UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

high_volume

#376 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by high_volume »

valterbranisarajevo wrote:Pretpostavljam Vlada KS.Na web stranici vodovoda ima dosta interesantnog materijala, planovi i slično.

Međutim moram napisati i ovo. Članovi nekih ekoloških NVO tvrde da je Vrelo Bosne ustvari zagađeno od septičke jame restorana "labud".. :sad:

Čini mi se da se sistemom bojenje vode može ući u trag vodotoku, mislim da su tako u kraškim područjima ustanovljavani tokovi vode.

Da li je taj način moguć i za izvorišta pitke vode u Bačevu?
vratnik

#377 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by vratnik »

Haris.ba wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Pa, de nam reci šta je rješenje?
Rješenje će biti kad ova generacija izumre - i zamjeni ih neka bolja generacija. Nama nade nema.
Zar su stvarno nasa djeca nama toliki neprijatelji? Ne samo da ce nas pitati zasto im unistismo vodu, vec zasto nista nismo uradili.
Da je to moj posao ja bih to otprilike ovako uradio. (i da imam taj fejsbuk):
- Sazvati sto vise ljudi na rostiljanje koje bi se pretvorilo u osnivacku skupstinu Udruzenja gradjana za zastitu voda BiH. (nemoguce je nesto ovako bitno, kao sto je voda stititi preko Dobrica ili Dostasa). Statut bi bilo jednostavno napisati, ili prepisati. (za ovo treba desetak ljudi posto sam negdje spomenuo da nema kriticne mase za akciju)
- uraditi plan djelovanja (akutne stvari ODMAH), ostalo po vaznosti / mogucnostima.
- informisati narod (internet je oaza informisanih kojoj treba viza za BiH..), obavijestiti ih da ih stomak mozda i zbog vode boli, a da ce ih dzep sigurno pravo zaboliti. Ovo je nsto sto sam naucio u poslu: izracunaj covjeku u lovi nesto i on odjednom slusa.. Kad napisete da ce cetveroclanoj porodici trebati najmanje 400 km godisnje samo za vodu za pice, mozda se pridruze protestom, ili potpisom.
- potpise podrske koristiti kao odraz volje naroda (narod nije bitan, ali su bitni glasaci..) i traziti razgovor s odgovornim, pitati ih da li imaju rjesenje, na sta isto lici i postaviti to eventualno na forum (ima ovdje stvarno inteligentnog svijeta, neko ce sigurno vidjeti ako je to suplje k'o sito sta nam serviraju)
- informisati se kod privrednika koliko bi kostalo, lupam, rjesenje odvoda necistih voda s Bjelasnice da to firma radi.

raspisah se malo, nije mi bila namjera. Ali osjecao sam da moram nakon mog prilicno pesimisticnog posta i nakon izjave koju dade Haris, da lijepa drzava ceka neke nove ljude da je popravljaju. Ovako ce to otprilike za par godina uraditi neki pomocnici u razvoju, polusposobni, porezima dobro placeni nesposobnjakovici, koji ce nas nazivati domorocima i smijati se nasoj nesposobnosti. Nadam se samo da ja necu biti taj kome ce ovo baciti na sto i reci, de zavrsi nam ovo, mi smo na team buildingu, ili u prevodu: nahrani kerove i nista ne diraj.. :(
:D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#378 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by PipiDugaDevetka »

Danas, kada sam točio vodu na Uzunovića vrelu došao je i domaćin iz kuće Uzunovića sokak broj: xx da sebi natoči pvc flašu od 2 litra, pa sam malo prekinuo točenje svoje gide zagadjene vode od desetak pet-litarskih pvc flaša (Prokuhavam je, a za piće koristim Tešanjski dijamant). U neobaveznom razgovoru sam mu rekao da ja mislim da ova voda nije zagadjena jer je kvar na Radavama kod Brezovače što je desni (zapadni) segment planine Igman, pa vjerovatno fekalije cure direktno na Vrelo Bosne, a pošto je Uzunovića vrelo na lijevom (jugoistočnom) segmentu planine Igman, najvjerovatnije je da nema zagadjenja.

Medjutim, on reče da on zna gdje su Radave, te da je proveo djetinjstvo boraveći tamo. Tvrdi da su tokom rata cijevi kanalizacije prema Hadžićima popucale, začepljene,...itd. Dalje tvrdi da su, navodno, ''oni koji su renovirali hotel Maršal pružili kanalizaciju od hotela u pravcu Dejčića i nisu je spojili nigdje nego negdje na nepoznatoj lokaciji samo ostavili otvoreno da curi''.

Dakle, domaćin sa broja: xx tvrdi, a ja nemam dokaza, nego samo prenosim šta je čovjek rekao, pružili su kanalizaciju na suprotnu stranu ne završavajući je. Priča ima osnova jer obnovitelji hotela Maršal su znali za stanje kanalizacije prema Hadžićima, ali nisu imali novca ili veza u Vladi Kantona i Vodovodu da je dovedu u ispravno stanje, pa su, prema njegovim riječima, napravili ovu improvizaciju = krivično djelo.

Nemam mogućnosti da sam provjerim ovu priču, pa pozivam sve koji pročitaju ovo da prilikom odlaska na Bjelašnicu, pažljivo osmatraju cestu nebi li uočili šahtove divlje kanalizacije, snime ako uoče te šahtove ili pronadju mesto isticanja divlje kanalizacije i isto snime, te postave snimke(fotografije) ovdje ili film na YouTube.

Image
Nisam stavio broj kuće u Ulici Uzunovića sokak iz koje je domaćin izašao da natoči vode i sa kojim sam razgovarao. Staviću ga kada neko provjeri ovu priču i dojavi na ovu temu ili FB grupu: Zastitimo nase Vrelo Bosne i nasu Vodu. "Pravo na vodu".
valterbranisarajevo

#379 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by valterbranisarajevo »

Ponovo analizirana voda na Vrelu Bosne

Voda još zagađena

Služba za sanitarnu zaštitu i kontrolu kvalitete vode KJKP Vodovod i kanalizacija uzela je uzorke vode na Vrelu Bosne nakon saniranja kolektora na Brezovači. Kako je za Oslobođenje kazala Jasminka Simić, rukovodilac nadsležne službe, analiza je pokazala da je voda još opterećena istom bakterijom, te da prema pravilniku ona nije za piće.

„Kolektor je saniran i mi kao i svakog ponedjeljka uzimamo uzorke da bismo ispitali kvalitet vode. Prema našim rezultatima, nivo zagađenosti je manji, ali voda opet nije za piće. I na Stojčevcu smo na dvije lokacije uzimali uzorke vode za koju se nakon ispitivanja također pokazalo da nije pitka“. istakla je Simić.

Kako je dodala Simić, nivo opterećenja vode zavisi od oborinskih padavine, tako da u kišnom periodu voda bude zagađenija.

„S obzirom na to da su vremenske prilike u posljednjih nekoliko dana povoljnije, i nivo zagađenosti je manji. Ovo su sasvim normalne i prirodne pojave, a vodu koja nije u sistemu vodo snabdijevanja ne treba piti. Ova voda nije u sistemu i naši sugrađani nemaju razloga za paniku. Voda koju piju sterilna je i kvalitetna“, pojasnila je Simić, koja naglašava kako na nekim područjima postoje i zgagađeniji izvori iz kojih se voda pije svakodnevno, te da je cijela situacija oko Vrela Bosne prenapuhana.

„Sigurno da psotoje dijelovi naše zemlje gdje ljudi piju vodu koja je zagađenija, ali zbog toga nemaju problema. Apelujemo na građane da piju vodu sa slavina jer naša voda je sigurna. Imamo prirodno čistu vodu koja je ogroman kapital, ali moramo je čuvati“, dodoaje Simić.

Osman Delić, direktor JU Spomenik prirode Vrelo Bosne, kaže za Oslobođenje da se stanje na ovom lokalitetu još prati.

„Možemo očekivati smanjivanje količine bakterija u vodi, ali za to treba vremena. To nije čaša vode da se ispere“, ističe Delić.

S.Huremović

Oslobođenje 8.7.2010.

Kome sada vjerovati?-pitanje je sad.. Direktoru JU Vrelo Bosne koji kaže da treba vremena da se stanje stabilizuje ili ljudima iz NVO koji i dalje tvrde da Vrelo Bosne zagađuje restoran „Labud“.

S obzirom da je voda zagađena i na Stojčevcu koji je udaljen od Vrela Bosne oko 2 KM, čini mi se da je u pitanju ipak nešto treće. Ali šta? :?
valterbranisarajevo

#380 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Pogledajte obavezno ovo! :shock:

Code: Select all

http://www.** No links **.ba/front/ku~-c-e_poznatih_u_velikoj_aleji_na_ilid~z-i
valterbranisarajevo

#381 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Kupusović: Moguće je napraviti voćnjak i iskoristiti podzemne vode

Podzemne vode su iskoristive na više lokacija. U voćnjaku se ne bi smjele koristiti nikakve hemikalije, kaže Kupusović

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... _voda.html
valterbranisarajevo

#382 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Voda na Stojčevcu u odnosu na Vrelo Bosne jako zagađena

Simić upozorava da je veoma rizično piti vodu s lokalnih izvora i česmi koje nisu na centralnom vodovodnom sistemu, jer se ta voda ne dezinficira

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... bosne.html
valterbranisarajevo

#383 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Riješeno pitanje nadoknada za zemljište u vodozaštitnoj zoni

Nadležnost nad vodnim tokovima, osim rijeka Bosne i Željeznice, ubuduće će imati Kanton. Riješen problem finansiranja

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... zakon.html
Haris.ba

#384 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by Haris.ba »

valterbranisarajevo wrote:Riješeno pitanje nadoknada za zemljište u vodozaštitnoj zoni

Nadležnost nad vodnim tokovima, osim rijeka Bosne i Željeznice, ubuduće će imati Kanton. Riješen problem finansiranja

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... zakon.html
Samo za zemlju na Ilidži treba minimalno 200 miliona maraka(vjerovatno više). A kažu da će se to iz sredstava za legalizaciju plaćatiizmeđu ostaloga). Neka je 25% sredstava iz legalizacije. Koje su to građevine na koje će se platiti 50 miliona rente? Znači da će se legalizovati sve i svašta samo da bi se namakle pare. Sit vuk i ovce na broju. Država nešta radi, legalizuje se sve i svašta, narod svakako sve to plaća, političari ispadaju sposobni...
vodoinstalater

#385 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by vodoinstalater »

@Haris.ba

Meni je bilo smijesno kada sam procitao na koji nacin imaju namjeru da prikupe novac za otkup zemljišta. Mislim nigdje veze, iz novca za legalizaciju bi trebalo biti finansirano i uredjenje zemljišta tj obezbjedjenje adekvatne infrastrukture itd. Znaci koncepcija nam je da nelegalnu gradnju legaliziramo i nepitajuci ima li razloga sto je ona nelegalna.
Imam jedan prijedlog za ove smislove, neka legalizuju ono naselje na desnoj obali gdje je trebao biti "aqvatoriji - veslacka staza" onda kada naplate novac od tih ljudi koji su objekte podigli u zastitnoj zoni na drzavnom zemljistu neka taj isti novac daju za otkup zemljišta na lijevoj obali..... ma smijurija ba

PS Bas me interesuje po kojoj osnovi su obracunali da je za to potrebno toliko novaca, vjerovatno racunaju da je kvadrat tog zemljista iste vrijednosti kao za parcele za individualnu izgradnju na Ilidzi.
uvjek dobar gost

#386 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by uvjek dobar gost »

K R I V I SU !!! :
- Abid Jusić, Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo- Amer Ćenanovic, Općinski načelnik Ilidže
- Alija Budnjo, korisnik i zagađivač okoliša, osoba koja se deklarira kao vlasnik restorana „Labud“ i slicno
- Kemal Karić, Inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove..v...oda
-Za ugrožavanja kvaliteta vode i prirode u Kantonu Sarajevo, time i mogućih posljedica po zdravlje građana, štete nanesene imidžu BiH, i niz grešaka iz oblasti zaštite okoliša i neprovođenja sistema zakonitosti zaštite okoliša (radno, naqdležno i provjereno)Kanton Sarajevo Premijer ,Općina Ilidza Načelnik,FBiH, Ministar zdravlja
FBiH, Uprava za inspekcijske poslove +Ministar za vodoprivredu i šumarstvo

...Za ugrožavanja kvaliteta vode i prirode u Kantonu Sarajevo, time i mogućih posljedica po zdravlje građana, štete nanesene imidžu BiH, i niz grešaka iz oblasti zaštite okoliša i zbog ne provođenja sistema zakonitosti zaštite okoliša (po funkciji i nadležno)

S U M Nj I V I SU !!!
- Skupština Kantona Sarajevo, zbog toga što ne vrši nadzor nad radom Vlade i njenih Ministarstava , I drugih kantonalnih organa uprave ne poduzima mjere i sankcije, ne sprovodi odluke i zaključke Vlade, što ignorira poslanička pitanja i inicijative o pitanjima zaštite okoliša I zdravlja ljudi
- Abid... Šarić, Ministar privrede KS, zbog netransparentnosti sto liči na saučesništvo u lošim radnjama
- Mustafa Cuplov, Ministar zdravstva, zbog nedostatka brige za zdravlja građana Sarajev
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#387 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Ćenanović Amer(SDA) je pobijedio na izborima.
Svi ostali su prikupili manje glasova kada se saberu od njega samog.
Izlaznost na izbore nešto malo više od 50%.

Glasači, građani, narod zaslužuje da jede i pije njihove fekalije!
PipiDugaDevetka

#388 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Predizborno je vrijeme:
Odgovor No: 3384
Pristigla poštaX

Džananović MirelaPoštovani, Vaš meil sam proslijedila nadležnoj službi . Hvala! S poštovanjem,...
7. 7. (Prije 11 dana)

Džananović MirelaUčitavanje...7. 7. (Prije 11 dana)

Odgovor |Džananović Mirela za mene
pokaži detalje 7. 7. (Prije 11 dana)

Poštovani,
Vaš meil sam proslijedila nadležnoj službi .

Hvala!

S poštovanjem,
Džananović Mirela
[email protected]
KJKP "ViK"d.o.o. Sarajevo
Kontakt tel: 237-655 lok.136
tel.fax. 239-992

Prijavio sam kvar na vodovodu u ulici u kojoj stanujem. Na sred raskrsnice curi iz ventila voda.
Još uvijek nisu popravili. Kao što rekoh, predizborno je vrijeme, a ova službenica Mirela nije ništa kriva, ona je uradila svoj dio posla.
ViK vadiona na 70-postotne gubitke ima i svoju drugu stranu medalje, javašluk&šalabajzerluk!
karanana

#389 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by karanana »

evo novi biser. sad bi ova da napravi nuklearnu centralu unutar stijene vrela pa da fino radijacija cisti govna. pa ovo je smijesno.
da jos uvijek postoji feral tribune ja bih pomislio da se feral tribune zajebava sa tematikom svojim sarkazmom.
UV zrakama protiv bakterija na Vrelu Bosne
Voda bi bila odlična jer se za sterilizaciju ne bi koristila hemijska sredstva, kaže Simić
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
S. MUHIĆ 06/08/2010 11:30:00
image Vrelo Bosne: Napraviti hladnjak i UV cjevovod

S obzirom na to da su analize pokazale da u vodi na izvorištu Vrela Bosne stalno ima bakterija, Jasminka Simić, rukovodilac Službe za sanitarnu kontrolu vode preduzeća "Vodovod i kanalizacija", za naš list kaže da bi najbolje rješenje bilo uništavati bakterije na izvoru.

- Na mjestu gdje se pije voda na Vrelu Bosne bilo bi dobro napraviti pećinu u koju bi se postavio cjevovod sa UV sistemom. Kada voda prođe kroz cjevovod, UV zrake bi potpuno uništile bakterije. Nakon toga, bila bi odlična za piće jer se za sterilizaciju ne bi koristila hemijska sredstva - kazala je Simić i dodala da bi tada posjetioci sigurno pili čistu vodu.

Kaže da bi se na tom mjestu mogao napraviti i hladnjak, a ne bi trebalo ni puno novca.

- Ideja nam se sviđa, ako bi se mogla tehnički izvesti, mi ćemo pomoći sve što budemo mogli. Ako je ovo ispravno rješenje da se uklone bakterije iz vode, novac ćemo moći tražiti iz fondova EU - istakao je Osman Delić, direktor JU "Zaštićena prirodna područja".
avaz
PipiDugaDevetka

#390 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

karanana wrote:evo novi biser. sad bi ova da napravi nuklearnu centralu unutar stijene vrela pa da fino radijacija cisti govna. pa ovo je smijesno.
da jos uvijek postoji feral tribune ja bih pomislio da se feral tribune zajebava sa tematikom svojim sarkazmom.
Voda bi bila odlična jer se za sterilizaciju ne bi koristila hemijska sredstva, kaže Simić

S obzirom na to da su analize pokazale da u vodi na izvorištu Vrela Bosne stalno ima bakterija, Jasminka Simić, rukovodilac Službe za sanitarnu kontrolu vode preduzeća "Vodovod i kanalizacija", za naš list kaže da bi najbolje rješenje bilo uništavati bakterije na izvoru.

- Na mjestu gdje se pije voda na Vrelu Bosne bilo bi dobro napraviti pećinu u koju bi se postavio cjevovod sa UV sistemom. Kada voda prođe kroz cjevovod, UV zrake bi potpuno uništile bakterije. Nakon toga, bila bi odlična za piće jer se za sterilizaciju ne bi koristila hemijska sredstva - kazala je Simić i dodala da bi tada posjetioci sigurno pili čistu vodu.

Kaže da bi se na tom mjestu mogao napraviti i hladnjak, a ne bi trebalo ni puno novca.

- Ideja nam se sviđa, ako bi se mogla tehnički izvesti, mi ćemo pomoći sve što budemo mogli. Ako je ovo ispravno rješenje da se uklone bakterije iz vode, novac ćemo moći tražiti iz fondova EU - istakao je Osman Delić, direktor JU "Zaštićena prirodna područja".
avaz
I još treba probiti tunel kroz Bjelašnicu, pa da i mi osjetimo mjesečno nekoliko dana Mediterana! :D
van Basten

#391 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by van Basten »

uslikano danas... apsurd naše države i uređenja i "vodozaštitne zone" i...
Image
Comrad

#392 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by Comrad »

Sad krece zimska sezonaa, apartmani su bili prazni, kad pocnu tatini sinovi ponovo da kenjaju sad na zimovanju...eto nama go**ana na proljece... :D

A apartmani, grade li se grade...

:bih:
PipiDugaDevetka

#393 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Neka angažuju Mekija Torabija da na Bačevu ''posvećuje vodu svojom energijom sa 5 planeta''. Svi sretni, voda čista i još ljekovita. Ne treba ni hlora dodavati (ušteda).

Bolnice bi bile ispražnjene u roku, odmah. Fabrike bi imale sve radnike na broju...Niko bolovanje ne bi koristio...
PipiDugaDevetka

#394 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Nema tog prečistača na svijetu niti UV lampe koja će eliminisati azbestna vlakna koja dospiju u vodu za piće!
Elektronskim mikroskopom koji u BiH NE POSTOJI se otkrivaju vlakna azbesta koja se odvajaju od azbestnocementne vodovodne cijevi na mjestu oštećenja iste.
palamuda

#395 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by palamuda »

Ovi što tale ove gluposti zvane filteri za vodu po kućama i potenciraju ove priče o lošoj vodi u sarajevskom vodovodu. Na poslu imamo neku skalameriju sa buretom flaširane vode, prvi put kad sam se napio te vode odmah sam dobio stomačne tegobe koje su trajale 7 dana. Od tada lijepa česma, naknadna pamet uvijek skoči na nos. Godinama pijem vodu na vikendici sa pumpe one ručne, bez ikakvih filtera, pa evo me, nisam se otrovo ni crko. Flaširana voda je obična podvala i smeće zapakovano u ušminkanu bocu.
Bačevo :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#396 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by antimobbing »

Izvrsna tema ...
Bakir1

#397 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by Bakir1 »

nekada se tema zvala kakvu vodu pijemo.
u duhu naslove te teme tj ove slike su tu nastale prilikom zamjene grijaca u bojleru.
Image
Image
Image
O'zone
Globalni moderator

#398 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by O'zone »

Bakir1 wrote:nekada se tema zvala kakvu vodu pijemo.
u duhu naslove te teme tj ove slike su tu nastale prilikom zamjene grijaca u bojleru.
Kamenac,hrđa od dotrajalih cijevi i mulj standardno tako je i kod mene u bubregu :mrgreen:
Bakir1

#399 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by Bakir1 »

eto ga, mi to pijemo, ovako se fino za pokaza akumuliralo
O'zone
Globalni moderator

#400 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Post by O'zone »

Bakir1 wrote:eto ga, mi to pijemo, ovako se fino za pokaza akumuliralo
Zaboravio sam dodati azbestne čestice jer još uvjek u sistemu imamo azbestne cijevi :mrgreen:
Post Reply