Kamere na raskrsnicama???

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

van Basten

Post by van Basten »

Mene te kamere ne tangiraju... ja ionako vozim po propisima :D
JD

Post by JD »

Crvena Tifoza wrote:
spider124 wrote:ja mislim da te kamere nisu u stanju da slikaju i da odredjuju koliko km/h je neko vozio.

Za takvo nesto su trebali ugraditi(urezati) senzore u asfalt.
Mislim da griješiš. Te kamere su u stanju i da slikaju, a i da odrede brzinu vozila.
Samo ce kod Televizije biti kamera sa radarom

Ukoliko ste vozac u Sarajevu naredna informacija bi vam mogla ustedjeti koju markicu i pokoji bod na vozackoj. Od iduce hefte bit ce u funkciji radar sa video kamerom kod RTV doma koji ce kontrolisati brzinu i prolazak kroz crveno svijetlo na semaforu. Video nadzor saobracaja u Sarajevu postoji od sredine aprila mjeseca ali ove ostale kamere nemaju radar nego samo sluze za kontrolu prolaska kroz crveno i regulaciju saobracaja. Kamere se nalaze na sljedecim raskrsnicama :Vijecnica ,Higijenski zavod ,Skenderija, Vraca Pofalici, Otoka, Nedzariæi, Pjesacki ispod Stupske petlje, Stupska petlja ( K. Šorka i put M 18 ) Kod Energoinvesta, Lukavicka cesta na Dobrinji

a bas sam neki dan gledao kod televizije i nisam vidio nista uz cestu, tako da ne znam gdje su stavili tu kameru...

@photo odakle tebi te informacije o tom zumiranju slikanju itd ?
bpsang

Post by bpsang »

BHG wrote:narusavaju moja prava o privatnosti...nezelim da me prati kamera dje god krenem!!!!! :D
upucaj ih :D kad mogu ljude upucavati sto ne bi i kamere

nego gledaj apsurda Trojica drotova danas oko 14 h na raskrsnici kod EU -Policije sa biciklima ja sam u prvoj traci i cekam da se upali zeleno jos uvijek je crveno
do mene razlike izmedju dva automobila otprilike jedan metar,pasat, jos uvijek je crveno, prolazi majmun na motoru kroz crveno trojica drotova se ne obaziru na to.Opet ce najebati sitna buranija sa tim kamerama,kad je to ikad ijedan motorista platio kaznu za prekoracenje brzine, sve se bojim da idu 60 km/h dzadom od RTVdoma prema Ilidzi
bpsang

Post by bpsang »

crne polukugle postavljene visoko na ulicnoj rasvjeti, uslikacu jednu da znate sta vas gleda :D
šega

Post by šega »

photo wrote:i jos jedna stvar:
obzirom da se kamere rotiraju, ne koriste se samo za saobracaj, vec za kompletan nadzor dijela koji pokriva kamera. znaci, pracenje sumljivih ljudi, pljackasa ili kradljivaca (da nema potjera kao u filmovima) i sve ostalo sto je operativno potrebano da se radi s kamerom. opremu su donirali amerikanci (racunare, mrezu i softver) a kanton je kupio kamere i platio postavljanje. kamere se napajaju strujom preko solarnih celija (to je ona ploca koja je pored kamere, znaci, nezavisne su od nestanka struje) i mogu snimati po mraku i smanjenom vidljivoscu.

jos malo, pa ce sarajevo biti kao london, bicemo snimljeni 300x u jednom danu.
Imaš grešaka u informacijama, naime ploće koje su pored kamere nisu
solarne već je to antena pošto je bežična veza sa centrom
bianconero

Post by bianconero »

je li sigurno to da se moze vidjeti ko je vozac?
puno ljudi vozi auta od firme, pa me interesuje kako ce se to regulisati.
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

zena21 wrote:
kremenko_mali wrote:mek mek mek...

h m m
:shock: :shock: :?
zamucao od plahog uzbudjenja... :D :D
sffovac

Post by sffovac »

koji ce to lom biti
sjecam se, prije par godina, onog jadnog francuskog farmera, dosla mu slika, on, na autoputu, u traktoru, prekoracio brzinu od nekih 180km/h
znam da ih je poslije htio tuziti, kako je zavrsilo ne sjecam se, al' je bilo ludo

mislim da je @JD u pravu, samo ta, ako vec i nije postavljena, kod RTV doma, ce kontrolisati brzinu, ostale su nadzorne i posatavljene su prije par mjeseci
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

bianconero wrote:je li sigurno to da se moze vidjeti ko je vozac?
A putni nalog?! Koliko ljudi može istovremeno voziti jedno auto? ;)
sarayewo

Post by sarayewo »

bianconero wrote:je li sigurno to da se moze vidjeti ko je vozac?
Kazna dodje onome na cije je ime registrovano vozilo... E sad, kako ce taj neko regulisati i kontati ko je ustvari kriv - to mup ne zanima... Na kraju krajeva, kao sto neko pomenu, imaju putni nalozi... iskreno, nadam se da vlasnici firmi znaju ko im, gdje i kada vozi auta registrovana na firmu...

Inace, sto se tice samog projekta... Mislim da je ideja dobra. Nadam se da ce, ako nista, sprijeciti da svakih nekoliko mjeseci slusamo i gledamo o strasnim (cesto fatalnim) udesima na relaciji RTV-Stup.
ibrik

Post by ibrik »

kremenko_mali wrote:mek mek mek...

h m m
u redu je...morao sam provjeriti za kamerisisise...
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Crvena Tifoza wrote: Mislim da griješiš. Te kamere su u stanju i da slikaju, a i da odrede brzinu vozila.
Kao što ti je i odgovoreno, samo je kod RTV doma ugrađen radar, tako da se jedino tu mjeri prekoračenje brzine, a onda kamera odrađuje svoje.
photo wrote: i jos jedna stvar:
obzirom da se kamere rotiraju, ne koriste se samo za saobracaj, vec za kompletan nadzor dijela koji pokriva kamera. znaci, pracenje sumljivih ljudi, pljackasa ili kradljivaca (da nema potjera kao u filmovima) i sve ostalo sto je operativno potrebano da se radi s kamerom. opremu su donirali amerikanci (racunare, mrezu i softver) a kanton je kupio kamere i platio postavljanje. kamere se napajaju strujom preko solarnih celija (to je ona ploca koja je pored kamere, znaci, nezavisne su od nestanka struje) i mogu snimati po mraku i smanjenom vidljivoscu.

To je potpuno tačno. Cijeli svijet teži potpuno kontrolisanom društvu, gdje su kamere postavljene na svakom ćošku, trenutnu lokaciju osobe u sistemu odaje identifikacija preko neke od komunikacionih sprava koje posjedujete. Ne znam da li ste primjetili vijest o slobodnom presretanju komunikacija koja je objavljena prije neki dan:

http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... 9&Itemid=2

Biometrijski pasoši. RFID čipovi. Potpuni video nadzor. Potpuno slobodno prisluškivanje telefonskih i presretanje e-mail i sms poruka.

Potpuno kontrolisano društvo, pod izgovorom borbe protiv terorizma (u svijetu) i kriminala (kod nas), To je sudbina ljudske populacije.

Ove metode će biti efikasne, ali da li je to slobodno društvo.
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

Zavatoni wrote:
Crvena Tifoza wrote: Mislim da griješiš. Te kamere su u stanju i da slikaju, a i da odrede brzinu vozila.
Kao što ti je i odgovoreno, samo je kod RTV doma ugrađen radar, tako da se jedino tu mjeri prekoračenje brzine, a onda kamera odrađuje svoje.

To je potpuno tačno. Cijeli svijet teži potpuno kontrolisanom društvu, gdje su kamere postavljene na svakom ćošku, trenutnu lokaciju osobe u sistemu odaje identifikacija preko neke od komunikacionih sprava koje posjedujete. Ne znam da li ste primjetili vijest o slobodnom presretanju komunikacija koja je objavljena prije neki dan:

Biometrijski pasoši. RFID čipovi. Potpuni video nadzor. Potpuno slobodno prisluškivanje telefonskih i presretanje e-mail i sms poruka.

Potpuno kontrolisano društvo, pod izgovorom borbe protiv terorizma (u svijetu) i kriminala (kod nas), To je sudbina ljudske populacije.

Ove metode će biti efikasne, ali da li je to slobodno društvo.

Prije nego jopet izvalish takvu glupost malo se bolje informishi....

“Sve se operacije bilježe i pohranjuju i točno se zna tko je što uradio, kada i koliko dugo. Da bi se zaštitila privatnost običnih građana, potrebno je imati jak nadzor sistema. Svaku upotrebu te procesuiranje i analizu dobijenih podataka mora nadzirati tužitelj”, kaže Skucarelo.

Naime, upoznat sam detaljno sa citavim projektom i bez Suda i Tuzilastva nema nista... cijela oprema vrijedi preko 2,5Mil KM a budi siguran da EU ne bi dala toliku lovu da prisluskuju everyday fukare k'o sto smo ja i ti i ini ostali... :lol:
karanana

Post by karanana »

Povoljno prodajem kamera-blokirajuce pokrivace za tablice, kao ovaj na slici. Imam hin u raznim dimenzijama, kockastim, pravougaonim, izduzenim kao sto je vecina nasih tablica.

Image
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

100_KA wrote:
BHG wrote:narusavaju moja prava o privatnosti...nezelim da me prati kamera dje god krenem!!!!! :D

nego gledaj apsurda Trojica drotova danas oko 14 h na raskrsnici kod EU -Policije sa biciklima ja sam u prvoj traci i cekam da se upali zeleno jos uvijek je crveno
do mene razlike izmedju dva automobila otprilike jedan metar,pasat, jos uvijek je crveno, prolazi majmun na motoru kroz crveno trojica drotova se ne obaziru na to.Opet ce najebati sitna buranija sa tim kamerama,kad je to ikad ijedan motorista platio kaznu za prekoracenje brzine, sve se bojim da idu 60 km/h dzadom od RTVdoma prema Ilidzi
Ovako se to rjesava :D

http://www.youtube.com/watch?v=ZXQblddP3nc

sffovac wrote:koji ce to lom biti
sjecam se, prije par godina, onog jadnog francuskog farmera, dosla mu slika, on, na autoputu, u traktoru, prekoracio brzinu od nekih 180km/h
znam da ih je poslije htio tuziti, kako je zavrsilo ne sjecam se, al' je bilo ludo

mislim da je @JD u pravu, samo ta, ako vec i nije postavljena, kod RTV doma, ce kontrolisati brzinu, ostale su nadzorne i posatavljene su prije par mjeseci
Evo kako se desilo to sa traktorom

http://www.youtube.com/watch?v=dwE-abSIwls

:D
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Ostri_Mac wrote:

“Sve se operacije bilježe i pohranjuju i točno se zna tko je što uradio, kada i koliko dugo. Da bi se zaštitila privatnost običnih građana, potrebno je imati jak nadzor sistema. Svaku upotrebu te procesuiranje i analizu dobijenih podataka mora nadzirati tužitelj”, kaže Skucarelo.

Naime, upoznat sam detaljno sa citavim projektom i bez Suda i Tuzilastva nema nista... cijela oprema vrijedi preko 2,5Mil KM a budi siguran da EU ne bi dala toliku lovu da prisluskuju everyday fukare k'o sto smo ja i ti i ini ostali... :lol:
Evo da Jopet izvalim glupost. O načinu davanja takvih ad-hoc kvalifikacija ne bih trošio puno riječi, jer to je pitanje lične kulture i odgoja.

Posto ti u tom projektu ucestvujes vjerovatno mi mozes odgovoriti da li ce ta telekomunikaciona oprema imati portove koji ce taj nadzor omogucavati sa bilo koje lokacije na "kugli zemaljskoj"?

Da li smatras da pod izgovorom o opasnosti od terorizma neka strana obavjestajna sluzba nece dobiti odobrenje da kontrolise tokove komunikacije.

Vec nas poprilicno dobro prisluskuju (mislim na mobilne komunikacije) sa lokacija za koje ti i ja ne znamo, pa zar zaista mislis da nece moci to i legalno uraditi preko Ministarstva sigurnosti i slično.

Iako se mogu s tobom složiti da u ovom trenutku postoji dobra zakonska osnova koja štiti privatnost pojedinaca, zar ne misliš da je u nekoj vanrednoj situaciji moguća izmjena tih pravila.

Govorim sve ovo jer imam predstavu kakve su mogućnosti modernih uređaja za prisluškivanje i presretanje telekomunikacija. Sa tvoje pravne strane to je možda i čista situacija, ali sa moje tehničke strane mislim da postoji dosta prostora za zloupotrebu.

Izvinjavam se što zachatavam topic kojem ovo nije tema i odustajem od daljnje polemike, a g-din iz oblasti prisluškivanja može otvoriti zaseban topic na kojem možemo polemisati, ali samo pod uslovima civilizirane kulture dijaloga (koja nama sama po sebi nepoznat pojam).
Como_Sarajevo

Post by Como_Sarajevo »

100_KA wrote:

Tebi je garant motorista skinuo žensku :D :lol: :lol: :lol:
JD

Post by JD »

pojedinci previse gledaju Nacionalni Geografiju... naprica se ovdje svasta,a jos nisu ni postavili taj radar kod RTV doma, eno pise u novinama da tek treba da ga postave, sto je bilo sasvim ocigledno jer kamere nije bilo.
Last edited by JD on 14/06/2007 14:58, edited 1 time in total.
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

Zavatoni wrote:
Ostri_Mac wrote:

Evo da Jopet izvalim glupost. O načinu davanja takvih ad-hoc kvalifikacija ne bih trošio puno riječi, jer to je pitanje lične kulture i odgoja.

Posto ti u tom projektu ucestvujes vjerovatno mi mozes odgovoriti da li ce ta telekomunikaciona oprema imati portove koji ce taj nadzor omogucavati sa bilo koje lokacije na "kugli zemaljskoj"?

Da li smatras da pod izgovorom o opasnosti od terorizma neka strana obavjestajna sluzba nece dobiti odobrenje da kontrolise tokove komunikacije.

Vec nas poprilicno dobro prisluskuju (mislim na mobilne komunikacije) sa lokacija za koje ti i ja ne znamo, pa zar zaista mislis da nece moci to i legalno uraditi preko Ministarstva sigurnosti i slično.

Iako se mogu s tobom složiti da u ovom trenutku postoji dobra zakonska osnova koja štiti privatnost pojedinaca, zar ne misliš da je u nekoj vanrednoj situaciji moguća izmjena tih pravila.

Govorim sve ovo jer imam predstavu kakve su mogućnosti modernih uređaja za prisluškivanje i presretanje telekomunikacija. Sa tvoje pravne strane to je možda i čista situacija, ali sa moje tehničke strane mislim da postoji dosta prostora za zloupotrebu.

Izvinjavam se što zachatavam topic kojem ovo nije tema i odustajem od daljnje polemike, a g-din iz oblasti prisluškivanja može otvoriti zaseban topic na kojem možemo polemisati, ali samo pod uslovima civilizirane kulture dijaloga (koja nama sama po sebi nepoznat pojam).

Ma joj bolan, pogr si me shvatio... Stoji sve sto pises, naravno- ja sam ti dao samo cistu situaciju na papiru :D a ta situacija/rjesenja i postoje radi nas obicnih smrtnika jer, naravno, da se svi konci vuku sa mjesta o kojima pojma nemamo i radi interesa o kojima nista ne znamo...

I da, u pravu si- naravno da ce postojati mogucnosti da se i ostali jackuju i prisluskuju :D ...pa vec svi znamo sta se radi u americi, zamisli kako ce kod nas tek biti. Dakle razlika izmedju papira/pravnog okvira i stvarnog stanja = :-) :D :lol:

Bezeze, tako da na kraju ispadne da smo obojica u pravu :D a jopet niko nije, u pravu su samo oni sto imaju pristup tome :?
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

Zavatoni wrote:
Ostri_Mac wrote:

Ma joj bolan, pogr si me shvatio... Stoji sve sto pises, naravno- ja sam ti dao samo cistu situaciju na papiru :D a ta situacija/rjesenja i postoje radi nas obicnih smrtnika jer, naravno, da se svi konci vuku sa mjesta o kojima pojma nemamo i radi interesa o kojima nista ne znamo...

I da, u pravu si- naravno da ce postojati mogucnosti da se i ostali jackuju i prisluskuju :D ...pa vec svi znamo sta se radi u americi, zamisli kako ce kod nas tek biti. Dakle razlika izmedju papira/pravnog okvira i stvarnog stanja = :-) :D :lol:

Bezeze, tako da na kraju ispadne da smo obojica u pravu :D a jopet niko nije, u pravu su samo oni sto imaju pristup tome :?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Ostri_Mac wrote:
Zavatoni wrote:
Crvena Tifoza wrote: Mislim da grije¹i¹. Te kamere su u stanju i da slikaju, a i da odrede brzinu vozila.
Kao ¹to ti je i odgovoreno, samo je kod RTV doma ugraðen radar, tako da se jedino tu mjeri prekoraèenje brzine, a onda kamera odraðuje svoje.

To je potpuno taèno. Cijeli svijet te¾i potpuno kontrolisanom dru¹tvu, gdje su kamere postavljene na svakom æo¹ku, trenutnu lokaciju osobe u sistemu odaje identifikacija preko neke od komunikacionih sprava koje posjedujete. Ne znam da li ste primjetili vijest o slobodnom presretanju komunikacija koja je objavljena prije neki dan:

Biometrijski paso¹i. RFID èipovi. Potpuni video nadzor. Potpuno slobodno prislu¹kivanje telefonskih i presretanje e-mail i sms poruka.

Potpuno kontrolisano dru¹tvo, pod izgovorom borbe protiv terorizma (u svijetu) i kriminala (kod nas), To je sudbina ljudske populacije.

Ove metode æe biti efikasne, ali da li je to slobodno dru¹tvo.

“Sve se operacije bilje¾e i pohranjuju i toèno se zna tko je ¹to uradio, kada i koliko dugo. Da bi se za¹titila privatnost obiènih graðana, potrebno je imati jak nadzor sistema. Svaku upotrebu te procesuiranje i analizu dobijenih podataka mora nadzirati tu¾itelj”, ka¾e Skucarelo.

ahaaa
haj kad si vec upoznat... reci mi samo postoji li mogucnost zloupotrebe... kao recimo kada ti se neki admin nakaci na bhmobile i cita ko se u pet ujutro munta... ko se dogovara da prespava... i slicne folove ;)
zena21

Post by zena21 »

ja se vracam starom nacinu muntanja i dogovaranja - asikovanje ispod prozora :D

mobitel - zdraaaaavo :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

zena21 wrote:ja se vracam starom nacinu muntanja i dogovaranja - asikovanje ispod prozora :D

Otvoooori draga proooozor
I sluuusaj nase note
O ljubavi cemo pjevat
La muzika di note :D
zena21

Post by zena21 »

_BosanaC wrote:
zena21 wrote:ja se vracam starom nacinu muntanja i dogovaranja - asikovanje ispod prozora :D

I sluuusaj nase note
O ljubavi cemo pjevat
:-) :-) :-) :-) :-)

jel me to muntas :oops: :D :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

zena21 wrote:
_BosanaC wrote:

I sluuusaj nase note
O ljubavi cemo pjevat
:-) :-) :-) :-) :-)

jel me to muntas :oops: :D :D
Da me veca i konyan zik :D :D :D
Post Reply