A pitanje je sto je nije podario svima, mislim na tu blagodet..zasto samo izabranimRNG_25 wrote:Pitanja odgovorena zadnjom rečenicom.loyka wrote:Također , kako neko ima sudbinu da ne vjeruje u ni jednu monoteisticku religiju,a veoma je uvjeren da je njegova prava npr: budisti i slicno, koji su u toj zabludi od rodjenja. Da li je to na neki način nepravedno? Zato se zahvaljujem Allahu Dž.š. što sam rodjen kao musliman i što mi je podario tu veliku blagodat.
Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
- animals
#226 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
-
RNG_25
#227 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
"Svrha" svijeta nije neodvojiva od kraja bilo koga ili bilo čega, smatram. Neovisno od kraja nekoga ili nečega, svrha tome nečemu ili nekome i dalje može biti.loyka wrote:Zdravo,
Veoma me zanima žašto su ljudi stvoreni ikako ako dragi Allah Dž.š već zna što ce se dogoditi sa nama, kakvu to ima svrhu? Ne želim uopšte da mislim o Božijim motivima, i petljam se sa tim stvarima nego me zanima, jer što se sve ovo dešava sa ljudima a Allah Dž.š već zna kako ce ko zavrsiti?
Allah Dž š. sve zna, tako i da hocemo li uciti dove ili ne, hocemo li imati više losih ili dobrih djela. Znam da je pitanje teške prirode, zato molim da mi odgovorite specificno bez ikakvih sporednih stvari.
Da, Allah Dž.š je podario čovjeku razum i slobodnu volju da bira što ce uraditi dobro ili loše djelo, ali opet Allah Dž.š sve to zna što cemo mi odabrati, tako da žašto se odvija život ljudi na svijetu osim da ibadet činimo?
A glede toga da Allah zna "kraj" sviju, svega... lako je Njemu to znati, kada je to već odlučio. Valjda.
-
RNG_25
#228 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Heh. Je li "blagodat" biti rođen kao musliman? Čak, ako se gleda sa aspekta Islama, to pitanje i nema smisla. Jer, po Islamu, svako je rođen u "prirodnoj" vjeri, pa prema tome... svima nam je podarena ta "velika blagodat".animals wrote:A pitanje je sto je nije podario svima, mislim na tu blagodet..zasto samo izabranimRNG_25 wrote:Pitanja odgovorena zadnjom rečenicom.loyka wrote:Također , kako neko ima sudbinu da ne vjeruje u ni jednu monoteisticku religiju,a veoma je uvjeren da je njegova prava npr: budisti i slicno, koji su u toj zabludi od rodjenja. Da li je to na neki način nepravedno? Zato se zahvaljujem Allahu Dž.š. što sam rodjen kao musliman i što mi je podario tu veliku blagodat.
A ako misliš na "blagodet muslimanstva", bojim se da ti ne mogu dati objektivan, pa samim time vjerovatno niti tačan odgovor.
- Towelie
#229 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Moguce da je mislio na blagodat rodjenja u muslimanskoj porodici u odnosu na nekoga ko se rodi u nemuslimanskoj porodici.
- animals
#230 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Ako znamo da svaki kutak ove planete koji nije bio u dodiru sa ostalima ima svoju religiju i
svoga Boga..ako znamo da se se religije sirili nasilno i nenasilno..
i ako znamo da su sve religije ljudi stvorili...onda zasto se zamajavamo..
Bog, naredio ovo, Bog naredio ono..religije su najrasprostranije tamo gdje je veca nepismenost..
gdje su drzave razvijenije i narod pismeniji, religije su spale na folklor..
i ..i...
Bog, naredio ovo, Bog naredio ono..religije su najrasprostranije tamo gdje je veca nepismenost..
i ..i...
- apsidejzi
#231 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
To je zato sto se covjek uzoholi cim se neovisnim osjeti.animals wrote:Ako znamo da svaki kutak ove planete koji nije bio u dodiru sa ostalima ima svoju religiju i
i ..i...
- animals
#232 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Po tebi samo ovisan covjek moze biti dobar covjek ili vjernik..apsidejzi wrote:To je zato sto se covjek uzoholi cim se neovisnim osjeti.animals wrote:Ako znamo da svaki kutak ove planete koji nije bio u dodiru sa ostalima ima svoju religiju i
i ..i...
-
RNG_25
#233 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv
Heh, "intervencija". Njegova je odluka da se ubitstvo desi, nema smisla da sprečava samog sebe u izvršenju svoje odluke.HM 2011 wrote:Ovo na cemu lojka inzistira
Bog svemoguci moze sprijeciti svakog ubicu ali ga ne sprijecava, iako je ubijane protivno vjerskim propisima, nema intervencije Boga Svemoguceg da to sprijeci.....
Znaci ako je znao a nije zelio da se umjesa - onda ima interes u tome - a interes je da je dunjaluk iskusenje
-
RNG_25
#234 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
To ne tvrdi. Uostalom, dobar čovjek je relativan pojam.animals wrote:Po tebi samo ovisan covjek moze biti dobar covjek ili vjernik..apsidejzi wrote:To je zato sto se covjek uzoholi cim se neovisnim osjeti.animals wrote:Ako znamo da svaki kutak ove planete koji nije bio u dodiru sa ostalima ima svoju religiju i
i ..i...
- dustaban
#235 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Ne znam sta bih ti rekao, malo si me zatekao sa ovim pitanjem!

-
LSD
#236 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
kako otvorio - tako zatvorio
još jedan tema (a bilo ih je bezbroj) koja propituju šesti imanski šart, pitanje Kadera
cime se ljudi bave 
još jedan tema (a bilo ih je bezbroj) koja propituju šesti imanski šart, pitanje Kadera
-
Bodkin
#237 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
zabludiloyka wrote:Također , kako neko ima sudbinu da ne vjeruje u ni jednu monoteisticku religiju,a veoma je uvjeren da je njegova prava npr: budisti i slicno, koji su u toj zabludi od rodjenja. Da li je to na neki način nepravedno? Zato se zahvaljujem Allahu Dž.š. što sam rodjen kao musliman i što mi je podario tu veliku blagodat.
- Ali Kemal
#238 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Zato sto to sve skupa nema ama bas nikakvog smislaanimals wrote:A pitanje je sto je nije podario svima, mislim na tu blagodet..zasto samo izabranimRNG_25 wrote:Pitanja odgovorena zadnjom rečenicom.loyka wrote:Također , kako neko ima sudbinu da ne vjeruje u ni jednu monoteisticku religiju,a veoma je uvjeren da je njegova prava npr: budisti i slicno, koji su u toj zabludi od rodjenja. Da li je to na neki način nepravedno? Zato se zahvaljujem Allahu Dž.š. što sam rodjen kao musliman i što mi je podario tu veliku blagodat.
-
HM 2011
#239 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv
Odluka Allaha Dž.Š. je da je ubica na životu da ga nije slučajno ošinula munja ili slično....RNG_25 wrote:Heh, "intervencija". Njegova je odluka da se ubitstvo desi, nema smisla da sprečava samog sebe u izvršenju svoje odluke.HM 2011 wrote:Ovo na cemu lojka inzistira
Bog svemoguci moze sprijeciti svakog ubicu ali ga ne sprijecava, iako je ubijane protivno vjerskim propisima, nema intervencije Boga Svemoguceg da to sprijeci.....
Znaci ako je znao a nije zelio da se umjesa - onda ima interes u tome - a interes je da je dunjaluk iskusenje
Na ubici je da se nosi sa rezultatom, na društvu je da se nosi sa ubicom, na mrtvom bi trebala biti zemlja.....
U suštini odlučiti znači nepostojanje slobodne volje, a znati šta će se desiti je potpuno druga stvar....
-
RNG_25
#240 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,sv
Ja sam samo rekao da za Allaha nema potrebe za "intervencijom", jer se ionako sve dešava kako je već odlučio.HM 2011 wrote:Odluka Allaha Dž.Š. je da je ubica na životu da ga nije slučajno ošinula munja ili slično....RNG_25 wrote:Heh, "intervencija". Njegova je odluka da se ubitstvo desi, nema smisla da sprečava samog sebe u izvršenju svoje odluke.HM 2011 wrote:Ovo na cemu lojka inzistira
Na ubici je da se nosi sa rezultatom, na društvu je da se nosi sa ubicom, na mrtvom bi trebala biti zemlja.....
U suštini odlučiti znači nepostojanje slobodne volje, a znati šta će se desiti je potpuno druga stvar....
Znati šta će se desiti može Allah, jer je već odlučio šta će biti. Valjda.
- Cracked
#241 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Ako sve zna, znao je sve o svakome i milionima godina prije nego su se i rodili. Slobodna volja ili ne on po vasoj logici vec zna rezultate. Sto je onda stvorio nekog "Sulju" koji ce tokom zivota pociniti stvari da zavrsi na vjecnom rostilju kad je znao i prije nego ga je stvorio kako ce se sve odviti. Za nas ljude koji smo ocigledno ograniceni kao mravi to znaci da je to svemoguce stvorenje prije svega sadista i vrlo zlo i pakosno stvorenje. Svjestan biti da ce neko prekrsiti tvoja pravila i opet ga stvoriti samo da bi ga kasnije gledao kako se vjecno pece, muci, vristi, urla i tom stvorenju se moliti.....ma dajte! Covjek naprosto pomisli da sejtan nije potreban kad je ovaj "pozitivni" takav. A cijeli koncept vjecnog blagostanja, koji treba da bude kao neka nagrada za poslusne je isto tako, ako malo posvetite toj ideji vremena, vrlo zastrasujuca i u slicnoj mjeri grozna.
- pinokio04
#242 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Cracked wrote:Ako sve zna, znao je sve o svakome i milionima godina prije nego su se i rodili. Slobodna volja ili ne on po vasoj logici vec zna rezultate. Sto je onda stvorio nekog "Sulju" koji ce tokom zivota pociniti stvari da zavrsi na vjecnom rostilju kad je znao i prije nego ga je stvorio kako ce se sve odviti. Za nas ljude koji smo ocigledno ograniceni kao mravi to znaci da je to svemoguce stvorenje prije svega sadista i vrlo zlo i pakosno stvorenje. Svjestan biti da ce neko prekrsiti tvoja pravila i opet ga stvoriti samo da bi ga kasnije gledao kako se vjecno pece, muci, vristi, urla i tom stvorenju se moliti.....ma dajte! Covjek naprosto pomisli da sejtan nije potreban kad je ovaj "pozitivni" takav. A cijeli koncept vjecnog blagostanja, koji treba da bude kao neka nagrada za poslusne je isto tako, ako malo posvetite toj ideji vremena, vrlo zastrasujuca i u slicnoj mjeri grozna.
Bit je upravo u slobodnoj volji. Slobodna volja i stvaranje homosapiensa, je upravo ista strana medalje od Boga, ka čovjeku.
Stvaranjem savršenog bića ( homosapiensa, dajući mu razmisljanje i mozak), Bog je dao i slobodu činjenja djela svakom pojedincu na svijetu- a obrnuto tome i odgovornost za učinjeno dobro-loše.
A tog nekog "Sulju" je stvorio upravo iz ovih gore razloga. Ne zato što je Bogu bilo potrebno da Suljo postoji, nego zbog Božije velikeeee milosti da 'Suljo' ugleda svjetlo dana, da mu da priliku, i da proživi život sa svim blagodatima na zemlji. Eh sada, što suljo nije znao biti zahvalan na tome, sto je bas njemu dao priliku da dodje na zemlju, to je već druga strqna price, suljo ce za to odgovarati.
I da, ako malo posvetish vremena i prosiris vidike sa materijalnih na duhovne stvari, svatices vrlo brzo da je cijeli oncept vjecnog blagostqnja ili patanje vrlo jednostqvan i smirujući.
I da, Bog je bezuslovni uvjet. Nije ovisan ni o čemu, a o njemu je sve ovisno.
I ljudi su stvoreni da znaju samo onoliko koliko im je On odreedio da znaju i napreduju.
I hvala Bogu, napreduje civilizacija i covjecanstvo, svake decenije ide naprijed enormno brzo, u gotovo svim poljima nauke. Negdje manje, negdje brze, ali generalno se ide naprijed u svim poljima i sferama zivota. I da, određivanjem sudbine unaprijed, takodje je ostqvljeno na slobodu pojedincu da kreirq ili mjenjq svoju sudbinu na bolje ili nq gore. Pa ce sprqm dobrih djela ici u raj a spram losih u pakao. Pa ko voli nek izvoli, nek se ponasa spram svoje volje.
- pirpa
#243 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
najbolji odgovor na tvoje pitanje ...loyka wrote:Zdravo,
Veoma me zanima žašto su ljudi stvoreni ikako ako dragi Allah Dž.š već zna što ce se dogoditi sa nama, kakvu to ima svrhu? Ne želim uopšte da mislim o Božijim motivima, i petljam se sa tim stvarima nego me zanima, jer što se sve ovo dešava sa ljudima a Allah Dž.š već zna kako ce ko zavrsiti?
Allah Dž š. sve zna, tako i da hocemo li uciti dove ili ne, hocemo li imati više losih ili dobrih djela. Znam da je pitanje teške prirode, zato molim da mi odgovorite specificno bez ikakvih sporednih stvari.
Da, Allah Dž.š je podario čovjeku razum i slobodnu volju da bira što ce uraditi dobro ili loše djelo, ali opet Allah Dž.š sve to zna što cemo mi odabrati, tako da žašto se odvija život ljudi na svijetu osim da ibadet činimo?
_____
Druga stvar sto me zanima jeste, žašto neko npr. ima takvu sudbinu punu grijeha i svega a nije on kriv, što želim reci, npr neko ko nije nikako upucen u vjeru od rođenja i slicno?
Također , kako neko ima sudbinu da ne vjeruje u ni jednu monoteisticku religiju,a veoma je uvjeren da je njegova prava npr: budisti i slicno, koji su u toj zabludi od rodjenja. Da li je to na neki način nepravedno? Zato se zahvaljujem Allahu Dž.š. što sam rodjen kao musliman i što mi je podario tu veliku blagodat.
a Allah Dž.š najbolje zna.
Pozdrav
- Cracked
#244 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
pinokio04 wrote:Cracked wrote:Ako sve zna, znao je sve o svakome i milionima godina prije nego su se i rodili. Slobodna volja ili ne on po vasoj logici vec zna rezultate. Sto je onda stvorio nekog "Sulju" koji ce tokom zivota pociniti stvari da zavrsi na vjecnom rostilju kad je znao i prije nego ga je stvorio kako ce se sve odviti. Za nas ljude koji smo ocigledno ograniceni kao mravi to znaci da je to svemoguce stvorenje prije svega sadista i vrlo zlo i pakosno stvorenje. Svjestan biti da ce neko prekrsiti tvoja pravila i opet ga stvoriti samo da bi ga kasnije gledao kako se vjecno pece, muci, vristi, urla i tom stvorenju se moliti.....ma dajte! Covjek naprosto pomisli da sejtan nije potreban kad je ovaj "pozitivni" takav. A cijeli koncept vjecnog blagostanja, koji treba da bude kao neka nagrada za poslusne je isto tako, ako malo posvetite toj ideji vremena, vrlo zastrasujuca i u slicnoj mjeri grozna.
Bit je upravo u slobodnoj volji. Slobodna volja i stvaranje homosapiensa, je upravo ista strana medalje od Boga, ka čovjeku.
Stvaranjem savršenog bića ( homosapiensa, dajući mu razmisljanje i mozak), Bog je dao i slobodu činjenja djela svakom pojedincu na svijetu- a obrnuto tome i odgovornost za učinjeno dobro-loše.
A tog nekog "Sulju" je stvorio upravo iz ovih gore razloga. Ne zato što je Bogu bilo potrebno da Suljo postoji, nego zbog Božije velikeeee milosti da 'Suljo' ugleda svjetlo dana, da mu da priliku, i da proživi život sa svim blagodatima na zemlji. Eh sada, što suljo nije znao biti zahvalan na tome, sto je bas njemu dao priliku da dodje na zemlju, to je već druga strqna price, suljo ce za to odgovarati.
I da, ako malo posvetish vremena i prosiris vidike sa materijalnih na duhovne stvari, svatices vrlo brzo da je cijeli oncept vjecnog blagostqnja ili patanje vrlo jednostqvan i smirujući.
I ljudi su stvoreni da znaju samo onoliko koliko im je On odreedio da znaju i napreduju.
I hvala Bogu, napreduje civilizacija i covjecanstvo, svake decenije ide naprijed enormno brzo, u gotovo svim poljima nauke. Negdje manje, negdje brze, ali generalno se ide naprijed u svim poljima i sferama zivota. I da, određivanjem sudbine unaprijed, takodje je ostqvljeno na slobodu pojedincu da kreirq ili mjenjq svoju sudbinu na bolje ili nq gore. Pa ce sprqm dobrih djela ici u raj a spram losih u pakao. Pa ko voli nek izvoli, nek se ponasa spram svoje volje.
opet ne odgovaras na jednostavno pitanje. Koja je poenta stvaranja Sulje sa slobodnom voljom kad je bog znao i prije nego ga je stvorio da ce Suljo svojom slobodnom voljom pociniti odredjene stvari radi kojih ce zavrsiti na rostilju.
Ili ako hoces ovako:
U jednom trenutku bog odluci da stvori Sulju, prije nego ga stvori bog sebi kaze: "aha Suljo ce kroz svoju slobodnu volju pocitini grozne stvari, uprkos mojim uputama i zbog toga ce zavrsiti u vjecnim mukama" i onda stvori Sulju svjestan da ce Suljo te odluke donjeti. Cemu je stvoren? Kao neki test sigurno ne, jer nije bio potreban, bog zna vec sve sta ce biti. Ukratko: stvorio ga i bacio u vatru da se vjecno pece. S gledista boga jedini razlog stvaranja sulje je da bude mucen. Suljo je tu zrtva.
-
RNG_25
#245 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Čovjek nije savršeno biće.pinokio04 wrote:Bit je upravo u slobodnoj volji. Slobodna volja i stvaranje homosapiensa, je upravo ista strana medalje od Boga, ka čovjeku.
Tvrdnja "određivanjem sudbine unaprijed" se kosi sa ostalim što si rekao.I da, određivanjem sudbine unaprijed, takodje je ostqvljeno na slobodu pojedincu da kreirq ili mjenjq svoju sudbinu na bolje ili nq gore. Pa ce sprqm dobrih djela ici u raj a spram losih u pakao. Pa ko voli nek izvoli, nek se ponasa spram svoje volje.
- zanzakpizdolizije
#246 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Ništa on ne zna.Zašto? jer ga nema, ne postoji.Kao uostalom, ni Isusa, Jahve, Bude, zeusa, Neptuna, i ostalih bogova prije ovih novih "modernih" bogova. Da li su ljudi koji su živjeli stotinama generacija prije izmišljanja isusa, allaha, bude i sl... svi nevjernici?
Kad za 5-10 hiljada godina (ako preživi civilizacija) izmislimo neka nova vjerovanja što će biti ove današnje generacije koje vjeruju u sadašnje bogove? Religija je izmišljena da drži ljude u pokornosti, da bogataši mogu iskorištavati sirotinju jer će "sirotinja na onom svijetu biti nagrađena". Moš mislit. Pogledajte samo zapadni svijet, islam, budizam, ektremna bogaćenja manjine i more sirotinje. po meni su sve današnje religije Iste - parazitske.
P.S. moji su stavovi što se tiče religije takvi.Na puno mjesta ljudi imaju suprotne stavove, i ja to poštujem.Ne izrugivam im se , ne vrijeđam ih zbog toga što misle drugačije.Pa nemojte ni vi mene.Možete se ne složiti i to je to.Uostalom vrijeđanje je suprotno stajalištima svake moderne monoteističke religije, pa molim lijepo, poštivajte svoju vjeru.
Kad za 5-10 hiljada godina (ako preživi civilizacija) izmislimo neka nova vjerovanja što će biti ove današnje generacije koje vjeruju u sadašnje bogove? Religija je izmišljena da drži ljude u pokornosti, da bogataši mogu iskorištavati sirotinju jer će "sirotinja na onom svijetu biti nagrađena". Moš mislit. Pogledajte samo zapadni svijet, islam, budizam, ektremna bogaćenja manjine i more sirotinje. po meni su sve današnje religije Iste - parazitske.
P.S. moji su stavovi što se tiče religije takvi.Na puno mjesta ljudi imaju suprotne stavove, i ja to poštujem.Ne izrugivam im se , ne vrijeđam ih zbog toga što misle drugačije.Pa nemojte ni vi mene.Možete se ne složiti i to je to.Uostalom vrijeđanje je suprotno stajalištima svake moderne monoteističke religije, pa molim lijepo, poštivajte svoju vjeru.
- pinokio04
#247 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Pa dobro, razlikujemo se u stajalištu, ali po meni ti totalno fulaš u razmišljanju .Cracked wrote:pinokio04 wrote:Cracked wrote:Ako sve zna, znao je sve o svakome i milionima godina prije nego su se i rodili. Slobodna volja ili ne on po vasoj logici vec zna rezultate. Sto je onda stvorio nekog "Sulju" koji ce tokom zivota pociniti stvari da zavrsi na vjecnom rostilju kad je znao i prije nego ga je stvorio kako ce se sve odviti. Za nas ljude koji smo ocigledno ograniceni kao mravi to znaci da je to svemoguce stvorenje prije svega sadista i vrlo zlo i pakosno stvorenje. Svjestan biti da ce neko prekrsiti tvoja pravila i opet ga stvoriti samo da bi ga kasnije gledao kako se vjecno pece, muci, vristi, urla i tom stvorenju se moliti.....ma dajte! Covjek naprosto pomisli da sejtan nije potreban kad je ovaj "pozitivni" takav. A cijeli koncept vjecnog blagostanja, koji treba da bude kao neka nagrada za poslusne je isto tako, ako malo posvetite toj ideji vremena, vrlo zastrasujuca i u slicnoj mjeri grozna.
opet ne odgovaras na jednostavno pitanje. Koja je poenta stvaranja Sulje sa slobodnom voljom kad je bog znao i prije nego ga je stvorio da ce Suljo svojom slobodnom voljom pociniti odredjene stvari radi kojih ce zavrsiti na rostilju.
Ili ako hoces ovako:
U jednom trenutku bog odluci da stvori Sulju, prije nego ga stvori bog sebi kaze: "aha Suljo ce kroz svoju slobodnu volju pocitini grozne stvari, uprkos mojim uputama i zbog toga ce zavrsiti u vjecnim mukama" i onda stvori Sulju svjestan da ce Suljo te odluke donjeti. Cemu je stvoren? Kao neki test sigurno ne, jer nije bio potreban, bog zna vec sve sta ce biti. Ukratko: stvorio ga i bacio u vatru da se vjecno pece. S gledista boga jedini razlog stvaranja sulje je da bude mucen. Suljo je tu zrtva.
Za teebe život na zemlji nije prilika za koju treba biti zahvalan ? Od milion spermatozoida, jedam se našo da budeš ti u tom obliku kakvom jesi, ili ja u kakvom jesam ?! A mogli smo da ne budemo mi, nego neko drugi da dobije priliku. E vidish, ja sam zadovoljan sto sqm dobio uopce priliku da dodjem nq ovaj svijet, za razliku od tebe. Njemu ja kao ja, uopste nisam potreban ni u kom smislu, ali opet se smilovao i dozovolio mi da zivim na ovom svijetu, i poprilicno solidno uzivam u blagodatima ovog svijete, neka sreda-normala.
Eh sada, sto ti imas mozda nadocekivanja i drugqciju predstqvu Boga, to je onda tvoja stvar.
Čovijek je itekako savršeno biće. Savršenije od vasione, po svim paramterima. Tako mnogo znamo o covjeku a tako malo, po svim parqmetrima medicine.
Uvijek me je zapanjivala ljudska pohlepa, i nezahvalnost.
Vidiš npr ti nisi zahvalan što postojiš na ovom svijetu. Malo ti je to !. Da ti je još, pa ne znas ni sam cega vishe.
I da se vratimo na sulju, s gledista boga jedini razlog stvaranje sulje je da suljo uživa u životu i njegovim blagodatima. Suljo je tu dobijo na lutriji. A sa tvog aspekta nezahvalnosti suljo je zrtva.
Obzirom da mi nismo bitni kao nacija, kao vasiona uopste Bogu, ne bakce se on nama na nacin kako si ti konstruisao u svojoj glavi. Evo ti racio razum, podario sam ti ga, izdigao te tim od svih ostalih zivih bica, izvoli korisiti ga , iskoristi ga u sta smatras da treba. Ali ces polozit racune za to kako si ga koristio. Znaci zaduizio nas je davajuci nam razum, obdario razumom. Tacno je da unaprijed. Zna kako ce o zavrisiti, ali nam je dao opciju da mi sami mozemo vrlo cesto mjenjati nasu sudbinu na bolje ili na gore, svojim djelima, pa tako svake godine za 27. Noc ramazana melek se spusta i mjenja svaciju sudbinu na bolje ili na gore.
Znaci , dao nam je mogucnsot da uticemo na vlastititu sudbinu, i tu nam je dao prostora da kalkulisemo i borimo se.
- zanzakpizdolizije
#248 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Od cijelog tvog posta samo bih komentirao ovo što si napisao:
"Vidiš npr ti nisi zahvalan što postojiš na ovom svijetu. Malo ti je to !. Da ti je još, pa ne znas ni sam cega vishe."
Šta je meni malo? Moje mišljenje je da će me nakon smrti pojesti crvi i da ću nestati sa ovog svijeta kao da me nikad nije ni bilo (kao i milijarde ljudi prije mene).Ja znam šta me čeka i gdje je moj kraj za razliku od "vjernika" koji sanjaju o nastavku svog života u nekom raju na nekom drugom svijetu, sferi ili nečem sličnom.
Po meni ljudi koji nemaju religiozna uvjerenja su više realni i zahvalni na životu koji imaju, jer je on konačan i nakon njega nema ništa. Ali po meni zahvalni trebaju biti i majmuni, žirafe, insekti, virusi, bakterije (i to su živa bića koje je neko stvorio)i ostala bića koja su takođe iz milijardi spermatozoida pojedinačno došla na svijet.Kome oni trebaju biti zahvalni?
Koliko je stara naša planeta (oko 4 milijarde godina)? Koliko ljudi egzistiraju na toj planeti (Homo sapiens (današnji čovjek) pojavio se prije otprilike 100.000 godina.) a Australopithecus afarensis, čovjekoliko biće koje se pojavilo u Africi prije otprilike 4 milijuna godina.I tih 4 milijuna godina iznosi 0,001% starosti našeg planeta.
Koliko je milijardi vrsta nastalo i izumrlo prije pojave čovjeka? Koliko će ih nastati i nestati nakon što čovjek kao vrsta izumre? I u tom kontekstu misliti da su ljudi nešto posebno, specijalno na ovoj planeti je hm...Neću dovršiti rečenicu do kraja.
"Vidiš npr ti nisi zahvalan što postojiš na ovom svijetu. Malo ti je to !. Da ti je još, pa ne znas ni sam cega vishe."
Šta je meni malo? Moje mišljenje je da će me nakon smrti pojesti crvi i da ću nestati sa ovog svijeta kao da me nikad nije ni bilo (kao i milijarde ljudi prije mene).Ja znam šta me čeka i gdje je moj kraj za razliku od "vjernika" koji sanjaju o nastavku svog života u nekom raju na nekom drugom svijetu, sferi ili nečem sličnom.
Po meni ljudi koji nemaju religiozna uvjerenja su više realni i zahvalni na životu koji imaju, jer je on konačan i nakon njega nema ništa. Ali po meni zahvalni trebaju biti i majmuni, žirafe, insekti, virusi, bakterije (i to su živa bića koje je neko stvorio)i ostala bića koja su takođe iz milijardi spermatozoida pojedinačno došla na svijet.Kome oni trebaju biti zahvalni?
Koliko je stara naša planeta (oko 4 milijarde godina)? Koliko ljudi egzistiraju na toj planeti (Homo sapiens (današnji čovjek) pojavio se prije otprilike 100.000 godina.) a Australopithecus afarensis, čovjekoliko biće koje se pojavilo u Africi prije otprilike 4 milijuna godina.I tih 4 milijuna godina iznosi 0,001% starosti našeg planeta.
Koliko je milijardi vrsta nastalo i izumrlo prije pojave čovjeka? Koliko će ih nastati i nestati nakon što čovjek kao vrsta izumre? I u tom kontekstu misliti da su ljudi nešto posebno, specijalno na ovoj planeti je hm...Neću dovršiti rečenicu do kraja.
-
saimidin
#249 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
zdravoloyka wrote:Zdravo,
_____
Druga stvar sto me zanima jeste, žašto neko npr. ima takvu sudbinu punu grijeha i svega a nije on kriv, što želim reci, npr neko ko nije nikako upucen u vjeru od rođenja i slicno?
Također , kako neko ima sudbinu da ne vjeruje u ni jednu monoteisticku religiju,a veoma je uvjeren da je njegova prava npr: budisti i slicno, koji su u toj zabludi od rodjenja. Da li je to na neki način nepravedno? Zato se zahvaljujem Allahu Dž.š. što sam rodjen kao musliman i što mi je podario tu veliku blagodat.
a Allah Dž.š najbolje zna.
Pozdrav
bog ne postoji, osim u tvojoj glavi naravno, i tako svaki vjernik u boga(jednog ili vise njih) ima svoje vidjenje istog,
tako da je samo pitanje besmisleno,
pravo pitanje bi bilo kako da ja odredim smisao zivota, svako svoga naravno, i tada ces naci odgovor,
i najbolje od svega je sto cak i ako pogrijesis, sve je tvoja krivica, vazi isto i za dobar odabir,
moj ti je savjet, probaj svaki dan nauciti nesto novo, posto je nemoguce znati sve, nikad ti nece biti dosadno,
a usput ko zna mozda otkrijes lijek za rak, a i ako ne uspijes, nije problem,
pozdrav
ps
mozda konacno pronadjes dokaze za postojanje nekog sveznajuceg "bica"
-
RNG_25
#250 Re: Kakva je svrha svijeta kada Allah Dž.š zna kraj sviju,svega?
Da, dobio je na "lutriji" što mu je dat život. Ali nije dobio na "lutriji" što je uopće stvoren. A stvaranje duše prethodi biološkom životu.pinokio04 wrote:I da se vratimo na sulju, s gledista boga jedini razlog stvaranje sulje je da suljo uživa u životu i njegovim blagodatima. Suljo je tu dobijo na lutriji. A sa tvog aspekta nezahvalnosti suljo je zrtva.