liberal wrote:Shoshana wrote:A-ha ...odrast'o u Kvibeku...

ne nisam nego dosta cesto odem
zadnji put sam bio sa djevokom koja je rodjena ovdje i govori engleski bez akcenta( za razliku od mene ) i koja govori pravilni francuski.
otisli smo u montrael i desilo nam se par puta da odemo u restoran i ona hoce da naruci na francuskom ,osoblje se pravi da je nerazumije
slijedeci put rekoh pusti mene i ono konobarica dodje i brblja na francuskom sve u sesnaest. ja je onako blijedo gledam i kad ja progovorim na mome "broken" engleskom i kazem ja nemam pojma sta si upravo rekla prebace se na engleski.moja djevojka onda hoce da naruci na francuskom ova se pravi da je nerazumije

....zato sto govori cist francuski za raliku od kvebeskog francuskog.
takav slucaj se sad desio i sa kolegom koji je bio u quebec city prosle sedmice. rodjeni kanadjanin, (communication manager po zanimanju govori perfektni engleski/francuski...jebiga to mu je poso) i kad je dosao nazad u toronto sav komentar mu je bio e sacekat ce kad cu im slijedeci put otic.
dali znas kako quebec zove toronto?
zoo
znas zasto? zato sto ima ljudih svih boje koze ...mi smo stoka za njih

Kol'ko ja razumijeh, ta konobarica ti je pricala na engleskom. Da si kojim pustim slucajem naletio na kakvu rasisticnu konobaricu, ne samo da ti ne bi progovorila na engleskom, nego bi te usput i otrovala
Oprosti, ali ne vidim kako si na osnovu gornjeg mogao zakljuciti da su Kvibekeri rasisti... U najboljem slucaju mogao si doci do zakljucka da je konobarica bila nadrkana.
Ako bismo na osnovu takvih iskustava donosili generalne zakljucke o stanovnistvu - mozes misliti kakvi bi trebali biti moji utisci o Ontariju. Ja na NIjagari - kad covjece neke cetnicke parade - sa sve zastavama sa 4 "c" i kokardama. Na kraju su se i nozevi potezali i policija intervenisala.
Ja ovdje zivim i radim, na oba jezika (iako mi francuski zakljakavi kad dodje do kondicionala) i jos se nisam nasla u neugodnoj situaciji. Ako cemo ruku na srce - sto sam cula rasistickih komentara - dolaze uglavnom ud strane useljenika, a i englesko-govorni Kvibekeri ubjedljivo prednjace u omalovazavanju Francusko-govornog stanovnistva. Imaju onaj tipican odnos "ja sam gazda - ti si seljak"...
Nego, s obzirom da sve i jedan restoran u Montrealu garantovano imaju dvojezicno osoblje - naruci iduci put na engleskom - vuk sit i ovce na broju.
@Basta, izvini, ne poznajem te, al' 'nako od srca - ne lupaj... Kvibekeri (bar oni francusko-govorni, na koje ocito mislis) se odlicno razumiju sa svojim sunarodnjacima. Oko 80% (od skoro 9 miliona) stanovnistva Kvibeka govori francuski. S. Harper je u stvari cak nedavno priznao da Kvibekeri cine naciju, nesto za sta se ovo stanovnistvo bori vec preko sto godina.
A sta si htjela reci recenicom da su im Francuzi stranci - valjda je tebi jasno - jer meni nikako nije. Kojem to narodu (iskljucivsi Francuze same) Francuzi nisu stranci?