Ma nema tu možda, hoće sigurno. Što se tiče Cece, to ti je drugi par rukava. Nemam pojma zašto ljudi to slušaju, pa sve i da nije Arkanova žena. Ali znam da se demografska grupa koja strastveno sluša Cecu u velikoj mjeri preklapa sa demografskom grupom koja glasa za nacionalističke stranke i najviše se loži na tu etno priču, što je dosta neobično.kv99 wrote:oldplague wrote:Na to možeš računati još koju godinu, dok susjedne zemlje ne prođu kroz tranziciju i privatizaciju. A onda će ti Knjaz Miloš proizvoditi neka, recimo, holandska firma, flaširati u plastiku proizvedenu u, recimo, Kini, zatvarati čepovima iz Tajvana i obilježavati etiketama iz Moldavije. Pa će sve to onda prevoziti kamioni nekog češkog prevoznika do lanca prodavnica u vlasništvu nekog Turčina.
Mozda hoce, mozda nece. Ja te pitam sada, ko ce to gladan ostati ako kupis Knjaz Milos umjesto Dijamanta ili Klasov lokum umjesto Krasovog keksa ? Zato mi nemoj prodavati te price "nema veze". Ako nema veze odkud onda deficit od nekoliko milijardi KM ? Sta mislis odakle se to mora nadoknaditi ? Nije samo do politicara i lopova koji kradu , ima dosta i u onima koji kupuju tudze a imaju domacu alternativu. Nije samo u parama , vec sam naveo primjer Cece, ne kosta nista da se ne slusa, nece niko od sirotinje ostati gladan ako se njezini CD ne kupuju vec samo ona i njezini mafijasi . Ali i pored toga oni koji su klani od njezinog dzubreta arkana slusaju opet tu istu arkanovcu . I kako onda ocekivati od nekoga ista vise ili bolje kad nema postovanja ni prema sebi a ni prema najblizima koji je taj isti arkan klao i silovao ?
A u vezi našeg izvoznog deficita, to ti kolega nema veze sa patriotizmom naših kupaca, već sa kvalitetom naše robe, odnbosno sa tranzicijom u cjelini. Kad naše firme dobiju valjano rukovodstvo, pa se poradi na kvaliteti i cijeni, pa se pribave potrebni certifikati, bit će i izvoza više. Naravno, najprije moramo imati više proizvodnje, ne izvozi se hava niti se onaj mladi sir u plastičnim poluotvorenim kutijicama može plasirati bilo gdje osim u Ruandu.
Mi možemo bojkotirati druge proizvođače, ali njima će to biti kao da ih je muha ujela, a mi ćemo pretrpjeti katastrofalne posljedice.