Kako to Izrael radi (bojkot)!
-
callmethebreeeze
#76 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
pa, dobro, djelomicno si u pravu. ne mislim da je da treba gledati samo svoju korist, a ostalo da gori. naprotiv. ali ja mislim da ce drustvo imati puno vise koristi, pogotovo na duze staze, od ljudi koji su obrazovani, samim tim ce imati bolje poslove, vise para, vise poreza. a sa obrazovanjem dolaze i neke nove spoznaje i iskustva, pa onda mozes da se odlucis i na bojkot, recimo. ali ova vrsta bojkota je obicno kratkotrajna. znas i sam koliko se pricalo o bojkotru robe iz izraela, pa cak i proizvoda jevrejskih firmi, sto je po meni antisemitizam, pa nesto ne vidim da je to ostetilo israel, ili calvin clain-a.
- McMoy
#77 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
@pjegice: Sad ce biti da sam ja izmislio ove recenice
A rekoh ja na pocetku, daleko smo mi od svacega necega...Meni je problem što ljudi sve generalizuju. Nije niko iz neke fabrike sokova u Srbiji zatvorio Jurišića, nego sud u dogovoru s kojekakvim političarima.
-
kv99
#78 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
callmethebreeeze wrote:pa, dobro, djelomicno si u pravu. ne mislim da je da treba gledati samo svoju korist, a ostalo da gori. naprotiv. ali ja mislim da ce drustvo imati puno vise koristi, pogotovo na duze staze, od ljudi koji su obrazovani, samim tim ce imati bolje poslove, vise para, vise poreza. a sa obrazovanjem dolaze i neke nove spoznaje i iskustva, pa onda mozes da se odlucis i na bojkot, recimo. ali ova vrsta bojkota je obicno kratkotrajna. znas i sam koliko se pricalo o bojkotru robe iz izraela, pa cak i proizvoda jevrejskih firmi, sto je po meni antisemitizam, pa nesto ne vidim da je to ostetilo israel, ili calvin clain-a.
Bojkot moze biti i te kako efikasan , samo kad je organizovan i kad znaju sta rade. Znas li ti kako je Israel natjerao Svicarsku da isplati odstetu za pare koje su jevreji polozili u Svicarskim bankama u vrijeme 2 SR a koje nisu poslije isplacene ? Tako sto su zaprijetili da ce da organizuju bojkot Svicarskih banaka i da povuku svoje pare . Imaju ljudi stav , ja ih ne podrzavam u mnogim stvarima koje rade ali priznajem da su efikasni u mnogo stvari sto rade..a razlog ? Stav da se niko vise nece zajebavati sa njima. Postuju prvo sebe pa ostale oko sebe tj jevreje a za druge ih boli k. Koga postuju oni koji slusaju Cecu ili koje boli k za drzavu i narod jer drzava nije bas onakva kako je oni zele ? Drzava je takva kakvu je gradzani naprave a gradzani su pojedinci sa ili bez stava.
P.S Da li znas da je isto tako bojot danske robe i te kako pogodio danske firme koje su prodavale po Arapskom svijetu pa sada pokusavaju milionima dolara u reklame da se vrate na staro stanje ?
-
callmethebreeeze
#79 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
samo ne znam da li mozes porediti ova dva primjera s nasom situacijom. naravno da se skandinavska firma sasere kad joj prijeti bojkot na trzistu gdje ima potencijalnih 300 miliona kupaca. ili da se svicarkse banke useru kad izrael prijeti da ce povuci svoju lovu. mi smo premali za to.kv99 wrote:callmethebreeeze wrote:pa, dobro, djelomicno si u pravu. ne mislim da je da treba gledati samo svoju korist, a ostalo da gori. naprotiv. ali ja mislim da ce drustvo imati puno vise koristi, pogotovo na duze staze, od ljudi koji su obrazovani, samim tim ce imati bolje poslove, vise para, vise poreza. a sa obrazovanjem dolaze i neke nove spoznaje i iskustva, pa onda mozes da se odlucis i na bojkot, recimo. ali ova vrsta bojkota je obicno kratkotrajna. znas i sam koliko se pricalo o bojkotru robe iz izraela, pa cak i proizvoda jevrejskih firmi, sto je po meni antisemitizam, pa nesto ne vidim da je to ostetilo israel, ili calvin clain-a.
Bojkot moze biti i te kako efikasan , samo kad je organizovan i kad znaju sta rade. Znas li ti kako je Israel natjerao Svicarsku da isplati odstetu za pare koje su jevreji polozili u Svicarskim bankama u vrijeme 2 SR a koje nisu poslije isplacene ? Tako sto su zaprijetili da ce da organizuju bojkot Svicarskih banaka i da povuku svoje pare . Imaju ljudi stav , ja ih ne podrzavam u mnogim stvarima koje rade ali priznajem da su efikasni u mnogo stvari sto rade..a razlog ? Stav da se niko vise nece zajebavati sa njima. Postuju prvo sebe pa ostale oko sebe tj jevreje a za druge ih boli k. Koga postuju oni koji slusaju Cecu ili koje boli k za drzavu i narod jer drzava nije bas onakva kako je oni zele ? Drzava je takva kakvu je gradzani naprave a gradzani su pojedinci sa ili bez stava.
P.S Da li znas da je isto tako bojot danske robe i te kako pogodio danske firme koje su prodavale po Arapskom svijetu pa sada pokusavaju milionima dolara u reklame da se vrate na staro stanje ?
- McMoy
#80 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Ovdje se prije svega radi o principu i odnosu prema tim proizvodima, a ne o poredjenju reda velicina!
Ako nam nasi "dobronamjerni" susjedi naturaju omcu oko vrata ne moramo mi sami jos vise istezati vrat da to lakse ucine! (imao sam puno ruzniju digresiju na umu, nesto sa vazelinom, ali sam odustao!)
Kao drugo, ono sto je za dansko robu visemilionsko arapsko trziste to je za ove nase susjede prostor BiH. Sve te price da smo mi malo i nebitno trziste su cista propaganda (ili narodski supljiranje). Da nije tako ne bi se podigla dreka i sabotaza i obaranje zakona o zast. domace proizvodnje.
Puno je milijarda (dolara, maraka ili cega vec), a mi smo svake godine po nekoliko u deficitu. Ne odlaze te milijarde na Mars vec podosta tog novca ide upravo u nas komsiluk.
Ne mogu neki bez Cece i Evrokrema pa ga hebi...
Prebrzo zaboravismo i za "saku dolara" raskrcmise i ovo malo sto nam je ostalo. Jednog dana, ako ne mi, ispastace ponovo nasa djeca. Istorija se ponavlja...
Ako nam nasi "dobronamjerni" susjedi naturaju omcu oko vrata ne moramo mi sami jos vise istezati vrat da to lakse ucine! (imao sam puno ruzniju digresiju na umu, nesto sa vazelinom, ali sam odustao!)
Kao drugo, ono sto je za dansko robu visemilionsko arapsko trziste to je za ove nase susjede prostor BiH. Sve te price da smo mi malo i nebitno trziste su cista propaganda (ili narodski supljiranje). Da nije tako ne bi se podigla dreka i sabotaza i obaranje zakona o zast. domace proizvodnje.
Puno je milijarda (dolara, maraka ili cega vec), a mi smo svake godine po nekoliko u deficitu. Ne odlaze te milijarde na Mars vec podosta tog novca ide upravo u nas komsiluk.
Ne mogu neki bez Cece i Evrokrema pa ga hebi...
Prebrzo zaboravismo i za "saku dolara" raskrcmise i ovo malo sto nam je ostalo. Jednog dana, ako ne mi, ispastace ponovo nasa djeca. Istorija se ponavlja...
-
kv99
#81 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Ne razumijes sta ti govorim . Nije poenta koliko robe mozes da bojkotujes ili da li imas vise para. Naveo sam primjer Wagnera i Cece. Nista ne kosta sto se para tice, samo je stvar STAVA. Da jedni imaju STAV a da drugi nemaju. Da jedni zato imaju DRZAVU ma koliko korupirana bila , ako si bio u Izraelu i ako znas ista o Izraelu onda si sigurno upoznat kako je od predsjednika i premijera pa na dole sve korumpirano. Ljudi iz Amerike idu da sluze vojsku u Izraelu iako svake godine pogine nekoliko vojnika ali su spremni na tu zrtvu jer imaju STAV. O STAVU pricam , a kako se izrazava taj stav je druga prica. Pitao sam Ko je barem pitao konobara da ne pusta Cecu u lokalu ? Nije tesko , ne kosta para, u najgorem slucaju mozes da predzes u drugi lokal, ali to ljudi ne rade. To je banalan primjer ali pokazuje kako je tesko za neke da urade cak i taj korak i kako ces ocekivati ista bolje ili vise.callmethebreeeze wrote:kv99 wrote:callmethebreeeze wrote:pa, dobro, djelomicno si u pravu. ne mislim da je da treba gledati samo svoju korist, a ostalo da gori. naprotiv. ali ja mislim da ce drustvo imati puno vise koristi, pogotovo na duze staze, od ljudi koji su obrazovani, samim tim ce imati bolje poslove, vise para, vise poreza. a sa obrazovanjem dolaze i neke nove spoznaje i iskustva, pa onda mozes da se odlucis i na bojkot, recimo. ali ova vrsta bojkota je obicno kratkotrajna. znas i sam koliko se pricalo o bojkotru robe iz izraela, pa cak i proizvoda jevrejskih firmi, sto je po meni antisemitizam, pa nesto ne vidim da je to ostetilo israel, ili calvin clain-a.
samo ne znam da li mozes porediti ova dva primjera s nasom situacijom. naravno da se skandinavska firma sasere kad joj prijeti bojkot na trzistu gdje ima potencijalnih 300 miliona kupaca. ili da se svicarkse banke useru kad izrael prijeti da ce povuci svoju lovu. mi smo premali za to.
Jevreji imaju izreku koja treba da se kaze u teskim vremenima
Ako necu ja, ko ce
Ako necu ja za drugog , ko ce drugi za mene
Ako necu sada, kada cu
Pitaj se to sljedeci put kad se budes zalio kako je drzava ovakva, kako je narod neobrazovan, kako nista ne valja i javi mi odgovor .
-
jefferson
#82 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
BiH je najvaznije trziste Srbije, pa skontajte samo da li bi bilo efekta!
- SenSen
#83 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
@jefferson: Koliko ja znam (iako mozda nisam u pravu) B&H je najvece izvozno trziste i Hrvatske i Srbije. Tako da mislim da bi ih itekako mogli ekonomski ostetiti ako bi nam to bio cilj. Ma koliko B&H bila mala zemlja, ipak smo nekima najvaznije trziste... Iako ja nisam na to mislila kada sam pricala o bojkotu, ali eto kada je vec o tome rijec..
-
callmethebreeeze
#84 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
razumijem te ja sta govoris, samo ja ne mislim da je slusanje cece glavni problem. to je moj stav, ali mozda si u pravu.... svidja mi se ta jevrejska izreka...kv99 wrote:
Ne razumijes sta ti govorim . Nije poenta koliko robe mozes da bojkotujes ili da li imas vise para. Naveo sam primjer Wagnera i Cece. Nista ne kosta sto se para tice, samo je stvar STAVA. Da jedni imaju STAV a da drugi nemaju. Da jedni zato imaju DRZAVU ma koliko korupirana bila , ako si bio u Izraelu i ako znas ista o Izraelu onda si sigurno upoznat kako je od predsjednika i premijera pa na dole sve korumpirano. Ljudi iz Amerike idu da sluze vojsku u Izraelu iako svake godine pogine nekoliko vojnika ali su spremni na tu zrtvu jer imaju STAV. O STAVU pricam , a kako se izrazava taj stav je druga prica. Pitao sam Ko je barem pitao konobara da ne pusta Cecu u lokalu ? Nije tesko , ne kosta para, u najgorem slucaju mozes da predzes u drugi lokal, ali to ljudi ne rade. To je banalan primjer ali pokazuje kako je tesko za neke da urade cak i taj korak i kako ces ocekivati ista bolje ili vise.
Jevreji imaju izreku koja treba da se kaze u teskim vremenima
Ako necu ja, ko ce
Ako necu ja za drugog , ko ce drugi za mene
Ako necu sada, kada cu
Pitaj se to sljedeci put kad se budes zalio kako je drzava ovakva, kako je narod neobrazovan, kako nista ne valja i javi mi odgovor .
- McMoy
#85 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Čestitam!!jefferson wrote:BiH je najvaznije trziste Srbije, pa skontajte samo da li bi bilo efekta!
Kratko i jasno rečeno. Neki ne mogu ili neće to da shvate (možda zbog nadmorske visine na kojoj žive)!
- felipe kajetano
#86 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Stvar je vrlo prosta..dodjes u market da kupis neki krem al' mane se rapa za Nuttelu..pogledas stoji do nje Takovo uzimas njega jer ga mozes kupiti i najbitnije mozes ga jesti...Kent i sl.bakraci samo u nuznim situacijama dolaze uz obzir..stara tradicija proizvodnje konditorskih proizvoda iz Tesnja
Hebo metafiziku i PP Uzice kad ti knedla stoji u grlu i ne mo's progutat 
-
pjegica
#87 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Da, ovo upravo i ja pokušavam da kažem, al mi ne uspijeva (valjda mi smeta nadmorska visina na kojoj živimfelipe kajetano wrote:Stvar je vrlo prosta..dodjes u market da kupis neki krem al' mane se rapa za Nuttelu..pogledas stoji do nje Takovo uzimas njega jer ga mozes kupiti i najbitnije mozes ga jesti...Kent i sl.bakraci samo u nuznim situacijama dolaze uz obzir..stara tradicija proizvodnje konditorskih proizvoda iz Tesnja![]()
![]()
Hebo metafiziku i PP Uzice kad ti knedla stoji u grlu i ne mo's progutat
I meni je bitno da je nešto jestivo, ukusno i jeftino, ali onda odmah ispadne da sam zbog toga protiv države u kojoj živim.
- respo
#88 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
samo mi odgovorite koje marke tv-e imate kod kuce?
-
KREMEN
#89 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
E kad bi ovi bojkotirali to sto pricaju, odali bi goli, bosi i gladni
a u stanu promaja
djaba mlatiti praznu slamu, da ste vi Izraelci imali bi love, i mogli bi bojkotirati sta vam padne na pamet 
-
kv99
#90 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
respo wrote:samo mi odgovorite koje marke tv-e imate kod kuce?
KREMEN wrote:E kad bi ovi bojkotirali to sto pricaju, odali bi goli, bosi i gladnia u stanu promaja
djaba mlatiti praznu slamu, da ste vi Izraelci imali bi love, i mogli bi bojkotirati sta vam padne na pamet
Imam Samsung i ne odam go , bos i gladan ( hvala Bogu ) ali kakve to veze ima sa temom ? Ako ste pratili temu a niste se ukljucili samo zbog reklamne pauze na TV Pinku shvatili bi da nije samo rijec o bojkotu vec o stavu koji ti ljudi svojim ponasanjem uzmu. Hajde sada da vam ne smetam odvrnite arkanovcu do daske ( ti Kremen mozes i Tompsona ) , zalite sa Jelenom i prst u uvo.
-
KREMEN
#91 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Ne slusam to sto ti misliskv99 wrote:respo wrote:samo mi odgovorite koje marke tv-e imate kod kuce?KREMEN wrote:E kad bi ovi bojkotirali to sto pricaju, odali bi goli, bosi i gladnia u stanu promaja
Imam Samsung i ne odam go , bos i gladan ( hvala Bogu ) ali kakve to veze ima sa temom ? Ako ste pratili temu a niste se ukljucili samo zbog reklamne pauze na TV Pinku shvatili bi da nije samo rijec o bojkotu vec o stavu koji ti ljudi svojim ponasanjem uzmu. Hajde sada da vam ne smetam odvrnite arkanovcu do daske ( ti Kremen mozes i Tompsona ) , zalite sa Jelenom i prst u uvo.
ajmo se najesti pa idemo u strajk gladju
-
kv99
#92 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Ne znam sta slusas ali vidim sta zagovaras ( zao ti sto slusaju Cecu a mrzak im Tompson ) i da trolas temu. Jer ako si uopste procitao temu vidio bi da nije sustina samo u bojkotu robe ili proizvoda. Procitaj sta sam ja a i ostali pisali i vidjeces da je stvar o stavu koji ljudi uzmu svojim ponasanjem. Izraelci su bojkotovali Wagnera ne zbog para ili sto je los kompozitor i to nema veze sa ovim sto ti potenciras. Nisam nikad predlozio " Hajmo u bojkot dok ne pocrknemo od gladi " vec samo da se razmisli sto ljudi kupuju strano kad ima i te kako dobrih domacih alternativa.KREMEN wrote:Ne slusam to sto ti misliskv99 wrote:respo wrote:samo mi odgovorite koje marke tv-e imate kod kuce?KREMEN wrote:E kad bi ovi bojkotirali to sto pricaju, odali bi goli, bosi i gladnia u stanu promaja
Imam Samsung i ne odam go , bos i gladan ( hvala Bogu ) ali kakve to veze ima sa temom ? Ako ste pratili temu a niste se ukljucili samo zbog reklamne pauze na TV Pinku shvatili bi da nije samo rijec o bojkotu vec o stavu koji ti ljudi svojim ponasanjem uzmu. Hajde sada da vam ne smetam odvrnite arkanovcu do daske ( ti Kremen mozes i Tompsona ) , zalite sa Jelenom i prst u uvo., samo mi reci sta to Bi H proizvodi da bi se moglo bojkotovati, isto je bila tema da se izraelski proizvodi bojkotuju..
ajmo se najesti pa idemo u strajk gladju
-
KREMEN
#93 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Pa dobro, ne trolam ja temu, vec znam da se ni u jednoj ozbiljnoj zemlji ne poziva na bojkot. Izraelci ko Izraelci, ni ja ih ne obozavam bas nesto. A sto se tice Cece, boli me briga za nju, ne slusam taj pravac, a cude me svi koji padaju u delirij na njenu muziku kad se zna sa kim je zivjela, posebno Bosnjaci a i Hrvati.
Ali to je licni izbor svakog od nas, sta cemo slusati i koga cemo bojkotovati. U svijetu sam cuo da samo bojkotuju Izraelci, Arapi i poneka komunisticka zemlja..zar ti to ne govori nesto..
Ali to je licni izbor svakog od nas, sta cemo slusati i koga cemo bojkotovati. U svijetu sam cuo da samo bojkotuju Izraelci, Arapi i poneka komunisticka zemlja..zar ti to ne govori nesto..
-
kv99
#94 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
U ozbiljnim zemljama to se ne zove bojkot tudze robe vec "kupi domace" a to sto ti potenciras da je bojkot ako se odabere domaca alternativa to je do tebe i do tvojih razloga. Ni ja ne odobravam sve sto radi Izrael ( ustvari vecinu stvari ) ali su pokazali kako treba stati i pokazati stav u stvarima koje su im vazne , drzava i holokoust. Kod nas je tesko covjeku dokazati da je korisnije ako kupi domacu alternativu od strane i sta treba vise reci. Kad ce taj covjek da ikada pomisli na dobrobit drugih ili da se sjeti da mu je arkan zaklao mater ili oca ? I mene boli k za Cecu i ne slusam taj pravac i lako mi je da nju bojkotujem ali npr mislim da je muzika od Riblje Corbe stvarno dobra ali necu da ih slusam zbog onog njihovog majmuna . Tu sam odabrao da ne slusam ono sto inace mislim da je po kvlitetu dobro ali mi proizvodzac ne valja ( da se izrazim poslovno ). Da meni neko kaze : Ja slusam turbo folk i mislim da Ceca ima dobru muziku a necu da je slusam jer je arkanovca " ja bi mu kapu skinuo. Nije stvar samo u ukusu, lako je ne slusati / ne kupovati ono sto ne volis , stav je i kad mislis da je dobro a neces to da koristis .KREMEN wrote:Pa dobro, ne trolam ja temu, vec znam da se ni u jednoj ozbiljnoj zemlji ne poziva na bojkot. Izraelci ko Izraelci, ni ja ih ne obozavam bas nesto. A sto se tice Cece, boli me briga za nju, ne slusam taj pravac, a cude me svi koji padaju u delirij na njenu muziku kad se zna sa kim je zivjela, posebno Bosnjaci a i Hrvati.
Ovdje pricam o stavu. Citao sam o ektremnim sportovima i sta ljudi rade da bi uspjeli i procitao da npr na dugim jedrenjima oni prepolove cetkice za zube u pokusaju da smanje tezinu jedrilice. Zanimao me je pravi razlog jer logicki gledano to nema veze, cim jedan talas zahvati jedrilicu na njoj se skupi nekoliko stotina litara vode tako da nekoliko grama cetkica za zube ne cini neku razliku. Ali pitanje je STAVA. Oni svojom odlukom da urade to daju signal i sebi a i timu da su spremni da urade sta god je u njihovoj mogucnosti da uspiju. Uzimaju STAV. To je ono sto ja pricam. Nije sve logika , nije sve pare, nije sve bojkot, nije sve roba, nije sve samo ono sto se moze opipati i vidjeti. STAV u nama i prema drugima.
-
zonbirile
#95 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
ima ona narodna-vidjela žaba da se konj potkiva,pa digla nogu.Bosna prvo nije tehnički-tehnološki spremna ni sposobna za bilo koji bojkot.U razini stava i nacionalnog digniteta pogotovu.Svaka od ova dva segmenta su jasnija kada se definiše riječ Bosna,kao imenica odrednica za državu.Evo za početak,nešto što se stalno i uporno gura pod tepih,ne spominje-koje su to vanjske granice koje kontroliše Sarajevo,da bukvalno Sarajevo.Sve posredno,preko RS i hrvatske komponente Federacije(sem komadića Bos.Krajine)
-
kv99
#96 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Mozes li mi uraditi jednu uslugu ? Znam da je rano ali ako uspijes da dignes pogled odma iznad tvog post, da taj odma prije tvoga, procitas ( znam da je mozda tesko ali potrudi se kad vec daje svoje vidzenje situacije) i skontaces da ovo sto ti pises nema veze o temi. Mislis li da se Ceca slusa samo tamo gdje Sarajevo nema vlast ? Da se strani proizvodi kupuju samo po BL i zapadnoj ercegovini ? I kakve veze ime samo ovo potenciranje bojkota robe isl ? Prociraj sta sam napisao sta je STAV i da se on ne izrazava samo bojkotom robe vec odabirom svoga ponasanja u razlicitim situacijama ( od odabira sta ces kupiti , do muzike koju cs slusati pa do cetkica za zube koje ces prepoloviti). Znam da ces kao i ostali da se uhvatis doslovnog tumacenja i da ces da pocnes da izvrces moje rijeci ( Knjaz Milos se ne prodaje ovdje ) ali onaj ko shvaca njemu je jasno. Ko nece njemu je bezvijedno pisati. Samo kad dodze iz guz*ce u glavu bice kasno.zonbirile wrote:ima ona narodna-vidjela žaba da se konj potkiva,pa digla nogu.Bosna prvo nije tehnički-tehnološki spremna ni sposobna za bilo koji bojkot.U razini stava i nacionalnog digniteta pogotovu.Svaka od ova dva segmenta su jasnija kada se definiše riječ Bosna,kao imenica odrednica za državu.Evo za početak,nešto što se stalno i uporno gura pod tepih,ne spominje-koje su to vanjske granice koje kontroliše Sarajevo,da bukvalno Sarajevo.Sve posredno,preko RS i hrvatske komponente Federacije(sem komadića Bos.Krajine)
-
zonbirile
#97 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
nema ljutnje,da bi imao stav moraš imati predpostavke,koje nemaš.Samo jaki organizovani,imaju stav,pa makar bila i četkica za zube.
-
kv99
#98 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
Koja to organizacija treba da bi npr konobaru rekao da ne pusta Cecu dok pijes kafu / pice u lokalu ? Ili da kupis domacu alternativu ? Ako se ti trebas za to organizovati i treba ti direktiva i instrukcija od vlade onda je sve jasno.Zato sam i rekao da je lako svaljivati " narod je ovakav, narod onakav, narod seljaci, drzava, ne valja, lopovi na vlast". Za STAV ti ne treba ni narod, ni instrukcije od drzave. STAV imas ili nemas.zonbirile wrote:nema ljutnje,da bi imao stav moraš imati predpostavke,koje nemaš.Samo jaki organizovani,imaju stav,pa makar bila i četkica za zube.
-
zonbirile
#99 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
-------------------------------------------------------------kv99 wrote:Koja to organizacija treba da bi npr konobaru rekao da ne pusta Cecu dok pijes kafu / pice u lokalu ? Ili da kupis domacu alternativu ? Ako se ti trebas za to organizovati i treba ti direktiva i instrukcija od vlade onda je sve jasno.Zato sam i rekao da je lako svaljivati " narod je ovakav, narod onakav, narod seljaci, drzava, ne valja, lopovi na vlast". Za STAV ti ne treba ni narod, ni instrukcije od drzave. STAV imas ili nemas.zonbirile wrote:nema ljutnje,da bi imao stav moraš imati predpostavke,koje nemaš.Samo jaki organizovani,imaju stav,pa makar bila i četkica za zube.
loši su ti primjeri do bola.Stav prepoznajem ležeći,ili Monika style,ostale ne preferiram.Koliko sam shvatio bojkot se odnosi na društvo,zajednicu,a ti možeš ničim izazvan bojkotovati koga hočeš i koliko hočeš i imati svoj stav.Tvoj stav je irelevantan u slabim i slabo organizovanim društima.Na prve progone jevreja,oni su odgovorili bojkotom njemačke robe.Razlika izmeđunas i ostalih,što poziv zajednice na okup(bojkot) ima efekta,kod nas slabo.
-
kv99
#100 Re: Kako to Izrael radi (bojkot)!
zonbirile wrote:-------------------------------------------------------------kv99 wrote:Koja to organizacija treba da bi npr konobaru rekao da ne pusta Cecu dok pijes kafu / pice u lokalu ? Ili da kupis domacu alternativu ? Ako se ti trebas za to organizovati i treba ti direktiva i instrukcija od vlade onda je sve jasno.Zato sam i rekao da je lako svaljivati " narod je ovakav, narod onakav, narod seljaci, drzava, ne valja, lopovi na vlast". Za STAV ti ne treba ni narod, ni instrukcije od drzave. STAV imas ili nemas.zonbirile wrote:nema ljutnje,da bi imao stav moraš imati predpostavke,koje nemaš.Samo jaki organizovani,imaju stav,pa makar bila i četkica za zube.
loši su ti primjeri do bola.Stav prepoznajem ležeći,ili Monika style,ostale ne preferiram.Koliko sam shvatio bojkot se odnosi na društvo,zajednicu,a ti možeš ničim izazvan bojkotovati koga hočeš i koliko hočeš i imati svoj stav.Tvoj stav je irelevantan u slabim i slabo organizovanim društima.Na prve progone jevreja,oni su odgovorili bojkotom njemačke robe.Razlika izmeđunas i ostalih,što poziv zajednice na okup(bojkot) ima efekta,kod nas slabo.
Vidim da ne citas ono sto je prije napisano pa da ponovim:
Ovdje pricam o stavu. Citao sam o ektremnim sportovima i sta ljudi rade da bi uspjeli i procitao da npr na dugim jedrenjima oni prepolove cetkice za zube u pokusaju da smanje tezinu jedrilice. Zanimao me je pravi razlog jer logicki gledano to nema veze, cim jedan talas zahvati jedrilicu na njoj se skupi nekoliko stotina litara vode tako da nekoliko grama cetkica za zube ne cini neku razliku. Ali pitanje je STAVA. Oni svojom odlukom da urade to daju signal i sebi a i timu da su spremni da urade sta god je u njihovoj mogucnosti da uspiju. Uzimaju STAV. To je ono sto ja pricam. Nije sve logika , nije sve pare, nije sve bojkot, nije sve roba, nije sve samo ono sto se moze opipati i vidjeti. STAV u nama i prema drugima.