Kakvo rjesenje Srbi nude za kosovski problem?

drug_clan77

Post by drug_clan77 »

goeasy wrote:Toliko gluposti nisam skoro procitala kao na ovoj temi. Prvo, ko iole malo poznaje blizu istoriju znace da su problemi na Kosovu i Metohiji poceli jos mnogo pre Milosevica , licno njemu spomenik Siptari treba da podignu usred Pristine jer su zahvaljujuci njemu na putu da dobiju ono sto su decenijama na najnizi nacin bioloskom reprodukcijom kao pacovii,dilovanjem droge i raznim pokvarenim pritiscima a u vreme Milosevica i stvaranjem teroristicke organizacije koja je ubijala civilno stanovnistvo i koju su na zalost zbog Miloseviceve politike legalizovali u Vasingtonu. Ono sto Srbija sada svojom diplomatijom i medjunarodnim pravom moze da uradi je da nastavi pregovore . Realno nije moguce ocekivati da ce se institucije Srbije vratiti na Kosovo ali ima i drugih resenja koja bi se pregovorima mogla doneti, sve sem nezavisne drzave, bas zato sto je na najnizi nacin doslo na korak do nje. Evo sta ja mislim da bi moglo da bude resenje:
1 Medjunarodni protektorat na toj teritoriji zauvek, ili
2 Podela Kosova
PS. Pesak, izvini ali preterujes nevidjeno, ne dozvoli da zbog nekih koji su krijuci se iza imena tvog naroda i tvoje zemlje cinili zlo drugima, u svim narodima na svetu postojali su i postoje takvi, nisu vredni toga da zbog njih omrznes svoju zemlju i narod, gledaj malo u buducnost, pokusaj da volis svoju okolinu , ipak je mnogo vise nasih sunarodnika poznato po dobroti, znanju, uspesima, ko god je dosao u Beograd, otisao je odatle sa lepim uspomenama.
Imao sam sinoc preceg posla ;) Samo da ti kazem da se ne slazem sa tobom. Kasnije cu obrazloziti zasto mada sumnjam da ce se pesku svidjeti razbijanje njenih zabluda...
pesak

Post by pesak »

Boje nastavi sa precim poslovima. Ja za tvoje postove nemam zivaca. Svaki dan ih izbegavam na tv-u ili radiju, tako da ni tvoje necu citati. Dosta. Aman. 20 godina. :shock: Citaj Dubravku Stojanovic, Latinku Perovic, mogao bi da se obavestis sta to radi Natasa Kandic...sto bih ti ja objasnjavala kad ima toliko pametnijih zena od mene ? A ta suplja , tinejdzerska, ko je koga prvi, ostavi za decu. /Ako ces pravo, prvi su Srbi, jos tamo 1912.../
pesak

Post by pesak »

Ne mogu sad da nadjem taj intervju Adema Demacija...mislim da je dat Danasu ..u kome jako dobro objasnjava situaciju na Kosovu...taj intervju je bio za mene dogadjaj...dugo sam ga cuvala i sad eto, ne mogu da ga nadjem.
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Citao sam ih dosta vremena, cak i previse, na zalost prica im je uvijek ista da se u jednom momentu covjek zapita da tu nesto nije u redu.

Btw. Ogranicio sam vremenski period na kraj devedesetih, cisto da izbjegnemo neke bisere tipa trovanja samo albanskih studenata :D Zesca izvala, zar ne? Otrov koji djeluje na nacionalnoj osnovi...

Dakle, indirektno si priznala da su albanski separatisti sa kraja devedestih prvi organizovano zapucali (dakle, krenuli sa ubijanjem) sa ciljem izdvajanja iz Srbije i tadasnje Jugoslavije.

Zasto? Vjerovatno ces odgovoriti zato sto ih je Slobin rezim kinjio i ugnjetavao?

Tacno, ali taj rezim je kinjio i srpskog seljaka iz okoline Kragujevca, jedanko kao sto je kinjio albanskog seljaka u okolini Prizrena.

Dakle ta ti prica ne prolazi. Isto ako sto mi mora biti jasno da bi se isto desilo da je predsjednik drzave bio neko kao Ceda Jovanovic. Jednostavno, neki su htjeli van iz Srbije i Jugoslavije. U sustini, mislim, cak tvrdim da pomenutog albanskog seljaka iz okoline Prizrena ni najmanje nije zanimalo u kojoj on drzavi zivi, jer on jednostavno on ima svoje zakone i norme ponasanja u svojoj porodici i okolini koji su cesto u sukobu sa drzavnim zakonima, pa i albanske drzave.

Btw. americki amabsador napisa jednu zescu glupost... Kaze, medjunarodna zajednica je intervenisala i preuzela kontrolu na dijelu teritorije jedne drzave pa stoga ima pravo da odlucuje sta ce se istim dijelom.

Pitam se sta bi bilo kad bi, hipoteteicki, Albanija i Srbija zajedno napale Crnu Goru i okupirale jedan njen dio. To znaci da bi automatski imale prave da odlucuju o istom?

Sada ces reci da Srbija i Albanija nisu medjunarodna zajednica? Dva naroda, dvije drzave udruzene sa jednim ciljom. To je odmah zajednica.

Da je napisao SAD su upale na tu teritoriju i da bi zbog toga trebale imati pravo odlucivanja o njenoj buducnosti, onda bi rekao istinu onakvu kakvu jest.

P.S. I ja 20 godina slusam i gledam, ali otvorenih ociju i usiju, tako da je u meni ostalo veoma malo prostora za bilo kakve zablude, pogotovo ne politicke.
pesak

Post by pesak »

Pretnje Adema Demaćija, idejnog tvorca nezavisnog Kosova
Priprema se novo krvoproliće
Kosovska završnica je odavno predodređena, sada političari obeju strana igraju poslednje skečeve. Velikosrpska stvar je propala i srpski narod nije uspeo da odbrani ovu ideju
Adem Demaći, najpoznatiji politički zatvorenik bivše SFRJ i idejni tvorac nezavisnog Kosova još od 1958. godine kada je javno govorio da "na Balkanu nema mira dok se Kosovo ne otcepi od Jugoslavije", danas je predsednik Književnika Kosova i živa legenda na kosovskoj političkoj sceni. U razgovoru za Glas na terasi prištinskog hotela Grand, Demaći, koji je svojevremno bio i predsednik političkog krila OVK, kaže da ništa nije izgubio tokom 28 godina, koliko je ukupno proveo po zatvorima bivše Jugoslavije, zbog propagiranja ideje nezavisnog Kosova i da bi i danas postupao isto.

Da li je kosovsko pitanje blizu završnice?
- Završnica je već odavno predodređena. Sada se igraju neki skečevi... Drame, neke komedije....

Ko i zašto igra te igre?
- Pa, igraju ih prvo ovi naši ovde sa Kosova...

Mislite na albanske političare?
- Ne samo na njih... Igraju ih i političari iz Srbije, naravno, a ovi naši prijatelji iz međunarodne zajednice ih režiraju.

Na koje to igre međunarodne zajednice mislite?
- Oni pokušavaju da situaciju dovedu do toga da obe strane dođu do približavanja stavova, kako bi naši prijatelji iz Saveta bezbednosti mogli lakše, kada za to dođe vreme, da preseku stvari bez neke velike drame. Gospodi iz inostranstva je bitno da se ne kaže da su oni nametnuli rešenje statusa nego da su, eto obe strane, Priština i Beograd našle neku soluciju koja može da opstane i može da se prihvati. To bi bilo najuopštenije kako se i šta sada radi na budućem statusu Kosova.

UČIO OD SRBA

Demaći je dobitnik nagrade Evropskog parlamenta za slobodnu reč i misao koja nosi ime najpoznatijeg ruskog disidenta " Saharovljeva nagrada".
Zbog disidentskog ponašanja još krajem pedesetih godina u bivšoj SFRJ prvi put je odležao pet godina zatvora. Čim je izašao, 1961. godine, osnovao je ilegalnu terorističku organizaciju Revolucionarni pokret za ujedinjenje Albanaca. Na jednom skupu podigao je zastavu sa crnim orlom, zbog čega je "dobio" novih 15 godina robije. Zbog "neprijateljskog organizovanja i ugrožavanja SFRJ", osuđen je na dodatnih 15 godina, a zahvaljujući angažovanju Hrvata i Slovenca (uz blagoslov Predsedništva SFRJ), pomilovan je i pušten na slobodu 1990. godine. Godine 1993. rekao je da je upravo od Srba naučio kako treba voleti svoj narod i kulturu, i da su upravo Srbi, na indirektan način, uticali na formiranje njegovih ideja i političkih stavova.

Dakle, niste zadovoljni ulogom međunarodne zajednice koju ima u pregovaračkom procesu?
- Svi ovi sastanci u Beču, letovi gospodina Ahtisarija čas u Prištinu, čas u Beograd imaju za cilj samo jedno: Naći prihvatljivu soluciju, ali sa pritiscima, naročito na prištinske političare, kako bi popustili Srbiji koja traži čisto srpske opštine, što je glupost u vremenu kada pokušavamo da se približavamo Evropi. Srpska strana to čini da bi ostavila mogućnost podele Kosova, odnosno da bi kontrolisala sever Kosova. Beograd se trenutno bori za teritoriju, to jest da dobije što veći procenat. Ovaj srpski cilj je oduvek bio isti.

Pa zar se i albanski političari ne bore za teritoriju?
- I albanski i srpski političari su isti. I jedni i drugi brane fotelje. Politički cilj nemaju ni jedni ni drugi. Međunarodna zajednica, međutim, ne vidi da se priprema novo krvoproliće. Srpske vlasti se bore za vlast, a ne za interese države Srbije. Sa kartom Kosova u rukama igraju na lažni patriotizam. Srpska država je mnogo izgubila stvarajući taj srpski hegemonizam još od njenog nastanka. Velikosrpska stvar je propala i srpski narod nije uspeo da odbrani ovu ideju.

Ali koreni srpske države su na Kosovu. Nije tu reč ni o kakvoj velikosrpskoj ideji, zar ne?
- Živela je Srbija i ranije bez Kosova, i to 500 godina.

A šta je sa idejom velike Albanije?
- I kada bi se svi Albanci sa ovih prostora ujedinili, Albanija bi bila opet mala. To je ideja koju je stvorila Srbija da bi prikrila svoje velikosrpske ideje. Albanci žive u državama koje su okupirali drugi. Svet prihvata nezavisno Kosovo koje će postojati u okviru Evropske unije. Pod ovim krovom albanski narod će se naći ujedinjen. Srbija hoće Kosovo koje neće biti prihvatljivo ni za Srbe ni za Albance i zato hoće podelu, što bi značilo palestinizaciju Kosova. Cilj Srbije je, dakle, da Kosovo ostane samo žarište u Evropi.

Brankica Ristić

naci-novina Glas javnosti...nije ono sto trazim...
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Imas li neko svoje misljenje bez trazenja clanaka po zutim novinama? To nije diskusija...
Last edited by drug_clan77 on 22/07/2007 11:44, edited 1 time in total.
pesak

Post by pesak »

bosmen wrote:
pesak wrote:Ne mogu sad da nadjem taj intervju Adema Demacija...mislim da je dat Danasu ..u kome jako dobro objasnjava situaciju na Kosovu...taj intervju je bio za mene dogadjaj...dugo sam ga cuvala i sad eto, ne mogu da ga nadjem.
Da nije ovaj
http://www.vreme.com/arhiva_html/442/4.html
I taj je dobar, ali ne mislim na taj. Ne mogu da verujem da nema tog intervjua. :shock: Koliko se secam, bio je u Danasu- http://www.danas.co.yu...samo te novine sam i kupovala...mislim da je bio u vikend-izdanju...od pre neku godinu...ne mogu da ga nadjem..sjajan intervju...u kome objasnjava istorijski problematiku na Kosovu, izmedju Srba i Albanaca...inace aDEM Demaci govori neobicno jasno i konkretno i iskreno.
MuaDib

Post by MuaDib »

Kosovo, za Pandorina kutija Balkana, ta pokrajina je više od sto godina dio Srbije, ali bez naroda koji želi da bude dio Srbije. Od 1912. pa do danas na Kosovu se malo toga izmjenilo, do 1941. kosovski Albanci tada Arnauti su proživljavali teror od velikosrba, da bi se albanski fašisti za vrijeme Velike Albanije (1941. - 1945.) osvetili na strašan način. Tito svjestan te činjenice je odlučio dati Albancima autonomiju i tako ih privoliti da ostanu lojalni Jugoslaviji, posebno nakon sukoba sa Staljinom. Srpski političari se nisu zabrinjavali zbog toga što je Kosovo preko institucija Srbije ostvarivalo svoja prava u Jugoslaviji. Nakon razotkrivanja Rankovićeve represije nad Albancima, Tito suočen sa nacionalnim pokretima i u drugim republikama, je promjenio Ustav 1974, kojim je Jugoslavija formalno postala konfederacija, republike dobile pravo vetoa i pokrajine svoje mjesto u saveznim organima. Albanci na Kosovu su dobili još veća prava, a iseljavanje Srba je dožvjelo kulminaciju sredinom sedamdesetih. Zbog siromaštva i teškog života Srbi su počeli prodavati svoja imanja Albancima i seliti se u Srbiju. Tako da su Albanci 1981. činili skoro 85% većinu na Kosovu. Smrću Tita i uz podršku zvanične Albanije, počeli su potresi na Kosovu u želji da Kosovo postane Republika. Uvođenjem vandrednih stanja na Kosovu, represalija i drugih vrsta pritisaka dovelo je do brojnih sukaoba. Ti događaji su bili okidač SANU da krene u konačno definisanje srpskih ciljeva, a to je po njima stvaranje unitarne Jugoslavije ili Velike Srbije. U zaletu srpskog nacionalizma, Milošević Albance potpuno marginalizuje i ukida autonomiju Kosova. Pošto je došlo do dramatičnih događaja i širom Jugoslavije, održan je na Gazimestanu miting koji je dao jasnu poruku šta se sprema i drugim republikama, pokrajinski scenarij. Jugoslavija se do kraja 1991. godine raspala i započeli su ratovi u Hrvatskoj i BiH 1992., uvidjevši posljedice agresije na Bosnu i Hrvatsku, Ibrahim Rugova kao novi lider Kosova zagorava pacifizam, ne zbog straha, već u nadi da će ratovi u Hrvatskoj i Bosni potrošiti i oslabiti Srbiju. Milošević suočen s porazom, odlučio se za rješavanje srpskog pitanja unutar Srbije, što je podrazumjevalo "dealbanizaciju" Kosova i naseljavanje krajinskih Srba na Kosovo. Međutim albanska elita je bila vojno i politički spremna da se bori za nezavisnosts, te je na Kosovu buknuo ustanak i pravi rat. Milošević opet pravi grešku i dolazi do masovnih protjerivanja, na hiljeda ljudi ide ka Albaniji. To je bio okidač koji je nagnao međunarodnu zajednicu na reakciju i opravdao NATO udare na SRJ. Od tada pa do danas Kosovom vlada UNMIK i prelazne institucije.

Nakon ovako dramatične historije, normalno je da Albanci ne žele suverenitet Srbije, a Srbi nisu u stanju da se suoče sa još jednim porazom. Međunarodna zajednica nije sigurna u namjere Srbije i u potpunosti podržavaju nezavisnot Kosova. Naravno prepreku čini ljubav Srbije i Rusije, ali ne zbog Srbije, već što Rusija ima nekoliko desetina "Kosova" na svom teritoriju. Naravno da formula manje od nezavisnosti više od autonomije, izgleda dobročudno iako niko nije dokučio o čemu se radi. Moje je mišljenje da Kosovo ne smije biti presedan u međunarodnim odnosima. Dobra osnova za status Kosova bi mogao biti odnos Danske i Grenlanda, a to je puna autonomija i suverenost, ali zajedničke oružane snage i vanjski poslovi. U slučaju Kosova se može primjeniti i slijedeći mehanizam:
- Kosovo je autonomni entitet, unutar Republike Srbije, koji ostvaruje punu suverenost na svim poljima, sem odbrane i vanjskih poslova, te pitanjima o kojima se dogovore vlade Kosova i Srbije.
- Pitanje odbrane Kosova je u nadležnosti Kosovskog zaštitnog korpusa, koji je pod zaštitom NATO-a, i samo kao takav može ostvariti vojnu saradnju sa Oružanim snagama Srbije;
-Pitanje diplomacije i vanjskih poslova se otvaruje kroz Vladu Republike Srbije koja je dužna obezbjediti predstavniku Kosova mjesto ministra Vanjskih poslova ili Evropskih integracija;
- Vlada Srbije je i u obavezi da mjesto ministra za Kosovo i Metohiju, ustupi predstavniku Srba sa kosova, koje imenuje Srpsko nacionalo vijeće Kosova;
-Srpsko nacionalno vijeće Kosova čine poslanici srpske nacionalnosti u Skupštini Kosova, a odluke donosi prostom većinom;
-Srpske opštine imaju proširenu samoupravu i pravo na uspostavu specijalnih odnosa sa Srbijom;
-Kosovo može sklopiti specijalne odnose sa Evropskom unijom, zemljama bivše Jugoslavije, SAD i Albanijom.
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Uz odredjenu zadrsku rekao bih da je ovo prilicno dobro i objektivno sagledana situacija.

U sustini mislim da ce Kosovo na papiru ostati u sastavu Srbije ali pod stvarnom upravom EU. Kao neka vrsta distrikta poput Brckog u BiH koje je svacije i nicije.

A mozda sve vodi do racunice 4 ex-yu + Albanija? Kosovo bi postalo vezivni faktor kao teritorija ni na nebu, ni na zemlji...

Veliko, rastuce trziste...
pesak

Post by pesak »

jos jedan pogled na problem...

Koštunica primio najbogatijeg Rusa
20. jul 2007. | 16:41 | Izvor: B92
Beograd -- Premijer Srbije Vojislav Koštunica primio danas ruskog investitora Olega Deripaska.

Razgovoru su prisustvovali i vicepremijer Božidar Đelić, resorni ministri i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev, navodi se u saopštenju iz Koštuničinog kabineta.

Deripaska važi za najbogatijeg Rusa na svetu, a finansijski krugovi ga nazivaju kontroverznim biznismenom i kraljem aluminijuma. Njegova kompanija Bejzik elements je vlasnik podgoričkog kombinata aluminijuma, a zainteresovan je i za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Ruski mediji su pre mesec dana nagađali da je ruski veto protiv nezavisnosti Kosova uslovljen ulaskom Deripaske i njegove firme na Kosovo.
Oleg Deripaska rođen je 1968, a milijarder postao s 35 godina.
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Deripaska je usao u Austriju sa dvije milijarde dolara, po milijardu u gradjevinski koncern STRABAG (koji je naprasno prihvatio graditi puteve u Republici Srpskoj po zamislima Vlade RS) i automobilski koncern MAGNA.

I sta onda?
goeasy

Post by goeasy »

Svemirski_Jebach wrote:
goeasy wrote:Toliko gluposti nisam skoro procitala kao na ovoj temi. Prvo, ko iole malo poznaje blizu istoriju znace da su problemi na Kosovu i Metohiji poceli jos mnogo pre Milosevica , licno njemu spomenik Siptari treba da podignu usred Pristine jer su zahvaljujuci njemu na putu da dobiju ono sto su decenijama na najnizi nacin bioloskom reprodukcijom kao pacovii,dilovanjem droge i raznim pokvarenim pritiscima a u vreme Milosevica i stvaranjem teroristicke organizacije koja je ubijala civilno stanovnistvo i koju su na zalost zbog Miloseviceve politike legalizovali u Vasingtonu. Ono sto Srbija sada svojom diplomatijom i medjunarodnim pravom moze da uradi je da nastavi pregovore . Realno nije moguce ocekivati da ce se institucije Srbije vratiti na Kosovo ali ima i drugih resenja koja bi se pregovorima mogla doneti, sve sem nezavisne drzave, bas zato sto je na najnizi nacin doslo na korak do nje. Evo sta ja mislim da bi moglo da bude resenje:
2 Podela Kosova
PS. Pesak, izvini ali preterujes nevidjeno, ne dozvoli da zbog nekih koji su krijuci se iza imena tvog naroda i tvoje zemlje cinili zlo drugima, u svim narodima na svetu postojali su i postoje takvi, nisu vredni toga da zbog njih omrznes svoju zemlju i narod, gledaj malo u buducnost, pokusaj da volis svoju okolinu , ipak je mnogo vise nasih sunarodnika poznato po dobroti, znanju, uspesima, ko god je dosao u Beograd, otisao je odatle sa lepim uspomenama.
jel ovako ko i ti? :roll:

samo jos jedan od primjeraka primitivne, zaludjene, krvozedne i barbarske politike koja, na moju veliku zalost i zalost casnih ljudi (kao sto je pesak), jos uvijek dominira u Srbiji. Takav rasizam prema albancima je bolestan. Samo, ne znam kako ti imas sta s visine gledati na njih - pogledaj gdje ti i kako zivis - sve ce ti se samo kasti.

Ali, mogli su ovu pricu nekad i nekom drugom prodavati - kako voja cetnik danas kaze - pobijedile su Srbija i Rusija - ali malo morgen vise. I jeftini pokusaj povezivanja Kosova i drugih dijhelova svijeta je prokuzen i niko ga ne uzima za ozbiljno. Ameri su im bas fino umetnuli. :D

God Bless America ;)
Au dokle ti ode, ispadoh i primitivna i zaludjena i krvozedna? i varvar?, pa cak jos i rasista prema Albancima, prema kojima kao narodu nemam nista protiv, cak imam i susede Albance u Beogradu sa kojima sam super ali zar ne smem kao gradjanin Srbije da izrazim na internetu neslaganje politikom koju taj narod decenijama (jos od Tita) vodi na Kosovu a da ne budem na najbrutalniji nacin izvredjana, pa samo sam odgovorila na temu "Sta Srbija nudi kao resenje za Kosovo", u ovom trenutku najrealnije je medjunarodni protektorat, ali ne pitamo se ni ti ni ja pa ovo je samo misljenje.
Gde ja zivim? Pa u svojoj zemlji kao ugledni gradjanin, sasvim normalno koliko se u tranzicijskoj zemlji to moze, ne perem sudove i ne cistim ulice po belom svetu a preko interneta tupim zemljacima kako treba da zive i koju politiku da vode.God Bless America, I think this year are elections in your country, take care whether you should vote for republicans or democrats, ooops, if you are allowed to vote.
sarlo

Post by sarlo »

MuaDib wrote:Kosovo, za Pandorina kutija Balkana, ta pokrajina je više od sto godina dio Srbije, ali bez naroda koji želi da bude dio Srbije. Od 1912. pa do danas na Kosovu se malo toga izmjenilo, do 1941. kosovski Albanci tada Arnauti su proživljavali teror od velikosrba, da bi se albanski fašisti za vrijeme Velike Albanije (1941. - 1945.) osvetili na strašan način. Tito svjestan te činjenice je odlučio dati Albancima autonomiju i tako ih privoliti da ostanu lojalni Jugoslaviji, posebno nakon sukoba sa Staljinom. Srpski političari se nisu zabrinjavali zbog toga što je Kosovo preko institucija Srbije ostvarivalo svoja prava u Jugoslaviji. Nakon razotkrivanja Rankovićeve represije nad Albancima, Tito suočen sa nacionalnim pokretima i u drugim republikama, je promjenio Ustav 1974, kojim je Jugoslavija formalno postala konfederacija, republike dobile pravo vetoa i pokrajine svoje mjesto u saveznim organima. Albanci na Kosovu su dobili još veća prava, a iseljavanje Srba je dožvjelo kulminaciju sredinom sedamdesetih. Zbog siromaštva i teškog života Srbi su počeli prodavati svoja imanja Albancima i seliti se u Srbiju. Tako da su Albanci 1981. činili skoro 85% većinu na Kosovu. Smrću Tita i uz podršku zvanične Albanije, počeli su potresi na Kosovu u želji da Kosovo postane Republika. Uvođenjem vandrednih stanja na Kosovu, represalija i drugih vrsta pritisaka dovelo je do brojnih sukaoba. Ti događaji su bili okidač SANU da krene u konačno definisanje srpskih ciljeva, a to je po njima stvaranje unitarne Jugoslavije ili Velike Srbije. U zaletu srpskog nacionalizma, Milošević Albance potpuno marginalizuje i ukida autonomiju Kosova. Pošto je došlo do dramatičnih događaja i širom Jugoslavije, održan je na Gazimestanu miting koji je dao jasnu poruku šta se sprema i drugim republikama, pokrajinski scenarij. Jugoslavija se do kraja 1991. godine raspala i započeli su ratovi u Hrvatskoj i BiH 1992., uvidjevši posljedice agresije na Bosnu i Hrvatsku, Ibrahim Rugova kao novi lider Kosova zagorava pacifizam, ne zbog straha, već u nadi da će ratovi u Hrvatskoj i Bosni potrošiti i oslabiti Srbiju. Milošević suočen s porazom, odlučio se za rješavanje srpskog pitanja unutar Srbije, što je podrazumjevalo "dealbanizaciju" Kosova i naseljavanje krajinskih Srba na Kosovo. Međutim albanska elita je bila vojno i politički spremna da se bori za nezavisnosts, te je na Kosovu buknuo ustanak i pravi rat. Milošević opet pravi grešku i dolazi do masovnih protjerivanja, na hiljeda ljudi ide ka Albaniji. To je bio okidač koji je nagnao međunarodnu zajednicu na reakciju i opravdao NATO udare na SRJ. Od tada pa do danas Kosovom vlada UNMIK i prelazne institucije.

Nakon ovako dramatične historije, normalno je da Albanci ne žele suverenitet Srbije, a Srbi nisu u stanju da se suoče sa još jednim porazom. Međunarodna zajednica nije sigurna u namjere Srbije i u potpunosti podržavaju nezavisnot Kosova. Naravno prepreku čini ljubav Srbije i Rusije, ali ne zbog Srbije, već što Rusija ima nekoliko desetina "Kosova" na svom teritoriju. Naravno da formula manje od nezavisnosti više od autonomije, izgleda dobročudno iako niko nije dokučio o čemu se radi. Moje je mišljenje da Kosovo ne smije biti presedan u međunarodnim odnosima. Dobra osnova za status Kosova bi mogao biti odnos Danske i Grenlanda, a to je puna autonomija i suverenost, ali zajedničke oružane snage i vanjski poslovi. U slučaju Kosova se može primjeniti i slijedeći mehanizam:
- Kosovo je autonomni entitet, unutar Republike Srbije, koji ostvaruje punu suverenost na svim poljima, sem odbrane i vanjskih poslova, te pitanjima o kojima se dogovore vlade Kosova i Srbije.
- Pitanje odbrane Kosova je u nadležnosti Kosovskog zaštitnog korpusa, koji je pod zaštitom NATO-a, i samo kao takav može ostvariti vojnu saradnju sa Oružanim snagama Srbije;
-Pitanje diplomacije i vanjskih poslova se otvaruje kroz Vladu Republike Srbije koja je dužna obezbjediti predstavniku Kosova mjesto ministra Vanjskih poslova ili Evropskih integracija;
- Vlada Srbije je i u obavezi da mjesto ministra za Kosovo i Metohiju, ustupi predstavniku Srba sa kosova, koje imenuje Srpsko nacionalo vijeće Kosova;
-Srpsko nacionalno vijeće Kosova čine poslanici srpske nacionalnosti u Skupštini Kosova, a odluke donosi prostom većinom;
-Srpske opštine imaju proširenu samoupravu i pravo na uspostavu specijalnih odnosa sa Srbijom;
-Kosovo može sklopiti specijalne odnose sa Evropskom unijom, zemljama bivše Jugoslavije, SAD i Albanijom.
Je li ovo Milosevica ponuda iz '90-tih?
Da nije pokojnik progovorio? Neki link,.., sta li?
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

O toliko krupnim stvarima , kao sto je teritorija, autorsko pravo da odlucuje ima samo SPC. Danasnja garnitura politicara u Srbiji bi sigurno prihvatila Ahtisarijev plan, jer je on , iz sadasnje situacije i logican. Ustvari, vrlo pozeljan, jer bi se jedni oslobodili drugih. Vrlo jeftino bez konsekvenci. Ali !

Kakva god da je i kolika god da je Srbija, o teritoriji ne odlucuju politicari vec ona vreca brasna, Pavle. A nije ni on kriv ! On samo slijedi nekad davno donesen ugovor drzave Srbije i SPC o politickoj suradnji . Srbija je danas isto sto je bila i prije 1500 g, teokratska drzava,s tim da je kler duboko skriven i ne odlucuje javno, vec tajno.
Sve ovo potvrdjuje i cinjenica da i u RS , a time i u BiH , postoji SPC , koja po svom karakteru i svojim unutarnjim zakonima, treba da djeluje SAMO u granicama drzave Srbije , bez obzira kolika ona bila. Medjutim, ona jos uvijek pravno i fizicki zivi van danasnjih granica Srbije, i srpski politicari se moraju boriti, kako znaju i umiju, makar i genocidom da to ostvare.Taj dogovor iz medju Srbije i SPC i danas pravi tenzije, tjera politicare u RS da pripoje RS Srbiji, i time ne dozvoljava ni Kosovu otcjepljenje.
Ako treba skim pregovarati , onda je to SPC, a ne srbijanske politicke vlasti . Oni su nemocni. Kad Srbija dozivi odvajanje politike i religije, kad se stvarno razdvoje ta dva sistema, doci ce do normalizacije odnosa u Srbiji. Sve srpske agresije su potaknute od SPC. Prvo se ide na pokrivanje nove teritorije proglasenjem vjerskih zajdnica pod okriljem SPC, da bi potom nastupila i srpska cizma, vlast u obliku politicke vladavine.
I zbog toga RS, BiH, Kosovo imaju zajednicki imenitelj, i vezu. Da bi neko bio slobodan od Srba, prvo se mora rjesiti SPC, uzeti im pravo da djeluju na toj teritoriji, da bi potom nastupila i samostalnost.
pesak

Post by pesak »

goeasy wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
2 Podela Kosova

samo jos jedan od primjeraka primitivne, zaludjene, krvozedne i barbarske politike koja, na moju veliku zalost i zalost casnih ljudi (kao sto je pesak), jos uvijek dominira u Srbiji. Takav rasizam prema albancima je bolestan. Samo, ne znam kako ti imas sta s visine gledati na njih - pogledaj gdje ti i kako zivis - sve ce ti se samo kasti.

Ali, mogli su ovu pricu nekad i nekom drugom prodavati - kako voja cetnik danas kaze - pobijedile su Srbija i Rusija - ali malo morgen vise. I jeftini pokusaj povezivanja Kosova i drugih dijhelova svijeta je prokuzen i niko ga ne uzima za ozbiljno. Ameri su im bas fino umetnuli. :D

God Bless America ;)
Au dokle ti ode, ispadoh i primitivna i zaludjena i krvozedna? i varvar?, pa cak jos i rasista prema Albancima, prema kojima kao narodu nemam nista protiv, cak imam i susede Albance u Beogradu sa kojima sam super ali zar ne smem kao gradjanin Srbije da izrazim na internetu neslaganje politikom koju taj narod decenijama (jos od Tita) vodi na Kosovu a da ne budem na najbrutalniji nacin izvredjana, pa samo sam odgovorila na temu "Sta Srbija nudi kao resenje za Kosovo", u ovom trenutku najrealnije je medjunarodni protektorat, ali ne pitamo se ni ti ni ja pa ovo je samo misljenje.
Gde ja zivim? Pa u svojoj zemlji kao ugledni gradjanin, sasvim normalno koliko se u tranzicijskoj zemlji to moze, ne perem sudove i ne cistim ulice po belom svetu a preko interneta tupim zemljacima kako treba da zive i koju politiku da vode.God Bless America, I think this year are elections in your country, take care whether you should vote for republicans or democrats, ooops, if you are allowed to vote.
E, zato se ja lose osecam u Beogradu. Zbog takvih uglednih gradjana kao sto si ti. Za nas, anti-fasiste i anti-rasiste nema mesta. Sve sam ugledni gradjanin ... :shock:
pesak

Post by pesak »

22.07.2007 .

Konferencija za novinare, Beta
Potreban zaokret u politici prema Kosovu

Liberalno demokratska partija predala je danas Skupštini Srbije predlog rezolucije o rešavanju statusa Kosova i Metohije, saopštio je predsednik te stranke Čedomir Jovanović.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je predlog rezolucije o Kosovu zvanična incijativa LDP-a i da će biti zatraženo da se o njoj raspravlja u parlamentu.

Jovanović naglasio da je velika razlika između predloga rezolucije te stranke i predloga Vlade Srbije, za koji je rekao da "ne uvažava realnost na Kosovu".

"Pregovori o budućem statusu Kosova treba da budu usmereni na uspostavljanje mehanizama i jasnih i efikasnih garancija za održivu budućnost svih građana Srbije i Kosova i Metohije, uključujući definisanje odnosa na Kosovu kroz elemente koji srpskoj zajednici i svakom pojedincu obezbeđuju mogucnost odlučivanja", navodi se u predlogu rezolucije LDP-a.

Dodaje se da prvi korak za definisanje realnog i trajnog prihvatljivog rešenja za Kosovo "podrazumeva uspostavljanje principa konstitutivnosti i koncenzusa kojim se utvrđuje jednakost u statusu srpske i albanske zajednice, kao i jednaka prava i obaveze".

Prema predlogu LDP-a, "predstojeći pregovori o Kosovu treba da omoguće aranžman koji, sam za sebe, nije konačno rešenje statusa nego neophodan korak ka otklanjanju političkih i bezbednosnih prepreka za zajednički status čitavog regiona kao punopravnog dela Evropske unije".

"Rešenje statusa Kosova i Metohije treba da bude funkcionalna zajednica koja je deo jedinstvenog evropskog vrednosnog i političkog prostora", navodi se u predlogu LDP-a.

U predlogu rezolucije LDP-a insistira se na potrebi pomoći najvažnijih faktora - SAD i Rusije i regionalnog integracionog okvira Evropske unije i njene zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

"Intres Srbije i njenih građana nije blokada proces nalaženja rešenja i dalje zadržavanje nestabilnosti i nerešenih odnosa u regionu", navodi se u predlogu i dodaje da se insistira "da se rešenje potvrdi kroz odgovarajuće dokumente Saveta bezbednosti UN koji imaju opšteobavezujuću pravnu snagu i autoritet".

Jovanović je govoreći o predlogu rezolucije Vlade Srbije o Kosovu koji treba da bude razmatran 24. jula u Skupštini Srbije rekao da u njoj nije definisano prihvatljivo rešenje za Kosovo.

"Suštinska autonomija je samo fraza. Više od autonomije, a manje od nezavisnosti termin je bez ikakvog sadržaja. Kada bi inicijativa na kojoj država gradi politiku prema Kosovu bila prihvaćena, ona bi nas dovela u neodrživ poziciju. Imali bi državu u državi, a Kosovo bi postalo element nestabilnosti", ocenio je lider LDP-a.

Prema njegovim rečima, problem rezolucije koju je predložila Vlada jeste što ona odražava "kontinuitet s Miloševićevim političkim principima i njegovim idejama, a motivi te rezolucije jesu da se društvo podeli na izdajnike i patriote."

Jovanović je dodao da je predstojeća sednica Skupštine Srbije na kojoj će se razmatrati rezolucija o Kosovu poslednja prilika za redefinisanje državne politike prema pitanju te pokrajine.

On je ocenio i da nema nikakve pobede Srbije u činjenici da je doneta odluka da se proces odlučivanja o Kosovu prebaci iz Saveta bezbednosti UN u Kontakt grupu.

http://www.ldp.org
pesak

Post by pesak »

evo sta predlazu "Srbi'

LDP predao predlog rezolucije o Kosovu

Liberalno demokratska partija podnela je narodnoj Skupštini predlog rezolucije povodom nastavka pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.

Na osnovu člana 99. tačka 7. Ustava Republike Srbije i člana 134. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 56/05 - prečišćeni tekst i 81/06),

Narodna skupština Republike Srbije, na sednici Narodne skupštine Republike Srbije održanoj 24. jula 2007. godine, donela je

R E Z O L U C I J U

Narodne skupštine Republike Srbije povodom nastavka pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije

Polazeći od svog položaja u ustavnopravnom poretku i ovlašćenja i obaveze kao najvišeg predstavničkog organa Republike Srbije;Uzimajući u obzir činjenicu da se očekuje početak novih pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije;

U uverenju da kao najvažnija demokratska institucija u državi ima posebnu odgovornost da odlučuje o najvažnijim pitanjima i presudno doprinosi razvoju Republike Srbije i zaštiti prava, sloboda i interesa njenih građana;

Predstavljajući državnu politiku Republike Srbije zasnovanu na poštovanju ljudskih sloboda i prava, demokratskih pravila, normi međunarodnog prava i odluka međunarodnih organizacija čija je Republika Srbija članica;
Štiteći interese građana Republike Srbije u postupku odlučivanja o budućem statusu Kosova i Metohije;

Uvereni da se održivo i sveobuhvatno rešenje ovog pitanja mora tražiti u ozbiljnim, iskrenim i konstruktivnim pregovorima čiji je osnovni cilj rešavanje teških pitanja koji opterećuju ovo područje i ugrožavaju njegovu evropsku budućnost;

Iskreno se zalažući za uspeh pregovora,

Narodna skupština Republike Srbije (u daljem tekstu: Narodna skupština) utvrđuje sledeća načela za učešće u pregovorima:

1. Narodna skupština pozdravlja odluku da se omogući početak novog pregovaračkog procesa za pronalaženje održivog i pravednog rešenja za Kosovo i Metohiju zasnovanog na interesima i potrebama svih građana i neophodnom učešću čitavog regiona u evropskim integracionim procesima.

2. Narodna skupština izražava spremnost i volju da svi njeni državni organi ovom procesu pristupe u najboljoj nameri i da konstruktivno rade na nalaženju rešenja polazeći od državnih interesa Republike Srbije i svih njenih građana bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost ili teritoriju na kojoj žive.

3. Narodna skupština izražava svoje nedvosmisleno opredeljenje za evropsku budućnost čitavog regiona koja mora da bude zasnovana na prevazilaženju tereta prošlosti i stvaranju mehanizama da sva društva, uključujući naročito srpsku i albansku zajednicu, u budućnosti budu sastavni deo i punopravni članovi evropske zajednice naroda zasnovane na principima vladavine prava, poštovanja ljudskih prava, slobodnog protoka ljudi, roba, kapitala i informacija, kolektivne bezbednosti i uzajamne saradnje u zajedničkom interesu.

4. Narodna skupština ovlašćuje predstavnike Republike Srbije da buduće pregovore vode imajući u vidu dva najvažnija interesa naše države i njenih građana: 1) prevazilaženje trajnog problema položaja Kosova i Metohije kroz definisanje rešenja za sigurnu budućnost njegovih građana i 2) nedvosmisleno opredeljenje države Srbije i njenih građana da svoju blisku budućnost vide u punopravnom članstvu Evropske unije.

5. Narodna skupština je uverena da su ova dva interesa neodvojiva i podjednako važna za sve učesnike u pregovorima i da u njihovom mirenju i istovremenom rešenju treba tražiti pravedan i efikasan mehanizam za rešenje problema.

6. Narodna skupština smatra da konačno rešenje statusa Kosova i Metohije treba da bude funkcionalna zajednica koja je deo jedinstvenog evropskog vrednosnog, političkog i ekonomskog prostora. U tom smislu, pregovori o budućem statusu treba da budu usmereni na uspostavljanje mehanizama i jasnih i efikasnih garancija za održivu budućnost svih građana Srbije i Kosova i Metohije, uključujući naročito definisanje odnosa na samom Kosovu i Metohiji kroz elemente koji srpskoj zajednici i svakom pojedincu obezbeđuju mogućnost odlučivanja, efektivne političke reprezentacije, upravljanje poslovima od interesa za zajednicu u kojoj žive, slobodu i bezbednost, slobodu kretanja, ekonomske slobode i socijalna prava.Naglašavamo da uspostavljanje principa konstitutivnosti i konsenzusa, kojim se utvrdjuje jednakost u statusu srpske i albanske zajednice na Kosovu, jednaka prava i obaveze, predstavlja prvi korak u definisanju realnog i trajnog, međusobno prihvatljivog rešenja.

7. Polazeći od ovakvog opredeljenja, Narodna skupština smatra da predstojeći pregovori treba da omoguće aranžman koji, sam za sebe, nije konačno rešenje statusa nego neophodan korak u otklanjanju političkih i bezbednosnih prepreka za zajednički status čitavog regiona kao punopravnog dela Evropske unije.

8. Narodna skupština očekuje od međunarodnih aktera koji učestvuju u pregovaračkom procesu i postupku donošenja odluka da uspeh pregovora olakšaju jasnim predstavljanjem evropske budućnosti regiona koja će biti uslovljena samo spremnošću konkretnih društava da sve izazove i probleme rešavaju mirnim sredstvima i u cilju priključenja Evropskoj uniji.

9. Narodna skupština u ovom procesu svoje partnere prepoznaje u svim međunarodim faktorima sa kojima deli prava i odgovornosti koje proističu iz savremenog međunarodnog poretka: zaštita vitalnih nacionalnih interesa kroz učešće u međunarodnim organizacijama; međusobni odnosi zasnovani na prepoznavanju i ostvarivanju zajedničkih interesa; integracije; mirno rešavanje sporova; učešće u sistemima kolektivne bezbednosti i zajednički odgovori na bezbednosne i druge pretnje.

Republika Srbija naročito insistira na potrebnoj pomoći najvažnijih međunarodnih faktora: SAD i Ruske Federacije i regionalnog integracionog okvira Evropske unije i njene zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

10. Interes Republike Srbije i njenih građana nije blokada procesa nalaženja rešenja i dalje zadržavanje nestabilnosti i nerešenih odnosa u regionu. Narodna skupština ovlašćuje i obavezuje sve predstavnike Srbije u budućim pregovorima da pregovore vode u konstruktivnom duhu i u nameri pronalaženja rešenja zasnovanog na navedenim načelima i da, vodeći računa o intresima države Srbije, iskoriste sve zakonite i legitimne metode pregovaranja u cilju postizanja kompromisnog i održivog rešenja uključujući naročito sredstva predviđena Poveljom Organizacije Ujedinjenih nacija.

11. Narodna skupština insistira na poštovanju obaveze da se rešenje potvrdi kroz odgovarajuće dokumente Saveta bezbednosti Organizacije Ujedinjenih nacija koji imaju opšteobavezujuću pravnu snagu i autoritet organa koji predstavlja najvišu instituciju međunarodne zajednice.
vaca

Post by vaca »

pesak wrote:
goeasy wrote:
Svemirski_Jebach wrote: jel ovako ko i ti? :roll:

God Bless America ;)
E, zato se ja lose osecam u Beogradu. Zbog takvih uglednih gradjana kao sto si ti. Za nas, anti-fasiste i anti-rasiste nema mesta. Sve sam ugledni gradjanin ... :shock:
Ti pesak ne zvucis kao anti-fasista... Al' ni malo... :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

vaca wrote: Ti pesak ne zvucis kao anti-fasista... Al' ni malo... :roll:
A kako zvuci antifasista?
pesak

Post by pesak »

_BosanaC wrote:
vaca wrote: Ti pesak ne zvucis kao anti-fasista... Al' ni malo... :roll:
A kako zvuci antifasista?
I mene to interesuje.
vaca

Post by vaca »

Svemirski_Jebach wrote:
2 Podela Kosova

God Bless America ;)
Pesak je castan srbin jer pljuje po srbima? wtf

A albanci nemaju nikakve veze sa najjacom organizovanom narko-mafijom u regionu i sire... Ma joook, to je srpska krvozedna barbarska politika... :roll:
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Pesak iako za sebe kaze da je antifasista i antirasista (u sta tek sumnjam) to definitivno nije.

Za antifasistu je trebalo imati petlje i hrabrosti, a ona nema petlje napisati odgovor ni na jedno jedino pitanje koje joj se postavi. Samo zna vrijedjati one koji ne vjeruju u njene zablude.

Ako je to antifasizam danasnjice onda mi je drago sto nisam u njemu.

Nego, sta bi o Deripaski? Iznenadila te Austrija?

A da prebacimo pricu na teren americkih oligarha koji salju tudju siromasnu dijecu da ginu po pustinjama Iraka, Afganistana itd. da bi njihova ionako bogata dijeca bila jos bolesnije bogata?

Da malo pricamo o tome kako se predstavljaju stvari kada US Steel kupuje SARTID, onda ga kupuje kompanija, a ne neki americki oligarh, ma bas...

Da malo pricamo o toj vrsti demokratije, antifasizma i antirasizma?
pesak

Post by pesak »

Ti mene stalno nesto zakacinjes..a ja nemam zivaca da se raspravljam s tobom. Sve sam ti vec rekla. Ja gasim televizor kada cujem eventualno nesto slicno onome sto ti pises./ Kod mene je tv uglavnom ugasen, ili ga ne slusam./ Tako da tvoje postove vise i ne citam. Izvini. Ne mogu, majke mi. To je toliko prezvakana prica... :roll: Izvini ako sam te nesto uvredila. Pricaj s nekim drugim. :)

Ne pljujem Srbe. :roll:
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Pazi, ne gledam ni ja TV nesto puno, niti se moja razmisljanja moraju poklapati sa onim sto cujem ili procitam. Ako se nesto poklopi, onda OK, ako ne, opet OK.

Ali zablude svih vrsta su mi nevjerovatno mrske, pa se tako i ja prikljucih ovoj temi.

Ako ti i dalje nije jasno sta se desava oko Kosova ili bilo cega drugog slicnog u svijetu, odgovor je: NOVAC.

To je sila koja upravlja ovim svijetom danas. Nista manje, nista vise.

Sve ostalo je sarena laza.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Drug_clan77....

Kad sebi raztumacis ovu frazu sve ce ti biti jasno sta je problem velikosrba i onih koji ih podrzavaju...ide ovako...

Velikosrbi nepravdu prema srpskom narodu nikad ne brane pravdom...nego im draze braniti svoju nepravdu tudjom nepravdom

To je danas slika ubitacne politike koja prvenstveno steti cjelokupnom srpskom narodu pa onda i ostalima koji dijele zivotni prostor sa njima....
Post Reply