Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

cute poison

#26 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by cute poison »

citroen wrote:Nema brate,kako postavise ove kamere raja sve vise gine...svaki dan na nasim putevima neko zagine i pored tih silnih kamera,kao one ce sprijeciti brzu voznju.Ove kamere nemaju preventivno djelovanje,one su tu budzet da se puni ili ti ga mup,bitno je njima da uzimaju lovu ovoj raji koja prekoraci 1km,3km ili velika 4km..zamislite cestitku sa 61km :-) :-)
Nije to zbog kamera, nego zbog lokalnih papaka koji hoce da "zeznu" sistem. Vjeruj mi da sprijece brzu voznju, kad 2-3 puta platis 50-ak KM-ova onda slj put pazis kako ces proci. I treba stoki uzimati pare, ko god prekoraci treba mu dobro naplatiti. Nisu znakovi po cesti postavljeni da se popuni prostor i da to lijepo izgleda, sigurno su postavljeni s razlogom. A ovaj postavljac teme sigurno nema ni polozeno, cim se ovako "nalozio" na ove sprejeve i gluposti.
Tranquilizer

#27 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by Tranquilizer »

mojnefoto wrote:

Nemam se namjeru raspravljati da li ili ne to raditi. Ukoliko zelite otvorite sebi temu pa komentarisite. Imate klip covjeka koji je poginuo zbog kamere negdje vani a kod nas cete imati primjer beskonacne vladavine istih stranaka koje ce se finansirati iz dzepova gradjana. I ovo naplacivanje 1 km/h prekoracenja sigurno nije za dobrobit gradjana nego zbog njihove pljacke i punjenja budzeta. To ima samo kod nas. Ocekuje se od gradjana da bude istoricar cesta i da zna kad je koji znak postavljen ili ako je skinut da je bio postavljen nekad. U Binjezevu je magistralna cesta sto znaci najmanje 60. Sada i ima znak 60 koji je neko skinuo ranije, pa onda neko protumacio da je po novom to naseljeno mjesto i slikao mjesec dva pod predpostavkom da je ogranicenje 50. E onda je neko skontao da je to ipak magistralni put i postavio znak 60 da bi tek tada poceli isporucivati slike uslikane ranije. Treba da placamo necije greske. Uostalom upitna je i preciznost navedenog radara na 1 km/h a kamoli mjeraca brzine u automobilima. Zna to i policija i to su vjesto sakrili objasnjenjem da je tada nije bilo znaka i da se podrazumjevalo da je 50. Valjda su tek sada skontali da je magistralna cesta i ispravili svoju zabludu koji nama naplacuju. Sto nisu na vrijeme slali kazne dok jos nije bilo znaka nego su ih cuvali mjesec dva pa onda odjednom adresirali. Da mozda mi ne bi skontali da su oni u zabludi i da podrazumijevaju da je ogranicenje 50. Ovo je PLJACKA I BEZOBRAZLUK vladajuce oligarhije podrzana nemastovitom da ne kazem glupom policijom koja postavlja ovakve zamke. Ali da ne idemo u daljnju raspravu. Kome se ne svidja neka ne cita a kamoli pokusava. Nema vise komentara da ili ne nego samo kako.

Upravo tako! :thumbup:
vozač

#28 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by vozač »

staviš najlon kese preko tablica i po gasu,

ako te murija zaustavi, za prednje tablice kažeš "mora jarane da se ta kesa neđe usput nafatala" i kuliraš 8)

a kad te upita za zadnje tablice, zašto je i na njima najlon kesa ti opet fino i kulturno kažeš "pa jebo majku, zar se i tu nafatala, e da nisam vidio vlastitim očima, ne bi vjerovo" i opet kuliraš, laganini, s osmijehom na licu 8-)

to ti mora proći 100%, ako ne prođe, zna se ... pravac parlament :lol: :lol: :lol:
kv99

#29 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by kv99 »

mojnefoto wrote:
kv99 wrote:Kako vas nije stid pokrenuti ovakvu temu i davati savjete ? Da li je iko od vas pomislio da te kamere pored puta postoje ne samo za slikanje i kazne vec da smanje prekoracenje brzine ? Da se gotovo svaki dan cuje kako je neko poginuo jer je prebrzo vozio i ne samo on vec i da je nastradao neko nevin koji se samo nasao na putu ? Kako mozete da dajete savjete da se kamere unistavaju ili da se omoguci prebrza voznja manipulacijom dokaza ? Da li shvatate da svojim savjetima kako da neko vozi prebrzo a da izbjegne kaznu pomazete da taj isti ne samo prekrsi zakon vec i da sebe i ostale dovede u opasnost po zivot ? Slijedeci put kada budete prelazili ulicu ili se vozili pomislite da li u vasem pravcu ide neko kome ste dali savjet kako da prebrzo vozi ? Razmislite o tome kada sa vama budu vasi najmiliji ili kada vase dijete krene prelaziti ulicu.
Ova se tema treba pod hitno ugasiti ne samo jer poziva na krsenje zakona vec i sto poziva na ugrozavanje zivota ljudi jer to je u stvari ono sto brza i neprilagođena voznja znaci. Nije dabe znak za 60 na nekom mjestu i nije bez razloga voziti prebrzo opasno.
Nemam se namjeru raspravljati da li ili ne to raditi. Ukoliko zelite otvorite sebi temu pa komentarisite.
Ova tema poziva na krsenje zakona a krsenje tih zakona dovodi do ugrozavanja zivota ne samo onih koji ih krse vec najvise nevinih. Ima i previse slucajeva gdje je prebrza voznja prouzrokovala nesrecu . Znakovi ogranicenja brzine postoje sa razlogom , ogranicenje brzine postoji sa razlogom i traziti nacin da se to izbjegne je ne samo nezakonito vec je i nemoralno.

P.S I ovdje postoji moderator koji moze reci da li se neka tema moze i kako komentarisati i koliko vidim ti nisi jedan od njih. Kao novi clan vidim da se ponasas na forumu kao sto se izgleda ponasas i u saobracaju , bez pracenja pravila i bez obzira za druge clanove .
palamuda

#30 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by palamuda »

Ja ne znam šta likovi kao postavljač teme žele, vozi brate koliko hoćeš i plati kaznu ako si faca. Ova priča o toleranciji postoji samo kod nas, pa ako je ograničenje 60 normalno je da ćeš dobiti kaznu ako voziš 61, šta želite, na koliko kaznu da dobiješ 100. Vozim auto 15 godina imam iza sebe stotine hiljada kilometara nikad nisam napravio nijedan prekršaj u saobraćaju i gle čuda ne smeta mi što kroz Binježevo vozim 60, a sve i da mogu više ni u ludilu nebi.
Pa neki dan je neki kaskader audijem ubio sebe i čovjeku pola kuće srušio na istom putu.
Postavljača teme prijaviti MUP-u kao potencijalno opasnu osobu.
autoe2

#31 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by autoe2 »

palamuda wrote:Ja ne znam šta likovi kao postavljač teme žele, vozi brate koliko hoćeš i plati kaznu ako si faca. Ova priča o toleranciji postoji samo kod nas, pa ako je ograničenje 60 normalno je da ćeš dobiti kaznu ako voziš 61, šta želite, na koliko kaznu da dobiješ 100. Vozim auto 15 godina imam iza sebe stotine hiljada kilometara nikad nisam napravio nijedan prekršaj u saobraćaju i gle čuda ne smeta mi što kroz Binježevo vozim 60, a sve i da mogu više ni u ludilu nebi.
Pa neki dan je neki kaskader audijem ubio sebe i čovjeku pola kuće srušio na istom putu.
Najveća laž ikad napisana na forumu... :-)
palamuda

#32 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by palamuda »

autoe2 wrote:
palamuda wrote:Ja ne znam šta likovi kao postavljač teme žele, vozi brate koliko hoćeš i plati kaznu ako si faca. Ova priča o toleranciji postoji samo kod nas, pa ako je ograničenje 60 normalno je da ćeš dobiti kaznu ako voziš 61, šta želite, na koliko kaznu da dobiješ 100. Vozim auto 15 godina imam iza sebe stotine hiljada kilometara nikad nisam napravio nijedan prekršaj u saobraćaju i gle čuda ne smeta mi što kroz Binježevo vozim 60, a sve i da mogu više ni u ludilu nebi.
Najveća laž ikad napisana na forumu... :-)
:lol:
sarayewo

#33 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by sarayewo »

kv99 wrote:Kako vas nije stid pokrenuti ovakvu temu i davati savjete ? Da li je iko od vas pomislio da te kamere pored puta postoje ne samo za slikanje i kazne vec da smanje prekoracenje brzine ? Da se gotovo svaki dan cuje kako je neko poginuo jer je prebrzo vozio i ne samo on vec i da je nastradao neko nevin koji se samo nasao na putu ? Kako mozete da dajete savjete da se kamere unistavaju ili da se omoguci prebrza voznja manipulacijom dokaza ? Da li shvatate da svojim savjetima kako da neko vozi prebrzo a da izbjegne kaznu pomazete da taj isti ne samo prekrsi zakon vec i da sebe i ostale dovede u opasnost po zivot ? Sljedeci put kada budete prelazili ulicu ili se vozili pomislite da li u vasem pravcu ide neko kome ste dali savjet kako da prebrzo vozi ? Razmislite o tome kada sa vama budu vasi najmiliji ili kada vase dijete krene prelaziti ulicu.
Ova se tema treba pod hitno ugasiti ne samo jer poziva na krsenje zakona vec i sto poziva na ugrozavanje zivota ljudi jer to je u stvari ono sto brza i neprilagodzena voznja znaci. Nije dabe znak za 60 na nekom mjestu i nije bez razloga voziti prebrzo opasno.
U potpunosti cu te podrzati onda kada se ogranicenja brzine prilagode uslovima na putu. Situacija trenutno je da imamo ogranicenja koja su definisana jos 80-ih kada je mogucnost automobila da odgovori na vozacevu reakciju i uspori ili stane bila potpuno drugacija. Primjera radi, kada vidim na pojedinim mjestima niz Ivan Sedlo ogranicenja od 20 km/h, bude mi muka.

Kamere u 99% slucajeva su tu, kako neko vec rece, za punjenje budzeta i kaznjavanje normalnih vozaca za minorna prekoracenja... Svako ko misli da ce 60 km/h napraviti razliku u odnosu na 65 km/h je u zabludi. Oni koji voze duplo preko ogranicenja ce to i nastaviti jer njemu to nikakvu razliku ne pravi.

Za ilustraciju, jednom prilikom sam radio reportazu za auto magazin odvezavsi sa kolegom turu Sarajevo - Doljani - Sarajevo, vozeci do Doljana po ogranicenja a vozeci nazad sasvim normalno. Razlika je da mi je po ogranicenjima put trajao vise od sat vremena duze, da sam smetao na cesti, preticali me sleperi itd. Opet da docaram, u povratku sam pretekao ravno 8 vozila, sto znaci da nisam vozio brzo ni divljacki, nego samo onako kako dozvoljavaju uslovi na cesti i automobil koji sam vozio.
autoe2

#34 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by autoe2 »

sarayewo wrote:
kv99 wrote:Kako vas nije stid pokrenuti ovakvu temu i davati savjete ? Da li je iko od vas pomislio da te kamere pored puta postoje ne samo za slikanje i kazne vec da smanje prekoracenje brzine ? Da se gotovo svaki dan cuje kako je neko poginuo jer je prebrzo vozio i ne samo on vec i da je nastradao neko nevin koji se samo nasao na putu ? Kako mozete da dajete savjete da se kamere unistavaju ili da se omoguci prebrza voznja manipulacijom dokaza ? Da li shvatate da svojim savjetima kako da neko vozi prebrzo a da izbjegne kaznu pomazete da taj isti ne samo prekrsi zakon vec i da sebe i ostale dovede u opasnost po zivot ? Sljedeci put kada budete prelazili ulicu ili se vozili pomislite da li u vasem pravcu ide neko kome ste dali savjet kako da prebrzo vozi ? Razmislite o tome kada sa vama budu vasi najmiliji ili kada vase dijete krene prelaziti ulicu.
Ova se tema treba pod hitno ugasiti ne samo jer poziva na krsenje zakona vec i sto poziva na ugrozavanje zivota ljudi jer to je u stvari ono sto brza i neprilagodzena voznja znaci. Nije dabe znak za 60 na nekom mjestu i nije bez razloga voziti prebrzo opasno.
U potpunosti cu te podrzati onda kada se ogranicenja brzine prilagode uslovima na putu. Situacija trenutno je da imamo ogranicenja koja su definisana jos 80-ih kada je mogucnost automobila da odgovori na vozacevu reakciju i uspori ili stane bila potpuno drugacija. Primjera radi, kada vidim na pojedinim mjestima niz Ivan Sedlo ogranicenja od 20 km/h, bude mi muka.

Kamere u 99% slucajeva su tu, kako neko vec rece, za punjenje budzeta i kaznjavanje normalnih vozaca za minorna prekoracenja... Svako ko misli da ce 60 km/h napraviti razliku u odnosu na 65 km/h je u zabludi. Oni koji voze duplo preko ogranicenja ce to i nastaviti jer njemu to nikakvu razliku ne pravi.

Za ilustraciju, jednom prilikom sam radio reportazu za auto magazin odvezavsi sa kolegom turu Sarajevo - Doljani - Sarajevo, vozeci do Doljana po ogranicenja a vozeci nazad sasvim normalno. Razlika je da mi je po ogranicenjima put trajao vise od sat vremena duze, da sam smetao na cesti, preticali me sleperi itd. Opet da docaram, u povratku sam pretekao ravno 8 vozila, sto znaci da nisam vozio brzo ni divljacki, nego samo onako kako dozvoljavaju uslovi na cesti i automobil koji sam vozio.
Upravo tako, pošto sam stalno na cesti po cijeloj nam lijepoj zemlji u zadnje vrijeme koristim radar detektor i širom otvorene oči da ne bih punio budžet i uprkos tome što ne divljam na cesti (srećom na vrijeme me to prošlo) uspio sam skupiti dvije kazne za brzu vožnju, jednu na 54 a drugu na nevjerovatnih 61km/h.
Znam da sam kriv jer tako jurcam ali jbg prenijelo me, nadam se da će mi oprostiti dežurni demagozi na forumu što ugrožavam i njih i sve ostale tako divljajući po cesti...
palamuda

#35 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by palamuda »

Kazne i ograničenja trebaju biti još strožija, svugdje u svijetu se puni budžet raznim kaznama samo kod nas ne valja što je tako, na Bradini je 20 ograničenje za kamione sa prikolicama, nije istina da je za sve učesnike u saobraćaju.
autoe2

#36 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by autoe2 »

palamuda wrote:Kazne i ograničenja trebaju biti još strožija, svugdje u svijetu se puni budžet raznim kaznama samo kod nas ne valja što je tako, na Bradini je 20 ograničenje za kamione sa prikolicama, nije istina da je za sve učesnike u saobraćaju.
Halo, svugdje u svijetu je policija tu da smanji broj mrtvih i povrijeđenih na cesti a ne da im je osnovno zanimanje punjenjenje budžeta. Za to postoje druge institucije koje su to sebi uzele u nadležnost.
palamuda

#37 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by palamuda »

autoe2 wrote:
palamuda wrote:Kazne i ograničenja trebaju biti još strožija, svugdje u svijetu se puni budžet raznim kaznama samo kod nas ne valja što je tako, na Bradini je 20 ograničenje za kamione sa prikolicama, nije istina da je za sve učesnike u saobraćaju.
Halo, svugdje u svijetu je policija tu da smanji broj mrtvih i povrijeđenih na cesti a ne da im je osnovno zanimanje punjenjenje budžeta. Za to postoje druge institucije koje su to sebi uzele u nadležnost.
Policija nije na cesti da smanji broj mrtvih, nego da putem prisile provodi zakone države koja ih je propisala nad ovakvim kao što su većina na ovoj temi. To je suština postojanja policije, a ne da bude socijalni radnik i moli hajvana da se ne ubija autom. Šta treba uraditi sa parama od kazni nego ih deponovati u budžet.
autoe2

#38 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by autoe2 »

palamuda wrote:
autoe2 wrote:
Policija nije na cesti da smanji broj mrtvih, nego da putem prisile provodi zakone države koja ih je propisala nad ovakvim kao što su većina na ovoj temi. To je suština postojanja policije, a ne da budale socijalni radnik i moli hajvana da se ne ubija autom. Šta treba uraditi sa parama od kazni nego ih deponovati u budžet.
Veze ti blage nemaš.... :-)
palamuda

#39 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by palamuda »

autoe2 wrote:
Čuj da smanji broj mrtvih, ja zanimanja ja sam policajac smanjujem broj mrtvih na cesti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
japo-

#40 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by japo- »

ja intresnatne teme :lol: :lol: :lol: :dance:
Tranquilizer

#41 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by Tranquilizer »

Još mi samo reci da je i pricanje o kršenju zakona kršenje zakona pa da ti medalju dam....ha ha ha joj lika :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: nije tebi dobro :roll: :roll: :roll: :roll:
autoe2

#42 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by autoe2 »

palamuda wrote:
autoe2 wrote:
Čuj da smanji broj mrtvih, ja zanimanja ja sam policajac smanjujem broj mrtvih na cesti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jadan ne bio, malo pogledaj kad policija podnosi izvještaje o bezbjednosti na cesti šta je osnovna i prva stvar koja se spominje..."imali smo xy nesreća,xy poginulih što je za xy veće ili manje u odnosu na isti period prošle godine"
Nakon toga obično se predstavljaju akcije kojima bi se taj broj unesrećenih smanjio za 5,10 % a nikad nećeš čuti da je cilj da se poveće količina naplaćenih kazni za xy cifru.
Znači oni znaju šta bi TREBALI da rade, ali pošto im to ne ide od ruke kako treba (samo jedan banalan primjer, prošla akcije "ne brže od života" gdje su postavljana auta iz udesa pored ceste ispod plakata sa porukom akcije, jedan genijalac u Grudama je otišao da napravi uviđaj na tom autu...) oni se okreću onom što im jedino ide od ruke otimanju para za banalne prekršaje da ih niko ne bi zajebavao jer krupne prestupnike i ne smiju zaustavljati...
MAN-lion's coach

#43 Re: Kamere/Radari u BiH - kako onemoguciti slikanje ?

Post by MAN-lion's coach »

Fino možeš onemogućiti...ne voziti.

Jer nekome je zabremedet kukati kako slika radar,ali nije zabremedet se prevrtati i udarati po stajalištima po narodu i sl. :lol:
Ili neki likovi koji pizde što ih slika radar dok love zeleno umjesto da uspore pred raskrsnicom...ccc
Ili ako je ograničenej 60 onda opet što me fotka na 61...što voziš preko 60?Nemoj pa te neće fotkati jer isto ti dođe jesi vozio 61 ili 161 opet si prekoračio.
Locked