Kanadsko drzavljanstvo?!

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
zemo_online

Post by zemo_online »

liberal wrote:
danas wrote:ne podrugujem se ni najmanje -- zgrazavam se...

a reci bez ikava povoda da je na zakletvi za drzavljanstvo bilo svega 5 bijelaca nema veze ni sa tvojom kolegicom koja se druzi samo sa kinezima, ni sa time da 'tebe' crnci ne vole, ni sa time da se indijci i pakistanci mrze... ali ima veze sa tobom, i to prokomentarisah...

btw -- i znam kakav je 'situacija'...

over and out...
nisam mislio da ce tako ispast
samo sam htjeo da kazem kakva je populacija bila na ceremoniji
a sto se tice rasizma, ma mnogo je veci nego sto se smije i reci

jel to rasizam zbog boje koze ili vjere,nacije,kao kod nas?ili prema svim useljenicima?
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

test01 wrote:moze li se sa kanad. pasosem raditi legalno u eu ili usa?
simple answer NO

complicated answer maybe :D

za UK mozes kao kanadjanin dobiti dozvolu na 12 mjeseci rada
za USA mozes vrlo lako dobiti TN vizu ako ti je profesija na listi potrebnoj americkoj ekonomiji
zemo_online

Post by zemo_online »

Vozdra_123 wrote:
simple answer NO

za USA mozes vrlo lako dobiti TN vizu ako ti je profesija na listi potrebnoj americkoj ekonomiji
kakva je situacija obratno?dali ja npr. sa eu pasosem mogu raditi u kanadi,pokrenuti bussines ili firmu,kupiti nekretninu kao kanadjanin?dali na taj nacin ,pokretanjm bussinesa mogu steci pravo na kanadski pasos?
dali se lakse naseliti na sjever,di je hladnije i zivi manje ljudi?
ovo me zanima jer imam nekih planova u buducnosti.
zahvaljujem na odgovoru.
stachu

Post by stachu »

E bas da vas pitam (nako cisto informativno) :D , sta je potrebno, tj. sta sve trebam uraditi, kao drzavljanin BiH, da bih mogao aplicirati za zivot u Kanadi, a kasnije i sticanje drzavljanstva.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

test01 wrote:
Vozdra_123 wrote:
simple answer NO

kakva je situacija obratno?dali ja npr. sa eu pasosem mogu raditi u kanadi,pokrenuti bussines ili firmu,kupiti nekretninu kao kanadjanin?dali na taj nacin ,pokretanjm bussinesa mogu steci pravo na kanadski pasos?
dali se lakse naseliti na sjever,di je hladnije i zivi manje ljudi?
ovo me zanima jer imam nekih planova u buducnosti.
zahvaljujem na odgovoru.
da bi radio u kanadi ako imas UK pasos mislim da mozes dobiti temporary vizu.
ako ne, onda moras dobiti radnu vizu za koju ce ti firma sponzorisati.
opcija broj tri je da trazis imigracionu vizu, tj. popunis papire za landed immigrant status. u ovo ce ti se racunati fax, koje jezike govoris, koliko para ces da unes u zemlju (sto vise to bolje), ako ces da otvaras poslovna mjesta itd. ne znam koliko lokacija u kanadi ima uticaja za ove papire.
koliko znam sto se tice nekretnina ne moras imati nikakve papire da bi imao imovinu u kanadi.
sto se tice otvaranja firme u kanadi nisam siguran kakav status moras imati.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

stachu wrote:E bas da vas pitam (nako cisto informativno) :D , sta je potrebno, tj. sta sve trebam uraditi, kao drzavljanin BiH, da bih mogao aplicirati za zivot u Kanadi, a kasnije i sticanje drzavljanstva.
odes u ambasadu i trazis aplikaciju za landed immigrant status
oni ce ti sve ostalo objasniti

ono sto sam nabrojao gosp. test01 vazi i za tebe

g'luck

ps
kada steknes taj status sto je isto kao i green card u americi
cekas 3 godine da bi mogao aplicirati za drzavljanstvo
Last edited by Vozdra_123 on 14/08/2007 20:48, edited 1 time in total.
stachu

Post by stachu »

Vozdra_123 wrote:
stachu wrote:E bas da vas pitam (nako cisto informativno) :D , sta je potrebno, tj. sta sve trebam uraditi, kao drzavljanin BiH, da bih mogao aplicirati za zivot u Kanadi, a kasnije i sticanje drzavljanstva.

g'luck
OK, ima li jos kakva caka (mislim moram li jos sta znati).
BTW. jesi li i ti tako prosao, ili...
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

stachu wrote:
Vozdra_123 wrote:

g'luck
OK, ima li jos kakva caka (mislim moram li jos sta znati).
BTW. jesi li i ti tako prosao, ili...
ne znam ima li jos kakvih fazona
znam da koliko god si obrazovan i u ambasadi ti pocnu price kako te drzava treba itd itd... da su to samo price. kad dodjes u kanadu posao ti nece pasti s neba i bice poteskoca prvih 5 godina, a poslije je puno lakse :)

nisam... prosao sam kroz mnogo gore stvari....
ali nije tema o meni :D
zemo_online

Post by zemo_online »

bolje naci partnera u kanadi,nego trazit visu ili landed immigrant status,zar ne?
nego daj mi objasni,drug,ako ja dodjem u kanadu i trazim status,hocu li dobiti smjestaj,hranu dok se moj slucaj ne rjesi i koliko to traje?kako se trenutno bosanci tretiraju kao azilanti?jel imam sansi za ostati?
znam da kanada prima svake godine 200000 do 300000 ljudi i trenutno ne znam pogodniju zemlju za useljenje.eu se zatvorila.zahvaljujem.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

test01 wrote:bolje naci partnera u kanadi,nego trazit visu ili landed immigrant status,zar ne?
nego daj mi objasni,drug,ako ja dodjem u kanadu i trazim status,hocu li dobiti smjestaj,hranu dok se moj slucaj ne rjesi i koliko to traje?kako se trenutno bosanci tretiraju kao azilanti?jel imam sansi za ostati?
znam da kanada prima svake godine 200000 do 300000 ljudi i trenutno ne znam pogodniju zemlju za useljenje.eu se zatvorila.zahvaljujem.
pa jeste mnogo lakse bi ti bilo ozeniti/udati se

u kanadu neces uci dok ne dobijes taj status. ako dobijes radnu vizu i pocnes raditi mislim da mozes aplicirati za landed immigrant, i onda mozes ostati u drzavi dok se to ne rijesi.. ali ovaj nacin zna da potraje.

http://www.nytimes.com/2007/06/27/washi ... fd&ei=5070

kao azilant/refugee ne vjerujem da imas ikakvu sansu da dodjes u kanadu iz bih.

licno mislim da bi najbolje prosao kao muz ili kao neki bogatas koji hoce da otvori biznis.
nisamja

Post by nisamja »

danas wrote:lijepo je vidjeti da smo se vec asimilirali i poprimili divne odlike nove nam domovine, poput rasizma... :oops: :roll:
Better Man

Post by Better Man »

liberal wrote:
basta sljezove boje wrote:
liberal wrote:ma test je pismeni i cista je zajebancija
ako si u montrealu pretpostavljam da je na francuskom
inace cekas oko 6 mjeseci i kad otpjevas himnu i zakunes se kraljici tad si kanadjanin :D :D :D

ps
fino je kad dobijes novi pasos pa gdje god da odes niko te nista nepita ....osim naravno u americi a oni su paranoidni ionako :-) :-)
zakletva kraljici :lol:

onda si automatski i svecenik anglikanske crkve?
pa jebiga jesmo li zamlja komovelta ili ne :D :D
cuo sam da je tako slicno i u australiji ...
kad popunjavas ispit (pismeni) gledaju da se neprepisuje ali je to zajebancija ali kad zavrsis sa testom ( kad ga polozis) i kad te zovnu na ceremoniju polaganja zakletve kraljici gledaju dali izgovaras zakletvu ili foliras !
ovo bez zajebancije
kad sam ja polagao vratili su jednog tipa zato sto nije izgovarao kako je bilo napisano :-)
Ja za Australijski Passport nisam morao ništa da polažem iz jednog vrlo jednostavnog razloga, a to je što sam rođen tamo! Samo sam popunio formulare, predao rodni list i za sekundu bilo gotovo! Prošle godine sam izvadio novi, jer mi je stari isticao. I vidi ovo! Kada sam sve završio, tj. odnio dvije slike i priznanicu da sam uplatio passport u njihov konzulat na obali u roku od 10 dana ja sam dobio passport, koji izdat u Londonu! Ljudi ovde čekaju mjesec i više da dobiju Bosanski pasoš, dok australijski dobiješ u roku od 10 dana u koje je uračunato i vrijeme slanja papira njima, kao i passporta tebi! Koje je samo olakšanje putovati s njim niko te4 nizašta nemaltretira! Kad prolaziš kroz Hrvatsku ili Sloveniju samo otvore prvu stranicu i zatvore i vrate ti passport, bez da udaraju štambilje. Inaće važnost Australijskog passporta jee 10 godina. Pouzdano znam da je trenutno najači passport u svijetu Kanadski, a i ASustralijski je među top 5!
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

AenemA wrote:
liberal wrote:ma test je pismeni i cista je zajebancija
ako si u montrealu pretpostavljam da je na francuskom
inace cekas oko 6 mjeseci i kad otpjevas himnu i zakunes se kraljici tad si kanadjanin :D :D :D

ps
fino je kad dobijes novi pasos pa gdje god da odes niko te nista nepita ....osim naravno u americi a oni su paranoidni ionako :-) :-)
Isto kao sto kanadjani mene peglaju kad idem u Kanadu....
Da nisi crnac??? :D :D :D
liberal

Post by liberal »

Vozdra_123 wrote:
test01 wrote:bolje naci partnera u kanadi,nego trazit visu ili landed immigrant status,zar ne?

u kanadu neces uci dok ne dobijes taj status. ako dobijes radnu vizu i pocnes raditi mislim da mozes aplicirati za landed immigrant, i onda mozes ostati u drzavi dok se to ne rijesi.. ali ovaj nacin zna da potraje.

licno mislim da bi najbolje prosao kao muz ili kao neki bogatas koji hoce da otvori biznis.
znas sta mozes da odes u ambasadu u sarajevu i da pitas
ja sam poslao papire ( zahtjev za imigraciju ) iz sarajeva i bio sam u prvom krugu aplikanata koji su imali razgovor sa imigracijom u sarajevu. tad nije ni bilo ambasade ni konzulata (1997) nego sam imao razgovor u hotelu beograd.
sad ako hoces da apliciras kao i ja pitanje je kolike su ti sanse posto je sad screening proces mnogo jaci.
sad bez zajebancije ako si srbin i zivis u federaciji automatski dobijas bolju startnu poziciju. nemojte da se sad ismijavate ovom ja znam iz licnog iskustva.
druga opcija ti je da se udas i ozenis i tad dobijas useljenicku vizu u roku od 6 mjeseci. poslije toga treba da napunis 3 godine u kanadi da bi dobio pravo da apliciras za drzavaljanstvo.
ako planiras da otvoris neki vid trgovine mozes dobit radu visu ali tad nemas mogucnost za apliciranje za drzavljanstvo.
u svakom slucaju otidji na zvanicnu stranicu kanadske vlade i provjeri koji su uslovi i ogranicenja evo ti link
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.asp
Shoshana

Post by Shoshana »

liberal wrote:a tek quebec....e da vidis sto su to rasisit !
Ovu izjavu, naravno, potkrepljujes upravo objavljenom desetogodisnjom antropoloskom studijom stanovnika Quebeca (vlastitom, sigurno) :?

Ili inace olako stices predrasude?
liberal

Post by liberal »

Shoshana wrote:
liberal wrote:a tek quebec....e da vidis sto su to rasisit !
Ovu izjavu, naravno, potkrepljujes upravo objavljenom desetogodisnjom antropoloskom studijom stanovnika Quebeca (vlastitom, sigurno) :?

Ili inace olako stices predrasude?
govorim iz licnog iskustva :D :D
Shoshana

Post by Shoshana »

A-ha ...odrast'o u Kvibeku... :-)
liberal

Post by liberal »

Shoshana wrote:A-ha ...odrast'o u Kvibeku... :-)
ne nisam nego dosta cesto odem
zadnji put sam bio sa djevokom koja je rodjena ovdje i govori engleski bez akcenta( za razliku od mene ) i koja govori pravilni francuski.
otisli smo u montrael i desilo nam se par puta da odemo u restoran i ona hoce da naruci na francuskom ,osoblje se pravi da je nerazumije
slijedeci put rekoh pusti mene i ono konobarica dodje i brblja na francuskom sve u sesnaest. ja je onako blijedo gledam i kad ja progovorim na mome "broken" engleskom i kazem ja nemam pojma sta si upravo rekla prebace se na engleski.moja djevojka onda hoce da naruci na francuskom ova se pravi da je nerazumije :? ....zato sto govori cist francuski za raliku od kvebeskog francuskog.
takav slucaj se sad desio i sa kolegom koji je bio u quebec city prosle sedmice. rodjeni kanadjanin, (communication manager po zanimanju govori perfektni engleski/francuski...jebiga to mu je poso) i kad je dosao nazad u toronto sav komentar mu je bio e sacekat ce kad cu im slijedeci put otic. :x
dali znas kako quebec zove toronto?
zoo
znas zasto? zato sto ima ljudih svih boje koze ...mi smo stoka za njih :x
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

nije lako biti iz Quebeca, sa svojim sunarodnjacima se ne razumijes a za Francuze si stranac :-)

malo mi je smjesno da i oni koji slabo govore engleski moraju polagati zakletvu engleskoj kraljici
Shoshana

Post by Shoshana »

liberal wrote:
Shoshana wrote:A-ha ...odrast'o u Kvibeku... :-)
ne nisam nego dosta cesto odem
zadnji put sam bio sa djevokom koja je rodjena ovdje i govori engleski bez akcenta( za razliku od mene ) i koja govori pravilni francuski.
otisli smo u montrael i desilo nam se par puta da odemo u restoran i ona hoce da naruci na francuskom ,osoblje se pravi da je nerazumije
slijedeci put rekoh pusti mene i ono konobarica dodje i brblja na francuskom sve u sesnaest. ja je onako blijedo gledam i kad ja progovorim na mome "broken" engleskom i kazem ja nemam pojma sta si upravo rekla prebace se na engleski.moja djevojka onda hoce da naruci na francuskom ova se pravi da je nerazumije :? ....zato sto govori cist francuski za raliku od kvebeskog francuskog.
takav slucaj se sad desio i sa kolegom koji je bio u quebec city prosle sedmice. rodjeni kanadjanin, (communication manager po zanimanju govori perfektni engleski/francuski...jebiga to mu je poso) i kad je dosao nazad u toronto sav komentar mu je bio e sacekat ce kad cu im slijedeci put otic. :x
dali znas kako quebec zove toronto?
zoo
znas zasto? zato sto ima ljudih svih boje koze ...mi smo stoka za njih :x
Kol'ko ja razumijeh, ta konobarica ti je pricala na engleskom. Da si kojim pustim slucajem naletio na kakvu rasisticnu konobaricu, ne samo da ti ne bi progovorila na engleskom, nego bi te usput i otrovala :oops:
Oprosti, ali ne vidim kako si na osnovu gornjeg mogao zakljuciti da su Kvibekeri rasisti... U najboljem slucaju mogao si doci do zakljucka da je konobarica bila nadrkana.

Ako bismo na osnovu takvih iskustava donosili generalne zakljucke o stanovnistvu - mozes misliti kakvi bi trebali biti moji utisci o Ontariju. Ja na NIjagari - kad covjece neke cetnicke parade - sa sve zastavama sa 4 "c" i kokardama. Na kraju su se i nozevi potezali i policija intervenisala.

Ja ovdje zivim i radim, na oba jezika (iako mi francuski zakljakavi kad dodje do kondicionala) i jos se nisam nasla u neugodnoj situaciji. Ako cemo ruku na srce - sto sam cula rasistickih komentara - dolaze uglavnom ud strane useljenika, a i englesko-govorni Kvibekeri ubjedljivo prednjace u omalovazavanju Francusko-govornog stanovnistva. Imaju onaj tipican odnos "ja sam gazda - ti si seljak"...

Nego, s obzirom da sve i jedan restoran u Montrealu garantovano imaju dvojezicno osoblje - naruci iduci put na engleskom - vuk sit i ovce na broju.

@Basta, izvini, ne poznajem te, al' 'nako od srca - ne lupaj... Kvibekeri (bar oni francusko-govorni, na koje ocito mislis) se odlicno razumiju sa svojim sunarodnjacima. Oko 80% (od skoro 9 miliona) stanovnistva Kvibeka govori francuski. S. Harper je u stvari cak nedavno priznao da Kvibekeri cine naciju, nesto za sta se ovo stanovnistvo bori vec preko sto godina.

A sta si htjela reci recenicom da su im Francuzi stranci - valjda je tebi jasno - jer meni nikako nije. Kojem to narodu (iskljucivsi Francuze same) Francuzi nisu stranci?
zemo_online

Post by zemo_online »

liberal wrote:
Vozdra_123 wrote:

ja sam poslao papire ( zahtjev za imigraciju ) iz sarajeva i bio sam u prvom krugu aplikanata koji su imali razgovor sa imigracijom u sarajevu. tad nije ni bilo ambasade ni konzulata (1997) nego sam imao razgovor u hotelu beograd.
sad ako hoces da apliciras kao i ja pitanje je kolike su ti sanse posto je sad screening proces mnogo jaci.
sad bez zajebancije ako si srbin i zivis u federaciji automatski dobijas bolju startnu poziciju. nemojte da se sad ismijavate ovom ja znam iz licnog iskustva.
druga opcija ti je da se udas i ozenis i tad dobijas useljenicku vizu u roku od 6 mjeseci. poslije toga treba da napunis 3 godine u kanadi da bi dobio pravo da apliciras za drzavaljanstvo.
ako planiras da otvoris neki vid trgovine mozes dobit radu visu ali tad nemas mogucnost za apliciranje za drzavljanstvo.
u svakom slucaju otidji na zvanicnu stranicu kanadske vlade i provjeri koji su uslovi i ogranicenja evo ti link

A sta je sa onima koji dodju u kanadu i zatraze da ostanu tamo?Bez obzira dodju li legalno ili ilegalno.
Primjer-ja dodjem u kanadu legalno sa bosanskim pasosem i zatrazim da ostanem tj. da dobijem kanadsku dozvolu boravka ili kako se vec zove.Da li cu dobiti smjestaj,hoce li me primiti isl.Prijavim se kao refugee tj. da su mi ugrozena ljudska prava.Znaci,vec sam u kanadi,a ne da apliciram izvan kanade,jer znam da se tu skupljaju poeni,dugo to traje i male su sanse.Zahvaljujem na odgovoru.
liberal

Post by liberal »

test01 wrote:
liberal wrote:
Vozdra_123 wrote: pa jeste mnogo lakse bi ti bilo ozeniti/udati se

A sta je sa onima koji dodju u kanadu i zatraze da ostanu tamo?Bez obzira dodju li legalno ili ilegalno.
Primjer-ja dodjem u kanadu legalno sa bosanskim pasosem i zatrazim da ostanem tj. da dobijem kanadsku dozvolu boravka ili kako se vec zove.Da li cu dobiti smjestaj,hoce li me primiti isl.Prijavim se kao refugee tj. da su mi ugrozena ljudska prava.Znaci,vec sam u kanadi,a ne da apliciram izvan kanade,jer znam da se tu skupljaju poeni,dugo to traje i male su sanse.Zahvaljujem na odgovoru.
kako mislis da dodjes
ako nemas nikakvu vizu nemozes uci u avion u evropi a kamo li da sletis u kanadu
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

test01 wrote:
liberal wrote:
Vozdra_123 wrote: pa jeste mnogo lakse bi ti bilo ozeniti/udati se

ne vidim kako je ovo izvodljivo ako nije ratno stanje u bosni.
fino ce ti reci pokupi se i vozdra...
u kanadu neces doci sa bih pasosem bez pisma da te neko poziva u posjetu.
zemo_online

Post by zemo_online »

Ratno stanje u Bih nije bilo ni 96' 97' 98' 99',pa je Kanada primala Bosance,zar ne?Znam da su sad poostrili kriterijume,kao svuda.
Mos li mi objasniti,ako znas,kako svi oni koji dodju ilegalno u Kanadu i zataze dozvolu za boravak ,tu dozvolu i dobiju.Tu postoji cijela procedura,pravo zalbe na primjer,visi sud itd. ,a ne samo sup-karta kako ti kazes.Kanada je ipak visoka demokracija,zar ne?
Dali u Kanadi postoje prihvatni centri za ilegalne immigrante,kao u evropi,gdje oni borave dok se rijesi njihov zahtjev za boravkom?
liberal

Post by liberal »

test01 wrote:Ratno stanje u Bih nije bilo ni 96' 97' 98' 99',pa je Kanada primala Bosance,zar ne?Znam da su sad poostrili kriterijume,kao svuda.
Mos li mi objasniti,ako znas,kako svi oni koji dodju ilegalno u Kanadu i zataze dozvolu za boravak ,tu dozvolu i dobiju.Tu postoji cijela procedura,pravo zalbe na primjer,visi sud itd. ,a ne samo sup-karta kako ti kazes.Kanada je ipak visoka demokracija,zar ne?
Dali u Kanadi postoje prihvatni centri za ilegalne immigrante,kao u evropi,gdje oni borave dok se rijesi njihov zahtjev za boravkom?
ljudi su primani kao izbjeglice u vecini slucajeva. da ti objasnim jednu stvar da sad nemozes uci u kanadu ilegalno . pogotovo ako letis iz evrope. nece ti dati da se ukrcas u avion u evropi ako nemas validnu vizu (bilo turisticku , radnu ili imigrantsku).
postoji mogucnost da dodjes ko turista ovdje i da onda zatrazis imigraski status.postoji klauzula da kad god te neko zove u posjet taj sto te zove je odgovoran za tebe i da on garantuje da neces ostat ovdje.nece tebe niko ganjat ako ostanes ovdje ...imas mali milion ilegalaca pogotovo iz juzne amerike i portugala (!) ali tad nemas nikakvih prava. ako se razbolis moras sam da snosis troskove pregleda itd a to su ovdje astronomske cijene.
najblja je opcija da odes u ambasadu ili prati link sto sam postavio pa ce ti oni objasnit najbolje
Post Reply