Kalii Permanganans

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Locked
Aurora Borealis

#1 Kalii Permanganans

Post by Aurora Borealis »

Prije nekog vremena imala sam neku manju infekciju na licu, herpes koji se raširio malo više nego inače, i u SanaSi su mi prepisali terapiju između ostalog sa bivacinom, rivanol soli, nekom kremom ja mislim isto na bazi rivanola, i kalii permanganas-om: izrazito tamno ljubičasti, krupniji prah, koji se razmuti s vodom i čisti se lice s tom otopinom.

Mene zanima ako mi neko može reći o kakvoj supstanci se radi, kakve efekte ima po kožu. Inače dovoljno je samo na vrh noža usuti u litru vode i voda se oboji u krajnje tamnu ljubičastu boju. To me malo kopkalo što djeluje kao prilično jaka tvar.
Hvala Bogu, infekcija je prošla, i sve je okej.

Ah da, i pravo mi je smiješno bilo kad sam otišla u apoteku, u početnim stadijima, kad još nisam ni znala da je infekcija nego mislila obični herpes, kaže ona apotekarka mrtva hladna: ' To vam je Herpes Zoster.' !!!!!! :shock: Malo je reći da mi je život pred očima preletio, apoteka se okrenula oko mene, a dotična dijagnozu neka prepusti ljudima čiji je to posao.

Još jednom, o kakvoj supstanci je riječ, ako iko zna, ili ima iskustva s tim?
Unaprijed hvala!
:)
julisiz es grant

#2 Re: Kalii Permanganans

Post by julisiz es grant »

Kalijum permanganat, kod nas poznatiji kao hipermangan. On je jak oksidans i kao takav ima primjenu kao dezinficijens i antiseptik ( procesom oksidacije bukvalno "sagori" mikroorganizme ). Iz istih razloga primjenjuje se u velikom razblaženju, što si i sama primijetila, da ne bi oštetio tkivo. Danas ima primjenu kod lokalnih infekcija kože koje "vlaže" ( osnovno pravilo liječenja kožnih bolesti je "suho na suho, vlažno na vlažno" ).
Aurora Borealis

#3 Re: Kalii Permanganans

julisiz es grant wrote:Kalijum permanganat, kod nas poznatiji kao hipermangan. On je jak oksidans i kao takav ima primjenu kao dezinficijens i antiseptik ( procesom oksidacije bukvalno "sagori" mikroorganizme ). Iz istih razloga primjenjuje se u velikom razblaženju, što si i sama primijetila, da ne bi oštetio tkivo. Danas ima primjenu kod lokalnih infekcija kože koje "vlaže" ( osnovno pravilo liječenja kožnih bolesti je "suho na suho, vlažno na vlažno" ).
E hvala ti puno, pokušala sam proguglati, pa nije bilo najuspješnije :)
Lijep pozdrav.
fixer

#4 Re: Kalii Permanganans

Post by fixer »

joj ti sto daju te terapije su krajnje ofirni. pa svim mojim frendovima daju istu terapiju. vise ne moras ici kod njih, ja cu ti propisati...
Aurora Borealis

#5 Re: Kalii Permanganans

fixer wrote:joj ti sto daju te terapije su krajnje ofirni. pa svim mojim frendovima daju istu terapiju. vise ne moras ici kod njih, ja cu ti propisati...
Ma znam da svima isto propisuju, ali meni je stvarno pomogla terapija. Još kad skontam da je porijeklo infekcije od psa koji je bolovao od neke zoonoze, i jadnik je umro sa svega 4 mjeseca, ja sam dobro prošla.
Ali hajd, sad znam gdje mogu odmah, da ne moram prolaziti kroz silnu birokratiju po raznim klinikama :)
Locked