Teško u kontekstu povratka, nezaposlenost ogromna, neka mjesta nemaju puta, Klisa, Divič,Križevići,Jusići,Glumina,Drinjača, samo su neka od mjesta u kojih je u protekle tri godine nekoliko desetina do nekoliko stotina ljudi otišlo nakon što se bilo vratilo.akobogda wrote:Moze li da se promjeni? Da se vrati kao sto je bilo prije?sRKi mouche wrote:Čovjek sve rekao. Budimo realni danas su Milići,Bratunac i Srebrenica, dijelom Višegrad jedne od najjadnijih sredina po svakom pitanju u državi. A bio Srbini ili Bošnjak glavni ti je san kako vidjeti Tuzlu,Bijeljinu,Sarajevo ili BG i NS.karanana wrote:glupa tema uz poprilicno nepismene stvari.
ne bi pitanje trebalo biti kako vratiti istocnu bosnu narodu nego kako vratiti narod u istocnu bosnu.
po mom misljenju nikako. ni puskom. i to ne govorim o pusci koja bi bila uperena na chetnike nego na one koji su sada u najgorem slucaju u sarajevu a u najboljim slucajevima po zapadnoj evropi i americi. nisu ludi da se vracaju u vukojebine sada. ne vidim na duge staze da ce ista biti bolje po tom pitanju. a ni chede se bas nisu usrecile tamo, ali valjda im je bitno da zapisaju teritoriju i to su i uradili.
Što se ostalog tiče, bez da politizujem, radi se o ispolitizovanim sredinama u kojima je svaki korak politički, s obe strane, običan čovjek apsolutno je samo smetnja na putu ostvarenja jeftinih političkih poena. Djeca najviše ispaštaju.
Podatak da je u protekloj godini iz Zvornika otišlo 200 bošnjačkih porodica je najbolji primjer toga.
Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
-
sRKi mouche
#26 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
- Cherry-Cherry
#27 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Vidi ovog kompleksašaLaBomba wrote:
Kao sto rekoh, vi posrajlije ne razmisljajte o tome, niti cete vi odlucivati o tome. A doci ce dan kada vise necete biti glavni grad BiH, jer to ni sa cim niste zasluzili.
-
155_mm
#28 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
tema je glupa ako se gleda sa stanovista velikosrpske politike. sa stanovista bosnjaka je ovo tema o najvaznijem strateskom cilju bosnjaka u teritorijalnom pogledu.karanana wrote:glupa tema uz poprilicno nepismene stvari.
ne bi pitanje trebalo biti kako vratiti istocnu bosnu narodu nego kako vratiti narod u istocnu bosnu.
po mom misljenju nikako. ni puskom. i to ne govorim o pusci koja bi bila uperena na chetnike nego na one koji su sada u najgorem slucaju u sarajevu a u najboljim slucajevima po zapadnoj evropi i americi. nisu ludi da se vracaju u vukojebine sada. ne vidim na duge staze da ce ista biti bolje po tom pitanju. a ni chede se bas nisu usrecile tamo, ali valjda im je bitno da zapisaju teritoriju i to su i uradili.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#29 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
O ovako ozbiljnoj temi se diskutuje na ovako primitivan nacin i prizeman, nije cudno gdje smo i kakvi smo.
Od strane onih koji ni svoj maternji jezik ne znaju kako treba.
Prijedlog pokretacu teme.
Dodji da zivis u nekom od gradova Istocne Bosne.
-
x_lecter
#30 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
cime se ljudi sve zamaraju ... ja npr. svojutro dumam s kojom pičkom cu veceras da izadjem i koju cu da talacim, a ovaj duma kao focu vratiti

- Ali Kemal
#31 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Vala basEcci wrote:Prijedlog pokretacu teme.
-
155_mm
#32 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
i sta je konkretno tvoj problem?x_lecter wrote:cime se ljudi sve zamaraju ... ja npr. svojutro dumam s kojom pičkom cu veceras da izadjem i koju cu da talacim, a ovaj duma kao focu vratiti![]()
![]()
-
155_mm
#33 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
a da probas da podignes nivo rasprave koji odgovara ovako bitnoj temi. i sta konkretno znaci ovaj prijedlog da pokretac teme se doseli u istocnu bosnu?Ecci wrote:O ovako ozbiljnoj temi se diskutuje na ovako primitivan nacin i prizeman, nije cudno gdje smo i kakvi smo.![]()
- reis1
#34 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Naseliti 500.000 Arapa u Dodikistan.
A ustvari, cek sad ne kontam...kad malo bolje razmislim, jel bolje imat Arape ili Srbe u Bosni??? Nije lako bogomi... tezak izbor...
A ustvari, cek sad ne kontam...kad malo bolje razmislim, jel bolje imat Arape ili Srbe u Bosni??? Nije lako bogomi... tezak izbor...
-
Paramilitar
#35 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Orao i Svinjax_lecter wrote:cime se ljudi sve zamaraju ... ja npr. svojutro dumam s kojom pičkom cu veceras da izadjem i koju cu da talacim, a ovaj duma kao focu vratiti![]()
![]()
Jednom svinja iz puna korita
pred vratima imucnoga doma,
ka umije, po svinjski lokase.
Oraj gordo na krutoj litici
velicava krila odmarase
i ostrase smrtonosne kandze
bacajuci plamene poglede
na sve strane u proljetnje jutro,
k pobjedi se novoj gotoveci.
Nego svinja, kako se naloka
poizdize turin obrljani
i ugleda na liticu orla.
Groknu krupno, pa govori orlu:
"Sta tu cucis na goloj litici,
nesretnice i gladni ajduce,
izgnanice pod opstim prokletstvom?
Sto je tvoja zalosna sudbina?
Prazna slava i grabez krvavi,
pa i s krvlju rucak bez vecere.
Pomiri se i predaj ljudima,
vidji ka se zivi obilato:
meni na dan tri korita daju,
sve punije jedno od drugoga:
pa cio dan u glib do usiju,....
prevrcem se , na svijet uzivam;
ni sto mislim, ni glavu razbijam,
no iza sna za puno korito:"
Oraj tresnu, pa prikupi krila,
s prezrenijem odgovara svinji:
"Moz se hvalit ka posteno zivis
pred svinjama, ali ne pred nama,
jerbo nase pleme ponosito
takvoga se gnusava zivota.
Nego ti se cuditi i nije:
svinjski mislis, a svinjski govoris.
To ti sada daju i goste te,
al ne zato rasta ti pomisljas,
no dok malo prikupis slanine,
pa ce odmah maljugom po ciku.
To pogadjas, mi smo grabitelji
pod vselenskim zivimo procesom
opasnosti i krvoprolica;
to su nase igre i pirovi.
No likovi nasi ponositi
jesu simvol zemnog velicestva,
na krunama carskijem blistaju;
jost se krune dice i ponose
sto su lika nasega dostojne:"
To izrece, pa hitro poleti,
ka krilata iz luka strijela,
u svojemu nad oblakom carstvu.
Osta svinja u gadnom brlogu
cekajuci u celo sjekiru.
-
akobogda
#36 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
ocigledno arapa.
-
Basvod
#37 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Uvijek su bile...sRKi mouche wrote:Čovjek sve rekao. Budimo realni danas su Milići,Bratunac i Srebrenica, dijelom Višegrad jedne od najjadnijih sredina po svakom pitanju u državi.karanana wrote:glupa tema uz poprilicno nepismene stvari.
Konkurencija su im Sekovici, Rudo, Cajnice, Kalinovik, Olovo, Donji Vakuf, Kladanj... i ostale vukohebine.
-
Paramilitar
#38 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Basvod wrote:
Uvijek su bile...
Konkurencija su im Sekovici, Rudo, Cajnice, Kalinovik, Olovo, Donji Vakuf, Kladanj... i ostale vukohebine.
Netacno. Mnoga od navedenih gradova i naselja su imala znatnu ulogu i znacaj u historiji. Trenutno stanje je samo rezultat srpskog-crnogorskog divljanja i to ne samo onog koje se provodi od 1991. Bilo je isto i tokom WWII. Od krvave Foce pa nadalje... Da ne pricamo o upadima Baje pivljanina i slicnih 'eroja.
- propalismo
#39 Re: Одг: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Ma nije problem ove sve gradove vratiti.Nego nije mi jasno kako cemo Sabac vratiti bice malo hebeno
Послато са GT-S5830i користећи Тапаток 2
Послато са GT-S5830i користећи Тапаток 2
-
Hrmpallier
#40 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
E, vidiš. Jewreji ( znam, znam, sad će neki da dobiju osip ), se vraćaju iz Njujorka, Londona, Pariza ...... i idu u naselja u pustinji, jer oni vole svoju zemlju, kakva je - takva je. Sad, da ne ulazimo previše da li je to baš njihova zemlja, jer bi zglajzali s teme, ali iz sjajnih metropola idu na rub vrele pustinje i kojekakve pripizdine. Treba li reći da im država pomaže na svaki mogući način. Oni se vraćaju često i na tuđu zemlju, a kod nas ne možeš natjerati čowjeka da se vrati na svoju zemlju. Puna Vogošća, puna spračanska doilina, ali da se vrate, velikom procentu njih ni u primisli. Moramo li dakle još ko-zna-po-koji put naglasiti da današnji wlastordršci ne osjećaju BiH svojom. Govorim o onima koji se busaju u grud bosansku i bošnjačku da se prašina diže.JThomas wrote:taman posla da će se neko tamo vratiti iz sarajeva, a da ne govorim iz berlina, štokholma, ciriha...i srbi bježe glavom bez obzira.
Znam za primjer Janje, koja je zajedno sa Kozarcom mjesto najvećeg powratka. Svojevremeno su alija i bakir sve uradili da se ne vrate svojoj kući, ali ih "izdajnici" nisu poslušali, i vratili su se u Janju u ogromnom procentu. E, ali Janja ima zemlju "u koju kamen da baciš - nešto će roditi", i koja se ne prodaje osim među braćom i naj-najbližim rodom. Tu su Janjanci kao Slovenci. Od države ( RS ) dobiju m...c, ali malo zemlja, a puno više Evropa i rad u Evropi ih drži, tako da su danas gazde ( i to kakve ) na svom, i pored neprijateljskog okruženja.
Da li je moguć powratak. Da da jeste, čak i sada, ali kad bi bilo barem malo, malo države. Malo kasnije i o tome.
-
Hrmpallier
#41 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Sjajan izgovor za neaktivnost, nerad, odsustvo inicijative i na kraju poraz.fatamorgana wrote:@akobogda, sve je u božjim rukama ....
-
Paramilitar
#42 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Hebrejski kolonizatori se naseljavaju pod podrskom vojske, sa dugim cijevima, tenkovima, helikopterima itd...Hrmpallier wrote:E, vidiš. Jewreji ( znam, znam, sad će neki da dobiju osip ), se vraćaju iz Njujorka, Londona, Pariza ...... i idu u naselja u pustinji, jer oni vole svoju zemlju, kakva je - takva je. Sad, da ne ulazimo previše da li je to baš njihova zemlja, jer bi zglajzali s teme, ali iz sjajnih metropola idu na rub vrele pustinje i kojekakve pripizdine. Treba li reći da im država pomaže na svaki mogući način. Oni se vraćaju često i na tuđu zemlju, a kod nas ne možeš natjerati čowjeka da se vrati na svoju zemlju. Puna Vogošća, puna spračanska doilina, ali da se vrate, velikom procentu njih ni u primisli.JThomas wrote:taman posla da će se neko tamo vratiti iz sarajeva, a da ne govorim iz berlina, štokholma, ciriha...i srbi bježe glavom bez obzira.
Bosnjacki povratnici se vracaju bez ikakve zastite osim one koju sami sebi osiguraju. Ubijeno je blizu 200 povratnika a da o ranjenim, pretucenim i isporovociranim ne pricamo. Covjeka kamenuju na sred ulice kao psa i pred TV kamerama a da niko ne odgovara za to. Sa cetnicima koji su u policiji, administraciji i komsiluku nekom drugom prilikom. Poredenje nije na mjestu. Nije covjek biljka pa da ga cupas svako par godina i sadis negdje drugo. Napustiti kakvu takvu sigurnost da bi se vratio u neizvjesnost. Ne ide to tako.
Ljudi bi zivjeli na svom kada bi imali osnovne uslove. A prvi je sloboda. To je trenutno okupiran teritorij i sve dok je tako necemo imati znacajnijeg povratka. U meduvremenu treba izvuci maksimum iz date situacije
Pogledaj
http://www.klix.ba/forum/podrska-prirod ... 21946.html
-
Hrmpallier
#43 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
" Hebrejski kolonizatori se naseljavaju pod podrskom vojske, sa dugim cijevima, tenkovima, helikopterima itd...
Bosnjacki povratnici se vracaju bez ikakve zastite osim one koju sami sebi osiguraju. Ubijeno je blizu 200 povratnika a da o ranjenim, pretucenim i isporovociranim ne pricamo. Covjeka kamenuju na sred ulice kao psa i pred TV kamerama a da niko ne odgovara za to. Sa cetnicima koji su u policiji, administraciji i komsiluku nekom drugom prilikom. Poredenje nije na mjestu. Nije covjek biljka pa da ga cupas svako par godina i sadis negdje drugo. Napustiti kakvu takvu sigurnost da bi se vratio u neizvjesnost. Ne ide to tako.
Ljudi bi zivjeli na svom kada bi imali osnovne uslove. A prvi je sloboda. To je trenutno okupiran teritorij i sve dok je tako necemo imati znacajnijeg povratka. U meduvremenu treba izvuci maksimum iz date situacije "
Nisi u pravu. Nikako. Još od hajmo reć' dvijehiljadite, nema skoro nikakvih problema sa sigurnošću. Znam, navešćeš primjere rah. Murata Badića, slučaj premlaćivanja u Zvorniku i još koji slučaj ( mina u Fazlagića Kuli je prije 2000. godine ), ali u odnosu na broj stanovnika, daleko više nasilja u okviru iste etnije, sad da li se radi o Federaciji ili RS, nebitno. Ja, lično živio, i s prekidima živimu u RS i u inostranstvu. Nisu mi jednom policajci progledali kroz prste zbog sitnog prekršaja (svjetla). Pristup wlasti je da policija radi svoj posao relativno korektno ( bila je prije toga međunarodna policijska kontrola ), ali su manjine, t.j. prvenstveno Bošnjaci onemogućeni u dobivanju i obavljanju posla. Državni posao se ne može dobiti, osim ranije, u akcijama "ofanziva šarma", kada je potrebno da opština sa sebe skine sankcije i sl. Za razliku od njih, zanatlije nemaju problema, odnosno možda i imaju, ali rade i zarađuju. Hoću reći, nije neizdrživo, čak daleko od toga. E, sad niko nikoga ne može natjerati da žiwi ovdje ili ondje ( mada bi trebalo da država NATJERA I OMOGUĆI život svom stanovništvu u bilo kojem kraju BiH ).
Ja kad odem u Federaciju, pa me kad kažem da sam iz RS, neko pita " Znaš li ....... " ? Ja, ne čekajući da izgovori ime, odgovorim protivpitanjem " Jel' on izbjeglica iz .... " ? Na odgovor " Jeste " uvijek kažem " Ne, ne znam, niti želim da znam ". Ja te ljude doživljavam izdajnicima. Potpuno razumijem kad neko ode u Ameriku ili Švedsku, ili Švajcarsku ili .... . Ali kad neko ode u kojekakve pripizdine tipa Vogošća, dolina Spreče i sl. ja ih doživljavam kao izdajnike. Moje pravo.
Evo, imamo primjer Ukrajine. Ku' ćeš bolji primjer. Srbija nije Rosija, već je slaba i izmoždena. Ali ako dođe do malo snage, a mi budemo i dalje imali ovakvu wlast, ne treba nikog čuditi da se na Trebeviću zavijori srpska zastava ( republike Srbije, a ne RS-a ). Dakle, ne ova kreatura, nego DRŽAVA, koja kakva je da je zna šta je VOJSKA, i koja bi za tu svoju vojsku dala krvi ispod vrata. O 300 tenkova ( naspram naših 60 ili 70 ), o MiG-ovima koji će se kupiti dok je zemlja na ivici gladi, o raketama koje razvija domaća industrija, &t.d. &.t.d
Ljudi bi zivjeli na svom kada bi imali osnovne uslove. A prvi je sloboda. To je trenutno okupiran teritorij i sve dok je tako necemo imati znacajnijeg povratka. U meduvremenu treba izvuci maksimum iz date situacije "
Nisi u pravu. Nikako. Još od hajmo reć' dvijehiljadite, nema skoro nikakvih problema sa sigurnošću. Znam, navešćeš primjere rah. Murata Badića, slučaj premlaćivanja u Zvorniku i još koji slučaj ( mina u Fazlagića Kuli je prije 2000. godine ), ali u odnosu na broj stanovnika, daleko više nasilja u okviru iste etnije, sad da li se radi o Federaciji ili RS, nebitno. Ja, lično živio, i s prekidima živimu u RS i u inostranstvu. Nisu mi jednom policajci progledali kroz prste zbog sitnog prekršaja (svjetla). Pristup wlasti je da policija radi svoj posao relativno korektno ( bila je prije toga međunarodna policijska kontrola ), ali su manjine, t.j. prvenstveno Bošnjaci onemogućeni u dobivanju i obavljanju posla. Državni posao se ne može dobiti, osim ranije, u akcijama "ofanziva šarma", kada je potrebno da opština sa sebe skine sankcije i sl. Za razliku od njih, zanatlije nemaju problema, odnosno možda i imaju, ali rade i zarađuju. Hoću reći, nije neizdrživo, čak daleko od toga. E, sad niko nikoga ne može natjerati da žiwi ovdje ili ondje ( mada bi trebalo da država NATJERA I OMOGUĆI život svom stanovništvu u bilo kojem kraju BiH ).
Ja kad odem u Federaciju, pa me kad kažem da sam iz RS, neko pita " Znaš li ....... " ? Ja, ne čekajući da izgovori ime, odgovorim protivpitanjem " Jel' on izbjeglica iz .... " ? Na odgovor " Jeste " uvijek kažem " Ne, ne znam, niti želim da znam ". Ja te ljude doživljavam izdajnicima. Potpuno razumijem kad neko ode u Ameriku ili Švedsku, ili Švajcarsku ili .... . Ali kad neko ode u kojekakve pripizdine tipa Vogošća, dolina Spreče i sl. ja ih doživljavam kao izdajnike. Moje pravo.
Evo, imamo primjer Ukrajine. Ku' ćeš bolji primjer. Srbija nije Rosija, već je slaba i izmoždena. Ali ako dođe do malo snage, a mi budemo i dalje imali ovakvu wlast, ne treba nikog čuditi da se na Trebeviću zavijori srpska zastava ( republike Srbije, a ne RS-a ). Dakle, ne ova kreatura, nego DRŽAVA, koja kakva je da je zna šta je VOJSKA, i koja bi za tu svoju vojsku dala krvi ispod vrata. O 300 tenkova ( naspram naših 60 ili 70 ), o MiG-ovima koji će se kupiti dok je zemlja na ivici gladi, o raketama koje razvija domaća industrija, &t.d. &.t.d
-
Hrmpallier
#44 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
U malo da zaboravim. U Gazi među nekih 100 000 Arapa, živi 400 Jevreja. Da, štite ih duge cijevi, ali da li ih mogu zaštititi tenkovi i raketa. Mogu zaštititi 398 njih, ali onog jednog ili dvojicu može bilo ko i bilo kada ubosti nožom i ubiti. Ipak, oni žive. Prvi ja ne bi, ali to je ekstreman primjer, kakvog nema na planeti, a ti ljudi, šta god mislili o njima su heroji.
-
akobogda
#45 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Ne razumijem, da li si ti Srbin?Paramilitar wrote:Hebrejski kolonizatori se naseljavaju pod podrskom vojske, sa dugim cijevima, tenkovima, helikopterima itd...Hrmpallier wrote:E, vidiš. Jewreji ( znam, znam, sad će neki da dobiju osip ), se vraćaju iz Njujorka, Londona, Pariza ...... i idu u naselja u pustinji, jer oni vole svoju zemlju, kakva je - takva je. Sad, da ne ulazimo previše da li je to baš njihova zemlja, jer bi zglajzali s teme, ali iz sjajnih metropola idu na rub vrele pustinje i kojekakve pripizdine. Treba li reći da im država pomaže na svaki mogući način. Oni se vraćaju često i na tuđu zemlju, a kod nas ne možeš natjerati čowjeka da se vrati na svoju zemlju. Puna Vogošća, puna spračanska doilina, ali da se vrate, velikom procentu njih ni u primisli.JThomas wrote:taman posla da će se neko tamo vratiti iz sarajeva, a da ne govorim iz berlina, štokholma, ciriha...i srbi bježe glavom bez obzira.
Ljudi bi zivjeli na svom kada bi imali osnovne uslove. A prvi je sloboda. To je trenutno okupiran teritorij i sve dok je tako necemo imati znacajnijeg povratka. U meduvremenu treba izvuci maksimum iz date situacije
Pogledaj
-
sRKi mouche
#46 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Basvod wrote:[
Uvijek su bile...
Nisam četnik i nikada to neću biti, ali stvarno ovakvo nešto napisati je u najmanju ruku bolesno.Ubijeno je blizu 200 povratnika a da o ranjenim, pretucenim i isporovociranim ne pricamo. Covjeka kamenuju na sred ulice kao psa i pred TV kamerama a da niko ne odgovara za to. Sa cetnicima koji su u policiji, administraciji i komsiluku nekom drugom prilikom. Poredenje nije na mjestu. Nije covjek biljka pa da ga cupas svako par godina i sadis negdje drugo. Napustiti kakvu takvu sigurnost da bi se vratio u neizvjesnost. Ne ide to tako.
Ko je to ubio ijednog povratnika u Istočnoj Bosni???
- cyprus
#47 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Nisam siguran za Bratunac, ali koliko znam Srebrenica i Vlasenica su bile dolidno razvijene opštine prije rata...
-
Hrmpallier
#48 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Koji mentalni sklop !? Ne pitaš se šta kažem, niti osporavaš rečeno, nego te zanima šta sam, valjda u svrhu demonizacije i kompromitacijeNe razumijem, da li si ti Srbin?
- karanana
#49 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
allahu dragi. cuj ubijeno blizu 200 povratnika.Paramilitar wrote:
Hebrejski kolonizatori se naseljavaju pod podrskom vojske, sa dugim cijevima, tenkovima, helikopterima itd...
Pogledaj
ovaj ko da je u srni radio.
-
Paramilitar
#50 Re: Kako vratiti istocnu bosnu bosanskim narodu?
Pogledaj ispod. Iako je besmisleno razgovarati sa srbimasRKi mouche wrote:
Nisam četnik i nikada to neću biti, ali stvarno ovakvo nešto napisati je u najmanju ruku bolesno.Ubijeno je blizu 200 povratnika a da o ranjenim, pretucenim i isporovociranim ne pricamo. Covjeka kamenuju na sred ulice kao psa i pred TV kamerama a da niko ne odgovara za to. Sa cetnicima koji su u policiji, administraciji i komsiluku nekom drugom prilikom. Poredenje nije na mjestu. Nije covjek biljka pa da ga cupas svako par godina i sadis negdje drugo. Napustiti kakvu takvu sigurnost da bi se vratio u neizvjesnost. Ne ide to tako.![]()
Ko je to ubio ijednog povratnika u Istočnoj Bosni???
U srijedu 11. jula 2001-ve godine, na dan kada je postavljen kamen temeljac za spomenik žrtvama genocida u Srebrenici, pedesetak kilometara dalje, u Vlasenici, počinjeno je ubistvo. Šesnaestogodišnja Meliha Durić ubijena je jednim hicem - preciznim pogotkom u vrat. Bio je to prvi put da se vratila kući od maja 1992, kada je kao sedmogodišnjakinja, u naručju svoje majke, napustila Vlasenicu
Znate li ko je Meliha Durić? "Mama, otišla sam sa babom u Vlasenicu, Meliha." Njena posljednja poruka ostavljena majci, napisana u žurbi - kreonom, jer joj valjda ništa drugo nije bilo pri ruci - u plavoj tankoj svesci koja je ležala pored telefona, teško da se razlikuje od poruka koje je ostavljala i ranije. Mogla je napisati i da je otišla u grad, u kupovinu, u njenom tonu ne bi bilo ništa različito, bila bi to i dalje dječija, bezbrižna, neoprezna i poruka puna života. Tu noć je, pod prigušenim televizijskim svjetlom, sa ocem čekala posljednje vijesti sjedeći na kauču, leđima okrenuta prozoru: petnaest minuta prije jedanaest sati prozorsko staklo je ciknulo, čuo se samo jedan hitac, trogodišnji brat je zavrištao, dok su ostali tražili zaklon u sobi, uglavnom padajući na pod. Ona je samo klonula, ne mičući se. "Nije mi ništa uspjela reći, samo me onako gledala, dok je krv kuljala. Nisam više mogao gledati, skrenuo sam pogled." Metak joj je prošao kroz vrat.
Znate li ko je Meliha Durić? Žrtva: imovinskih propisa, međunarodne birokracije, Aneksa 7, spontanog povratka, manjinskih povrataka, donatorske pomoći, multietničke policije, cjelovite BiH sa dva multietnička entiteta, stabilizacije u regionu, etničkog čišćenja, konstitutivnosti, prava manjina, ubice koji je iz dvorišta kuće naciljao njen obris u prozoru i pritisnuo obarač. Još jedna uzaludna smrt, uzaludna žrtva čija smrt neće promijeniti ništa, kao što stotine hiljada smrti nisu promijenile tokom posljednjih deset godina.