kalibracija plazme

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
BaDa
Posts: 1914
Joined: 20/04/2009 23:42
Location: Sarajevo
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

#1 kalibracija plazme

Post by BaDa » 30/05/2011 10:37

evo ljudi znal neko mozda kako da izvrsim kalibraciju plazme odnosno lg42pj350? cuo sam da mora raditi nekih 100 ili 200 sati pod nekim posebnim bojama :S a nigdje ne mogu da nadjem neki dobar tut ili sl.. pa ako neko zna nek javi! :D hvala


skafiskafsnjak
Posts: 18323
Joined: 16/04/2011 18:46
Has thanked: 4 times
Been thanked: 53 times

#2 Re: kalibracija plazme

Post by skafiskafsnjak » 30/05/2011 13:01

BaDa wrote:evo ljudi znal neko mozda kako da izvrsim kalibraciju plazme odnosno lg42pj350? cuo sam da mora raditi nekih 100 ili 200 sati pod nekim posebnim bojama :S a nigdje ne mogu da nadjem neki dobar tut ili sl.. pa ako neko zna nek javi! :D hvala
300h sati u Default modu . Uglavnom su to modovi gdje su kontrast i svjetlina smanjeni ... I ja sam nedavno kupio ( Panasonic S30 ) i jos par dana pa ce gotovo biti to 300h .
Sto se tice kalibracije ... sve znam kako se radi i sta treba ( otprilike ) . Trebaju ti postavke za kalibarciju tvoje plazme ( dobijes ondje dje si kupio tv ili kod ovlastenog prodavaoca, ako nisi kog njega kupio) i onaj program za kalibraciju ... Gledao sam Calman, kosta preko 200km, e sad ne znam koji su nacini da se ne plati ... Malo se raspitaj ...

http://www.hdtelevizija.com/forum


skafiskafsnjak
Posts: 18323
Joined: 16/04/2011 18:46
Has thanked: 4 times
Been thanked: 53 times

#4 Re: kalibracija plazme

Post by skafiskafsnjak » 30/05/2011 21:15

@HaHaHa2, to je rucna kalibracija ... Ako se moze uraditi preko racunara, mnogo je bolje :D

User avatar
BaDa
Posts: 1914
Joined: 20/04/2009 23:42
Location: Sarajevo
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

#5 Re: kalibracija plazme

Post by BaDa » 31/05/2011 00:22

ma vala meni rekao lik ovaj na hd forumu da stavim na expert mode i tako da stoji valjda dok 300 sati ne prodje :S a sta se moze desiti ako se to fino ne izvrsi kalibracija??

skafiskafsnjak
Posts: 18323
Joined: 16/04/2011 18:46
Has thanked: 4 times
Been thanked: 53 times

#6 Re: kalibracija plazme

Post by skafiskafsnjak » 31/05/2011 12:49

BaDa wrote:ma vala meni rekao lik ovaj na hd forumu da stavim na expert mode i tako da stoji valjda dok 300 sati ne prodje :S a sta se moze desiti ako se to fino ne izvrsi kalibracija??
Pa vidi, nisam siguran koji modovi postoje u LG Plazmi ili nekih drugih . U Panasonica to je True Cinema mod i kod njega mi je sve smanjeno na 30% ili manje ... Uglavnom mislim da je sustina da ti svjetlost i kontrast smanjeni budu ... E sad, mozda je tebi tako na tom expert modu ..?
Nisam siguran sta se desava ako se ne izvrsi dobro ... pretpostavljam da je kvalitet slike losiji . Znam da se to radi da se tzv. plinovi u plazmi razviju ... Kao sto sam rekao, idi na http://www.hdtelevizija.com/forum . Tamo oni sve znaju

User avatar
BaDa
Posts: 1914
Joined: 20/04/2009 23:42
Location: Sarajevo
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

#7 Re: kalibracija plazme

Post by BaDa » 31/05/2011 12:57

L00d wrote:
BaDa wrote:ma vala meni rekao lik ovaj na hd forumu da stavim na expert mode i tako da stoji valjda dok 300 sati ne prodje :S a sta se moze desiti ako se to fino ne izvrsi kalibracija??
Pa vidi, nisam siguran koji modovi postoje u LG Plazmi ili nekih drugih . U Panasonica to je True Cinema mod i kod njega mi je sve smanjeno na 30% ili manje ... Uglavnom mislim da je sustina da ti svjetlost i kontrast smanjeni budu ... E sad, mozda je tebi tako na tom expert modu ..?
Nisam siguran sta se desava ako se ne izvrsi dobro ... pretpostavljam da je kvalitet slike losiji . Znam da se to radi da se tzv. plinovi u plazmi razviju ... Kao sto sam rekao, idi na http://www.hdtelevizija.com/forum . Tamo oni sve znaju
nista nasao sam ja sve :D meni u cinema mod kad stavim svjetost i kontrast su smanjeni na oko 70% ali nasao sam ja da mora biti min 50% kontrast i svjetlost prvih 200 sati rada! poslije toga stimam kako mi odgovara :D ali nigdje ne mogu da nadjem na tv-u da vidim koliko je sati radio do sada :S

skafiskafsnjak
Posts: 18323
Joined: 16/04/2011 18:46
Has thanked: 4 times
Been thanked: 53 times

#8 Re: kalibracija plazme

Post by skafiskafsnjak » 31/05/2011 12:59

Hehehe smanji ti to min. na 30% , sto je sigurno sigurno ....
A nemas nidje naci koliko je radio, izracunaj otprilike... Meni plazma dnevno radi minimalno 8h, a nekada i vise... Dodjem s posla oko 3, upalim je i do 23h radi ... Tako sam i izracunao ...

User avatar
BaDa
Posts: 1914
Joined: 20/04/2009 23:42
Location: Sarajevo
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

#9 Re: kalibracija plazme

Post by BaDa » 31/05/2011 13:22

L00d wrote:Hehehe smanji ti to min. na 30% , sto je sigurno sigurno ....
A nemas nidje naci koliko je radio, izracunaj otprilike... Meni plazma dnevno radi minimalno 8h, a nekada i vise... Dodjem s posla oko 3, upalim je i do 23h radi ... Tako sam i izracunao ...
ma postavio sam ja kontrast i svjetlost na 45% :D valjda je dovoljno :D

User avatar
Qler
Posts: 19513
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 29 times
Been thanked: 37 times

#10 Re: kalibracija plazme

Post by Qler » 31/05/2011 13:55

Ja sam danas spojio plazmu, stavio na Kino mode, i programirao da radi od 09 do 21h, posto me nece biti bas puno ovih dana, neka se sama stima dok mene nema :)

User avatar
DoradO
Posts: 4361
Joined: 27/04/2008 00:39
Location: facebook.com/dorado.images
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times

#11 Re: kalibracija plazme

Post by DoradO » 31/05/2011 13:59

aaaa :shock: ja to nikad nisam radio a sad ce jo 5 godina i sve je udure :)

skafiskafsnjak
Posts: 18323
Joined: 16/04/2011 18:46
Has thanked: 4 times
Been thanked: 53 times

#12 Re: kalibracija plazme

Post by skafiskafsnjak » 31/05/2011 14:25

Koje plazme imate ? Ja kupio Panasonic P42S30E :)

User avatar
BaDa
Posts: 1914
Joined: 20/04/2009 23:42
Location: Sarajevo
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

#13 Re: kalibracija plazme

Post by BaDa » 31/05/2011 14:29

ja kupio lg42pj350 :D jos otkljucao sebi usb da mogu gledati filmove za sad je odlicna :D eto samo da prodje tih 200 sati rada i onda da prikljucim racunar preko hdmi/dvi kabla :D

skafiskafsnjak
Posts: 18323
Joined: 16/04/2011 18:46
Has thanked: 4 times
Been thanked: 53 times

#14 Re: kalibracija plazme

Post by skafiskafsnjak » 31/05/2011 14:56

Ja cu da odradim 300h ... bar su mi tako rekli :)

User avatar
BaDa
Posts: 1914
Joined: 20/04/2009 23:42
Location: Sarajevo
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

#15 Re: kalibracija plazme

Post by BaDa » 31/05/2011 20:19

L00d wrote:Ja cu da odradim 300h ... bar su mi tako rekli :)
pa ja tako nekako negdje pise 200 negdje 300 :D

skafiskafsnjak
Posts: 18323
Joined: 16/04/2011 18:46
Has thanked: 4 times
Been thanked: 53 times

#16 Re: kalibracija plazme

Post by skafiskafsnjak » 31/05/2011 20:24

Pah 300... sto je sigurno sigurno ... Kao sto u nas kazu, "od viska glava ne boli ". E pa upravo tako . Ako plazma bude radila duze nego su ti rekli, nece nista biti ... A ako radila manje ... moze biti :D heehe

User avatar
BaDa
Posts: 1914
Joined: 20/04/2009 23:42
Location: Sarajevo
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

#17 Re: kalibracija plazme

Post by BaDa » 01/06/2011 11:20

a ima mogucnost da se ubrza tih 300 sati :D tako sto preko noci ostavis tv ukljucen na nekom kanalu gdje samo onaj snijeg i tako citavu noc da stoji :D to sam citao na hdforumu :D a takodje da pitam ova moja plazma ima dvb t tuner (mpeg4) i kontam jel se moze uloviti koji dodatni kanal? :S koristim telemach kablovsku

User avatar
ExNihilo
Posts: 12019
Joined: 23/01/2008 07:05
Location: In the sheltering shade of the forest
Has thanked: 19 times
Been thanked: 91 times

#18 Re: kalibracija plazme

Post by ExNihilo » 06/06/2011 01:44

Poslije kupovine televizora, prvih 200 do 300 sati (preporučujemo 300 sati), držati TV u True Cinema modu sa smanjenjim kontrastom na pola za sve tipove signala, te kako analognih tako i digitalnih ulaza.

Postavke za True Cinema mod sa smanjenim kontrastom su:

Mode: True Cinema
Contrast: 30
Brightness: 0
Colour: 30
Sharpness: 5
Vivid colours Off
Eco-mode Off
P-NR Off
Panel On

Razrađivanjem panela prvih 300 sati bez podizanja osvjetljenja i kontrasta, ćelije plazme će se pravilno formirati, te će sama kvaliteta slike beneficirati od ovakvog postupka razrađivanja panela. nakon 300 sati razrađivanja panela, primjenite postavke koje vidite u nastavku teskta:
PREPORUČENE POSTAVKE by HD Televizija (SD, HD, PS3 i PC)

Postavke za kalibriranu True Cinema sliku su:

Mode: True Cinema
Contrast 60
Brightness: 0 (-3 kod svijetlijih scena – po afinitetu korisnika)
Colour: 25
Sharpness: 8
Vivid colours Off
Eco-mode Off
P-NR Off
Panel On

skafiskafsnjak
Posts: 18323
Joined: 16/04/2011 18:46
Has thanked: 4 times
Been thanked: 53 times

#19 Re: kalibracija plazme

Post by skafiskafsnjak » 06/06/2011 11:37

@Ellinor, za svaku plazmu imaju posebne postavke dobijene kalibracijom...
Kada se navrsi tih 300h+ , nazove se lijepo onaj gdje je kupljena plazma i traze se postavke ...

User avatar
ExNihilo
Posts: 12019
Joined: 23/01/2008 07:05
Location: In the sheltering shade of the forest
Has thanked: 19 times
Been thanked: 91 times

#20 Re: kalibracija plazme

Post by ExNihilo » 06/06/2011 11:40

Na hdtelevizija forumu kažu da ove postavke vrijede za sve panasonic plazme.

skafiskafsnjak
Posts: 18323
Joined: 16/04/2011 18:46
Has thanked: 4 times
Been thanked: 53 times

#21 Re: kalibracija plazme

Post by skafiskafsnjak » 06/06/2011 12:01

Ellinor wrote:Na hdtelevizija forumu kažu da ove postavke vrijede za sve panasonic plazme.
pa dobro, to je manuelno... Bolje je i to nego da na svoju ruku stimamo ... Ali kada se namjesti na postavke koje dobijes od prodavnice, znaci da od toga ne moze bolje :)

Post Reply