...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sapna_TZ

#1 ...

Post by Sapna_TZ »

...
Last edited by Sapna_TZ on 16/12/2018 02:14, edited 1 time in total.
Seyfo

#2 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Seyfo »

Beskućnik zimi nije isto što i beskućnik ljeti. Zimi bih probao sve drugo prije toga.
Maraschino

#3 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Maraschino »

Neka ti je Bog na pomoci.
graue_maus

#4 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by graue_maus »

:roll: :roll: ti smjestaji su dno dna , kronicni alkosi i narkomani itd ..prije par godina sam radila za jednu organizaciju kao vozac i nagleda se svasta , boze sacuvaj sta sve ima tamo i divim se ljudima sto rade tamo ......neznam je si ozenjen kakav imas li kakve mogucnosti da te primi neko od naseg svijeta ...
numersi

#5 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by numersi »

Mozes, ima milijarda humanitrnih organizacija gdje pomazu svim ljudima..... odes u jednu i dogovoris se :thumbup:
zforumas

#6 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by zforumas »

:( :( :(

Jarane ostani gdje si tu si...

od tih 170 KM trecina ce ti otici samo dok dodjes sa Hahna do Offenbacha, a ostatak ti moze biti da zivis i jedes 7 dana. A i ti Sandzaklije ce te zavaliti garant.
numersi

#7 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by numersi »

Jarane, ako si do tog dosao...... uradi to :thumbup:
numersi

#8 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by numersi »

Sapna_TZ wrote: ....
Ljudi iz Sandzaka su mi gore veza za taj posao, jer oni su podizvodjaci radova
receno mi je od njih da mogu spavati u teretnom kontenjeru na gradilistu i cuvati ga....

Jarane, a i ti ljudi koji su ti to tako sredili....... najebat ces
Seyfo

#9 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Seyfo »

numersi, jel tebi ovo zvuči kao zejebancija? Meni nije smiješno. Možda mi treba više da skontam.
numersi

#10 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by numersi »

Seyfo wrote: numersi, jel tebi ovo zvuči kao zejebancija? Meni nije smiješno. Možda mi treba više da skontam.

zaboli me kurac kako tebi izgleda..... sto ne date da ljudi rade onako kako oni sami skontaju, ovakvi slucajevi su iz zivotnog najeba na svim poljima, ljudi se hvataju za ono za sta se moze uhvatiti..... ako neko moze tako da to sve izgonja i izdrzi to sve..... jer ne moze drugacije, onda ga ne folirajte sa pricama nemoj ovo ili ono..... nek fura, barem mu reci da je zajeb i najeb
Seyfo

#11 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Seyfo »

Bravo, pravi si poklopac za svaki lonac. Pun si životnog iskustva a tvoji savjeti su zlata vrijedni. Imaš čak i publiku.I još te sve to, kao i ova tema, dobro zabavlja.
Kažem mu da u sred januara treba pokušati sve drugo nego to, tj.bolje je biti u radničkom kontejneru uz rizik inspekcije nego vani na minusu. Moguće je da se čovjek smrzne. Nije teško shvatiti?
numersi

#12 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by numersi »

Seyfo wrote: Bravo, pravi si poklopac za svaki lonac. Pun si životnog iskustva a tvoji savjeti su zlata vrijedni. Imaš čak i publiku.I još te sve to, kao i ova tema, dobro zabavlja.
Kažem mu da u sred januara treba pokušati sve drugo nego to, tj.bolje je biti u radničkom kontejneru uz rizik inspekcije nego vani na minusu. Moguće je da se čovjek smrzne. Nije teško shvatiti?

Nije to bolje..... najbolje je da to ne radi nikako ako moze ikako da to sve izbjegne..... govoris covjeku da se zajebe i najebe
karanana

#13 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by karanana »

pa jarane ako ti je 11 eura satnica a hostel 15 eura, zar to nije dovoljno prihvatljivo gdje ces za sat i po rada zaraditi noc hostela?
to je nekih 20-25 posto tvoje plate na smjestaj. to ti nije lose.
numersi

#14 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by numersi »

karanana wrote: pa jarane ako ti je 11 eura satnica a hostel 15 eura, zar to nije dovoljno prihvatljivo gdje ces za sat i po rada zaraditi noc hostela?
to je nekih 20-25 posto tvoje plate na smjestaj. to ti nije lose.

:thumbup:
mousstapha

#15 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by mousstapha »

WTF :?
kica

#16 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by kica »

Sapna_TZ wrote:Dobar dan. Ja sam sa Tuzlanskog kantona, iz Sapne. Registrovao sam se prije 5 dana na ovaj forum jer mi trebaju informacije
po struci sam elektricar, ali se razumijem u dosta stvari sto se tice gradjevine, radio sam grubu maltu, moleraj.
Radio sam kod privatnika ovdje 4 godine
Prosle sedmice sam dobijo odbijenicu iz ambasade Njemacke jer kako oni kazu , mala satnica po ugovoru i nemam certifikat jezika B1 i da ga moram polagat
10,75 EUR mi je satnica
Mene gore ceka posao kao elektricara na jednom gradilistu od sredine januara grad Offenbach ali nemam smjestaj. Imam avionsku kartu iz Tuzle rezervisanu za 12.01
Ljudi iz Sandzaka su mi gore veza za taj posao, jer oni su podizvodjaci radova
receno mi je od njih da mogu spavati u teretnom kontenjeru na gradilistu i cuvati ga, ali sad mi je problem posto mi viza nije izdata a inspekcije su ceste i rizicno je previse.
Sad iza Nove godcine su cijene po hostelima minimum 15 EUR, a ja nemam dovoljno finansija da to isplacam. Ponio bih u Njemacku 170 maraka koliko imam
Moja ideja je da pokusam zivjeti kao beskucnik, dok ne pokusam dobiti vizu
Ima ovih humanitanrih organizacija sot nude pomoc, mogu li se njima putem mejla obratiti za pomoc, ili kad vec budem gore otisao?
Na dosta clanaka sam citao da ljudi pomazu beskucnicima gdje imaju jesti, piti i spavati tako da sam planirao raditi na crno dok ne zaradim dovoljno da platim stan.

Frankfurt Übernachtungsplatz für Obdachlose
Lakse je da kazes da si gay i da ti prijete u BiH, pa da pokusas dobiti Azil.
moonca

#17 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by moonca »

Ako mu je Gazda ponudio kontejner-opet bez vode, ima li grijanje?? u par dana ce upoznati i ostale radnike i vrlo moguce da ce mu neko ponuditi krevet u nekoj sobici ili spavanje na podu.

Kao beskucnik tesko da ce ista dobiti - mora se registrovati i proci papirologiju da bi dobio ikakvu pomoc. On mora raditi , nema vremena za to.

Ako ne pusi, ne pije -- moze se provuci do prve plate --

Treba da ide.
SaraFina

#18 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by SaraFina »

12,75 € je minimalna satnica u Njemačkoj. I to za poslove čišćenja, nešto nije u redu s tvojom ponudom za posao (obzirom da si električar) i teško da ćeš vizu ikako dobiti na taj novac.
Koje ti obrazloženje dala ambasada osim objašnjenja za cerifikat?

Pazi da nije prevara u pitanju.

Što se tiče života kao beskučnik, to je rizik kao i uostalom rad na crno. Možeš bespotrebno zaraditi zabranu na 3 - 5 godina.
Završi jezik na nivo koji traže i neka ti firma koriguje satnicu pa kreni na sigurno.
Cijela ta priča mi vuče na neku prevaru. Od rada za tako nizak iznos (što je nepojmljivo) do nudjenja smještaja u kontejneru.
Većina takvih gradilišta imaju čuvare...

Ne znam koliko privatno u BiH uzmeš kao električar po satu? Ali mislim da ispod 50 - 70 km ne može biti? Odvagaj dobro.
Last edited by SaraFina on 06/12/2018 15:23, edited 1 time in total.
moonca

#19 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by moonca »

Zavisi kako je dosao do tog posla. Koliko mu je 'veza' pouzdana.
Sve ostalo je ok -- to je to kada se radi na crno.
To sto mu je ponudio konterjner je po meni -plus.
SaraFina

#20 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by SaraFina »

moonca wrote:Zavisi kako je dosao do tog posla. Koliko mu je 'veza' pouzdana.
Sve ostalo je ok -- to je to kada se radi na crno.
To sto mu je ponudio konterjner je po meni -plus.

Lik je predavao u ambasadu za vizu na osnovu te satnice ili sam ja krivo skontala?

Plus ti kontejneri po bauštelama služe svim firmama za opremu i odmor (obroke)...
Može upasti ko želi u njih i iz druge firme.
Last edited by SaraFina on 06/12/2018 15:27, edited 1 time in total.
madner

#21 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by madner »

Cuj kako je dosao do ponude.
Hiljade i hiljade ljudi tako rade, po sistemu ako prodje prodje.
Maraschino

#22 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Maraschino »

SaraFina wrote:12,75 € je minimalna satnica u Njemačkoj. I to za poslove čišćenja, nešto nije u redu s tvojom ponudom za posao (obzirom da si električar) i teško da ćeš vizu ikako dobiti na taj novac.

:-)

Naplacuje to Sandzaklija vise od duplo a nemoj se iznenaditi ako ti ostane duzan par plata.
Ne placa ti praznike a on uredno naplati, ako te prijavi da si bez posla trenutno, ne nadaj se da ces vidjeti tu naknadu...a za sve imas troskove.
Bjezi sto dalje od nasih ljudi ako imas priliku a ovo sigurno nije.
Logovan

#23 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by Logovan »

Ne znam ništa, pojma nemam, ne mogu pomoći, ali sretno ti bilo. :-? :|
SaraFina

#24 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by SaraFina »

Maraschino wrote:
SaraFina wrote:12,75 € je minimalna satnica u Njemačkoj. I to za poslove čišćenja, nešto nije u redu s tvojom ponudom za posao (obzirom da si električar) i teško da ćeš vizu ikako dobiti na taj novac.

:-)

Naplacuje to Sandzaklija vise od duplo a nemoj se iznenaditi ako ti ostane duzan par plata.
Ne placa ti praznike a on uredno naplati, ako te prijavi da si bez posla trenutno, ne nadaj se da ces vidjeti tu naknadu...a za sve imas troskove.
Bjezi sto dalje od nasih ljudi ako imas priliku a ovo sigurno nije.

Vjerujem. Ali ako su mu izdali garanciju i priložio ambasadi? Kako to pravdaju?
Prijava na nekog pomoćnika što štema zidove sa Hilti bušilicom?I to je nedozvoljeno i ispod minimuma?
Najviše nedelju dana i ako ga ne isplate kući. Moj savjet.
mousstapha

#25 Re: Kako zivjeti kao beskucnik u Njemackoj?

Post by mousstapha »

Ljudi nemojte na crno raditi, sjebacete mi i ovu drzavu, ja se ne mislim vise migrirati.
Post Reply