je raširena u prirodi i otporna je. Kanarinci mogu biti trajni kliconoše te bolesti, tj. ne pokazuju znakove bolesti, ali izlučuju uzročnike izmetom i mokraćom. Bolest se prenosi zagađenom hranom, vodom, opremom i predmetima te jajima, izravnim kontaktom sa zaraženom životinjom. Širenju bolesti pogoduju loši higijenski uvjeti.

Image

Kada se životinja razboli, postaje potištena, ne jede, ima nakostriješeno perje, javlja se vodenasto-sluzavi pjenušavi proljev zelenkaste boje i neugodnog mirisa. Područje oko kloake je zaprljano i slijepljeno. Životinje mršave i jako žeđaju, poslije može doći do upale zglobova koji su otekli i bolni. Mogu se javiti i nervni poremećaji. Najčešće ugibaju mlade ptice, a odrasle ako prebole bolest, ostaju trajni kliconoše.

Bolest se može liječiti atibioticima i sulfo-preparatima koji se daju direktno u kljun ili u vodi za piće, no budući da ptice ostaju trajni kliconoše, liječenje se ne savjetuje. Na žalost, preporuča se eutanazija i temeljita dezinfekcija krletke i pribora.

Ornitoza - psitakoza: uzročnik je klamidija koja se nalazi u izmetu gdje može preživjeti do 30 dana. Otporna je na antibiotike, nisku temperaturu, a temperatura iznad 70 stupnjeva Celzijevih uspješno je ubija. Ptice se zaraze preko dišnih puteva, te direktnim kontaktom sa zaraženom pticom. Bolest se pojavljuje u raznim oblicima, a javlja se septikemija, atipična upala pluća ili upala crijeva. Ptice otežano dišu i kašlju, uz to se mogu javiti i infekcije crijeva. Nakon što je prebole, ptice su dugo kliconoše, te kod ove bolesti liječenja nema zbog opasnosti prijenosa bolesti na čovjeka. Ptice se moraju eutanazirati i izvršiti detaljnu dezinfekciju krletke i pribora. Bolest kod čovjeka manifesticira se dišnim putevima, ali uspješno se liječi određenim antibioticima.

Listerioza: uzročnik je bakterija Listeria monocytogenes jako otporna, više godina preživi u vodi, izmetu i zemlji, a uništava ju temperatura iznad 80 stupnjeva Celzijevih. Najčešće stradaju mladi kanarinci, ali i papigice. Opće stanje ptica je poremećeno - potištene su, ne jedu, imaju jaki proljev i mršave. Javljaju se i živčani poremećaji u obliku iskrivljenog i okrenutog vrata i glave, te paralize krila i nogu. Liječenje nije preporučljivo jer je riječ o zoonozi.

Pseudotuberkuloza (Rodentioza): bolest je dosta rijetka, ali isto spada u zoonoze. Mogu oboliti golubovi i kanarinci. Uzročnik je jako otporan. Izvor zaraze su štakori, miševi i domaća perad te zaražena hrana i voda. Zaraza se širi probavnim organima, ali može i preko ozljede kože. Kod zaraženih ptica javlja se žutozeleni proljev, gubitak apetita, otežano disanje, nakostriješeno perje, gubitak ravnoteže. Bolest se može liječiti antibioticima. Važna preventiva su dezinfekcija i deratizacija.

Image

Atipična kuga papiga: uzročnik je virus a mogu se razboliti papige, a preko njih i ljudi te bolest ubrajamo u zoonoze. Javlja se upala dišnih puteva, iscjedak iz nosa, žutozeleni proljev te su mogući i nervni poremećaji. Zaraza se širi direktnim kontaktom s bolesne ptice ili čovjeka i obrnuto. Pretežno oboljevaju mlade ptice i brzo ugibaju. Liječenja kod ove bolesti nema, bolesne ptice treba eutanizirati i provesti dezinfekciju. Postoji cjepivo koje spriječava pojavu bolesti.

Ostale bolesti uzrokovane bakterijama i virusima

Respiratorna mikoplazmoza: kronična zarazna bolest golubova, kanarinaca i papiga, a uzročnik je mikroorganizam mycoplazma gallisepticum. Promjene su na dišnim putevima. Bolesne ptice su tužne, mirne, slabo jedu a zatim se javlja sluzavo-gnojan iscjedak iz nosnih otvora, te životinja diše na otvoreni kljun. Uz to kišu, šmrcaju i tresu glavom. Javlja se i upala očiju, može doći do upale u ustima i zračnih vrećica, te ptice ne mogu letiti. Jako omršave. Bolest se može liječiti antibioticima direktno u kljun ili u vodi za piće.

Aspergiloza: uzročnici su plijesni iz roda aspergillus. Bolest se očituje na dišnim putevima (pluća, zračne vreće) a mogu oboliti golubovi, papige i kanarinci svih dobnih skupina. Bolesti pogoduju nehigijenski uvjeti - puno prašine, zagađena hrana i voda. Životinje počinju otežano i ubrzano disati, javlja se bijeli proljev, a smrt nastupa za nekoliko dana. Bolest se teško liječi, pa sve treba bazirati na higijenu!

KANDIDOZA
Gljivična zarazna bolest golubova, papiga i kanarinaca i to mladih organizama. Uzročnik je gljivica candida albicans a bolest je uvjetna zaraza tj. javlja se kod loših higijenskih uvjeta. Bolest je vezana uz probavne organe - ptice slabo jedu, otežano gutaju, povrćaju blijedožućkasti pjenušavi sadržaj. Kanarinci prestaju pjevati. Sve ptice mršave. Lijek - antibiotik daje se u vodi za piće ili u hrani. Bolesne ptice treba izolirati.

Image

STAFILOKOKOZA
Je rijetka, a javlja se kod golubova, a manifestira se upalom zglobova, te upalama i nekrozama kože.

STREPTOKOKOZA
Javlja se isto kod golubova, a rijetko kod drugih ptica. Javljaju se apscesi (gnojna žarišta) i septi-kemija, te upale zglobova, tetiva i srčanog mišića. Zaraza se širi kroz probavne organe preko zagađene hrane i vode, te preko povreda na koži.

KOLIBACILOZA
Je česta zarazna bolest ptica. Najčešće se zaraze preko zagađene hrane, vode i predmeta. Najosjetljiviji su kanarinci i to mladi, a kod njih infekcija može nastati preko povreda na koži. Javlja se septikemija, zelenkasti smrdljivi proljev te pojačano žeđanje. Karakteristično je da sve ptice dobiju proljev odjednom. Na koži glave i vrata kanarinaca javljaju se žućkasti čvorići. Bolest se mora liječiti antibioticima i sulfopreparatima. Uz to važna je higijena, te hrana bogata vitaminima.

PASTERELOZA (KOLERA PTICA)
Javlja se kod golubova, papiga i kanarinaca te drugih ptica. Uzročnik je bakterija pasterella multocida koja je jako proširena i otporna u prirodi. Osjetljive su posebno mlade ptice te kanarinci. Javlja se bjelkasti proljev, otok trbuha, te mršavljenje. često dolazi do naglog uginuća. Izvor zaraze je izmet zaraženih ptica koji zaprlja hranu, vodu ili predmete. Ptice jako žeđaju, opuste krila i ubrzano dišu. Teško bolesne ptice ne treba liječiti - dugo su kliconoše. Važna je dezinfekcija i higijena.

Image

ZARAZNA KORICA PTICA
Bolest pretežno mladih pitca koja se javlja u jesen i zimi, a napada pretežno dišne puteve naročito kod kanarinaca. Javlja se iscjedak iz nosa i dišne smetnje. Bolesti pogoduju nehigijenski uvjeti, zagađena voda i hrana i zrak. Bolest se može liječiti antibioticima i vitaminima, a nosne otvore treba čistiti s acidi borici 3 posto.

BOGINJE
Zarazna bolest koju mogu dobiti i kanarinci i papige i golubovi. Javlja se osip po koži i sluznicama a kod kanarinaca javlja se septikemija. Uzročnik je virus koji je jako otporan te u krastama i na mračnim i vlažnim mjestima može preživjeti i do 3 godine. Izvori zaraze su zaražene ptice, te zaražena hrana i voda i predmeti, a bolest prenose i vanjski paraziti na pticama. Virus ulazi u organizam kroz probavne i dišne puteve i povrede na koži. Bolest je jače izražena u ljetnim mjesecima i to najčešće kod kanarinaca. Kod kužnog oblika bolesne promjene su najčešće na glavi, oko kljuna, očiju i nosnih otvora i to su prvo crveni čvorići, a kasnije kraste. Ako se bolest razvije na sluznicama dolazi do crvenila i otoka sluznice nosa, usta i ždrijela te to može dovesti i do gušenja ptica. Bolest se liječi antibioticima i lokalnim tretiranjem promjena. Protiv ove bolesti postoji cjepivo i to cjepivo za golubove i posebno cjepivo za kanarince.

Kod golubova, papiga i kanarinaca srećemo se i s parazitarnim bolestima od kojih ćemo ukratko opisati najčešće.

KOKCIDIOZA
Uzročnik je sitni parazit kokcidija koja napada probavni trakt - sluznicu crijeva ptica. Ptice se zaraze preko zagađene hrane i vode - parazit dospjeva u crijeva gdje se naseli na sluznicu i izaziva bolest kod ptica. Najčešće ugibaju mlade ptice. Starije ptice su otpornije, ali mogu postati kliconoše. Uzročnik je otporan na dezinficijense te zadaje dosta glavobolje vlasniku ili uzgajivaču ptica. Liječenje je uspješno sa sulfopreparatima i antibioticima koji se daju u vodi za piće. Od preventivnih mjera važno je ukljanati izmet.

Image

ASKARIDOZA
Javlja se kod golubova i papiga, a uzročnik je bjelkasti valjkasti crv ascaridia galli - glista duga 7-12 cm, a parazitira u tankom crijevu. Ptice su zaraze hranom ili vodom u kojoj ima jajašca. U crijevima se razvija glista. Stradaju mlade ptice. Simptomi su: nakostrešeno perje, slab tek, proljev i paraliza nogu. Kod papiga začep crijeva te one mršave i ugibaju. I kod ove bolesti važna je higijena hrane i vode, pribora i redovno odstranjivanje izmeta.

TRAKAVIčAVOST PTICA
Javlja se kod kanarinaca, a u razvojnom ciklusu su uključeni posrednici: muhe, gliste, mravi. Kanarinac se zarazi kada pojede muhu sa ličinkom parazita. Simptomi bolesti su: slabi apetit, jako žeđanje, proljev i katkad živčane smetnje, anemija, mršavljenje i opća slabost.

GRINJAVOST
Grinjavost-askaridoza dišnog sustava ptica uzročnik je grinja koje napada golubove, papige, kanarince i druge ptice u krletkama. Grinje parazitiraju na sluznici dišnih puteva - ždrijela, dušnika, bronhija i zrčanih vrećica. Ptice mogu više godina nositi grinju a da ne manifestiraju znakove bolesti. Bolesne ptice imaju nakostriješeno perje, pospane su, prestaju pjevati i imaju smetnje u disanju, povremeno kašlju, a pri tome se iz nosa i kljuna cijedi iscjedak u kojemu su grinje i tako se zaraza širi. Liječenje je teško i praktično je bezuspješno. Važna je higijena i dezinfekcija.

Od vanjskih parazita na koži golubova, papiga i kanarinaca povremeno ili trajno borave: tekuti, krpelji, malofagi (perojedi), buhe (kokošja i golublja buha), stjenice (golublje i kućne), komarci (prenosnici malarije ptica). Svi oni sišu krv napadnutim pticama te one postaju slabe, slabokrvne i mogu uginuti. Paraziti se mogu naći na samoj ptici ili na priboru, u krletci gdje se nastane i povremeno napadaju pticu. Paraziti se mogu uništiti sredstvima koji se raspršuju po okolini i samoj ptici - insekticidima i dezinficijensima. Strogo se treba pridržavati doza!

Image

ŠUGA TIGRASTIH PAPIGICA
Bolest uzrokuje grinja koja je raširena u cijelom svijetu. Prenosi se izravnim kontaktom bolesnih i zdravih papiga, a po tijelu papige ga raznose kljunom. I nogama kada se češu. To je uvjetna zaraza te se češće javlja u lošim higijenskim uvjetima i kod nedostatne ishrane, šokova i loših mikroklimatskih uvjeta. Šuga se javlja na uglovima kljuna, kapcima, oko očiju, na nogama i oko kloake. Grinje buše sitne kanaliće u koži. Dolazi do rasta rožine kljuna pa se on izobliči. Grinje se mogu uništiti insekticidima na samoj ptici ali i u okolini.

Iz svega navedenog vidimo da papigicama, kanarincima i golubovima treba posvetiti puno pažnje i brige i da je održavanje higijene jedan od glavnih preduvjeta da imamo zdravu i veselu pticu.

MARGA DOMES-ČAMAGAJEVAC, DR. VET. MED
Last edited by Zah on 01/12/2008 02:48, edited 1 time in total.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#21 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

MOJ KANARINAC IMA TEKUT
Odgovara: mr. Ljiljana Vrhovac, Zagreb

Image

P: Imam kanarinca godinu i pol dana. Početkom ljeta počela sam ga iznositi na balkon, gdje je dolazio u doticaj s golubovima. Perje mu je počelo opadati i odjednom je prestao pjevati. Mislila sam da je u fazi mitarenja, međutim perje mu još uvijek opada, primjetila sam da se češe i napuhuje. Od prodavača sam dobila informaciju da ima tekut te mi je preporučio sprej "Every spray". Prvo sam oprala i posprejala krletku, a zatim kanarinca. Nakon nanošenja spreja kanarinac je izgledao vrlo loše, nije se micao, izgledao je kao da je u stanju nesvjesti. Sada su prošla tri dana od sprejanja, ali on se još uvijek češe i strah me ponovnog sprejanja. Molim vas da li mi možete preporučiti neko drugo insekticidno sredstvo koje ne djeluje tako jako na kanarince i na koji se način tekut može najučinkovitije iskorijeniti. Hvala! Marijana

Image

O: Grinje su paraziti koji spadaju u skupinu Acarida. Najčešći su problem u uzgoju ptica obzirom da se lako šire i teško ih je iskorijeniti. Grinja Sternostoma tracheacolum parazitira u trahei (dušniku) ptica. Javlja se u mnogih vrsta, a kanarinci se navode kao naročito primljivi. Uzročnik se prenosi direktnim kontaktom ili indirektno opremom i hranom. Između infestacije i pojave prvih kliničkih znakova može proći više tjedana ili mjeseci. Kliničkom slikom dominiraju znaci otežanog disanja. Kao komplikacije se javljaju upala trahee ili pluća.

Terapija se provodi 2%-tnom otopinom "Neguvon"-a ili 0,02%-tnom otopinom "Ivomec"-a, koje se apliciraju kao Spot-on (kapanje na kožu između lopatica). Otopine se pripravljaju razrjeđene propylenglycolom. Terapiju provedite uz dodatnu konzultaciju s Vašim veterinarom. Tretman "Neguvon"-om treba provesti tri puta, 1.,5. i 9. dan. Tretman "Ivomec"-om treba provesti dvokratno, u razmaku od dva tjedna.

Image

Grinja (tekut) Dermanyssus gallinae sivocrvene do tamnosmeđe boje i siše krv. Ličinke i odrasli oblici tekuti napadaju uglavnom noću. Ptice su uznemirenene, češu se, na koži se može vidjeti mnoštvo uboda. Mlade ptice zaostaju u rastu.

Kako ženke tekuti polažu jajašca u pukotinama u nastambama potrebno je provesti tretman u volijerama. Ptice bi trebali iznijeti, nastambe temeljito oprati i tretirati ih npr. otopinom "Neguvon"-a. Prskanje treba provesti 2-3 puta u razmacima od 7-9 dana. Ptice možete tretirati proizvodima koji sadrže karbamat ili pyretrum, ali u koncentraciji dozvoljenoj za ptice.

U skupinu grinja spadaju i šugarci. Šugu ptica uzrokuje vrsta Cnemidocoptes, a promjene se javljaju uglavnom kao zadebljanja na nogama.

Grinje koje se nalaze na perju spadaju u skupinu Proctophyllodes, a javljaju se najčešće kod kanarinaca. Perje ptica je neuredno i izlomljeno, perad se češe i oštećuje kožu i perje. Ova vrsta nametnika trajno se nalazi na pticama pa je potrebno tretirati samo njih. Možete pokušati nekim od preparata koji sadrže permetrin (Bogena birdspray "Beaphar").

Image

Preporučam Vam da prehranu ptica obogatite vitaminsko-mineralnim dodatkom koji sadrži za ptice esencijalne aminokiseline. U ponudi Pet centra je široka paleta ovih proizvoda, u obliku kapi ili praha koji se dodaju u vodu i hranu.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#22 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Razmnozavanje kanarinaca

Kanarinci se jednostavno razmnožavaju, a podizanje mladunaca je uglavnom uspješno. Zajednički život dvije ptice najčešće protječe harmonično, iako su moguće povremene svađe u vrijeme hranjenja.

Image

Više ptica možete izabrati samo ako imate volijeru koja će osigurati dovoljno životnog prostora. Za početnike, dobro je nabaviti kanarince za rasplod od različitih uzgajivača čime ćete postići "svježu krv", a za nekoliko godina aktivnog parenja i vlastito jato kanarinaca. PAŽNJA: Nikako se ne smiju pariti braća i sestre iz istog legla.

Do rasploda valja voditi računa i o čistoći kaveza, pogotovo kod ženke a preporučuje se svakodnevno čišćenje izmeta, te dodavanje svježeg pijeska.
Prije rasploda kanarinaca mora se voditi računa o hrani, ali nepotrebno je pretjerivanje sa raznim zelenilom i salatama. Naime, za Vaše kanarince, najzdravija je prehrana putem sjemenki koje im i inače dajete. Najviše dvaput tjedno, dobro je dodati sitno isjeckane komadiće svježe kuhanog jaja (žumanjak). Mora se voditi računa da se komadići jaja koje kanarinac odmah ne pojede uklone, da ne bi došlo do kvarenja jaja, od čega kanarinac može teško oboljeti.

Image

Ukoliko su i mužjak i ženka spremni za parenje, tada nema problema. No, često je slučaj da je netko od njih dvoje nespremniji. Ako je mužjak nespreman, smanjuje se prehrana ženke, a pojačava prehrana mužjaka. Dobro je pored jaja, u vodu mu kapnuti vitamina E, kojeg možete kupiti u našim trgovinama (vitamin E je sredstvo za poticaj u parenju).

Gnijezdo može biti napravljeno od svakakvog materijala (trstike, žice, drveta...), ali svakako mora biti presvučeno mekim materijalom. Dobro je po kavezu "pobacati" malo pamuka, kojeg će ženka vješto postaviti u gnijezdo.

Image

Mužjaka možemo pariti s više ženki istovremeno (u slučaju da imamo više ženki spremnih za rasplod od mužjaka). Mužjaka možemo pustiti kod ženke da učini 2-3 skoka, pod uvjetom da je ženka spremna na to. Ukoliko parimo više ženki s istim mužjakom, mora se voditi računa da se mužjak nikada previše ne zadrži u pojedine ženke, kako ne bi trošio energiju.

Ženke obično snesu od 2-7 jaja (ponekad i 2). Snesu ih uglavnom rano ujutro, a jaja su svjetloplavkastozelene boje s crvenkastim točkicama.
Kada ženka snese prvo jaje, mora se vrlo pažljivo smjestiti u neku posudu sa brašnom, koje će držati toplinu. Isto jaje ćemo zamjeniti sa umjetnim jajetom. Kada ženka snese četvrto jaje, pažljivo se vrate sva jaja u gnijezdo i ukloni umjetno jaje. Mladi se izliježu 13. dan, a pri tom se mora voditi računa o temperaturi prostorije, kako ih ženka ne bi "prenijela" na 14, 15. ili 16. dan.

Image

Dobro je ženki davati ljuske od jajeta, te tlo kaveza posuti sa svježim pijeskom. Upravo taj dodatak prehrani utječe na kvalitetu jaja.
Naravno, kada se mladi izlegu, potrebno im je pojačati prehranu postavljajući sitne komadiće svježe kuhanog jaja te mrvice od keksa. Vodite računa da se ta dodatna hrana navečer ukloni iz kaveza kako ne bi došlo do kvarenja. Mladi se počnu sami hraniti nakon 22 - 23. dana.

Napomena: U sledecem nastavku iznijet cu neka moja iskustva.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#23 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Neka moja iskustva

Nisam bio neki veliki uzgajivac. Obicno sam imao jednu zenku i jednog muzjaka, rijetko kada dva ali u svakom slucaju izvanedna pjevaca. U prvo vrijeme sam naginjao crvenim i bijelim kanarincima koji su se isticali svojim stasom ali sam kasnije gledao da to bude i dobar kanarinac pjevac.Nisam drzao rasne pjevace:mnalino, rolere itd, nego obcne standardne kanarince koje je krasila boja i stas a kasnije i pjevanje. Privlacili su me kanarinci koji imaju glasnu pjesmu a to je karakteristika svih pocetnika, da bih kasnije sve vise preferirao kanarince tihe pjesme. Da nije bilo rata, vjerovatno bih presao na drzanje malino kanarinaca. Svake godine izvodio sam po dva gnijezda mladih kanarinac koje sam poklanjao prijateljima. Neke mlade muzjake koji su mi se dopadali po boji i stasu a pretpostavljao sam da bi mogli biti dobri pjevaci ostavljao sam sebi. Drzao sam ih sve dok nisam odabrao jednog ili dva ali ona najbolja. Imao sam trake sa snimljenom pjesmom dobrih kanarinaca pjevaca. Iako sam se puno trudio za 7-8 godina koliko sam se tim bavio, uspio sam izvesti samo dva veoma dobra kanarinca pjevaca. Dakle, to nije bas jednostavno, treba puno iskustva,truda i znanja.

Image

U predhodnom tesku sve je receno o pripremi kanarinaca za parenje, bolje receno o ishrani kanarinaca da bi doslo do parenja u zeljeno vrijeme.Muzjaka i zenku uvijek sam drzao u odvojenim kavezima. Nakon jedno sedam dana kvalitetnog hranjenja zenke i muzjaka, zenki sam oko zice na kavezu omotavao vatu. On je odmah prilazila i cupkala tu vatu. Pored toga u kavez sam ubaciva i sjeckane bijele konce duzine 2-3 cm koje je zenka isto tako skupljala i nosla u kljunu po kavezu. U medjuvremenu pripremao sam gnijezdo. Obicno je to bilo zuto plasticno gnijezdo koje se moze kupiti u svakoj prodavnici za kucne ljubimce. To gnijezdo sam oblagao malo debljom krpom, na taj nacin sto bih odrezao krpu sirine koliko je duboko gnijezdo. Onda bih je savio u obliku lijevka ali tako da precnik sireg otvora bude velicine precnika gnijezda. Donji uzi dio bih presjekao makazama kako bi krpa sto bolje prilegla uz gnijezdo a onda bi napravio jedan krug od iste krpe sa kojima bi mogao zatvoriti donji otvor.Kad sam utvrdio da su mjere tacne, onda bih krpu ili zidove gnijezda premazo ljepilom, prislonio krpu i zalijepio je. Onaj okrugili dio od krpe stavuio bih na dno gnijezda.Tako bi gnijezdo bilo spremno za upotrebu-namjenu.

Image

Neki drugi uzgajivaci imali su ispletene navlake za gnijezdo od vune u raznim bojama. Zelim napomenuti da ne treba stavljati puno krpica a posebno vate. To se radi tek toliko da se zadovolji nagon zenke za pravljenjem gnijezda. Imao sam prilike vidjeti kod nekih pocetnika gnijezdo puno vate, pa kad zenka iskoci da uzme hranu, sa noktima ponese i vatu koje se za njih zakacila i tako izbaci jedno ili dva jaja koja se razbiju od dno kaveza. Po mom misljenu nisu dobre ni vunene navlake za gnijezda, jer se moze dogoditi, da se nokti od zenke zapetljaju za vuneno gnijedo. Zenka nastoji da se oslobodi i tako izbaci jedno ili vise jaja.

Image

Gnijezdo se samo zakaci za jednu od vodoravnih zica. Za svaki slucaj ja sam sa druge strane postavljao precku na koje se se gnijezdo moglo nasloniti ali tako da stoji potpuno ravno a ne kao ona gnijezda na slikama u predhodnom tekstu koja stoje malo nagnuto. Cim sam postavio gnijezdo, makazama bih narezao malo krpica koje postavim izmedju zica. Zenka ih uzima nosa po kavezu, dolazi na gnijezdo, spusta krpice u gnijezdo, ulazi u njega, okrece se u njemu kao da sama pravi gnijezdo. Nekad sam odmah ubacivao muzjaka a nekada sam cekao da zenka pokaze spremanost za parenje. Zenka obicno na pjesmu muzjka zauzima poseban stav, sto je sigurna garancija da je spremna za parenje. Ako bih nekad ranije ubacio muzjaka u kavez sa zenkom, on bi nju tjerao zeleci da je pari, a ona bi bjezala u uglove gbnijezda. Medjutim, to bi kratko trajala, cini mi se nikad duze od jednog dana.

Image

Kad zenka snese jedno jaje,odmah ga obiljezim flomasterom tako sto preko njega povucem jednu tanku jedva primjetnu crticu. Kad snese drugo jaje, tada izvadim prvo i stavim ga u loncic sa brasnom a drugo jaje obiljezim na isti nacin. Kad snese trece, izvadim drugo, kad snese cetvrto, vratim sva jaja iz brasna u gnijezdo, jer zenka tada pocinje da lezi na njima. Tada izbacujem i muzjaka u njegiv kavez da zenka moze mirno lezati na jajima, jer neki muzjci pokusavaju i dalje da je pare i ona iskace iz gnijezda. Tom prilikom ona moze izbaciti ili ostetetiti jedno ili vise jaja. Ovo radim zbog toga da mi se svi mladi pticici izlegu isti dan, da budu svi jednake snage. Ako zenka snese i peto jate sto se cesto dogadja, onda to peto ptice po snazi zaostaje iza onih izlezenih jedan dan ranije, pa ga je potrebno cesce izdizati na povrsinu gnijezda da ga majka moze hraniti. Ako se to ne cini, malo ptice moze i uginuti, jer ga jaci i stariji uvijek pregaze kad ih mjaka hrani a osm toga stariji su za jedan dan, duze ispuze vrat, pa majka hrani one koji su joj najblizi.

Image

Ishranu zenke i pticica nstavljao sam isto kao i za parenje, stim sto sam izmedju zica stavljao nakvaseni petit keks-mislim da se tako zvao, kojim je maka hranila mlade pticice. Pticici su brzo napredovali jer su dobro hranjeni, pa bi zenka ponekad pocela pokazivati nagon za ponovnim parenjem, cipajuci onom najslabijem pticicu rep, pslije cega bi nastlo malo krvarenje. Medjutim, to je vec period kada pticici i sami pocinju da jedu. Cim pticici predju na samostalu izhranu sve ih stavljam u jedan kavez i posmatram koji ce od njih poceti da cvrkuce. Tako sam prepoznavao muzjake. Kasnije sam ih prebacivao u posebne kaveze, pusta trake dobrih kanarinaca pjevaca itd,itd.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#24 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Francusko mitarenje
Odgovara: Mirjana Pejčić, dr. vet. med'

P: Ja sam stari odgajivač kanarinaca, ali se pojavio jedan problem. Imam 6 mužjaka kanarinaca rolera, stari su tri godine i svi su pevali, sada četiri pevaju, a dva su prestala pre 5 meseci, i stalno bacaju po malo perja. Čuo sam da postoji Francusko mitarenje, pa Vas molim da mi pomognete, koji lek bih im dao da prestane mitarenje i gde da ga kupim. Unapred zahvalan, Mirko

O: Francusko mitarenje je poremećaj koji se javlja kod mladih ptica u uzrastu kada napuštaju gnezdo, ptice pojačano gube letno perje krila i repa ili im se pera lome već u hitinskim omotačima.

Image

U veoma teškim slučajevima, kada izgube svo letno perje, ptice sede na podu kaveza ili volijere, ne mogu da lete, već samo trče i skakuću. Pravi uzrok još nije utvrđen, a predpostavlja se da je kompleksne prirode. Javlja se kod tigrica, kanarinaca i drugih ptica.

Sa sigurnošću je utvrđeno da uzrok francuskog mitarenja nije zapaljenje, koje pruzrokuju bakterije ili spoljašnji paraziti, a sve više činjenice govore da bi moglo da se radi o virusu, koji se prenosi vertikalno na potomstvo, odnosno jajima bolesnih ptica. Poremećaj se redovno pojavljuje potpuno neočekivano. U istom leglu nalaze se potpuno zdravi mladunci, ali i oni sa vidljivo izraženim poremećajem. Opše stanje mladunčadi nije promenjeno, ali ako prežive i odrastu, takve se ptice veoma teško pare. Utvrđeno je da se bolest pojavljuje kod onih ptica koje su se poslednje izvele iz jaja, a kod onih ptica kod kojih se poremećaj pojavio u prvim leglima, u poslednjim leglima će biti sve veći procenat bolesne mladunčadi.

U lakšim slučajevima bolesnim pticama opada samo letno perje, u težim može da gubi i kratko, a u veoma teškim slučajevima ptice mogu potpuno da ogole. Redovno ispada simetrično perje, prvo na krilima, a zatim po celom telu. Pri fiziološkom mitarenju ispadaju mrtva stara pera, dok pri francuskom mitarenju ispadaju potpuno razvijena pera, i to prerano, na šta upozoravaju tačkasta krvarenja na mestu ispalih pera.

Na osnovu gore navedenih simptoma koje imaju ptice kod kojih se javilo francusko mitarenje, kao i na osnovu starosti Vaših kanarinaca i načina na koji gube perje, najbolje će te i sami uvideti da se kod Vaših kanarinaca verovatno ne radi o francuskom mitarenju. To što one, kako ste Vi rekli, stalno gube po malo perja, ne znači da je u pitanju ovo oboljenje. Moguće je da je do produženog mitarenja kod vaših kanarinaca došlo usled nedostatka u ishrani. Zbog toga je veoma važno da u hranu dodajete neke od vitaminsko-mineralnih preparata za stimulaciju rasta perja tokom mitarenja kao i zbog eventualnog poremećaja u metabolizmu i posledičnog ispadanja perja.

Image

Inače, kanarinci prestanu da pevaju za vreme mitarenja, ali nekada prestanu da pevaju bez očiglednih razloga.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#25 Re: Kanarinci, linkovi uzgajivaca i komentari

Post by Zah »

Kanarinci slavujari

Ovdje bi samo htijeo obijasniti posjetiteljima ovog foruma značenje riječi kanarinac slavujar i sam pojam te riječi. Naime slavujar je naziv od dva značaja jer u uzgoju kanarinaca imamo čiste slavujare koji su kanarinci sposobni naučiti strofe pravoga slavuja i " slavujare " kao pojam vrste kanarinca (u nastajanju). Kanarinci slavujari kao vrsta u nastajanju (u Srbiji) je u biti obični kanarinac koji ima nešto više i ljepše ture od običnog čivkaša. Zanimljivo je da brojne takozvane slavujare pronalazimo diljem Hrvatske i imao sam ih prilike čuti uživo. I u Podravini ih nailazimo kao nešto niže i nabijenije kanarince prekrasnog pijeva. U biti kako sam rekao slavujarima nazivamo obične kanarince s večim repertuarom pijesme. Kod nas u Hr to su poglavito zeleni (divlja boja) kanarinci prekrasnog pijeva , otporni i jaki tići koji bez problema prezime kontinentalnu zimu našeg podneblja zaštičeni samo od vijetra.

Image

Drugi vid su takozvani pravi slavujari, a to su oni kanarinci, naoko obični ali sposobni naučiti i one najteže i najzahtijevnije pijesme pravoga slavuja. U neka ne tako davno cijenjeni su uSrbiji, Makedoniji, Grckoj,Bugarskoj,Turskoj i u još nekem zemlama. Kada se čuje takav izučeni slavujar s pijesmom slavuja točno je za nevijerovati da to pijeva kanarinac. Pijesma je zvučna , simpatična i nadasve čudesno lljepa. Kanarinci uče pijesmu preko snimljenih izvornih pijesama pravoga slavuja. Godinama selekcije ljudi koji su uzgajali kanarince slavujare selekcijom i odabirom najpogodnijih učenika kanarinaca stvoreni su sojevi ptica koje dobro i brzo uče pijesmu slavuja. U školu mogu uči samo oni kanarinci koji dobro i bez velikih grešaka uče pijesmu i ovdje nemoram napomenuti da je selekcija i više nego rigorozna i oštra.Stoga se vodi briga o porijeklu i o parenju ptice.Pijesma takvog slavujara je nešto predivno i očaravajuče , ali ta prekrasna simfonija kratko traje. Naime naučenu pijesmu pijevaju od oko polovine travnja do kraja srpnja, a usljed i poslije mitarenja iskvare je i potrebna je "dopuna znanja". Mnogi neznajuči ovo su se nemalo iznenadili kada su od skupo kupljenog kanarinca slavujara več na jesen ili prolječe iduče godine dobili tek malo boljeg čivkaša.

Image

Samo školovanje traje več mijesec dana od kada se mladi kanarinac slavujar odvoji od majke. Od tada svaki dan uči snimljenu pijesmu po tri do četiri sata dnevno, neprekidno. Mnogi uče i po šest mijeseci svakodnevno , ali zato se sav trud vrati neopisivom harmoničnom simfonijom kada najbolji kanarinci savladaju i odpijevaju i dvadesetak tura. Tada postaju pravi slavujari.

Napomena: Tekst preuzet sa drugog foruma
Post Reply